Artikel från
VLBLOT 966773 Sina Valkonen gillar utmaningar och att hitta lösningar på problem. I sitt jobb som retuschör får hon både vara kreativ och använda sig av teknik, vilket hon uppskattar. Foto: Heidi Kojonen
Publicerad 12 juni 2017 kl 10:00

Retuschörens jobb ska inte synas

Hennes fingeravtryck finns i prestigefyllda modemagasin som Vogue och Elle. Sina Valkonen i Vasa jobbar som retuschör.

Jobbet som retuschör är inte ett arbete i strålkastarljuset – snarare ett i skuggan. När en bild får uppmärksamhet är det fotografen som får erkännandet för fotografierna men det är inte alltid så enkelt. Många gånger är det retuschören som räddar fotografens bild.

– Oh ja, det händer och det vet fotograferna om. Det är tur att inte konsumenterna ser originalbilden, säger Sina Valkonen.

Ett jobb i skuggan är det också bokstavligt talat. Valkonen jobbar ensam i ett mörklagt arbetsrum för att kunna se färgerna i bilderna ordentligt. Men hennes arbete är desto mer synligt och bilderna finns i modemagasin som Vogue, Elle och Cosmopolitan. Hon gör också uppdrag för reklambyråer men hennes fokus och specialkunnande finns i mode- och skönhetsbranschen.

Vad utmärker en bra retuschör?

– Jag vill göra fotografiet så naturligt som möjligt och retuscheringen ska inte synas, inte vara uppenbar. Det handlar inte bara om att göra någon smalare och snyggare utan om att skapa en look och en känsla i bilden. Jag vill förstärka det vackra.

I allmänhetens öron har retuschering har en negativ klang i och med de hårt "photoshoppade" bilderna vi stöter på i modetidningar och på nätet.

– Jag får ofta frågan om jag tycker att jag bidrar till att unga tjejer mår dåligt över hur de ser ut och utvecklar ätstörningar. Men det är inte vi retuschörer som bestämmer hur skönhetsidealen ser ut - det gör hela samhället i stort. Jag har inte valt jobbet för att få folk att må dåligt. Jag vill få dem på bilden att bli nöjda med hur de ser ut.

Retuschering är inget nytt fenomen. Bildredigeringen börjar redan vid fototillfället när fotografen väljer beskärning och vinkel. Tidigare – innan datorernas tid – kunde valet av film ge bilder olika utseende, beroende på om man valde exempelvis filmrullen från Kodak eller Fuji. Bilden redigerades också i mörkerrummet.

– Och före kameran fanns porträttmålningarna som knappast var helt sanningsenliga. Men sanningen är att vi vill bli lurade, vi vill att bilder ska vara tilltalande.

Valkonen är född i Tyskland där hon hade en lärlingstjänst hos en fotograf och fick möjligheten att åka till London för att jobba som fotoassistent med sin stora förebild Anton Corbijn. Hon tog chansen, sålde allt hon ägde och bosatte sig sex veckor senare i London. Hon jobbade i en fotostudio och fick genom arbetet kontakter som ledde till stora uppdrag. En dag när hon gick längs Oxford Street såg hon sin egen bild för modeföretaget Dorothy Perkins i massivt format.

– Jag tänkte bara "wow". Det var så häftigt. Men under tiden i London såg jag också hur duktiga fotografer kämpade och armbågade sig fram i en konkurrensutsatt bransch. Jag kunde inte se mig själv där.


Hon har sin egen stil som retuschör

Så Valkonen valde en annan väg och satsade på retuschering, något som hon också jobbat med under tiden som fotoassistent.

– Jag gillar kombinationen mellan kreativitet och teknik, säger hon.

I London jobbade Valkonen med fler fotografer och en av dem ville samarbeta med henne som retuschör.

– Han ville ha ett nära samarbete för att bygga upp ett förtroende och försäkra sig om att hans vision håller hela vägen. Han var en bra lärare.

Valkonen samlade på sig en representativ portfolio och har hittat samarbeten med flera fotografer. Det är inte bara modemagasinen som anställer henne som retuschör, utan också fotografer som är måna om sin produkt. Och nu har hon en lojal kundkrets som känner till henne och hennes arbetsstil.

– Det är som med handstilar, vi har alla vårt personliga snitt. Jag har faktiskt inte alls behövt marknadsföra mig själv, ta i trä, säger hon.

Varför retuscherar inte fotograferna själva?

– Vissa gör det men det är mycket tidskrävande. Det är ett eget yrke med sin egen professionalitet. Man kan säga att jag kan några fler tricks.

Valkonen bestämde sig för att flytta tillbaka till Tyskland och starta ett eget företag. Nu har hon ett nätverk över hela världen, från London till Nya Zeeland. För tre år sedan träffade Valkonen sin nuvarande man som råkade bo i Österbotten just då.

– Vi insåg direkt att någon av oss måste flytta. Jag har ett flexibelt jobb och behöver egentligen bara en dator och internet.

Paret valde att bosätta sig i Vasa för två år sedan och Valkonen kan obehindrat göra sitt jobb härifrån.

– Jag gillar Vasa och känner mig välkommen här fast jag inte ännu kan finska. Men jag saknar att gå ut och umgås på kvällarna, finländarna gör inte det lika mycket som hemma, säger hon.

Så hur ser en typisk arbetsvecka ut? Det finns ingen.

– Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. En dålig sak med mitt jobb är tidshantering. Deadlines kan ändra och en kund kan höra av sig och vilja ha jobbet klart tills nästa dag. Men det ger också frihet. Jag bestämmer själv hur jag jobbar under dagen.

Flyttade för kärleken

  • Sina Valkonen kommer från en ort nära Frankfurt i Tyskland.
  • Bor i Vasa sedan två år tillbaka med sin man.
  • Är 38 år.
  • På sinavalkonen.com kan du se ett urval av hennes arbete.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Mode & skönhet

Annons

Boy meets girl
44368896 l

Veckans blogglista: Filmspecial

Efter förra veckans boklista fortsätter temat kultur. Den här veckan vill vi veta dina åsikter om filmer! Vilken film borde alla se och vilken borde aldrig sett dagens ljus? Fyll i veckans blogglista och ge dina bästa tips.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

rekofood
cropj202160y 556569

Humorlegendaren Jerry Lewis död

Den amerikanska komikern Jerry Lewis har gått bort, rapporterar bland annat The New York Times. Nu sörjs humorgiganten, som slog igenom på 1940-talet, av familj, kollegor och beundrare.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1017971

Trump skippar anrik kulturgala

USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania Trump kommer inte att närvara vid årets upplaga av prisgalan Kennedy Center Honors, en av landets mest prestigefyllda kulturgalor.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 08 21 kl. 09.03.32
crop170816 slovenien 513130 a001nh 460880

Litet land med stor ­potential

Allt fler upptäcker Slovenien, ett av Europas mest underskattade turistländer. På en begränsad yta ryms förbluffande mycket.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 08 20 kl. 14.48.35

Mat & dryck

resizedimage800600 IMG 0424
cropOM 1020239 2

Forskare: Mobilen kan ge nackskador

Att skicka många sms kan leda till skador i rygg och nacke, visar en ny svensk studie.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

img8

Människor & samhälle

resizedimage800600 4C87509B D183 4B71 8919 3C368844B138
transport 5 113334

Prislappen på fredagsvinet lurar dig

Ett dyrare vin smakar godare än ett billigt. Men inte nödvändigtvis för att det är av bättre kvalitet, utan för att det just är dyrare.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800532 villas1
VLBLOT 1017617

Sipilä, kungaparet och Niinistö firar Finland

Om en vecka ordnas Finlands 100-årskalas mitt i Stockholm city.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 08 18 kl. 12.52.46
lev

Utmaning #levlokalt

Sevendays och Foodly vill slå ett slag för lokala råvaror och närproducerade produkter. Därför startar vi utmaningen #levlokalt. Antar du den?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

wedding 1594957 960 720

Hus & hem

Skarmavbild 2017 08 18 kl. 07.47.58
cropVLBLOT 1016069

Ta vara på blomkålen!

Hjälp till att rädda en av våra viktigaste grönsaker och köp medan den är i säsong. Här bjuder Foodly på enkla blomkålsrecept som tar under 30 minuter att tillreda.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 08 18 kl. 07.46.10
VLBLOT 957205

Vasas flora och fauna sjunger om Tesla

"Tesla vill int komma hit", sjunger Vasas flora och fauna i sin nya singel. I september släpper gruppen ett nytt album.

Läs hela artikeln här »
blomkal 875940

Läsarna tipsar: Så äter vi vår blomkål

Vasabladets läsare delar med sig av sina favorit­recept med blomkål. Visste du till exempel att den blir god som pizzabotten?

Läs hela artikeln här »
43526326 l

Veckans blogglista: Boklistan

Läsning både minskar stress, håller hjärnan skarp och gör dig till en mera empatisk person. Fyll i Sevendays blogglista om böcker och ge dina bästa tips! Vilken bok ska man läsa i höst och vad skrivs det alltför lite om?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

2017.06.08 Jonas Bergqvist DSCF3159
croplinateir 8 499160

We see you-kampanjen släpper ny låt

För att fira årsdagen av We see you-kampanjens början släpps nu låten "The story will be told".

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 725945

Wasa Teater drog mest publik i Svenskfinland

Österbottningarna var flitiga teaterbesökare i fjol. Wasa Teater var den största finlandssvenska teatern mätt i publiksiffror i fjol.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev