söndag 13 augusti 2017 - 21:20

BRUNCH

Har lillasyster här på besök. Idag åt vi Ålands mest instagramvänligaste brunch. Tsarevna i Eckerö har en alldeles fantastisk brunch med mycket röror och vegetariskt och efterrättsbuffén är fruktansvärt god Som en brunch ska va. Simon tyckte att det var aningen mer åt det "flickigare hållet" inte en brunch han skulle gå till med grabbarna. Men jag och lillasyster Peppi var i brunch-heaven. Vi gav den 10/10. 

 

IMG 1071Jag är redo att börja ÄTA! 

IMG 1072Mycket grönt och gott! 
IMG 1070

Efterättsbordet var riktigt mums. 

IMG 1044

Tsarevna ligger i samma byggnadskomplex som Eckerö post- och tullhus. I den stora byggnaden har Ålands slöjd- och konsthantverk en sommarutställning som heter Kalevaland. Det är olika tolkningar av Kalevala. Peppi hitta en intressant kreation. 

IMG 1058

Efteråt for vi ännu en sväng ut till Degersand, där finns Ålands kanske finaste sandstrand. Tyvärr inget badväder idag som jag hade velat. Hoppas på soliga dagar ännu så jag får doppa mig. 

 

 

tisdag 8 augusti 2017 - 23:43

Konstig augusti

Två lediga dagar for i ett huj. Idag maxa jag verkligen lediga dagen och städa på förmiddan, plocka svamp på dan och for ut å segla på eftermiddan. Avsluta dagen med en megagod kantarellsmörgås. Mindre bra var fästingen jag fick plocka bort från vristen. Nackdelen med den härliga naturen här är att vi har mycket fästingar.

IMG 1010

IMG 0999

Augusti och sensommar är nog bland de bästa som finns. Än har vi rätt så varmt här och jag hoppas på många fina dagar framöver. För mig betyder augusti alltid nystart på nåt sätt. Den tiden på året då man tar fram kalendern och börjar planera hösten. Den här tiden på året för mig brukar innebära att man börjar anmäla sig till höstens kurser och betalar kåravgift, men inte i år. Det är lite konstigt på nåt sätt att för första gången sen man var sju år inte har en skola som börjar till hösten. 

Av ren vana köpte jag en ny kalender nu till hösten. Men istället för att fylla den med kursstarter anteckande jag rådgivningstider och när mammaledigheten börjar. Det är ju en hel del planerande och mycket hålla reda på med sånt också. Bra så, men känns ändå som att jag skulle vilja ha något annat ännu att få planera och se fram emot i höst. Vet bara ännu inte vad. Måste hitta på nåt.

IMG 1005

IMG 1006

Hej hav. Jag som är uppväxt mitt i skogen (typ) har noll koll på sjöliv. Men man lär sig hela tiden. Sover nog bra inatt efter två timmar i skogen och två timmar ute till havs. 

 

 

söndag 30 juli 2017 - 18:45

Vilken vecka

Ännu en sommarvecka lider mot sitt slut och jag kan nästan int fatta att det är augusti i nästa vecka. Hoppas på en fin sista sommarmånad. Den här veckan har det hänt mycket. Vi hade gäster här sen i onsdags bästa Mia och Markus från Vasa var här och förgyllde våra dagar, tack för de <3 Vi skojade och sa att det är årets höjdpunkt när dom hälsar på och det ligger nog ganska nära sanningen. Vi har varit Rockoff flera kvällar, turistat runt lite på ön, jag och Mia tog en heldag vid Arkens poolområde i lördags och killarna åkte ut med segelbåten. Lördagskvällen avsluta vi med kräftskiva och Rockoff förutom jag som inte orka med till fesitivalområdet. 

IMG 0886

IMG 0896

IMG 0920

IMG 0816

IMG 0846

Alltså den tjejen och den utsikten, bättre får man leta efter <3 

Det bästa med att bo här är att de finns så mycket att upptäcka ännu och så många ställen man kan åka till med gäster. Det blir alltid roligare att göra saker tillsammans. Det sämsta är att man träffar kompisarna sällan. Men när de väl är här får man kvalitetstid. 

Har också haft Sevendays instakonto den här veckan och uppdaterat där. Jag har jobbat mycket den här veckan känns det som och en jättebra sak som hände den här veckan är att jag antagligen har fixat mer jobb åt mig i höst fram till mammaledigheten! Mitt jobb skulle annars ta slut om två veckor ( förutom lite frilans) men som det ser ut nu så fortsätter jag lite till. Jag är inte riktigt hot stuff på arbetsmarknaden just nu eftersom jag går på mammaledighet i slutet av oktober så jag har fått kriga lite för att få jobb känns det som. Jag förstår att det är så men samtidigt är det surt att man blir placerad i ett b-fack när man är preggo. 

Hade jag inte varit preggo hade jag börjat ett nytt jobb i höst men de blev inte så nu. Suuuurt men va kan man. När jag går på mammaledighet är jag sen alltså arebtslös vilket jag försöker se som något positivt att jag kan byta jobb om jag vill sen när jag ska börja jobba igen. Har varit lite bitter över min jobbsituation ett tag inte arg på nån på jobbet eller så utan mest att det blir så här på grund av att man är gravid. Gillar mitt jobb det är int frågan om de. Men jag är knappast den enda som varit med om det här eller känt så här. 

 Men nu ska jag åka iväg och titta på en barnvagn. Bjöd på en vagn på en FB-loppis här för nån vecka sen men fick den int. Men nu hörde en tjej av sig om att hon hade en likadan till salu om jag ville se på den innan hon lägger ut den till försäljning. Håll tummarna att det här skulle va en bra vagn. 

Hej å hå! 

tisdag 25 juli 2017 - 20:14

Perfect day

Det är redan mitt i veckan men jag tänkte ändå dela med mig av några bilder från i söndags. Kan ha varit en av sommarens bästa dagar. 

Jag och några kompisar blev under veckan akut sugna på Havsviddens kakbuffe så vi bestämde oss för att åka ut till Havsvidden i Geta som avslutning på veckan. Kakbuffen var mums och vilken utsikt man har! Havsvidden är väl det lyxigaste hotellkomplexet som finns på Åland. Skulle gärna prova på bo där nån gång. 

IMG 0627

IMG 0630

IMG 0632

IMG 0638

IMG 0642

IMG 0657

Det finns också gästhamn nere vid klipporna. Vi hade tänkt om man eventuellt skulle kunna bada i havet men det kändes nog för kallt. Vet inte alls om jag ska våga doppa mig i sommar.

På kvällen var det dags för lite Rockoff. Det var Mariehamns tur att få se Linnea Henriksson. Hon var jättebra. Bra avslutning på söndagen. Under helgen var det helt sjukt mycket folk i farten i Mariehamn. I lördags var en massa evenemnag på gång, Sjödagarna, Poker Run, Rokoff, Cruising och IFK-match ännu på det. Den här veckan händer det också mycket och vi verkar ha vädret på vår sida med fina sommardagar. Jag uppdaterar Sevendays instakonto så följ med där om ni vill se mer av Åland. 

 

 

tisdag 11 juli 2017 - 20:19

Halva tiden har gått

Det här inlägget har jag funderat länge på när jag ska skriva. Om jag ska skriva det och i så fall vad jag ska skriva. För det är så att det hände en grej i våras mitt i allt graduskrivas och köp av lägenhet. Jag blev lite chockad behövde tid för mig själv att reflektera. Det som hände är inget negativt, tvärtom något positivt. Ett positivt besked på en sticka, en graviditetssticka. 

IMG 0542Om man tittar riktigt noga kan man kanske se att en preggomage är på gång. 

Så det är läget just nu. Två ska bli tre i december om allt går bra. Halva tiden har redan gått och nu har jag börja känna av sparkar och det känns mer verkligt. Det syns int riktigt ännu på mig att jag är gravid. Av den orsaken har jag inte varit så bra att berätta vet int riktigt hur man ska hantera såna här saker. Det är ju ingen hemlis, int längre i alla fall. 

Orsaken till att jag behövde lite tid att smälta nyheten för mig själv (och tillsammans med Simon såklart) är att det här kom som en överraskning. Egentligen har jag alltid hoppats att det skulle hända precis så här, bara hända. Men jag  blev ändå tagen på sängen. Min plan var ju att börja jobba på riktigt nu när skolan är klar. Spara pengar, semester, och därefter planera framtiden. Men tydligen kan man planera hur mycket som helst och det blir ändå som det blir. Och jag är riktigt glad över att det blev som det blev. 

 

 

lördag 8 juli 2017 - 11:23

Kobba Klintar

Första jobbveckan avklarad. Lite segt var det nog att stiga upp på mornarna speceillt eftersom Simon har semester. Men jag tröstar mig med att journalistjobbet aldrig är tråkigt. I torsdags börja jag dan ute på Kobba Klintar. 

IMG 0520

IMG 0511

IMG 0521

IMG 0512

IMG 0515

Ni som åkt färja på väg in till Mariehamn har säkert sett Kobba Klintar. Båken och Lotsstugan syns bra från färjan. Det var första gången jag var på Kobba Klintar, åk dit om ni kan det är jättefint!

Tycker sommarvädret int riktigt har kommit igång ännu hoppas de vänder snart. Simon är ute och seglar idag och jag ska på 30-års fest ikväll. 

Ser fram emot nästa vecka för då är det Champions League-kval på WHA. IFK spelar mot Legia Warszawa från Polen. Matchen är slutsåld men jag lyckades få biljetter i sista minuten. Det blir spännande! 

söndag 2 juli 2017 - 20:49

Jobbstart!

 Då har en ledig månad nått sitt slut. Kan inte annat än konstatera att det varit välbehövt och skönt att få koppla av. Ingen gradu, inget jobb utan bara vara. Hann besöka Tärjär och fick besök hit av tärjärbor i två omgångar. Idag åkte mamma och pappa hem efter att ha varit här en vecka ungefär. Nästa gång vi får gäster är slutet av juli, hoppas jag!

Jag avsluta lediga-juni med att premiärsegla! Första gången ut på vattnet med Ingeborg ( namnet på segelbåten Simon har döpte henne) för min del. 

IMG 0493IMG 0494Blev ingen jättelång seglats. Två timmar ungefär var vi ute. 

 Jag har aldrig haft en riktig semester den här långledigheten är det närmaste semester jag hittills haft. Jag har alltid undrat hur de månne känns när man ska tillbaka på jobb efter fyra veckors ledighet. Jag tycker det känns helt okej och ska bli skönt med lite rutiner och sen att få pengar in på kontot igen (en betald semester skulle ju absolut vara att föredra framom fyra veckor utan att ha fått nåt in på kontot). Men man kan inte få allt.

Tycker fler borde bli bättre på att mer vara ledig mer. Under  studietiden hade jag kanske en vecka under sommaren då jag inte jobbade. For direkt från universitetsstuder till sommarjobbet. Försökte alltid börja jobba så tidigt som möjligt i maj och jobbade ibland ända in i september. Sen direkt från sommarjobb till studier igen plus att jag alltid också jobbade de dagar jag inte hade skola under läsåren.

 När jag ser tillbaka på studietiden hade jag kanske kunnat vara bättre på att ta tillvara lediga dagar och inte hela tiden planera in jobb, skola eller föreningsverksamhet. Men man vill ju så mycket hela tiden och det fanns alltid nått man borde göra. Nu ser jag fram emot att komma hem från jobbet och slänga mig på soffan och låta känslan av att det inte finns några skolarbeten som borde göras infinna sig. De ni! 

 Så imorgon ska jag jobba för första gången med en färsk examen i bagaget. Tror absolut inte att det kommer att kännas annorlunda på något sätt än när jag jobbade tidigare. Det enda är att jag inte har någon gradu och skola att jämra mig över åt arbetskompisarna. Men jag tog min examen och det är jag stolt över.

måndag 26 juni 2017 - 14:45

Midsommar

Så kom och gick ännu en midsommar. Min första "riktiga" midsommar sen jag flyttade hit. Förra året jobba jag och missade lövningen och midsommarstången. I år var mina tärjär-vänner på besök. Det blev en riktigt fin helg. Så glad att dom ville komma ända till Åland. Vi träffas ju int så ofta numera. IMG 0356IMG 0365IMG 0421

Pussades lite på färjan. Det ösregna på lördag. Vi tog färja över till Föglö och åt middag på Seagram. På hemvägen var det uppehåll en stund och vi gick ut på däck.

IMG 0305Midsommarafton och midsommarstången reses. Innan det lövade man, vi gjorde alltså alla band med löv på. Det var soligt och varmt hela fredan. Brände mig såklart i solen. Efter att midsommarstången var klar åt vi middag och for sen ut till Degersand i Eckerö där vi bada bastu.

IMG 0360

IMG 0299

 Bastu med havsutsikt i Eckerö.

IMG 2

IMG 0311

IMG 0375

IMG 0279

Gänget. Såklart man måste ta selfies. Tack för att ni kom hit och fira midsommar <3 

tisdag 20 juni 2017 - 11:28

Lata dagar

IMG 0229

IMG 0227

IMG 0235

Lediga dagar här på ön. Gör mest ingenting förutom att vila, äta gott och ha de bra. Förra helgen och början av veckan bjöd på riktigt bra väder. Vi firade min examen med middag på Soltuna i Geta på lördag. Simon premiärseglade ( jag vågar inte ännu med ) och jag inredde balkongen med två amplar. I den ena hänger det en airplant. Just nu pågår Alandia Cup och jag har en kusin som är här med sitt lag och spelar. Det har varit roligt att kunna se matcherna eftersom jag är ledig. Nu ska jag iväg på en till fotbollsmatch och sen börja ställa i ordning och planera inför helgen då gästerna kommer. Dom anländer redan på torsdag! 

IMG 0210

IMG 0223

IMG 0218

 

 

måndag 19 juni 2017 - 16:46

Vad gör man på midsommar på Åland?

Det här är planerna för midsommar

Mina kompisar från Österbotten kommer hit. Min plan är att bjuda dem på en så traditionell åländsk midsommar som möjligt. Nu har vi ju ingen stuga (villa) att åka till så får nöja oss med att löva och resa midsommarstången i Vestansunda som traditionella grejer. Vi ska också äta och bada bastu och på midsommardagen ska vi ut till Föglö. 

177977 3222841782552 2041208481 oInnan man reser stången ska man löva det vill säga fästa blad på snören som sen täcker en del av midsommarstången. Kronorna görs några dagar i förväg och dem fäster man innan man reser stången. Nästan alla byar på Åland har en egen midsommarstång. 

 

Det bästa med midsommaren är

Att naturen är så vacker

 

Det sämsta med midsommaren är

Hysterin. Vad ska man göra på midsommar, var ska man vara, vad ska man äta, vem ska dit osv. Att handla dagarna innan midsommar är helt kaotiskt. Usch! 

 

En tradition jag inte bryter

Midsommar är en högtid ( heter de så? ) som inte betyder nåt  speceillt för mig. Har aldrig haft några traditioner min familj har heller ingen villa (stuga) så vi har i princip alltid firat midsommar hemma. Men en midsommarkrans brukar jag göra. 

IMG 4747Förra året gjorde vi midsommarkransar på jobbet.

 

Ett måste på midsommarbordet

Lax 

 

Tre tips för en lyckad kväll

Ha bra sällskap inte för höga förväntningar och nåt gott att äta.

 

Jag firar/firar inte midsommar för att

För att alla andra gör det, för att det hör till. Ifjol jobba jag det var helt okej det med.

 

Ett starkt midsommarminne

Första midsommaren på Åland då jag var med och lövade och reste midsommarstången. 

277391 3222843342591 1100522431 oJa alltså det var ju inte riktigt jag som resten stången. Av tradition är det väl lite gubbarna, männens jobb att göra.  Men jag var där. När stången är rest sjunger man Ålänningens sång.