söndag 30 juli 2017 - 00:30

A.S. Helsingö

Ikea-möbler finns nog i så gott som alla hem, men hur roligt är det att ha exakt samma byrå eller soffa som grannen, kusinen, mamma och bästa kompisen? Att inreda personligt och unikt har blivit en av de senaste årens största trender, men det är inte alltid så lätt att skapa ett personligt hem om man mest inreder med Ikea-möbler.

Det finns många företag som tagit fasta på detta och specialiserat sig på att sälja tillbehör till Ikea-möbler - allt för att du ska kunna utgå från en prisvärd Ikea-soffa eller -skåpstomme och sedan modifiera och anpassa möbeln till din egen stil. Bemz säljer sofföverdrag, Superfront säljer skåpdörrar och hos Prettypegs hittar man soff- och bordsben. Ett av de nyare företagen inom samma nisch är finländska A.S. Helsingö, som erbjuder skräddarsydda lådfronter till Ikeas skåpstommar Metod, Faktum och Pax.

 

 

A.S.Helsingo Ingaro Water Green kitchen Parasol brass handles 1

A.S.Helsingo Ingaro Kitchen with Bagel Black Handle 2

A.S.Helsingo Ensio kitchen with Parasol brass handles 2

A.S.Helsingo Ingaro kitchen with Parasol handles 1

 

 

Det är lätt att skapa ett helt personligt skåp eller kök eftersom det även finns kranar, diskhoar och handtag i sortimentet. Ett plus för att tillverkningen sker här i Finland med högkvalitativa material.

 

 

A.S.Helsingo Thermal Grey Kitchen Water Green Wardrobes 1.1

A.S.Helsingo Sideboard Blush Rose with Parasol copper handles2

A.S.Helsingo Ingaro Kitchen Novel Handles Aluminium

A.S.Helsingo Ensio Wardrobes with Copper Parasol handles 2

 


Enkelt och tidlöst, men samtidigt modernt. Färgskalan är dämpad med murriga pasteller i grå, beige, rosa och blågrå nyanser. I slutet av förra året öppnade gundarduon Anssi Jokinen och Sebastian Schauman ett showroom i Helsingfors där man kan se A.S. Helsingös utbud.

 

Foton: A.S. Helsingö

 

 

torsdag 20 juli 2017 - 09:26

Klättervägg för katten

I vintras när Sigge flyttade in hos oss minns jag att Linn hade extremt roligt åt tanken på att vi skulle införskaffa ett sånt där klätterträd för katter. Och jag fattar ju definitivt hur hon tänkte. Att klätterträd för katter kanske inte är inredningsdetalj nummer ett på min önskelista. Men vad gör man inte för sitt husdjur! Fast vi har faktiskt inte sett något behov av ett klätterträd, Sigge är en väldigt lugn katt som inte är speciellt klösande eller klättrande av sig. När han är inne ligger han mest och sover.

 

 

sovande katt tvrum 

 

Bilden nedan dök upp i mitt Facebook-flöde häromdagen, signerad Ikea. En hel klättervägg - som dessutom är riktigt snygg. Fast jag skulle kanske inte välja att placera den ovanför vardagsrumssoffan, den skulle nog passa bättre i något mera avskilt rum.

 

 

klattervagg for katter

Bild: Ikea 

 

Klätterväggen är byggd av trälådor och tavelhyllor. Som inspiration fungerar den här bilden bra, men man ska förstås komma ihåg att kolla hur mycket vikt hyllplanen tål - speciellt om man har flera katter - och kanske även förse hyllorna med någon form av halkskydd, till exempel i samma material som man brukar använda på trappsteg. Jag tänker också att en tavelhylla kanske kan vara aningen för smal för en katt, speciellt om den skulle vilja ligga på hyllorna, men det finns ju andra hyllplan att välja istället. En kul idé hur som helst, bara man ser till att den är trygg och säker.  

 

söndag 23 april 2017 - 20:58

DIY: Taklampa i tyg

Enkla DIY-projekt är något av det bästa jag vet. Inte för att jag gör sådana själv speciellt ofta, men jag blir alltid lika imponerad och inspirerad när jag stöter på något fiffigt som någon kreativ själv har kommit på. Nu senast snubblade jag över den här fina taklampan i Helena Nords blogg. Liknande lampor har vi sett många av de senaste åren, ofta med en tresiffrig prislapp. Här kommer du undan med ungefär 20 euro.

 

 

DIY lampa IKEA solsken 900x1348

 

 

Lampan är tillverkad av insektskyddet Solig från Ikea. Här kan du läsa mera om hur du går tillväga för att tillverka en likadan lampa. Enklare än så här blir det nog inte!

 

Bild: Helena Nord/Mormorsglamour