Artikel från
VLBLOT 968012 Cecilia Vesterholm kämpar för sina barn. På bilden syns tre av fem: Elias, 6 år, Simon snart 5 år och Thomas, 1 år. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 13 maj 2017 kl 07:00

En kamp - inte bara mot cancern

Fembarnsmamman Cecilia Vesterholm kämpar inte bara mot en aggressiv och ovanlig form av bröstcancer. Hon fajtas också med den snåriga byråkratin.

Unga, glada, nygifta. Hon i rödlockigt hår och matchande blomma. Han i svart kostym och ros. Bröllopsfotografiet på väggen hemma hos Cecilia och Kaj Vesterholm vittnar om en annan tid.

När bilden togs var det nyårsafton och Cecilia "Sissi" Vesterholm fyllde 31 år. Det hon inte visste då var att hon nio år senare skulle ha begravt en dotter, fått ett chockartat cancerbesked och tvingats kämpa för att kunna ge mat till sina fem barn.

Första gången döden snusar Cecilia i nacken är hon 10 år. Läkarna upptäcker en tumör mellan lillhjärnan och storhjärnan. Den sitter på ett väldigt besvärligt ställe och kan inte opereras bort.

– Det var jättetufft för hela familjen. Vi visste inte om tumören var elakartad.

Till all lycka visar den sig vara godartad.

– Annars skulle jag inte ha funnits i dag, säger Cecilia.

Läkarna opererar in en shunt - en riskfylld operation - men Cecilia klarar sig.

Nästa gång döden smyger sig på, den här gången på riktigt, är Cecilia gravid med sitt femte barn. I stället för ett dop tvingas Cecilia och hennes man ordna en begravning.

Det är en tung period som följer. Sorgen gör att Cecilia inte orkar återvända till jobbet som frisör. Hon tror ändå att det här är den sista sorgen. Nu är det slut med tragedier. Familjen har lidit tillräckligt.

Men det tar inte slut där. Ett år senare, i maj 2016, föds yngsta sonen Thomas. Redan under graviditeten fick Cecilia utslag på ena bröstvårtan. Hon bad en läkare titta på det, men fick höra att det inte var något att oroa sig för.

"Det är helt fantastiskt att det finns så många människor som hjälper i en kris."
Cecilia Vesterholm


Men när Thomas föds och Cecilia börjar amma honom får hon mjölkstockningar - ofta.

– På fyra månader fick jag 12 mjölkstockningar. Dessutom kom det blod. Jag for till amningspolikliniken och krävde ett ultraljud.

Läkarna tar några provbitar och upptäcker metastaser i lymfkörtlarna under armen. Fyra veckor senare, den 23 november, ringer telefonen när Cecilia sitter hemma i soffan. Det är läkaren som meddelar att hon har bröstcancer.

Den dagen söker Cecilia stöd av en präst.

– Jag var i en sådan chock att jag behövde andligt stöd. Hela familjen är troende. Det hjälpte oss att klara av den dagen.

Den cancerform som Cecilia har heter HER2-positiv. Det är en aggressiv form av bröstcancer som är extremt ovanlig. Den drabbar bara cirka tio procent av alla som får bröstcancer. Det ovanliga i Cecilias fall är också att cancertumören är helt osynlig.

Den känns inte fysiskt och den syns inte på vare sig mammografi, ultraljud eller magnetundersökning. Det var bara tur i oturen att Cecilia sökte hjälp och att läkarna råkade få med sig rätt provbitar från hennes bröst.

– Den hade säkert aldrig upptäckts annars.

Cecilia får nu cytostatikabehandlingar för att tumören ska krympa inför operationen. Den blir av senast i juli. Bägge brösten kommer att opereras bort eftersom cancern också kan finnas i det vänstra bröstet. Sedan väntar ytterligare cytostatikabehandlingar och strålningar.

– Just nu är jag bara i början av min sjukhushistoria.

Cecilia äter massor av mediciner varje dag för att klara av att stå på benen. Som cancersjuk är man trött, men som cancersjuk med fem barn är man om möjligt ännu tröttare. Samtidigt är det just barnen som får henne att orka stiga upp ur sängen varje morgon.

– Jag vilar mindre än andra cancerpatienter, för jag har inte tid. Men det är barnen som får mig att hållas på benen. Jag lever för dem.

Barnen vet om att mamma är sjuk. Cecilia och Kaj berättade det för dem samma dag som beskedet kom. De har även berättat för de äldsta barnen vad som kan hända om det skulle gå så illa att Cecilia inte klarar sig.

– De behövde få höra sanningen. Vi berättade att allt kommer att bli bra vad som än händer med mamma. Då blev de lugna.

Zoom

Foto: Linus Lindholm  Cecilia "Sissi" Vesterholm är bara 40 år, men har redan tvingats utstå många prövningar i livet.Det är inte bara cancertumören som Cecilia kämpar mot. Just nu går en stor del av dagarna åt att fundera på hur familjen ska klara av den ekonomiska situation som de har hamnat i. När Cecilia fick sin diagnos var hon mammaledig med Thomas. Före det var hon vårdledig med sonen Mathias.

Det straffar sig nu. Hon får bara minimiersättning från Folkpensionsanstalten under sjukledigheten.

– Det finns inte en människa som kan leva på det, allra minst en familj på sju personer.

Maken Kaj har tagit vårdledigt för att kunna ta hand om Cecilia och barnen. Inkomsterna är därför rekordsmå. Det är också det som har varit det allra värsta efter att chocken över cancerdiagnosen har lagt sig.

– Det känns som en käftsmäll från myndigheterna. Jag har jobbat i femton år, men när det händer en katastrof finns det inget skyddsnät. Det är enbart tack vare alla underbara människor runt omkring som vi klarar oss.

Privatpersoner har skänkt allt från barnkläder till pengar och familjen får mycket hjälp med barnen från bland annat Vasa stads hemhjälp.

– Det är helt fantastiskt att det finns så många människor som hjälper i en kris.

Hur prognosen ser ut vet ingen. I tisdags genomgick Cecilia en PET-CT-röntgen i Tammerfors och på onsdag får hon veta hur stor tumören är och var den finns.

– Det är klart att jag oroar mig. Jag vet inte hur stor den är, så den värsta skräcken är ju att den ska vara så stor att den inte går att operera.

Men Cecilia planerar ändå för framtiden. Hon kommer inte att återvända till jobbet som frisör. Dels är hon allergisk mot kemikalierna och dels har onkologen sagt att risken finns att hon fått cancern just därifrån.

Så vad hon ska göra när hon blir stor är helt öppet, säger hon.

– Min största dröm är att allt det här ska vara över om ett år. Hoppet och tron finns. Jag kämpar för min familj.

Cecilia Vesterholm

 • 40 år. Hette Cecilia Rådmans före hon gifte sig.
 • Gift med Kaj. Har barnen Mikaela, 7 år, Elias, 6 år, Simon, snart 5 år, Mathias, 3 och ett halvt år och Thomas, 1 år.
 • Kommer från Esse, men har bott i Vasa i 20 år. Bor i ett hus i Gerby.
 • Var egenföretagare i 15 år och hade en egen frisörsalong.
 • Cecilias systrar har startat en sida på Facebook, Sissis kamp. Där kan man stöda Cecilia i kampen mot cancern.
 • Den 20 maj klockan 12-15 ordnas ett välgörenhetsevenemang för Cecilia och hennes familj på Settlement Vestis i Gerby.Vill man hjälpa Sissi och hennes familj finns ett kontonummer: FI6455480920019260 BIC-kod OKOYFIHH. Skriv “Sissis kamp” som mottagare.

Kommentarer

 • Jonna

  14.05.2017 07:47 (15 dagar sen)

  Hej Cecilia! Jag är ledsen att läsa om vad du gått och går igenom. Livet är inte rättvist. Själv hade jag cancer förra året, men med bara två barn. Iallafall märkte jag samma sak; att barnen höll mig fast i och upptagna av livet - vilket säkert höll mig från tex. depression och överanalyserande som många medpatienter led av. Jag önskar dig och din familj alla krafter och orkande!!!!! Glad morsdag <3


Skriv kommentar

Nya blogginlägg

Hus & hem

resizedimage679452 compactliving5

Nöje

resizedimage800533 27.5.2017 1
j280205y 510410

Sista Mannerheimriddaren Tuomas Gerdt fyller 95

Den sista riddaren av Mannerheimkorset Tuomas Gerdt fyller 95 år i dag. Han föddes den 28 maj 1922 i Heinävesi.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800596 Skarmavbild 2017 05 28 kl. 21.47.47
runners 635906 960 720

Veckans blogglista: Träning

Är du en riktigt träningsjunkie, eller föredrar du att spendera din tid på annat sätt? Berätta din åsikt om träning och sport i veckans blogglista på Sevendays!

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

JPEG image 675ECA1E086E 1

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01372

Hus & hem

IKEA lat svalnas vaxa fritt inspiration 1

Lifestyle

Skarmklipp 2017 05 27 21.19.46
cropmovement 300952

Peppar tv-spelare med sin låt

Jukka-Pekka Saarinen blev förvånad när Playstation ville ha hans låt i det klassiska bilspelet Wipeout.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

artpesto 2
cropOM edsheeran 01nh 2

Ed Sheeran slår stadiumrekord

Nästa år ska Ed Sheeran turnera i Australien och redan nu står det klart att det blir en turné utöver det vanliga. Den brittiska singer-songwritern ska göra 18 arenakonserter i rad – det innebär att han slår AC/DC:s australiska rekord på 14 stadiumgig.

Läs hela artikeln här »
cropj181116y 647212

Cornell-försäljning ökar med 552 procent

Sedan Soundgarden- och Audioslave-sångaren Chris Cornells död har intresset för hans musik vuxit rejält.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 gamla hamn

Resor

venice16

Barn & familj

1landelek
VLBLOT 976032

Mickes fisk tävlar om nytt pris

Kokboken Mickes fisk, utgiven av HSS Media, har vunnit det nationella priset i sin kategori på Gourmand World Cookbook Awards och går nu vidare till nästa tävling.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmklipp 2017 05 26 12.55.28

Nöje

resizedimage800608 IMG 0466
cropVLBLOT 975869

Har du humle på gården?

Just nu pågår en sökning efter gamla humlearter som är bäst lämpade för det finländska klimatet och som passar för öl.

Läs hela artikeln här »

Resor

resizedimage800600 IMG 8243

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 05 26 kl. 10.35.39
VOG 0055

10 frågor till Tim Sparv

Han är mest känd som professionell fotbollsspelare, kolumnist och företagare. Men vem vet egentligen vilket hans sämsta köp är? Och när ljuger han? Vi ställde 10 snabba frågor till Tim Sparv.

Läs hela artikeln här »
tara saarela 162661

Nytt stjärnskott på modellhimlen

13-åriga Tara Saarela kommer från Veikars, är modell och på väg till Paris.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

IMG 7256
woman 586185 960 2

Veckans blogglista: Skönhet & ideal

Veckans tema på Sevendays ska få dig att fundera på skönhet både ytligt och djupt. Vad är skönhet för dig? Vad tycker du om dagens skönhetsideal? Fyll i listan på din egen blogg och kommentera under artikeln, så länkar vi till dig.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Lifestyle

Annons

resizedimage800600 adente6
cropOT 974068

Ariana Grande avbröt sin turné

Popstjärnan Ariana Grande har inhiberat sina konserter fram till i alla fall juni. Terrordådet efter hennes konsert i Manchester dödade 22 personer på måndagen.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800857 linn vecka 31
OM J161292Y

UM uppmanar till försiktighet i Storbritannien

Utrikesministeriet uppmanar i ett uppdaterat resemeddelande resenärer att iaktta särskild försiktighet i Storbritannien.

Läs hela artikeln här »
croplinda b 074 mindre 441577

Linda Bengtzing till Vasa i sommar

Schlagerstjärnan och programledaren Linda Bengtzing kommer till Vasa. Hon uppträder på festivalen Schlager paradiset vid Tropiclandia i augusti.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

ellen ny header blogg mia vit5
cropOM J100960Y

Festivalarrangörer följer med läget - låter polisen avgöra

Festivalarrangörerna följer noggrant med utredningen av terrordådet i Manchester för att se om det finns något att lära. Festivalsäsongen inleds med Världen i byn-festivalen i Helsingfors på veckoslutet.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800533 17887159 10155220208487767 1265481057 o
OM J251662Y

Begränsningar på drönare lanseras

Den populära drönartillverkaren DJI börjar kräva att kunderna registrerar sina drönare. Om man inte gör det blir flygförmågan rejält begränsad.

Läs hela artikeln här »
roger moore 116881

Sir Roger Moore är död

Skådespelaren, mera känd som James Bond, har gått bort vid 89 års ålder.

Läs hela artikeln här »

Djur & natur

resizedimage800533 10574307 10152441633558880 7368587493341569029 n

Resor

18596551 10155348834547767 1545436755 o

Resor

resizedimage800600 2ECE7E7E 5FEE 435E A0FC 2EAA1E59D320

Lifestyle

resizedimage800600 0A9648D8 4CB1 44AF 9FC3 F32465EAB54D

Hälsa & träning

resizedimage800800 schmidts

Lifestyle

Skarmavbild 2017 05 23 kl. 05.54.27

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 5582

Mode & stil

resizedimage800532 beverlyhills0
VLBLOT 974029

Angry Birds-filmen får uppföljare

Spelbolaget Rovios arga fåglar återvänder till filmduken. Rovio meddelar att Angry Birds-filmen får en uppföljare som sannolikt kommer till biograferna under hösten 2019. Det vill säga samtidigt som det populära spelet firar sitt tioårsjubileum.

Läs hela artikeln här »
cropOT 963182

Sverige tänker inte införa euron

EU-kommissionen uppges vilja se Sverige som euromedlem redan år 2025 – precis som samtliga andra länder som blir kvar i EU efter Storbritanniens utträde.

Läs hela artikeln här »

Mode & stil

resizedimage800533 IMG 5476
j220977w 795156

Sting till Helsingfors i höst

Rockstjärnan Sting uppträder i Finland på hösten, berättar arrangören Live Nation.

Läs hela artikeln här »
OT 971303

Facebooks hemliga riktlinjer läckta

Hittills hemliga riktlinjer om hur Facebooks anställda ska hantera anmälningar om kränkande eller våldsamt innehåll har läckt ut.

Läs hela artikeln här »

Resor

SetWidth1260 Header elephant4

Lifestyle

resizedimage800448 Skarmavbild 2017 05 21 kl. 20.36.27

Resor

resizedimage800533 IMG 9855
starry sky 1948523 960 720

Hollywoodstjärna spelar van Gogh

Willlem Dafoes nästa roll blir den som Vincent van Gogh. Den Oscarsnominerade skådespelaren ska gestalta konstnären i Julian Schnabels film.

Läs hela artikeln här »
polesiblings pressphoto 02 byfredrikdiffner 286820

"Nog va he bra" ny låt på dialekt

Syskonduons låt glimrar av nostalgi och sommarminnen: "Det är en tröstlåt".

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

cork board diy
VLBLOT 973083

Finländsk kvinna bortförd i Kabul, två dödades i samma attack

Finländsk biståndsarbetare har kidnappats i Afghanistans huvudstad Kabul. Hon fördes bort sent i går kväll, i samband med en attack där en tyska och en afghan dödades.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

bedroom pictures
cropVLBLOT 448387

Årets flygplats finns i Vasa

Vasa flygplats har valts till årets flygplats i Finland. Flygplatsen får beröm bland annat för utveckling och förbättring av servicen.

Läs hela artikeln här »

Mode & stil

resizedimage800533 18422929 297090290742210 3703852480134737876 o
sofia oester web 334669

Sofia Öster tvåa i Top Model

Det blev ett spännande finalavsnitt av Finlands Top Model. Men nu är det klart: Sofia Öster från Veikars blev tvåa i tävlingen och Jerry Koivisto vann.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 963971

Buskiga bryn heta just nu

Så gör du för att sminka trendiga ögonbryn.

Läs hela artikeln här »
plane 50893 960 720

Veckans blogglista: Resor

Enligt Statistikcentralen reser vi finländare helst till Estland, Sverige och Spanien. Vi besöker också flitigt Centraleuropa och särskilt Tyskland, Frankrike och Storbrittanien. Veckans tema på Sevendays är resor, så fyll i vår färskaste blogglista för garanterad resfeber.

Läs hela artikeln här »