ESC-uppladdning

onsdag 19 april 2017 - 22:49 | 2 Kommentarer

I påskhelgen snöade vi in totalt på alla ESC-bidrag. Vi sträckkollade alla tre avsnitt av De Eurovisa och favoritlåtarna gick sedan varma på Youtube. I fjol bloggade jag väldigt aktivt om hela ESC-spektaklet (eftersom jag låg hemma med bruten fot i flera veckor). I år vågar jag inte lova att det blir lika många inlägg, men lite måste jag ändå säga om årets startfält. 

Förra året var enligt min åsikt ett av de bästa ESC-åren på väldigt länge. Det fanns säkert minst 10 låtar som kammade hem full pott från mig. Jag hade så många favoriter att jag nästan fick lite ångest av att välja vilken jag skulle rösta på. Så här ett år efter är det nog fortfarande Australiens Dami Im (pampig ballad) som är min favorit, tätt följd av Frankrikes Amir (glad och medryckande)Israels Hovi Star (pampig ballad) och Österrikes Zoë (glad och medryckande). Jag ni ser den röda tråden - jag faller oftast för de pampiga balladerna eller de glada feelgood-låtarna när det gäller ESC.

I år är det såå mycket tunnare där uppe i toppen. Många medelmåttiga 7:or finns det däremot gott om. Det finns faktiskt inte en enda låt som är riktigt, riktigt bra. Eller jo, det finns några som blivit mina favoriter, men de är inte speciellt "ESC-aktiga". För en ESC-låt bedömer jag egentligen utgående från lite andra kriterier än andra låtar har jag kommit underfund med. En ESC-låt ska växa på slutet, det måste vara en tonartshöjning, den får gärna vara lite "ohipp", dvs. det behöver inte vara en låt som skulle platsa på coolaste nattklubben, utan det funkar bra med en glad och trallvänlig dänga som lika gärna kunde härstamma från 1984 eller 1998. Har man dessutom lyckats slänga in en liten folkmusikinfluens från ursprungslandet blir det extra poäng från mig. 

Någon låt som uppfyller alla dessa kriterier finns egentligen inte alls i årets startfält - ingen som är så bra att den förtjänar en 10:a i betyg i alla fall. Många halvbra försök finns som sagt. Det finns otroligt många låtar som inte når riktigt hela vägen fram, de lyyyyyfter inte på slutet. Vet inte hur många gånger jag blev besviken när låten närmade sig 2.30 minuter och det ännu inte smällde till. Snudd på frustrerande! Det var också något som påpekades flera gånger av panelen i De Eurovisa. Hur svårt kan det vara liksom?

Nåja, med det sagt så är det dags att avslöja vilka mina favoritlåtar är. För några som satt sig på hjärnan finns även i år. Dock faller de inte in under klassificeringen "traditionell ESC-låt" om man nu ska skilja sådana från andra "vanliga" låtar. Min favoritlåt är definitivt ingen klassisk ESC-låt, utan den är en sådan låt som kunde spelas på vilken radiostation eller nattklubb som helst just nu. Sådan musik som vi lyssnar på här hemma - om och om igen. (Har ofta tänkt på hur tur det är att vi har exakt samma musiksmak alla fyra i vårt hus för när vi snöar in på en låt spelar vi den minst 30 gånger per dag flera veckor i sträck). Den låt som vi lyssnat allra mest på är Belgiens alldeles underbara, sköna City Lights. Årets absolut vackraste låt. Mycket modernt sound. Den lyfter inte speciellt mycket, men den är istället så otroligt skön rakt igenom att jag inte saknar lyftet på slutet.

 

 

 

 

Har den en chans att vinna ESC? Jag vet faktiskt inte. Den är lite udda i ESC-sammanhang. Lite för modern kanske. Men för mig är det här garanterat den låt som kommer leva vidare efter ESC. En annan låt som faller in under samma kategori är Islands bidrag "Paper". Här får jag starka Robyn-vibbar - det är coolt, modernt och snyggt. Inte lika bra som Belgiens, men en 9:a ger jag Island.

 

 

 

 

Sverige och Finland då? Ja, Finlands låt är den överlägset bästa de skickat på många, många år. Jag ger den en stark 8:a. Den kunde gärna ha lyft liiite mera på slutet den också, då hade jag höjt min poäng. Robin Bengtsson charmade mig inte alls i deltävlingen, jag blev snarare riktigt störd över användningen av ordet "fucking" i titeln. Kändes bara så onödigt (jag har barn som sjunger med i alla låtar och vill veta vad allt betyder...) och dessutom strider användningen av ordet emot ESC-reglerna. Så han kunde lika gärna ha sjungit "freaking" från första början. Eftersom Robin och jag inte fick en speciellt bra start så har jag aldrig riktigt fastnat för hans välpolerade och välproducerade "I can´t go on". Fast jag hör ju såklart att det är en bra låt, frågan är om det är för välproducerat och snyggt att det nästan blir snudd på tråkigt. Han lär åtminstone vara en av förhandsfavoriterna, så mycket möjligt att det går riktigt bra för honom.

 

På tal om förhandsfavoriter - han som toppar den listan är Francesco Gabbani från Italien. Och här kan vi väl tala om en klassisk ESC-låt, den enda i sitt slag i årets startfält. Känns inte speciellt modernt, men det svänger bra. Jag blir glad av den här låten och det är ett gott beyg! Han har en skön Eros Ramazzotti-röst och han sjunger på italienska = pluspoäng. Första gången jag såg bidraget avfärdade jag det som ett fjantbidrag (har man en gorilla med på scen hamnar man lätt i fjantfacket). Men sedan läste jag på lite om textens betydelse och Francesco plockade ytterligare några pluspoäng. Låten är full av ironi och dolda budskap om oss västerlänningar och vårt sätt att leva. Ironi är något jag defintivt gillar! Så gorillan är förlåten. Här kan ni läsa mera om låtens budskap. Texten är dessutom smart uppbyggd på det sättet att man slängt in några bekanta ord även för oss som inte förstår italienska. Vi kan sjunga med i fraser som Singing in the rain, sex appeal, Nirvana, Namaste, Allez. Francesco har till och med lagt in några enkla, halvskojiga dansmoves - något som våra barn redan lärt sig. Så han har verkligen alla ingredienser som kan krävas av en ESC-vinnare. Långt ifrån världhistoriens bästa låt, men en mycket sannolik vinnare i år.

 

 

 

 

Pampiga ballader då? Jo, det är ett balladtätt år i år, men nästan ingen av dem lyfter tillräckligt för att de ska hamna på min topplista. När jag tänker ballad ska det vara Adéle, Sarah Dawn Finer eller Celine Dion-stuk på dem för att det ska räknas. Det måste osa power, det funkar liksom inte med något slätstruket. Tyvärr finns det ingen riktig ordentlig powerballad i årets startfält, men den vackraste av dem är Bulgariens "Beautiful Mess" med 17-åriga Kristian Kostov. Hans största konkurrenter på balladfronten är Australiens Isaiah och Irlands Brendan som inte heller är dåliga. Ser fram emot att höra dessa tre live!

 

 

 

 

Om jag ska välja en av låtarna som lyckas mixa traditionell folkmusik med lite hippare beats så blir Ungern årets vinnare. Mycket skönt gung i den låten, även om den nog inte hamnar så högt upp i resultatlistan.

 

 

 

 

Att sticka ut ur mängden är alltid bra och det gör definitivt Portugal som också ligger högt uppe bland förhandsfavoriterna. Dock inte på min lista, men jag förstår absolut varför man fastnar för låten. Själv skulle jag dock inte orka höra den låten speciellt många gånger efter ESC och det är ändå ett viktigt kriterie för att en låt ska få högt betyg av mig. Den är vacker och speciell, men kanske aningen för tråkig för mig. Men den ligger nog bland topp 5 i finalen skulle jag tippa.

 

 

 

 

Jag kommer garanterat att hitta fler favoriter ju mer jag lyssnar på låtarna, vissa behöver ju växa till sig lite. Men efter några första genomlyssningar är det alltså Belgien som får mitt hjärta att klappa hårdast. Men vinner gör nog Italien.

 

Avslutningsvis en liten hälsning till "De Eurovisa". Jag älskar programmet och jag sitter ofta och nickar instämmande till det som sägs, men om jag fick bestämma så skulle jag önska att det är samma personer som bedömer alla låtar, inte att panelen byts ut i varje avsnitt. Jag tycker inte bedömningen blir jämn och jämförbar då och det skulle göra den slutliga topplistan mera relevant om det är samma personer som delar ut poäng till alla låtar.

That´s it for now. Ett "litet" inlägg om ESC. Jag har svårt att hålla mig kortfattad i det här ämnet. Kanske blir det fler inlägg även i år. Jag skulle nästan gissa att det blir så :-)

Kategorier:

ESC

2

Kommentarer

 • Hopihopi

  20.04.2017 12:13 (5 månader sen)

  Jag älskar eurovision och kan också snöa in mig fullständigt på det. Jag har inte hört alla låtar ännu och tycker att det är en svagt startfält i år. Av de du just räknade upp minns jag knappt nån. Förutom Island, Irland och Portugal. Och så det där joddlande bidraget, Rumänien kanske det var. Minns bara att jag gapskrattade hela numret igenom ?

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   20.04.2017 12:46 (5 månader sen)

   Ja, Rumänien är helt klart sämst i år, haha! Det var en pärs att lyssna på den en enda gång! Och ja, mycket svagt startfält i år överlag.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.