Artikel från
monroe 608458 Michael Monroe firar i år 30 år av solokarriär Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Publicerad 5 juni 2017 kl 19:27

Michael Monroe fortfarande i form efter 30 år

Michael Monroe är full av iver och energi, och varför skulle han inte vara det?

I sommar turnerar han land och rike runt, bland annat får han chansen att ställa sig på samma estrad som Guns N' Roses i Tavastehus den 1 juli.

Under turnén firar Monroe sin 30-åriga solokarriär och han är lika entusiastisk som alltid.

– Vi har toppmusiker i bandet med en fantastisk kemi, det är sällsynt. Jag gillar att uppträda, vad annat skulle jag göra? Jag är född till att uppträda och kommer att göra det här så länge som jag bara kan.

Inför sommarturnén ger Monroe ut en ny samlingsskiva, och dessutom görs en dokumentärfilm som presenterar Monroes karriär från Hanoi Rocks fram till i dag.

Sörjer vännen, inte karriären

Monroe, eller Matti Fagerholm som han egentligen heter, slog igenom som solist i Hanoi Rocks och bandet var väldigt nära ett internationellt genombrott. Men drömmarna slogs i spillror 1984 när trummisen Razzle (Nicholas Dingley) dog i en bilolycka. Förlusten av en vän var ett betydligt värre bakslag än förlusten av en möjlig karriär som världsstjärna.

– Vi hade dålig tur, det var en tragisk olycka och jag förlorade en kär vän. Bandet var mitt liv och jag förlorade det.

Bandets saga fortsatte i början av 2000-talet då Monroe och Andy McCoy (Antti Hulkko) återförenades. Men 2009 var det definitivt slut, enligt Monroe helt enkelt på grund av att det inte var skoj längre.

Att göra musik spontant och med passion har alltid varit viktigare för Monroe än att jaga framgång med vilka medel som helst. Monroe säger att hans andra soloplatta, Not Fakin' It, kunde ha sålt miljoner om han inte råkat i en konflikt med sitt skivbolag. Bolaget ville marknadsföra skivan med att Monroe var "hjärnan bakom Hanoi Rocks". Det godkände inte Monroe och konflikten ledde till att bolaget vägrade marknadsföra skivan.

– De dödade skivan, de lät den dö ut. I det skedet tänkte jag att jag får nöja mig med att vara mindre känd. Inte stör det mig så länge jag har en respektabel karriär.

För kommersiellt

Musikbranschen har genomgått stora ändringar under Monroes karriär. Det som irriterar honom är att många artister i dag varken kan spela eller sjunga och bristerna fixas med hjälp av datorn. Mest av allt stör han sig ändå på att musiken blivit så kommersiell och samtidigt tråkig.

– Businessen har fått så stor makt över musiken att det påverkar kvaliteten. Det har lett till mindre kreativitet och mångfald. Många gör samma som alla andra eftersom de tror att det säljer.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Resor

rom3

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 22 kl. 18.26.29
VLBLOT 688196

Bristande kunskap om "pappadepression"

Nyblivna pappor som blir deprimerade riskerar att falla mellan stolarna. De vanliga metoderna för att upptäcka depressioner hos nyblivna föräldrar fungerar dåligt på män, enligt en ny svensk studie.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »