Artikel från
j270739y 293066
Publicerad 27 februari 2017 kl 07:30

Skandalen på Oscarsgalan: Fel film lästes upp

Århundradets Oscarsskandal inträffade när fel vinnare lästes upp till Oscarsgalans allra tyngsta pris. Det visade sig handla om en miss av en revisionsfirma.

Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, var nominerad i hela 14 kategorier. Den förväntades också vinna för bästa film, vilken den först utropades som. Teamet bakom "La la land" hade fått sina statyetter och var halvvägs in i sina tacktal när kallduschen kom.

Showen avbröts av Jordan Horowitz, en av "La la lands" producenter, som fick utropa den rätta vinnaren. "Det här är inte ett skämt", sade han och höll upp rätt kuvert inför kameran för att bevisa att det han sade var sant, där stod "Moonlight".

Men prisutdelarna Warren Beatty och Faye Dunaway är oskyldiga. Enligt Beatty hade han läst upp vinnarkortet från den förra kategorin, som var Emma Stones vinst som bästa kvinnliga skådespelare i "La la land".


Revisionsfirma tar på sig skulden

Den kända revisionsfirman PWC tar på sig ansvaret för blundern, skriver flera medier. Byrån har som uppdrag att övervaka rösträkningen och två av deras anställda råkade ge fel kuvert till prisutdelarna. Missen upptäcktes snabbt, men då var det redan för sent.

"Vi utreder för närvarande hur detta kunde ha hänt, och beklagar djupt det inträffade", skriver PWC i ett uttalande.Regissören Hannes Holm, från den svenska nominerade filmen "En man som heter Ove", var på plats och berättar om skandalen.

– Det var otroligt att se en studioman springa över scenen för att säga till "La la"-människorna att de inte hade vunnit, säger han till TT.

Även skådespelaren Rolf Lassgård bevittnade kaoset.

– Folk trodde inte sina öron. "La la land" hade börjat hålla sina tal och alltihop och plötsligt så vände det totalt. Det var mycket märkligt, säger han till P4 Gävleborg.


"Jösses, vilken miss"

– Det här är en historisk händelse. Något sådant här har aldrig skett, att fel Oscar har delats ut, säger filmkritikern Göran Everdahl, och fortsätter:

– Det är fruktansvärt synd om La la land-gänget, som dessutom hann hålla tal och hann vara glada, och så hände det här. Jösses, vilken miss, verkligen.

Beatty sade efteråt att det på kuvertet som han fick stod "Emma Stone, La La Land", skriver flera medier.

Everdahl tycker synd om Warren Beatty, men säger att det var bra att han fick möjlighet att förklara sig. Och Everdahl tycker trots allt att det finns en positiv aspekt med missen, även om det var sorgligt:

– Ibland får de här spektaklen kritik för att allt är så förutsägbart. Det går på räls och är mekaniskt och så vidare. Det här visar trots allt att det är människor som genomför de här projekten, och ibland går det fel.

Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, tilldelades till slut sex statyetter. "Moonlight" tog hem tre.

Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Casey Affleck fick en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i "Manchester by the Sea" ...


Foto: Lehtikuva/AFP Photo  ... medan en rörd Emma Stone tog emot Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i "La la land".


Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Viola Davis höll ett tårdrypande tal efter att ha knipit statyetten för bästa kvinnliga biroll för sin roll i "Fences".


Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Mahershala Ali prisades för bästa manliga biroll i "Moonlight". Ali är den förste muslimske skådespelare som tar hem en Oscarsstatyett, skriver nyhetsbyrån AFP.


Oscar till svensk filmfotograf

Svenske filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i filmen "La la land". "En man som heter Ove" blev dock utan statyetter.

Efteråt säger Linus Sandgren att han knappt minns att hans namn ropades upp.

– När jag hörde mitt namn blev det bara svart, säger Sandgren till TT.

– Men nu känns det helt fantastiskt. Det har varit så mycket, så nervöst med tacktal och allt. Det här är en så stor ära, det känns så fantastiskt.

Debuterande Oscarsvärden Jimmy Kimmel hintade om president Donald Trumps tal om Sverige genom att säga "Linus, jag är ledsen för det som hände i Sverige" efter det att den svenske filmfotografen fått sitt pris.

Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Svenske filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i filmen "La la land".


"Ove" blev utan

Statyetten för bästa icke engelskspråkiga film gick inte till Hannes Holms film om den buttre Ove utan till iranska "The salesman". Regissören Asghar Farhadi bojkottade galan i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud.

Innan dess hade Justin Timberlake inlett galan med Max Martins och Shellbacks nominerade låt från filmen "Trolls", och fått alla stjärnorna att dansa.

Låten "Can't stop the feeling" var nominerad för bästa originalsång, men det priset gick i stället till Justin Hurwitz för "City of stars" i "La la land".

Hannes Holm, som regisserat "En man som heter Ove", sade före galan att han var "aningen nervös" men inställd på att ha roligt.

Inte heller Eva von Bahr och Love Larson, som var nominerade till en Oscar för bästa makeup i Ove-filmen, fick någon Oscar. De fick se sig slagna av teamet bakom sminket i "Suicide Squad".

Skådespelaren Bahar Pars från "En man som heter Ove" tweetade ett grattis till "The salesman". Pars, med medborgarskap både i Iran och i Sverige, kunde själv ha drabbats av Trumps inreseregler men är på plats på filmfesten.

– Det är nog många som inte förstår vad det här med inreseförbudet har gjort med mig och min identitet. Helt plötsligt är jag inte svensk utan en iranier i Sverige, sade hon inför galan.

Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Komikern Jimmy Kimmel som ledde galan i år tog genast i början upp det politiska läget i USA och gav presidenten Donald Trump en känga.


Politiskt på galan

Debuterande värden Jimmy Kimmel satte den politiska tonen direkt när den 89:e upplagan av galan drog i gång i Los Angeles.

– Vi diskriminerar inte folk här i Los Angeles för vilket land de kommer ifrån, utan för deras ålder och vikt, skämtade Kimmel, med tydlig blinkning till presidenten.

Kimmel fortsatte under filmfesten att spotta ur sig skämt som tydligt handlade om Donald Trump.

– Den här sändningen ses av miljoner amerikaner, och dessutom av 225 länder som nu hatar oss, sade han.

Flera kändisar på galan bar ett blått band från organisationen ALCU, som arbetar mot Trumps inreseförbud.

Vinnare på Oscarsgalan 2017

 • Bästa film: "Moonlight"
 • Bästa regi: Damien Chazelle, "La La Land"
 • Bästa manlige huvudroll: Casey Affleck, "Manchester by the Sea"
 • Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Moonlight".
 • Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone, "La La Land"
 • Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis, "Fences"
 • Bästa icke engelskspråkiga film: "The Salesman" (Iran)
 • Bästa dokumentär: "O.J.: Made in America"
 • Bästa kortfilmsdokumentär: "The White Helmets" ("Vita hjälmarma")
 • Bästa originalmanus: "Manchester by the Sea" (Kenneth Lonergan)
 • Bästa originalsång: "City of Stars" ("La La Land")
 • Bästa tecknade film: "Zootopia"
 • Bästa filmfotografi: Linus Sandgren, "La La Land".

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 29 kl. 09.24.09

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 29 kl. 10.23.22

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 07 29 kl. 09.20.16
OT 1007787

Konsten att hitta den svåraste vägen upp

Att klättra på en bergvägg utan säkerhetslina kan låta klurigt. Boulderingklättrarna Suzette Marchini och Nicholas Mills vet hur man gör.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 29 kl. 09.18.03
18690913 l

Veckans blogglista: Mode & stil

Vad är din attityd till mode? Klär du på dig det första du ser på morgonen, eller planerar du stilhelheter i veckor på förhand? Fyll i veckans blogglista som går i klädernas tecken.

Läs hela artikeln här »
IMG 0772

10 frågor till Sari Somppi

Hon är utbildad kriminolog, aktiv inom politiken och älskar när det är mycket på gång. Sevendays ställde Sari Somppi mot väggen.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage679463 marimekko aw 2017 3
cropnnb 110618 01 491379

Miss Li föll ner i älv under konsert

Den svenska popartisten Miss Lis uppträdande under En Flotte i Skellefteå på tisdagskvällen blev en blöt historia. Miss Li klev upp på ett piano och ramlade ner i Skellefteälven.

Läs hela artikeln här »
cropOT 1007097

"Jag tror knappast polisen är intresserad"

På Tor-nätet bedrivs knarkhandel som i vilken nätbutik som helst.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 28 kl. 08.47.29

Barn & familj

breast

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 07 27 kl. 08.34.27

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 07 27 kl. 08.25.03
skarmdump google 717081

Google lanserar nytt hjälpmedel i krissituationer

Google har tagit fram ett nytt hjälpmedel som heter SOS alert, det ska kunna hjälpa den som hamnar i en krissituation.

Läs hela artikeln här »
cropdsc 3670 935992

Finland ett toppresmål i Europa

Det har varit en bra början på året för Finlands turism, visar Europeiska resekommissionens kvartalsöversikt.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 07 27 kl. 08.27.21
j202237y 823610

Linkin Park klättrar på albumlistan

Efter Chester Benningtons död har fyra av Linkin Parks skivor tagit sig in på topp 200 av Billboards kommande albumlista i USA.

Läs hela artikeln här »
cropj251212y 299904

Tillbaka till sjuttiotalet med Europe

Rockbandet Europe gav sin första spelning på Åland på måndagen. Bandets Mic Michaeli är en ständigt återkommande Ålandsbesökare.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 07 26 kl. 15.13.48

Lifestyle

Widg2 2 Packa smart 960x1189p

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 26 kl. 10.19.54

Lifestyle

JH2 2
OT 1006141

Michael Kors köper lyxskomärket Jimmy Choo

Det amerikanska modemärket Michael Kors köper lyxskomärket Jimmy Choo. Köpesumman uppgår till en miljard euro.

Läs hela artikeln här »
cropOT 1001562 2

"GoT"-författarens nästa bok "månader bort"

Författaren George RR Martin avslöjar att nästa bok i serien "Sagan om is och eld" kan vara nära förestående.

Läs hela artikeln här »
j250071y 640453

Dome Karukoski regisserar film om J.R.R. Tolkien

Den finländska filmregissören Dome Karukoski har fått i uppdrag att regissera en ny film om fantasyförfattaren J.R.R. Tolkien. Det uppger nöjessajten Deadline.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 26 kl. 08.19.01

Mat & dryck

torkatapple2

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 25 kl. 11.55.45

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 07 25 kl. 08.19.38

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 06 15 kl. 13.33.5

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 25 kl. 08.03.19
cropOM J181702Y

Pussy Riot bjuder in publiken i fängelse

Pussy Riot ska visa allmänheten sin historia. På en konsthall i London vill gruppen sätta upp en teater där de visar sina erfarenheter från ryskt rättsväsende och fängelse – med återskapade, autentiska miljöer.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 978698 2

"Wonder Woman" får uppföljare

Succéfilmen "Wonder Woman" får en uppföljare, bekräftade filmbolaget Warner Brothers på Comic con på lördagen, enligt Mashable.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.45.20

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.43.44

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.47.55

Lifestyle

resizedimage800533 mohicarro

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.50.53

Hus & hem

ypperlig hay ikea 2

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 22 kl. 08.24.41
tim conway 400393 960 720

Veckans blogglista: Min generation

Tillhör du millenniegenerationen, 80-talisterna eller 50-talets bästa utgåva? Veckans lista på Sevendays är årtionden och vi vill lyfta fram det bästa med just ditt!

Läs hela artikeln här »
unnamed23

10 frågor till Jannike Snellman-Sundström

Hon är estenom, bloggare och en expert på att fynda på loppis och i second hand-butiker. Här är tio frågor med Jannike Snellman-Sundström.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0183 2

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 21 kl. 09.57.29
VLBLOT 989555

De ger plats för filmsnack

Podden "Goa rullar" är en podd av tre vänner som inte kan sluta prata om film.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev