Artikel från
cropVLBLOT 1046248 Fyll croissantdegen med syrligt äpple och smakrik ost. Ett perfekt tillbehör till både brunch och ostbricka. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 5 oktober 2017 kl 09:00

Äppelkärlek

Stora, små, syrliga och söta. Finns det någonting bättre än färska fräscha äpplen? Satsa på syrligt i pajer och sött till sylt!

Zoom

Kryddig äppelpaj med brynt smör. Foto: Sofie Sergelius


AMERIKANSK ÄPPELPAJ

250 g smör
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
5 msk kallt vatten

Fyllning
2 kg äppel
50 g smör
1 msk kanel
1 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
0,5 tsk salt

Att pensla med
1 ägg
1 msk grädde

Bryn smöret i en liten kastrull på hög värme cirka 5 minuter. Se till att det inte bränns. Häll över i en skål och låt stelna i frysen i en timme.
Skär det stelnade, brynta smöret i små kuber.

Mät upp vetemjölet och häll i en matberedare tillsammans med saltet. Pulsera ett par gånger och tillsätt därefter smörkuberna. Kör tills blandningen liknar ett grovt mjöl.
Vispa ihop ägg och vatten i en liten skål. Tillsätt en matsked i taget av äggblandningen till mjölblandningen och kör tills det formats en deg.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda 3–4 gånger. Dela degen i två delar, rulla till bollar och platta därefter ut till två runda plattor. Linda in plattorna i separat plastfolie och ställ i kylskåp i minst 30 minuter.

Skala och skiva äpplena. Klicka smöret i en traktörpanna och stek äppelskivorna cirka 5 minuter tills de blivit mjuka. Häll över på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Blanda ihop samtliga kryddor i en skål och strö över de stekta svala äppelskivorna. Se till att röra om ordentligt så att alla skivor är täckta av kryddblandningen.

Ta fram degskivorna och kavla ut till stora runda plattor tills de är lite under en centimeter tjocka och kring 35 centimeter i diameter. Smörj en pajform (24 centimeter i diameter) med smör och lyft en av de kavlade degplattorna i formen. Se till att degen kommer ända upp till kanterna. Nagga botten med en gaffel.

Häll äppelfyllning i pajformen, den kommer att bli helt full så använd en sked för att platta till toppen till ett jämnt lager.

Skär långa, cirka två centimeter breda strimlor av den andra kavlade degplattan. Lägg hälften av skivorna lodrätt och parallellt mot varandra över pajen. Ta därefter en strimla i taget och trä varannan över och varannan under de strimlor som redan finns.

Upprepa med alla resterande strimlor tills det bildats ett flätat mönster. Skär bort överlopps deg som hänger över kanterna. Ställ pajen kallt i 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.

Ta fram pajen. Vispa ihop ägget med grädden och pensla hela pajen med blandningen. Grädda pajen i 20 minuter på ugnens mellersta fals. Sänk därefter temperaturen till 190 grader och grädda i 20 minuter. Täck pajen med aluminiumfolie för att den inte ska bli för mörk, och grädda i ytterligare 20 minuter.

Låt pajen svalna 30 minuter innan servering.

Servera med vaniljglass.

***

Zoom

Babka är en söt östeuropeisk flätad bullalängd. Foto: Sofie Sergelius


ÄPPEL- OCH VALNÖTSBABKA
2 bröd

1,5 dl mjölk
0,5 vatten
0,5 äppelsaft
11 g torrjäst
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk salt
1 krm vaniljpulver
600 g specialvetemjöl
120 g mjukt smör

Värm upp mjölk, vatten och äppelsaft till 42 grader i en kastrull. Häll över i en hushållsassistentskål och rör ner torrjästen. Vispa lätt för hand och låt stå i fem minuter.
Använd fortsättningsvis en handvisp och vispa ner ägg, socker, salt och vanilj i mjölken.

Placera skålen i hushållsassistenten med en degkrok och tillsätt mjölet i etapper. Kör hushållsassistenten på låg hastighet tills en deg bildats. Höj hastigheten och fortsätt knåda degen i 5 minuter.

Sänk temperaturen och tillsätt smöret i matskedsstora klickar. Tillsätt mera smör först efter att den första satsen rörts ner i degen. Höj hastigheten först då allt smör har blandats ner i smeten. Kör i fem minuter. Smeten ska vara klibbig och inte gå att forma i det här skedet.

Ta bort skålen från hushållsassistenten och linda in i färskfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i en timme och flytta därefter skålen in i kylskåpet och låt jäsa minst sex timmar eller över natten.

Äppelfyllning
550 g äpplen
25 g smör
1 msk kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 krm nejlika
0,5 tsk kardemumma
1 krm muskotnöt

Nötfyllning
120 g valnötter
200 g farinsocker
1 msk kanel
1 krm salt
120 g mjukt smör
Att pensla med
1 ägg
1 msk grädde

Skala äpplet och ta bort äppelkärnan. Skär i små tärningar.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och klicka i smöret. Tillsätt äppel och samtliga kryddor. Bryn tills saften från äpplena avdunstat och äpplet har blivit mjukt, det tar cirka 5 minuter. Flytta över på ett bakplåtspapper, sprid ut och låt svalna.

Lägg valnötterna i en matberedare och kör till en smulig massa i två minuter. Häll över valnötsmjölet i en beredningsskål och tillsätt farinsocker, kanel och salt. Rör ner det mjuka smöret och rör om till en jämn smet. Täck med färskfolie och ställ åt sidan.

Smörj två brödformar med smör och placera bakplåtspapper i formarna så att lite av papperskanten kommer över kanten.

Ta fram degen ur kylskåpet, strö rikligt med mjöl över ett bakbord, och stjälp ut degen på bordet. Skär degen i två delar och ställ den ena halvan i kylskåpet.

Använd en mjölad kavel för att kavla ut deghalvan till en ellips med 30 centimeter i diameter på långsidan. Se till att degen inte fastnar på bakbordet. Strö mera mjöl under degplattan vid behov.
Bred hälften av valnötsblandningen över degplattan, men lämna en centimeter tom längs kanterna. Strö över hälften av äppelblandningen.

Rulla ihop degen till en rulle längs långsidan. Nyp ihop ändarna så att fyllningen inte kan rinna ut. Använd en oljad kniv (för att den inte ska fasta i degen) och skär degrullen i två halvor på längden.

Placera de halverade degrullarna sida vid sida. Korsa den vänstra degrullen över den högra och tryck ända in under toppen på den högra rullen. Korsa nu den högra degrullen över den vänstra och repetera processen tills de är ihopsnurrade till en spiral. Fäst ändarna ordentligt under spiralen.

Gör samma sak med den andra deghalvan som varit i kylskåpet.

Mjöla händerna och lyft försiktigt babkorna i brödformarna. Täck formarna med färskfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 1 till 1,5 timmar.

Värm ugnen till 175 grader 30 minuter innan degen jäst klart.

Vispa ihop ägget med grädden. Pensla babkan med äggblandningen. Placera formarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på och ställ in i mitten av ugnen. Grädda babkan i 45 minuter. Prova med en pinne, då pinnen kommer ut torr är babkan färdig. Ytan ska vara gyllenbrun.

Ta babkan ur ugnen och låt svalna i 10 minuter. Lyft ut bröden med hjälp av bakplåtspappret inne i formen, och låt babkan svalna helt och hållet.

Tips: Vill du frysa in babkan så kan du linda in den i färskfolie och en fryspåse. Babkan håller upp till 3 månader i frysen.

***

Zoom

Äppelrosor. Foto: Sofie Sergelius


ENKLA ÄPPELROSOR
6 stycken

3 st smördegsplattor
2 stora äppel
1 msk citronsaft
4 dl vatten
25 g smör
0,5 msk kanel
1 dl socker

Skär äpplena på hälft och ta bort kärnhuset. Skiva halvorna riktigt tunt och lägg i en mikrovågstålig skål. Häll över vatten och citronsaft och kör i mikron på hög värme i 3 minuter. Ta ut och låt svalna en stund.

Smörj sex stycken stora muffinsformar med smör och värm ugnen till 190 grader.

Kavla smördegsplattorna till dubbel storlek på längden, på ett mjölat bakbord. Smält smöret och pensla över ena sidan av degplattorna.

Rör ihop socker och kanel i en liten skål och strö över smördegsplattorna. Skär plattorna i två halvor på längden.

Placera äppelskivorna längs övre kanten och bredvid varandra på degstrimlorna, så att en skiva till hälften täcker den föregående och till hälften ligger över kanten. Rada upp från kant till kant. Vik den nedre kanten upp mot äppelskivorna så att de nästan täcks. Nu ska degskivan vara vikt på hälften, men äppelskivorna sticker upp längs med hela övre kanten. Rulla försiktigt ihop strimlan från ena till den andra sidan, så att det bildas en snurra av degstrimlan. Lyft rosen i muffinsformen och upprepa proceduren.

Grädda rosorna på ugnens mellersta fals i 40 minuter.

***

Zoom

Mjuka och maffiga donitsar som bakats i ugn. Foto: Sofie Sergelius


ÄPPELDONITSAR I UGN

5 dl specialvetemjöl
2 msk bakpulver
0,5 tsk salt
1 krm matsoda
1 krm nejlika
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm muskotnöt
0,5 dl smält smör
1,25 dl farinsocker
1 ägg
0,75 dl mjölk
1 msk citronsaft
1 krm vaniljpulver
1,25 dl äppelmos
1 dl rivet äpple
50 g smält smör
1 dl socker
0,5 msk kanel

Värm ugnen till 180 grader.
Gör egen kärnmjölk genom att blanda citronsaften i mjölken. Låt stå i 10 minuter tills det bildats lite klumpar i mjölken. Smält smöret och låt svalna.

Blanda mjöl, bakpulver, salt, soda, nejlika, kanel, kardemumma och muskotnöt i en beredningsskål.

Blanda det smälta smöret med ägget, socker, kärnmjölken och äppelmos i en beredningsskål. Riv äpplet och rör ner i smeten.

Tillsätt hälften av mjölblandningen i smörblandningen och rör om. Tillsätt resten av mjölblandningen och rör om till en jämn och slät smet.

Häll över smeten i en spritspåse och klipp av ändan. Spritsa smeten i smorda donitsformar. Fyll formarna till tre fjärdedelar. Jämna ut ytan och ställ på mellersta falsen i ugnen. Grädda donitsarna i 13 minuter, ta ut ur ugnen och låt dem svalna i 5 minuter innan de trycks ut ur formen.

Blanda ihop socker och kanel i en skål. Pensla alla donitsar med smör och doppa dem därefter i kanelsockret. Låt svalna innan servering.

***

Zoom

Fyll croissantdegen med syrligt äpple och smakrik ost. Ett perfekt tillbehör till både brunch och ostbricka. Foto: Sofie Sergelius


ÄPPEL- OCH AURAOSTCROISSANT

1 burk croissantdeg
1 äppel
100 g auraost
1 ägg
1 msk grädde

Värm ugnen till 200 grader. Öppna croissantburken, separera croissantdelarna och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Lägg en äppelklyfta på den breda delen av croissantplattan, strö över auraosten och rulla ihop från den breda delen till den smala. Upprepa med alla croissantdegsplattor.

Vispa ihop ägg och grädde och pensla croissanterna. Grädda på ugnens mellersta fals i 20 minuter tills croissanterna blivit vackert gyllene. Servera croissanterna varma.

Se fler recept, bloggar och artiklar om mat på vår matsajt foodly.fi!

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.42.10

Kultur & konst

resizedimage800533 OK3A5728
lassemaja 873007

Bornebusch om "LasseMaja": "Mitt i prick"

Josephine Bornebusch gör långfilmsdebut som regissör i den nya "LasseMaja"-filmen. I mer än två månader har hon befunnit sig på Irland för inspelningarna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

mossa av mormorsrutor spira 5

Nöje

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.39.44

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.49.30
170623 skam 484072 a001nh 716551 2

"Skam" ger sig ut i Europa

Den hyllade norska tv-serien "Skam" ynglar av sig i en rad europeiska länder.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1053676

Filmen ”Ikitie” en publiksuccé

”Ikitie” (Den eviga vägen), som hade biopremiär den 15 september, har lockat mer än 100 000 personer till biograferna.

Läs hela artikeln här »

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »

Lifestyle

resizedimage800414 Screen Shot 2017 10 17 at 11.53.12
VLBLOT 195783

Giftfri vardag målet 2020

Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara som får tårarna att rinna. I våra hem utsätts vi dagligen för en cocktail av okända kemikalier. Men få finns med i produkternas innehållsförteckning och som konsument är det svårt att göra medvetna val.

Läs hela artikeln här »
skorna 969392

Skorna delar nätet - vilken färg är de?

Människor världen över kunde inte enas för två år sedan om en klänning. Det ena lägret sade vit och guld, det andra blå och svart. Nu förbryllar ett par skor på samma sätt.

Läs hela artikeln här »
cropj060427y 107766

Lady Gaga till Sverige i februari

Lady Gaga återupptar sin Europaturné i början av nästa år och kommer till Stockholm och Globen den 15 februari.

Läs hela artikeln här »
people 2565450 960 720

Kvinnor berättar om sexuella trakasserier under #metoo

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier, och på Twitter trendar hashtaggen #metoo.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 17 kl. 07.48.44

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 0033

Mat & dryck

resizedimage800533 lchf nuggets 1

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 16.53.05

Människor & samhälle

ellen ny header blogg mia vit6

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 10.47.44

Mat & dryck

IMG 0862

Hus & hem

kitchen1
28508797 l

Veckans blogglista: Ordning och reda

Är du pedantisk och tokig i att organisera, eller låter du saker bli som de blir? Fyll i veckans blogglista, som handlar om hur du strukturerar upp vardagen och hur städad din garderob egentligen är.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.04.33

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.03.30

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 13 kl. 23.09.19