0013825p
Publicerad 2 april 2015 kl 09:33

Decibel.fi: Att vara barn till en psykiskt sjuk eller en miss­­brukare

Långa lov kan betyda jobbiga tider hemma. I samarbete med Decibel.fi ger Sevendays en guide över hur du överlever långa lov när det krisar hemma.

unnamed 10

 

När det nalkas semestertider brukar folk prata om att det ska bli så skönt att tillbringa tid med familjen. Nu ska alla vara glada och avstressade, umgås med sina nära och kära och hitta på saker tillsammans.

Det brukar inte alltid bli så himla härligt som man tänkt sig. Istället kanske man har huvudvärk för att man sovit för länge, har tråkigt för att kompisarna är på resa, familjemedlemmarna går varandra på nerverna redan efter några dagar tillsammans och inget blev som man hade drömt om.

I många familjer slutar lördagen istället i gräl och bråk, fylla och kanske till och med i våld. Ibland verkar det bli värst just under högtiderna, då kan konflikter och besvikelser som man annars under vardagen har under kontroll istället explodera.

När det känns som värst kan det vara bra att veta var man kan få hjälp. Men också vad som händer efter att man har sökt hjälp av polisen eller socialjouren. Ofta är unga rädda att det blir värre efteråt, att någon ska bli arg eller något ännu hemskare ska hända.

På Decibel kan man läsa bland annat om vad man själv kan göra när det är riktigt jobbigt hemma, vem man kan vända sig till för att få både kort- och långsiktig hjälp och vad som verkligen händer efter att man exempelvis gjort en barnskyddsanmälan. Här berättar vi hur du kan känna igen, förstå - och förhoppningsvis därmed bättre hjälpa - barn och unga som har problem hemma med exempelvis mycket gräl, våld, missbruk eller psykisk ohälsa.

 

Hur märks det? 

  • Hen kanske verkar vara precis som vilken annan tonåring som helst, men hen vill aldrig bjuda hem kompisar (för hen vill inte att de ska upptäcka hennes ”tokiga” mamma).

 

  • Hen kanske hittar på ursäkter till varför hen inte kan komma med kompisgänget på skidresan (för hens pappa har supit i tre veckor nu och kontot är tomt)

 

  • Hen kanske verkar okej, men lite trött på lektionen och har svårt att koncentrera sig (för att hen suttit uppe halva natten och tröstat sin panikartat gråtande förälder).
  • Hen får beröm för hur bra hen tar hand om sina småsyskon (för hen har gjort det redan i många år när föräldrarna varit fulla, avslocknade eller försvunna).

 

  • Det är alltid hennes ena förälder som kommer på föräldramötena, medan den andra är ”någonstans”, inte hemma just nu (för hen sitter av ett fängelsestraff).

 

  • Hen skaffar lätt fram sprit till festen (för hens skåpsupande förälder har gömt flaskor överallt i huset).

 

I en vanlig österbottnisk skolkorridor finns det fler barn och ungdomar än man skulle kunna tro som håller inne med stora hemligheter av det här slaget. Det behöver inte alls synas på dem, och de kan vara precis hur ”normala” som helst. Ofta kämpar de faktiskt stenhårt för just det, att verka normala, så att ingen ska misstänka vad som sker mellan hemmets fyra väggar.

De kan till och med vara duktiga barn och prestera bra. Eller så agerar de utåt, blir bråkiga och besvärliga på olika sätt. Så där så att folk kanske ändå börjar fundera hur de här barnen nu kan tänkas ha det där hemma när de blivit så där. I värsta fall går det redan rykten på byn om deras föräldrar, de tillhör ”den där familjen”, och då är barnen lika stämplade som föräldrarna. Kanske måste de resten av sina liv kämpa mot de ryktena och sin bakgrund.

 

Alla barn reagerar olika - oavsett hur allvarliga problemen är. Här kan du läsa Benjamin Sidorovs historia. Han växte upp med en psykiskt sjuk mamma och en alkoholiserad pappa.

 

 

Hur påverkas barnet?

Alla är såklart olika. Alla som är barn till en missbrukare eller psykiskt sjuk känner inte likadant, eller uppför sig likartat. Men vissa saker kan de ha gemensamt. Det kan vara nyttigt att känna till de här kännetecknen, både om man själv är ett av de här barnen, om man har kompisar eller släktingar som är det eller om man nu annars bara funderar över någon viss persons beteende.

Det behöver inte synas på en person att hen har en förälder med ett missbruk/psykisk sjukdom. Ofta gör barnen sitt allra bästa för att dölja det och vill verka vara så ”normal” som möjligt. Kännetecknen nedanför kan också bero på helt andra saker, exempelvis mobbning eller sexuella trauman - och alla tecknen förekommer knappast samtidigt.

 

0511750r

 

Kroppslig oro: personen är rastlös, har kanske svårt att koncentrera sig, tycker kanske inte saker är roliga någon längre stund.

Koncentrationssvårigheter: verkar tankspridd eller sitter längre stunder förlorad i tankarna

Utåtagerande: kan aggressiva, till och med våldsamma. Kan förstöra saker, starta gräl, sätter sig upp mot auktoriteter. Kan även försöka berusa sig med till exempel alkohol, tobak eller droger. Kan vara vårdslös med sin egen kropp, egendom eller relationer och exempelvis medvetet såra andra verbalt. Stämplas ofta som ”problembarn” eller ”bråkstakar”.

Frånvaro och flykt: Kan börja skolka, strunta i läxor eller andra ansvar, låtsas vara sjuk för att få gå till skolhälsovården eller stanna hemma, flytta hemifrån tidigt eller göra allt för att slippa vara hemma, exempelvis sova över ofta hos kompisar. Även att uppslukas av datorspel eller den digitala världen kan vara ett sätt att fly verkligheten.

Fysiska symptom: huvudvärk, magont, trötthet – ofta kan känslomässigt illamående ge kroppsliga symptom som till exempel knip i magen.
Ångest, oro, rädsla: kan visa sig subtilt genom exempelvis gråtattacker eller dåligt humör, men även som självförtroendeproblem och svag självkänsla. Även allvarligare självskadebeteende eller ätstörningar kan vara ett symptom.

Sömnstörningar: kan visa sig som trötthet och koncentrationssvårigheter, kan bero på allt från fyllefest hemma halva natten till att man inte fått sömn på grund av oro och snurrande tankar.

Pengaproblem: ungdomen kanske inte kan komma med på resor eller har råd med sportutrustning exempelvis för att ena/båda föräldrarna supit upp pengarna eller för att ena föräldern inte kan jobba på grund av sin psykiska sjukdom.

 

Överdriven ”duktighet”: kanske eleven försöker vara så snäll, duktig och bra i skolan och på fritiden som möjligt. Det kan i värsta fall resultera i prestationsångest eller utmattningssymptom, eventuellt få följder som till exempel ätstörningar.

Social isolering och problem i relationer: kan ta konkret uttryck i att exempelvis aldrig bjuda hem folk. Ungdomen kan försöka skydda hemligheten genom att undvika människor överlag och djupare relationer i synnerhet. I relationer kan de exempelvis vara antingen slutna och svåra att nå eller vara väldigt klängande och behövande. De kan exempelvis verka buffa bort människor, men de kan också verka rädda för att bli lämnade. Många barn till psykiskt sjuka/missbrukare blir väldigt ensamma.

Vanskötsel: eventuellt kan barnet ha smutsiga eller söndriga kläder, sakna skridskor till gympatimmen, inte ha ätit frukost, inte ha fått förälderns underskrift på viktiga papper och liknande små tecken på att hushållet och vardagslivet hemma inte funkar som det borde.

Ansvar: andra igen kanske är den i familjen som sköter hushållsuppgifterna och vardagen, kanske tar ansvar över småsyskon, att handla mat, städa och att rätt saker är med i gympakassen.

Tystnad, lögner och bortförklaringar: vissa kanske aldrig någonsin pratar om något som har med hemmet att göra, andra kanske ljuger om eller har ursäkter till exempelvis varför ingen förälder kom på föräldramötet. Om ena föräldern är på missbrukarvård, läkarbesök, rehabilitering eller är intagen eller avtjänar straff, döljer barnet detta.

 

 

Hur kan det se ut i familjen?

Oavsett om det handlar om psykisk ohälsa eller ett missbruk av något slag, så påverkas oftast familjelivet väldigt mycket. Det är exempelvis vanligt att den föräldern som har problemet har varierande dagar. En alkoholist har kanske dagar då hen är väldigt full och kan i berusningen bli våldsam, vara gråtmild, slösa pengar, försumma hushållet eller sjukskriva sig från jobbet. Andra dagar kanske hen sover, mår dåligt och har abstinensbesvär.

Vissa dagar är hen i bra skick, gladlynt och effektiv. Då kanske föräldern istället är sparsam med pengar, vill sätta gränser och regler och ”städa upp livet”. Det samma gäller många psykiska sjukdomar och störningar. Exempelvis en bipolär kan ha perioder då de är hyperaktiva, kreativa och jättelyckliga, medan hen under andra perioder är djupt deprimerad. Båda de här typerna av föräldrar kan plötsligt visa upp negativa personlighetsförändringar, som att inte kunna skilja på farligt och ofarligt i fyllan, som att anklaga barnen för att exempelvis vara odugliga eller belasta dem, eller som att välja fyllevänner eller nya storslagna drömmar istället för sina egna barn.

Ett barn i en sådan här familj vet sällan vad som väntar när hen kommer hem från skolan. Symboliskt kunde man beskriva det som att ungdomen inte vet om köksbordet kommer att vara rentorkat och prytt med en jättestor tulpanbukett eller om det kommer att vara överfullt med urdruckna flaskor, matrester, askfat och söndrigt glas.

Om den andra föräldern (eller en annan närstående vuxen) är trygg, lugn, frisk, stödjande, förstående och lever och handlar på ett stadigt sätt, så har barnet det oftast lite lättare. Men sjukdomen/missbruket tär ofta på hela familjen och ingen kan bära hela ansvaret helt ensam. Även om den andra föräldern finns kvar, speciellt för barnen, så kan hen i sin tur behöva stöd från andra vuxna eller professionella för att orka.

 

0012727b

 

Barnens roll i familjen

Här följer några vanliga exempel.

Hjälten. När man är äldst i syskonskaran intar man ofta en ansvarsroll som försvar. Genom att vara duktig och hjälpa till så försöker man få sina föräldrar att sluta dricka/sluta må dåligt/bli normala. Redan i förskolan tar hjälten ofta på sig ansvarsuppgifter istället för att leka med de andra barnen. Det är vanligt att man känner sig otillräckligt och känner att det är ens fel att föräldrarna missbrukar. Man kan också känna att det är ens ansvar att förhindra att föräldrarna dör på grund av sitt missbruk/sjukdom. Det är viktigt att man inser att man får misslyckas och att inte behöva ta på sig hela ansvaret. Man har rätt att vara barn och ung och det är inte ens fel att föräldrarna missbrukar.

Clownen. En annan överlevnadsstrategi är att agera clown. Man flyttar fokus från missbrukaren till sitt eget beteende. Man är ofta skolans lustigkurre och när problem kommer så skojar man bort det. Detta gör man för att man har låg självkänsla och känner att man inte räcker till. Man känner sig på samma gång rädd och ensam. Här är det viktigt att man vågar prata allvar och känna att det är tillåtet att prata om sina problem.

Syndabocken. Här försöker man precis som clownen dra till sig uppmärksamhet så att inte problemen i hemmet ska synas. Denna roll tas oftast av den som är yngre i familjen eftersom de äldre har tagit rollen som duktig. Man kan upplevas som ett ”problembarn” i skolan och det blir ofta bråk. Här har man också låg självkänsla och man agerar ut ilskan över att ha blivit övergiven. Det är viktigt att känna att man är älskad och att man behövs.

Det osynliga barnet. Här försöker man att göra så lite väsen av sig själv som möjligt. Man vill inte synas och fast man är i en gruppaktivitet så är man ensam. Det är viktigt att man får självförtroendet att växa och att man börjar tro på sig själv och våga ta plats.

 

Här kan du läsa några självhjälpsknep från Decibel.fi.

 

Att själv söka hjälp

Det är inte barnets skyldighet att göra sin förälder frisk igen. Barnet behöver hjälp och stöd och har rätt att få det av andra vuxna. Det behöver uppmuntran och bekräftelse och kärlek för att kunna utvecklas och bli lycklig. Det behöver acceptans för att din självkänsla ska kunna bli starkare. Det behöver trygghet, värme, tillhörighet och någon att lita på och som lyssnar på dess tankar och känslor. Men framför allt behöver de få vara barnet i familjen.

"Du måste inte ha alla svaren själv när du ber om hjälp. Du måste inte veta hur mycket mamma dricker, vilken typ av droger din pappa använder, om ni får bostadsstöd, hur mycket pengar som gått åt till missbruket eller vilken diagnos din pappa har. Du behöver inte veta något alla, du behöver bara beskriva hur du känner dig. Vill du, så kan du börja med att skriva ner hur det är, till exempel i en dagbok – eller till oss på Decibel via Våga fråga – och det finns också färdiga blanketter man kan titta på, fylla i enligt hur mycket man kan och vill säga, och sedan visa till exempel för en skolkurator.

Då är det lättare för den du pratar med att börja samtalet, ställa frågor som du kan svara på (det är alltid lättare att svara på frågor än att själv börja prata och hitta orden) och nysta i garnhärvan. Minns att den du talar med kan de här grejerna bättre än du rent yrkesmässigt, men det är du som kan innehållet, som lever i situationen. Du kan inte ha fel eller säga fel saker eller känna fel känslor. Det är ditt liv och det är du som vet mest om det."

 

Här hittar du alla kontaktuppgifter du behöver när det krisar.

 

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström & socionomstuderande Sabina Nynäs

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Nya blogginlägg

woman 586185 960 2

Veckans blogglista: Skönhet & ideal

Veckans tema på Sevendays ska få dig att fundera på skönhet både ytligt och djupt. Vad är skönhet för dig? Vad tycker du om dagens skönhetsideal? Fyll i listan på din egen blogg och kommentera under artikeln, så länkar vi till dig.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Lifestyle

Annons

resizedimage800600 adente6
cropOT 974068

Ariana Grande avbröt sin turné

Popstjärnan Ariana Grande har inhiberat sina konserter fram till i alla fall juni. Terrordådet efter hennes konsert i Manchester dödade 22 personer på måndagen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800857 linn vecka 31
OM J161292Y

UM uppmanar till försiktighet i Storbritannien

Utrikesministeriet uppmanar i ett uppdaterat resemeddelande resenärer att iaktta särskild försiktighet i Storbritannien.

Läs hela artikeln här »
croplinda b 074 mindre 441577

Linda Bengtzing till Vasa i sommar

Schlagerstjärnan och programledaren Linda Bengtzing kommer till Vasa. Hon uppträder på festivalen Schlager paradiset vid Tropiclandia i augusti.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

ellen ny header blogg mia vit5
cropOM J100960Y

Festivalarrangörer följer med läget - låter polisen avgöra

Festivalarrangörerna följer noggrant med utredningen av terrordådet i Manchester för att se om det finns något att lära. Festivalsäsongen inleds med Världen i byn-festivalen i Helsingfors på veckoslutet.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800533 17887159 10155220208487767 1265481057 o
OM J251662Y

Begränsningar på drönare lanseras

Den populära drönartillverkaren DJI börjar kräva att kunderna registrerar sina drönare. Om man inte gör det blir flygförmågan rejält begränsad.

Läs hela artikeln här »
roger moore 116881

Sir Roger Moore är död

Skådespelaren, mera känd som James Bond, har gått bort vid 89 års ålder.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage800533 10574307 10152441633558880 7368587493341569029 n

Resor

18596551 10155348834547767 1545436755 o

Resor

resizedimage800600 2ECE7E7E 5FEE 435E A0FC 2EAA1E59D320

Lifestyle

resizedimage800600 0A9648D8 4CB1 44AF 9FC3 F32465EAB54D

Hälsa & träning

resizedimage800800 schmidts

Lifestyle

Skarmavbild 2017 05 23 kl. 05.54.27

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 5582

Mode & stil

resizedimage800532 beverlyhills0
VLBLOT 974029

Angry Birds-filmen får uppföljare

Spelbolaget Rovios arga fåglar återvänder till filmduken. Rovio meddelar att Angry Birds-filmen får en uppföljare som sannolikt kommer till biograferna under hösten 2019. Det vill säga samtidigt som det populära spelet firar sitt tioårsjubileum.

Läs hela artikeln här »
cropOT 963182

Sverige tänker inte införa euron

EU-kommissionen uppges vilja se Sverige som euromedlem redan år 2025 – precis som samtliga andra länder som blir kvar i EU efter Storbritanniens utträde.

Läs hela artikeln här »

Mode & stil

resizedimage800533 IMG 5476
j220977w 795156

Sting till Helsingfors i höst

Rockstjärnan Sting uppträder i Finland på hösten, berättar arrangören Live Nation.

Läs hela artikeln här »
OT 971303

Facebooks hemliga riktlinjer läckta

Hittills hemliga riktlinjer om hur Facebooks anställda ska hantera anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut.

Läs hela artikeln här »

Resor

SetWidth1260 Header elephant4

Lifestyle

resizedimage800448 Skarmavbild 2017 05 21 kl. 20.36.27

Resor

resizedimage800533 IMG 9855
starry sky 1948523 960 720

Hollywoodstjärna spelar van Gogh

Willlem Dafoes nästa roll blir den som Vincent van Gogh. Den Oscarsnominerade skådespelaren ska gestalta konstnären i Julian Schnabels film.

Läs hela artikeln här »
polesiblings pressphoto 02 byfredrikdiffner 286820

"Nog va he bra" ny låt på dialekt

Syskonduons låt glimrar av nostalgi och sommarminnen: "Det är en tröstlåt".

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

cork board diy
VLBLOT 973083

Finländsk kvinna bortförd i Kabul, två dödades i samma attack

Finländsk biståndsarbetare har kidnappats i Afghanistans huvudstad Kabul. Hon fördes bort sent i går kväll, i samband med en attack där en tyska och en afghan dödades.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 9072

Kultur & konst

resizedimage800599 18596816 10154798641599107 1297081747 o

Hälsa & träning

resizedimage800600 varmvarspring
popcorn 1085072 960 720

Då kommer nya "Mamma mia"-filmen

Uppföljaren till "Mamma mia"-filmen från 2008 har fått ett premiärdatum. "Mamma mia: Here we go again" går upp på biograferna i juli 2018, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 972676

Årets bröllop i England

Omgivna av kungligheter och kändisar sade Pippa Middleton, yngre syster till prins Williams fru Kate, och finansmannen James Matthews ja till varandra på lördagen.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 972505

Glutenfri odling på uppgång

Att allt fler väljer att äta glutenfritt syns inte bara i butiken och på restaurangen, utan också på de finska åkrarna.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

rabarbersaft1

Hus & hem

bedroom pictures

Nöje

resizedimage8001000 alfredritar
VLBLOT 971920

Påhls en av framtidens 99 mäktigaste

Vöråbördiga Malin Påhls namn finns med på en prestigefylld lista över framtidens mäktigaste personer i Sverige, skriver SVT.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 448387

Årets flygplats finns i Vasa

Vasa flygplats har valts till årets flygplats i Finland. Flygplatsen får beröm bland annat för utveckling och förbättring av servicen.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 05 19 kl. 19.21.29
cropOT 971332

Chris Cornell dog under pågående turné

Rocksångaren Chris Cornell är död. Han blev 52 år gammal och dog mitt under en pågående turné med Soundgarden. Han var också känd som sångare i ett annat stort band, Audioslave.

Läs hela artikeln här »
cropOT 971682

Grävjobb kring Åbosjukhus och Panama belönades

Snöspaden för årets journalistiska grävinsats går till Rebekka Härkönen, som nystade upp missförhållandena på en psykiatrisk avdelning på Kuppis sjukhus i Åbo.

Läs hela artikeln här »

Mode & stil

resizedimage800533 18422929 297090290742210 3703852480134737876 o
unnamed19

10 frågor till Daniela Skoglund

Vilken skulle vara hennes superkraft? Vad är det smartaste hon lärt sig? Vi ställde bloggaren Daniela Skoglund mot väggen och lät henne svara på tio snabba frågor.

Läs hela artikeln här »

Resor

SetWidth1260 Header elephant3
OT 971355

Japansk prinsessa gifter sig med man av folket

En medlem av den japanska kejsarfamiljen, prinsessan Mako, planerar att gifta sig med en vanlig undersåte. Det här innebär att hon inte längre kan vara prinsessa.

Läs hela artikeln här »
OT 971395

Kung i Nederländerna - och i luften

Willem-Alexander är inte bara kung över Nederländerna. Han kan flyga flygplan också. Och det har han gjort i hemlighet i över 20 år för det nationella flygbolaget KLM, avslöjar han i en intervju.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

11951392 10153014354186003 4036012209000753769 n

Kultur & konst

croppedimage230230 axel profil2
j171631y 699596

Hästbastun är öppen

En hästbastu har öppnat dörrarna i Helsingfors. För hästarna sägs bastun ge både kroppsvård och avslappning.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 DSC 0097

Lifestyle

IMG 6130
sofia oester web 334669

Sofia Öster tvåa i Top Model

Det blev ett spännande finalavsnitt av Finlands Top Model. Men nu är det klart: Sofia Öster från Veikars blev tvåa i tävlingen och Jerry Koivisto vann.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 963971

Buskiga bryn heta just nu

Så gör du för att sminka trendiga ögonbryn.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 970450

Nu ska USA få smaka på österbottniskt gin

I höst lanserar Kyrö Distillery Company sina produkter på den nordamerikanska marknaden.

Läs hela artikeln här »
plane 50893 960 720

Veckans blogglista: Resor

Enligt Statistikcentralen reser vi finländare helst till Estland, Sverige och Spanien. Vi besöker också flitigt Centraleuropa och särskilt Tyskland, Frankrike och Storbrittanien. Veckans tema på Sevendays är resor, så fyll i vår färskaste blogglista för garanterad resfeber.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800800 11222134 10153474095340664 1193521781270944108 n

Mat & dryck

banankex

Lifestyle

Annons

Skarmavbild 2017 05 16 kl. 11.58.2

Barn & familj

15991361 10154798130675761 227443819 o18

Mode & stil

resizedimage616410 lips4

Nöje

resizedimage600428 18516123 10154786073664107 1434983498 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 05 16 kl. 20.22.12
cropOM J242035Y

Forskare: Jordlik planet kan vara beboelig

Den nyupptäckta, jordlika planeten Proxima b kan ha ett klimat som gör den lämplig för liv. Det hävdar brittiska forskare i en ny studie.

Läs hela artikeln här »
cropOT 970245

Se upp med förrädisk stenmurkla

Framåt våren tittar stenmurklan fram ur jorden, och maj är högsäsong för denna svamp som länge har ansetts som en delikatess. Men att äta den är förenat med risker – och det hjälper inte alltid att koka den.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2017 05 16 kl. 16.11.41

Pyssel & DIY

atisdagstips

Hus & hem

precollection aw17 26

Mode & stil

pennkjol2

Pyssel & DIY

JPEG image 66CDFDC9FFCB 2

Pyssel & DIY

keramikhus sevendays fi spira 2

Lifestyle

resizedimage475362 ambulance 148747 1280

Nöje

resizedimage800919 image3 56 2
VLBLOT 969783

Finland fick en egen jubileumstulpan

Finland har 100-årsjubileet till ära fått en egen tulpan som kommer att finnas bland annat i trädgården vid presidentens sommarbostad på Gullranda. Tulpanen har döpts till Finland 100.

Läs hela artikeln här »
cropOT 900771

Nu kommer sommaren

Den som väntar på något gott, heter det, och visst har vi väntat länge på sommaren. Nu är den här. Helgen blir varm och solig, lovar meteorologerna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

SetWidth800 VLBLOT 968012

Människor & samhälle

resizedimage800533 Bild 15 05 2017 kl. 10.42 2
miniature 1802333 960 720

Jättemuseum för leksaker öppnas i Stockholm

I Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm byggs nu ett museum för en leksakssamling på över 40 000 föremål, skriver Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800800 12573783 10154249479714123 769058877177203299 n
avokadomackan 385684

Avokado kan bli ett lyxbär

Den älskade avokadon har blivit en allt dyrare lyx och i sommar väntas priset fortsätta att stiga kraftigt i takt med att efterfrågan ökar.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 968980

33 mammor fick medalj

I går firade vi mors dag i hela Finland. Huvudfesten hölls i Ständerhuset i Helsingfors där president Sauli Niinistö belönade 33 mammor med utmärkelsetecken.

Läs hela artikeln här »
50826302 l 470262

E-sport populärt bland icke-spelare

I en enkät gjord av Newzoo har man funnit att 42 procent av 191 miljoner e-sportföljare inte själva spelar spelet de följer.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

JH2 0785
j132398y 940712

Årets ESC-vinnare heter Portugal

Eurovision Song Contest 2017 är över. Portugal står som vinnare. Läs vårt livereferat här.

Läs hela artikeln här »
croppekkapouta 776655

Meteorologen blev en internet-hit

Pekka Pouta kunde inte hålla sig när han presenterade det skrattretande majvädret.

Läs hela artikeln här »
OM starwarsklip 01nh

Fler bebisar döps efter "Star wars"-bov

Det kan tyckas lite konstigt att döpa sin son efter en mordisk filmskurk. Men allt fler amerikanska föräldrar döper sina söner till Kylo.

Läs hela artikeln här »

Samir och Viktor tillbaka med "Kung"

De tog en paus från scenen, och hann med både dans och bokskrivande. Men nu är Samir och Viktor tillsammans igen, och satsar stort med "Kung".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 968012

En kamp - inte bara mot cancern

Fembarnsmamman Cecilia Vesterholm kämpar inte bara mot en aggressiv och ovanlig form av bröstcancer. Hon fajtas också med den snåriga byråkratin.

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800600 IMG 6181
cropVLBLOT 644628

President Mauno Koivisto död

President Mauno Koivisto är död, uppger Republikens presidents kansli. Koivisto var 93 år gammal.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 966519

"Vi hade låtit annorlunda som 20-åringar"

Samuel Jåfs lärde sig spela gitarr som 40-åring. Nu frontar han bandet Sam's Garage.

Läs hela artikeln här »
audio 1851517 960 720

Veckans blogglista: Eurovision Song Contest

ESC är världens största underhållningsprogram och i veckan går den 62:a upplagan av stapeln. Kom i äkta Eurovision-stämning genom att fylla i veckans blogglista!

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 05 10 kl. 14.51.51

10 frågor till Sandra Holmäng

Sandra Holmäng är bloggaren som både har koll på senaste modet och vilka skönhetstrender som är aktuella. Men var ser hon sig själv om fem år? Och vad finns alltid med i väskan? Här svarar hon på tio frågor om sig själv.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage8001200 IMG 5738