fredag 24 juni 2016 - 09:50

Trevlig midsommar!

Midsommarafton - och man vaknar upp till solsken! Det händer minsann inte alla år! Vi ska snart packa bilen och åka söderut till mina föräldrars villa där vi ska äta gott, läsa böcker, prata och spela spel. Lugnt och skönt midsommarfirande med andra ord. 

 

 

hmprodBild: H&M

onsdag 22 juni 2016 - 19:05

F.W. Irjala i Jakobstad

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med F.W. Irjala

 

Som ni säkert vet har jag en liten förkärlek för Jakobstad och speciellt stadens inrednings- och möbelbutiker. Jag tycker det är helt fantastiskt att där finns så många fina och fristående specialbutiker, sådana som inte tillhör de stora kedjorna.

 

 

DSC 2

 

 

I dagens inlägg tänkte jag ta er med till en av dessa, nämligen möbelbutiken F.W. Irjala som ligger mitt i centrum i korsningen av Kanalesplanaden och Otto Malmsgatan.

 

 

DSC 6594

 

 

Johan Irjala, som tillhör ägarfamiljen, började med att berätta lite om affärens historia. Hans farfars far grundade butiken år 1908 så det är faktiskt den äldsta möbelbutiken i landet som ännu är verksam och inte tillhör någon av de stora kedjorna. Johan berättade också intressanta historier om hur möbelhandeln såg ut på den tiden och ända fram till 60-talet. Då var majoriteten av möblerna "halvfabrikat" när de levererades till möbelbutikerna. Möblerna färdigställdes sedan i affären - man lade till exempel stoppning i sofforna, klädde dem med tyger och målade möblerna. Ganska intressant, det hade jag faktiskt ingen aning om! 

 

 

DSC 6561

  

 

Men nu hoppar vi framåt till nutiden och tar en titt på utbudet i affären. Här vågar jag nästan lova att det finns något för alla. Butiken består av tre våningar plus en källare i ett 50-talshus. I de två översta våningarna finns flera mindre rum, det är nästan som en labyrint där man inte vet vad som döljer sig bakom nästa hörn. Där hittar man bland annat ett helt rum med högklassiga, inhemska stilmöbler, bland annat från Laitala. Gillar du den klassiska, gustavianska stilen kan jag rekommendera ett besök här.

 

 

DSC 6290

lai2 

 

 

I ett annat rum finns en sovstudio med olika sängar från Hästens. Johan berättar om de olika fördelarna med Hästens sängar och man märker att han är oerhört insatt i både tillverkningsprocessen och kvalitetsfrågorna.

 

 

DSC 6332

 

 

Det är en av de saker jag uppskattar allra mest med möbelbutiker som Irjala - den kompetens och det kunnande som personalen besitter. Oavsett vad jag frågar så får jag garanterat ett svar. När jag ska köpa lite dyrare prylar som till exempel möbler är jag definitivt den frågvisa typen - ni skulle bara höra - så det är oerhört viktigt för mig att försäljaren är kunnig och insatt och kan svara på alla mina frågor.

 

 

DSC 6327

 

 

Att Hästens sängar kostar en hel del vet säkert de flesta och Johan förklarar att priset beror på materialvalen och tillverkningsprocessen. Hästens har funnits i 160 år och fortsättningsvis ligger deras fokus på kvalitetshantverk, naturmaterial och design. I Hästens sängar används enbart de finaste naturmaterialen som framställts på ett hållbart sätt. Hästtagel, bomull, ull, lin, svensk furu och stål ger sängar med hög komfort, bra kvalitet och lång hållbarhet. Hästtagel är helt fri från allergener och har naturliga antibakteriella egenskaper. Johan berättar att tillverkningen av en Hästens-säng kan ta upp till 350 timmar, så det är inte svårt att inse att priset går hand i hand med kvaliteten här.

 

 

coll2

 

 

 

Johan och jag talar mycket om det här med kvalitet, hantverk och hållbar inredning. Som jag skrev i mitt inlägg om hållbar inredning för ett tag sedan så är det här något som verkligen ligger i tiden just nu. Medvetenheten om var produkterna producerats, hur de producerats och med vilka material är av stor betydelse för många konsumenter. Och intresset ökar hela tiden.

 

 

 

DSC 6218

 

 

Den nya "trenden" inom inredningsvärlden är defintivit att försöka hitta sin egen stil och att hålla fast vid den oavsett om de allmänna trenderna sedan svänger åt ett eller annat håll. Numera är det trendigare att inte följa trenderna skulle jag säga. Det här är också något som Johan lyfter fram - att satsa på hållbara kvalitetsmöbler som håller år efter år istället för att köpa nya vart femte år. Istället kan man enkelt variera känslan i rummet med hjälp av nya accessoarer som kuddar eller gardiner.

 

 

DSC 6523

 

 

Det här med att hitta sin stil och veta vad man gillar är inte alltid det lättaste, men jag tycker själv att jag blivit bättre på det under de senaste åren och då har jag också automatiskt blivit mindre mottalig för snabba trender som sveper förbi.

  

 

DSC 6253

 

 

Ta nu till exempel de klassiska, finsktillverkade Lundia-möblerna. De har hängt med sedan 1948 och fungerar fortfarande lika bra och känns helt rätt i tiden. Tillverkade i massivt, hållbart furu som håller år efter år. Lundias möbler är gjorda för att fungera genom hela livet, från ett utrymme till ett annat och från en livssituation till en annan. 

 

 

lundia

 

 

Förutom bokhyllor finns även byråer, matbord, loftsängar och lampor i Lundias sortiment. Möbler som är lätta att sätta ihop och ta isär, komplettera och variera.

 

 

DSC 6242

 

 

Johan tipsar om att man kan modifiera sin gamla Lundia-hylla med enkla medel. Är den nött kan man slipa och måla om den, varför inte i någon rolig och oväntad kulör. Man kan lägga in träfärgade hyllplan i en svart hylla. Det här är min personliga favorit, gillar kombinationen av svart och träfärgat väldigt mycket! 

 

 

DSC 6550

 

 

På Lundias webbsida finns massor med tips på hur du kan piffa upp din gamla hylla, så kolla in den här sidan om ni vill få lite inspiration. Har du ett utrymme med lite udda mått där du har svårt att hitta en passande möbel kan Lundias serie Fuuga vara lösningen eftersom man kan kombinera modulerna enligt sina egna behov, lite som Lego-bitar. Av de mindre modulerna kan man till exempel bygga ett nattduksbord eller en vägghylla, av större en hurts eller en tv-bänk. Det går också att kombinera moduler i olika storlekar.

   

 

Fuuga lasten 1 hires rgb 500x547

Foto: Lundia 

 

 

Förutom finsk design hittar man även dansk design hos Irjala. Johan och jag kollade på köksborden från danska Skovby en god stund. Som ni kanske minns när jag skulle köpa ett nytt köksbord förra sommaren så var det en process som tog ganska länge eftersom jag inte hittade det jag sökte. Hade jag känt till Skovby då hade jag garanterat hittat ett bord som passat oss och våra krav. För här finns det valmöjligheter minsann!

 

 

DSC 6444

 

 

 

Ett Skovby-bord kan skräddarsys enligt kundens behov. Det finns fyrkantiga, rektangulära, runda och ovala bord. Det här bordet i ek gillade jag extra mycket eftersom kanterna är lite rundade, något som nästan är omöjligt att hitta på köksbord tycker jag.

 

 

 

DSC 6412

skovby3

 

 

 

En sak som är extra bra med Skovbys bord är att de går att förlänga i all oändlighet. Okej, inte helt - men nästan. Bordet på bilden rymmer 20 personer om man förlänger det så långt det går. Tre iläggsskivor följer med från fabriken, vilket ger plats för 14 personer. Sedan kan man köpa till ytterligare tre skivor vilket ger plats för totalt 20 personer.

 

DSC 6421

DSC 6368ww2 

 

 

Design och funktion är Skovbys ledord och de var bland de första med att utveckla smarta förlängningssystem för matbord. En sak som jag aldrig sett tidigare är ett runt bord som kan förstoras - och fortfarande förbli runt. De flesta runda bord förlängs med en iläggsskiva i mitten och blir alltså ovala, men det här bordet från Skovby har en finurlig förstorningskonstruktion som gör att bordets diameter växer från 120 cm till 146 cm. Man måste nästan se det här för att förstå hur det funkar.

 

 

Video: Skovby

  

Skobvy är verkligen kvalitet från början till slut. Johan förklarar och visar olika detaljer, till exempel 45 graders vinklar och fingerskarvar istället för 90 graders fogar som man oftast ser på billigare möbler. Gedigna material som håller. 

 

 skovby1

 

 

Köksstolar i olika modeller hör också till Skovbys sortiment. Det finns över 70 tygalternativ att välja mellan till stolarna, inklusive ylle och läder i flera färger. 

 

 

skovby tyger

 

 

Här har vi ett annat Skovby-bord, detta i ek med vit laminatyta. 

 

 

DSC 6395

DSC 6467

 

 

Från dansk design tillbaka till en finsk klassiker - nämligen Boknäs. De här mörkbruna, gedigna skrivborden tillverkades i Billnäs från början av 1900-talet fram till 70-talet. Sedan blev det en paus innan tillverkningen återupptogs på 90-talet. Nu är ett Boknäs-skrivbord högsta drömmen för många. På jobbet har vi haft ett gammalt Boknäs-skrivbord stående i ett förråd de senaste åren, men vid den senaste renoveringen bar vi in skrivbordet i chefredaktörens annars väldigt modernt möblerade rum. Blev hur snyggt som helst! 

 

 

DSC 6271

DSC 6277

 

 

Boknäs har även en serie vita möbler som går under namnet Villinki. Lite mer New England-stil som passar perfekt i dagens moderna hem med lite lantlig touch.

 

 

DSC 6262

 

 

 

Gillar man möbler med 50-talssnitt så kan jag tipsa om Kiteen huonekalutehdas möbler. Så fina!

 

 

DSC 6555kiteen

 

 

 

Jag ska erkänna att jag aldrig varit speciellt förtjust i 50-talsstilen men de här möblerna fick mig på fall. Gillar enkelheten, färgskalan och de snygga benen. Även här snackar vi finländska material och finländsk produktion - ett stort plus för det.

 

 

DSC 6473

 

 

Lampor är ju något jag älskar i inredningsväg eftersom det är så enkelt att förnya ett rum genom en ny lampa. Här finns moderna och maffiga lampor som verkligen ger karaktär till ett rum. 

 

 

lampor2

 

 

 

Hos Irjala hittar man bland annat lampor från Valaisin Grönlund och danska Lightyears. Klassikern Caravaggio som ni ser på bilden nedanför - så snygg! Serien utökas i höst med en bordslampa

 

 

13087193 1072409476151193 6847006891007156064 o

Foto: Lightyears

 

Om jag avslutningsvis ska nämna en sak som skiljer Irjalas möbelbutik från andra är det nog bredden i deras sortiment. Här hittar du allt från högglansiga vita köksbord till gustavianska stilmöbler, 50-talsinspirerade byråer och lyxiga sängar. För finns det något bättre än att komma in i en butik och inte riktigt veta vad som gömmer sig i nästa rum? 

 

 

 

F.W. IRJALA
KANALESPLANADEN 20, JAKOBSTAD
(klicka här för att se en karta)

ÖPPET MÅ-FRE 10-17, LÖ 10-13
Tel. 06-724 5211 
info@fwirjala.fi

FÖLJ F.W. IRJALA PÅ FACEBOOK

onsdag 22 juni 2016 - 09:00

Taiko - ny webbutik för finländsk konst

I höst kommer en ny webbutik för finländsk konst att lanseras. Taiko ger konstmarknaden en ny kanal, där konstnären kommer att kunna sälja sin konst direkt till konsumenten. Otroligt bra initiativ tycker jag! Varför har inte något liknande startats tidigare kan man ju undra...

 

 

 

Försäljningen av konst släpar efter i dagens alltmer digitaliserade samhälle. Konstverk säljs ännu i hög grad via traditionella kanaler, så som gallerier. 

– En stor del av konstnärernas konstverk når inte konsumenterna. Det finns en beställning på en ny och omfattande handelsplats, eftersom konstnären och konsumenten inte alltid möts i dagens läge, säger Kirsi Korhonen, verksamhetsledare för Konstnärsgillet i Finland.

 

taiko logo

 

På Taiko kan man via en mångsidig sökfunktion söka och köpa unika målningar, fotografier, grafik och skulpturer. Konstverken levereras direkt från konstnären till köparen. Bakom konceptet står kommunikationsbyrån Pop Communications. Målet är att öppna Taiko under hösten och då kommer det att finnas konstverk av minst 200 konstnärer. Avsikten är också att föra Taiko utomlands när tjänsten etablerats i Finland, för att främja försäljningen av finländsk konst internationellt.

Otroligt bra initiativ tycker jag! Ser fram emot att se utbudet i webbshopen.

söndag 19 juni 2016 - 22:26

Udda vaser

Det här med att hitta inredningsprylar som känns unika och orginella blir allt svårare tycker jag. Alla vaser, ljusstakar och lyktor ser i princip likadana ut och blir någon design väldigt inne så blir den snabbt så uttjatad att man inte ens vill se prylen igen. Jag tycker det är svårt att hitta något som ger mig en wow-känsla längre när det kommer till prydnadssaker, men ibland händer det.

Nu senast är det två designers som gör vaser med lite annorlunda utseende som jag fastat för. Stockholmsbaserade Studio E.O:s vaser består av en bas i marmor, granit eller onyx och en vas i munblåst glas, designade av Erik Olovsson. Känns sådär lagom 80-90-talsaktiga för att vara helrätt just nu. Gillar kombinationen av hårt och kantigt ihop med runt och "böljande".

 

 

indefinite vases erik olovsson product design glass stone marble gustav almestal dezeen 936 17 640x2

Indefinite Vases 07 929x687 tile

hfhfg3

 

 

Norska designern Falke Svantuns vas "Tumble" följer lite samma princip, men ändå på ett helt annat sätt. Det är en slags "cut out"-vas som kan placeras på ändan av ett bord eller hylla. Vasen visades på designveckan i Milano tidigare i vår. Stort gilla på dessa vaser från mig!

 

 

tumble vase slide 744644

68576d16e0afdd331163c6f23c22dad6

Tumble+by+Falke+Svatun+2 tile

 

Bilder: Studio E.O och Folke Svatun

onsdag 15 juni 2016 - 19:50

Grovsalt mot ogräs

För några år sedan lade vi nytt grus på gården och fixade kantstenar mellan gräsmattan och stenarna. Nu har tyvärr ogräset spridit sig och vi har fullt med småbjörkar bland stenarna. Man kan säkert ägna några dagar åt att gå runt och dra upp dem, men jag vill gärna ha en enklare och snabbare lösning. Hur får jag bort detta?

 

 

SAM 0242wq

 

 

Minns att någon har rekommenderat grovsalt mot ogräs. Men funkar det verkligen? Någon som testat? Hur ska man göra? Hur tjockt lager ska man lägga? Behöver det göras fler än en gång? Hur snabbt kan man vänta sig resultat? Har ni testat den här metoden så får ni mer än gärna berätta om det är värt att testa eller om man borde satsa på någon annan metod. Och vilken metod i så fall? Kemikalie- och giftfritt måste det vara.

 

 

grovsalt

tisdag 14 juni 2016 - 19:54

Formula-sparkbil

En sparkbil i plast? Jo, dem har nog alla småbarnsföräldrar haft i sina hem gissar jag. Ofta ganska färgglada och traditionella i sitt utseende. Men nu finns en riktigt cool variant, Eero Aarnios Formula. Jag har svårt för designerleksaker som är mer gjorda för föräldrarna än för barnen, men den här verkar faktiskt vara en leksak som både barn och föräldrar kan uppskatta. Den är ju oerhört snygg, men verkar också fylla sin funktion som leksak för de allra minsta barnen.

 

formula20504sh sz

 

Bilen är ett nytillskott i Aarnios sortiment och den började tillverkas i april i år. Eero Aarnio är kanske mest känd för sin Pallo-stol, Puppy-hund och Tuplakupla-lampa, men jag vågar nästan gissa att Formula-bilen kommer att bli en klassiker den också. Bilen finns i svart, vitt och rött. Den är tillverkad av återvinningsbart material och tål att lekas med både utomhus och inomhus.

 

Formula

  

Bilder: Studio Eero Aarnio

söndag 12 juni 2016 - 13:43

Jeppis = Lilla Stockholm

Efter succén med "Vasa goes New York"-affischen är det förstås Jakobstads tur att få en egen affisch. Jag är ett stort Jeppis-fan - tycker människorna är så trevliga, butikerna så mysiga, restaurangerna så bra och staden så härlig. Det känns faktiskt lite som ett mini-Stockholm. Det enda jag inte blir klok på är de enkelriktade gatorna och hela uppbyggnaden av gatsystemet. Är man van vid Vasas gator med 90-gradiga vinklar så är Jakobstad verkligen en utmaning, speciellt om man rör sig med bil. Det har hänt en eller annan gång att jag faktiskt kört vilse i stan...jo, ni får skratta åt mig. Den här kartan kan vara precis vad jag behöver för att orientera mig lite bättre i stan!

 

 

OT Jstd sthlm 1

 

 


Jag känner inte till alla stadsdelar och gatunamn så ingående, men visst har jag sett en del vägskyltar som för tankarna till Stockholm, t.ex. Södermalm och Östermalm. Men att Jeppis och Sthlm har så här många gemensamma nämnare visste jag inte. Tar man sig en närmare titt på kartan så ser man en massa vägnamn som faktiskt alla återfinns i båda städerna. Jeppis ÄR Stockholm i miniformat.

 

 

jepp

 

 

ÖT:s reporter Katja Nyman och grafikern Kati Hiekkanen står bakom idé och design för Lilla Stockholm-affischen. Affischen är 50x70 cm stor och kan köpas på ÖT:s kontor i Jakobstad (Jakobsgatan 13) och på Vasabladets kontor i Vasa (Sandögatan 20). Den kommer också att finnas till salu på olika marknader i sommar. Affischen är tryckt på tjockt, matt papper och kostar 10 euro.

_______________________________ 

 

Ni är också många som frågat om man ännu kan få tag i Vasa-affischen och JA, den säljs också på Vasabladets kontor och även hos Visit Vasa i Rewell Centers andra våning. Vi funderar på en lösning för er som inte bor i Vasa-trakten också, men jag återkommer med mera info när jag vet mera.

torsdag 9 juni 2016 - 21:17

Den hållbara trenden

Som ni kanske har märkt så dyker det väldigt sällan upp bilder från mitt eget hem numera. Det beror på att det inte händer något nytt i inredningsväg hos oss. Jag har inte köpt några nya prylar på länge, om man bortser från sovrumsrenoveringen då. De senaste åren har jag nästan alltid gått ut tomhänt när jag besökt en inredningsaffär. Kanske inget man kunde tro, men så är det faktiskt. Och det beror inte på att prylarna inte tilltalar mig, utan främst på att jag verkligen inte behöver något mer. Inga fler vaser, kuddar eller ljuslyktor.

 

Tidigare var det här inget hinder för mig. Då kunde jag glatt köpa en snygg ljusstake bara för att den var just snygg. Inte för att jag behövde den eller för att den skulle fylla ett tomrum någonstans i vårt hem. Snarare blev det så att jag fick vandra runt i hela huset med ljusstaken för att hitta en ledig plats att placera den på. Nu köper jag aldrig något om jag inte vet exakt var det ska placeras. De inköp jag gör är väl genomtänkta och välplanerade. Och jag låter det ta tid. Ska jag ha något så letar jag ofta väldigt länge innan jag hittar det jag verkligen vill ha. Jag har helt slutat med impulsköp när det gäller inredning och prylar till hemmet.

 

 

hallbar inredning1

 

 

Det här kan ju på ett sätt vara lite halvjobbigt, speciellt för en som är otroligt intresserad av trender och nya produktlanseringar. Nyheter dyker upp varje vecka i webbshoparna och inredningstrenderna ändras flera gånger per år. Men jag tycker faktiskt det går bra att ha den passionen och det intresset jag har för trender och nyheter, utan att för den skull behöva köpa en massa nytt och hoppa på alla trender som dyker upp. Ofta känner jag mig faktiskt "klar" med en trend eller en pryl när jag har bloggat om den, hur konstigt det än kan låta. Jag får på något sätt utlopp för mitt inredningsintresse här på bloggen istället för att behöva omsätta varje trend i mitt eget hem.

 

Jag tror inte jag är ensam om att känna så här. Det är en sak som jag diskuterat med många av mina inredningsälskande vänner och nästan alla upplever samma sak. Många säger att de känner sig "mättade" på prylar och nya saker och det stämmer bra in på mig också. På något sätt tror jag också att det hänger ihop med den rådande "trenden" som genomsyrar hela inredningsvärlden just nu. Eller trend ska man inte kalla det, för jag hoppas det är ett bestående fenomen. Nämligen att vi börjar vandra mer och mer från slit-och-släng-inredning till mera hållbar inredning. Om jag skulle välja ut ett ord som beskriver inredningsåret 2016 så skulle det definitivt vara ordet "hållbar".

 

 

hallbart

 

 

Vad handlar då egentligen "hållbar inredning" om?

 

Ekomaterial och miljövänlighet förstås. Det är säkert det första man tänker på när man hör "hållbar inredning". Men jag skulle säga att en minst lika viktig aspekt handlar om att noggrant fundera genom sina inköp på förhand. Att välja med omsorg. Att konsumera på ett genomtänkt sätt. Det har jag blivit oerhört bra på om jag får säga det själv. Jag som varit en impulsmänniska har blivit en mera medveten shoppare. Hållbarhet handlar också om att återgå lite till det sätt som vi handlade möbler på tidigare. Nämligen att man drömmer om en möbel i flera år, man sparar pengar och man köper till slut den hett eftertraktade möbeln. Precis som jag gjorde med vår säng. Inte att man får ett infall en dag och åker till möbelbutiken nästa dag. Att vänta och längta är något vi kan behöva lite mera av i våra liv där vi annars är vana att få allt serverat så fort vi vill ha det.

 

Hållbar inredning handlar också om att köpa sådant man tror att man kommer vilja ha under en lång tid framöver. Det är väl kanske där jag tycker det blir lite svårt för mig personligen. Att veta vad jag vill ha om fem, tio eller femton år. Jag är, som bekant, ändå en relativt ombytlig person och att köpa en pryl eller möbel som jag är säker på att jag vill ha i tiotals år är ganska svårt. För jag påverkas fortfarande av trenderna. Men även här har det blivit lättare. Vårt hem har nästan inte ändrat skepnad alls på de senaste åren och det tar jag som ett tecken på att jag hittat en stil jag gillar och trivs med. Vi har faktiskt inte ens bytt soffkuddar på två år och det kan jag lova är ett rekord!

 

Det betyder inte att jag kommer att sluta intressera mig för trender. Absolut inte! Men jag känner inte samma behov längre av att ha den hetaste trendprylen eller den nyaste väggfärgen i mitt hem. Förnyelse är verkligen jätteroligt, det tycker jag fortfarande. Jag gillar att ha projekt på gång och senast idag sa jag att jag gärna skulle bygga hus igen bara för att få inreda något från scratch. Eller kanske renovera en lägenhet. Bara för att den där förvandlingsprocessen är så otroligt rolig. Så visst kommer jag att få infall när jag vill förnya här hemma också. Minst två gånger per år brukar jag vilja dra igång något större projekt, som att måla om en vägg eller två. Jag försöker i första hand alltid att förnya det jag redan har. Möblera om eller flytta möbler till andra rum. Måla om småprylar. Eller kanske till och med byta ut soffkuddarna. Sen nån gång när jag faktist hittar några som känns ännu bättre än de jag redan har... 

 

Bilder från Sandbergs Trendrapport 2016 med fokus på hållbarhet.

onsdag 8 juni 2016 - 21:16

Breaking news

Det var inte meningen att det skulle komma två Ikea-inlägg efter varandra, men när en sådan här bomb släpps i inredningsvärlden kan jag inte undvika att skriva några rader. Vi kan nämligen se fram emot två nya, mycket intressanta Ikea-samarbeten med ingen mindre än Hay och Tom Dixon. Inte illa, eller hur? 

 

 

haystol

 

 

Den här stolen andas verkligen Hay-design. Den kännspaka blåa Ikea-kassen kommer att få ett uppfräschat utseende i nya färger.

 

 

haybag

 

 

Enkel, skandinavisk design i ljusa träslag. Visst känner man igen Hays formspråk i de här möblerna?

 

 

vcvxcvcv

05. ikea hay 700x525

03. ikea hay 700x525

 

Tom Dixon är mest känd för sina lampor och ljusstakar, så jag hade hoppats på något sådant från honom. Men i den lite luddiga beskrivningen av samarbetet verkar det vara fokus på tillverkningssätt och konstruktioner, inga lampor nämns till min besvikelse där. Dixon har, enligt vad jag läst, skapat en möbelplattform med ett underrede som går att använda till möbler och sängar. Ja, det låter väl spännande det också, vad det sedan i klarhet betyder får vi se lite senare. Och vi får vänta tålmodigt...kollektionerna kommer att finnas i butik om ungefär ett år, från augusti 2017.

 

Foto: Ikea image © inter IKEA systems B.V. 2016

tisdag 7 juni 2016 - 07:00

Svärtan

Jag har kommit av mig lite med att rapportera om nya kollektioner och produktlanseringar, men jag tänkte skärpa till mig på den fronten nu. Först ut är Ikeas hajpade kollektion Svärtan, som lanseras i september. Den är resultatet av ett samarbete mellan den svenska formgivaren Martin Bergström och indiska modestudenter från National Institute of Fashion Technology i New Delhi. 

 

 

sv1

 

 

Vanligtvis tänker vi på indisk design som färgglatt med mycket guld och glitter, men Bergström ville visa en annan sida av Indien. Abstrakta mönster i en svart, vit och grå färgskala. Inspirationen kommer från hängande kablar, slitna väggar och andra vardagliga ting som nu omvandlats till texturer och mönster på olika produkter. "Trassel-kuddarna" här ovanför gillar jag redan, fast man inte ser dem så tydligt på bilden. Kollektionen består av bland annat skålar, glasflaskor, vaser, stora keramikfat, bäddtextil och ett litet soffbord.

 

 

sv3

 

 

Det var tyvätt ganska sparsmakat med bilder i Ikeas pressutskick, men man får i alla fall en aning om vad som väntar. Och jag gillar det jag ser! Ska bli spännande att se alla produkterna sen i höst. Här finns några fler bilder för er som vill se mera av kollektionen redan nu.

 

 

sv4

 

Foto: IKEA