lördag 8 april 2017 - 10:12

Harmoni

Idag vill jag bara titta på lugna och harmoniska bilder och därför passar den här lägenheten perfekt. Här finns ett av de finaste köken jag nånsin sett.

 

 

Dream kitchen

 

 

Likadana köksluckor som vi har, men i en helt underbar, lite obestämbar nyans. Skulle mycket väl kunna tänka mig att måla om våra luckor i den här färgen sen när jag tröttnar på vårt vita kök. Nyansen heter Light Grey no. 17 och kommer från Farrow & Ball. Trots sitt namn så är den inte speciellt grå, utan mera grönbeige.

 

 

Dream kitchen b

 

 

Egentligen har jag alltid tänkt att jag skulle välja ett mer modernt kök om jag skulle bygga nytt hus nu, men inget av de moderna, avskalade köken som snurrar på bloggar och Pinterest nu har fått mitt hjärta att hoppa till lika mycket som det här. Perfektion i mina ögon! Nu bor jag dock inte i en lägenhet med breda fönsternischer och vackra taklister, men inspireras kan man alltid ändå.

 

 

Dream kitchen a

 

 

Köket är alltså mitt absolut favoritrum i den här lägenheten, men även övriga rum bjuder på en hel del inspiration. Som hallen till exempel med sin storblommiga tapet.

 

 

Kitchen and hallway

Hallway with blue wallpaper

Hallway wallpaper

 

 

Vardagsrummet är en "mix av gammalt och nytt" (inredningsvärldens mest uttjatade mening, men faktum är att en blandning av gammalt och nytt är en vinnande kombination i de flesta hem).

 

 

Living room b

Gammalt skap

Sofa + sofa table

Living room a

Corner book shelf

 

 

I vardagsrummet fastnar min blick lite extra på bokhyllan i hörnet. Jag som egentligen inte är någon bokhylletyp tycker att den här lösningen är perfekt där i hörnet. Och trots att jag inte är en bokhylleyp älskar jag att titta på hur man stylat hyllorna och plocka upp idéer till stilleben från sådana bilder.

 

 

Bed room

Bedroom window

 

 

Inredningen och färgskalan är harmonisk och vilsam för ögat och det känns som ett genomgående tema i hela lägenheten. Full poäng från mig!

  

Bilder: Entrance Mäkleri
Foto: Anders Bergstedt

lördag 15 oktober 2016 - 13:38

Konsten att styla en bokhylla

Som jag skrivit någon gång tidigare är bokhyllor fullproppade med böcker inte direkt min favoritmöbel. Men böcker har ju ändå de flesta av oss hemma och någonstans ska de ju förvaras, så därför tänkte jag lyfta fram den här bilden som ett exempel på en hylla som i mina ögon är riktigt snygg.

 

 

drottningholmsvagen 9 wvvqxi

 

 

Framförallt för den speciella vinklade designen då, men även för hur den är "inredd". En bokhylla behöver ju faktiskt inte bara innehålla böcker. Varvar man med snygga prylar, tavlor och grönväxter får man en betydligt mera intressant hylla. Böckerna kan man gärna placera både stående och liggande för maximal variation. Allt för att göra det lite mera spännande. Belysning är något av ett måste i en bokhylla tycker jag och det finns många alternativ att välja mellan. Endera en liten bordslampa i något av facken, en ljusslinga eller smala "tavellampor" högst upp på bokhyllans kant.

 

 

drottningholmsvagen 9 epn7xh

 

 

Variation och kontraster är defintivit nyckelorden när man ska styla en bokhylla. Högt, lågt, litet, stort, liggande, stående. Böcker i sig är ofta ganska färggranna, så om du vill hålla det lite mera enhetligt kan du satsa på max 2-3 färger på prylarna i hyllan, som här blått, brunt och grönt. Samma färgskala återfinns även på andra ställen i rummet, vilket binder ihop det till en snygg helhet.

 

 

drottningholmsvagen 9 ikjbax

 

Här hittar ni fler bilder från lägenheten som just nu är till salu.

 

Bilder: MOHV

söndag 4 oktober 2015 - 21:17

String jubilerar

I år firar String Furniture att det är 10 år sedan relanseringen av designikonen Stringhyllan. Den ritades ursprungligen av Nisse Strinning år 1949. Jubileet firas med installationer av stylisten Lotta Agaton. 

 

 

string

string whitestring press

 

 

Hyllinspiration kan man enligt mig aldrig få för mycket av. Nu är det ju tyvärr sällan man har möjlighet att styla en hylla så här enhetligt som på bilderna, men man kan alltid inspireras även av tillrättalagda bilder som dessa. Till exempel man man försöka tänka på att hålla en enhetlig färgskala på alla prylar man placerar i hyllan. Då slipper man den spretiga och "råddiga" känslan som lätt uppstår i stora bokhyllor med mycket prylar. 

 

 

string books

 

 

Ska hyllan användas som förvaringsplats åt böcker och tidningar kan man försöka tänka på att variation är trevligt för ögat. Låt en del böcker ligga på hög, medan andra får stå i rad. Varva med personliga prylar, krukväxter och kanske en lampa så känns hyllan betydligt mera intressant än om den innehåller 100% böcker. 

 

 

Bilder: String Furniture
Lotta Agaton, stylist
Jeanette Gostomski, scenograf

torsdag 15 januari 2015 - 21:50

Lampor, grönväxter och bokhyllor

På tal om ute-listor och trender så kan jag inte låta bli att visa bilderna från den svenska stylisten Lotta Agatons Stockholms-lägenhet som just nu är till salu. Hon om någon har koll på det här med inredningsstyling.

 

7

8

1

2

 

Den spretiga vägglampan syns verkligen överallt just nu, så vill du vara riktigt inne år 2015 är det en sådan du ska satsa på. Jag hade en liten förälskelse i liknande typ av lampor redan för två år sedan när jag skrev det här inlägget, då handlade det om vägglampor i köket.

 

12

11

10

9

 

En annan sak som jag lägger märke till här är grönväxterna. En av vårens absolut största trender, det kommer vi inte undan. Storbladiga växter som för tankarna tillbaka till 80-talet är det som gäller nu. Gärna flera i varje rum. Det gröna ger en bra balans i alla svart-vit-gråa hem.

 

6

5

3  

 

Annars är det främst bokhyllan jag lägger märke till på de här bilderna. För ni ska veta att vi haft intensiva bokhyllediskussioner på jobbet de senaste veckorna. Min kollega Linn har ju bloggat om sina funderingar och våndor kring en ny bokhylla. Jag är inget större fan av stora, vräkiga bokhyllor utan föredrar lite mindre varianter och de flesta av mina böcker förvarar jag i stängda skåp eller olika typer av lådor. Men Linns bokhylleprocess följer jag med spänning och hyllan kommer bli riktigt bra har jag på känn. Nästan så jag börjar tycka det är snyggt med en stor bokhylla - speciellt den där hörnvarianten hon är inne på. Just nu lägger jag märke till bokhyllor överallt och bombarderar henne med bilder på snyggt stylade bokhyllor, som till exempel den här bilden som jag hittade i senaste Allt i hemmet.

 

88

 

Vi har konstaterat att ett lyckat koncept för snygg bokhyllestyling består av följande ingredienser: liggande böcker varvat med stående böcker, några grönväxter och fina prylar insprängda mellan bokhögarna och någon form av lampa i själva hyllan, t.ex. en fastklämd spot eller en liten bordslampa som ryms mellan hyllorna. Variation är nyckelordet.

 

Bilder: Alexander White och Allt i hemmet.

torsdag 13 oktober 2011 - 11:50

Färgfrossa hos Anna och Micke

Nu ska det äntligen bli ett inlägg med riktigt färgglad inredning här i bloggen! För ett tag sedan råkade jag snubbla över Anna (Greggas) Bäckströms fotoalbum på Facebook och blev helt tagen av hennes inredningsstil. Anna är en "gammal bekant" som jag känner från scrapbooking-sammanhang. Annas inredningsstil är precis lika färgglad som hennes scrapstil. Hon har en härlig scrapblogg som ni kan passa på att besöka, där finns även lite fler inredningsbilder.

 

Anna bor med sin man Micke och deras två borderterrierhundar Ozzy och Rally i Umeå. Både Anna och Micke är hemma från Närpes, men de har studerat i Umeå och blev sedan kvar där. I somras köpte de ett hus vid havet strax utanför Umeå, så de bor inte längre kvar i den här fina lägenheten på Haga som ni ska få se nu.

 

Först av allt - hallen - med härligt gröna tapeter med rosa blommor. Kan man bli annat än glad av dessa?

 

 

Jag bad Anna berätta lite om hennes, i mitt tycke, modiga inredningsstil. - Jag har varje gång vi flyttat tänkt att allt ska vara vitt, men det går inte! Det är inte jag, jag måste ha färg för att må bra, så det slutar ändå med att jag målar och tapetserar i starka färger. Det handlar nog mer om ett behov av färg omkring sig än om att vara modig. Och det finns ju så många fina tapeter! Så många fina tapeter, och alldeles för få väggar! Jag har en förstående man, som alltid blir tillfrågad, men som oftast låter mig göra som jag vill och som sen är lika nöjd med resultatet som jag är. Nån enstaka gång protesterar han, men det är verkligen ytterst sällan, säger Anna.

 


 

Färgklickarna är många och knalliga. Turkos, rosa, orange, gult, grönt...en härlig blandning. Att blanda så många starka färger fungerar bra eftersom det balanseras upp med vita möbler.

 


 

I matsalsdelen i vardagsrummet har de låga väggarna tapetserats med ljusturkosa tapeter med blommor på. Tavlor behöver inte alltid hänga på väggen, det funkar lika bra att ställa dem på golvet eller på en byrå.

 

 

Lägenheten ligger högst upp i ett trevåningshus och har många fina fönster och takkupor.

 

 

Vardagsrummets fondvägg är blommig och går i rött och rosa. Mitt i rummet hänger en orange taklampa. Man kunde kanske tro att rosa och orange skulle vara en omöjlig kombination, men det är det verkligen inte.

 

 

En rosa och en turkos vägg i samma rum funkar också bra ihop, det gäller bara att våga!

 

 

Även i köket är basen vit, vilket gör det enkelt att sätta in färgklickar på t.ex. mattor och porslin. Anna gillar Rosti-skålar och färgglada keramiksaker från Rice och hon låter dem stå framme på öppna hyllplan som dekoration.

 

 

Jag undrar varifrån Anna hittar alla roliga detaljer till sitt hem. - Det kan lika gärna vara ett loppis-, Blocket- eller Traderafynd som får vara precis så nött som det är eller kanske får lite ny färg, som något nytt från en inredningsbutik. Huvudsaken är att jag tycker om det och tycker att det är fint.

 

 

- Jag har också många favoritbutiker på nätet och handlar ganska ofta där eftersom jag tycker att det är bekvämt, säger Anna.

 

 

Följande bild kommer från Annas pysselrum. Anna köpte en byrå och en sekretär på Blocket och målade dem turkosa när hon blev trött på bordet hon hade innan.

 

 

Sovrummet har en toile de Jouy-mönstrad tapet i rosa, vitt och svart. Toile de Jouy består av detaljerade bilder av t.ex. människor eller blommor och mönstret härstammar från 1700-talets Frankrike. Då var det vanligast att mönstret återfanns på tyger, men nu är det också vanligt just på tapeter.

 

 

Innan Anna och Micke flyttade ut i somras hade de renoverat hela lägenheten, några av rummen t.o.m. två gånger. När de flyttade in i början av 2005 målade de alla rum i ganska fega färger, som Anna uttrycker det, och Micke gjorde om hela köket själv. Efter att de bott ett tag i lägenheten kom de mer färgglada tapeterna dit, en efter en.

 

 

Det sista de gjorde innan lägenheten såldes var att renovera badrummet och lilla toan. Badrummet fick ett vackert blommönstrat marockanskt golvkakel i grönt, blått och svart med gula inslag.

 

Huset som Anna och hennes man har flyttat till nu är ett litet trähus från 1929. De har målat och tapetserat om på bottenvåningen, och färgerna går i ungefär samma stil som i lägenheten. Det finns dock panel i trappan och på övervåningen, så Anna upplever själv huset som lite sparsammare vad gäller färg.

 

Nu ser jag fram emot att höra läsarnas åsikter - skulle ni våga inreda ert hem med så här starka och knalliga färger? Jag tycker personligen att det är jättefint och jag älskar färgerna, men frågan är om jag skulle få ihop det till en sådan fin helhet som Anna och Micke...

 

Ett stort tack till Anna och Micke som lät mig låna de härliga fotona!

 

Samtliga foton är tagna av Mäklarfirman Boporten.