Artikel från
j171200y 347251 Sofia Jansson. Foto: Lehtikuva/Mika Kanerva
Publicerad 17 juni 2017 kl 16:04

Muminmuseet lockade genast Japanska turister

Muminmuseet i Tammerforshuset öppnade på lördagen sina dörrar ackompanjerat av fanfarer. Förutom barnfamiljer var också en hel del japanska turister på plats.

Sophia Jansson, som var med och klippte bandet i öppningsceremonin, sade att hon är ytterst glad över att hennes faster fått ett eget museum för sin muminkonst.

– Alternativet var att de hade blivit kvar i gömman i hennes bordslådor eller i något allmänt arkiv.

Det nya muminmuseet och renoveringen av Tammeforshuset är bland de främsta kulturprojekt under självständighetens jubileumsår. Sammanlagt har projekten kostat 22 miljoner euro.

Muminmuseet önskas locka till sig 200 000 årliga besökare till staden. Till och med hälften av dem kunde vara från asiatiska länder.

Museet visar upp Janssons ursprungliga muminteckningar, miniatyrer på mumindalen och olika upplevelsemässiga verk.

Besökarna kan exempelvis bekanta sig med alla de tolv muminböckernas berättelser.

Det nya museet uppges vara den enda av sin sort i hela världen. Den har hunnit väcka en hel del intresse, säger kommunikationsplaneraren Heli Hakala på Tammerfors konstmuseum.

Tiotals reportrar och fotografer från bland annat Ryssland, Storbritannien och Japan besökte museet under öppningsceremonin. Mumintrollen har hunnit väcka intresse på förhand även i Kina och Korea.

En del av utställningens verk har tidigare visats upp på huvudbiblioteket i Tammerfors och på utställningen Mumindalen på Tammerfors konstmuseum.

Mera utrymme för trollen

Den tidigare utställningen som tillfälligt funnits i konstmuseets utrymmen kritiserades vid flera tillfällen för att ha varit alltför liten. På Tammerforshuset har Muminmuséet fått ett eget skräddarsytt utrymme på cirka tusen kvadrat, som dessutom går att utvidga ytterligare.

– Det är dunkelt här eftersom Janssons teckningar måste skyddas för ljuset. Belysningen måste hållas vid 50 lux, säger utställningschefen Virpi Nikkari.

Museet visar upp endast en del av Tammerfors konstmuseums muminsamling, som består av cirka 2 000 av Janssons originalarbeten och mer än 40 miniatyrer som konstnär Tuulikki Pietilä byggt. Det var Jansson och Pietilä samt deras vän Pentti Eistola som donerade kollektionen till museet.

Den grundläggande utställningen består av cirka 400 originalverk och ett trettiotal miniatyrer. Konstverken har konserverats under vintern och våren.

Under öppningshelgen fylls Tammerforshuset och den näraliggande parken av program för barnfamiljer.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Resor

rom3

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 22 kl. 18.26.29
VLBLOT 688196

Bristande kunskap om "pappadepression"

Nyblivna pappor som blir deprimerade riskerar att falla mellan stolarna. De vanliga metoderna för att upptäcka depressioner hos nyblivna föräldrar fungerar dåligt på män, enligt en ny svensk studie.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

livingroom4
cropVLBLOT 1055739

Lapplands flygplatser väntar sig ny supervinter

Nya rutter och fler avgångar i vinter innebär en allt livligare trafik på flygplatserna i Lappland. På sina håll är charterflygen redan så många att skidorternas fullbokade hotellkapacitet sätter stopp för ökningen.

Läs hela artikeln här »
170623 skam 484072 a001nh 716551 3

Facebook visar amerikanska "Skam"

Den amerikanska versionen av den norska succéserien "Skam" kommer att sändas av Facebook rapporterar NRK.

Läs hela artikeln här »
cropOM J220219Y

Kennedy-dokument ska offentliggöras

President Donald Trump säger sig vara villig att släppa delar ur den hemligstämplande utredningen om mordet på USA:s tidigare president John F Kennedy. Därmed blir tusentals sidor tillgängliga för allmänheten.

Läs hela artikeln här »

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC02719
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Hus & hem

Skarmavbild 2017 10 21 kl. 09.14.15
fredagspodd 637832

Hanna och Amanda lägger ner Fredagspodden

Systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell lägger ner sin podcast "Fredagspodden" för att satsa på något nytt, skriver Aftonbladet.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839 1
cropj200764y 137284

Nio miljoner människor dog av föroreningar 2015

Föroreningar dödade sammanlagt nio miljoner människor 2015, avslöjar en färsk undersökning. Undersökningen publicerades i den uppskattade medicinska tidskriften Lancet.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

resizedimage800530 bakgrund2
cropVLBLOT 1035863

TV4 stoppar Äntligen hemma

TV4:s folkkäre programledare tas ur tjänst och alla hans program stoppas efter att vittnen trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 10 20 kl. 07.16.16

Hälsa & träning

resizedimage800567 jagosanna 1
gumbo tidningen 416890

Exotiska grytor med mycket smak

Gör en smakresa till Amerika och ­Afrika! Vår matjsajt foodly.fi kombinerar våra fina finländska ­råvaror med internationella kryddor.

Läs hela artikeln här »
emeliefanny3

Sevendays presenterar: Fanny & Emmis podcast

I den nya podden "Fanny & Emmis podcast" kommer Emmi Svenlin och Fanny Storvall prata om elitidrott, livet och aktuella ämnen. Lär känna personerna bakom podden ännu bättre här!

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

resizedimage800529 DSC 7484
sarah 160680

"Från dagis, genom skolåren, i studion, på tv, på Ica ... Överallt."

Även svenska kvinnor, kända och okända, vittnar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. Bland dem som trätt fram finns artisten Peg Parnevik, författaren Katarina Wennstam och skidesset Anja Pärson.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

handen pa hjartat muggar Sevendays fi Spira 4

Nöje

Skarmavbild 2017 10 19 kl. 08.54.54

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »