Artikel från
VLBLOT 545160 Om Malin Båtmästar får välja ­jobbar hon allra helst som mat­kreatör. Men i väntan på att ha den ekonomiska möjligheten ­driver hon ­butik, skriver böcker och tidnings­artiklar. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 27 maj 2015 kl 22:39

Malin har full fokus på karriären

Framåt, alltid framåt. I Malin Båtmästars liv går allt lite snabbare och lite effektivare, men det är enda möjligheten om hon ska nå toppen.

  • Malin Båtmästar
  • Ålder: 26 år.
  • Familj: Sambon Jonas. Har också två systrar som båda har egna företag.
  • Bor: I Malax.
  • Utbildning: Restonom.
  • Inspiration: Tittar gärna på amerikansk och italiensk matlagning. Men hemma ser jag aldrig på kock­program.
  • Favoritråvara: Mjölkprodukter och kanske främst ost och creme fraiché.
  • Skulle aldrig tillreda: Palt ... Är inte heller den som gillar att laga mat av skräpfisk.

 

Malin Båtmästar är 26 år. Hon har hunnit driva eget café, tvingats stänga det och insett att hon måste sadla om totalt. Efter flera hektiska år bland surdegar och cupcaker sade kroppen till slut ifrån vintern 2014. Barndomens gluten­intolerans hade hunnit i kapp och hela kroppen skrek efter en förändring. Förändringen blev glutenfri mat och ny fokus.

I dag mår Malin bättre än någonsin. Glöden och passionen för matlagningen driver henne konstant framåt. Och hon är inte den som slår på bromsen, i stället låter hon sig slungas in i nya projekt med frenesi.

– Det var ett enormt steg att sluta med mitt café i ­Malax. Jag hade just betalat semester­lönerna och hade inga inkomster men räkningarna fortsatte att välla in.

Men Malin hör inte till dem som ger upp. I stället för att hänga läpp började hon målmedvetet bygga upp sin webbutik ”Malins foodie ­living”. Hon visste att en välfungerande webbutik utgör en ekonomisk grund för allt ­annat hon vill syssla med. Allt annat innebär just nu kokboksförfattare, butiks­innehavare, före­läsare, artikel­skribent (också i Vasabladet) och tv-makare. Malin jobbar benhårt på att ständigt ta sig framåt men också på att hålla hela skutan Båtmästar ­flytande. För enkelt är det inte och alla misstag kostar.

– Det är grymt tufft, men jag menar allvar. Allt jag gör ska ha synergieffekter och allt jag gör, gör jag själv. Jag tycker inte om att lägga mitt öde i a­ndras händer.

Den fysiska affären i Sundom är bara en mellanlandning, ett tillfälligt ankar. Malin letar efter en affärslokal i Vasa centrum. Orsaken är rätt enkel, det är helt enkelt för få kunder som hittar till affären i Sundom. Däremot är webbutiken med varor från mindre producenter mer eller mindre färdig. I nuläge kräver den bara underhåll.

– Så länge inte KPO tar in samma produkter så går det bra. De är helt klart min största konkurrent eftersom de kan ha marginaler på bara några cent.

Just nu är Malin aktuell med sin nya kokbok. Hade livet rullat på som förr hade boken hett ”Malins mat” och innehållit kapitel med surdegsbröd och cupcaker. Men omständigheterna tvingade henne att tänka om och plötsligt insåg hon att här fanns en gyllene chans att få en egen nisch, en glutenfri nisch.

– I dagens läge har alla en glutenfri kompis.

Boken kom till i sanna Malin­anda, det vill säga i ett rasande tempo. Stundvis var arbetet så intensivt att till och med kunderna kändes som ett störande moment.

– Jag har haft boken i huvudet länge men jag började egentligen skriva på den först efter julen. Mitt mål var hela tiden att få den ut till mors dag. Jag räknar inte ens med att göra pengar på boken, men däremot hoppas jag att någon får upp ögonen och tänker ”om Malin kan producera en hel bok själv, så tänk vad hon kan göra med lite hjälp”.

Den första upplagan på 300 exemplar är så gott som slutsåld, men det är än så länge oklart om det blir en upplaga till. De ekonomiska riskerna kan helt enkelt vara för stora. Däremot vet hon att det kommer en bok till, ”Malins nya mat” har hela tiden varit bok nummer ett. Det faktum att hon gett ut en bok tidigare, 2013 tillsammans med sin syster Alexandra Wasberg, räknas inte. Helst vill hon inte bli påmind om den boken, hon tycker den är alldeles för tunn för att vare en kokbok. Det är lite så Malin tänker och jobbar. Aldrig titta bakåt, utan ständigt bara framåt.

– Jag skulle gärna också ge ut boken på finska, men det känns som om det är en annan kultur och jag skulle i så fall behöva hjälp av någon som förstår sig på kundgruppen. Jag menar, bara namnet ”Malins nya mat” klingar ju inte alls lika bra på finska.

Som ung och drivkraftig kvinna får hon med jämna mellanrum höra gliringar och kommentarer. Att hon dessutom är kort gör inte saken lättare.

– Jag vill bara göra karriär, och om jag inte gör det nu så när ska jag som kvinna göra karriär? Det tar så lång tid att etablera sig. Jag får ofta också höra att jag inte kan jobba hela tiden utan att jag också måste göra något ”roligt”. Men vad är ”roligt”? Det här det som jag vill göra. Det här är min passion.


FRUKOSTMUFFINS

12 stycken


2 ägg
0,5 dl olivolja
1,5 dl mjölk
1 burk (200 g) grynost
3 dl glutenfri mjölblandning*
1,5 tsk bakpulver
10 bitar soltorkade tomater
salt, peppar
*använd färdig mjölblandning från affären eller blanda egen!
Jag föredrar en blandning av hirsmjöl, ris, bovete och mandelmjöl.
Vispa ihop ägg, olivolja, mjölk och grynost. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner. Finstrimla soltorkade tomater och rör ner dessa, krydda med salt och peppar. Klicka i smeten i muffinsformar och grädda i 225 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna.



CHOCOLATE CHIP COOKIES

12 stycken

100 g kokosolja
1 dl kokossocker
1 dl rörsocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
0,5 tsk bikarbonat
0,5 dl kokosmjöl
1 dl rå kakaopulver
1 dl riven kokos
1 dl chokladknappar, mörk choklad
1 dl chokladknappar, vit choklad
0,5 dl hasselnötter

Värm ugnen till 180 grader. Mät upp kokosolja och socker i matberedare med kniv och mixa ihop. Tillsätt ägget och mixa litet till. Blanda alla torra ingredienser förutom choklad och nötter och blanda ner. Tillsätt till sist choklad och nötter som du endast pulsar några gånger för att det ska lämna lite hela bitar kvar i kexen. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Klicka ut tolv bollar av smeten på plåten. Grädda i cirka tio minuter beroende på ugn. Låt kexen svalna och stelna.



FORELL MED SENAPSGLACE

Fisken:

1 bit forellfilé ca 500 g, ska räcka till 4 portionsbitar
ca 4 skivor glutenfritt knäckebröd
hackad persilja
2 msk dijonsenap
1 msk honung
en halv citron, skalet fint rivet

Plocka benen ur forellsidan. Måtta ut fyra portionsbitar och skär ut dem från filén, en i taget. Håll kniven snett ned mot skinnet och under köttet så får du loss skinnet på samma gång som du lossar biten från filén. Blanda senap och honung i en skål och pensla forell­bitarna med den, i ett tunt lager. Penslar man för tjockt blir inte fisken lika krispig. Krossa knäckebrödet grovt i en mortel och blanda krosset med hackad persilja och citronskal. Doppa forellbitarna i knäcke­brödet, det borde fastna bra i senapsglazen. Smörj en ugnsform med olivolja och rada ut fisken i den. Strö på lite salt som sista finish. Lägg in i ugnen på 200 grader och stek, cirka 20–30 minuter. Gör rotsakerna stå länge.

Inkokta rotsaker:
3 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
en bit kålrot
en bit dill, stjälkar och blad, spara lite till servering
0,5 l vatten
1 msk ekologiskt buljong­pulver
2 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
50g smör

Skala rotsakerna och skär i jämnstora bitar, grova tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med dill, vatten, buljong, vinäger, lagerblad och pepparkorn. Låt koka upp och sen småputtra i 20 minuter. Fiska upp 2 dl av rotsakernas spad i ett litermått eller annat lämpligt kärl och låt smöret smälta ned i det. Mixa sedan upp det med en stavmixer till en skummig sås. Fiska upp rotsakerna ur kastrullen i en skål och klipp över färsk dill. Servera med den krispiga forellen och smör­såsen.


Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Barn & familj

resizedimage800600 IMG 20170909 133847

Människor & samhälle

resizedimage800442 hurrii

Lifestyle

resizedimage800450 PHDK Landscape2

Annons

SAM 7899 2

Skepp o'hoj, hösten kommer till Faros!

Annons. Sitt inte ensam och höstdeppa. Restaurangbåten Faros håller öppet ända fram till jul. Har du koll på höstens mysigaste fredagshäng?

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 20.41.39 side

Mat & dryck

snalsoppa 2 800x500

Lifestyle

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 22.05.14

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 22.06.46
OT 1034725

Politiska serier prisade på Emmygalan

Flera politiska teveserier belönades under årets Emmygala i Los Angeles. Dystopin The Handmaid's Tale fick det prestigefyllda Emmypriset för bästa dramaserie.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1034916

The Killers återvänder till Finland

The Killers, rockbandet från USA, har konsert i Hartwallarenan i Helsingfors den 19 februari.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 10.21.10
38886566 l

Veckans blogglista: Livet är en fest

Vilket är ditt bästa partytrick? Vem är du på festen? Kicka igång veckan extra festligt genom att fylla i Sevendays blogglista!

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800533 17492623 10154873563928880 1073354786060198172 o

Hälsa & träning

resizedimage800479 DSCN7246
crop170919 lukasmoodysson 532874 a001nh 203393

Moodysson gör serie för HBO

Lukas Moodysson ("Fucking Åmål", "Vi är bäst") ska göra komediserien "Gösta" för strömningstjänsten HBO Nordic.

Läs hela artikeln här »
cropOT 1034884

Elisabeth Moss i kvinnorättsfilm

Elisabeth Moss nästa roll blir i kommande filmen "Call Jane", skriver The Wrap.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800600 img 8025

Barn & familj

282702 10150248455221864 3234551 n3

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 09 19 kl. 08.10.51

Kultur & konst

resizedimage800533 21731431 1994306607514270 2842427623392155946 o
narcos 02nh 173154

Netflix-filmmakare hittades död i Mexiko

Den mexikanska filmarbetaren Carlos Munoz Portal hittades ihjälskjuten i Mexiko i måndags efter att han gett sig ut för att leta efter inspelningsplatser till Netflix-serien Narcos.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1032311

Ny sajt för hantverkare

Heimlaga är ny virtuell mötesplats för hantverkare och kunder. På sajten ska det vara enkelt att både sälja och köpa hemgjort hantverk.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage817545 432077 10151569036023880 1661452043 n

Nöje

resizedimage800618 super smash bros wii

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Mat & dryck

resizedimage800600 IMG 0443

Lifestyle

new in Sevendays fi Spira 1

Barn & familj

sunset 690240 1280

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 09 18 kl. 08.55.05
cropVLBLOT 1032070

Systrarna Åman ger ut mörk singel

Syskonduon Kaain från ­Vasa ger ut sin första singel ”My darkness and I” i dag.

Läs hela artikeln här »
darin press3 photo karl nordlund 794821 2

Darin släpper nytt i höst

"Alla ögon på mig" och "Tvillingen". Så heter Darins två nya låtar.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9240
croprott 86675

Rött är det nya svarta i höst

Vi guidar dig till några av höstens största modetrender.

Läs hela artikeln här »
cropOM MJH 0955

Snöleoparden inte längre utrotningshotad

Snöleoparden räknas inte längre som en utrotningshotad art utan som en sårbar, enligt den Internationella naturvårdsunionen (IUCN), skriver BBC.

Läs hela artikeln här »
rasselprasselpuss 507934

Årets biblioteksbok utsedd

Årets finlandssvenska biblioteksbok har blivit utsedd. I år blev det Hanna Lundströms och Maija Hurmes poesibok för barn, "Rassel prassel puss" (2015, Schildts & Söderström) som tog hem titeln.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 09 15 kl. 16.12.02