0528370r
Publicerad 22 december 2015 kl 08:00

När det blir jobbiga tider hemma

När det är jullov eller semestertider brukar folk prata om att det ska bli så skönt med mera tid för familjen. Alla ska vara glada och avstressade, umgås med sina nära och kära. Men det blir inte alltid så himla härligt som man hade tänkt det.

unnamed 37

 

Jul, nyårsafton, skolavslutning, midsommar, villaavslutning. Det är tider när alla ska vara glada. Förväntningarna är höga och inte allt för sällan slutar det med att alla går varandra på nerverna. Tillsammans med ungdomsportalen Decibel.fi och ungdomsinformatör Liselott Nyström ger Sevendays sina bästa tips på hur du tar dig igenom julhelgen.

Det är lätt hänt att det blir sena nätter och sena mornar, en massa god mat, extra festande, TV-tittande och slappande när du har skollov. Visst är det skönt och kul, men det kan göra dig deppig, irriterad, bitchig, trög och ge en massa fysiska krämpor. Man kan få huvudvärk, må illa och förlora lusten och orken att göra annat kul. För att inte tala om när du ska tillbaka till vardagen och skolan efter lovet. Morkkisen efter festen kan vara obotlig. Dålig stämning i familjen. Mycket tjat och smågräl. Där aldrig kul, men tyvärr vanligare under storhelgerna. Knepen är mycket enkla, bara man minns att tillämpa dem.

 

Tips 1: Sov

Visst är det skönt att för en gångs skull få sitta uppe och kolla på film eller spela dataspel hur länge man vill. Men du vet hur dåligt humör man kan få när man sovit för lite och dygnsrytmen rubbas. Brukar du gå och lägga dig 2 på lovnätterna så får du nog problem att somna 11 dagen före skolan börjar. Och ska du plötsligt stiga upp 7 när du är van att sova till 12, så tillbringar du ju fem timmar av din dag första veckan med att vara trött och trög i hjärna. Huvudvärk, stel nacke och muskelvärk får du både om du sovit för mycket och ugglat framför datorn. Gör dig själv, dina föräldrar och kompisar en tjänst: Sov vettigt.

 

Tips 2: Ät smart och rör på dig

Alla blir sura av magknip, luft i magen och hård mage. Det påverkar helt klart ditt humör och världen känns automatiskt som om den var emot lite dig. Visst kan du frossa julchoklad eller biffar från grillen, men varva det med en omgång bowling på Wii, en tur till rinken för en improviserad hockeymatch med gänget eller en kväll på dansgolvet. Dessutom är det ju vanligt med infektioner under julen, så väl förkylningar som maginfektioner. Skolhälsovården är stängd under lovet, men på hvc finns alltid nån man kan vända sig till ifall det blir nödvändigt.

 

Tips 3: Festa med förstånd

Ska du festa på nyårsafton eller juldagen, försök då behålla förståndet. Det är inte bara när man druckit för mycket alkohol som man kan göra bort sig totalt. Som nykter kan man också smittas av den uppsluppna stämningen och göra något riktigt dumt. Säga något sårande till kompisen, hångla med fel person, yra runt ute i för lite kläder eller trilla i vägen för nyårsraketerna. Tänk efter före.

 

Tips 4: Undvik smågräl, gnäll, tjat och obehaglig stämning

Under storhelgerna förväntas hela familjen umgås, vara glada och ha trevligt ihop. Men efter några dagar börjar man ofta gnata på varandra. Bråka, ropa och allt blir bara jobbigt. Det beror oftast på:

1) att man inte är van att ha samma människor kring sig så mycket. Speciellt att man inte träffar kompisarna i skolan, inte får vara ifred eller saknar rutinerna i vardagen kan göra vem som helst irriterad under ett långt lov.
2) att man tvunget måste vara glad, trevlig och lycklig när det nu en gång är jul/midsommar/villaavslutning osv. Man måste komma överens med alla och anstränga sig och det kan vara tungt ifall det finns olösta konflikter under ytan hemma.
3) alla har så höga förväntningar på hur trevligt och skönt det kommer att vara, på julklapparna och festerna osv. Samtidigt kanske många har varit stressade innan jul och skulle helst bara ta det lugnt istället för att springa på släktmiddagar och julfester.

Lösningen på de här bekymren beror ibland på vilken inställning man själv har. Ibland räcker det med en liten ansträngning för att det ska bli mysigt och lugnt, istället för att ge efter för alla negativa känslor. Gör småsaker, som att säga tack för maten och kanske hjälpa med disken, orka med en runda sällskapsspel, småprata lite med farmor – det kan hela familjen bli på bättre humör av. Stämning smittar och det är väldigt lite som behövs för att förstöra humöret för alla. Försök leva dig in lite hur trött din morsa är av att slava med julmaten, hur glad lillbrorsan skulle bli om du orkade spela lite med honom, hur mycket farmor sett fram emot att få barnbarnen etc. Är du snäll mot dem så kanske de är ännu snällare mot dig.

 

 

Det är aldrig ditt fel att dina föräldrar bråkar

Många föräldrar börjar bråka just under stora familjehögtider som julen. Det kan vara på grund av stress, dåligt med pengar eller höga förväntningar som gör att de känner sig otillräckliga. De kan vara besvikna på varandra och alkohol kan förekomma i bilden. Om dina föräldrar bråkar eller någon annan beter sig våldsamt finns det några saker du kan göra för att skydda dig själv.

Vuxna människor ansvarar för sig själva och de bär ansvar för att du ska må bra. Kom i håg att du som ung aldrig ska gå emellan när vuxna eller fysiskt starkare slåss. Du kan lätt bli slagen eller knuffad själv i misstag. Om du själv blir slagen/sparkad/knuffad eller dylikt: Säg till! Den vuxna vet nog innerst inne att man inte får slå, och att höra det högt kan få honom/henne att stanna upp. I värsta fall: ring 112.

Be någon annan vuxen om hjälp. Ring morbror eller kompisen (som kanske kan be sina föräldrar om hjälp). Spring över till grannen eller ring polisen. Se till att du har telefonnumret i mobilen så du kan ringa när som helst. Var inte rädd för att den som slår ska bli arg på dig för att du ringde polisen. Det är ju han eller hon som gjorde fel. Du kan också ringa Socialjouren dygnet runt för att få hjälp och stöd och råd. Se kontaktuppgifter här nedanför.

Om det blir kris hemma: fundera på förhand var i hemmet du kan vara trygg (var kan du låsa in dig eller få vara ifred?). Kan du bo hos en släkting? Hos en kompis? Om du måste låsa in dig, kom ihåg mobilen, något att dricka/äta och något att sysselsätta dig med. Vet du på förhand om att det kommer att bli jobbigt, till exempel om föräldrarna börjar supa, försök hitta någon annanstans där du kan vara. Släktingar och kompisars familjer brukar vara förstående och välkomnande när de vet varför du vill vara hos dem hellre än hemma.

Prata med någon som du kan anförtro dig åt. Det kan vara vilken vuxen som helst i din närhet: din moster, favoritläraren, ungdomsledaren på ungdomsgården, fotbollstränaren - vem som helst. Är det skoldag kan du alltid gå till skolkuratorn eller skolhälosvårdaren, hen finns där för dig och inga problem är för små. Hen har också tystnadsplikt. Ge inte upp även om den vuxna inte lyssnar i början, eller inte riktigt kan eller vill förstå det som händer dig. Till att börja med kan den vuxna också känna sig lite osäker på vad det rätta att göra är, men du kan vara säker på att den vuxna verkligen vill hjälpa dig. Om en vuxen säger till åt en annan vuxen brukar det sjunka in bättre.

Hitta ett sätt för dig själv att ”försvinna bort” fastän du ändå är där. Sätt på hörlurar med musik du gillar, läs en jättebra bok eller se en skön film eller TV-serie. Något som får dig att tänka på något helt annat för en lång stund och inte höra vad som händer runt dig.

Ta på förhand reda på var du kan få hjälp med situationen i just din kommun. På Decibel.fi finns kontaktuppgifter till de som kan hjälpa dig, bådegenast i akuta situationer och efter helgen. Är det fler än du som är utsatt? Ta hand om syskon om det är trubbel hemma eller kompisen om det är slagsmål på en fest. Håll ihop!

 

Panik?

Pröva först med någon av de här:

Polisen på telefonnumret 112. Allmänt nödnummer om man till exempel behöver hjälp med att avsluta ett slagsmål, när någon skadat sig allvarligt eller när det brinner. Via 112 får du hjälp av polisen, ambulansen och brandkåren.

Socialjouren för Österbotten. Här får du hjälp, råd och stöd när föräldrarna slåss, grannbarnets mamma har supit sig medvetslös, kompisen blev våldtagen på festen osv. Du når dem dygnet runt på tel 06-3252347. Unga har möjligheten att vända sig till Socialjouren och kan användas för att fråga om råd och hjälp vid bekymmer i  familjerelationer/familjekriser. Socialjouren fungerar både som konsultation och även vid behov med åtgärder. Socialarbetare i kommunerna står förstås som vanligt till tjänst under tjänstetid, men mycket kan ju hända utanför tjänstetid och därför kan socialjourens service gärna användas. Telefonnummer är 06-3252347 eller 112. Bättre att ringa ”i onödan” än inte alls.

Brottsofferjouren om du blir utsatt för ett brott eller vittne till ett, ring på 06-831 9518 / 06 317 5654

Våldtäktskriscentralen, kolla telefontider före du ringer, men gratis att ringa 0800-97899.

Giftupplysningscentralen, till exempel ifall någon i misstag har druckit tvättmedel: 09-471977

Jourhavande veterinär, tandläkare och andra jourer hittar du om du går på din egen kommuns hemsida.

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström, Decibel.fi 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Nya blogginlägg

19457585 10155458308337767 2103231566 o3

Lissabon tar stadssemestern till nya höjder

Portugals huvudstad beskrivs ofta som surfarnas paradis och ett ställe för soldyrkare. Men Lissabon bjuder på mycket mera än det, hit är det väl värt att resa också för att leva storstadsliv och njuta av vad den över 800 år gamla staden har att erbjuda.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 06 23 kl. 08.24.18
cropVLBLOT 990254

Så här kopplar du av under sommaren

Under sommaren reser många till sina stugor eller utomlands för att koppla av. Men hur försäkrar man att man verkligen vilar ut under sin semester?

Läs hela artikeln här »
vimma 185242

Trendkläder sys nu i Finland och Baltikum

En omgång barnleggings med flätmönster kommer till försäljning och servrarna går omkull.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 06 22 kl. 15.31.53
OM ki 090615 1 54

Säkra din midsommar

Kan du ange koordinaterna för midsommarfesten? Och vet du vad du ska göra om grillen börjar brinna? Om inte så ska du läsa den här texten.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

Annons

resizedimage800533 799A8560

Hälsa & träning

resizedimage800533 IMG 2479

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 06 22 kl. 08.28.04
19756566 m 337907

Människotå stulen från bar i Kanada - förstörde specialdrink

En bar i Dawson City i västra Yukon i Kanada har en specialdrink med en väldigt udda råvara – en mumifierad människotå.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

19401639 10155290298110761 896068 o
32010785 l 484215 2

Hackare läckte storserien – trots lösensumma

Hackaren som kallas The Dark Overlord läckte tv-serien "Orange is the new black" på nätet efter en hackerattack – trots att en lösensumma hade betalats, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »
cropOM downtonavslut a000 NormalHires

"Downton Abbey"-film spelas in nästa år

Den brittiska dramaserien "Downton Abbey" ska ta klivet över till bioduken, med inspelningsstart nästa år, enligt Michael Edelstein, chef för NBC Universal International Studios.

Läs hela artikeln här »
flower 1467550 960 720

Veckans blogglista: Midsommar

En överskattad högtid, eller den bästa dagen på året? Veckans tema på Sevendays är midsommar och vi vill höra dina bästa knep för att få till den bästa festen! Fyll i listan på din egen blogg och kommentera här, så länkar vi till dig.

Läs hela artikeln här »
jennifer2

Sevendays presenterar: Jennifer Carp

Veganism, resor och ärliga vardagsfunderingar från sitt liv. Det tänker 18-åriga Jennifer Carp bjuda på i sin nya blogg. Här kan du läsa mer om henne.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

19398160 10155287098445761 1053704483 n

Människor & samhälle

resizedimage800532 priderekka

Lifestyle

resizedimage800533 spaghetti 2210680 1280
cropOT 989200

Årets längsta dag är nu

I dag infaller sommarsolståndet och dagen är som längst.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 06 21 kl. 07.40.53

Mode & skönhet

19398781 10155451137277767 1958245275 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 06 20 kl. 14.36.01

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 06 20 kl. 14.31.54
cropOT 983082

"Pride ska vara en folkfest - inte en manifestation"

Vill du delta i en pridefestival i sommar? I så fall är möjligheterna många i Svenskfinland.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

15991361 10154798130675761 227443819 o21

Lifestyle

resizedimage800533 MG 6799

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 06 20 kl. 07.04.07
crop50564204 l 797667

Fotbollsfans har fått ny sajt

En ny fotbollssajt samlar Österbottens lokalfotboll på ett enda ställe. HSS Media håller i trådarna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 5772

Lifestyle

bloggenkaffepaus

Mode & skönhet

19243505 10155438460252767 1515359235 o 1

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 06 18 kl. 15.02.05
fullsizerender 2 146326

"Om jag vann 14,2 miljoner euro..."

Köpa en yacht? Ett slott i södra Frankrike? Läs här vad folk ute på Vasas gator skulle göra med 14,2 miljoner euro.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800506 Skarmbild 3
2 mrfutureninja 679918

Nu är deras Ninjaspel här

Mathias Björk från Öja och Tuomo Luukkanen från Lahtis är grundarna av Mr Future Ninja. I dag släpptes spelet på Google Play och App store.

Läs hela artikeln här »
j171200y 347251

Muminmuseet lockade genast Japanska turister

Muminmuseet i Tammerforshuset öppnade på lördagen sina dörrar ackompanjerat av fanfarer. Förutom barnfamiljer var också en hel del japanska turister på plats.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800532 zebra artek
VLBLOT 986899

Tarja Halonen sommarpratare i svenska P1 - snackar finsk historia

Finland jubilerar 100 år av självständighet och det blir också temat när president Tarja Halonen intar studion på den svenska radiokanalen P1.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800501 Skarmklipp 2017 06 16 10.55.24

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01414
Bloggens bild

Sevendays presenterar: Jennies livspussel

26-åriga Jennie Lipasti delar med sig av tankar, känslor och åsikter om aktuella händelser och saker hon själv varit med om. I hennes texter blandas humor med allvar och hon vill visa att saker inte alltid så svartvita som folk verkar tro.

Läs hela artikeln här »