onsdag 26 april 2017 - 16:40

Snart i mål!

Jag var nog inte den enda som blev förvånad imorse när man tittade ut och såg att det snöa! Int ens solskensön Åland lyckades undgå detta takatalvi. Nåväl nu lyser faktiskt solen och åtminstone här i Mariehamn har en stor del av snön smälta bort. 

Har idag haft en halv dag studier och halv dag jobb. Gillar att jag kunnat kombinera studierna med lite jobb på sidan om hela våren. När jag ser tillbaka på vintern och våren är jag jätte nöjd över att jag valde att studera på heltid med lite jobb på sidan om. Gradun har hela tiden varit prio ett och vet ni vad, nu är den klar! Den ska bara printas ut och skickas till Vasa för bedömmning. Tänk jag gjorde det, jag skrev en gradu! Fast riktigt än kan jag int pusta ut jag har två uppsatskurser som ska göras under maj-månad för att jag ska hinna ta examen i juni. Hoppas verkligen att jag hinner bli klar i tid. Sen ska jag njuta och fira. Men med gradun klar känns det nog som det största är avklarat. Jag ropar aldrig hej förrän allt är klart men om jag får min examen nu i sommar har jag i år checkat av två av mina stora livsmål som jag har. 1. köpa eget boende 2. magisterexamen.

Men tills det är klart är det ännu det här som gäller... 

IMG 6830

( bild lånad från pinterest)

 

 

fredag 21 april 2017 - 11:03

När man är lite låg

Jag känner mig lite låg av flera olika anledningar. Blev lite dålig i några dagar efter att jag kom hem från Ylläs. När jag sen fick tillbaka lite krafter har all energi gåt åt till att skriva min gradu. Kan nu officellt säga att jag är i slutskedet (tror jag åtminstone) ska ta itu med det riktigt sista idag, sidnumrering, innehållsförteckning och annat skoj sånt som man tror ska gå på fem minuter men i verkligheten tar flera timmar! 

En annan tråkig sak är att vi int haft någon tvättmaskin sen vi flytta in. Igår kom den men det var nån del som var fel. Har SÅ mycket smutstvätt och snart inget att ta på mig. Igår gjorde jag en riktigt dålig sak och köpte ett par nya leggings från HM för att jag skulle ha nåt rent att ha på mig idag när jag har två möten att passa. 

En positiv sak idag är att solen skiner. Det har varit kallt i flera dagar och igår regna det hela kvällen. Felicia kom hit och vi skulle ut och gå men vi blev hemma på soffan istället och åt godis. Det gick bra det också bra. 

Hoppas helgen blir bättre, det här veckan har varit så tung på många sätt. IMG 4236

En blombukett från förra våren får pigga upp denna fredag. Trevlig helg! 

måndag 17 april 2017 - 12:28

Flytt och snö

Förutom att jag tillbringat några dagar i Lappland har vi också hunnit flytta. Hann sova en natt i nya lägenheten innan jag stack iväg till Ylläs. Lämnade Simon hemma med ett flyttkaos som hette duga, uups. Nåväl sist vi flytta var det jag som fick ta hand om kaoset (i gamla lägenheten) ensam eftersom han måsta iväg till Åland och nya jobbet. Nu är vi lika. 

Lappland var otroligt bra på alla sätt. Liite dåligt väder ibland när det plötsligt kom snöyra från ingenstans. Jag som knappt motionerat alls i år fick ihop 40 km i skidspåret på tre dagar. Eftersom vädret inte var på bästa sidan hela tiden blev det bara en dag i backen. Jag är en riktig Lapplands-nörd och skulle helst alltid åka på semester norrut. Jag tog flyg från Mariehamn till Helsingfors och sen vidare till Kittilä där familjen sen kom och hämta upp mig, dom hade kört upp från Österbotten. På ditvägen sov jag en natt i Helsingfors och på hemvägen blev det att vänta några timmar på flygfältet på kvällsplanet till Mariehamn. Med andra ord det funkar bra att resa från Åland till Ylläs. 

 

Annars då, det dåliga påskvädret nådde Åland också. Vi gjorde inget speceillt under påsken jag var lite trött efter Lapplandsresan så har mest vilat och så har vi städat ur gamla lägenheten och lämnat tillbaka nycklar. Nu bor vi bara på ett ställe. Ska ta bilder i nått skede av nya lyan men än är det lite kaos här. Jag borde fortsätta med mina studier men är fortfarande i lite semestermode och har svårt att komma igång. Nåväl det är en perfekt dag att sitta inne eftersom det är kallt ute och snöar lite! Usch! Våren, kom på riktigt nu säger jag bara. 

 

 

 

 

 

onsdag 5 april 2017 - 21:30

Snacka snyggt!

Vilken bra föreläsning! Ikväll föreläste Elaine Eksvärd på Alandica Snacka snyggt - konsten att få folk att lyssna. Hade kunnat lyssna hur länge som helst på henne hon var otroligt bra att prata och lyssna på. Jag har läst två av Elaines retorikböcker Snacka snyggt och Härskarteknik. Jag hade med Snacka snyggt-boken och fick den signerad efteråt. 

Föreläsningen var mycket roligare än jag hade trott. Man fick skratta mycket och publiken var hela tiden involverad. 

IMG 7447

Gillar Elaine, passa ju såklart på att ta en selfie med henne efteråt. Va kul att hon kom till Åland och föreläste.

IMG 7445

Har ni möjlighet att gå på hennes retorikföreläsning, gör de! Det var en mycket rolig och lärorik timme.

måndag 3 april 2017 - 19:57

Mycket på gång!

Snart börjar jag landa att vi ska flytta till en egen lägenhet. Vi har träffat dom andra lägenhetsägarna i huset och jag tror det kommer bli riktigt bra. Det är ju alltid lite nervöst när man vet att man ska "dela" huset med andra innan man vet vem dom är. Det är bara fyra lägenheter i huset så vi är inte så många som bor där.

Det blir en rolig vecka. Imorgon börjar min loppisvecka och på onsdag föreläser Elaine Eksvärd på Alandica. Hade nästan glömt bort att det var nu det var så längesen jag köpte biljetten. Men det ska bli spännande ser fram emot att höra Elaine. Helt ärligt så vet jag int riktigt vad föreläsningen ska handla om. Tror det kommer handla om retorik, de brukar hon ju föreläsa om. Men skulle nog lyssna på henne vad hon än har att säga. Gillar Elaine har läst hennes blogg länge.  

Vi har redan fört över lite grejer till nya lägenheten under helgen. Skåpen börjar bli tomma här och skrubben är nästan tömd. Vi får se om vi flyttar över möbler redan i helgen eller om det blir först efter påsk. På söndag åker jag till Ylläs och är där några dagar med familjen. Jag flyger till Kittilä så jag slipper åka bil i flera timmar tjohoo! Mycket på gång just nu dessutom går det frammåt med gradun. Tar med dator och gradu dit och tänker att det blir helt okej att sitta framför en brasa i stugan och jobba lite :) OCH såklart åka slalom och skida. Älskar Lappland, aaah snart är jag där. 

Namnlos designAlltså man kommer ju nog att sakna lägenheten lite, speciellt köksgolvet. 

 

lördag 1 april 2017 - 18:45

Mariehamnare for life

Det fanns två orsaker till att jag nu vårstädar. ETT: behöver  se över vad vi har i skåpen för TVÅ: vi ska flytta.

Vi har köpt lägenhet! I Mariehamn! Precis som vi ville! En nybyggd trerummare riktigt nära centrum ett stenkast ifrån där vi nu bor. Det känns.. alldeles jättebra! Vi är så nöjda.

IMG 2

Jag kan nästan int fatta att vi nu är lägenhetsägare. Det ska bli så skönt med ett place som är bara vårt. Vi fira i fredags med middag på Kvarter 5. Efter det gick vi via nya lägenheten och bara gick runt i alla rum å hade lite svårt att förstå att det här nu är vårt. 

Vi har sagt upp hyreslägenheten till sista april men flyttar nog säkert in redan innan det. Det är bara 400 meter till det nya stället så vi tar flytten i etapper. 

Så hej bara från två numera lägenhetsägare. Vi blir väl Mariehamnare for life då eller åtminstone tills vi har betalat av lånet. Alltså forever lär det ju ta. 

onsdag 29 mars 2017 - 10:14

Dags att vårstäda!

Jag ska ha loppisbord här på ön för första gången. Det finns två loppisar på Åland som har öppet året om den ena är inne i stan och den andra lite utanför centrum. Såg att den utanför hade lediga bord så jag nappade. Förutom att man betalar bordshyra här (som är ganska dyr tycker jag) tar loppisarna provision på det som säljs. Ur deras synvinkel är det ju bra eftersom dom också måste få in en cash så de kan betala för lokaler osv. Men jag antar att det är därför en del grejer på loppis här är ganska så overpriced. I Vasa hade jag loppisbord på Ewa&Adam (som inte finns längre eller?) och sålde riktigt bra. Nu räknar jag inte med nån storvinst är nöjd om jag får tillbaka beloppet för hyran. Däremot är jag nöjd över hur smidigt det gick att boka bord, tog kontakt via FB och fick bordsveckor och nummer inom loppet av några minuter. Bra service! 

Säljer också en del grejer på en Facebook-sida som heter Ålands köp och sälj. Där har jag sålt förut och det funkar riktigt bra så länge man kommer ihåg alla regler som gäller. En kollega skrev en gång en krönika med hade glimten i ögat där hon kallade sidan för Ålands strid och gnäll. Den var jätteroligt och delades på Ålands köp och sälj och många läste den. Som tur tog ingen illa upp och fatta att det var på skoj. Men men man kan göra bra affärer på Ålands köp och sälj. Vissa saker kan man få riktigt bra pris för ( läs vissa märkeskläder och IKEA-möbler) tror det är eftersom det finns färre fysiska butiker här på ön och allt går inte heller att beställa över nätet hit så därför är andrahandsmarknaden för vissa saker hot stuff. 

Det som jag inte säljer tänker jag föra till Emmaus. Emmaus är jättebra där fyndar jag ofta. Men man säljer inte själv där utan det är i stil med SPR-kirppis alltså en organisation som har hand om det. Emmaus är jätte påhittiga och ordnar också evenemang och sånt. De har en affär inne i stan med kläder och inredning och sen finns byggreturen utanför centrum där man kan fynda möbler. Där gäller det att vara snabb för godbitarna går fort åt. 

Det är min plan för vårstädningen. Man behöver se över det man har för det finns alltid sånt man inte behöver längre. 

Vill man gå loppisrunda på Åland är sommaren eller sena våren nog den bästa tiden för då öppnar det pop-up loppisar lite här och där. Vill man riktigt gå på skattjakt ska man besöka Söderby loppis & antik i Söderby. Den är nog öppen året om men på sommaren breder dom ut sig utanför butiken också. Där finns allt från retro till antikt. Jag har fyndat gamla möbler hos dem. I Gottby finns en loppis som jag tror öppnar upp nu till våren igen där har jag också fyndat en del. 

Jag vet inte om det finns loppisrace här på Åland om nån har ordnat det nån gång. Jag fantiserar lite att man borde ordna något sånt eller ett MEGA-loppis i stil med det som brukar ordnas i Botniahallen. Har själv sålt både på loppisrace och MEGA-loppis och fått riktigt bra försäljning. Kanske jag ser över möjligheterna för nåt sånt sen när min gradu är klar. 

Ett vitrinskåp/skänk som jag fyndat på loppis här. 

IMG 4608

Oj va långt det blev. Gillar nog det här med loppis jag. 

 

måndag 27 mars 2017 - 12:02

Stockholm,Stockholm

Jag har varit till Stockholm över helgen. Känns som att man borde skriva några rader om denna stad. Jag förstår att man många finlandssvenskar flyttar dit, som min kompis Lena som jag hälsade på, det är ju en fantastisk stad.

Från Åland är det lätt att ta sig till Stockholm. Färja och buss fram och tillbaka blev ynka 18 euro för mig. Färjan tar i land i Kapellskär och därifrån tar man en anslutningsbuss till Cityterminalen. Jag starta hemifrån klockan 7 och halv 11 var jag framme i city. Jag fördrev tiden på stan tills Lena skulle sluta jobbet, bland annat med pedikyr på ett ställe som heter Fingers & Toes där jag såg Amanda Schulman. Vi hade en tävling med Lena om vem som såg flest kändisar och jag tror jag vann eftersom vi (jag) inte såg nån annan än Amanda Schulman. Om man nu räknar henne som kändis det gör man väl? Jag lyssna förr mycket på fredagspodden som Amanda Schulman och Hanna Widell borde börja lyssna igen. 

IMG 7247

IMG 7239

Glad över att träffa Lena. Hon bor utanför stan och där ser ni utsikten från hyresbostaden. Helt ok. Det var varmt och vi satt ute både på fredagkväll på AW i Södermalm och i lördags åt vi lunch i solen vid kajen? strandpromenaden? nära Nybroplan. Gött!

 

 

IMG 7258

IMG 7278

IMG 7308

IMG 7276

IMG 7300

Vi hade inga måsten inplanderade utan strostade omkring på stan och gjorde det vi behagade. Sol, kaffe och god mat för det mesta. På lördag kväll åt vi ute på en restaurang på Södermalm. Åt musslor såå gott. Efter det vidare till en bar. Vi körde samma taktik där inga måsten utan gick in där det såg bra ut. En sak som vi blev trötta på var att det alltid blev tal om finlandssvenskheten när vi börja prata med nån på krogen visserligen på ett bra sätt de sa att de var imponerade av finlandssvenskar och bla bla bla men det blev lite tjatigt i längden. Däremot är jag positivt överraskad över att de alla visste grejen med finlandssvenskar inget "Du är från Finland va bra svenska du pratar". När jag  sen sa att jag bor på Åland blev ju de en snackis också... Men men kul att ha samtalsämnen. Och som vi konstaterade med Lena flera gånger under helgen ingen nyhet men SVENSKARNA ÄR SÅÅÅ TREVLIGA! Allt dom säger är fantastiskt och härligt. Vi hörde en man som prata i telefon och sa: Aaa, livet lever bra! 

Vi tog det som vårt nya motto. Livet lever bra. 

IMG 7315

Stockholm lever bra.

söndag 19 mars 2017 - 18:40

Bästa utsikten!

Vilken helg. Vilket väder. Vågar nästan på allvar börja tro på att våren kommit till Åland för att stanna.

Idag var vi ut till Eckerö. Jag gick längs med strandkanten och njöt av vårsolen och ljudet av vågorna som skvalpa mot klipporna. 

IMG 7157

IMG 7129

IMG 7121

I lördags gick jag på långpromenad. Gick förbi Pommern och ÅSS. Om några månader är det full rulle här. Tänk snart börjar turistsäsongen. Någon som ska till Åland i sommar? 

IMG 7159

Blir aldrig trött på denna utsikt. Fina Eckerö.

fredag 17 mars 2017 - 11:32

SA NÅN VÅR

Såg det här för nån dag sen och trodde det var skräp vid vägkanten. Gick lite närmare och såg att det ju är VÅREN som kommit till Mariehamn. Solen skiner och man blir så glad av sånt här när det är fredag å allt. 

IMG 3

IMG 7109

Läste tidningen ute på terrassen igår och vår termometer visa + 9 i solen. Skööönt. Okej bara för att jag skriver det här får vi väl en släng av takatalvi nästa vecka. Hbl skrev igår att våren har nått Mariehamn de hade en bild med blommor som stack upp ur snö men det finns nog väldigt lite snö kvar här. Stället jag hitta blommorna på är väldigt väldigt soligt och jag minns att de kom upp tidigt ifjol också. Fint med lite vårtecken. 

Annars då. Känns som att bröllopsinbjudningarna bara faller in från alla håll. Härligt med kompisar som gifter sig. Nästa helg ska jag till Stockholm till Lena är supertaggad och har redan bokat båtbiljett. Studierna har väl gått framåt. Vill inte jinxa det men jag har lämnat in gradun för läsning för nån vecka sen och nu skriver jag uppsatser till en kurs. Fick just ett mejl om att en bok jag beställt nu finns att hämta på bibban. Så tänker hämta bok och hämta sushi till lunch på samma gång.

// Trevlig fredag på er!