Blogglista: ESC

tisdag 9 maj 2017 - 20:47 | 0 Kommentarer

På lördag kommer jag att sitta bänkad framför tv:n och följa med Eurovision Song Contest från Kiev. Och därför måste jag såklart fylla i veckans blogglista som förstås handlar om just ESC!

• Jag tycker att Eurovision Song Contest är:
En väldigt trevlig tradition. Och det enda som får mig att knäppa på tv:n frivilligt en gång per år. 

 

• Den bästa vinnarlåten genom tiderna:
Det här är såå svårt. Eller det är helt omöjligt att välja endast en. Men det måste bli någon av låtarna som vann när jag var liten. För ESC är så mycket nostalgi för mig - det var som bäst på sent 80-tal. Alla vinnarlåtar mellan -84 och -91 kunde få min förstaplacering.

Italiens låt "Insieme 1992" med Toto Cutugno lärde jag mig utantill, både texten och alla hans rörelser. Jag kan precis varenda kameravinkel utantill ännu i denna dag. 

 

 

"J'aime la vie" med Sandra Kim som vann år 1986 och Johnny Logan med "Hold me now" år 1987 är andra storfavoriter från den tiden. Om jag ska välja någon av de mer moderna vinnarna så är valet lätt: Loreen med Euphoria. Minns när jag hörde den för första gången i en av deltävlingarna så sa jag att hon kommer vinna hela ESC - ingen tvekan om saken. Och så blev det också!


• Min åsikt om politikens roll i sångtävlningen:
I den här frågan uttryckte jag ju min frustration förra året när Jamala vann med den väldigt politiskt laddade låten "1944". Så jag ids inte gå in på det desto mera här, då blir jag så långrandig. Men jag tycker alltså att en låt ska vinna för att det är en BRA LÅT (eftersom det ju är en musiktävling vi snackar om) - inte för att det är ett viktigt politiskt budskap. Sedan 2005 finns det en regel som säger att ESC ska vara en icke-politisk tävling, så jag tycker man kan hålla sig till den regeln om den nu en gång existerar. (Och eftersom den här regeln infördes först 2005 är Insieme-låten alltså godkänd i min värld trots att den handlar om att ena Europa - ifall ni undrar hur jag resonerade där). 

 

• I år vinner:
Francesco Gabbani från Italien med låten Occidentali's Karma. Jag tycker som sagt att startfältet är otroligt svagt i år och det finns inte många potentiella vinnarkandidater för mig. Italiens låt skulle kanske inte vinna om konkurrensen var hårdare, men i år tror jag det är precis en sådan här glad och trallvänlig låt som behövs efter fjolårets tunga och dystra vinnarlåt. Återstår att se om alla förhandstippningar håller sträck nu då! Min favoritlåt är dock Belgiens City Lights, men jag tror inte den är tillräckligt medryckande för att klara av att charma alla tittare. Och jag är också livrädd för att se hurdant liveframträdande hon gör, känner att det kan bli platt fall där.


• Så här laddar jag upp för finalen:
Veckorna innan kollar jag alla "inför-program" och sen går de bästa låtarna varma på Youtube (i år innehåller dock den spellistan färre låtar än nånsin). På själva finalkvällen är halva nöjet att tillbringa några timmar i köket och ladda upp med alla tänkbara godsaker, både sött och salt. Det här gjorde vi redan när jag var liten, så det är en viktig tradition och barnen är lika exalterade som mig. Och jo, barnen får såklart vara uppe så länge de orkar den här kvällen.


• En perfekt eurovisionslåt ska innehålla:
En melodi som sätter sig på hjärnan efter EN enda lyssning. Gärna en tonartshöjning mot slutet. Är det en ballad ska det vara mycket power. 

• Det här kunde förbättras med ESC:
I ärlighetens namn är jag liiiite trött på semifinalerna. Främst för att de går så sent på kvällarna och man ska upp till jobbet dagen efter. Det blir lite för utdraget även för en ESC-fantast som mig. Jag tror faktiskt att jag skippar semifinalerna i år och bara scrollar igenom resultatet dagen efter (verkligen inte min stil, men i år känns det faktiskt inte så superviktigt att höra alla låtar). Så om jag fick önska så skulle det endast vara en seminfinal och den skulle hållas på fredagen innan finalen.


• Det bästa med ESC är:
Att de som älskar tävlingen verkligen går "all in". Hela hypen, gemenskapen och glädjen kring ESC är ju helt fantastisk att ta del av.


• Mitt bästa eurovisionsminne:
Det måste nog ändå vara när Lordi vann år 2006. Bara för att det var en sådan total chock! Verkligen inget jag hade räknat med. Samma kväll ringde jag och bokade hotellrum i Helsingfors till maj följande år. Vad jag dock inte visste då var att jag i maj 2007 skulle ha en liten baby på 1,5 månad, så det blev tyvärr ingen Helsingfors-resa för oss. Men nån gång ska jag definitivt uppleva finalen!

 

• Bonusfråga: Vilka 10 ska gå vidare från den första semifinalen?
Australien, Belgien, Island, Sverige, Finland, Polen, Montenegro, Azerbadjan, Cypern, Slovenien.

Kategorier:

ESC

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.