Artikel från
VLBLOT 956513 Maija Lappalainen i tältbyn Chuchepati. Foto: Johanna Erjonsalo
Publicerad 21 april 2017 kl 03:00

En skräddare utan nål och tråd

Vi har knappt kommit in genom portarna till tältbyn Chuchepati i Kathmandu då en liten hand griper min och vägrar släppa taget. Min första tanke är att flickan vill något av mig – troligtvis pengar.

Men här är det ingen som tigger eller stjäl. Människorna som mist det mesta vill bara att någon ser och hör dem.

Vi vandrar bland tälten som byggts av presenningar och bamburör. En del har övergetts, en del har raserats, i en del bor det ännu folk.

De vi möter säger att här ännu bor över hundra familjer, sammanlagt omkring 450 personer. De har bott här ända sedan det första stora skalvet förstörde deras hem i slutet av april 2015.

Kontrasten till omgivningen är enorm. Lägret ligger precis intill ett lyxhotell, och ett stenkast ifrån finns en buddhistisk vallfartsort, som också utgör en av de populäraste turistattraktionerna i Kathmandu.

Framför lägerkontoret förs en hetsig diskussion mellan invånarna och polisen. Vi förstår inte ett ord men stämningen är spänd.

Bjuder på det lilla hon har

En kvinna kommer fram till oss och presenterar sig som Maya Nepali. Hon brister i gråt och berättar att poliserna tänker tömma lägret som för invånarna blivit ett hem under de gångna två åren. Vad ska de göra – utanför lägret finns inget för dem.

Nepali bjuder oss hem till sig. Vi kan nätt och jämnt stå upprätt i tältet. Luften under presenningarna och pappbitarna står still i den stekande middagssolen. På jordgolvet finns en madrass. Förutom ett par små ljus som sparats för kvällen finns ingen belysning. Ett hörn utgör kokvrå.

Nepali bjuder på te. Hon vill dela med sig av det lilla hon har. Med fler tårar i ögonen vill hon bara berätta sin historia.

Innan jordbävningen jobbade hon som skräddare i tjugo års tid. Hon bodde i en hyreslägenhet i Kathmandu. Efter skalvet lät hyresvärden inte längre henne bo i lägenheten så hon hade inget annat val än att flytta in i lägret. Som skräddare kan hon inte längre jobba, för hon har ingen symaskin. Inte ens nål och tråd.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »