Artikel från
VLBLOT 778414 Kvarkens världsarv. Foto: Seppo Lammi
Publicerad 20 april 2017 kl 16:49

BBC lyfter upp Kvarkens världsarv

Världsarvet får draghjälp av det brittiska rundradiobolaget BBC. I en webbartikel publicerad den 19 april beskriver journalisten Jim O'Donnell en färd till Kvarkens skärgård.

– Sent en kväll tog jag kanoten till Svartholmen. På sommaren går solen inte ner förrän vid midnatt och en rosa glöd färgar havet.

Så beskriver Jim O'Donnell, frilansjournalist, sin resa som ägde rum för cirka två år sedan. Artikeln publicerades på BBC Travel den 19 april. Under resan besökte han bland annat Kvarkens båtmuseum och Valsörarna.

"Som båtkapten Jussi Mendelin sade: 'Man måste vara anpassningsbar här ute. Utnyttja vad du kan. Det är det enda som hjälper dig att överleva.' Kvarken uppfinner sig själv på nytt varje dag och tvingar ortsborna att göra detsamma."
Jim O'Donnell
i artikeln om Kvarkens världsarv.


För Kenth Nedergård, verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken, är artikeln välkommen.

– Vi ser det här som vår centrala uppgift. Vi vill sprida kunskapen om världsarvet, säger han.

Att det är just BBC som lyfter upp saken ser han inte som något särskilt. Kvarken får besök av många resejournalister, menar han.

– Det är trevligt för det visar att Kvarken har internationell slagkraft, men Jim O´Donnell är varken den första eller den sista som besöker oss. Vi har besökts av journalister, bloggare och andra som skriver reportage om vårt världsarv.

Journalisterna tar ofta kontakt via Visit Finland som sedan ordnar besöket. De lokala guiderna ordnar sedan utflykter enligt journalistens intresse.

– Vi brukar bland annat besöka Saltkaret i Björkö och moränerna. I mån av möjlighet bjuder vi på båtutflykter till antingen Valsörarna eller Molpehällorna.

Vad är det som lockar med Kvarken?

– De som besöker oss har inte sett något liknande för det finns inte i deras hemländer. Dessutom lockar titeln världsnaturarv.

Vad ger liknande besök åt regionen rent praktiskt?

– Vi är glada åt synligheten för den leder till att allt fler turister kommer hit. Det leder i sin tur till intäkter och nya arbetsplatser. Dessutom ökar kunskapen om världsnaturarvet, säger Nedergård.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »