Artikel från
VLBLOT 883077 Supercells Ilkka Paananen, Spotifys vd Daniel Ek och Niklas Zennström från Skype talade om hur man kan vända nederlag till triumf. Foto: Vesa Moilanen
Publicerad 30 november 2016 kl 20:23

Rymden snart öppen för alla

På mässan Slush förkunnar digitala profeter den sköna nya världens budskap och rymdfärder beskrivs som framtidens vardagsmat.

Är det så här det ser ut och låter då framtiden föds? Över 17.000 deltagare från drygt 120 länder flockas i ett oigenkännligt Böle mässcentrum som är fyllt av levande eld, vattenfall, led-strålkastare och pulserande musik.

En ny generation framtidstroende och entusiastiska entreprenörer vallfärdar till företags- och teknikmässan Slush, där världens mest skarpsynta investerare och trendspanare medverkar.

På en scen dryftar Norges kronprins Haakon tillsammans med kändisfilosofen Pekka Himanen värdighet och livets djupare mening.

På en annan scen målar man upp visioner om rymdresor och mänsklighetens framtid på andra planeter.

Och från morgon till kväll ställer hoppfulla aspiranter sig upp på den så kallade pitching-scenen för att grillas av experter, få synlighet, finslipa sina företagspresentationer och övertyga framtida kunder och investerare.

Höjdpunkt var då Daniel Ek, Spotifys vd och med­grundare, Niklas Zennström från Skype och Atomico samt Supercells Ilkka Paananen tillsammans dryftade rubriken ”How we failed our way to success” (ungefär: Hur vi slog slint ända fram till triumf).

De luftar öppet hur framgångsrika företagare måste kamma noll flera gånger innan de kan tälja guld.

Paananen illustrerar Supercells företagskultur:

– Vi ville vända upp och ner på tidigare erfarenheter, bygga hela bolagsstrukturen kring den kreativa processen och ge spelutvecklarna full kontroll, rentav över vd:n och ägarna.

Spotifys Ek noterar att många unga bolag får sota för att de satsar för lite på HR-processer och rutin­frågor. Dessutom erbjuder han en kontrastbild till hjälteföretagaren i Silicon Valley.

– Kreativa personer tänker bättre då de har balans i livet, alltså då de inte jobbar 12 timmar om dagen och sover under sina arbetsbord. Jag tror att familj och livskvalitet sporrar entreprenörskap.

Mässarrangörerna verkar vara med­vetna om riskerna: dels för personkult, dels för lockelsen att utnyttja Slush för skamlös marknadsföring. Därför sållar de noga bland talarna och rensar bort de värsta säljfasonerna. I stället för att framhäva det egna varumärket uppmuntras talarna att generöst dela med sig av konkreta, lärorika upplevelser.

 

 

VLBLOT 883071

Ex-astronauten Greg Johnson talade om rymden och rymdresor med unga besökare på mässan. Foto: Vesa Moilanen

På Slush kan man bekanta sig med hundratals företagsidéer inom sakernas internet (Internet of Things), spel, miljöteknik, hälsa och välmående, finansteknik, e-handel, datasäkerhet, dataanalys, virtuell verklighet ... Gemensamt för många uppstartsbolag är en tanke om att automatisera pappersjobb och rutin­uppgifter, eller att samla in och strukturera data för nya, oanade tillämpningar.

För att förstå vad en del av bolagen egentligen gör gäller det att tränga genom en mur av fackterminologi. Alltså begrepp som ”innovativa, nya generationens plattformar och nätverk som skapar mervärde och upplevelser inom B2B, B2C och B2E”.

Majoriteten uttalar syftet att ”skapa en bättre värld”. Somliga uttrycker grandiosa tankar om att ”revolutionera”, ”transformera” eller skapa så kallad ”disruption”, alltså kullkasta gamla affärsmodeller och bli ”den nästa Google eller Uber” inom undervisning, resor, finans eller underhållning – välj själv.

Det känns lite betryggande att höra Risto Siilasmaa, styrelseordförande för Nokia och F-Secure:

– Nokia är 151 år, men också tre år, vi återuppfann oss själva. Mindre än en procent av vara nuvarande anställda var hos oss för tre års sedan. Att satsa på hälsoteknik var en av våra första idéer, då vi gjorde oss av med mobiltelefonerna.

Skalar man bort ytan av hajp så liknar Slush en enorm expo för digitala verktyg och datatillämpningar som förväntas underlätta våra liv. Samtidigt som den fysiska produkten blir alltmer generisk, utbytbar och förgänglig, så reglerar och omformar tekniken våra människorelationer, vår självuppfattning och våra samhällen.

Ska maskinerna och algoritmerna få alltmer kontroll, och vad innebär det med tanke på den personliga integriteten och datasäkerheten? Även dessa frågor behandlas på Slush.

Somliga analytiker varnar för en ny teknikbubbla. Det är svårt att helt ruska av sig känslan av att många av talarna egentligen är ute efter att snabbt attrahera användare och därmed investerare, för att sedan bli uppköpta och casha in. Alltså slippa grovjobbet, att konvertera idéerna till långsiktiga intäkter.

Detta oavsett så osar Slush dynamik och företagaranda. Regeringar och etablerade företag ser tekniken både som utmanare och frälsare, som modellen för framtidens decentraliserade arbetsliv med färre fasta jobb och allt fler entreprenörer som sysselsätter sig själva och jonglerar med otaliga olika projekt.

Att döma av Slush känns framtiden ibland en aning kuslig, men mest av allt ändå medryckande.

Det här är Slush

  • Deltagare: cirka 17500 personer från 124 länder.
  • Talare: 200 talare på fem scener.
  • För vem: digitala entreprenörer, investerare, studerande. På Slush ordnas 7000 formella möten mellan 1000 investerare och 2000 start up-företag, plus informellt korridormingel.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.42.10

Kultur & konst

resizedimage800533 OK3A5728
lassemaja 873007

Bornebusch om "LasseMaja": "Mitt i prick"

Josephine Bornebusch gör långfilmsdebut som regissör i den nya "LasseMaja"-filmen. I mer än två månader har hon befunnit sig på Irland för inspelningarna.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

mossa av mormorsrutor spira 5

Nöje

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.39.44

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 18 kl. 08.49.30
170623 skam 484072 a001nh 716551 2

"Skam" ger sig ut i Europa

Den hyllade norska tv-serien "Skam" ynglar av sig i en rad europeiska länder.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1053676

Filmen ”Ikitie” en publiksuccé

”Ikitie” (Den eviga vägen), som hade biopremiär den 15 september, har lockat mer än 100 000 personer till biograferna.

Läs hela artikeln här »
29327645 l

Veckans blogglista: Podcast

Hör upp alla poddälskare - detta är listan för er! Ge dina bästa tips och ta del av andras, för att få ny inspiration i höstmörkret.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

LINNEA PORTINS KRÖNIKA

linnea u
Linnea Portin

Jag med, och du med

Facebookflödet svämmar över av “Me too”-inlägg. Dessa ord publiceras för att uppmärksamma hur förekommande sexuella trakasserier är — “me too” syftar på att “jag med [har blivit sexuellt antastad]”. Idén med kampanjen är att genom metoden många bäckar små ge människor en uppfattning om problemets vida omfattning. Och visst blev det en stor å. Flodvågen är här nu.

Läs hela krönikan här »

Lifestyle

resizedimage800414 Screen Shot 2017 10 17 at 11.53.12
VLBLOT 195783

Giftfri vardag målet 2020

Kläder som kliar, en kudde som luktar starkt och mascara som får tårarna att rinna. I våra hem utsätts vi dagligen för en cocktail av okända kemikalier. Men få finns med i produkternas innehållsförteckning och som konsument är det svårt att göra medvetna val.

Läs hela artikeln här »
skorna 969392

Skorna delar nätet - vilken färg är de?

Människor världen över kunde inte enas för två år sedan om en klänning. Det ena lägret sade vit och guld, det andra blå och svart. Nu förbryllar ett par skor på samma sätt.

Läs hela artikeln här »
cropj060427y 107766

Lady Gaga till Sverige i februari

Lady Gaga återupptar sin Europaturné i början av nästa år och kommer till Stockholm och Globen den 15 februari.

Läs hela artikeln här »
people 2565450 960 720

Kvinnor berättar om sexuella trakasserier under #metoo

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier, och på Twitter trendar hashtaggen #metoo.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 17 kl. 07.48.44

Lifestyle

resizedimage800800 IMG 0033

Mat & dryck

resizedimage800533 lchf nuggets 1

Lifestyle

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 16.53.05

Människor & samhälle

ellen ny header blogg mia vit6

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 16 kl. 10.47.44

Mat & dryck

IMG 0862

Hus & hem

kitchen1
28508797 l

Veckans blogglista: Ordning och reda

Är du pedantisk och tokig i att organisera, eller låter du saker bli som de blir? Fyll i veckans blogglista, som handlar om hur du strukturerar upp vardagen och hur städad din garderob egentligen är.

Läs hela artikeln här »

Nöje

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.04.33

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 10 15 kl. 12.03.30

Barn & familj

Skarmavbild 2017 10 13 kl. 23.09.19