Artikel från
VLBLOT 883077 Supercells Ilkka Paananen, Spotifys vd Daniel Ek och Niklas Zennström från Skype talade om hur man kan vända nederlag till triumf. Foto: Vesa Moilanen
Publicerad 30 november 2016 kl 20:23

Rymden snart öppen för alla

På mässan Slush förkunnar digitala profeter den sköna nya världens budskap och rymdfärder beskrivs som framtidens vardagsmat.

Är det så här det ser ut och låter då framtiden föds? Över 17.000 deltagare från drygt 120 länder flockas i ett oigenkännligt Böle mässcentrum som är fyllt av levande eld, vattenfall, led-strålkastare och pulserande musik.

En ny generation framtidstroende och entusiastiska entreprenörer vallfärdar till företags- och teknikmässan Slush, där världens mest skarpsynta investerare och trendspanare medverkar.

På en scen dryftar Norges kronprins Haakon tillsammans med kändisfilosofen Pekka Himanen värdighet och livets djupare mening.

På en annan scen målar man upp visioner om rymdresor och mänsklighetens framtid på andra planeter.

Och från morgon till kväll ställer hoppfulla aspiranter sig upp på den så kallade pitching-scenen för att grillas av experter, få synlighet, finslipa sina företagspresentationer och övertyga framtida kunder och investerare.

Höjdpunkt var då Daniel Ek, Spotifys vd och med­grundare, Niklas Zennström från Skype och Atomico samt Supercells Ilkka Paananen tillsammans dryftade rubriken ”How we failed our way to success” (ungefär: Hur vi slog slint ända fram till triumf).

De luftar öppet hur framgångsrika företagare måste kamma noll flera gånger innan de kan tälja guld.

Paananen illustrerar Supercells företagskultur:

– Vi ville vända upp och ner på tidigare erfarenheter, bygga hela bolagsstrukturen kring den kreativa processen och ge spelutvecklarna full kontroll, rentav över vd:n och ägarna.

Spotifys Ek noterar att många unga bolag får sota för att de satsar för lite på HR-processer och rutin­frågor. Dessutom erbjuder han en kontrastbild till hjälteföretagaren i Silicon Valley.

– Kreativa personer tänker bättre då de har balans i livet, alltså då de inte jobbar 12 timmar om dagen och sover under sina arbetsbord. Jag tror att familj och livskvalitet sporrar entreprenörskap.

Mässarrangörerna verkar vara med­vetna om riskerna: dels för personkult, dels för lockelsen att utnyttja Slush för skamlös marknadsföring. Därför sållar de noga bland talarna och rensar bort de värsta säljfasonerna. I stället för att framhäva det egna varumärket uppmuntras talarna att generöst dela med sig av konkreta, lärorika upplevelser.

 

 

VLBLOT 883071

Ex-astronauten Greg Johnson talade om rymden och rymdresor med unga besökare på mässan. Foto: Vesa Moilanen

På Slush kan man bekanta sig med hundratals företagsidéer inom sakernas internet (Internet of Things), spel, miljöteknik, hälsa och välmående, finansteknik, e-handel, datasäkerhet, dataanalys, virtuell verklighet ... Gemensamt för många uppstartsbolag är en tanke om att automatisera pappersjobb och rutin­uppgifter, eller att samla in och strukturera data för nya, oanade tillämpningar.

För att förstå vad en del av bolagen egentligen gör gäller det att tränga genom en mur av fackterminologi. Alltså begrepp som ”innovativa, nya generationens plattformar och nätverk som skapar mervärde och upplevelser inom B2B, B2C och B2E”.

Majoriteten uttalar syftet att ”skapa en bättre värld”. Somliga uttrycker grandiosa tankar om att ”revolutionera”, ”transformera” eller skapa så kallad ”disruption”, alltså kullkasta gamla affärsmodeller och bli ”den nästa Google eller Uber” inom undervisning, resor, finans eller underhållning – välj själv.

Det känns lite betryggande att höra Risto Siilasmaa, styrelseordförande för Nokia och F-Secure:

– Nokia är 151 år, men också tre år, vi återuppfann oss själva. Mindre än en procent av vara nuvarande anställda var hos oss för tre års sedan. Att satsa på hälsoteknik var en av våra första idéer, då vi gjorde oss av med mobiltelefonerna.

Skalar man bort ytan av hajp så liknar Slush en enorm expo för digitala verktyg och datatillämpningar som förväntas underlätta våra liv. Samtidigt som den fysiska produkten blir alltmer generisk, utbytbar och förgänglig, så reglerar och omformar tekniken våra människorelationer, vår självuppfattning och våra samhällen.

Ska maskinerna och algoritmerna få alltmer kontroll, och vad innebär det med tanke på den personliga integriteten och datasäkerheten? Även dessa frågor behandlas på Slush.

Somliga analytiker varnar för en ny teknikbubbla. Det är svårt att helt ruska av sig känslan av att många av talarna egentligen är ute efter att snabbt attrahera användare och därmed investerare, för att sedan bli uppköpta och casha in. Alltså slippa grovjobbet, att konvertera idéerna till långsiktiga intäkter.

Detta oavsett så osar Slush dynamik och företagaranda. Regeringar och etablerade företag ser tekniken både som utmanare och frälsare, som modellen för framtidens decentraliserade arbetsliv med färre fasta jobb och allt fler entreprenörer som sysselsätter sig själva och jonglerar med otaliga olika projekt.

Att döma av Slush känns framtiden ibland en aning kuslig, men mest av allt ändå medryckande.

Det här är Slush

  • Deltagare: cirka 17500 personer från 124 länder.
  • Talare: 200 talare på fem scener.
  • För vem: digitala entreprenörer, investerare, studerande. På Slush ordnas 7000 formella möten mellan 1000 investerare och 2000 start up-företag, plus informellt korridormingel.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Lifestyle

2017.06.08 Jonas Bergqvist DSCF3159
croplinateir 8 499160

We see you-kampanjen släpper ny låt

För att fira årsdagen av We see you-kampanjens början släpps nu låten "The story will be told".

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 725945

Wasa Teater drog mest publik i Svenskfinland

Österbottningarna var flitiga teaterbesökare i fjol. Wasa Teater var den största finlandssvenska teatern mätt i publiksiffror i fjol.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 DSC 0607a
VLBLOT 1016798

Publikens berättelser sammanvävs till ett drömspel

Öden och berättelser från hundra år korsar varandra och kretsar kring en familj och ett hus.

Läs hela artikeln här »
43526326 l

Veckans blogglista: Boklistan

Läsning både minskar stress, håller hjärnan skarp och gör dig till en mera empatisk person. Fyll i Sevendays blogglista om böcker och ge dina bästa tips! Vilken bok ska man läsa i höst och vad skrivs det alltför lite om?

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

blomkalsoppa2
cropVLBLOT 1012879

En festival för djur, natur och människan

Susanne Broända och Antti Vaaramaa förbereder inför evenemanget Rock the Earth: it's cool to care som går av stapeln i september. De hoppas på att föra människor närmare naturen för att öka välbefinnandet, samt att hjälpa djur och natur.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

odla smorgasgront sevendays fi spira 8
cropVLBLOT 1015830

Dags för sista allsången

”Allsång på Skansen” är snart över för i sommar. Återkommer Sanna Nielsen som programledare nästa år? Det vet hon inte.

Läs hela artikeln här »
croparkiv vbl 070815 03 578883

Elvis hyllas 40 år efter sin död

I dag har det gått 40 år sedan Elvis Presley, som än i dag anses vara en av rock- och popmusikens mest framträdande superstjärnor, dog.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 08 16 kl. 08.51.58

Kultur & konst

Skarmavbild 2017 08 15 kl. 08.16.26

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 08 15 kl. 08.40.05

Kultur & konst

Skarmavbild 2017 08 15 kl. 07.40.55
170413 leifgwpersson 432179 a001nh 830117 2

GW Persson gör kriminaldrama

Döden präglar Discoverys hösttablå, både som underhållning och på allvar. Christine Meltzer konfronterar sin dödsångest och Leif GW Persson skriver en naturalistisk kriminalserie – med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Läs hela artikeln här »
cropOT 520788 3

Fyra gripna för "Game of thrones"-läcka

Fyra personer har gripits i Indien för att ha läckt det fjärde avsnittet av "Game of thrones".

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 08 14 kl. 07.57.11

Lifestyle

resizedimage800600 IMG 2511

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Resor

resizedimage800600 IMG 1998
pernilla1 henrijuvonen 180502

Hon är Svenskfinlands Youtubedrottning

17-åriga Pernilla Böckerman har över 100000 följare på Youtube.

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

img3
cropOM emmygalan 01nh

HBO vill betala hackare

Efter hotet om att läcka ännu mer material från HBO har tv-bolaget nu gått med på att betala hackarna.

Läs hela artikeln här »
35607660 m 218212

"Glow" får en andra säsong

Netflix-serien "Glow" är klar för en ny säsong.

Läs hela artikeln här »
31046557 m 341527

Därför har "Despacito" gjort sådan succé

"Despacito" har tagit världen med storm. Men vad är det som gör att så många tycker om låten?

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage679382 8a75105cefed631a 800x800ar
cropOT 1014398

Världens äldste man har dött - blev 113 år

Världens äldste man, Yisrael Kristal, har avlidit vid 113 års ålder. Det rapporterar den israeliska dagstidningen Haaretz.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

SetWidth800 20170614 111839
cropSYD 231878 3

Din Instagram avslöjar hur du mår

Deprimerade personer publicerar en annan typ av bilder på Instagram, jämfört med friska. Forskarna hoppas nu att metoden ska användas för att upptäcka psykisk sjukdom så tidigt som möjligt.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 08 11 kl. 08.30.38
VLBLOT 1013765

Worldcon är en dundersuccé

Det var trångt i Mässcentrum i Helsingfors under första dagen av Worldcon, världens äldsta science fiction- och fantasyevenemang.

Läs hela artikeln här »
cropOT 1001562 3

Game of Thrones skaparna hackade

Peter Dinklages eller Emilia Clarkes telefonnummer och det senaste avsnittet av Game of Thrones läcktes av hackare under helgen. Och det är bara början om man får tro hackarna själva.

Läs hela artikeln här »