måndag 29 maj 2017 - 08:18

Rum i rummet

I gårdagens inlägg var jag inne på det här med att inreda en liten lägenhet och jag tänkte fortsätta på samma tema idag. Jag har själv aldrig bott i en etta och kanske just därför tycker jag det vore jättekul att inreda en minilägenhet. I teorin låter det som en enkel grej, men jag kan tänka mig att det sist och slutligen är betydligt svårare att inreda ett litet hem än ett stort hus. 

 

 

compactliving3

 

 

Hemligheten ligger i att lyckas skapa rum i rummet, eftersom sovrummet och vardagsrummet ofta ska samsas i samma utrymme. Sovdelen vill man förstås gärna försöka separera lite från vardagsrumsdelen och till det ändamålet fungerar en vikskärm utmärkt, som t.ex. Jassa från Ikea eller Snidad från Ellos (adlink).

 

 

compactliving4

 

 

En stor, skön soffa och några flyttbara sittmoduler är perfekt när man snabbt vill kunna möblera om vardagsrummet enligt behov. 

 

 

compactliving5

compactliving1

 

Tipstack till Husligheter. Foton: Bosthlm

söndag 28 maj 2017 - 11:23

Skräddarsydd vägghylla

På tal om vad man ska hänga på väggen ovanför sängen så fick jag nyss syn på den här idén från Ikea. Istället för tavlor kan man också bygga ett skräddarsytt hyllsystem runt hela sängen. Fungerar både som skrivbord, bokhylla och nattduksbord och lämpar sig kanske allra bäst i små lägenheter där man har behov av att kombinera flera rum i ett. Perfekt för en liten etta till exempel.

 

 

 

 

Den nya Svalnäs-serien är tillverkad i bambu, som vi ser allt mer av i inredningen just nu. Här har man stylat med förvaringsboxar i bambu och inredningsdetaljer i kork för att förstärka den naturliga känslan. Jag noterade att Hektar-lampan numera också finns som skrivbordsmodell.

 

 

 

 

En annan nyhet som skymtar på bilderna är träkrokarna Skuggis, som finns i tre olika modeller.

 

 

 

 

I Svalnäs-serien ingår många olika färdiga hyllkombinationer, men man kan förstås också bygga sina egna skräddarsydda konstellationer.

 

 

svalnas ikea

 

Bilder: Ikea/Livet Hemma

söndag 21 maj 2017 - 12:03

Tips på vad du kan använda korkunderlägg till

I natt drömde jag om glasunderlägg i kork. Specifikt dessa från Ikea. Lite märklig dröm kan tyckas, men vi har en bunt sådana underlägg på vårt köksbord och använder dem vid varje måltid, så det är inte så långsökt som det kanske först verkade.

 

avskild lasinalunen 0464522 PE609588 S2

 

Min dröm handlade om alternativa användningssätt för dessa underlägg. Främst höll jag på och hängde upp dem i olika formationer på väggarna i barnrummen. Det blev roliga mönster och såg så där lite skojigt ut. När jag vaknade tänkte jag att det där har säkert också någon annan testat, så jag öppnade Pinterest. Och ja, där fanns förstås massor av tips på hur man kan använda liknande underlägg på lite mer kreativa sätt. Den bild som mest liknade min dröm är nog den här, som kommer från Ikea Livet hemma. Jag älskar den här och vill genast göra en likadan här hemma!

 

 

 

 

Här har man använt underlägg i olika storlekar, vilket gör att det ser mera levande och balanserat ut. Kork är ju ett utmärkt material för anslagstavlor, så de flesta idéer jag hittade på Pinterest handlar om just detta - att hänga upp saker och ting.

 

 

 

 

Funkar även bra för upphängning av smycken.

 

 

upphangning for smycken

 

 

Eller viktiga kom ihåg-lappar, vykort och annat snyggt man vill förvara synligt på ett samlat ställe.

 

 

cork bulletin

 

 

Måla några av underläggen och låt några vara den ursprungliga färgen. Blir en perfekt bas för att skapa en snygg moodboard ovanför ditt skrivbord.

 

 

cork board diy

 

 

En av de absolut snyggaste anslagstavlorna jag snubblade över var den här där man både klippt och målat underläggen. Klicka er in på den här sidan för mer inspiration på hur de kan arrangeras i olika former - den ena snyggare än den andra.

 

 

bulletin board cork diy

 

 

Det finns också många tips på hur man kan göra underläggens utseende lite roligare. Det enklaste är förstås att rita mönster på dem. Använd till exempel en vit eller svart tuschpenna och rita mönster på fri hand eller med hjälp av en linjal.

 

 

cork coasters diy

 

 

Du kan också måla dem i snygga färger och dekorera med mönster. Här finns en utförlig steg-för-steg guide där du kan se hur de här pastelliga underläggen är gjorda.

 

 

corkcoasters painted diy

 

 

Gillar du den sockersöta stilen kan det här kanske vara något för dig. Gör underläggen till söta donuts genom att dekorera dem med filttyg i härliga färger. Här hittar du instruktioner.

 

 

diy donut coasters

 

 

Du kan också skapa mönster genom att använda en "träbrännare". Jag har ingen aning om verktygets rätta namn, men ni vet säkert alla vad jag menar. Här finns steg-för-steg instruktioner.

 

 

diy cork coasters

 

 

Något som mina barn garanterat skulle gilla är dessa underlägg med emojis.

 

 

emoji coasters

 

 

En rolig idé är att klippa och skära ut olika mönster. Här är jag dock osäker på hur hållbart resultatet blir eftersom kork har en tendens att trasas sönder ganska lätt i kanterna. Här finns tips på hur man gör monstera-underläggen medan &-tecknen kan köpas färdigt utskurna.

 

 

monstera cork coaster

 

 

Om du använder lite större kastrullunderlägg istället för de små glasunderläggen kan du enkelt göra en pennhållare för skrivbordet. Bara att limma ihop några underlägg och borra valfritt antal hål i dem.

 

 

desk organizer2

 

 

Och när vi kommer lite närmare jul kan du fixa enkla och stilrena julprydnader av kork.

 

 

diy cork christmas ornaments

 

 

Tänk vad en liten dröm kan resultera i! Nu känner jag att min inspiration är på topp och helst av allt skulle jag inhandla ett gäng underlägg redan idag och börja pyssla. Jag har faktiskt en passlig vägg där jag skulle kunna skapa något snyggt... Det bästa av allt är att det blir personligt och unikt och kostar nästan ingenting. DIY när det är som bäst!

 

 

Bilder: Ikea/Livet hemma, We must be dreamers, Design for mankind, Jesus Sauvage, Where the smiles have been, Show home, Love create celebrate, Curbly, Etsy, Fancy, Squirrellyminds.

fredag 19 maj 2017 - 15:50

Tavlor ovanför sängen

En sak som folk brukar be mig om råd om är hur man ska tänka med väggutrymmet ovanför sängen. Mitt första tips är förstås att skaffa en sänggavel, då minskar det tomma utrymmet avsevärt och sängen känns mera ombonad och mysig om den har en gavel. Men trots det så återstår fortfarande en hel del tom väggyta som man borde fylla med något snyggt. Hemma hos oss har vi faktiskt inte det problemet eftersom vi har snedtak ovanför sängen och det är nätt och jämt så att sänggaveln ryms in där.

 

 

DSC 4468w2

 

 

Det vanligaste sättet att fylla utrymmet har främst varit genom en stor tavla i liggande format eller två mindre i stående format. Eller en vägghylla eller tavelhylla fullproppad med småprylar, dekorationer och tavlor. Jag brukar avråda från hyllor ovanför sängen - främst av den anledningen att jag själv skulle tycka det är lite obehagligt att sova med en hylla full med prylar rakt ovanför mitt huvud. Så satsa på tavlor säger jag - men tänk lite nytt när du hänger dem. Det är faktiskt inte så viktigt med symmetrin.

 

 

bedroomFoto: Stadshem

  

 

Jag har noterat en ny trend på den här fronten. Nåja, jag vet inte hur ny den är, men så gott som varje sovrum stylas på det här sättet numera. Du kan glömma de där symmetriskt placerade tavlorna rakt ovanför sängen. Nu kan du istället hänga dem precis som du vill - kanske bara en tavla på ena sidan av sängen.

 

 dark bedroom walls

Foto: Alvhem

5a8a12b0550cca999098395631ab93a0Foto: Cocolapine design

 

 

Eller varför inte två tavlor i olika storlekar bredvid varandra (detta skulle ha varit big no-no i min värld för bara några år sedan, men nu tycker jag det funkar hur bra som helst.) Jag tycker faktiskt det är rätt skönt med lite mindre symmetri och lite mera oregelbundenhet som syns på alla dessa bilder. Tycker man det känns "haltande" kan man till exempel placera en lampa eller en blombukett på andra sidan för att balansera upp det lite. 

 

 

picture over bed 1

Foto: Stadshem

 

 

Du kan också ösa på med mängder av tavlor runt sängen och låta dem flöda ut mot sidorna i ett oregelbundet virrvarr.

 

 

bedroom artwallFoto: Stil inspiration

bedroom pictures

Foto: Fantastic Franc

 

 

Eller ett collage av mindre tavlor som placeras vid ena sidan av sängen, medan den andra sidan är helt tom.

 

bedroom1

Skarmavbild 2017 05 19 kl. 15.42.30

bedroom simplicityFoto: Cocolapine design

pastel bedroomFoto: Avenue lifestyle

 

 

Jag avslutar den här bildbomben med klyschan "i det enkla bor det vackra" som symboliseras mycket väl i den här bilden.

 

 

simple artwall

Foto: Alvhem

 

Alla dessa bilder finns sparade i min Pinterest-mapp "Bedroom". Följ gärna den för att få mera sovrumstips! Ha en riktigt skön helg!

måndag 15 maj 2017 - 23:26

Nyheter från Lagerhaus

Lagerhaus skickade ut bilder på vad de kallar för "höstens första kollektion". Jag fullkomligt vägrar börja prata om höst ännu, så jag tycker det låter bättre med senkommarkollektion eftersom produkterna kommer att finnas i butik från och med juli.

 

 

precollection aw17 4

 

 

Kollektionen går under namnet "A New Phase" och inspirationen kommer från solljus, mörka himlar och dimmiga sjöar.
- Vi vill hålla fast vid den gröna känslan av sommar och lägger till mjuka pastell- och nudetoner, säger Lagerhaus tf designchef Susanna Rudebeck.

 

 

lagerhaus phase

 

 

En av mina favoriter i kollektionen är kudden med skogsmotiv. Det visar sig vara fotografiet "Gryningen" taget av Jonna Jinton och motivet syns även på flera andra produkter. Jonna Jinton känner ni säkert till - hon är fotografen, konstnären och bloggaren som flyttade till en liten by i norra Sverige och fotar de mest magiska naturbilderna. 

 

 

precollection aw17 30

precollection aw17 26

 

 

En snygg vas som möjligtvis kan vara lite inspirerad av vasen "Äng" från Klong, som jag bland annat visat här tidigare. Ingen direkt kopia, men snarlik funktion med locket där blommorna sticks ned för att få stöd.

 


precollection aw17 2

 

 

Piedestaler i olika modeller är fortfarande en stor hit och fungerar även bra ute på terrassen nu i sommar. Den avlånga lådmodellen påminner lite om Ferm Livings Plant Box tycker jag.

 

 

precollection aw17 3

 

 

Annars är det en hel del sådant jag förknippar med Lagerhaus - småprylar av olika slag, doftljus, anteckningsböcker och muggar med texter.

 

 

lag

precollection aw17

precollection pplus 3

 

 

Jag noterar att avocadon återfinns både som mönster och som skål - kanske det blir den nya ananasen?

 

Foton: Lagerhaus

söndag 14 maj 2017 - 15:00

Var är mångfalden?

Jag brukar ha svårt att lämna Eurovisionen bara så där rakt av. När man varit så insnöad på hela spektaklet under flera veckors tid är det svårt att sluta fundera på det direkt när finalen är avslutad. Så under dagens promenad snurrade en massa ESC-tankar i mitt huvud (vad annat ska man tänka på när man får en timmes egen tid om inte ESC?)

Det jag funderade mest på var det här med mångfalden. "Celebrate diversity" var årets slogan för tävlingen. Hylla mångfalden. Samtidigt tycker jag att vi går mot mer och mer likriktade bidrag när de flesta väljer att sjunga på engelska. Man gör sitt yttersta för att slipa bort sådant som är utmärkande för det egna landets musik. Man tar in svenska låtskrivare och producenter för att försöka göra ett nummer som ska "gå hem" bland alla européer. Allt för att klättra så högt upp på resultatlistan som möjligt.

När det här med engelskan kom in i bilden år 1999 var det nog många som var glada över det. För det kändes kanske lite orättvist att Finland alltid varit tvungna att sjunga på finska eller svenska och Portugal på portugisiska, för vem kan gilla en låt där man inte förstår ett enda ord eller kan sjunga med? Så var det nog många som tänkte och till en början kändes tävlingen mera rättvis när alla kunde sjunga på engelska och "tävla på lika villkor".

Men samtidigt hände något. Man kan inte längre vara säker på om det är Cypern, Norge eller Ryssland som framför ett bidrag eftersom de flesta försöker låta så mainstream som möjligt. När jag tänker tillbaka på de Eurovisions-tävlingar jag minns från min barndom är det främst mixen av olika typer av musik jag tänker på. Och blandningen av språk som man nästan aldrig hörde annars än just under Eurovisionen. Jag minns att jag lärde mig sånger på grekiska, makedonska och luxemburgiska utantill och jag sjöng helhjärtat med. Mina barn vet knappast ens att många av de här språken existerar.

 

 

diversityUngern, Portugal, Italien och Frankrike är länder som vågade sjunga på andra språk än engelska i årets ESC.

 

Jag hörde någon nämna att Sverige är inblandat i 16 av årets bidrag. Jag förstår absolut varför många länder gör så i sin iver att kamma hem mera poäng. Svenskarna kan det här med att göra musik som gillas av den stora massan. Men samtidigt blir det så otroligt välputsat och slätstruket när majoriteten av låtarna känns som vilken poplåt som helst. Jag skyller absolut inte allt på Sverige nu, men jag efterlyser definitivt mera mångfald i tävlingen. Återgå till det som var grunderna i ESC, lyft fram det som är unikt i landets egen musikstil och våga skippa engelskan till förmån för landets eget språk.

Kanske Portugals vinst gör att fler vågar satsa på det konceptet nästa år. Det brukar ju vara så att vinnaren inspirerar många att göra likadant nästa år. Jag hoppas att vi är på väg bort från det likriktade och vågar närma oss det som är unikt och utmärkande för respektive land i stället. Jag tror att Europa skulle vinna på det - att vi åtminstone en gång om året skulle påminnas om den stora mångfalden istället för att försöka trycka in alla i samma form. Om man ser på samhället i stort så går vi hela tiden mot det personliga och individuella. Ingen vill längre vara lik någon annan, utan alla försöker sträva efter att lyfta fram sina egna unika styrkor. Jag hoppas det också smyger sig tillbaka in i ESC. Nästa år tycker jag vi skickar en låt som framförs på finska eller svenska till ESC!

söndag 14 maj 2017 - 12:13

Bring music back

Jaa! För en gångs skull känner jag mig nöjd dagen efter Eurovisions-finalen. Extremt nöjd faktiskt. De fem bidrag jag delade ut mina högsta poäng till placerade sig på plats 1, 2, 4, 6 och 8. Hela resultatlistan överensstämmer rätt bra med hur jag fördelade mina poäng och många av de bidrag som jag gav 5 poäng eller lägre hittas också i slutet av listan.

Det enda som avviker rejält från min lista är väl Rumänien då, men det var jag beredd på. Man kan alltid vara säker på att folk röstar på liknande "fjantbidrag" - mest som en protest antar jag. Det var faktiskt lite nervöst när Rumänien ännu var kvar bland de fem låtar som inte hade fått publikens röster eftersom vad som helst kan hända när de stora poängtalen delas ut. Men till alla lycka röstade både jurygrupperna och publiken fram Salvador Sobral som vinnare. Precis som jag tippade i går.

 

4a545333f5c089c287926abeb132f4e6

 

Det råder väldigt delade meningar om den här låten och den kan jag förstå. Jag rankade inte låten speciellt högt efter första lyssningen heller, men efter att ha hört låtarna några gånger var det helt klart den här som stack ut mest - på ett mycket positivt sätt. Och Salvador Sobral som person har nog en stor del i låtens framgång. Kombinationen av rätt sångare med rätt låt var det som gjorde vinsten möjlig tror jag, låten hade knappast funkat lika bra utan Salvador och hans känsla i framträdandet.

 

"Music is not fireworks, music is feeling, so let's try to do this and bring music back, which is what matters."

 

Så sa han när han intervjuades direkt efter vinsten och jag tror faktiskt att det summerar rätt bra varför han vann. I ESC försöker alla slå ut varandra genom att synas lite mer, ha lite mer fyrverkerier, lite mer galenskap, lite häftigare styling eller lite coolare show än konkurrenten. Medan majoriteten försökte lite för mycket gjorde Portugal precis tvärtom och satsade allt på musiken och en karismatisk sångare. Och det visade sig vara ett vinnande drag!

 

Annat att notera från finalen då? Jag är i alla fall extremt glad över att Europa förstod storheten i Belgiens låt "City lights" och gav Blanche en fjärde plats. Hon gjorde dessutom ett riktigt, riktigt bra framträdande i finalen, mycket bättre än i semifinalen, så det bidrog säkert till hennes fina placering. Den låten kommer bli min sommarfavorit i år!

 

Favorittippade Italien halkade slutligen ner till en sjätte plats, men det kändes redan dagarna innan att han tappat en hel del till förmån för Portugal. Kanske Italiens låt hann spelas sönder lite innan finalen? Själv tror jag det kan vara anledningen till att han inte lyckades bättre än så. 

 

Spanien kom på sista plats. Jag gav dem 1 poäng och skrev att låten får högsta poäng i tjatighet, så jag är helt enig med resten av Europa att sistaplaceringen skulle gå till dem. Att Tyskland kom nästsist var dock lite väl hårt enligt mig. Jag blir fortfarande glad när jag hör deras låt, så den hade gärna fått placera sig på den övre halvan av resultatlistan. Sverige kom femma och det var väl ungefär det som var väntat också. Så ja, summa sumarum har jag sällan varit så nöjd med en resultatlista i ESC som jag är i år.

 

P.S. Salvador gillade Finlands bidrag Blackbird och på hans Facebook-sida finns en video där han sjunger den tillsammans med sin syster. 

 

Foto: Eurovision.tv

lördag 13 maj 2017 - 11:14

Tolvan går till...

Nu tänker jag tråka ut dig - eller glädja dig beroende på om du är en ESC-nörd eller inte - med ett aslångt inlägg där jag poängsätter samtliga låtar som deltar i kvällens final. Varför då? Jo, mest för att jag tycker det är så sjukt roligt! Och för att jag varit hemma med vattkoppssjuk son och därför hunnit lyssna på ESC-låtarna om och om igen de senaste dagarna.

Jag delar ut poäng i samma skala som man gör i finalen, 1-7, 8, 10 och 12. Det fina med min bedömning är dock att alla får poäng och flera kan alltså få samma betyg. Vi börjar med de lägsta poängen och avslutar med tolvorna. Orkar du inte läsa om de riktigt usla låtarna så kan du scrolla ner och se vilka fem låtar som får 12 poäng av mig. Klicka på låtnamnen om du vill lyssna på låtarna och läsa mer om artisterna.

 

1 poäng

SPANIEN - DO IT FOR YOUR LOVER
En av de låtar som går mig mest på nerverna i år. Den får högsta poäng i tjatighet. "Do what for my lover" undrar jag låten igenom. Får dock inget svar på den frågan och det gör mig ännu mer irriterad. Hittar faktiskt inget positivt att säga om den här.

 

ÖSTERRIKE - RUNNING ON AIR
I fjol fick Österrike en 12:a av mig när Zoë sjöng Loin d'Ici, men i år är det så slätstruket att jag somnar. Gnälligt och jobbigt att genomlida. Så tyvärr Nathan Trent. Det här är en låt som inte ens borde ha kommit så långt som till final.

 

STORBRITANNIEN - NEVER GIVE UP ON YOU
Totalt menlös ballad som inte gör något som helst intryck på mig. Inget nytt där, man kan vara säker på att de låtar som levereras till ESC från Storbritannien alltid är en besvikelse.

 

RUMÄNIEN - YODEL IT!
En av årets största snackisar som jag har extremt svårt att veta var jag ska placera på min skala. Jag tror (tyvärr) att den kommer kamma hem många röster, men jag måste ändå bedöma den utgående från vad jag tycker om den. Och sanningen är att den är en plåga i mina öron. Däremot är det just sånt här som kan gå hem i ESC, så jag är inte förvånad om folk röstar fram den här till en topp 5 placering. Själv kommer jag dock aldrig vilja höra joddlandet efter att lördagens final är över.

 

 

2 poäng

VITRYSSLAND - STORY OF MY LIFE
"Hey, hey ajajajajåå" sjunger Naviband ungefär 5000 gånger. Till slut blir det lite för tjatigt. Pluspoäng för att den ändå är glad och svängig. Men det räcker inte speciellt långt. Var mycket besviken när den här låten gick vidare, jag hade hellre gett en finalplats till Estland eller Island istället.

 

GREKLAND - THIS IS LOVE
Den här låten ville jag överhuvudtaget inte se i finalen heller. Den första minuten av låten är dock riktigt bra, men sen ändrar den karaktär och blir alltför dansant och poppig. Hade man fortsatt på den lite mer dämpade linjen som den inleddes med hade jag gett betydligt högre poäng. Nu blir låten en dussinvara som glöms bort så fort den tar slut.

 

 

3 poäng

NEDERLÄNDERNA - LIGHTS AND SHADOWS
De tre skönsjungande systrarna känns ju väldigt proffsiga och välslipade, men samtidigt blir det extremt tråkigt. Jag har jättesvårt för den här typen av musik. Stämsång i ESC - njae. Jag vet inte vad jag ska säga att det är för fel på låten, men den irriterar mig på något sätt. Önskar bara att den ska ta slut väldigt snabbt.

 

UKRAINA - TIME
Fjolårets vinnarland gör sitt yttersta för att inte vinna igen. Nå nä, så dålig är den väl inte (bättre än den som vann i fjol åtminstone). Det här är årets enda hårdrockslåt och säkert plockar den några poäng just av den anledningen. Eller så inte. Jag har inget emot hårdrock i ESC, men då ska det nog vara en betydligt bättre låt än den här.

 

DANMARK - WHERE I AM
Anja sjunger extremt bra, ingen tvekan om saken. Men låten är så konstig! En poppig ballad, typ? Den är något slags mellanting som jag inte alls förstår mig på. Visst, ibland lite skön, men jag har ändå svårt att ta den till mig. 

 

 

4 poäng

 

ARMENIEN - FLY WITH ME
Det här är den låt som influerats mest av fjolårets vinnare Jamala. Tror dock inte att Europa vill ha två så pass likadana låtar som vinnare två år i rad, så därför tror jag inte på någon topp 10 placering för Armenien.

 

POLEN - FLASHLIGHT
Trots att det här är ett år med väldigt många ballader är det få av dem som lyfter så högt som en ballad ska göra. Jag vet inte med er, men jag har ännu högre krav på en ballad än på en poplåt. När man blivit bortskämd med 80-talets pampiga ballader kan man liksom inte tolerera något sämre än det. Polens "Flashlight" är knappast en låt jag kommer minnas efter att årets ESC är slut. 

 

 

5 poäng

ISRAEL - I FEEL ALIVE
Glad poplåt som man hört tusentals gånger förr i snarlika versioner. Jag gillade den glada dansvideon bättre än liveframträdandet. Sångaren påminner lite om Sveriges Robin, men låten är sämre. Det är svårt med låtar som hamnar här i mellanskiktet, de tenderar jag att glömma bort bland alla riktigt bra eller riktigt dåliga låtar. Kanske kommer den här att spelas på nattklubbarna i sommar, men hans falsett i refrängen är lite för störande för att jag ska orka höra den fler gånger.

 

 

6 poäng 

CYPERN - GRAVITY
Jag gillar beatsen i den här låten, det är både långsamt men samtidigt har låten ett rejält tryck. Känns som en ganska typisk ESC-låt och tja, den är helt ok. Knappast någon som placerar sig bland topp 10, men den hör ändå till den bättre halvan av starfältet.


 

7 poäng

MOLDAVIEN - HEY MAMMA
Den här irriterade mig ofantligt mycket när jag såg videon. Men liveframträdandet var den första semifinalens snyggaste nummer och låten kändes plötsligt mycket bättre tack vare showen. Epic Sax Guy lär åtminstone dra många röster. Ganska traditionell "halvrolig" ESC-låt som dock tenderar bli lite tjatig när man hört "mamma, mamma" i tre minuter.

 

TYSKLAND - PERFECT LIFE
Jag tycker faktiskt lite synd om de fem länder som varje år går direkt till finalen. Jag tror det är mycket bättre att delta i semifinalerna och på det sättet synas en extra gång på scen. Den här låten har varit lite i skymundan, kanske just för att den är direkt i finalen, men varje gång jag hör den får jag en positiv känsla. Tycker den är fin och hoppfull på något sätt. Dock ingen vinnarkandidat.

 

AUSTRALIEN - DON´T COME EASY
I fjol fick Dami Im min 12:a, jag tycker hon borde ha vunnit då. I år skickar Australien också en ballad, men den når inte upp till samma nivå. 17-åriga Isaiah har en otroligt fin röst, men hans låt borde ha varit snäppet pampigare för att ha en chans i toppstriden. Dessutom tyckte jag att liveframträdandet var rätt mycket sämre än videon.

 

 

8 poäng 

KROATIEN - MY FRIEND
Jamen ja, vad ska man säga om den här? Det är verkligen ingen låt jag skulle lyssna på "i normala fall", men i ESC är sånt här mer än väl godkänt och jag kan inte låta bli att gilla den. Och killen har ju definitivt talang! Att byta mellan maffig operaröst och smörig boy band-röst genom hela låten förtjänar några extra poäng. Bör absolut placera sig bland topp 10 tycker jag. 

 

NORGE - GRAB THE MOMENT
En av de låtar som känns riktigt moderna i årets startfält. Kommer ofta på mig själv med att gå runt och sjunga "I´m gonna kill that voice in my head" och det är alltid ett bra tecken. Tycker den här känns glad och medryckande, men jag tror faktiskt inte den kommer placera sig speciellt högt i resultatlistan trots det eftersom den nog inte tilltalar den stora majoriteten.

 

FRANKRIKE - REQUIEM
Den här låten har vi lyssnat på en hel del här hemma eftersom den är Agnes favorit. Videon känns härligt fransk med fina vyer från Paris, men jag blev lite besviken på hennes scenframträdande som kändes väldigt mörkt och futuristiskt. Hade hellre sett ett ljust scennummer med massor av körsbärsblommor och några franska cafébord. Typ. Konstigt hur vissa låtar kan påverkas så mycket av scenshowen. Men det uppvägs lite av att hon sjunger på franska - allt låter lite vackrare då.

 

SVERIGE - I CAN´T GO ON
Som jag skrivit tidigare så finns det något som stör mig med den här låten. Egentligen skulle jag vilja ge den ännu lägre betyg, men jag hör ju trots allt att det är en bra låt i årets rätt svaga startfält. Tippar nog att Robin placerar sig bland de 6-7 främsta, men för mig ger framträdandet upphov till lite bad vibes på något sätt. Det känns så kallt och beräknande, jag saknar glimten i ögat och humorn i uppträdandet. Men han får en åtta ändå, låten är bättre om man bara lyssnar på den och inte tittar på showen.

 

 

10 poäng

AZERBAJDZJAN - SKELETONS
Både låten och sångerskan Dihaj är riktigt coola och jag får lite Tatu-vibbar här. Scenshowen var en av de som stack ut i semifinalen, helt olik någon annan. Jag orkar inte riktigt med fler kvinnor i långa, fluffiga prinsessklänningar och långt, vågigt hår (hur många sådana har vi inte sett i år?), utan jag föredrar den lite tuffare stilen som Dihaj har. Egentligen kunde jag ge en 12:a här, men jag snålar in lite för jag tror ändå inte den kommer slåss om förstaplatsen.

 

 

12 poäng

ITALIEN - OCCIDENTALI'S KARMA
Den här låten är alltså segertippad och jag förstår definitivt varför. Jag gillar att det inte bara är en vanlig "toklåt" med en gorilla, utan att den faktiskt har ett budskap. Eros Ramazotti-rösten, dansen och karisman - alla ingredienser för vinst finns definitivt här. Man kan inte bli annat än glad av den! För ett par veckor sedan skulle jag ha sagt att Francesco Gabbani är ohotad på tronen, men man vet ju aldrig hur Europa röstar - det har vi märkt många gånger tidigare. Portugal kan mycket väl segla förbi Italien, jag tror att många fått upp ögonen för deras bidrag den senaste tiden.

 

UNGERN - ORIGO
Den här låten nämnde jag redan i mitt första ESC-inlägg som jag skrev för snart en månad sedan. Jag gillade den skarpt då och efter att ha sett uppträdandet i semifinalen är jag beredd att ge Joci Papai en tolva. Den här låten innehåller den perfekta mixen av modernt sound och traditionella etnoinfluenser - något som alltid får pluspoäng av mig. Mycket skön beat! Vet att många stört sig på rapdelen i mitten, men jag kan genomlida den eftersom jag vet att refrängen kommer som en belöning efter en stund. Och den älskar jag! Hoppas innerligt det går riktigt bra för Ungern.

 

PORTUGAL - AMAR PELOS DOIS
Portugal brukar alltid ha de värsta låtarna, det är då jag brukar stiga upp och gå till kylskåpet. Den här låten kunde lätt vara en sådan också - och det skulle den garanterat vara om någon annan än Salvador Sobral stod vid mikrofonen. För det är enbart han och hans säregna utstrålning som gör att man sitter kvar och trollbinds från början till slut. Låten är unik och liknar ingen annan i årets startfält. Stort plus för att han sjunger på portugisiska. Förra gången jag skrev om låten var jag kanske inte så översvallande positiv, men i min värld har låten växt betydligt sedan dess. Jag tror och hoppas att Salvador återfinns bland topp tre i finalen. Missa inte den här videon där Salvador och han syster (som skrivit låten) berättar vad den handlar om - dessutom på perfekt klingande American English.

 

BELGIEN - CITY LIGHTS
Som jag skrivit flera gånger tidigare så är det här min absoluta favorit i år. Jag fullkomligt ÄLSKAR låten och hennes röst! Det enda som drar ner intrycket lite är scenframträdandet eftersom det syns rätt tydligt att Blanche är väldigt nervös. Nu var inte semifinalen någon totalkatastrof, men man skulle kunna lyfta den här låten så mycket högre med en snygg show och coolare styling. Det här är ingen låt som ska sjungas i en tyllklänning med blommor tycker jag (skulle hellre ha sett henne i en outfit i stil med Norges Svala, som för övrigt var årets snyggast stylade kvinna). Men ja, jag bortser absolut från nervositeten och bristen på styling och ger Blanche en 12:a eftersom låten är toppklass. Känns väldigt 2017. Hoppas hon levererar riktigt ordentligt i finalen!

 

BULGARIEN - BEAUTIFUL MESS
Kristian Kostov utnämnde jag redan tidigare till årets balladvinnare. Och om det fanns några tvivel om den saken så övertygade han mig definitivt i semifinalen. Det här är inte en ballad i 80-tals tappning som de flesta andra försöker vara, utan den här är modern och väldigt melankolisk och jag är helt såld. Mycket fin låt och dessutom är Kristian den snyggast stylade killen i år. Scenshowen passar perfekt till låten och allt blir en väldigt snyggt förpackad helhet som är värd 12 poäng.

 

Jag har skrivit att startfältet är det sämsta på väldigt länge, men när jag ser på fördelningen av mina poäng ligger ändå många i den övre halvan. Det var faktiskt lite otippat! Antagligen beror det på att jag hört alla låtar så många gånger att även de sämsta börjar bli lite bättre. Hur bra en låt är har egentligen också väldigt mycket att göra med hur bra resten av låtarna är. Här finns säkert sådana som jag hade gett betydligt lägre poäng om konkurrensen varit lite tuffare i år. 

 

Vem vinner då? Någon av mina 12:or hoppas jag förstås. Vanligtvis brukar jag har en klar favorit, men i år kommer jag att glädjas lika mycket oavsett om det blir Italien, Ungern, Portugal, Belgien eller Bulgarien som vinner. Men om jag ska spekulera i hur det kommer att gå så TROR jag nästan att jag ändrar mig sedan min senaste bedömning och säger att Portugal kommer vinna i år. En mycket spännande kväll har vi åtminstone framför oss!

Vem får din 12:a?

 

 

torsdag 11 maj 2017 - 22:07

Presenttips

adlinks

 

Vad köper man till en inredningsintresserad mamma på morsdagen? Eller till nybakade studenter, konfirmander och brudpar? Det är säkert fler än jag som har många fester inprickade i kalendern de kommande månaderna. Här har jag plockat ihop några saker jag själv gillar - i varierande prisklasser. Den billigaste - fejkkorallen - kostar under 10 euro, men är en riktigt dekorativ pryl som jag också har här hemma. Själv suktar jag mest efter någon av de stora vaserna just nu, kanske allra helst den guldbruna som jag tror skulle passa perfekt i vårt vardagsrum. Och en presskanna står också högt på önskelistan, gärna en extra snygg i koppar och svart.

 

 

presenttips

 

1. Fejk-korall  // Ellos
2. Vasen Äng // Klong // Room21
3. Svartvit kanna // Ellos
4. Påslakan // Odd Molly // Ellos
5. Glaskanna // Ellos
6. Presskanna // Bodum // Royal Design
7. Trädgårdsslang i guld // Garden Glory // Room21
8. Alvar Aalto vas i färgen aavikko // Iittala
9. Grön vas // Marimekko // Royal Design

 

tisdag 9 maj 2017 - 20:47

Blogglista: ESC

På lördag kommer jag att sitta bänkad framför tv:n och följa med Eurovision Song Contest från Kiev. Och därför måste jag såklart fylla i veckans blogglista som förstås handlar om just ESC!

• Jag tycker att Eurovision Song Contest är:
En väldigt trevlig tradition. Och det enda som får mig att knäppa på tv:n frivilligt en gång per år. 

 

• Den bästa vinnarlåten genom tiderna:
Det här är såå svårt. Eller det är helt omöjligt att välja endast en. Men det måste bli någon av låtarna som vann när jag var liten. För ESC är så mycket nostalgi för mig - det var som bäst på sent 80-tal. Alla vinnarlåtar mellan -84 och -91 kunde få min förstaplacering.

Italiens låt "Insieme 1992" med Toto Cutugno lärde jag mig utantill, både texten och alla hans rörelser. Jag kan precis varenda kameravinkel utantill ännu i denna dag. 

 

 

"J'aime la vie" med Sandra Kim som vann år 1986 och Johnny Logan med "Hold me now" år 1987 är andra storfavoriter från den tiden. Om jag ska välja någon av de mer moderna vinnarna så är valet lätt: Loreen med Euphoria. Minns när jag hörde den för första gången i en av deltävlingarna så sa jag att hon kommer vinna hela ESC - ingen tvekan om saken. Och så blev det också!


• Min åsikt om politikens roll i sångtävlningen:
I den här frågan uttryckte jag ju min frustration förra året när Jamala vann med den väldigt politiskt laddade låten "1944". Så jag ids inte gå in på det desto mera här, då blir jag så långrandig. Men jag tycker alltså att en låt ska vinna för att det är en BRA LÅT (eftersom det ju är en musiktävling vi snackar om) - inte för att det är ett viktigt politiskt budskap. Sedan 2005 finns det en regel som säger att ESC ska vara en icke-politisk tävling, så jag tycker man kan hålla sig till den regeln om den nu en gång existerar. (Och eftersom den här regeln infördes först 2005 är Insieme-låten alltså godkänd i min värld trots att den handlar om att ena Europa - ifall ni undrar hur jag resonerade där). 

 

• I år vinner:
Francesco Gabbani från Italien med låten Occidentali's Karma. Jag tycker som sagt att startfältet är otroligt svagt i år och det finns inte många potentiella vinnarkandidater för mig. Italiens låt skulle kanske inte vinna om konkurrensen var hårdare, men i år tror jag det är precis en sådan här glad och trallvänlig låt som behövs efter fjolårets tunga och dystra vinnarlåt. Återstår att se om alla förhandstippningar håller sträck nu då! Min favoritlåt är dock Belgiens City Lights, men jag tror inte den är tillräckligt medryckande för att klara av att charma alla tittare. Och jag är också livrädd för att se hurdant liveframträdande hon gör, känner att det kan bli platt fall där.


• Så här laddar jag upp för finalen:
Veckorna innan kollar jag alla "inför-program" och sen går de bästa låtarna varma på Youtube (i år innehåller dock den spellistan färre låtar än nånsin). På själva finalkvällen är halva nöjet att tillbringa några timmar i köket och ladda upp med alla tänkbara godsaker, både sött och salt. Det här gjorde vi redan när jag var liten, så det är en viktig tradition och barnen är lika exalterade som mig. Och jo, barnen får såklart vara uppe så länge de orkar den här kvällen.


• En perfekt eurovisionslåt ska innehålla:
En melodi som sätter sig på hjärnan efter EN enda lyssning. Gärna en tonartshöjning mot slutet. Är det en ballad ska det vara mycket power. 

• Det här kunde förbättras med ESC:
I ärlighetens namn är jag liiiite trött på semifinalerna. Främst för att de går så sent på kvällarna och man ska upp till jobbet dagen efter. Det blir lite för utdraget även för en ESC-fantast som mig. Jag tror faktiskt att jag skippar semifinalerna i år och bara scrollar igenom resultatet dagen efter (verkligen inte min stil, men i år känns det faktiskt inte så superviktigt att höra alla låtar). Så om jag fick önska så skulle det endast vara en seminfinal och den skulle hållas på fredagen innan finalen.


• Det bästa med ESC är:
Att de som älskar tävlingen verkligen går "all in". Hela hypen, gemenskapen och glädjen kring ESC är ju helt fantastisk att ta del av.


• Mitt bästa eurovisionsminne:
Det måste nog ändå vara när Lordi vann år 2006. Bara för att det var en sådan total chock! Verkligen inget jag hade räknat med. Samma kväll ringde jag och bokade hotellrum i Helsingfors till maj följande år. Vad jag dock inte visste då var att jag i maj 2007 skulle ha en liten baby på 1,5 månad, så det blev tyvärr ingen Helsingfors-resa för oss. Men nån gång ska jag definitivt uppleva finalen!

 

• Bonusfråga: Vilka 10 ska gå vidare från den första semifinalen?
Australien, Belgien, Island, Sverige, Finland, Polen, Montenegro, Azerbadjan, Cypern, Slovenien.