Splendid Split

lördag 13 augusti 2016 - 23:37 | 0 Kommentarer

Ungefär en kilometer säger killen i receptionen då jag frågar hur långt det är till busshållplatsen. Det han glömmer att säga är att kilometern går brant uppför. Efter att ha stånkat oss uppför en seg backe och en massa trappor hittar vi äntligen hållplatsen för bussen till Split. Det ska ta cirka en timme från Brela på Markarska till Kroatiens näst största stad Split.
Men en lördag i augusti blir resan betydligt längre, mest tid tar de sista kilometrarna inne i själva Split där trafiken står helt stilla. Men småningom är vi framme och kan börja njuta av den vackra staden.
Gamla stan domineras av Diocletianus palats byggt på 200-talet. Gator och torg är byggda med marmor från Grekland och Italien, I dag är palatset en del av stan, det härliga är att här bor man mitt i historien. När vi beundrar resterna av kejsarens palats hänger en gumma upp sitt byke mellan de antika murarna. Och på torget intill klocktornet serverar restaurangen pizza och frappe,  vi kan njuta av utsikten över den enda återstående sfinxen av ursprungliga tolv.
Split är som Dubrovnik i miniatyr, här finns havet ständigt närvarande, liksom historien. Men då Dubrovnik är klart märkt av Balkankriget är Split mer förskonat från trist nutidshistoria. Åtminstone på ytan!
Split har för övrigt använts som inspelningsplats för tv-serien Game of Thrones.
Vägen mellan Makarska och Split är magisk, speciellt om man väljer den äldre rutten längs kusten. Här får man njuta av hisnande vyer med branta stup, Adriatiska havet på den ena sidan och mäktiga berg på den andra. Efter staden Omis tar bussen en sväng upp i bergen och det är inte heller en väg för dem med anlag för åksjuka, många branta hårnålskurvor och mäktiga stup där också. Efter många års bussresande har jag lärt mig att koppla av och njuta av utsikten. Numera väljer jag alltid ett säte med bästa utsikten. Lika bra att ha koll på kurvorna, och njuta av vyerna i stället för att blunda.

IMG 20160813 152851

 

 

 

 

IMG 20160813 121924IMG 20160813 121845

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar