Artikel från
VLBLOT 1034873 Rönnbärsgelé – det perfekta tillbehöret till vilt. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 21 september 2017 kl 09:00

Ta vara på rönnbären

Surt sa räven, men vi säger att rönnbäret är ett riktigt ­superbär! Tre små rönnbär innehåller vårt dagliga c-vitaminbehov. Bären är också full­proppade med ­andra ­vitaminer och mineraler. ­

Foodly har intervjuat biologen Anita Storm på Marthaförbundet om årets rönnbärsskörd.

Anita Storm blev matintresserad tack vare det starka egna intresset för vårt lands vilda växter. Nu arbetar hon som ekologirådgivare på Marthaförbundet.
Hon har jobbat mycket med bär, ­eftersom det finns massor med bär i Öster­botten tack vare land­höjningen och våra långa sommarnätter.

– Lingon, hallon och havtorn finns det massor av här hos oss, eftersom vi under sommaren har mera sol­timmar i skärgården.

Zoom

Anita Storm. Foto: Sara Holtkamp


Anita Storm menar att bären i Öster­botten ofta är mer aromatiska­ jämfört med bär från resten av Europ­a tack vare den höga proteinhalten och den mängd ljus bären får under de långa dagarna och korta nätterna. Här i Österbotten växer bären snabbare på en kortare tid.

Anita Storm är en utomhusmänniska som plockar alla vilda växter hon bara hittar och har användning för.

– Jag kan inte lämna bär i skogen, det är en last jag har. Jag älskar att plocka bär.

Ett bra sätt att få i sig alla nöd­vändiga vitaminer är att äta två deciliter bär per dag. Ifall man föredrar att dricka sina bär i form av saft ­lönar det sig ändå att ta vara på skalen. Ju mera­ skal i förhållande till fruktkött, desto mera antioxidanter finns det. Pressa saften men ta vara på skalet, torka och mal till ett pulver. Bärpulver passar bra att strö över bland annat gröten för en extra vitaminkick.

Anita Storm rekommenderar att man kokar gröt på sädeskross i stället för flingor, eftersom krosset innehåller mera enzymer.
Enligt Anita Storm lönar det sig att plocka rönnbär först efter den första frosten men innan snön kommer. Frosten spränger cellväggarna i bären vilket leder till en högre sötma. Det bildas även mera och sötare saft ifall bären pressats efter att de frusits.

Det samma gäller även havtorn och tranbär. Ett alternativ till att vänta på första frosten är att plocka bären och frysa ner dem hemma.
Då rönnbär plockas ska man se efter att bären är friska och inte har små svarta fläckar på sig. Plocka stora fina klasar, men ta inte alla bär från ett och samma träd. Många fåglar, bland annat sidensvansar, för­litar sig på rönnbär för att klara den kalla­ vintern.

Och som med alla vilda växter så gäller en gyllene regel: plocka alltid bär, svamp och frukt minst 50 meter från en trafikerad väg.

– Skulle du här och nu sätta ett bär i munnen? Då kan du plocka dem.

Det går att använda även annat än bara bären på rönnen. På våren kan man plocka bladen och koka te på dem.

– Ner med lite skivad citron, koka­ upp vatten och rör ner rönnbladen. Då får du till en spännande mandelsmakande dryck.

Det finns mycket fina vilda växer i den finländska naturen, men tyvärr är det få som plockar och använder dem.

– Vi borde bli bättre på att ta tillvara mat från naturen, säger Storm.

***

Zoom

Rönnbärsgelé – det perfekta tillbehöret till vilt. Foto: Sofie Sergelius


RÖNNBÄRSGELÉ MED BRANDY

2 liter rönnbär
7 dl vatten
9 dl socker/liter avrunnen saft
0,5 dl brandy

Koka upp vatten och lägg i rönnbär. Koka under lock i 15 minuter och mosa därefter bären med hjälp av en potatisstöt tills de gått sönder.
Häll över i en sil och låt självrinna i 20 minuter. Pressa lätt med en sked på bären efter 15 minuter för att ta vara på all saft.
Mät upp den avrunna saften och koka upp i en liten kastrull. Tillsätt socker lite i taget och rör om så att allt socker löser upp sig.
Koka upp saften, tillsätt brandy och koka kraftigt utan lock i 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt stå i 5 minuter.
Ta bort bubblor och hinnan som bildats på ytan, och häll över i steriliserade glasburkar.
Servera gelén som tillbehör till en viltgryta eller älgköttbullar.

***

Zoom

Rönnbärscurd. Foto: Sofie Sergelius


RÖNNBÄRSCURD

2 liter rönnbär
1 liter vatten
5 dl socker
100 g smör
3 ägg

Rensa och skölj rönnbären och låt rinna av.
Koka rönnbären mjuka i vattnet och använd sedan en potatisstöt för att mosa dem.
Sila av skalen och koka upp moset som pressats genom silen. Tillsätt socker och smör.
Rör om tills smöret smält och låt massan därefter koka i 15 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
Vispa upp äggen i en skål och rör försiktigt ner i rönnbärsmoset. Sjud upp blandningen på svag värme och rör om tills massan tjocknat, det tar cirka 10 minuter.
Häll upp curden i steriliserade burkar.
Förvara rönnbärscurden i kylskåp och konsumera inom två månader. Servera curden på bröd tillsammans med getost, eller använd i olika bakelser och bullar.
Receptinspiration har tagits från Marthaförbundets infoblad om rönnbär.

Anita Storm tipsar

  • Nu är tiden inne för att skörda även annan supermat: ­nässelfrön. Nässlor innehåller alla essentiella fettsyror och är rena rama vitaminbomben.
  • Ta vara på nässelfröna genom att hänga ett knippe nässlor upp och ner inomhus. Låt torka i ett par dagar. Mal till ett pulver och använd i smoothies, eller strö över gröten.
  • Man kan även ge en knippe torkade nässlor per vecka åt höns. Då blir äggulorna riktigt gula i färgen.
  • Om man är intresserad av att lära sig mera håller Anita Storm kurser i mathantverk med temat grönsaker, svamp och örter.


Se fler recept, bloggar och artiklar om mat på vår matsajt foodly.fi!

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
VLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.42.10

Kultur & konst

resizedimage800533 OK3A5728
lassemaja 873007

Bornebusch om "LasseMaja": "Mitt i prick"

Josephine Bornebusch gör långfilmsdebut som regissör i den nya "LasseMaja"-filmen. I mer än två månader har hon befunnit sig på Irland för inspelningarna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

mossa av mormorsrutor spira 5

Nöje

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.39.44

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.49.30
170623 skam 484072 a001nh 716551 2

"Skam" ger sig ut i Europa

Den hyllade norska tv-serien "Skam" ynglar av sig i en rad europeiska länder.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1053676

Filmen ”Ikitie” en publiksuccé

”Ikitie” (Den eviga vägen), som hade biopremiär den 15 september, har lockat mer än 100 000 personer till biograferna.

Läs hela artikeln här »

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »

Lifestyle

resizedimage800414 Screen Shot 2017 10 17 at 11.53.12
VLBLOT 195783

Giftfri vardag målet 2020

Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara som får tårarna att rinna. I våra hem utsätts vi dagligen för en cocktail av okända kemikalier. Men få finns med i produkternas innehållsförteckning och som konsument är det svårt att göra medvetna val.

Läs hela artikeln här »
skorna 969392

Skorna delar nätet - vilken färg är de?

Människor världen över kunde inte enas för två år sedan om en klänning. Det ena lägret sade vit och guld, det andra blå och svart. Nu förbryllar ett par skor på samma sätt.

Läs hela artikeln här »
cropj060427y 107766

Lady Gaga till Sverige i februari

Lady Gaga återupptar sin Europaturné i början av nästa år och kommer till Stockholm och Globen den 15 februari.

Läs hela artikeln här »
people 2565450 960 720

Kvinnor berättar om sexuella trakasserier under #metoo

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier, och på Twitter trendar hashtaggen #metoo.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 17 kl. 07.48.44

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 0033

Mat & dryck

resizedimage800533 lchf nuggets 1

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 16.53.05

Människor & samhälle

ellen ny header blogg mia vit6

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 10.47.44

Mat & dryck

IMG 0862

Hus & hem

kitchen1
28508797 l

Veckans blogglista: Ordning och reda

Är du pedantisk och tokig i att organisera, eller låter du saker bli som de blir? Fyll i veckans blogglista, som handlar om hur du strukturerar upp vardagen och hur städad din garderob egentligen är.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.04.33

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.03.30

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 13 kl. 23.09.19