Artikel från
j170502y 443387 Ett EU-direktiv som trädde i kraft i fjol slår fast att textilavfall inte längre får föras till soptippen, så kläderna bränns ofta. Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen
Publicerad 17 april 2017 kl 10:47

Få hållbara lösningar för gamla kläder

Textilindustrin söker febrilt efter ett svar på hur gamla kläder ska kunna återvinnas. Målet är att kunna utnyttja gamla kläder som råvara för klädfabrikerna. En lösning skulle inte bara ge stora besparingar utan även en massa positiv pr.

Klädindustrin kritiseras ständigt för att producera stora mängder textilavfall. Och mängderna tycks bara öka i och med att trenderna kommer och går allt snabbare. De förmånliga kläderna som produceras i länder med billig arbetskraft är ofta av dålig kvalitet och blir därmed inte långlivade.

En del av de gamla kläderna går till Röda Korset eller UFF, andra kastas i blandavfallet.

– Utifrån statistik från 2012 samlas bara omkring 20 procent av textilierna in av välgörenhetsorganisationerna, säger Helena Dahlbo som är specialforskare vid Finlands miljöcentral.

Även om många klädkedjor nu börjat ta emot begagnade kläder har situationen som helhet inte märkbart förändrats, säger Helena Dahlbo. De tillräckligt effektiva lösningarna saknas fortfarande.

– Det är inte många som kan utnyttja gamla textilier.

Komplicerad återvinning

Textilavfallet är ett stort globalt problem. Mängderna är massiva och avfallet är svårt att återvinna. Avfallet är mångsidigt på ett sätt som skapar problem. Natur- och konstfibrer, olika blandningar, kläder av flera olika material, dragkedjor, knappar och så vidare gör det svårt att hantera.

Ett EU-direktiv som trädde i kraft i fjol slår fast att textilavfall inte längre får föras till soptippen, så kläderna bränns ofta.

– Det finns ännu inte en teknisk lösning som skulle möjliggöra att de olika materialen identifieras och sorteras, säger forskningsprofessorn Ali Harlin på Teknologiska forskningscentralen VTT.

VTT har ett forskningsprojekt på gång där de utreder om textilavfallet kunde lösas upp till ett nytt råämne. I processen samlar man in cellulosamolekyler, exempelvis bomull, som sedan blir textilfibrer. Metoden har visat sig fungera.

Nu ska processen kommersialiseras. Harlin betonar att syftet uttryckligen är att lösa problemet med gamla kläder som inte längre går att använda – inte att bidra till att kläderna blir ännu mer kortlivade genom att erbjuda ett bekvämt sätt att bli av med dem.

– Vi skulle ta emot kläderna först då de är i för dåligt skick för att användas.

Och vi som konsumenter kan också dra vårt strå till stacken.

– Det bästa vore om folk köpte kläder av hög kvalitet som kan användas länge, säger Harlin.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »