Bring music back

söndag 14 maj 2017 - 12:13 | 0 Kommentarer

Jaa! För en gångs skull känner jag mig nöjd dagen efter Eurovisions-finalen. Extremt nöjd faktiskt. De fem bidrag jag delade ut mina högsta poäng till placerade sig på plats 1, 2, 4, 6 och 8. Hela resultatlistan överensstämmer rätt bra med hur jag fördelade mina poäng och många av de bidrag som jag gav 5 poäng eller lägre hittas också i slutet av listan.

Det enda som avviker rejält från min lista är väl Rumänien då, men det var jag beredd på. Man kan alltid vara säker på att folk röstar på liknande "fjantbidrag" - mest som en protest antar jag. Det var faktiskt lite nervöst när Rumänien ännu var kvar bland de fem låtar som inte hade fått publikens röster eftersom vad som helst kan hända när de stora poängtalen delas ut. Men till alla lycka röstade både jurygrupperna och publiken fram Salvador Sobral som vinnare. Precis som jag tippade i går.

 

4a545333f5c089c287926abeb132f4e6

 

Det råder väldigt delade meningar om den här låten och den kan jag förstå. Jag rankade inte låten speciellt högt efter första lyssningen heller, men efter att ha hört låtarna några gånger var det helt klart den här som stack ut mest - på ett mycket positivt sätt. Och Salvador Sobral som person har nog en stor del i låtens framgång. Kombinationen av rätt sångare med rätt låt var det som gjorde vinsten möjlig tror jag, låten hade knappast funkat lika bra utan Salvador och hans känsla i framträdandet.

 

"Music is not fireworks, music is feeling, so let's try to do this and bring music back, which is what matters."

 

Så sa han när han intervjuades direkt efter vinsten och jag tror faktiskt att det summerar rätt bra varför han vann. I ESC försöker alla slå ut varandra genom att synas lite mer, ha lite mer fyrverkerier, lite mer galenskap, lite häftigare styling eller lite coolare show än konkurrenten. Medan majoriteten försökte lite för mycket gjorde Portugal precis tvärtom och satsade allt på musiken och en karismatisk sångare. Och det visade sig vara ett vinnande drag!

 

Annat att notera från finalen då? Jag är i alla fall extremt glad över att Europa förstod storheten i Belgiens låt "City lights" och gav Blanche en fjärde plats. Hon gjorde dessutom ett riktigt, riktigt bra framträdande i finalen, mycket bättre än i semifinalen, så det bidrog säkert till hennes fina placering. Den låten kommer bli min sommarfavorit i år!

 

Favorittippade Italien halkade slutligen ner till en sjätte plats, men det kändes redan dagarna innan att han tappat en hel del till förmån för Portugal. Kanske Italiens låt hann spelas sönder lite innan finalen? Själv tror jag det kan vara anledningen till att han inte lyckades bättre än så. 

 

Spanien kom på sista plats. Jag gav dem 1 poäng och skrev att låten får högsta poäng i tjatighet, så jag är helt enig med resten av Europa att sistaplaceringen skulle gå till dem. Att Tyskland kom nästsist var dock lite väl hårt enligt mig. Jag blir fortfarande glad när jag hör deras låt, så den hade gärna fått placera sig på den övre halvan av resultatlistan. Sverige kom femma och det var väl ungefär det som var väntat också. Så ja, summa sumarum har jag sällan varit så nöjd med en resultatlista i ESC som jag är i år.

 

P.S. Salvador gillade Finlands bidrag Blackbird och på hans Facebook-sida finns en video där han sjunger den tillsammans med sin syster. 

 

Foto: Eurovision.tv

Kategorier:

ESC

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.