0528370r
Publicerad 22 december 2015 kl 08:00

När det blir jobbiga tider hemma

När det är jullov eller semestertider brukar folk prata om att det ska bli så skönt med mera tid för familjen. Alla ska vara glada och avstressade, umgås med sina nära och kära. Men det blir inte alltid så himla härligt som man hade tänkt det.

unnamed 37

 

Jul, nyårsafton, skolavslutning, midsommar, villaavslutning. Det är tider när alla ska vara glada. Förväntningarna är höga och inte allt för sällan slutar det med att alla går varandra på nerverna. Tillsammans med ungdomsportalen Decibel.fi och ungdomsinformatör Liselott Nyström ger Sevendays sina bästa tips på hur du tar dig igenom julhelgen.

Det är lätt hänt att det blir sena nätter och sena mornar, en massa god mat, extra festande, TV-tittande och slappande när du har skollov. Visst är det skönt och kul, men det kan göra dig deppig, irriterad, bitchig, trög och ge en massa fysiska krämpor. Man kan få huvudvärk, må illa och förlora lusten och orken att göra annat kul. För att inte tala om när du ska tillbaka till vardagen och skolan efter lovet. Morkkisen efter festen kan vara obotlig. Dålig stämning i familjen. Mycket tjat och smågräl. Där aldrig kul, men tyvärr vanligare under storhelgerna. Knepen är mycket enkla, bara man minns att tillämpa dem.

 

Tips 1: Sov

Visst är det skönt att för en gångs skull få sitta uppe och kolla på film eller spela dataspel hur länge man vill. Men du vet hur dåligt humör man kan få när man sovit för lite och dygnsrytmen rubbas. Brukar du gå och lägga dig 2 på lovnätterna så får du nog problem att somna 11 dagen före skolan börjar. Och ska du plötsligt stiga upp 7 när du är van att sova till 12, så tillbringar du ju fem timmar av din dag första veckan med att vara trött och trög i hjärna. Huvudvärk, stel nacke och muskelvärk får du både om du sovit för mycket och ugglat framför datorn. Gör dig själv, dina föräldrar och kompisar en tjänst: Sov vettigt.

 

Tips 2: Ät smart och rör på dig

Alla blir sura av magknip, luft i magen och hård mage. Det påverkar helt klart ditt humör och världen känns automatiskt som om den var emot lite dig. Visst kan du frossa julchoklad eller biffar från grillen, men varva det med en omgång bowling på Wii, en tur till rinken för en improviserad hockeymatch med gänget eller en kväll på dansgolvet. Dessutom är det ju vanligt med infektioner under julen, så väl förkylningar som maginfektioner. Skolhälsovården är stängd under lovet, men på hvc finns alltid nån man kan vända sig till ifall det blir nödvändigt.

 

Tips 3: Festa med förstånd

Ska du festa på nyårsafton eller juldagen, försök då behålla förståndet. Det är inte bara när man druckit för mycket alkohol som man kan göra bort sig totalt. Som nykter kan man också smittas av den uppsluppna stämningen och göra något riktigt dumt. Säga något sårande till kompisen, hångla med fel person, yra runt ute i för lite kläder eller trilla i vägen för nyårsraketerna. Tänk efter före.

 

Tips 4: Undvik smågräl, gnäll, tjat och obehaglig stämning

Under storhelgerna förväntas hela familjen umgås, vara glada och ha trevligt ihop. Men efter några dagar börjar man ofta gnata på varandra. Bråka, ropa och allt blir bara jobbigt. Det beror oftast på:

1) att man inte är van att ha samma människor kring sig så mycket. Speciellt att man inte träffar kompisarna i skolan, inte får vara ifred eller saknar rutinerna i vardagen kan göra vem som helst irriterad under ett långt lov.
2) att man tvunget måste vara glad, trevlig och lycklig när det nu en gång är jul/midsommar/villaavslutning osv. Man måste komma överens med alla och anstränga sig och det kan vara tungt ifall det finns olösta konflikter under ytan hemma.
3) alla har så höga förväntningar på hur trevligt och skönt det kommer att vara, på julklapparna och festerna osv. Samtidigt kanske många har varit stressade innan jul och skulle helst bara ta det lugnt istället för att springa på släktmiddagar och julfester.

Lösningen på de här bekymren beror ibland på vilken inställning man själv har. Ibland räcker det med en liten ansträngning för att det ska bli mysigt och lugnt, istället för att ge efter för alla negativa känslor. Gör småsaker, som att säga tack för maten och kanske hjälpa med disken, orka med en runda sällskapsspel, småprata lite med farmor – det kan hela familjen bli på bättre humör av. Stämning smittar och det är väldigt lite som behövs för att förstöra humöret för alla. Försök leva dig in lite hur trött din morsa är av att slava med julmaten, hur glad lillbrorsan skulle bli om du orkade spela lite med honom, hur mycket farmor sett fram emot att få barnbarnen etc. Är du snäll mot dem så kanske de är ännu snällare mot dig.

 

 

Det är aldrig ditt fel att dina föräldrar bråkar

Många föräldrar börjar bråka just under stora familjehögtider som julen. Det kan vara på grund av stress, dåligt med pengar eller höga förväntningar som gör att de känner sig otillräckliga. De kan vara besvikna på varandra och alkohol kan förekomma i bilden. Om dina föräldrar bråkar eller någon annan beter sig våldsamt finns det några saker du kan göra för att skydda dig själv.

Vuxna människor ansvarar för sig själva och de bär ansvar för att du ska må bra. Kom i håg att du som ung aldrig ska gå emellan när vuxna eller fysiskt starkare slåss. Du kan lätt bli slagen eller knuffad själv i misstag. Om du själv blir slagen/sparkad/knuffad eller dylikt: Säg till! Den vuxna vet nog innerst inne att man inte får slå, och att höra det högt kan få honom/henne att stanna upp. I värsta fall: ring 112.

Be någon annan vuxen om hjälp. Ring morbror eller kompisen (som kanske kan be sina föräldrar om hjälp). Spring över till grannen eller ring polisen. Se till att du har telefonnumret i mobilen så du kan ringa när som helst. Var inte rädd för att den som slår ska bli arg på dig för att du ringde polisen. Det är ju han eller hon som gjorde fel. Du kan också ringa Socialjouren dygnet runt för att få hjälp och stöd och råd. Se kontaktuppgifter här nedanför.

Om det blir kris hemma: fundera på förhand var i hemmet du kan vara trygg (var kan du låsa in dig eller få vara ifred?). Kan du bo hos en släkting? Hos en kompis? Om du måste låsa in dig, kom ihåg mobilen, något att dricka/äta och något att sysselsätta dig med. Vet du på förhand om att det kommer att bli jobbigt, till exempel om föräldrarna börjar supa, försök hitta någon annanstans där du kan vara. Släktingar och kompisars familjer brukar vara förstående och välkomnande när de vet varför du vill vara hos dem hellre än hemma.

Prata med någon som du kan anförtro dig åt. Det kan vara vilken vuxen som helst i din närhet: din moster, favoritläraren, ungdomsledaren på ungdomsgården, fotbollstränaren - vem som helst. Är det skoldag kan du alltid gå till skolkuratorn eller skolhälosvårdaren, hen finns där för dig och inga problem är för små. Hen har också tystnadsplikt. Ge inte upp även om den vuxna inte lyssnar i början, eller inte riktigt kan eller vill förstå det som händer dig. Till att börja med kan den vuxna också känna sig lite osäker på vad det rätta att göra är, men du kan vara säker på att den vuxna verkligen vill hjälpa dig. Om en vuxen säger till åt en annan vuxen brukar det sjunka in bättre.

Hitta ett sätt för dig själv att ”försvinna bort” fastän du ändå är där. Sätt på hörlurar med musik du gillar, läs en jättebra bok eller se en skön film eller TV-serie. Något som får dig att tänka på något helt annat för en lång stund och inte höra vad som händer runt dig.

Ta på förhand reda på var du kan få hjälp med situationen i just din kommun. På Decibel.fi finns kontaktuppgifter till de som kan hjälpa dig, bådegenast i akuta situationer och efter helgen. Är det fler än du som är utsatt? Ta hand om syskon om det är trubbel hemma eller kompisen om det är slagsmål på en fest. Håll ihop!

 

Panik?

Pröva först med någon av de här:

Polisen på telefonnumret 112. Allmänt nödnummer om man till exempel behöver hjälp med att avsluta ett slagsmål, när någon skadat sig allvarligt eller när det brinner. Via 112 får du hjälp av polisen, ambulansen och brandkåren.

Socialjouren för Österbotten. Här får du hjälp, råd och stöd när föräldrarna slåss, grannbarnets mamma har supit sig medvetslös, kompisen blev våldtagen på festen osv. Du når dem dygnet runt på tel 06-3252347. Unga har möjligheten att vända sig till Socialjouren och kan användas för att fråga om råd och hjälp vid bekymmer i  familjerelationer/familjekriser. Socialjouren fungerar både som konsultation och även vid behov med åtgärder. Socialarbetare i kommunerna står förstås som vanligt till tjänst under tjänstetid, men mycket kan ju hända utanför tjänstetid och därför kan socialjourens service gärna användas. Telefonnummer är 06-3252347 eller 112. Bättre att ringa ”i onödan” än inte alls.

Brottsofferjouren om du blir utsatt för ett brott eller vittne till ett, ring på 06-831 9518 / 06 317 5654

Våldtäktskriscentralen, kolla telefontider före du ringer, men gratis att ringa 0800-97899.

Giftupplysningscentralen, till exempel ifall någon i misstag har druckit tvättmedel: 09-471977

Jourhavande veterinär, tandläkare och andra jourer hittar du om du går på din egen kommuns hemsida.

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström, Decibel.fi 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.42.10

Kultur & konst

resizedimage800533 OK3A5728
lassemaja 873007

Bornebusch om "LasseMaja": "Mitt i prick"

Josephine Bornebusch gör långfilmsdebut som regissör i den nya "LasseMaja"-filmen. I mer än två månader har hon befunnit sig på Irland för inspelningarna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

mossa av mormorsrutor spira 5

Nöje

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.39.44

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.49.30
170623 skam 484072 a001nh 716551 2

"Skam" ger sig ut i Europa

Den hyllade norska tv-serien "Skam" ynglar av sig i en rad europeiska länder.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1053676

Filmen ”Ikitie” en publiksuccé

”Ikitie” (Den eviga vägen), som hade biopremiär den 15 september, har lockat mer än 100 000 personer till biograferna.

Läs hela artikeln här »
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »

Lifestyle

resizedimage800414 Screen Shot 2017 10 17 at 11.53.12
VLBLOT 195783

Giftfri vardag målet 2020

Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara som får tårarna att rinna. I våra hem utsätts vi dagligen för en cocktail av okända kemikalier. Men få finns med i produkternas innehållsförteckning och som konsument är det svårt att göra medvetna val.

Läs hela artikeln här »
skorna 969392

Skorna delar nätet - vilken färg är de?

Människor världen över kunde inte enas för två år sedan om en klänning. Det ena lägret sade vit och guld, det andra blå och svart. Nu förbryllar ett par skor på samma sätt.

Läs hela artikeln här »
cropj060427y 107766

Lady Gaga till Sverige i februari

Lady Gaga återupptar sin Europaturné i början av nästa år och kommer till Stockholm och Globen den 15 februari.

Läs hela artikeln här »
people 2565450 960 720

Kvinnor berättar om sexuella trakasserier under #metoo

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier, och på Twitter trendar hashtaggen #metoo.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 17 kl. 07.48.44

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 0033

Mat & dryck

resizedimage800533 lchf nuggets 1

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 16.53.05

Människor & samhälle

ellen ny header blogg mia vit6

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 10.47.44

Mat & dryck

IMG 0862

Hus & hem

kitchen1
28508797 l

Veckans blogglista: Ordning och reda

Är du pedantisk och tokig i att organisera, eller låter du saker bli som de blir? Fyll i veckans blogglista, som handlar om hur du strukturerar upp vardagen och hur städad din garderob egentligen är.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.04.33

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.03.30

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 13 kl. 23.09.19