onsdag 19 april 2017 - 22:49

ESC-uppladdning

I påskhelgen snöade vi in totalt på alla ESC-bidrag. Vi sträckkollade alla tre avsnitt av De Eurovisa och favoritlåtarna gick sedan varma på Youtube. I fjol bloggade jag väldigt aktivt om hela ESC-spektaklet (eftersom jag låg hemma med bruten fot i flera veckor). I år vågar jag inte lova att det blir lika många inlägg, men lite måste jag ändå säga om årets startfält. 

Förra året var enligt min åsikt ett av de bästa ESC-åren på väldigt länge. Det fanns säkert minst 10 låtar som kammade hem full pott från mig. Jag hade så många favoriter att jag nästan fick lite ångest av att välja vilken jag skulle rösta på. Så här ett år efter är det nog fortfarande Australiens Dami Im (pampig ballad) som är min favorit, tätt följd av Frankrikes Amir (glad och medryckande)Israels Hovi Star (pampig ballad) och Österrikes Zoë (glad och medryckande). Jag ni ser den röda tråden - jag faller oftast för de pampiga balladerna eller de glada feelgood-låtarna när det gäller ESC.

I år är det såå mycket tunnare där uppe i toppen. Många medelmåttiga 7:or finns det däremot gott om. Det finns faktiskt inte en enda låt som är riktigt, riktigt bra. Eller jo, det finns några som blivit mina favoriter, men de är inte speciellt "ESC-aktiga". För en ESC-låt bedömer jag egentligen utgående från lite andra kriterier än andra låtar har jag kommit underfund med. En ESC-låt ska växa på slutet, det måste vara en tonartshöjning, den får gärna vara lite "ohipp", dvs. det behöver inte vara en låt som skulle platsa på coolaste nattklubben, utan det funkar bra med en glad och trallvänlig dänga som lika gärna kunde härstamma från 1984 eller 1998. Har man dessutom lyckats slänga in en liten folkmusikinfluens från ursprungslandet blir det extra poäng från mig. 

Någon låt som uppfyller alla dessa kriterier finns egentligen inte alls i årets startfält - ingen som är så bra att den förtjänar en 10:a i betyg i alla fall. Många halvbra försök finns som sagt. Det finns otroligt många låtar som inte når riktigt hela vägen fram, de lyyyyyfter inte på slutet. Vet inte hur många gånger jag blev besviken när låten närmade sig 2.30 minuter och det ännu inte smällde till. Snudd på frustrerande! Det var också något som påpekades flera gånger av panelen i De Eurovisa. Hur svårt kan det vara liksom?

Nåja, med det sagt så är det dags att avslöja vilka mina favoritlåtar är. För några som satt sig på hjärnan finns även i år. Dock faller de inte in under klassificeringen "traditionell ESC-låt" om man nu ska skilja sådana från andra "vanliga" låtar. Min favoritlåt är definitivt ingen klassisk ESC-låt, utan den är en sådan låt som kunde spelas på vilken radiostation eller nattklubb som helst just nu. Sådan musik som vi lyssnar på här hemma - om och om igen. (Har ofta tänkt på hur tur det är att vi har exakt samma musiksmak alla fyra i vårt hus för när vi snöar in på en låt spelar vi den minst 30 gånger per dag flera veckor i sträck). Den låt som vi lyssnat allra mest på är Belgiens alldeles underbara, sköna City Lights. Årets absolut vackraste låt. Mycket modernt sound. Den lyfter inte speciellt mycket, men den är istället så otroligt skön rakt igenom att jag inte saknar lyftet på slutet.

 

 

 

 

Har den en chans att vinna ESC? Jag vet faktiskt inte. Den är lite udda i ESC-sammanhang. Lite för modern kanske. Men för mig är det här garanterat den låt som kommer leva vidare efter ESC. En annan låt som faller in under samma kategori är Islands bidrag "Paper". Här får jag starka Robyn-vibbar - det är coolt, modernt och snyggt. Inte lika bra som Belgiens, men en 9:a ger jag Island.

 

 

 

 

Sverige och Finland då? Ja, Finlands låt är den överlägset bästa de skickat på många, många år. Jag ger den en stark 8:a. Den kunde gärna ha lyft liiite mera på slutet den också, då hade jag höjt min poäng. Robin Bengtsson charmade mig inte alls i deltävlingen, jag blev snarare riktigt störd över användningen av ordet "fucking" i titeln. Kändes bara så onödigt (jag har barn som sjunger med i alla låtar och vill veta vad allt betyder...) och dessutom strider användningen av ordet emot ESC-reglerna. Så han kunde lika gärna ha sjungit "freaking" från första början. Eftersom Robin och jag inte fick en speciellt bra start så har jag aldrig riktigt fastnat för hans välpolerade och välproducerade "I can´t go on". Fast jag hör ju såklart att det är en bra låt, frågan är om det är för välproducerat och snyggt att det nästan blir snudd på tråkigt. Han lär åtminstone vara en av förhandsfavoriterna, så mycket möjligt att det går riktigt bra för honom.

 

På tal om förhandsfavoriter - han som toppar den listan är Francesco Gabbani från Italien. Och här kan vi väl tala om en klassisk ESC-låt, den enda i sitt slag i årets startfält. Känns inte speciellt modernt, men det svänger bra. Jag blir glad av den här låten och det är ett gott beyg! Han har en skön Eros Ramazzotti-röst och han sjunger på italienska = pluspoäng. Första gången jag såg bidraget avfärdade jag det som ett fjantbidrag (har man en gorilla med på scen hamnar man lätt i fjantfacket). Men sedan läste jag på lite om textens betydelse och Francesco plockade ytterligare några pluspoäng. Låten är full av ironi och dolda budskap om oss västerlänningar och vårt sätt att leva. Ironi är något jag defintivt gillar! Så gorillan är förlåten. Här kan ni läsa mera om låtens budskap. Texten är dessutom smart uppbyggd på det sättet att man slängt in några bekanta ord även för oss som inte förstår italienska. Vi kan sjunga med i fraser som Singing in the rain, sex appeal, Nirvana, Namaste, Allez. Francesco har till och med lagt in några enkla, halvskojiga dansmoves - något som våra barn redan lärt sig. Så han har verkligen alla ingredienser som kan krävas av en ESC-vinnare. Långt ifrån världhistoriens bästa låt, men en mycket sannolik vinnare i år.

 

 

 

 

Pampiga ballader då? Jo, det är ett balladtätt år i år, men nästan ingen av dem lyfter tillräckligt för att de ska hamna på min topplista. När jag tänker ballad ska det vara Adéle, Sarah Dawn Finer eller Celine Dion-stuk på dem för att det ska räknas. Det måste osa power, det funkar liksom inte med något slätstruket. Tyvärr finns det ingen riktig ordentlig powerballad i årets startfält, men den vackraste av dem är Bulgariens "Beautiful Mess" med 17-åriga Kristian Kostov. Hans största konkurrenter på balladfronten är Australiens Isaiah och Irlands Brendan som inte heller är dåliga. Ser fram emot att höra dessa tre live!

 

 

 

 

Om jag ska välja en av låtarna som lyckas mixa traditionell folkmusik med lite hippare beats så blir Ungern årets vinnare. Mycket skönt gung i den låten, även om den nog inte hamnar så högt upp i resultatlistan.

 

 

 

 

Att sticka ut ur mängden är alltid bra och det gör definitivt Portugal som också ligger högt uppe bland förhandsfavoriterna. Dock inte på min lista, men jag förstår absolut varför man fastnar för låten. Själv skulle jag dock inte orka höra den låten speciellt många gånger efter ESC och det är ändå ett viktigt kriterie för att en låt ska få högt betyg av mig. Den är vacker och speciell, men kanske aningen för tråkig för mig. Men den ligger nog bland topp 5 i finalen skulle jag tippa.

 

 

 

 

Jag kommer garanterat att hitta fler favoriter ju mer jag lyssnar på låtarna, vissa behöver ju växa till sig lite. Men efter några första genomlyssningar är det alltså Belgien som får mitt hjärta att klappa hårdast. Men vinner gör nog Italien.

 

Avslutningsvis en liten hälsning till "De Eurovisa". Jag älskar programmet och jag sitter ofta och nickar instämmande till det som sägs, men om jag fick bestämma så skulle jag önska att det är samma personer som bedömer alla låtar, inte att panelen byts ut i varje avsnitt. Jag tycker inte bedömningen blir jämn och jämförbar då och det skulle göra den slutliga topplistan mera relevant om det är samma personer som delar ut poäng till alla låtar.

That´s it for now. Ett "litet" inlägg om ESC. Jag har svårt att hålla mig kortfattad i det här ämnet. Kanske blir det fler inlägg även i år. Jag skulle nästan gissa att det blir så :-)

söndag 15 maj 2016 - 14:26

Bara lite till....

Haha, jag kan inte hålla mig. Efter att ha studerat hela resultatlistan i detalj måste jag bara plita ner några reflektioner om slutresultatet och showen i stort. Här kommer 10 punkter jag bara måste få kommentera.

 

1. Årets äsch

Det faktum att det bara skiljde 23 poäng mellan Ukraina och Australien. När vi talar om poäng på över 500 är 23 väldigt lite. Australien snubblade verkligen på mållinjen. Äsch. 
 

2. Årets vad händer

Polen fick 7 poäng av jurygrupperna och låg på sista plats när folkets röster skulle presenteras. Och Michal hängde kvar hur länge som helst innan han fick sina röster av folket, nämligen hela 222 poäng och tredje mest röster av alla! Visst, jag gillar också 80-talet, men det var ändå väldigt otippat att han skulle få så höga poäng. Det räckte dock bara till en åttonde plats.

 

3. Årets YES

Bulgarien knep fjärde platsen. Som jag skrivit tidigare så hittade jag den låten rätt sent, men sedan dess har den spelats flitigt här. Årets bästa partylåt och jag är så glad att hela Europa också verkar gilla den.

 

4. Årets besvikelse

Måste ändå vara Österrike och Israel för min del. Eller inte Österrike och Israel i sig, utan de låga poäng Zoë och Hovi Star fick. En trettonde respektive fjortonde plats känns inte riktigt okej för två av de bästa låtarna i startfältet. Israel fick relativt höga poäng av juryn, men lite i telefonomröstningen, medan det var tvärtemot för Österrrike.

 

5. Årets konstigaste

Att Malta fick så många röster av juryn (137). Kan någon säga vad som är så speciellt med den låten? Det är dussinpop som vi hört miljoner gånger förr - och inte ens speciellt bra dussinpop. Folket gav endast 16 poäng till Malta, vilket är ungefär så många poäng de borde ha fått totalt.

 

6. Årets glada överraskning

Frans på en femte plats. Jag gillade ju Frans och hade med honom på min topp 5-lista, men faktum är att det ofta brukar gå ganska dåligt för värdlandet. Inte sällan brukar de kamma hem noll poäng, så med det i bakhuvudet hade jag kanske inte riktigt vågat hoppas på en så bra placering för Sverige. Hans låt är dessutom planetens mest nedladdade på iTunes just nu, så det får han vara stolt över!

 

7. Årets minst oväntade

Att Tyskland skulle hamna sist. Det var helt rätt.

 

8. Årets onödigaste

Justin Timberlake som mellanakt. Jättebra för honom att han fick promota sin nya film och låt till en publik på 200 miljoner, men ESC klarar sig bra utan amerikanska storstjärnor, tack. 

 

9. Årets bra jobbat

Petra och Måns. Taxisketcherna var kanske det allra bästa i hela eurovisionen i år. Och mellanakten igår där de visade hur en riktig schlagerlåt ska göras var klockren.

 

10. Årets vill se mer

Lynda Woodruff a.k.a. Sarah Dawn Finer. Har alltid gillat henne, både som Lynda och Sarah. Lynda borde få en egen tv-show. Och så borde Sarah ställa upp i Melodifestivalen nästa år med en riktigt pampig ballad. Får rysningar redan nu när jag tänker på det!

 

Men nu är jag klar. Jag lovar!

I´m moving on, som Sarah skulle ha sagt.

fredag 13 maj 2016 - 18:24

Finalfunderingar

Semifinal 2 gick precis som den skulle. Mina tre favoriter Australien, Israel och Bulgarien knep varsin finalplats. De övriga sju som gick vidare spelade mindre roll för mig, även om där fanns flera sådana som jag hade på min lista också, som t.ex. Lettland, Polen och Belgien. Men dessa låtar är inga jag ser bland topp 10 i finalen.

 

Finalen då?

Jag gissar att den kommer bli en nagelbitare, inte minst för mig själv som verkligen inte kan bestämma mig för vilken låt jag allra helst vill se som vinnare. Jag har fem kandidater till förstaplaceringen i år. Utan inbördes ordning, eftersom jag helt ärligt inte kan välja vilken jag gillar bäst. Alla mina topp 5 låtar är så olika och SÅ BRA på sitt sätt, så därför vägrar jag rangordna dem. Så egentligen stämmer ju det där påståendet om att man inte kan tävla i musik, speciellt svårt blir det när en ballad sätts mot en danslåt. Den ena är ju inte sämre än den andra, de är så olika men ändå 10-poängare inom sin egen genre. Men okej, mina absoluta favoriter i år är de här.

  

vinnare

 

Vinner någon av dessa är jag nöjd och glad! Sen har jag förstås andra favoriter också som jag hoppas får en plats bland de bästa tio låtarna i finalen. Bulgarien, Ungern, Italien och Cypern till exempel. Tyvärr tror jag att t.ex. Italiens ballad kanske framstår som aningen för enkel och slätstruken i den hårda balladkonkurrensen i år. Men Bulgariens låt borde ha bra chanser tycker jag, den är modern och ganska unik i sitt sound. Den perfekta danslåten i sommar!

 

Men vi har ju flera andra storfavoriter som det snackas mycket om också. Ryssland och Ukraina till exempel. Kanske Serbien. Rysslands låt är bra, men jag ser den helst inte som vinnare ändå, eftersom det finns åtminstone fem låtar som är bättre (se listan ovan). Serbien och Ukraina ska jag inte skriva så mycket mera om, annat än att det är låtar jag aldrig kommer lyssna på efter ESC-veckan är över och därmed är de inga vinnarlåtar i min värld. En ESC-vinnarlåt måste vara en sådan låt som jag verkligen vill lyssna på sjävmant minst tio gånger per dag och det kriteriet uppfyller mina topp 5.

 

Jag ger mig inte in på någon desto mera utförlig tippning över slutresultatet på lördag, utan jag nöjer mig med att konstatera att jag har mina favoritlåtar och vinner någon av dem är jag nöjd. Egentligen är det ju bättre att ha fem potentiella vinnarkandidater än endast en som jag i vanliga fall brukar ha. Nu är i alla fall chansen större att jag blir nöjd!

 

Men om jag ändå ska spekulera lite i hur striden om förstaplaceringen kommer se ut, så tippar jag att det står mellan Australien och Ryssland. Kanske lyckas också Frankrike vara med i kampen. Det som jag tycker är liiite synd för Australiens del är att Dami Im sitter ner under största delen av låten. Det gör tyvärr att powerkänslan i uppträdandet minskar lite. För i ESC är ju själva uppträdandet minst lika viktigt som låten, helheten måste funka.

 

Om man kikar tillbaka på mitt första ESC-inlägg där jag presenterade mina tio favoritlåtar, så kan jag konstatera att åtta av dem finns med i lördagens final, det är endast Island och San Marino som saknas. Så jag klagar inte! Det lär bli en galet spännande lördagskväll i alla fall!

 

Vem hejar du på?

onsdag 11 maj 2016 - 14:32

Semifinal 2

Okej, gårdagens ESC-semifinal är avklarad och jag är ganska nöjd. Jag fick med sex av bidragen på min lista, nämligen Azerbadjan, Ryssland, Ungern, Kroatien, Cypern och Österrrike. Finland och Moldavien hade jag med på min lista mest som utfyllnadslåtar, de är inga låtar jag sörjer över att de inte gick vidare. Island och San Marino hade dock gärna fått vara med bland de tio finalisterna tycker jag, speciellt istället för Armenien, Tjeckien och Malta som jag inte alls gillar. Men i det stora hela är jag nöjd!

 

Så nu blickar jag framåt mot semifinal 2 som går av stapeln imorgon. Där har jag egentligen bara TRE låtar som jag absolut vill se i final.

Australien
Årets vinnare om ni frågar mig. En riktig fullträff.

Israel
Den näst finaste balladen i år efter Australiens. Älskar den här! 

Bulgarien
Borde definitivt ha haft en plats på min 10 i topp lista, men jag hade inte riktigt hittat den här låten då. Men nu har jag. Modern och hur bra som helst. Måste bli en radiohit i sommar.

 

Om jag ska få ihop en lista med tio låtar så får jag plocka med sådana jag tycker är halvbra också, men som det egentligen inte spelar någon större roll ifall de får en finalplats eller inte.

 

F.Y.R. Macedonia
Det här är lite av en doldis för mig. Jag har inte hört den så många gånger, men när jag hör den mäktiga refrängen i "Dona" så hoppas jag den kommer kamma hem tillräckligt många röster för att gå till final. ESC behöver powerballader som sjungs på andra språk än engelska också.

Vitryssland
Jo, helt okej halvrockig låt. Det har varit mycket skriverier om att han ska uppträda naken tillsammans med vargar på scen, men det visade sig vara hologram som ska projiceras på scen.

Belgien
Får lite flashbacks till någon amerikansk 90-talsserie här. Är inget stort fan av låten eller musikstilen i stort, men eftersom den sticker ut lite bland de övriga i startfältet så borde hon gå till final.

Lettland
Jag blir egentligen ganska irriterad då jag hör den här låten, men den har ändå en cool beat som är medryckande på nåt sätt. Så jag är tudelad. Den kan mycket väl komma sist av alla också. Att sticka ut kan vara både bra och dåligt i ESC-sammanhang och det är alltid svårt att veta på förhand åt vilket håll det lutar.

Polen
80-talslåtar ligger mig vanligtvis varmt om hjärtat och här man flirtar verkligen med 80-talet för hela slanten, både när det gäller låten och artisten. Aningen för smörigt kanske, men okej, i ESC funkar det.

 

Nu är jag uppe i åtta låtar och nu blir det riktigt svårt. Jag klarar nog inte av att plocka ut tio låtar som jag verkligen vill se i final. Ta nu till exempel Litauen, Danmark och Irland. Jag hör knappt någon skillnad på dem, alla tre är helt vanliga poplåtar, som inte är direkt dåliga, men som vi hört en miljon gånger tidigare. Helt harmlösa, snälla popdängor, men de tillför verkligen inget nytt. I finalen hoppas jag åtminstone vi slipper såna här låtar bland de tio bästa placeringarna.

 

Sen har vi ju Norge då. Som är två bra låtar i en. Tyvärr. Skulle man göra den låten till en ballad och en uptempo-låt så skulle båda två vara hur bra som helst, men att blanda allt i en låt går bara inte. Så därför kan jag inte ta med Norge på min finallista.

 

Serbien och Ukraina är båda två väldigt omskrivna låtar, men eftersom jag endast vill ta med sådana låtar som jag kommer vilja lyssna på även efter ESC är slut, så får de tyvärr ingen plats på min lista. Jag är lite rädd för Ukrainas hajpade låt faktiskt, jag vill verkligen inte se den på prispallen. För mig är det en plåga att lyssna på den, men det är säkert bara jag som inte förstår mig på hennes speciella sångteknik...

 

Så ja, det blev ingen komplett tio i topp lista från den här semifinalen, utan jag är som sagt nöjd bara mina topp tre kammar hem en finalplats. Heja Australien, Israel och Bulgarien!

tisdag 10 maj 2016 - 11:42

Vem går vidare?

Välkomna till schlagerbloggen ännu en gång! Ikväll är det dags för den första semifinalen. 18 bidrag tävlar om 10 platser i finalen, så det betyder att åtta låtar faller bort. Jag tänkte lista vilka tio låtar jag hoppas går vidare från den första semifinalen. Det betyder kanske inte att det är samma låtar som jag tror kommer går vidare, utan sådana jag hoppas går vidare. 

 

Ryssland 
Ingen tvekan om saken, Sergey går definitivt vidare. Det här är Edvins favoritlåt, så vi har hört den "några" gånger här hemma.

Österrike 
Ljuvliga Zoe med den glada låten Loin d'ici är en av de låtar jag gärna ser bland topp 3 i finalen. Den här spelar Agnes om och om igen och hon har till och med lärt sig den franska texten utantill.

Island
Tycker den låten har ett så skönt driv och tempo som det finns ganska lite av i årets startfält.

Kroatien 
Lighthouse-balladen är jättefin, även om den inte är den allra bästa av alla ballader i årets startfält.

Ungern 
Freddie med den grova, hesa rösten. Jag tycker mycket om refrängen och melodin i den här låten.

Cypern
Den bästa rocklåten i år. Det här är inte en musikstil jag brukar gilla, men den här är en perfekt "billåt".

San Marino
Ja, jag vet att alla inte gillar den här, så det blir kul att se om den kvalar in i finalen tack vare sin "konstighet" eller om den floppar totalt.

Azerbadjan 
Balladen "Miracle" är tillräckligt bra för att ta en finalplats, men i finalen får den nog se sig slagen av Australien.

Moldavien 
Falling stars är en ganska vanlig poplåt, men jag ser hellre att den går vidare än t.ex. Maltas som ligger i samma genre.

Finland 
Nja, jag gillar inte låten speciellt mycket, men den får ändå en plats på min lista. Främst för att jag inte hittade någon annan låt jag hellre hade gett den sista lediga finalplatsen till.

 

Min musiksmak brukar ju tyvärr inte alltid sammanfalla med hur resten av Europa röstar, så jag inser att den riktiga listan knappast inte kommer se ut exakt så där. Bosnien Hercegovina kommer säkert att gå vidare, men själv gillar jag inte rapparen i den låten. Sen tror jag också Nederländerna kan ha en bra chans, eftersom de fortsätter med samma stil som de gjorde succé med för två år sedan. Tyvärr är årets låt är mycket tråkigare än The Common Linnets låt som jag verkligen gillade. Malta har jag också hört att många gillar, men för mig är den en väldigt medioker poplåt som inte alls lockar till fler lyssningar. Grekland är jag osäker på också, refrängen är okej, men i verserna vill jag bara spola fram. Skulle själv inte orka lyssna på den i sin helhet och därför får den ingen plats på min lista.

fredag 6 maj 2016 - 22:44

Helt eniga

Vi kollade just sista avsnittet av "Inför Eurovision" på SVT där de räknade samman alla sina poäng. Lite kul - och förvånande - att de hade exakt samma låtar i topp 3 som jag hade i mitt inlägg, nämligen Australien, Frankrike och Sverige. Det som jag däremot är säker på att de har missat totalt är Ryssland som helt saknades från deras topp 10 lista. Tror definitivt den kommer att ligga högre upp än så, vilket också Christer Björkman påpekade när han summerade poängen. Sen har jag fått en ny favorit också, Bulgarien, som jag borde få in på min egen lista. Men vem ska jag stryka då...? Jag håller med alla "tyckare" om att startfältet håller otroligt hög kvalitet i år. 

 

fdgfdfdgdf

 

 

Måste skriva lite om de här förhandsprogrammen också - "Inför Eurovision" med Christer Björkman, Helena Paparizou, Oscar Zia, Njol Badjie från Panetoz och Wiktoria Johansson och "De eurovisa" med Eva Frantz och Johan Lindroos. Båda har sina plus- och minussidor. I det finlandssvenska programmet byttes "tyckarna" ut i varje program, vilket kändes fräscht och bra. Jag gillade både Eva och Johan och de höll diskussionen saklig och fokuserad. Studion däremot var mörk och rörig med konstiga "extrarum" på sidan, så den gillade jag inte.

 

I SVT:s program var det samma "tyckargäng" genom hela serien och det kan jag också se en fördel med, kanske lättare att få ett "rättvist" bedömt slutresultat om det är samma personer som tycker till om alla låtar. Men tycker man däremot att någon av panelmedlemmarna är extremt jobbig, så blir det nästan en plåga att se hen i alla avsnitt, vilket var fallet för mig med en av deltagarna i "Inför Eurovision". Lite trist också att Helena endast gav gröna stolar oavsett hur dålig låten var, men å andra sidan tyckte jag hon var den bästa kommentatorn som verkligen kunde motivera sina poäng på ett riktigt bra sätt. Vissa andra svamlade mest och verkade främst vara ute efter att få så mycket fokus som möjligt på sin egen person. 

 

En sak jag reagerade på, speciellt i det svenska programmet, var att sånger med politiskt budskap fick höga poäng just eftersom de var politiska, t.ex. Ukrainas. I reglerna står nämligen att "inga sångtexter, tal eller gester av politisk eller liknande natur är tillåtna under Eurovision Song Contest". Men ändå reagerade ingen i expertpanelen över det här, utan hyllade snarare de politiska låtarna. Lite konstigt tyckte jag, speciellt Christer Björkman borde kanske ha lyft fram reglerna ifall det var så att panelmedlemmarna inte kände till dem. Sen undrar man förstås varför det finns regler som i verkligheten inte följs, utan lyckas man bara väva in sitt politiska budskap på ett smart sätt så kan man slingra sig igenom reglerna. För mig är tävlingen i första hand en sångtävling, jag försöker lägga politik till sidan den kvällen, även om det förstås inte alltid är så svartvitt. På tal om Ukraina, så läste jag i HBL:s schlagerblogg att skribenten tippar att låten kommer väldigt högt upp. Själv placerar jag den bland de bidrag som får minst poäng, men det återstår att se. Eurovisionen kan man aldrig förutspå helt och hållet, det finns alltid överraskningar där, och den här låten kan mycket väl vara en sådan som samlar sympatiröster. Men eftersom jag röstar enbart på hur jag upplever låten, så får den noll poäng i min bok.