0528370r
Publicerad 22 december 2015 kl 08:00

När det blir jobbiga tider hemma

När det är jullov eller semestertider brukar folk prata om att det ska bli så skönt med mera tid för familjen. Alla ska vara glada och avstressade, umgås med sina nära och kära. Men det blir inte alltid så himla härligt som man hade tänkt det.

unnamed 37

 

Jul, nyårsafton, skolavslutning, midsommar, villaavslutning. Det är tider när alla ska vara glada. Förväntningarna är höga och inte allt för sällan slutar det med att alla går varandra på nerverna. Tillsammans med ungdomsportalen Decibel.fi och ungdomsinformatör Liselott Nyström ger Sevendays sina bästa tips på hur du tar dig igenom julhelgen.

Det är lätt hänt att det blir sena nätter och sena mornar, en massa god mat, extra festande, TV-tittande och slappande när du har skollov. Visst är det skönt och kul, men det kan göra dig deppig, irriterad, bitchig, trög och ge en massa fysiska krämpor. Man kan få huvudvärk, må illa och förlora lusten och orken att göra annat kul. För att inte tala om när du ska tillbaka till vardagen och skolan efter lovet. Morkkisen efter festen kan vara obotlig. Dålig stämning i familjen. Mycket tjat och smågräl. Där aldrig kul, men tyvärr vanligare under storhelgerna. Knepen är mycket enkla, bara man minns att tillämpa dem.

 

Tips 1: Sov

Visst är det skönt att för en gångs skull få sitta uppe och kolla på film eller spela dataspel hur länge man vill. Men du vet hur dåligt humör man kan få när man sovit för lite och dygnsrytmen rubbas. Brukar du gå och lägga dig 2 på lovnätterna så får du nog problem att somna 11 dagen före skolan börjar. Och ska du plötsligt stiga upp 7 när du är van att sova till 12, så tillbringar du ju fem timmar av din dag första veckan med att vara trött och trög i hjärna. Huvudvärk, stel nacke och muskelvärk får du både om du sovit för mycket och ugglat framför datorn. Gör dig själv, dina föräldrar och kompisar en tjänst: Sov vettigt.

 

Tips 2: Ät smart och rör på dig

Alla blir sura av magknip, luft i magen och hård mage. Det påverkar helt klart ditt humör och världen känns automatiskt som om den var emot lite dig. Visst kan du frossa julchoklad eller biffar från grillen, men varva det med en omgång bowling på Wii, en tur till rinken för en improviserad hockeymatch med gänget eller en kväll på dansgolvet. Dessutom är det ju vanligt med infektioner under julen, så väl förkylningar som maginfektioner. Skolhälsovården är stängd under lovet, men på hvc finns alltid nån man kan vända sig till ifall det blir nödvändigt.

 

Tips 3: Festa med förstånd

Ska du festa på nyårsafton eller juldagen, försök då behålla förståndet. Det är inte bara när man druckit för mycket alkohol som man kan göra bort sig totalt. Som nykter kan man också smittas av den uppsluppna stämningen och göra något riktigt dumt. Säga något sårande till kompisen, hångla med fel person, yra runt ute i för lite kläder eller trilla i vägen för nyårsraketerna. Tänk efter före.

 

Tips 4: Undvik smågräl, gnäll, tjat och obehaglig stämning

Under storhelgerna förväntas hela familjen umgås, vara glada och ha trevligt ihop. Men efter några dagar börjar man ofta gnata på varandra. Bråka, ropa och allt blir bara jobbigt. Det beror oftast på:

1) att man inte är van att ha samma människor kring sig så mycket. Speciellt att man inte träffar kompisarna i skolan, inte får vara ifred eller saknar rutinerna i vardagen kan göra vem som helst irriterad under ett långt lov.
2) att man tvunget måste vara glad, trevlig och lycklig när det nu en gång är jul/midsommar/villaavslutning osv. Man måste komma överens med alla och anstränga sig och det kan vara tungt ifall det finns olösta konflikter under ytan hemma.
3) alla har så höga förväntningar på hur trevligt och skönt det kommer att vara, på julklapparna och festerna osv. Samtidigt kanske många har varit stressade innan jul och skulle helst bara ta det lugnt istället för att springa på släktmiddagar och julfester.

Lösningen på de här bekymren beror ibland på vilken inställning man själv har. Ibland räcker det med en liten ansträngning för att det ska bli mysigt och lugnt, istället för att ge efter för alla negativa känslor. Gör småsaker, som att säga tack för maten och kanske hjälpa med disken, orka med en runda sällskapsspel, småprata lite med farmor – det kan hela familjen bli på bättre humör av. Stämning smittar och det är väldigt lite som behövs för att förstöra humöret för alla. Försök leva dig in lite hur trött din morsa är av att slava med julmaten, hur glad lillbrorsan skulle bli om du orkade spela lite med honom, hur mycket farmor sett fram emot att få barnbarnen etc. Är du snäll mot dem så kanske de är ännu snällare mot dig.

 

 

Det är aldrig ditt fel att dina föräldrar bråkar

Många föräldrar börjar bråka just under stora familjehögtider som julen. Det kan vara på grund av stress, dåligt med pengar eller höga förväntningar som gör att de känner sig otillräckliga. De kan vara besvikna på varandra och alkohol kan förekomma i bilden. Om dina föräldrar bråkar eller någon annan beter sig våldsamt finns det några saker du kan göra för att skydda dig själv.

Vuxna människor ansvarar för sig själva och de bär ansvar för att du ska må bra. Kom i håg att du som ung aldrig ska gå emellan när vuxna eller fysiskt starkare slåss. Du kan lätt bli slagen eller knuffad själv i misstag. Om du själv blir slagen/sparkad/knuffad eller dylikt: Säg till! Den vuxna vet nog innerst inne att man inte får slå, och att höra det högt kan få honom/henne att stanna upp. I värsta fall: ring 112.

Be någon annan vuxen om hjälp. Ring morbror eller kompisen (som kanske kan be sina föräldrar om hjälp). Spring över till grannen eller ring polisen. Se till att du har telefonnumret i mobilen så du kan ringa när som helst. Var inte rädd för att den som slår ska bli arg på dig för att du ringde polisen. Det är ju han eller hon som gjorde fel. Du kan också ringa Socialjouren dygnet runt för att få hjälp och stöd och råd. Se kontaktuppgifter här nedanför.

Om det blir kris hemma: fundera på förhand var i hemmet du kan vara trygg (var kan du låsa in dig eller få vara ifred?). Kan du bo hos en släkting? Hos en kompis? Om du måste låsa in dig, kom ihåg mobilen, något att dricka/äta och något att sysselsätta dig med. Vet du på förhand om att det kommer att bli jobbigt, till exempel om föräldrarna börjar supa, försök hitta någon annanstans där du kan vara. Släktingar och kompisars familjer brukar vara förstående och välkomnande när de vet varför du vill vara hos dem hellre än hemma.

Prata med någon som du kan anförtro dig åt. Det kan vara vilken vuxen som helst i din närhet: din moster, favoritläraren, ungdomsledaren på ungdomsgården, fotbollstränaren - vem som helst. Är det skoldag kan du alltid gå till skolkuratorn eller skolhälosvårdaren, hen finns där för dig och inga problem är för små. Hen har också tystnadsplikt. Ge inte upp även om den vuxna inte lyssnar i början, eller inte riktigt kan eller vill förstå det som händer dig. Till att börja med kan den vuxna också känna sig lite osäker på vad det rätta att göra är, men du kan vara säker på att den vuxna verkligen vill hjälpa dig. Om en vuxen säger till åt en annan vuxen brukar det sjunka in bättre.

Hitta ett sätt för dig själv att ”försvinna bort” fastän du ändå är där. Sätt på hörlurar med musik du gillar, läs en jättebra bok eller se en skön film eller TV-serie. Något som får dig att tänka på något helt annat för en lång stund och inte höra vad som händer runt dig.

Ta på förhand reda på var du kan få hjälp med situationen i just din kommun. På Decibel.fi finns kontaktuppgifter till de som kan hjälpa dig, bådegenast i akuta situationer och efter helgen. Är det fler än du som är utsatt? Ta hand om syskon om det är trubbel hemma eller kompisen om det är slagsmål på en fest. Håll ihop!

 

Panik?

Pröva först med någon av de här:

Polisen på telefonnumret 112. Allmänt nödnummer om man till exempel behöver hjälp med att avsluta ett slagsmål, när någon skadat sig allvarligt eller när det brinner. Via 112 får du hjälp av polisen, ambulansen och brandkåren.

Socialjouren för Österbotten. Här får du hjälp, råd och stöd när föräldrarna slåss, grannbarnets mamma har supit sig medvetslös, kompisen blev våldtagen på festen osv. Du når dem dygnet runt på tel 06-3252347. Unga har möjligheten att vända sig till Socialjouren och kan användas för att fråga om råd och hjälp vid bekymmer i  familjerelationer/familjekriser. Socialjouren fungerar både som konsultation och även vid behov med åtgärder. Socialarbetare i kommunerna står förstås som vanligt till tjänst under tjänstetid, men mycket kan ju hända utanför tjänstetid och därför kan socialjourens service gärna användas. Telefonnummer är 06-3252347 eller 112. Bättre att ringa ”i onödan” än inte alls.

Brottsofferjouren om du blir utsatt för ett brott eller vittne till ett, ring på 06-831 9518 / 06 317 5654

Våldtäktskriscentralen, kolla telefontider före du ringer, men gratis att ringa 0800-97899.

Giftupplysningscentralen, till exempel ifall någon i misstag har druckit tvättmedel: 09-471977

Jourhavande veterinär, tandläkare och andra jourer hittar du om du går på din egen kommuns hemsida.

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström, Decibel.fi 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Nya blogginlägg

woman 586185 960 2

Veckans blogglista: Skönhet & ideal

Veckans tema på Sevendays ska få dig att fundera på skönhet både ytligt och djupt. Vad är skönhet för dig? Vad tycker du om dagens skönhetsideal? Fyll i listan på din egen blogg och kommentera under artikeln, så länkar vi till dig.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Lifestyle

Annons

resizedimage800600 adente6
cropOT 974068

Ariana Grande avbröt sin turné

Popstjärnan Ariana Grande har inhiberat sina konserter fram till i alla fall juni. Terrordådet efter hennes konsert i Manchester dödade 22 personer på måndagen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800857 linn vecka 31
OM J161292Y

UM uppmanar till försiktighet i Storbritannien

Utrikesministeriet uppmanar i ett uppdaterat resemeddelande resenärer att iaktta särskild försiktighet i Storbritannien.

Läs hela artikeln här »
croplinda b 074 mindre 441577

Linda Bengtzing till Vasa i sommar

Schlagerstjärnan och programledaren Linda Bengtzing kommer till Vasa. Hon uppträder på festivalen Schlager paradiset vid Tropiclandia i augusti.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

ellen ny header blogg mia vit5
cropOM J100960Y

Festivalarrangörer följer med läget - låter polisen avgöra

Festivalarrangörerna följer noggrant med utredningen av terrordådet i Manchester för att se om det finns något att lära. Festivalsäsongen inleds med Världen i byn-festivalen i Helsingfors på veckoslutet.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800533 17887159 10155220208487767 1265481057 o
OM J251662Y

Begränsningar på drönare lanseras

Den populära drönartillverkaren DJI börjar kräva att kunderna registrerar sina drönare. Om man inte gör det blir flygförmågan rejält begränsad.

Läs hela artikeln här »
roger moore 116881

Sir Roger Moore är död

Skådespelaren, mera känd som James Bond, har gått bort vid 89 års ålder.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage800533 10574307 10152441633558880 7368587493341569029 n

Resor

18596551 10155348834547767 1545436755 o

Resor

resizedimage800600 2ECE7E7E 5FEE 435E A0FC 2EAA1E59D320

Lifestyle

resizedimage800600 0A9648D8 4CB1 44AF 9FC3 F32465EAB54D

Hälsa & träning

resizedimage800800 schmidts

Lifestyle

Skarmavbild 2017 05 23 kl. 05.54.27

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 5582

Mode & stil

resizedimage800532 beverlyhills0
VLBLOT 974029

Angry Birds-filmen får uppföljare

Spelbolaget Rovios arga fåglar återvänder till filmduken. Rovio meddelar att Angry Birds-filmen får en uppföljare som sannolikt kommer till biograferna under hösten 2019. Det vill säga samtidigt som det populära spelet firar sitt tioårsjubileum.

Läs hela artikeln här »
cropOT 963182

Sverige tänker inte införa euron

EU-kommissionen uppges vilja se Sverige som euromedlem redan år 2025 – precis som samtliga andra länder som blir kvar i EU efter Storbritanniens utträde.

Läs hela artikeln här »

Mode & stil

resizedimage800533 IMG 5476
j220977w 795156

Sting till Helsingfors i höst

Rockstjärnan Sting uppträder i Finland på hösten, berättar arrangören Live Nation.

Läs hela artikeln här »
OT 971303

Facebooks hemliga riktlinjer läckta

Hittills hemliga riktlinjer om hur Facebooks anställda ska hantera anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut.

Läs hela artikeln här »

Resor

SetWidth1260 Header elephant4

Lifestyle

resizedimage800448 Skarmavbild 2017 05 21 kl. 20.36.27

Resor

resizedimage800533 IMG 9855
starry sky 1948523 960 720

Hollywoodstjärna spelar van Gogh

Willlem Dafoes nästa roll blir den som Vincent van Gogh. Den Oscarsnominerade skådespelaren ska gestalta konstnären i Julian Schnabels film.

Läs hela artikeln här »
polesiblings pressphoto 02 byfredrikdiffner 286820

"Nog va he bra" ny låt på dialekt

Syskonduons låt glimrar av nostalgi och sommarminnen: "Det är en tröstlåt".

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

cork board diy
VLBLOT 973083

Finländsk kvinna bortförd i Kabul, två dödades i samma attack

Finländsk biståndsarbetare har kidnappats i Afghanistans huvudstad Kabul. Hon fördes bort sent i går kväll, i samband med en attack där en tyska och en afghan dödades.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 9072

Kultur & konst

resizedimage800599 18596816 10154798641599107 1297081747 o

Hälsa & träning

resizedimage800600 varmvarspring
popcorn 1085072 960 720

Då kommer nya "Mamma mia"-filmen

Uppföljaren till "Mamma mia"-filmen från 2008 har fått ett premiärdatum. "Mamma mia: Here we go again" går upp på biograferna i juli 2018, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 972676

Årets bröllop i England

Omgivna av kungligheter och kändisar sade Pippa Middleton, yngre syster till prins Williams fru Kate, och finansmannen James Matthews ja till varandra på lördagen.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 972505

Glutenfri odling på uppgång

Att allt fler väljer att äta glutenfritt syns inte bara i butiken och på restaurangen, utan också på de finska åkrarna.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

rabarbersaft1

Hus & hem

bedroom pictures

Nöje

resizedimage8001000 alfredritar
VLBLOT 971920

Påhls en av framtidens 99 mäktigaste

Vöråbördiga Malin Påhls namn finns med på en prestigefylld lista över framtidens mäktigaste personer i Sverige, skriver SVT.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 448387

Årets flygplats finns i Vasa

Vasa flygplats har valts till årets flygplats i Finland. Flygplatsen får beröm bland annat för utveckling och förbättring av servicen.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 05 19 kl. 19.21.29
cropOT 971332

Chris Cornell dog under pågående turné

Rocksångaren Chris Cornell är död. Han blev 52 år gammal och dog mitt under en pågående turné med Soundgarden. Han var också känd som sångare i ett annat stort band, Audioslave.

Läs hela artikeln här »
cropOT 971682

Grävjobb kring Åbosjukhus och Panama belönades

Snöspaden för årets journalistiska grävinsats går till Rebekka Härkönen, som nystade upp missförhållandena på en psykiatrisk avdelning på Kuppis sjukhus i Åbo.

Läs hela artikeln här »

Mode & stil

resizedimage800533 18422929 297090290742210 3703852480134737876 o
unnamed19

10 frågor till Daniela Skoglund

Vilken skulle vara hennes superkraft? Vad är det smartaste hon lärt sig? Vi ställde bloggaren Daniela Skoglund mot väggen och lät henne svara på tio snabba frågor.

Läs hela artikeln här »

Resor

SetWidth1260 Header elephant3
OT 971355

Japansk prinsessa gifter sig med man av folket

En medlem av den japanska kejsarfamiljen, prinsessan Mako, planerar att gifta sig med en vanlig undersåte. Det här innebär att hon inte längre kan vara prinsessa.

Läs hela artikeln här »
OT 971395

Kung i Nederländerna - och i luften

Willem-Alexander är inte bara kung över Nederländerna. Han kan flyga flygplan också. Och det har han gjort i hemlighet i över 20 år för det nationella flygbolaget KLM, avslöjar han i en intervju.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

11951392 10153014354186003 4036012209000753769 n

Kultur & konst

croppedimage230230 axel profil2
j171631y 699596

Hästbastun är öppen

En hästbastu har öppnat dörrarna i Helsingfors. För hästarna sägs bastun ge både kroppsvård och avslappning.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage800533 DSC 0097

Lifestyle

IMG 6130
sofia oester web 334669

Sofia Öster tvåa i Top Model

Det blev ett spännande finalavsnitt av Finlands Top Model. Men nu är det klart: Sofia Öster från Veikars blev tvåa i tävlingen och Jerry Koivisto vann.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 963971

Buskiga bryn heta just nu

Så gör du för att sminka trendiga ögonbryn.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 970450

Nu ska USA få smaka på österbottniskt gin

I höst lanserar Kyrö Distillery Company sina produkter på den nordamerikanska marknaden.

Läs hela artikeln här »
plane 50893 960 720

Veckans blogglista: Resor

Enligt Statistikcentralen reser vi finländare helst till Estland, Sverige och Spanien. Vi besöker också flitigt Centraleuropa och särskilt Tyskland, Frankrike och Storbrittanien. Veckans tema på Sevendays är resor, så fyll i vår färskaste blogglista för garanterad resfeber.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800800 11222134 10153474095340664 1193521781270944108 n

Mat & dryck

banankex

Lifestyle

Annons

Skarmavbild 2017 05 16 kl. 11.58.2

Barn & familj

15991361 10154798130675761 227443819 o18

Mode & stil

resizedimage616410 lips4

Nöje

resizedimage600428 18516123 10154786073664107 1434983498 n

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 05 16 kl. 20.22.12
cropOM J242035Y

Forskare: Jordlik planet kan vara beboelig

Den nyupptäckta, jordlika planeten Proxima b kan ha ett klimat som gör den lämplig för liv. Det hävdar brittiska forskare i en ny studie.

Läs hela artikeln här »
cropOT 970245

Se upp med förrädisk stenmurkla

Framåt våren tittar stenmurklan fram ur jorden, och maj är högsäsong för denna svamp som länge har ansetts som en delikatess. Men att äta den är förenat med risker – och det hjälper inte alltid att koka den.

Läs hela artikeln här »

Resor

Skarmavbild 2017 05 16 kl. 16.11.41

Pyssel & DIY

atisdagstips

Hus & hem

precollection aw17 26

Mode & stil

pennkjol2

Pyssel & DIY

JPEG image 66CDFDC9FFCB 2

Pyssel & DIY

keramikhus sevendays fi spira 2

Lifestyle

resizedimage475362 ambulance 148747 1280

Nöje

resizedimage800919 image3 56 2
VLBLOT 969783

Finland fick en egen jubileumstulpan

Finland har 100-årsjubileet till ära fått en egen tulpan som kommer att finnas bland annat i trädgården vid presidentens sommarbostad på Gullranda. Tulpanen har döpts till Finland 100.

Läs hela artikeln här »
cropOT 900771

Nu kommer sommaren

Den som väntar på något gott, heter det, och visst har vi väntat länge på sommaren. Nu är den här. Helgen blir varm och solig, lovar meteorologerna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

SetWidth800 VLBLOT 968012

Människor & samhälle

resizedimage800533 Bild 15 05 2017 kl. 10.42 2
miniature 1802333 960 720

Jättemuseum för leksaker öppnas i Stockholm

I Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm byggs nu ett museum för en leksakssamling på över 40 000 föremål, skriver Dagens Nyheter.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800800 12573783 10154249479714123 769058877177203299 n
avokadomackan 385684

Avokado kan bli ett lyxbär

Den älskade avokadon har blivit en allt dyrare lyx och i sommar väntas priset fortsätta att stiga kraftigt i takt med att efterfrågan ökar.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 968980

33 mammor fick medalj

I går firade vi mors dag i hela Finland. Huvudfesten hölls i Ständerhuset i Helsingfors där president Sauli Niinistö belönade 33 mammor med utmärkelsetecken.

Läs hela artikeln här »
50826302 l 470262

E-sport populärt bland icke-spelare

I en enkät gjord av Newzoo har man funnit att 42 procent av 191 miljoner e-sportföljare inte själva spelar spelet de följer.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

JH2 0785
j132398y 940712

Årets ESC-vinnare heter Portugal

Eurovision Song Contest 2017 är över. Portugal står som vinnare. Läs vårt livereferat här.

Läs hela artikeln här »
croppekkapouta 776655

Meteorologen blev en internet-hit

Pekka Pouta kunde inte hålla sig när han presenterade det skrattretande majvädret.

Läs hela artikeln här »
OM starwarsklip 01nh

Fler bebisar döps efter "Star wars"-bov

Det kan tyckas lite konstigt att döpa sin son efter en mordisk filmskurk. Men allt fler amerikanska föräldrar döper sina söner till Kylo.

Läs hela artikeln här »

Samir och Viktor tillbaka med "Kung"

De tog en paus från scenen, och hann med både dans och bokskrivande. Men nu är Samir och Viktor tillsammans igen, och satsar stort med "Kung".

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 968012

En kamp - inte bara mot cancern

Fembarnsmamman Cecilia Vesterholm kämpar inte bara mot en aggressiv och ovanlig form av bröstcancer. Hon fajtas också med den snåriga byråkratin.

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800600 IMG 6181
cropVLBLOT 644628

President Mauno Koivisto död

President Mauno Koivisto är död, uppger Republikens presidents kansli. Koivisto var 93 år gammal.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 966519

"Vi hade låtit annorlunda som 20-åringar"

Samuel Jåfs lärde sig spela gitarr som 40-åring. Nu frontar han bandet Sam's Garage.

Läs hela artikeln här »
audio 1851517 960 720

Veckans blogglista: Eurovision Song Contest

ESC är världens största underhållningsprogram och i veckan går den 62:a upplagan av stapeln. Kom i äkta Eurovision-stämning genom att fylla i veckans blogglista!

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 05 10 kl. 14.51.51

10 frågor till Sandra Holmäng

Sandra Holmäng är bloggaren som både har koll på senaste modet och vilka skönhetstrender som är aktuella. Men var ser hon sig själv om fem år? Och vad finns alltid med i väskan? Här svarar hon på tio frågor om sig själv.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage8001200 IMG 5738