Artikel från
VLBLOT 1013765 Den finländska Cosplay-gruppen Janimal uppträder som Star Wars-figurer. Foto: Jenny Blomqvist
Publicerad 10 augusti 2017 kl 18:21

Worldcon är en dundersuccé

Det var trångt i Mässcentrum i Helsingfors under första dagen av Worldcon, världens äldsta science fiction- och fantasyevenemang.

Atmosfären är varm och temperaturen hög på Worldcon i Helsingfors mässcentrum, som är fyllt till bristningsgränsen. Luften är kvav, men det verkar bara gynna gemenskapen mellan fansen från världens alla hörn. Bara en fjärdedel av deltagarna är från Finland.

The World Science Fiction Convention har ordnats årligen sedan 1939, med uppehåll endast kring krigsåren. Evenemangen drivs av frivilliga fanorganisationer, som lämnar bud för att få vara värd för den årliga tilldragelsen. I år är det första gången som konventet ordnas i ett icke-engelskspråkigt land i Europa.

Genast när dörrarna slogs upp, ställde sig de första fansen i kö för att få varsin bok signerad av George R.R. Martin, skaparen av världssuccén Game of Thrones. Han är dragplåstret, även om konventet är fullt av program, diskussioner, föreläsningar, boksignering, brädspel, dans, musik, prisutdelningar och uppträdanden.

– Jag trodde att det skulle vara lång kö när vi anlände, men det är vi som står först i kön, säger Meri Väyrynen från Rovaniemi.

Game of Thrones är en amerikansk tv-serie baserad på romanserien "Sagan om is och eld" av författaren George R.R. Martin. Första säsongen beräknas vara den dyraste tv-serien som någonsin gjorts och hör till de fem högst rankade serier. Den är känd för att vara oförutsägbar och späckad med våld och sex. Londonbon Ginda Singh hör till dem som har köat längst för en autograf.

– Han läser böckerna och ser filmerna om och om igen, säger hans fru Suntosh Kaur Singh.

Ginda är så insatt i serien att han hittar likheter mellan serien och hierarkin på sin arbetsplats Royal Mail.

Meri Väyrynen och Ann-Mari Heikkilä tilltalas av karaktärernas komplexitet, i synnerhet de kvinnliga. Alla fyra instämmer i att karaktärerna känns verkliga, men är fulla av överraskningar.

– För mig blir det ibland för mycket blod och drama. Jag tittar helst på godbitarna och alla snygga män, säger fru Singh och skrattar.

Ingen av dem kan ändå bestämma sig för om de föredrar böckerna eller tv-serien. De är som två separata världar.

Hanna Morre, officiellt Matilainen, är författare, förlagsredaktör och förlagschef från Salo, och ska presentera sin nya bok på konventet. Hon är stolt över hur väl de finländska fantasterna har förverkligat Worldcon 75.

– Informationen löper utmärkt och det delas ut gratisbiljetter till kollektivtrafiken. Arrangörerna vill verkligen att alla ska få en bra och trygg upplevelse, säger Morre.

Hon beskriver konventet som ett andra hem, där alla är välkomna att förverkliga sig själva.

– Ingen bryr sig om kön eller etnicitet, allt som avgör är det gemensamma intresse.

Gruppen Janimal är en ung cosplay-grupp från Finland. De deltar i Worldcon för första gången, men är taggade på att åka till Dublin om ett par år. Cosplay går ut på att porträttera en favoritfigur så gott man kan, gärna på ett konvent såsom Worldcon.

– Jag förväntade mig fler utklädda, men stämningen är ännu bättre än vad jag hade vågat drömma om. Vi har träffat massor av likasinnade i alla åldrar, säger Jani Keesi, gruppens initiativtagare.

Keesi berättar att han helt glömde bort tiden då han talade med en man som var tre gånger så gammal som han.

– Det finns alltid något gemensamt att diskutera. Det här är som en stor soppkastrull av passionerade fans, säger han.

Kanadensarna Linda och Maxwell Garrison är mitt i spelet Ticket to Ride, men har inte något emot att jag frågar dem vad som har lockat dem till Helsingfors.

– Jag har läst science fiction sedan tonåren, då jag kom över Robert Heinleins böcker. Worldcon är en bra orsak att resa, och vi ville upptäcka Finland, säger Linda Garrison.

Science fiction är en del av parets livsstil, men det finns också utrymme för annat. Linda slukar all slags litteratur, och läser ungefär tre böcker i veckan.

Konventet handlar alltså inte bara om fantasifigurer och rymdvarelser. Många dras till den vetenskapliga biten. Nasa ger flera föreläsningar och har till och med en astronaut på plats.

Finlandssvenska Johan, Simon och Hans är färska inom fantasy och science fiction, och intresserade av den filosofiska och vetenskapliga biten.

– Det här är antagligen enda gången som vi kan uppleva Worldcon i hemlandet. Arrangörerna har förberett det här i fem år, vilket är helt otroligt, säger Simon, som är litteraturstuderande med författardrömmar.

Kompisen Johan är folklorist och har skrivit sin avhandling om fans på nätet. Simon irriteras lite grann av att serien har blivit så mainstream, medan Johan upplever serien som en utmärkt inkörsport till fantasyvärlden.

– Fantasy och science fiction är inte bara för nördar och barn. Man kan leka med idéer och begrepp på friare sätt, säger Johan.

Många av de mest hängivna deltagarna är vetenskapsmän och ingenjörer. Johan har spanat in föreläsningar om superintelligens och artificiell intelligens. Simon ser mest fram emot paneler, diskussioner och sociala evenemang. Kompisen Hans är imponerad av hur många etniciteter som finns på plats, till och med en från Vatikanen.

– Kanske det är påven som är här i smyg, skojar han.

Vem vet, kanske det är självaste påven som gömmer sig under en Darth Vader-dräkt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.42.10

Kultur & konst

resizedimage800533 OK3A5728
lassemaja 873007

Bornebusch om "LasseMaja": "Mitt i prick"

Josephine Bornebusch gör långfilmsdebut som regissör i den nya "LasseMaja"-filmen. I mer än två månader har hon befunnit sig på Irland för inspelningarna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

mossa av mormorsrutor spira 5

Nöje

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.39.44

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.49.30
170623 skam 484072 a001nh 716551 2

"Skam" ger sig ut i Europa

Den hyllade norska tv-serien "Skam" ynglar av sig i en rad europeiska länder.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1053676

Filmen ”Ikitie” en publiksuccé

”Ikitie” (Den eviga vägen), som hade biopremiär den 15 september, har lockat mer än 100 000 personer till biograferna.

Läs hela artikeln här »

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »

Lifestyle

resizedimage800414 Screen Shot 2017 10 17 at 11.53.12
VLBLOT 195783

Giftfri vardag målet 2020

Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara som får tårarna att rinna. I våra hem utsätts vi dagligen för en cocktail av okända kemikalier. Men få finns med i produkternas innehållsförteckning och som konsument är det svårt att göra medvetna val.

Läs hela artikeln här »
skorna 969392

Skorna delar nätet - vilken färg är de?

Människor världen över kunde inte enas för två år sedan om en klänning. Det ena lägret sade vit och guld, det andra blå och svart. Nu förbryllar ett par skor på samma sätt.

Läs hela artikeln här »
cropj060427y 107766

Lady Gaga till Sverige i februari

Lady Gaga återupptar sin Europaturné i början av nästa år och kommer till Stockholm och Globen den 15 februari.

Läs hela artikeln här »
people 2565450 960 720

Kvinnor berättar om sexuella trakasserier under #metoo

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier, och på Twitter trendar hashtaggen #metoo.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 17 kl. 07.48.44

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 0033

Mat & dryck

resizedimage800533 lchf nuggets 1

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 16.53.05

Människor & samhälle

ellen ny header blogg mia vit6

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 10.47.44

Mat & dryck

IMG 0862

Hus & hem

kitchen1
28508797 l

Veckans blogglista: Ordning och reda

Är du pedantisk och tokig i att organisera, eller låter du saker bli som de blir? Fyll i veckans blogglista, som handlar om hur du strukturerar upp vardagen och hur städad din garderob egentligen är.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.04.33

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.03.30

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 13 kl. 23.09.19