tisdag 20 juni 2017 - 11:28

Lata dagar

IMG 0229

IMG 0227

IMG 0235

Lediga dagar här på ön. Gör mest ingenting förutom att vila, äta gott och ha de bra. Förra helgen och början av veckan bjöd på riktigt bra väder. Vi firade min examen med middag på Soltuna i Geta på lördag. Simon premiärseglade ( jag vågar inte ännu med ) och jag inredde balkongen med två amplar. I den ena hänger det en airplant. Just nu pågår Alandia Cup och jag har en kusin som är här med sitt lag och spelar. Det har varit roligt att kunna se matcherna eftersom jag är ledig. Nu ska jag iväg på en till fotbollsmatch och sen börja ställa i ordning och planera inför helgen då gästerna kommer. Dom anländer redan på torsdag! 

IMG 0210

IMG 0223

IMG 0218

 

 

måndag 19 juni 2017 - 16:46

Vad gör man på midsommar på Åland?

Det här är planerna för midsommar

Mina kompisar från Österbotten kommer hit. Min plan är att bjuda dem på en så traditionell åländsk midsommar som möjligt. Nu har vi ju ingen stuga (villa) att åka till så får nöja oss med att löva och resa midsommarstången i Vestansunda som traditionella grejer. Vi ska också äta och bada bastu och på midsommardagen ska vi ut till Föglö. 

177977 3222841782552 2041208481 oInnan man reser stången ska man löva det vill säga fästa blad på snören som sen täcker en del av midsommarstången. Kronorna görs några dagar i förväg och dem fäster man innan man reser stången. Nästan alla byar på Åland har en egen midsommarstång. 

 

Det bästa med midsommaren är

Att naturen är så vacker

 

Det sämsta med midsommaren är

Hysterin. Vad ska man göra på midsommar, var ska man vara, vad ska man äta, vem ska dit osv. Att handla dagarna innan midsommar är helt kaotiskt. Usch! 

 

En tradition jag inte bryter

Midsommar är en högtid ( heter de så? ) som inte betyder nåt  speceillt för mig. Har aldrig haft några traditioner min familj har heller ingen villa (stuga) så vi har i princip alltid firat midsommar hemma. Men en midsommarkrans brukar jag göra. 

IMG 4747Förra året gjorde vi midsommarkransar på jobbet.

 

Ett måste på midsommarbordet

Lax 

 

Tre tips för en lyckad kväll

Ha bra sällskap inte för höga förväntningar och nåt gott att äta.

 

Jag firar/firar inte midsommar för att

För att alla andra gör det, för att det hör till. Ifjol jobba jag det var helt okej det med.

 

Ett starkt midsommarminne

Första midsommaren på Åland då jag var med och lövade och reste midsommarstången. 

277391 3222843342591 1100522431 oJa alltså det var ju inte riktigt jag som resten stången. Av tradition är det väl lite gubbarna, männens jobb att göra.  Men jag var där. När stången är rest sjunger man Ålänningens sång. 

lördag 17 juni 2017 - 09:29

Jag gjorde det!

Äntligen har jag fått mitt betyg! 

Kan härmed stolt titulera mig politices magister. Betyget kom på posten i torsdags. Visste att det skulle dyka upp nån gång den här veckan men hann redan i onsdags bli liti orolig över när det skulle komma. Tänk om det hade tappats bort.

Men nu är det här och jag är riktigt nöjd med allt. Nöjd över att jag under våren fick ihop hela 65 studiepoäng. Nöjd över att jag valde att satsa helhjärtat på studier hela den här terminen. Nöjd över att jag klarade det. Det fanns nog stunder då jag tvivlade. Det hade varit så lätt att ge upp, fortsätta i höst istället men skam den som ger sig. Nu behöver jag inte tänka på studier mer. Behöver aldrig studera igen. Kanske jag gör det nån gång igen men just nu tänker jag satsa på arbetslivet. Men först har jag några välförtjänta lediga veckor i juni att se fram emot.

IMG 0198

Nöjd pol. mag. Firade min examen när jag var hemma i Terjärv. Ikväll ska vi ut och äta med Simon och hans familj här på ön. 

måndag 12 juni 2017 - 16:55

Åländska tågbloggaren

Då var det dags att åka hem igen, eller tillbaka. Tärjär och Österbotten kommer alltid vara den plats som är mest hemma för mig. Nu när jag var där funderade jag såklart om jag skulle vilja flytta dit igen. Svaret är både ja och nej. 

Ja eftersom det är där jag växt upp jag känner till platserna hur allt fungerar och där finns familjen, vännerna och släkten. Nej eftersom avstånden är så långa. Skulle antagligen bo Tärjär men knappast jobba där vilket betyder en hel del bilkörning till och från jobb ( på vägar som dessutom sköts dåligt).

Nej eftersom jag knappast skulle få göra och jobba med det jag gör just nu. Och nej eftersom det är roligt att prova på något nytt. Att lära känna en ny plats nya människor och  att dom får lära känna mig utan att veta allt om vem man är. Det är nyttigt att skapa nya relationer i livet. Jag säger inte att det aldrig skulle hända ifall jag bodde i Tärjär men på Åland blir jag tvungen att hitta nya vänner. 

Bild 12 06 2017 kl. 16.48 2Hej från ett tåg någonstans mellan Tammerfors och Åbo. Några timmar kvar här sen är man ändå  bara halvvägs fram. Suck. Det fanns inga lediga hytter på färjan så jag får försöka hitta en lugn plats att sitta på. Antagligen är det en proppfull färjan eftersom hytterna var slut. Nåja klockan två inatt är jag hemma i egen säng. 

 

 

lördag 27 maj 2017 - 18:19

Åland Grönskar

Har mamma på besök över helgen. Idag har vi kört runt till olika gårdar det ordnas något som heter Åland Grönskar här denna helg. Lite i stil med skördefesten men mindre upplägg. 

IMG 0003

Marskogens Lamm i Svartsmara och Karl-Ers Gården. 

IMG 0011

IMG 0015

IMG 0006

Åland har verkligen grönskat denna helg.

tisdag 23 maj 2017 - 15:26

Åbo tur och retur

Skrev ju tidigare en lista över saker som är bra med Åland. Här kommer en sak som är dåligt med att bo här: att måsta åka färja mitt i natten. 

Jag och Simon hade ett ärende till Åbo igår och tog "morgonfärjan" dit alltså steg upp klockan två på natten, tog bussen till Långnäs och steg på färjan 03.20... snark... Vi var hela dan i Åbo och tog sedan kvällsbåten hem vilket betyder att vi var framme ettiden på natten i Långnäs och sen hemma ungefär klockan 02.00. Härligt. Jag är som tur ledig idag men Simon steg upp och for på jobb. Men det är väl sånt man får ta när man bor här. Var förvånad över hur många ålänningar som gjorde samma resa som vi alltså åkte på moron och kom tillbaka med kvällsfärjan. Jag förstår att det är många som hellre åker till Sverige om man bara kan för det går mycket snabbare och mycket bättre tider. Men nu måsta vi till Åbo och fick bita i det sura äpplet. 

Men jag hann shoppa lite där har inte shoppat på hela våren så de var riktigt kul att gå i lite butiker i gen. Gillar Åbo som shoppingstad kanske för att jag varit där så sällan. Tycker de har bra utubud och bra service i alla affärer. Jämför man med t.ex. Helsingfors där alla är så stressade hela tiden och mycket folk och jag har aldrig upplevt att man får nån kundservice där men det får man däremot i Åbo. Blev bland annat ett besök till min absoluta favoritmärke just nu COS. Tyvärr eller kanske som tur är det ganska dyrt där så man har aldrig råd med många plagg därifrån men en fin sommarklänning hitta jag. Vi hann också äta middag med min småkusin och hennes man i Åbo så en helt bra dag blev det trots att det blev mycket resande mitt i natten. 

 

fredag 19 maj 2017 - 10:05

Ibland blir de bra!

Det här inlägget har jag längtat efter att få skriva. Nu är jag klar med mina uppsatser, kurser och gradun. Hade en riktig slutspurt den här veckan med sista kursen och sista uppsatsen skrev jag klar och lämnade in igår. Hade satt fredag som som deadline åt mig men jag blev klar en dag tidigare, tjohoo! Jag har fått ihop hela 65 studiepoäng under den här vårterminen. De är nästan mer eller åtminstone lika mycket som man brukar få ihop under ett år. Visserligen var en del av gradun påbörjad men en stor del av den är gjord nu i vår. Känner mig helt nöjd med min insats. 

Nu är det bara att vänta på betyg då om allt annat borde va under kontroll. Lite nervöst ändå, hoppas betyget hittar fram till Åland. 

2016 IDA2

Alltså känslan av att vakna upp idag och bara inse att nu har jag inga måsten. Man har ju levt med den känsaln i nåt år nu att det finns saker jag hela tiden borde göra för att få examen. Gradu, kurser men int nu längre. Tänk idag är min enda plan att gå till nya Lindex som öppnat i Mariehamn, haha! Så skönt. Dessutom ser det ut att bli sen solig och fin dag här på ön. Ibland blir det bra. 

fredag 12 maj 2017 - 21:08

Bra saker med Åland

Hej fredag! Känner mig på ganska bra humör eftersom 1 Det har int snöa idag 2 min gradu är klar för att bindas in! 

Tänkte fortsätta med det goda humöret och en lista över bra saker med Åland som jag kommit att tänka på. 

Avstånd

Att man inte behöver köra 40-50 km för att komma till närmsta stad. Visserligen om man bor på Vårdö eller långt ute i Eckerö har man långt in till Mariehamn. Men jag tycker avstånden känns kortare här på nåt sätt. De e ju trots allt en ö och man kan inte köra hur långt som helst utan att vattnet kommer emot. Men sen om du ska BORT härifrån då känns allt långt.

IMG 6181Vart man far är havet alltid nära.

Bra vägar

Vägarna är så mycket bättre skötta här än på många ställen i Österbotten. Min hemby Terjärv har den senaste vintern tampats med riktigt dåligt vägunderlag det har varit bilolyckor bara påg grund av att vägar varit så dåligt i skick. Här är det prima vägar nästan överallt. Och så är dom ju så fint röda också. 

Språket

Man kan ju inte annat än tycka om att man får betjäning på svenska, överallt. Inte en självklarhet i Finland alls längre. Men här alla talar svenska och man har inte ens behöva flytta till Sverige för att de ska vara möjligt.

IMG 2Stolt över Åland som  alltid kräver betjäning på svenska i Finland. Om vi svenskspråkiga int står upp för svenskan är det klart att den försvinner!

Betjäning på dialekt

Att vara österbottning på Åland är man ju int speciellt ensam om. Vore intressant att veta hur många pampeser det riktigt bor här. Därför är det inte alls ovanligt att man i en butik får betjäning på ren och skär dialekt. En krombo eller en närpes, dom finns överallt. 

Sen finns de såklart dåliga saker med Åland också. Men de tar vi en annan gång. Trevlig helg!

 

 

tisdag 9 maj 2017 - 21:53

Längtar

Hej å hå! Här händer det mycket men samtidigt ingenting. Syftar på vad jag gör på dagarna. Jag håller på med mina sista uppsatser i statskunskap. De går ganska trögt kan jag tala om. Vill bara få det klart och undan men känns som jag har skrivkramp efter att ha lämnat in min sisådär 80-sidiga gradu (!) Jag gör så gott jag kan. En uppsats blev klar idag i alla fall. Längtar så tills det här är över.

Annars då? Jag förbarmar mig över det usla maj-vädret och Leijonens urusla hockeyspel. Jag längtar till sommaren och att få börja jobba igen. Jag längtar till att sitta ute på klipporna och se solen gå ner. Klyschigt jag vet, men då känns den åländska sommaren som bäst. Jag vill påstå att den åländska sommaren är mycket bättre än den i Österbotten. Svårt att riktigt sätta fingret på vad det är som gör det så mycket bättre här men det är bara så. Åland har den bästa sommaren ( bara den sku börja nån gång). 

IMG 4747

Midsommarkrans från ifjol. I år får jag vänner från Österbotten på besök på midsommar det ser jag också fram emot!

onsdag 3 maj 2017 - 13:13

Kosläpp!

På första maj gjorde vi det här... 

IMG 7610

IMG 7619

Kosläpp på Bolstaholm i Geta! En första maj tradition som nog många på Åland har. Man åker ut till gården och ser på när kossorna släpps ut på grönbete. Det är väldigt glada kor som skuttar omkring när de kommer ut ur ladgården. Där står man, flera hundra personer, och tittar på med telefonen och kamera i högsta hugg. 

IMG 7620

Efteråt är det lunch på gården som gäller. Gårdens egengjorda hamburgare. Det var andra året i rad vi var här, väldigt rolig tillställning och vädret var ju inte helt fy skam. 

I Vasa är det tradition att se på veteranbilar som åker genom stan på första maj. På Åland tittar vi på kor som ska ut på grönbete. Det är bra de också.