Artikel från
j270739y 293066
Publicerad 27 februari 2017 kl 07:30

Skandalen på Oscarsgalan: Fel film lästes upp

Århundradets Oscarsskandal inträffade när fel vinnare lästes upp till Oscarsgalans allra tyngsta pris. Det visade sig handla om en miss av en revisionsfirma.

Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, var nominerad i hela 14 kategorier. Den förväntades också vinna för bästa film, vilken den först utropades som. Teamet bakom "La la land" hade fått sina statyetter och var halvvägs in i sina tacktal när kallduschen kom.

Showen avbröts av Jordan Horowitz, en av "La la lands" producenter, som fick utropa den rätta vinnaren. "Det här är inte ett skämt", sade han och höll upp rätt kuvert inför kameran för att bevisa att det han sade var sant, där stod "Moonlight".

Men prisutdelarna Warren Beatty och Faye Dunaway är oskyldiga. Enligt Beatty hade han läst upp vinnarkortet från den förra kategorin, som var Emma Stones vinst som bästa kvinnliga skådespelare i "La la land".


Revisionsfirma tar på sig skulden

Den kända revisionsfirman PWC tar på sig ansvaret för blundern, skriver flera medier. Byrån har som uppdrag att övervaka rösträkningen och två av deras anställda råkade ge fel kuvert till prisutdelarna. Missen upptäcktes snabbt, men då var det redan för sent.

"Vi utreder för närvarande hur detta kunde ha hänt, och beklagar djupt det inträffade", skriver PWC i ett uttalande.Regissören Hannes Holm, från den svenska nominerade filmen "En man som heter Ove", var på plats och berättar om skandalen.

– Det var otroligt att se en studioman springa över scenen för att säga till "La la"-människorna att de inte hade vunnit, säger han till TT.

Även skådespelaren Rolf Lassgård bevittnade kaoset.

– Folk trodde inte sina öron. "La la land" hade börjat hålla sina tal och alltihop och plötsligt så vände det totalt. Det var mycket märkligt, säger han till P4 Gävleborg.


"Jösses, vilken miss"

– Det här är en historisk händelse. Något sådant här har aldrig skett, att fel Oscar har delats ut, säger filmkritikern Göran Everdahl, och fortsätter:

– Det är fruktansvärt synd om La la land-gänget, som dessutom hann hålla tal och hann vara glada, och så hände det här. Jösses, vilken miss, verkligen.

Beatty sade efteråt att det på kuvertet som han fick stod "Emma Stone, La La Land", skriver flera medier.

Everdahl tycker synd om Warren Beatty, men säger att det var bra att han fick möjlighet att förklara sig. Och Everdahl tycker trots allt att det finns en positiv aspekt med missen, även om det var sorgligt:

– Ibland får de här spektaklen kritik för att allt är så förutsägbart. Det går på räls och är mekaniskt och så vidare. Det här visar trots allt att det är människor som genomför de här projekten, och ibland går det fel.

Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, tilldelades till slut sex statyetter. "Moonlight" tog hem tre.

Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Casey Affleck fick en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i "Manchester by the Sea" ...


Foto: Lehtikuva/AFP Photo  ... medan en rörd Emma Stone tog emot Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i "La la land".


Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Viola Davis höll ett tårdrypande tal efter att ha knipit statyetten för bästa kvinnliga biroll för sin roll i "Fences".


Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Mahershala Ali prisades för bästa manliga biroll i "Moonlight". Ali är den förste muslimske skådespelare som tar hem en Oscarsstatyett, skriver nyhetsbyrån AFP.


Oscar till svensk filmfotograf

Svenske filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i filmen "La la land". "En man som heter Ove" blev dock utan statyetter.

Efteråt säger Linus Sandgren att han knappt minns att hans namn ropades upp.

– När jag hörde mitt namn blev det bara svart, säger Sandgren till TT.

– Men nu känns det helt fantastiskt. Det har varit så mycket, så nervöst med tacktal och allt. Det här är en så stor ära, det känns så fantastiskt.

Debuterande Oscarsvärden Jimmy Kimmel hintade om president Donald Trumps tal om Sverige genom att säga "Linus, jag är ledsen för det som hände i Sverige" efter det att den svenske filmfotografen fått sitt pris.

Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Svenske filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i filmen "La la land".


"Ove" blev utan

Statyetten för bästa icke engelskspråkiga film gick inte till Hannes Holms film om den buttre Ove utan till iranska "The salesman". Regissören Asghar Farhadi bojkottade galan i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud.

Innan dess hade Justin Timberlake inlett galan med Max Martins och Shellbacks nominerade låt från filmen "Trolls", och fått alla stjärnorna att dansa.

Låten "Can't stop the feeling" var nominerad för bästa originalsång, men det priset gick i stället till Justin Hurwitz för "City of stars" i "La la land".

Hannes Holm, som regisserat "En man som heter Ove", sade före galan att han var "aningen nervös" men inställd på att ha roligt.

Inte heller Eva von Bahr och Love Larson, som var nominerade till en Oscar för bästa makeup i Ove-filmen, fick någon Oscar. De fick se sig slagna av teamet bakom sminket i "Suicide Squad".

Skådespelaren Bahar Pars från "En man som heter Ove" tweetade ett grattis till "The salesman". Pars, med medborgarskap både i Iran och i Sverige, kunde själv ha drabbats av Trumps inreseregler men är på plats på filmfesten.

– Det är nog många som inte förstår vad det här med inreseförbudet har gjort med mig och min identitet. Helt plötsligt är jag inte svensk utan en iranier i Sverige, sade hon inför galan.

Foto: Lehtikuva/AFP Photo  Komikern Jimmy Kimmel som ledde galan i år tog genast i början upp det politiska läget i USA och gav presidenten Donald Trump en känga.


Politiskt på galan

Debuterande värden Jimmy Kimmel satte den politiska tonen direkt när den 89:e upplagan av galan drog i gång i Los Angeles.

– Vi diskriminerar inte folk här i Los Angeles för vilket land de kommer ifrån, utan för deras ålder och vikt, skämtade Kimmel, med tydlig blinkning till presidenten.

Kimmel fortsatte under filmfesten att spotta ur sig skämt som tydligt handlade om Donald Trump.

– Den här sändningen ses av miljoner amerikaner, och dessutom av 225 länder som nu hatar oss, sade han.

Flera kändisar på galan bar ett blått band från organisationen ALCU, som arbetar mot Trumps inreseförbud.

Vinnare på Oscarsgalan 2017

 • Bästa film: "Moonlight"
 • Bästa regi: Damien Chazelle, "La La Land"
 • Bästa manlige huvudroll: Casey Affleck, "Manchester by the Sea"
 • Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Moonlight".
 • Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone, "La La Land"
 • Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis, "Fences"
 • Bästa icke engelskspråkiga film: "The Salesman" (Iran)
 • Bästa dokumentär: "O.J.: Made in America"
 • Bästa kortfilmsdokumentär: "The White Helmets" ("Vita hjälmarma")
 • Bästa originalmanus: "Manchester by the Sea" (Kenneth Lonergan)
 • Bästa originalsång: "City of Stars" ("La La Land")
 • Bästa tecknade film: "Zootopia"
 • Bästa filmfotografi: Linus Sandgren, "La La Land".

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Hus & hem

Svenskt Tenn Dagg2

Pyssel & DIY

resizedimage800533 BulletJournal 4

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 2
171809 esk 0270 275322

Hugo från Kronoby vann MGP 2017

Det blev Hugo Käld med låten "Var dig själv" som vann MGP 2017. Asta Sharma från Vasa kom trea.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 09 26 kl. 08.15.58

Mat & dryck

resizedimage800533 chiapudding
38957707 l

Veckans blogglista: Bucket list

En bucket list är en lista av alla mål du vill uppnå, drömmar du vill uppfylla och livserfarenheter som du önskar att få uppleva innan du dör. Gör Sevendays egna bucket list för att komma igång!

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Djur & natur

Skarmavbild 2017 09 25 kl. 19.23.19

Människor & samhälle

resizedimage700393 20160819 200728

Nöje

resizedimage800533 11059194 10152963163813880 8529387113315819422 n2

Mat & dryck

dumplings
cropangels 3 199923

Tom Hanks spelar Ove

Det blir storstjärnan Tom Hanks som spelar Ove i Hollywood-versionen av "En man som heter Ove".

Läs hela artikeln här »
dsc4994 998465

Förkyld? Här är bästa tipsen

Trött på serieförkylningar? Någon superkur för att bli kvitt hosta, snor och feber finns tyvärr inte. Men man kommer ganska långt med tvål och vatten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

JH1 7726
cropOT 1040506

Ökad efterfrågan på studentbostäder

Rekordmånga har ansökt om studentbostad i huvudstadsregionen i år. Ansökningarna till Hoas ökade med 16 procent i höst jämfört med förra hösten.

Läs hela artikeln här »
OT 891487

Varför så lång väntan på Nobelpriset?

Inom kort är det dags för årets Nobelpris. En fråga som alltid uppstår är varför vissa forskare får vänta extremt länge innan de belönas medan andra får priset ganska snabbt efter upptäckten.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800532 beverlyhills2

Lifestyle

Skarmavbild 2017 09 23 kl. 07.43.33
VLBLOT 1034873

Ta vara på rönnbären

Surt sa räven, men vi säger att rönnbäret är ett riktigt ­superbär! Tre små rönnbär innehåller vårt dagliga c-vitaminbehov. Bären är också full­proppade med ­andra ­vitaminer och mineraler. ­

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800442 hurrii

Barn & familj

resizedimage800600 IMG 20170909 133847

Lifestyle

resizedimage800450 PHDK Landscape2

Annons

SAM 7899 2

Skepp o'hoj, hösten kommer till Faros!

Annons. Sitt inte ensam och höstdeppa. Restaurangbåten Faros håller öppet ända fram till jul. Har du koll på höstens mysigaste fredagshäng?

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 20.41.39 side

Mat & dryck

snalsoppa 2 800x500

Lifestyle

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 22.05.14

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 22.06.46
OT 1034725

Politiska serier prisade på Emmygalan

Flera politiska teveserier belönades under årets Emmygala i Los Angeles. Dystopin The Handmaid's Tale fick det prestigefyllda Emmypriset för bästa dramaserie.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1034916

The Killers återvänder till Finland

The Killers, rockbandet från USA, har konsert i Hartwallarenan i Helsingfors den 19 februari.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 10.21.10