söndag 23 oktober 2016 - 20:42

My week: 42/2016

Gokväll! Nu har vi just kommit hem från Umeå efter en fyra dagar lång - och mycket skön - minisemester. Jag har bläddrat genom mobiltelefonen och plockat ut nio bilder från den gångna veckan. 

 

myweek 42b

 

1. Det känns som en evighet sedan, men höstlovsveckan inleddes ju faktiskt med tre dagar jobb. För Edvins del betydde det reservdagis eftersom hans vanliga dagis var stängt. Faktiskt första gången någonsin som vi använt oss av reservdagis - och det gick förstås hur bra som helst. Edvin är en väldigt social kille och inte alls blyg, så han såg mycket fram emot att träffa nya kompisar vid Gustavsborgs daghem.

2. Kaffepaus på jobbet. Med världens - i mitt tycke - godaste choklad. Eller endera så älskar man den eller så hatar man den konstaterade vi efter att en kollega totaldissade den. Har du inte testat, så gör det! Ingefära och citron i kombination med choklad är succé.

3. Min standardoutfit i höst. Jeans, mina vita Air Max och en lång svart "prästrock" som jag kallar den. Nu börjar den tyvärr bli för kall och jag letar febrilt efter en grå yllekappa i samma längd som den svarta, men det verkar vara omöjligt att hitta. Alla är endera för korta, fel färg eller fel modell. Tips någon?

4. En kväll anlitade jag min hovfrisör, a.k.a. min man, för att bättra på färgen lite. Sedan jag övergick från blont till mörkt hår för nio år sedan har mina frisörutgifter minskat avsevärt. Nu färgar jag håret hemma ungefär varannan, var tredje månad och klipper mig hos en frissa max 2 gånger per år. Däremellan naggar jag lite i topparna själv när det behövs - speciellt luggen trimmar jag ofta själv. Lägger således ungefär 120 euro i året på hårbestyr, där ingår både färgning + frissabesök. När jag var blond färgade jag utväxten hos frisör var sjätte vecka och sällan kom jag billigare undan än 120 euro per gång!

5. På torsdag åkte vi med morgonbåten till Umeå! Shopping, bad, god mat och familjetid stod på agendan. Umeå verkade vara ett populärt resmål för österbottningar på höstlov, för det var bekanta ansikten precis överallt.

6. Vi bodde i en mycket trevlig Airbnb-lägenhet på Teg. Är extremt nöjd med vårt boende även denna gång. Vi betalade 146 euro för tre nätter i en rymlig trea, inklusive garage. Inget hotell kan konkurrera med det. Återkommer med ett separat inlägg om lägenheten senare.

7. En kväll fikade vi hemma hos Anders syster + man som bor i Umeå. Blev bland annat bjudna på världens godaste chokladkaka som jag defintivt måste testa att baka snart. Här hittar ni receptet på den.

8. En kväll åkte vi till det nyöppnade badhuset Navet som ligger i centrum av Umeå. Tänk er en kombination av Vasa simhall och Tropiclandia ungefär. Otroligt stort, flera olika rum med pooler. Två stora rutschbanor och flera hopptorn. En klättervägg i ena poolen. Plaskbassänger och minirutschbanor för de minsta barnen. Och det bästa av allt - en stor bubbelpool med 38-gradigt vatten. Där somnade jag nästan. Så otroligt avslappnande. Mycket rent och fräscht badhus, men ett litet minus för "mysfaktorn". Ganska avskalat om modernt, det kunde gärna ha varit lite mera lekfullt inrett tycker jag. Barnen fullkomligt älskade stället, så de saknade nog inget alls.

9. Yoghurtglass är ett måste när vi är i Sverige. Här på Honeycomb i shoppingcentret Avion. Finns det mysli som topping är lyckan gjord för min del - och det fanns det här! På tal om mat så hade vi blivit tipsade om att äta middag på Pinchos, men det var tyvärr fullbokat alla dagar, så det missade vi. En mycket bra anledning att snart återvända till Umeå alltså! :-)

söndag 23 oktober 2016 - 09:00

Vaser för alla tillfällen

Jag vet inte hur det är med er, men jag har alltid brist på vaser. Eller jag har ju egentligen skåpet fullt av vaser, men sällan just den rätta vasen för en specifik bukett. Kanske det beror på att jag har fel sorts vaser? Eller bara en typ av vas? Maria Soxbo som bloggar på Husligheter har skrivit ett inlägg med rubriken "Så bygger du en perfekt vasgarderob". Inte basgarderob alltså, utan vasgarderob. I inredningsvärlden har vi våra egna ord och begrepp.

 

 

cylindervaser lyngbyvasen2

 

 

Maria tipsar om vilka vaser som bör ingå i bassortimentet för att du ska ha den perfekta vasen för alla typer av blommor. Det här är något jag faktiskt aldrig har tänkt på, så jag tyckte det var intressant läsning. Man bör ha cylindervas, midjevas, minivas och megavas i sitt skåp. Kan du bocka av alla? Jag saknar åtminstone minivas. Och mina megavaser är upptagna av arrangemang med tygblommor, så dem kan jag räkna bort också. Här kan du läsa mera om vasgarderoben.

Ha en trevlig söndag! Själv befinner jag mig i Umeå ännu några timmar, men jag siktar på att återkomma med en veckosummering ikväll.

 

Bild: Lyngby porcelain

lördag 22 oktober 2016 - 09:19

Fokus på: stora lampor

I ärlighetens namn har den nakna, avskalade glödlampan som hänger i en sladd aldrig riktigt varit min grej. Dels för att jag hatar att bli bländad av för starkt ljus, men kanske främst för att jag tycker att lampor kan vara såå mycket snyggare. För mig är lampan definitivt rummets smycke. Glödlampan är helt enkelt för osynlig och intetsägande. Jag vill ha stort och maffigt - något att vila ögonen på.

 

 

lampa2

 

 

Taklampan ska i mitt tycke vara rummets blickfång - och sällan kan det bli för stort.

 

 

lampa3

 

 

Stora, påkostade lampor väntas bli nästa stora trend efter de senaste årens glödlampstrend och det ser jag mycket fram emot!

 

 

lampa1

 

 

Det här passar förstås inte i alla rum, men de flesta vardagsrum och matsalar mår defintivt bra av en lite större lampa ovanför bordet. Försök att visualisera hur dessa tre rum hade sett ut utan taklampa. De tillför ganska mycket för känslan i rummet, eller hur?

 

Foton: Elle Decoration

fredag 21 oktober 2016 - 18:17

DIY: Gloria från Klong

För några år sedan tycker jag att det fanns hur många "it-prylar" som helst som syntes i precis varje blogg och inredningsmagasin. Visst finns det fortfarande en hel del sådana, men jag tycker ändå att själva fenomenet har minskat en aning. Att folk inte längre köper exakt samma pryl som alla andra har bara för att det råkar bli trendigt. Men om jag ska nämna en pryl som jag förknippar med inredningsåret 2016 så får det bli ljusstaken Gloria från Klong.

 

 

klong

 

 

Först kom den i mässingversion och på höstens Formex-mässa lanserades den i silver. Gloria är designad av Broberg och Ridderstråle och finns i två storlekar, med en diameter på 31 cm respektive 41 cm. Man kan också placera en glasinsats i ljusstaken för att göra om den till en vas. 

 

vas klong

 

Jag brukar blir ganska trött på sådana saker som man "matas" med från alla håll, men Gloria-ljusstaken gillar jag på grund av den runda formen. Allt som är runt är bra. De flesta hem är så fulla med hårda och kantiga möbler så de behöver mjuka, runda former för att balansera upp det. Kanske det är en anledning till att Gloria blivit så populär också. Den är mera än en ljusstake - den är en skulptur. Skulpturala former är för övrigt något som finns med på trendspaningslistan inför nästa år, så jag tror vi kommer se mycket i den här stilen framöver. Snyggast är förstås om man har både den lilla och den stora ljusstaken tillsammans - en investering som tyvärr går loss på ca 230 euro.

 

 

Gloria2

 

 

Är du sugen på en Gloria, men mindre sugen på att lägga ut över sådana summor? Då kan du göra din egen variant, som Sandra Hjort tipsar om i sin blogg. Här kan du läsa instruktionerna och se steg-för-steg bilder.

 

 

gloria diy

Skarmavbild 2016 10 18 kl. 13.07.47

 

Undrar vilken av kedjorna som kommer att vara först ute med en budgetversion...? Jag tippar på Lagerhaus eller H&M Home, senast till julhandeln.

 

Bilder: Klong, Atilio.

 

fredag 21 oktober 2016 - 09:00

När skenet bedrar

Jag följer en del norska inredningsbloggar, bland annat Elisabeth Heiers. Hennes hem låg nyligen ute till försäljning och jag tänkte visa några bilder från huset. Ett 60-tals hus som inte ser speciellt uppseendeväckande ut från utsidan...

 

82 1026032598

82 1058075787

 

 

...men där insidan däremot är genomtänkt och stylad i minsta detalj. Otroligt stilfullt och snyggt! Väl utvalda detaljer och inget extra "plåtter" som jag själv tenderar att ha. Skulle jag bo här kan jag garantera att det skulle finnas betydligt mera prylar på bänken under tv:n och på soffborden. Notera kaffelattefärgen på väggen -  kanske den hetaste nyansen år 2017.

 

 

82 575370228

82 1902216581

82 147514795

 

Jag tycker det är fascinerande att se bilder på hem där man lyckas hålla det så här avskalat och minimalistiskt. Snyggt och harmoniskt, men jag vet att jag aldrig skulle lyckas ha det så här hemma hos oss. Jag skulle nog vara rätt snabb med att hänga upp en stor tavla där på den vita väggen bredvid köksön.

 

 

82 170211126

82 1887830166

82 139023526

82 1390918862

82 2

82 279081988

 

Bilder: Finn.no

torsdag 20 oktober 2016 - 18:55

Lundagård flyttar till Jeppis

Det är inte speciellt ofta det händer det något som kan klassas som en "nyhet" i inredningsbranschen i Österbotten, men igår läste jag i ÖT att Lundagård ska flytta till centrum av Jakobstad. Yes säger jag! Mycket bra, då får jag lägga till ännu en favoritbutik på min Jeppis-lista. Lundagård har tidigare funnits i Purmo och det är sällan jag har vägarna förbi där. Nu har man hittat ett gammalt hus på Södermalsgatan nära Campus Allegro och After Eight dit butiken flyttar efter lite renoveringsjobb. Låter dom ett perfekt ställe för Lundagård tycker jag! Inledningsvis kommer utbudet att vara det samma som hittills - en blandning av gamla prylar och retrofynd kombinerat med byggnadsvårdsprodukter.

 

 

Skarmavbild 2016 10 20 kl. 07.18.21

 

 

Planen var att öppna butiken lagom till julhandeln, men just nu är det osäkert om det är möjligt. Aja Lund berättar i ett inlägg på Lundagård-bloggen om vilka problem som uppstått hittills med renoveringen. Sådant som man får vara beredd på när det handlar om gamla hus helt enkelt. Jag ser fram emot att följa renoveringsresan!

 

 

kakelugn retrorum

 

Bilder: ÖT (Jonas Brunnström) och Lundagårds blogg.

torsdag 20 oktober 2016 - 07:00

Agnes om sin mamma

Roligt att ni gillade inlägget där Edvin svarade på frågorna om mig. Idag är det Agnes tur att svara på samma frågor. 

 

1. Vad säger mamma ofta till dig? 
När jag ska cykla till skolan säger du alltid "Har du allting med dig nu?" Och på kvällen säger du alltid "God natt gullegumsan".

2. Vad gör mamma glad? 
När vi städar våra rum ordentligt.

3. Vad gör mamma ledsen? 
Om jag inte skickar ett Whatsapp-meddelande när jag är framme vid skolan på morgonen. Och när jag och Edvin bråkar.

4. Hur får mamma dig att skratta? 
På många olika sätt. Du säger så roliga saker! Ibland är det på dialekt som jag inte förstår så bra och det är jätteroligt.
(I går sa jag exempelvis "nu gåtar et laa de färdi" fast jag inte är från Närpes och det var tydligen jättekul.)

5. Hur var mamma som barn? 
Snäll och lång och tyckte om Barbie.
(Ja, ungefär så var det nog...)

6. Hur gammal är mamma?
39.
(Rätt)

7. Hur lång är mamma? 
Jag är inte bra på sånt där, men kanske 170 cm.
(Plus 8 cm.)

8. Vad tycker mamma om att göra? 
Äta glass, sova och ta det lungt. Och sitta vid datorn. Och städa och ha det fint i huset.
(Obs, jag tycker om att ha det fint i huset, men jag tycker inte om att städa.)

 

agnes2w2

 


9. Vad gör mamma när du inte är med? 
Hur ska jag kunna veta det? På kvällen vet jag i alla fall att du gör glass till dig och pappa när vi har somnat.
(Ja, hon tror att vi äter glass i smyg varje kväll, vilket inte är sant! Max 1-2 ggr per vecka händer det. Men glass är det bästa jag vet.)

10. Om mamma skulle bli berömd, vad skulle hon bli berömd för? 
Bästa bloggaren!
(Månne hon nominerat mig till bloggalan!?)

11. Vad är mamma riktigt bra på? 
Du är bra på inredning och att göra fint och så vet du hur man gör konstiga grejer på datorn.
(Yes, det är mina supertalanger det.)

12. Vad jobbar mamma med? 
På Vasabladet och Sevendays. Du skriver nån artikel och nån reklam och sånt där.

13. Vilken är mammas favoritmat?
Sushi! Och avocado med svartpeppar och majonnäs. Tårta! Och så tycker du väl om sallad? Och choklad till kaffet.
(Jo, det summerar ganska väl mina matpreferenser. Plus glass då förstås.)

14. När blir du stolt över mamma? 
När några av mina kompisar tyckte att du hade gjort så fina lettering-grejer. Och så har du har jättebra klädsmak - när du köper kläder till mig brukar mina kompisar säga att jag har fina kläder. Då blir jag stolt.

15. Om mamma var en seriefigur, vem skulle hon vara? 
Mimmi Pigg, för du är lika söt och fin som henne.

 

mimmipiggproduktpres

 

16. Vad brukar du och mamma göra tillsammans? 
Lettering. Och så brukar jag vara med dig på stan och shoppa, det är jättekul. Och om det kommer en ny KAJ-låt hör vi på den typ 1000 gånger tillsammans.
(Min bästa shoppingkompis! Och KAJ hör vi på varje dag just nu.)

17. På vilket sätt är du och mamma lika? 
Vi tycker båda om att pyssla. Och vi är båda långa. Vi tycker också om att sola i solstolen och läsa böcker. 

18. Vilka skillnader finns mellan dig och mamma? 
Du är 39 och jag är 9. Och du har varit till många fler länder än jag har varit. Du har mycket längre och finare naglar än jag har.

19. Vad är mamma inte alls bra på? 
Vad svårt! Du är liksom bäst på allt! Eller kanske fotboll? Har du nån gång spelat fotboll förresten?
(Svar nej. Eller nån gång på jumppan när man blev tvingad.)

20. Vilken är mammas favoritplats? Soffan här hemma. Om det är sommar är det solstolen. Och Stockholm!
(Ja! Solstol och Stockholm är väl det bästa som finns!)

21. Hur vet du att mamma älskar dig? 
För att jag är ditt barn. Och för att du säger "gullegumsan" och kramar mig.

onsdag 19 oktober 2016 - 10:34

Edvin om sin mamma

Jag hittade den här listan på Facebook och tänkte att jag skulle dokumentera barnens svar här istället för på en FB-status som försvinner i flödet efter ett tag. Kan kanske vara roligt att gräva fram om några år igen tänker jag. Först ut är Edvin som fick svara på frågorna igår kväll. Inte helt lätt för en som är 5 år och 10 månader märkte jag, han fick fundera ganska länge på vissa frågor.

 

 

edvin 1

 

 

1. Vad säger mamma ofta till dig? 
"Sätt på dig glasögonen."

2. Vad gör mamma glad?
När du får god mat. Eller när jag berättar något roligt. Eller när någon pruttar jättehögt!

3. Vad gör mamma ledsen?
När nån i misstag buffar nån.

4. Hur får mamma dig att skratta? 
När du kittlar mig.

5. Hur var mamma som barn?
Jag levde ju inte då. Men jag tror du var glad!

6. Hur gammal är mamma?
39.
(Rätt)

7. Hur lång är mamma? 
Jag kan ju inte sånt! Fast du är nästan lika lång som den där hyllan. Han pekar på en hylla på ca 190 cm:s höjd.
(Rätt svar: 178 cm.)

8. Vad tycker mamma om att göra?
Att vara hemma med oss.

9. Vad gör mamma när du inte är med?
Går på stan.

10. Om mamma skulle bli berömd, vad skulle hon bli berömd för?
Dansare.
(Han har höga tankar om mina danstalanger...)

11. Vad är mamma riktigt bra på? 
Att köra bil.
(Oh yes, instämmer helt!)

12. Vad jobbar mamma med? 
Ett vanligt jobb. Du skriver på datorn.

13. Vilken är mammas favoritmat?
Lax. (Ja, speciellt sushi med lax.)

14. När blir du stolt över mamma?
När du springer jättehårt.
(Händer kanske inte så där jätteofta...)

15. Om mamma var en seriefigur, vem skulle hon vara?
Daphne i Scooby Doo. Fast hon har orange hår.

 Daphne 2

 

16. Vad brukar du och mamma göra tillsammans?
Spela memory och Uno.
(Jepp, jag älskar Uno, kan spela det i timmar.)

17. På vilket sätt är du och mamma lika?
Båda är bra på att göra kullerbyttor.
(Oh really?)

18. Vilka skillnader finns mellan dig och mamma?
Du är större och jag är mindre.

19. Vad är mamma inte alls bra på?
Att slå framåtvolter. Och att bygga stora hus.
(Ja, det kan jag inte direkt opponera mig mot...)

20. Vilken är mammas favoritplats?
Hemma.
(Absolut, klyschan "mitt hem är min borg" stämmer verkligen på mig.)

21. Hur vet du att mamma älskar dig?
Du säger det varje kväll när jag ska gå och sova och så pussar du mig. Och en gång köpte du en Batman-bil åt mig när du hade varit på stan.

 

Jag tycker att han fick in många fullträffar där i sina svar. Andra är kanske lite mer tvivelaktiga, som det där med kullerbyttor och springa hårt... Liknelsen med Daphne var ju minst sagt oväntad, jag hade förväntat mig Muminmamman eller nåt liknande som svar. Ikväll ska jag ställa samma frågor åt Agnes, misstänker att svaren kan skilja sig lite från Edvins :-)

tisdag 18 oktober 2016 - 18:50

När allt klaffar

Hur gick det då med sänggaveln? Jo, det gick precis så enkelt som jag hade trott! Vem skulle ha trott det?

 

DSC 9235 kopiaw

 

 

Eller ja, jag trodde ju det, men egentligen vet jag att de flesta saker jag tror ska gå lätt egentligen inte alls går så lätt. Så i själva verket förväntade jag mig att vi skulle stöta på något problem som skulle göra att vi kämpade febrilt i 5 timmar för att sedan ge upp och gömma sänggaveln i en skrubb. Sånt har hänt förut nämligen. Inte med en sänggavel dock, men många andra exempel finns. Som när jag skulle göra en ny ram till en skruttig spegel. Både spegel och tilltänkt ram hamnade i soptunnan. Eller nu senast när jag skulle måla Edvins röda skåp ännu rödare (återkommer till det senare).

 

 

DSC 9174w

 

 

Jag är alltså oftast inställd på att något ska krångla eller inte gå som vi har tänkt oss, så jag var milt sagt chockad över vilket flyt vi hade igår. "Är det inte otroligt att det här var så här enkelt?" sa jag säkert tio gånger under kvällen.

 

 

DSC 9195w4 

 

Så jo, det tog ungefär en timme. Eller en och en halv kanske. Det var nämligen ganska många stift som skulle dras ut innan vi kunde klippa av stoppningen och såga av fanérskivan. Sedan var det bara att spänna tyget och stifta fast det igen. Otroligt skönt när något hemmafixprojekt för en gångs skull går bra på första försöket! Och betydligt snyggare blev det också. Nu känns det som om rummet kan "andas" igen när det finns lite mellanrum mellan gaveln och taket. Och Agnes älskade drömfångare är på plats igen.

 

 

DSC 9221w

tisdag 18 oktober 2016 - 11:12

Boktips: Green Home Book

Grönväxter är fortfarande en av de största inredningstrenderna. Eller jag hoppas att det inte bara är en trend, utan faktiskt något mera bestående eftersom alla rum blir betydligt mysigare med lite grönska. Jag har defintivt inga gröna fingrar, men mängden grönväxter har faktiskt ökat ordentligt hemma hos oss under det senaste året. Jag är tyvärr inte så bra på att sköta dem, så de brukar bytas ut rätt ofta... Jag råkade snubbla över boken "Green home book" i mitt FB-flöde häromdagen och jag kände genast att den vore perfekt för mig. 

 

 

14344936 550965268429375 396255341193557923 n

 

 

 

Den handlar alltså om växter och vackra "gröna hem". Full med snygga inspirationsbilder, men också en hel del skötselinstruktioner. Bakom boken ligger bland annat stylisten Susanna Vento och fotografen Riikka Kantinkoski som säkert är bekanta namn för de som följer med i den finska inredningsbloggvärlden. 

 

 

14095722 540471809478721 2162570876133100278 n

 

 

Boken, som är skriven på finska och engelska, beskrivs så här:

Kuinka paljon saniainen vaatii kastelua, entä kannattaako rahapuuta lannoittaa? Viherkasvit ovat nyt trendikäs osa sisustusta ja moni kantaa niitä kotinsa kaunistuksesksi - tietämättä sen tarkemmin, millaista hoitoa kasvi vaatii. Kansainvälistä mainettakin niittänyt stailisti Susanna Vento on koonnut yleisimpien viherkasvien hoito-ohjeet yksiin kansiin ja kuvannut kasveja mitä kauneimmissa kodeissa ympäri Euroopan yhdessä valokuvaaja Riikka Kantinkosken kanssa. Lopputuloksena on upea opas, joka auttaa paitsi orastavia viherpeukaloita kuin myös heitä, jotka rakastavat selata hurmaavien kotien kuvia.

 

14358973 551043731754862 2465514301253896290 n

 

 

Här hittar ni Green home book på instagram. Massor av inspirerande bilder även där!

 

 

Skarmavbild 2016 10 17 kl. 20.39.58Skärmdump från @greenhomebook

 

Bilder: Green home book