Fika i Tavastehus

lördag 6 augusti 2016 - 22:44 | 0 Kommentarer

Tavastehus visar sig lite otippat var en riktigt bra kafé- och restaurangstad. På Hämeenkatu 4 ligger legendariska Vinkalo, ett retrokafé där man kan spela brädspel och njuta av en interiör som tål att kollas på en bra stund. På det här stället serveras allt från kaffe och bullar till öl och korv och lätta luncher. Många Tavastehusbor har stället som sitt stamlokus, inte sällan stöter man på skådisar bland gästerna. 

I väntan på att mitt tåg ska avgå sitter jag en god stund på kafeet och läser gårdagens kvällstidning. jag fastnar för en stor artikel om demonregissören Jouko Turkka. Efter en stund hör jag att kvinnan vid bordet bredvid berättar om hur det var att jobba med Jouko. Hon pratar högt, jättehögt och kollar in att vi andra verkligen lyssnar. jag har varit med om det här förr, skådisar verkar ha ett ohämmat behov att uppmärksamhet. De påstår sig vara trötta på att bli igenkända men gapar så att ingen kan undgå att höra om hur det går till bakom scenen på teatern eller filminspelningen.

Nåja, med eller utan skådisar är Vinkalo trevligt.

Det finns inte jättemånga sittplatser men de flesta stannar inte så länge, man tar sin kaffe eller sitt stop, snackar lite med flickan i kassan och drar vidare. 

Ett annat rikigt läckert fikaställe är Linnan pyörä, en cykelbutik och verkstad där det också finns ett kafe. Där kan man njuta av kaffe och dopp medan man väntar på att cykeln ska bli servad. En del kunder tar cykeln med ända till bardisken. 

image4image5image6

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar