tisdag 20 juni 2017 - 11:28

Lata dagar

IMG 0229

IMG 0227

IMG 0235

Lediga dagar här på ön. Gör mest ingenting förutom att vila, äta gott och ha de bra. Förra helgen och början av veckan bjöd på riktigt bra väder. Vi firade min examen med middag på Soltuna i Geta på lördag. Simon premiärseglade ( jag vågar inte ännu med ) och jag inredde balkongen med två amplar. I den ena hänger det en airplant. Just nu pågår Alandia Cup och jag har en kusin som är här med sitt lag och spelar. Det har varit roligt att kunna se matcherna eftersom jag är ledig. Nu ska jag iväg på en till fotbollsmatch och sen börja ställa i ordning och planera inför helgen då gästerna kommer. Dom anländer redan på torsdag! 

IMG 0210

IMG 0223

IMG 0218

 

 

måndag 19 juni 2017 - 16:46

Vad gör man på midsommar på Åland?

Det här är planerna för midsommar

Mina kompisar från Österbotten kommer hit. Min plan är att bjuda dem på en så traditionell åländsk midsommar som möjligt. Nu har vi ju ingen stuga (villa) att åka till så får nöja oss med att löva och resa midsommarstången i Vestansunda som traditionella grejer. Vi ska också äta och bada bastu och på midsommardagen ska vi ut till Föglö. 

177977 3222841782552 2041208481 oInnan man reser stången ska man löva det vill säga fästa blad på snören som sen täcker en del av midsommarstången. Kronorna görs några dagar i förväg och dem fäster man innan man reser stången. Nästan alla byar på Åland har en egen midsommarstång. 

 

Det bästa med midsommaren är

Att naturen är så vacker

 

Det sämsta med midsommaren är

Hysterin. Vad ska man göra på midsommar, var ska man vara, vad ska man äta, vem ska dit osv. Att handla dagarna innan midsommar är helt kaotiskt. Usch! 

 

En tradition jag inte bryter

Midsommar är en högtid ( heter de så? ) som inte betyder nåt  speceillt för mig. Har aldrig haft några traditioner min familj har heller ingen villa (stuga) så vi har i princip alltid firat midsommar hemma. Men en midsommarkrans brukar jag göra. 

IMG 4747Förra året gjorde vi midsommarkransar på jobbet.

 

Ett måste på midsommarbordet

Lax 

 

Tre tips för en lyckad kväll

Ha bra sällskap inte för höga förväntningar och nåt gott att äta.

 

Jag firar/firar inte midsommar för att

För att alla andra gör det, för att det hör till. Ifjol jobba jag det var helt okej det med.

 

Ett starkt midsommarminne

Första midsommaren på Åland då jag var med och lövade och reste midsommarstången. 

277391 3222843342591 1100522431 oJa alltså det var ju inte riktigt jag som resten stången. Av tradition är det väl lite gubbarna, männens jobb att göra.  Men jag var där. När stången är rest sjunger man Ålänningens sång. 

lördag 17 juni 2017 - 09:29

Jag gjorde det!

Äntligen har jag fått mitt betyg! 

Kan härmed stolt titulera mig politices magister. Betyget kom på posten i torsdags. Visste att det skulle dyka upp nån gång den här veckan men hann redan i onsdags bli liti orolig över när det skulle komma. Tänk om det hade tappats bort.

Men nu är det här och jag är riktigt nöjd med allt. Nöjd över att jag under våren fick ihop hela 65 studiepoäng. Nöjd över att jag valde att satsa helhjärtat på studier hela den här terminen. Nöjd över att jag klarade det. Det fanns nog stunder då jag tvivlade. Det hade varit så lätt att ge upp, fortsätta i höst istället men skam den som ger sig. Nu behöver jag inte tänka på studier mer. Behöver aldrig studera igen. Kanske jag gör det nån gång igen men just nu tänker jag satsa på arbetslivet. Men först har jag några välförtjänta lediga veckor i juni att se fram emot.

IMG 0198

Nöjd pol. mag. Firade min examen när jag var hemma i Terjärv. Ikväll ska vi ut och äta med Simon och hans familj här på ön. 

måndag 12 juni 2017 - 16:55

Åländska tågbloggaren

Då var det dags att åka hem igen, eller tillbaka. Tärjär och Österbotten kommer alltid vara den plats som är mest hemma för mig. Nu när jag var där funderade jag såklart om jag skulle vilja flytta dit igen. Svaret är både ja och nej. 

Ja eftersom det är där jag växt upp jag känner till platserna hur allt fungerar och där finns familjen, vännerna och släkten. Nej eftersom avstånden är så långa. Skulle antagligen bo Tärjär men knappast jobba där vilket betyder en hel del bilkörning till och från jobb ( på vägar som dessutom sköts dåligt).

Nej eftersom jag knappast skulle få göra och jobba med det jag gör just nu. Och nej eftersom det är roligt att prova på något nytt. Att lära känna en ny plats nya människor och  att dom får lära känna mig utan att veta allt om vem man är. Det är nyttigt att skapa nya relationer i livet. Jag säger inte att det aldrig skulle hända ifall jag bodde i Tärjär men på Åland blir jag tvungen att hitta nya vänner. 

Bild 12 06 2017 kl. 16.48 2Hej från ett tåg någonstans mellan Tammerfors och Åbo. Några timmar kvar här sen är man ändå  bara halvvägs fram. Suck. Det fanns inga lediga hytter på färjan så jag får försöka hitta en lugn plats att sitta på. Antagligen är det en proppfull färjan eftersom hytterna var slut. Nåja klockan två inatt är jag hemma i egen säng. 

 

 

fredag 9 juni 2017 - 13:46

Hej Österbotten!

Jag är i Österbotten. Har inte varit här sedan i januari (!) Har tänkt skriva nåt i flera dagar men har varit upptagen med att bara vara. Träffat kompisar och släkt och bara tagit det lugnt. Den bästa slags ledighet om du frågar mig. 

IMG 0080

Handlade växter från plantskolan i Lepplax med lillasyster, mamma och pappa. Besökte Skorpan i Jakobstad med mina tärjärtjejer. Första gången jag var där. Mysigt ställe.

IMG 0069

Jag är ledig hela juni. Obetald ledig visserligen men det är alltid nåt. Har inte varit så här länge ledig en sommar sen högstadiet eller gymnasiet. Jag har ju faktiskt avslutat mina universitetsstudier nu så lite ledighet förjänar man ju nog då! Betyget borde komma på posten i nästa vecka. Härrrligt, men det ska jag nog skriva skillt om sen när jag har betyget i hand. 

Ännu några dagar kvar i Österbotten sen tar jag tåg och båt hem till ön.

Ha de fint! 

lördag 27 maj 2017 - 18:19

Åland Grönskar

Har mamma på besök över helgen. Idag har vi kört runt till olika gårdar det ordnas något som heter Åland Grönskar här denna helg. Lite i stil med skördefesten men mindre upplägg. 

IMG 0003

Marskogens Lamm i Svartsmara och Karl-Ers Gården. 

IMG 0011

IMG 0015

IMG 0006

Åland har verkligen grönskat denna helg.

tisdag 23 maj 2017 - 15:26

Åbo tur och retur

Skrev ju tidigare en lista över saker som är bra med Åland. Här kommer en sak som är dåligt med att bo här: att måsta åka färja mitt i natten. 

Jag och Simon hade ett ärende till Åbo igår och tog "morgonfärjan" dit alltså steg upp klockan två på natten, tog bussen till Långnäs och steg på färjan 03.20... snark... Vi var hela dan i Åbo och tog sedan kvällsbåten hem vilket betyder att vi var framme ettiden på natten i Långnäs och sen hemma ungefär klockan 02.00. Härligt. Jag är som tur ledig idag men Simon steg upp och for på jobb. Men det är väl sånt man får ta när man bor här. Var förvånad över hur många ålänningar som gjorde samma resa som vi alltså åkte på moron och kom tillbaka med kvällsfärjan. Jag förstår att det är många som hellre åker till Sverige om man bara kan för det går mycket snabbare och mycket bättre tider. Men nu måsta vi till Åbo och fick bita i det sura äpplet. 

Men jag hann shoppa lite där har inte shoppat på hela våren så de var riktigt kul att gå i lite butiker i gen. Gillar Åbo som shoppingstad kanske för att jag varit där så sällan. Tycker de har bra utubud och bra service i alla affärer. Jämför man med t.ex. Helsingfors där alla är så stressade hela tiden och mycket folk och jag har aldrig upplevt att man får nån kundservice där men det får man däremot i Åbo. Blev bland annat ett besök till min absoluta favoritmärke just nu COS. Tyvärr eller kanske som tur är det ganska dyrt där så man har aldrig råd med många plagg därifrån men en fin sommarklänning hitta jag. Vi hann också äta middag med min småkusin och hennes man i Åbo så en helt bra dag blev det trots att det blev mycket resande mitt i natten. 

 

fredag 19 maj 2017 - 10:05

Ibland blir de bra!

Det här inlägget har jag längtat efter att få skriva. Nu är jag klar med mina uppsatser, kurser och gradun. Hade en riktig slutspurt den här veckan med sista kursen och sista uppsatsen skrev jag klar och lämnade in igår. Hade satt fredag som som deadline åt mig men jag blev klar en dag tidigare, tjohoo! Jag har fått ihop hela 65 studiepoäng under den här vårterminen. De är nästan mer eller åtminstone lika mycket som man brukar få ihop under ett år. Visserligen var en del av gradun påbörjad men en stor del av den är gjord nu i vår. Känner mig helt nöjd med min insats. 

Nu är det bara att vänta på betyg då om allt annat borde va under kontroll. Lite nervöst ändå, hoppas betyget hittar fram till Åland. 

2016 IDA2

Alltså känslan av att vakna upp idag och bara inse att nu har jag inga måsten. Man har ju levt med den känsaln i nåt år nu att det finns saker jag hela tiden borde göra för att få examen. Gradu, kurser men int nu längre. Tänk idag är min enda plan att gå till nya Lindex som öppnat i Mariehamn, haha! Så skönt. Dessutom ser det ut att bli sen solig och fin dag här på ön. Ibland blir det bra. 

måndag 15 maj 2017 - 13:26

Jag har aldrig drömt om att backpacka

Tar paus i uppsatskrivandet och fyller i Sevendays reselista! 

Min senaste resa gick till Ylläs alltså Lappland. Kändes ännu mer som en riktigt "resa" eftersom jag flög dit och tillbaka. 

Så ofta reser jag Nå int så ofta om man int räknar att resa alla gånger man ska ta sig till och från Åland. De e ju en liten resa i sig de. Gillar nog att resa utomlands men har aldrig varit en sån som drömt om att backpacka i sydostasien eller tågluffa i Europa. De e liksom int min grej. 

Min drömresa går till Alltid norrut. Svalbard är drömresan eller Grönland. Skulle också kunna tänka mig att åka slalom nånstans i Kanda eller USA. 

En plats alla borde se Island. Mycket att se mycket att göra. Nackdelen är att det är svindyrt. 

622189 3679566240378 399507371 oEn geysir på Island Före...

Efter! 

561862 3679568000422 50043889 n

Tre saker jag packar med Telefon, en bok och bra skor. 

Mitt ultimata resesällskap Faktiskt gillar jag att resa med min familj. Vi har varit på många roliga familjesemestrar under åren. Senast ifjol gjorde vi en resa alla tillsammans. 

72719 1421949161362 607784 nDet har ofta blivit Gran Canaria med familjen eftersom där bor vår moster och våra kusiner som vi gärna vill hälsa på.

Den sämsta resan jag gjort Kanske nån resa då jag blivit sjuk, typ i Turkiet eller när jag och Simon va nyförälskade och åkte till Barcelona och jag fick nån matförgiftning. 

Den bästa resan jag gjort Island.

En inplanerad resa Våra åländska vänner ska gifta sig i Grekland i september och vi ska med dit. 

måndag 15 maj 2017 - 11:17

Studier gör mig sjuk

Så var det mångag igen. Ny vecka nya tag. För min del innebär den här veckan att jag skulle vilja få färdigt alla mina statskunskapuppsatser som jag har kvar. Har satt fredag som deadline, jag borde hinna. 

Alltså vilken vår det har varit. Efter att jag är klar med mina studier kommer jag nog vara tröttast i Mariehamn. Alltid när jag har mycket på gång så spänner jag mig och det brukar sluta dåligt sen när jag väl är i mål med ett projekt. Jag har en tendens att bli sjuk när jag är klar med allt. Så var det me kandin, medialinjen, och den första uppsatsen jag lämna in till gradukursen. Jag hade just flytta till Åland då och var nervös över hur studierna på distans skulle funka. När jag hade presenterat uppsatsen och allt var godkänt slappna jag av och på flyget hem till Mariehamn fick jag hög feber. Så jag undrar nog hur det här kommer att sluta. Det är ju dessutom grande finale av alla mina högskolestudier så jag förväntar mig nog att nåt i sjukdsomväg inträffar. Feber, förkylning, extrem trötthet, kanske lite ångest eller en biheåleinflammation. Varför blir jag så? Ingen aning. Men ser jag tillbaka på hur det varit så har stora studieprojekt alltid gjort att jag blivit sjuk när det väl är klart. 

Det är ju tråkigt att man har en kropp som reagerar så. Kanske det mest sitter i huvudet vad vet jag.

Bild 15 05 2017 kl. 10.42 2En liten skymt av vår nya lägenhet. Jag har haft så mycket att göra hela våren att jag int alls hunnit tänka på nåt i inredningsväg. Tavlor och hyllor är fortfarande oupphängda och det är också lite råddigt här. Har prioriterat bort allt sånt. Dessutom måsta vi avliva marsvinet Molly under första maj-helgen. Hon blev mittiallt dålig och jag var uppe en hel natt och tvångsmata henne med spruta men hon började aldrig äta själv igen och belv bara sämre. Såklart inträffar ju sånt här när det är långhelg och smådjurskliniken var ju stängd så det blev avlivning hos jourveterinären. Så det blev lite sorgearbete att lägga till på allt annat man hade på gång.

En rolig sak som jag gjorde idag var att jag blev intervjuad av radio X3M:s program Myteriet om aktier och investeringar ur en icke proffs synvinkel. Det var roligt. Privatekonomi är ett ämne som jag gillar och kunde prata hur mycket som helst om. Intervjun sänds nån gång under den här veckan så håll utkik om ni vill höra mig i radio när jag pratar om aktier. Kändes lite läskigt tillförst eftersom jag är ju ingen exeprt men det var tydligen det dom ville ha. Nån "vanlig" som sysslar med aktier. Och på tal om pengar så kom jag på att jag aldrig publicerade Sevendays ekonomi-lista som var här för nån vecka sen. Fyllde i men den lämna bland mina utkast. Har haft så fullt upp så jag glömde bort den. Tänker att jag publicerar den här veckan istället. 

// Ha en fin vecka!