Fasaden

söndag 22 februari 2015 - 21:03 | 6 Kommentarer

Precis som jag gissade när jag tryckte på publicera-knappen till mitt senaste inlägg så blev det ett av mina mest lästa och kommenterade denna vecka. Roligt! Det är samma sak varje gång någon visar upp lite stök i sin blogg eller på sin Instagram-profil. Man får en massa heja-rop och folk pustar ut över att de inte är de enda som har lite skit i hörnen. Så jag började fundera lite på varför det egentligen är så.

 

 

DSC 6042

 

 

Vanligtvis ser vi ju bara det vackra när vi scrollar genom alla sociala medier - perfekta frukostar, puffade soffkuddar och färska fredagsbuketter. Det verkar som om många glömmer bort att det finns riktiga personer med riktiga liv där bakom de perfekta bilderna. Personer med liv som sällan är lika välputsade som bilderna kanske kan ge sken av. Man kan ju fundera om det här faktiskt är vettigt. Många påstår att alla glansbilder får folk att känns misstro över sitt eget "icke-perfekta" liv och det ligger säkert en hel del sanning i det påståendet.

 

 

DSC 6044

 

 

Anledningen till att "stök-inlägg" får mycket respons är förstås den höga igenkänningsfaktorn. "Åh, någon annan har det också som hos oss, vad skönt". Men vill man egentligen se andras smutstvätthögar och ostädade matbord i sitt flöde varje dag? Eller har man nog av dem från sin egen vardag? Själv tycker jag det är kul med stök-inlägg några gånger i året - som en liten påminnelse om att vi inte heller har det tip top varje dag - men resten av tiden föredrar jag att blogga vackra bilder. För mig fungerar bloggar som ren och skär inspiration och när jag surfar bland mina favoritbloggar är det inspirerande och snygga bilder jag är ute efter.

 

 

DSC 6122

 

 

Jag tror att man som bloggläsare måste påminna sig själv om att det man ser på sociala medier bara är en bråkdel av en persons liv där bloggaren valt ut vilken bit man delar med sig av. De flesta väljer att visa upp den förskönade vardagen just för att den är mer inspirerande. Jag tror att de flesta läsare förstår det här, men ibland kan det säkert vara nyttigt för "perfektionist-bloggarna" att visa upp lite stök för att påminna om att det som vanligtvis syns på bloggen bara är en del av helheten.

 

6

Kommentarer

 • Jessica Nybacka

  22.02.2015 21:18 (3 år sen)

  Jag blir faktiskt lite förvånad ibland över folk som faktiskt skulle tro att man är sådär "perfekt" som i bloggarna. Jag som driver en tränings/hälsoblogg så blir också lite fundersam ibland över om läsarna tror att jag alltid är helylle rakt igenom, och känner att jag måste poängtera ibland att jag faktiskt äter ohälsosamt emellanåt och slappar i soffan vissa kvällar. Alla är vi människor! Och som du skriver, man vill ju oftast läsa om dedär bra sakerna, inte de jobbiga. (Skriver jag som ältat min jobbiga flunssa åt läsarna på sistone...) :)

  • Anna-Lena

   22.02.2015 21:21 (3 år sen)

   Ja, jag kan också bli förvånad över att många faktiskt verkar tro att vi inredningsbloggare har det renare och mera välstädat än andra...det gäller ju bara att svänga kameran till rätt hörn när man ska fota, då kan det se ut hur som helst i resten av rummet :-)


 • Linda Holm

  22.02.2015 22:15 (3 år sen)

  Ja, jag tror också det kan vara bra att mellan varven blotta lite bakom fasaden. Fast man vet att det inte är perfekt hos andra kan man lätt inbilla sig det, speciellt om man har en egen svacka ;).

  • Anna-Lena

   22.02.2015 22:17 (3 år sen)

   Så är det nog. Jag funderar att det kanske är lättare för en som själv är bloggare att förstå att det som syns på andra bloggar inte är hela sanningen, eftersom man ju vet själv hur det ser ut "bakom fasaden" :-)


 • Maria

  22.02.2015 23:27 (3 år sen)

  Bra skrivet, jag håller med! :) Eftersom jag själv är bloggare så inbillar jag mig dock inte att andra bloggare lever nåt sorts perfekt liv, eftersom jag ju själv helst lägger upp bilder på hemmet då det är ordning och reda, inte visar bilder på mina sunkigaste hemma-kläder etc.. Men vem vill egentligen sist och slutligen se såna bilder var och varannan dag? Men jag förstår ju att detta inlägg är riktat mera åt icke-bloggare etc. :)


 • Ann-Lis

  24.02.2015 09:40 (3 år sen)

  Gillar ditt humoristiska inlägg med stöket! Jag kan inte heller på riktigt fatta att mina läsare tror att allt är välstädat hos mig. Men å andra sidan har jag sällan sett något så välstädat som du har det i verkligheten, åtminstone emellanåt! :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.