måndag 15 maj 2017 - 23:26

Nyheter från Lagerhaus

Lagerhaus skickade ut bilder på vad de kallar för "höstens första kollektion". Jag fullkomligt vägrar börja prata om höst ännu, så jag tycker det låter bättre med senkommarkollektion eftersom produkterna kommer att finnas i butik från och med juli.

 

 

precollection aw17 4

 

 

Kollektionen går under namnet "A New Phase" och inspirationen kommer från solljus, mörka himlar och dimmiga sjöar.
- Vi vill hålla fast vid den gröna känslan av sommar och lägger till mjuka pastell- och nudetoner, säger Lagerhaus tf designchef Susanna Rudebeck.

 

 

lagerhaus phase

 

 

En av mina favoriter i kollektionen är kudden med skogsmotiv. Det visar sig vara fotografiet "Gryningen" taget av Jonna Jinton och motivet syns även på flera andra produkter. Jonna Jinton känner ni säkert till - hon är fotografen, konstnären och bloggaren som flyttade till en liten by i norra Sverige och fotar de mest magiska naturbilderna. 

 

 

precollection aw17 30

precollection aw17 26

 

 

En snygg vas som möjligtvis kan vara lite inspirerad av vasen "Äng" från Klong, som jag bland annat visat här tidigare. Ingen direkt kopia, men snarlik funktion med locket där blommorna sticks ned för att få stöd.

 


precollection aw17 2

 

 

Piedestaler i olika modeller är fortfarande en stor hit och fungerar även bra ute på terrassen nu i sommar. Den avlånga lådmodellen påminner lite om Ferm Livings Plant Box tycker jag.

 

 

precollection aw17 3

 

 

Annars är det en hel del sådant jag förknippar med Lagerhaus - småprylar av olika slag, doftljus, anteckningsböcker och muggar med texter.

 

 

lag

precollection aw17

precollection pplus 3

 

 

Jag noterar att avocadon återfinns både som mönster och som skål - kanske det blir den nya ananasen?

 

Foton: Lagerhaus

fredag 4 november 2016 - 10:14

Forgotten patterns

Jag tänker inte helt och hållet övergå till julbloggande redan nu, utan de juliga inläggen får varvas med lite höstinspiration. Hösten är den bästa "inredningsårstiden" tycker jag personligen. Då är det mycket färger och mörka nyanser vilket jag gillar. Hemtex har lanserat en lite annorlunda kollektion i år som går under namnet "Forgotten patterns". På tal om att inreda med mönster som jag skrev om i det här inlägget - här har man verkligen gått all in på att mixa mönster och färger. Snyggt stylat med väggfärgen som plockar upp dukens accentfärg.

 

Duk bomull monstrad Nikita 145237888000004

 

 

Hemtex designer Boel Svensson berättar om Forgotten Patterns.

Varifrån kommer inspirationen till mönstret?
- Vi fick möjlighet att köpa 100-åriga handmålade mönster från en mattfabrik i Frankrike. Vi designers pratade om hur mönstertraditioner från världens alla hörn förvaltas och omtolkas till nya tider. Urgamla bildspråk återupplivas och hittar nya hem, kanske på andra sidan jorden. Där föddes vår idé, att låta dessa mönster få inspirera oss och med rätt tekniker och ett nytt färgspråk omtolka dem så att de passar våra kunder idag.

 

 

forgotten patterns ny

 

 

Hur har ni moderniserat mönstren för att de ska passa dagens kund?
- Ville vi hitta en omtolkning i färg och uttryck som tar för sig och är färgsprakande. Vår tanke var att färgerna ska binda samman kollektionen när så många mönsteruttryck blandas. 

 

 

Forgotten patterns kuddar pladar ny

 

 

Känner man att det är lite för mycket mönster så finns det också matchande enfärgade alternativ att kombinera med. För mig personligen känns det här som väldigt mycket mönster och skulle jag inreda med något ur kollektionen skulle det kanske vara en mönstrad kudde i vardera soffa kombinerat med många enfärgade i nyanser som återfinns i mönstret. Filten ser också snygg ut!

 

Bilder: Hemtex

tisdag 9 augusti 2016 - 11:06

Bubbligt värre

Dagg-vasen har jag bloggat om många gånger förr och den har synts i de flesta "trendriktiga" hemmen under de senaste åren. Nästan så man skulle kunna tro att förälskelsen för bubbligt glas skulle börja avta, men å andra sidan är Carina Seth Anderssons vas en klassiker som knappast kommer att kännas omodern i första taget.

Det har dykt upp look alikes hos många av budgetkedjorna och när jag kikade genom Ellos höstnyheter lade jag märke till väldigt mycket bubbligt glas. Dock inga runda vaser á la Dagg, men däremot cylinderformade vaser och maffiga lampor. Roligt att se att man kan inspireras utan att kopiera rakt av.

 

 

bubblor

 

 

Den stora lampan påminner verkligen om en hängande Dagg-vas.

 

 

91 0337 D

 

Bilder: Ellos

torsdag 4 augusti 2016 - 15:51

Where to begin?

Det blev en längre bloggpaus än planerat här i sommar, men skönt har det varit med ett litet break från bloggvärlden. Jag lovar att berätta lite mera om sommarens semesterresa till Stockholm och då framförallt vårt Airbnb-boende, som verkligen var en fullpoängare.

Men man kan inte ha en österbottnisk inredningsblogg utan att uppmärksamma dagens största händelse: nämligen att H&M Home slagit upp dörrarna i GW Gallerian i Stenhaga. Stod jag bland de första och köade kl 7 imorse i hopp om att få ett presentkort? Svar: Never. Det finns inget jag undviker mer än butiksöppningar, konkursreor och andra aktiviteter där folk går bananas över billiga prylar. Så jag väntar några dagar tills den värsta rusningen lagt sig.

Jag har dessutom besökt H&M Home flera gånger i Stockholm för ett par veckor sedan, så jag känner inget akut behov av att trängas runt guldljusstakar och gröna kuddfodral på öppningsdagen. Grönt och guld - ja, det är en kort men ganska beskrivande sammanfattning av hur hösten på H&M Home ser ut.

 

 

hmprod

hmprod 3

 

 

 

Riktigt snyggt, eller hur? Det tyckte jag redan julen 2014 när jag febrilt sökte mossgröna kuddöverdrag och guldfärgade prylar, men då gick det inte att hitta sådana prylar någonstans, så jag fick överge tanken på en jul i grönt och guld. Men nu översvämmas varje butik av prylar i exakt den stilen. Nästan så jag blir lite sur faktiskt...hur kan det ett år vara fullkomligt omöjligt att hitta en grön kudde, för att 1,5 år senare så gott som drunkna i gröna kuddar i varje butik? Ja, det får bli ämne för ett helt annat inlägg tror jag...

 

 

 

9586 07V sRGB 300dpi

hmprod 2

 

 

 


H&M Homes produkter är ju inte direkt någon nyhet eftersom man kunnat beställa dem via nätet under flera år, men visst är det något helt annat att ha en fysisk butik i närheten där man kan se prylarna och klämma och känna på dem. Så det är absolut ett välkommet tillskott i Vasas butiksutbud. Söker du prylar med hög trendfaktor till lågt pris så är H&M Home outstanding.

 

 

 

9586 16 sRGB 300dpi

9586 06 sRGB 300dpi

 

 

 

Det finns förstås annat än grönt och guld också. Mycket grafiska mönster som fortfarande hänger med. Och även en hel del textilier i mina favoritfärger, den naturliga brun-beige-grå färgskalan.

 

 

hmprod 1

9586 27 sRGB 300dpi

Bilder: H&M Home

torsdag 7 juli 2016 - 11:57

Tine K A/W 2016

Tine K:s bilder brukar sällan göra mig besviken, så det var med höga förväntningar jag bläddrade genom höstnyheterna. Även i år har man fotat i en magnifik miljö och vilka prylar som helst skulle nog se snygga ut här kan jag tänka mig.

 

 

 

tinekhome aw16 bamstool tablecut300 smo basdome lamp.jpg 1024x0 q85 subsampling 2tine3tinekhome aw16 dayhotel moonlib40 storm palmachair palmalounge palmatableo80.jpg 1024x0 q85 subsampling 2

tinekhome aw16 sofaxxlvel mo metcoffee daypuf35vel mo daybed ph jute gr.jpg 1024x0 q85 subsampling 2

 

 

 

Om jag ska summera vad som gäller hösten 2016 enligt Tine K så får de bli ljus pastellgrön, metallmöbler med glasskiva samt stora gröna växter i lerkrukor. Och förstås trä, bambu, speglar och sammet.

 

 

 

tinekhome aw16 daydinevel table brass bamlamp m bl shadelin m ro.jpg 1024x0 q85 subsampling 2tine2tinekhome aw16 metcon100 candle old brass claypot.jpg 1024x0 q85 subsampling 2

 

 

 

Såg att jag bloggade om Tine K:s förra höstkollektion för exakt ett år sedan. Mycket är sig lika, men visst ser man ändå lite skillnad i stylingen. Jag gillar verkligen när företag satsar på snygga inspirationsbilder. Ofta får jag idéer om hur jag kan inreda här hemma, till exempel att ställa blommorna i en grupp på golvet istället för att sprida ut dem på olika ställen.

 

 

 

tinekhome aw16 metcoffee tablemet brass tablemet shine bedboard fallthrow smo softquilt kit.jpg 1024x0 q85 subsampling 2tine1tinekhome aw16 metcon100 jar daypuf35vel mo claypot jute gr.jpg 1024x0 q85 subsampling 2

 

 

Här hittar ni höstkatalogen i sin helhet. Bläddrar man genom den så kan man också konstatera att det finns något för alla smaker, pressbilderna i det här inlägget avslöjar inte riktigt hela bredden på sortimentet tycker jag. 

 

Foton: Tine K Home

tisdag 5 juli 2016 - 13:52

Lagerhaus höstnytt

Med mitt senaste inlägg in färskt minne, dvs. mitt gnäll om att det inte händer något nytt när inredningsföretagen lanserar sina nya kollektioner, tänkte jag att vi skulle ta en titt på några höstkollektioner. Först ut är Lagerhaus - en av mina favoriter. Men den senaste tiden tycker jag faktiskt inte att de heller har lanserat några "jag-måste-ha-produkter". Ofta har jag gått tomhänt ut från butiken och det hör inte till vanligheterna när det gäller Lagerhaus för min del.

 

Lagerhaus största inspirationskälla den här säsongen är naturen. Kommer kanske inte som någon större överraskning eftersom naturen har varit en av de främsta inspirationskällorna för de flesta företag under de senaste åren. Men inte mig emot, jag gillar ju det naturliga. 

 

precollection 4

 

 

- Vi vill omge oss med gröna växter på lite nya sätt och vi dekorerar med saker som påminner oss om naturen; produkter i trä, skogsmotiv och dofter som granskog och mossa, berättar Lagerhaus designchef Therese Stråhle.

 

 

20160525 6098 1

 

 

 

Det som känns nytt i Lagerhaus höstkollektion är kombinationen mörkblått och terrakotta. Sätter en slant på att det är en av höstens hetaste färgkombinationer, vid sidan av smaragdgrönt och mässing då som fortfarande verkar hänga kvar.

 

 

 

lagerhaus3skolstart 23

 

 

 

Det blåa och orangeröda påminner om 90-talet, eller det sena 80-talet. Därför kanske det också kan vara aningen svårt att ta till sig för oss som redan sett den här färgskalan i inredningen tidigare, men för yngre generationer känns det säkert nytt och fräscht. Och i modern tappning som här kan jag faktiskt också erkänna att det ser fint ut, speciellt på bilden nedan.

 

 

 

skolstart 32 1lagerhaus2skolstart 2

 

 

 

Min favoritbild är bilden nedan. Jag är svag för runda lampor eftersom jag tycker att alla rum blir mera balanserade när man adderar en rund form som komplement till alla kantiga möbler. Gärna något stort som verkligen tar plats, till exempel en stor rund vas eller taklampa. Den lilla guldfärgade sidobordet på hjul är min absoluta favoritprodukt i sortimentet (för jag hoppas det är en del av Lagerhaus sortiment och inte bara något som använts vid stylingen). Ser ut att vara hämtat direkt från mormors vardagsrum, vilket är precis rätt känsla i höst.

 

 

 

20160525 6058 1

 

 

 

Geometriska prylar hänger (tyvärr) också med ännu, som guldkorgen på bilden ovan. Undrar när marknaden blir mättad på trådkorgar och ljusstakar i svart och guldfärgad metall? En pryl som däremot hamnade högt på min topplista är den här enkla, men snygga ljusstaken.

 

 

 

precollection 3lagerhaus1

 

Något som verkligen för tankarna till 80-90-talen är ametisterna. Hos Lagerhaus ser vi dem bland annat som små ljusstakar och bokstöd. Kanske dags att börja gräva på vinden eller länsa loppisborden på liknande prylar innan alla vill ha dem! Summa sumarum, en del "ååh nej, inte igen" och en del "ja, va kul" i Lagerhaus höstkollektion.

 

Foton: Lagerhaus

söndag 3 juli 2016 - 13:00

Smått uttråkad

I fredags loggade jag ut från jobbet för sista gången på fem veckor, så mentalt är jag helt inställd på sköna sommarveckor med sol och värme. Typ så här.

 

 

semester ahlens 2016 10

 

 

 

Min inredningshjärna är däremot helt fokuserad på hösten. Sommarinredning är inget för mig har jag konstaterat. Jag har haft mina blommiga och pastelliga perioder, men det är flera år sedan jag senast bytte om till sommarinredning i vardagsrummet. Nu kör jag i stort sett samma året om. Kan ännu en gång konstatera att jag trivs bäst med dämpade färger som brunt, beige, grått och svart. Därför känns de höstiga pressbilderna som skickas ut just nu betydligt mer intressanta än de somriga. 

 

 

 

01 640x959

 

 

 

Tycker det ska bli kul att se vad som händer på inredningsfronten i höst. För jag hoppas verkligen att det händer NÅT. Jag upplever att det stampat på stället oerhört länge nu, det är samma saker som dyker upp när nya kollektioner presenteras. Inget nytänkande alls. Man undrar nästan om det råder inspirationsbrist bland designers och produktutvecklare. Och väldigt många sneglar dessutom på vad andra gör, vilket resulterar i att olika företags kollektioner blir mer och mer lika varandra. Det här diskuterade jag med några inredningsintresserade vänner igår kväll och det var fler än jag som var av samma åsikt. Ju mer likriktat allt blir, desto tråkigare blir det också. Och fast man är inredningsintresserad så tappar man lite av intresset när det bara är "samma lika" överallt. 

 

Men måste man ha nytt hela tiden då? Nej, det handlar inte alls om det för min egen del, men när man har ett stort inredningsintresse så söker man inspiration hela tiden. Sen betyder det inte att jag skulle köpa en massa nytt även om det fanns prylar jag skulle vilja ha, utan det fungerar mera så att jag får nya idéer som jag kan förverkliga med egna medel här hemma. Kanske köpa något på loppis och omvandla eller spraymåla någon gammal pryl. 

poyta kromi AM designpuoti

Det här med metaller är väl i stort sett det mest revolutionerande som hänt i inredningsbranschen de senaste fem åren, dvs. att kopparn dök upp från ingenstans och blev en stor hit - dock en mycket kortlivad sådan. Nu är kopparn i stort sett utrotad från pressbilder och ersatt av mässing och guld sedan ett tag tillbaka. Jag gissar dock att vi kommer att se kromens återkomst i höst. Soffbord med smala silverben á la 80-tal, ni vet. I alla fall hemma hos de allra trendigaste, men den stora massan ångar nog på med de varma metallerna ännu några säsonger. Personligen hoppas jag verkligen att det händer något mera spännande på inredningsfronten i höst än duellen mellan varma och kalla metaller...

 

Bilder: Åhléns, Granit, & Designpuoti.

tisdag 7 juni 2016 - 07:00

Svärtan

Jag har kommit av mig lite med att rapportera om nya kollektioner och produktlanseringar, men jag tänkte skärpa till mig på den fronten nu. Först ut är Ikeas hajpade kollektion Svärtan, som lanseras i september. Den är resultatet av ett samarbete mellan den svenska formgivaren Martin Bergström och indiska modestudenter från National Institute of Fashion Technology i New Delhi. 

 

 

sv1

 

 

Vanligtvis tänker vi på indisk design som färgglatt med mycket guld och glitter, men Bergström ville visa en annan sida av Indien. Abstrakta mönster i en svart, vit och grå färgskala. Inspirationen kommer från hängande kablar, slitna väggar och andra vardagliga ting som nu omvandlats till texturer och mönster på olika produkter. "Trassel-kuddarna" här ovanför gillar jag redan, fast man inte ser dem så tydligt på bilden. Kollektionen består av bland annat skålar, glasflaskor, vaser, stora keramikfat, bäddtextil och ett litet soffbord.

 

 

sv3

 

 

Det var tyvätt ganska sparsmakat med bilder i Ikeas pressutskick, men man får i alla fall en aning om vad som väntar. Och jag gillar det jag ser! Ska bli spännande att se alla produkterna sen i höst. Här finns några fler bilder för er som vill se mera av kollektionen redan nu.

 

 

sv4

 

Foto: IKEA

torsdag 17 september 2015 - 22:12

Strukturer

Linda skrev om kuddar idag. Det kunde ha varit jag som skrev inlägget, eftersom jag tänkt exakt samma sak. Linda och jag har många gånger konstaterat att vår inredningssmak svänger åt exakt samma håll på exakt samma tidpunkt. Vi är trötta på samma saker och vi gillar samma saker. Nästan lite spooky ibland.

 

 

 

DSC 6351w

 

 

Jag befinner mig just nu precis i samma läge som Linda beskrev. Jag har inte bytt soffkuddar sen i januari när jag städade bort julen. Det måste vara någon form av rekord för mig som annars är en riktig kudd-o-man. 

 

 

DSC 6355w

 

 

Men det finns helt enkelt inget som lockar eller som jag känner att jag måste ha. Hårda, grafiska mönster i svartvitt är inte riktigt min grej, trots att det är vad som synts överallt de senaste åren. Då är jag mera förtjust i de art deco-inspirerade mönstren som dykt upp nu. Trots att de också är grafiska känns de ändå som något nytt och fräscht efter många år med trianglar och zick-zack mönster. 

 

hmprod 10

 

 

Och zebrakudden står sig fortfarande! Den har jag inte tröttnat på ännu fast jag haft den i flera säsonger. Så här har det alltså sett ut i våra soffor de senaste nio månaderna. Ingen förändring under sommaren ens. Och jag tycker det funkar lika bra nu i höst, så jag kör antagligen vidare med samma koncept.

 

 

DSC 6362w2

 

 

Men precis som Linda skrev så är det inte de mönstrade kuddarna som lockar i höst. Om jag köper något nytt till hösten och vintern blir det definitivt något med struktur istället för mönster. Enfärgat, men med en intressant struktur som gör att det inte känns platt och tråkigt.

 

 

hmprod 11

 

 

Stickat, sammet, satin, metallic, quiltat, krossad sammet - det finns många att välja på. Här ser ni ett collage med kuddar från H&M Home som alla faller under kategorin "enfärgat med struktur". Favoriten är den grovstickade kudden längst till höger i den mittersta raden. Tyvärr skär den nyansen sig mot våra vita soffor, så den får jag nog glömma.

 

 

 

kuddar

Bilder: Egna samt H&M Home

 

 

 

söndag 13 september 2015 - 23:31

Trendiga lampor

När jag bläddrat i inredningstidningar de senaste veckorna har min blick flera gånger fastnat på den här bilden.

 

 

Skarmklipp78

 

 

Riktigt snygga lampor från Markslöjds höstkollektion! Jag är lite allergisk mot genomskinliga glaslampor eftersom jag avskyr lampor som bländar, men de här borde ge ett mjukare sken tack vare det metallfärgade glaset. 

 

 

Skarmklipp1

 

 

Lampan heter Storm och finns i flera färger och storlekar samt även i en hängande variant.

 

 

disc

 

 

Jag gillar även utseendet på vägglampan Disc, fast den beundrar jag hellre på bild än i verkligheten just på grund av bländrisken. Fast kanske de moderna "koppartrådslamporna" som dyker upp överallt i höst har lite behagligare sken och inte bländar så mycket. 

 

 

flora

 

 

Plastlampan Flora finns i svart och vitt. Snygg styling på den här bilden med kaktusar och kork på väggen. Och på bilden nedan gillar jag väggens struktur och de svarta detaljerna. Jag har börjat samla på mig snygga sovrumsbilder som inspiration för en eventuell makeover av vårt sovrum, men vi får se när det finns tid och ork till det.

 

 

Skarmklipp

valencia2

 

 

På de två sista bilderna är jag kanske mera förtjust i helheten än i just lamporna. Ska du bygga kök år 2015 är det så här det ska se ut. Marmorskiva, gråa lådfronter, läderhandtag och inga övre skåp. Avskalat och utan krusiduller. Gissar att det här kommer att kännas hopplöst omodernt om fem år trots att man i dagens läge talar om "tidlösa material". Visst, marmor är tidlöst, men det kommer ändå att påminna oss väldigt mycket om boomen år 2013-2015. Precis som det i början av den här trendperioden påminde oss obehagligt mycket om 80-talet. Nåja, det där var ett sidospår. Vill ni ser mera av Markslöjds höstkollektion kan ni bläddra i katalogen här.

 

 

 

Skarmklipp7

 

 

En annan lampa som seglat förbi i bildflödet den här veckan är spåkulan från Lagerhaus. Den här gillar jag eftersom den har vitt glas. Skulle garanterat hitta en plats åt den i vårt vardagsrum.

 

 

8561133038 DSC0915.2

 

 

Den vita fasettslipade taklampan är också snygg, precis som den mässingfärgade clip-lampan som jag bloggade om för ett tag sedan.

 

 

8561133038 DSC0995

 

Bilder: Markslöjd och Lagerhaus