fredag 9 september 2016 - 10:49

Rejält kaffe på semsterflyget


starbucks

Flygbolaget Thomas Cook har inlett ett samarbete med Starbucks som innebär att alla nordbor som reser på chartersemester får Starbuckskaffe i sina koppar. Det kan låta som en ganska liten sak men faktum är att det drick en hel massa kaffe på semsterflygen. Så alla dricker inte bara alkohol!

Starbucks FairTrade-kaffe ska alltså serveras på samtliga semesterflyg från Norden vilket innebär 2,2 miljoner koppar per år. Semesterfirarna verkar gilla mjölk till kaffet för det går åt 52000 liter mjölk årligen. Det är en jättestor mängd med tanke på hur små förpackningarna med mjölk är. 

52000 liter är lika mycket som 8 kor producerar på en dag.

 

 

måndag 5 september 2016 - 15:58

På spaning efter folksjälen

Vatten, skog, öppna landskap och tystnad. Man behöver inte ta båten till Estland eller Sverige för att kunna njuta av en skön kryssning.

En tur i Insjöfinland är för mig en resa till min finska identitets innersta väsen. Jag gillar det lugna tempot, det icketrendiga varandet. De gröna skogarna och de blå sjöarna blev synonymer för nationallandskapet under den finska konstens gyllene era. Konstnärer som Akseli Gallen-­Kallela och Eero Järnefelt reste runt i landet och förevigade vyerna. Och Sibelius skrev musiken som innehåller både mörker och ljus, precis som sjöarna och skogen.

Finland har fantastisk och inspirerande natur: långa stränder och stora holmbeströdda sjöar med näs och vikar. Här finns lugnet som ibland är svårt att hitta vid kusten. Visst finns det många båtägare också i insjösystemet, men tempot på vattnet är liksom lugnare och mer avslappnat. Det handlar inte så mycket om att komma först fram utan mera om att njuta, sitta i båten och fiska, ro en stund eller paddla längs de gröna stränderna. Man hälsar på varandra när man möts i farleden.

Det går alldeles utmärkt att röra sig på vattnet utan egen båt. Sommartid erbjuds kryssningar på stora delar av vårt enorma insjösystem. Man kan också ta båt i stället för tåg till exempel mellan Tammerfors och Tavastehus. Det tar visserligen betydligt längre sjövägen, men upplevelsen är så mycket bättre.

kryssa3

 
Rederiet Hopealinja (Silverlinjen) har ett stort utbud att kryssningar utgående från de här båda städerna. Man kan resa från stad till stad, kryssanågra timmar eller en hel dag. Jag väljer att åka mellan städerna, en tur som räcker i stort sett hela dan med ett par timmars stopp vid Emil Wikströms ”Visavuori”.

Kryssningen görs med en lagom stor båt, det finns restaurang och soldäck ombord, men inte så mycket mera. ­Tiden blir ändå inte lång för det finns hela tiden saker att se på, stränderna är nära när man rör sig på insjöarna. Vi kör förbi sommarstugor, gamla broar, kyrkor och små samhällen.

– Titta till vänster nu, där står ett rådjur och tittar på er, säger kaptenen i högtalaren.

Under resan berättar han om de platser vi passerar. De som vill får hälsa på honom i styrhytten vilket några av de yngsta resenärerna passar på att göra.

– Jag fick styra en stund berättar en liten kille med röda rosor på kinderna.

Hans kryssningsminnen är definitivt positiva efter den här upplevelsen.

Maten i buffén smakar alldeles utmärkt och kaffet intar jag uppe på däck i samspråk med fyra holländskor. De är lite besvikna över att ­informationen bara ges på finska. Men se allt går att ordna, vi frågar killen i baren och han får kaptenen att sätta på ett band med korta aviseringar om sevärdheterna vi ­passerar på engelska.

 

Damerna är nöjda och vi ­sätter oss ner i våra stolar igen. Intar viloläge.

Båten lägger till vid en rad bryggor längs rutten. Man kan alltså åka med hela vägen eller välja att stiga av någonstans mitt i, men då får man förstås fixa den vidare färden själv. Om man inte väntar tills båten kommer till­baka, ­samma dag eller senare i veckan.

Pausen vid Emil Wikströms hem och ateljé Visavuori är ett välkommet avbrott. Det är också ett perfekt val av rastplats, ett helt underbart ställe som jag hört om men faktiskt aldrig besökt. Inträde och guidning i Wikströms verkstad, numera museum, ingår i kryssningen.

visavuori

 

Trädgården och hela miljön på Visavuori är minst lika intressant som museet. Dessutom finns det ett jättetrevligt kafé med massor av ­goda bakverk, dagsfärska och tillverkade på plats vilket känns på doften som sprider sig ända upp till stjärnkikartornet och ut i trädgården.

Insjösystemet består av omväxlande vattenvägar, stundtals är det så smalt att man två större båtar knappt kan ­mötas i farleden. Men det finns också öppna fjärdar där det är långt till land.

Om man njuter av stora vågor och hög fart är det här med insjökryssningar kanske inte att rekommendera. Men för alla som älskar den finländska naturen med en blandning av orörda skogar, halvt igenvuxna vikar och små samhällen med en kyrka mitt i byn är det definitivt ett alternativ och ett perfekt sätt att se lite mer av vårt vackra (F)inland.


kryssa4kryssa2 kryssa1

lördag 13 augusti 2016 - 23:37

Splendid Split

Ungefär en kilometer säger killen i receptionen då jag frågar hur långt det är till busshållplatsen. Det han glömmer att säga är att kilometern går brant uppför. Efter att ha stånkat oss uppför en seg backe och en massa trappor hittar vi äntligen hållplatsen för bussen till Split. Det ska ta cirka en timme från Brela på Markarska till Kroatiens näst största stad Split.
Men en lördag i augusti blir resan betydligt längre, mest tid tar de sista kilometrarna inne i själva Split där trafiken står helt stilla. Men småningom är vi framme och kan börja njuta av den vackra staden.
Gamla stan domineras av Diocletianus palats byggt på 200-talet. Gator och torg är byggda med marmor från Grekland och Italien, I dag är palatset en del av stan, det härliga är att här bor man mitt i historien. När vi beundrar resterna av kejsarens palats hänger en gumma upp sitt byke mellan de antika murarna. Och på torget intill klocktornet serverar restaurangen pizza och frappe,  vi kan njuta av utsikten över den enda återstående sfinxen av ursprungliga tolv.
Split är som Dubrovnik i miniatyr, här finns havet ständigt närvarande, liksom historien. Men då Dubrovnik är klart märkt av Balkankriget är Split mer förskonat från trist nutidshistoria. Åtminstone på ytan!
Split har för övrigt använts som inspelningsplats för tv-serien Game of Thrones.
Vägen mellan Makarska och Split är magisk, speciellt om man väljer den äldre rutten längs kusten. Här får man njuta av hisnande vyer med branta stup, Adriatiska havet på den ena sidan och mäktiga berg på den andra. Efter staden Omis tar bussen en sväng upp i bergen och det är inte heller en väg för dem med anlag för åksjuka, många branta hårnålskurvor och mäktiga stup där också. Efter många års bussresande har jag lärt mig att koppla av och njuta av utsikten. Numera väljer jag alltid ett säte med bästa utsikten. Lika bra att ha koll på kurvorna, och njuta av vyerna i stället för att blunda.

IMG 20160813 152851

 

 

 

 

IMG 20160813 121924IMG 20160813 121845

 

fredag 12 augusti 2016 - 09:30

Kroatien i augusti


Det finns både för- och nackdelar med att resa till Kroatiens riviera i augusti. Fördelen är att det är varmt, både i luften och i vattnet. Vackert är det ju året runt så i det fallet spelar säsongen inte så stor roll.
Nackdelen med augusti är att alla andra också vill hit till Makarska, fram för allt kroaterna själva. Därför är det rätt trångt på de smala stränderna, och på vägarna. Man får räkna med långa bilköer. Och priserna ligger på högsäsong, så speciellt billigt är det inte att äta och dricka här. Å andra sidan är det alltid billigare än hemma för oss finländare.
Brela är ett av de mindre ställena på Makarska, här finns inte speciellt mycket att göra, men det var exakt det vi ville ha, sol, bad och lugn. Det är bara en timmes resa till Split och aningen längre till någon av de vackra öarna här utanför.
Jag valde Brela bland när för strandpromenaden, här kan man springa så långt man orkar varje morgon längs vattnet, bara det är ju helt underbart. Tänk att det blivit så att en av de bästa stunderna på dagen är när man får snöra på sig skorna och dra iväg på en joggingtur medan solen stiger över bergen. Då känner jag att jag har semester på riktigt.image7image8

lördag 6 augusti 2016 - 22:44

Fika i Tavastehus

Tavastehus visar sig lite otippat var en riktigt bra kafé- och restaurangstad. På Hämeenkatu 4 ligger legendariska Vinkalo, ett retrokafé där man kan spela brädspel och njuta av en interiör som tål att kollas på en bra stund. På det här stället serveras allt från kaffe och bullar till öl och korv och lätta luncher. Många Tavastehusbor har stället som sitt stamlokus, inte sällan stöter man på skådisar bland gästerna. 

I väntan på att mitt tåg ska avgå sitter jag en god stund på kafeet och läser gårdagens kvällstidning. jag fastnar för en stor artikel om demonregissören Jouko Turkka. Efter en stund hör jag att kvinnan vid bordet bredvid berättar om hur det var att jobba med Jouko. Hon pratar högt, jättehögt och kollar in att vi andra verkligen lyssnar. jag har varit med om det här förr, skådisar verkar ha ett ohämmat behov att uppmärksamhet. De påstår sig vara trötta på att bli igenkända men gapar så att ingen kan undgå att höra om hur det går till bakom scenen på teatern eller filminspelningen.

Nåja, med eller utan skådisar är Vinkalo trevligt.

Det finns inte jättemånga sittplatser men de flesta stannar inte så länge, man tar sin kaffe eller sitt stop, snackar lite med flickan i kassan och drar vidare. 

Ett annat rikigt läckert fikaställe är Linnan pyörä, en cykelbutik och verkstad där det också finns ett kafe. Där kan man njuta av kaffe och dopp medan man väntar på att cykeln ska bli servad. En del kunder tar cykeln med ända till bardisken. 

image4image5image6

onsdag 3 augusti 2016 - 10:44

Cykelsemester allt vanligare

Cykla i Spanien

Fler och fler väljer en aktiv semester och förstås har turistmyndigheter och researrangörer hakat på trenden.  att cykla på semstern är ett bra sätt attfå motion samtidigt som man ser nya saker. men cykling i riktigt kuperad terräng är rätt krävande. I den spanska turistorten Benidorm är valmöjligheterna många för dem som vill kombinera badsemestern med spännande upplevelser och roliga aktiviteter. Till exempel Tao Bike har specialiserat sig på uthyrning av elektriska cyklar. De miljövänliga elcyklarna gör det enkelt att utforska Benidorm eller bege sig upp i nationalparken Sierra Helada, som omger den östliga delen av staden.

Tack vare cykelns motor kan även den mest otränade cyklist enkelt ta sig upp för bergens branta sluttningar. Den som kan cykla kananvända en elcykel. Man behöver inte ens cykla långt, redan 20 minuters trampande från den pulserande semesterorten väntar total stillhet, berg och fantastiska utsikter över havet och vågorna, som slår upp mot klipporna.

Företaget arrangerar också guidade turer, bland annat blir det en månskenscykling den 19 augusti. Det låter häftigt, synd att man börjat jobba då och inte kan vara där.

taobike.es

fredag 8 juli 2016 - 10:08

Fem fåraktiga kollar på Norge

Norrmännen är bra på crazy idéer. Den senaste i raden är att låta fem får visa hur de ser på Norge.

I sommar ska fåren visa vad Norge har att erbjuda i fem olika delar av landet – från ett fårs synvinkel.

Två miljoner får går runt in i skogarna och i bergen i Norge. Deras uppgift är att hjälpa till att skydda kulturlandskapet. De kan ströva omkring var som helst, också i städer och byar. Norska får lever helt klart det goda livet – en upplevelse som nu ska delas.

Fem får kommer att ha en egen kamera och det gemensamma instagram-kontot #sheepwithaview, samt en sida på visitnorway.com.

De fem upptäckarna har noga valts ut för sin personlighet och för en unik syn på livet.

Heidi from Oslo är en stadsflicka som lever på en urban gård i Oslo. Hon är artistisk och kreativ – den typ som föredrar kaféer och gallerier.

Erik från södra Norge är avslappnad och njuter av södra Norges vibe. Hans favoritsysselsättning är att hänga på stränder och bli vän med andra djur på Kristiansand zoo.

Frida från Fjordnorge är en aktiv utforskare, som vill nå så många mäktiga bergstoppar som möjligt. Hon älskar en bra selfie och är hängivet metal-fan.

Lars från Trøndelag är ett traditionellt får som gillar när saker och ting förbli som de brukar vara. Det är enkelt att se att han är en foodie, det är därför han har sina betesmarker vid den “gyllene rutten”.

Kari från Nordnorge är ett aktiv och sportig och ligger sällan still. Hon älskar bra surf och att bli vän med de lokala renarna.

far

torsdag 16 juni 2016 - 18:01

Vilken bubbla

De tre smederna i centrala Helsingfors kommer att sväva i luften. I början av september är det dags för Helsinki design week med en massa intressanta happenings, och en enorm bubbla runt smederna är en av dessa.

Det är Berlinbaserade arkitektkollktivet Palstique Fantastique som blåser upp bubblan. Liknande bubblor har gjorts på en massa ställen i världen. Inne i bubblan ska det hända olika saker, tanken är att det ska vara en mötesplats döär man kan lyssna på miniseminarier eller bara umgås och få aha-upplevelser. Programmet i bubblan varierar under designveckan så det gäller att följa med vad som är på gång. I augusti lanseras det slutliga programmet för Helsinki design Week 5-11 september. 

Installationen kallas "superKOLMEMEN". Missa inte det här när det drar ihop sig till designvecka och Habitaremässa i septeber!

image

torsdag 2 juni 2016 - 11:01

Visby trea på Europalista

Visby har utsetts till tredje vackraste byn/staden i Europa av resesajten Skyscanner. Enligt sajten har Visby en välförtjänt plats på Unescos världsarvslista som Nordens bäst bevarade medeltida stad.

På listan över Europas vackraste byar och småstäder blir Visby endast besegrade av Colmar i Frankrike, som tar förstaplatsen, och Manarola i Italien på en andraplats.

Både Visby och Fårö finns med på Skyscanners lista över Sveriges tio mest magiska platser. Fårö hamnar på en andraplats, efter Marstrand, och Visby placeras på en sjätteplats av sajten.

Det är lätt att hålla med om att Visby är charmigt, men undvik staden i midsommarhelgen och juli. Redan i mitten av augusti är det betydligt lugnare där och hyfsat lätt att hitta boende till rimliga priser. Fast det är klart att gillar man party är Visby häftigt i juli då alla Stockholms brats intar staden innanför murarna.

"Är du en festprisse så fungerar Visby som ett utmärkt alternativ till Ibiza under högsäsongen då staden helt plötsligt blir extremt krogtät", skriver man i motiveringen till topplaceringen. Själv gillar jag mera de lugna dagarna då det är nästan tomt i gränderna och man kan njuta av rosorna som klättrar längs husväggarna.

 

visros2

Europas 10 vackraste byar och småstäder

1. Colmar, Alsace, Frankrike

2. Manarola, Cinque Terre, Italien                         

3. Visby, Gotland, Sverige

4. Cesky Krumlov, Tjeckien

5. Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Tyskland

6. Giethoorn, Overijssel, Nederländerna

7. Mundal, Fjarland, Norge

8. Gruyeres, Fribourg, Schweiz

9. Pucisca, Bra, Kroatien

10. Albarracín, Aragonien, Spanien

Visby hamn

 

torsdag 19 maj 2016 - 15:29

Billigare resor årets trend

Enligt bokningssajten Momondo kommer vi finländare att spendera mindre
pengar på resor i år än i fjol. De flesta planerar sin reskassa i förväg och kvinnorna är mer aktiva
resenärer än män.

Antalet semesterresor blir inte färre men i stället sparar man på boendet och använder mindre pengar på konsumtion, till exempel shopping. Att välja resmål efter prisnivå blir också vanligare. Resor inom landet och till grannländerna blir helt klart ett alternativ då man skär ner sin resebudget. Dessutom finns det ju en trygghetsaspekt i att besöka mindre städer i stället för Europas metropoler.

All inclusivetrenden verkar ha svalnat och de resmål som enbart har ”all inclusive” tappar nu
marknadsandelar. Den nya resetrenden är istället träning. Med ”sport
inclusive” erbjuds hotellgäster en uppsjö av träningsformer med ledarledda pass och personlig
träning. Sport på resan behöver inte bli dyrt om man bokar hotell med gym eller springer på stranden. Om träningen ingår i hotellpriset och man slipper betala månadsavgift på gymmet hemma är ju det faktiskt en liten inbesparing.

sporta pa resan