Artikel från
j200965y 796960 Youtubaren Mmiisas, det vill säga den 22-åriga Miisa Rotola-Pukkila Foto: Lehtikuva
Publicerad 20 april 2017 kl 17:35

Ungdomar idoliserar youtubare - en del följer även Donald Trump

Youtube-kulturen står högt bland de finländska ungdomarnas intressen. Det visar en enkät som gjorts i samband med evenemanget Tubecon.

Ungdomarna fick svara på vilka av sina idoler de följer mest.

Flickornas favorit på Youtube är Mmiisas, det vill säga den 22-åriga videobloggaren, "vloggaren" Miisa Rotola-Pukkila. Pojkarnas favorit är Lakko, den 24-åriga Eric Savolainen. Den internationellt populära svenske datorspelskommentatorn PewDiePie är pop bland pojkarna men på flickornas tio-i-topp-lista finns han inte alls.

Rotola-Pukkila studerar talkommunikation vid Tammerfors universitet.

– Det har varit säkert från början att jag vill ta en ordenlig examen. Sociala medier är populära just nu, men världen förändras snabbt. Jag kommer säkert alltid att verka i mediebranschen, senare kanske som till exempel konsult, säger hon.

Rotola-Pukkila gjorde sin första videoblogg 2013. I dag har bloggen över 320 000 följare.

– När jag började vlogga var jag gymnasist – en blyg liten flicka från en liten ort. Jämfört med det har jag fått en viss säkerhet, säger Rotola-Pukkila.

"Ämnen ur mitt eget liv"

Miisa Rotola-Pukkilas videor handlar till exempel om matrecept och vardagen som studerande, men också om klimatförändringen och utseendekrav.

– Ämnena kommer ur mitt eget liv, vad jag intresserar mig för. Jag vet att många unga ser mig som en förebild, så visst tänker jag efter vad jag säger.

Just nu kan Rotola-Pukkila leva på reklamintäkterna och andra intäkter från Youtube-bloggandet, berättar hon. Det tar några minuter för henne att filma och editera en video.

– Det är tankeprocessen som tar mest tid. Tittaren tror kanske att en video skapas i en handvändning men så är det inte.

För enkäten intervjuade Taloustutkimus 500 ungdomar i åldern 13–19, en del av dem per telefon och en del i en webbpanel. Man bad ungdomarna att namnge 3–5 idoler som de regelbundet följer. I webbpanelen kunde de också motivera varför de gillar en viss person.

– Folk följer ofta med flera personer av liknande slag, säger Tubecons konstnärliga ledare Jonna Paananen.

Trumpfenomen

Pojkarna uppgav att de också följer USA:s president Donald Trump. På de 16–19-åriga pojkarnas lista är Trump till och med etta. Flickorna är inte intresserade av Trump, att döma av resultaten från enkäten.

– Trump har varit synlig i medierna, han är ett fenomen. En del av Trumpsvaren är säkert också humorsvar, säger Paananen.

– Resultatet avslöjar att ungdomarna är intresserade av samhällsfrågor och vill hänga med. En del av pojkar uppger att de också följer Sauli Niinistö och Juha Sipilä, även om de två inte stiger riktigt till toppen, säger hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »