Artikel från
VLBLOT 966773 Sina Valkonen gillar utmaningar och att hitta lösningar på problem. I sitt jobb som retuschör får hon både vara kreativ och använda sig av teknik, vilket hon uppskattar. Foto: Heidi Kojonen
Publicerad 12 juni 2017 kl 10:00

Retuschörens jobb ska inte synas

Hennes fingeravtryck finns i prestigefyllda modemagasin som Vogue och Elle. Sina Valkonen i Vasa jobbar som retuschör.

Jobbet som retuschör är inte ett arbete i strålkastarljuset – snarare ett i skuggan. När en bild får uppmärksamhet är det fotografen som får erkännandet för fotografierna men det är inte alltid så enkelt. Många gånger är det retuschören som räddar fotografens bild.

– Oh ja, det händer och det vet fotograferna om. Det är tur att inte konsumenterna ser originalbilden, säger Sina Valkonen.

Ett jobb i skuggan är det också bokstavligt talat. Valkonen jobbar ensam i ett mörklagt arbetsrum för att kunna se färgerna i bilderna ordentligt. Men hennes arbete är desto mer synligt och bilderna finns i modemagasin som Vogue, Elle och Cosmopolitan. Hon gör också uppdrag för reklambyråer men hennes fokus och specialkunnande finns i mode- och skönhetsbranschen.

Vad utmärker en bra retuschör?

– Jag vill göra fotografiet så naturligt som möjligt och retuscheringen ska inte synas, inte vara uppenbar. Det handlar inte bara om att göra någon smalare och snyggare utan om att skapa en look och en känsla i bilden. Jag vill förstärka det vackra.

I allmänhetens öron har retuschering har en negativ klang i och med de hårt "photoshoppade" bilderna vi stöter på i modetidningar och på nätet.

– Jag får ofta frågan om jag tycker att jag bidrar till att unga tjejer mår dåligt över hur de ser ut och utvecklar ätstörningar. Men det är inte vi retuschörer som bestämmer hur skönhetsidealen ser ut - det gör hela samhället i stort. Jag har inte valt jobbet för att få folk att må dåligt. Jag vill få dem på bilden att bli nöjda med hur de ser ut.

Retuschering är inget nytt fenomen. Bildredigeringen börjar redan vid fototillfället när fotografen väljer beskärning och vinkel. Tidigare – innan datorernas tid – kunde valet av film ge bilder olika utseende, beroende på om man valde exempelvis filmrullen från Kodak eller Fuji. Bilden redigerades också i mörkerrummet.

– Och före kameran fanns porträttmålningarna som knappast var helt sanningsenliga. Men sanningen är att vi vill bli lurade, vi vill att bilder ska vara tilltalande.

Valkonen är född i Tyskland där hon hade en lärlingstjänst hos en fotograf och fick möjligheten att åka till London för att jobba som fotoassistent med sin stora förebild Anton Corbijn. Hon tog chansen, sålde allt hon ägde och bosatte sig sex veckor senare i London. Hon jobbade i en fotostudio och fick genom arbetet kontakter som ledde till stora uppdrag. En dag när hon gick längs Oxford Street såg hon sin egen bild för modeföretaget Dorothy Perkins i massivt format.

– Jag tänkte bara "wow". Det var så häftigt. Men under tiden i London såg jag också hur duktiga fotografer kämpade och armbågade sig fram i en konkurrensutsatt bransch. Jag kunde inte se mig själv där.


Hon har sin egen stil som retuschör

Så Valkonen valde en annan väg och satsade på retuschering, något som hon också jobbat med under tiden som fotoassistent.

– Jag gillar kombinationen mellan kreativitet och teknik, säger hon.

I London jobbade Valkonen med fler fotografer och en av dem ville samarbeta med henne som retuschör.

– Han ville ha ett nära samarbete för att bygga upp ett förtroende och försäkra sig om att hans vision håller hela vägen. Han var en bra lärare.

Valkonen samlade på sig en representativ portfolio och har hittat samarbeten med flera fotografer. Det är inte bara modemagasinen som anställer henne som retuschör, utan också fotografer som är måna om sin produkt. Och nu har hon en lojal kundkrets som känner till henne och hennes arbetsstil.

– Det är som med handstilar, vi har alla vårt personliga snitt. Jag har faktiskt inte alls behövt marknadsföra mig själv, ta i trä, säger hon.

Varför retuscherar inte fotograferna själva?

– Vissa gör det men det är mycket tidskrävande. Det är ett eget yrke med sin egen professionalitet. Man kan säga att jag kan några fler tricks.

Valkonen bestämde sig för att flytta tillbaka till Tyskland och starta ett eget företag. Nu har hon ett nätverk över hela världen, från London till Nya Zeeland. För tre år sedan träffade Valkonen sin nuvarande man som råkade bo i Österbotten just då.

– Vi insåg direkt att någon av oss måste flytta. Jag har ett flexibelt jobb och behöver egentligen bara en dator och internet.

Paret valde att bosätta sig i Vasa för två år sedan och Valkonen kan obehindrat göra sitt jobb härifrån.

– Jag gillar Vasa och känner mig välkommen här fast jag inte ännu kan finska. Men jag saknar att gå ut och umgås på kvällarna, finländarna gör inte det lika mycket som hemma, säger hon.

Så hur ser en typisk arbetsvecka ut? Det finns ingen.

– Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. En dålig sak med mitt jobb är tidshantering. Deadlines kan ändra och en kund kan höra av sig och vilja ha jobbet klart tills nästa dag. Men det ger också frihet. Jag bestämmer själv hur jag jobbar under dagen.

Flyttade för kärleken

  • Sina Valkonen kommer från en ort nära Frankfurt i Tyskland.
  • Bor i Vasa sedan två år tillbaka med sin man.
  • Är 38 år.
  • På sinavalkonen.com kan du se ett urval av hennes arbete.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Resor

rom3

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 22 kl. 18.26.29
VLBLOT 688196

Bristande kunskap om "pappadepression"

Nyblivna pappor som blir deprimerade riskerar att falla mellan stolarna. De vanliga metoderna för att upptäcka depressioner hos nyblivna föräldrar fungerar dåligt på män, enligt en ny svensk studie.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »