Klisterlapp eller inte?

fredag 11 augusti 2017 - 16:54 | 33 Kommentarer

Ni vet den där röda klisterlappen på alla Iittala-produkter? Ska den verkligen sitta kvar på glasen eller ska den tas bort? Den diskussionen brukar man hamna i ibland och alltid brukar det finnas två läger. Å ena sidan de som anser att lappen är en del av designen och till och med höjer glasets värde för att man vet att det är just Iittala. Å andra sidan de som menar att lappen är precis som vilket annat klistermärke som helst och naturligtvis ska tas bort. 

Själv hör jag till den senare kategorin. Jag hatar lappar. På allt. Iittala är inget speciellt i det avseendet. Det första jag gör med mina nyinköpta kläder är att klippa bort lapparna i nacken och tvättrådslapparna i sidan. Kanske lite dumt ibland, men det brukar gå bra med tvätten för det mesta. 

Så jag gör likadant med lappar på glas och andra prylar. Jag avskyr märken som fästs med sånt där superlim som är näst intill omöjligt att få loss. Dessutom klistrar man gärna lappar själva prylen - sånt ska klistras undertill om det nödvändigtvis måste klistras alls. Onödiga lappar kan man faktiskt sluta helt med tycker jag, som till exempel logon eller andra märken som inte tillför någon viktig information till mig som kund. Tänk så mycket plast och lim man skulle spara in på då.

För att inte tala om lappar på kläder, alla former av "tags" som gärna hängs i minut och parti på ett plagg. Ofta hittar man 3-4 papperslappar fastknutna med nåt jutesnöre eller fästa med små säkerhetsnålar. Det räcker väl i de flesta fall med prislappen och eventuellt lite info på baksidan av den kan jag tycka. Värst av allt är de som dessutom fäster något slags snyggt dekorationsband i en extra liten ögla som man sytt fast på insidan av plagget. Bara för ett det ser lite extra snofsigt ut. Men jag har aldrig sett något mer onödigt. Vilket slöseri med resurser! Det första jag som kund måste göra är att pilla loss bandet och kanske klippa bort den extra öglan för att sen slänga hela köret i soporna. Om man nu inte sparar bandet i en låda i pysselrummet då förstås, men den börjar bli gansak full nu... Så nä, sluta med sånt där tycker jag!

Men nu kom jag in på ett sidospår. Det jag skulle berätta var att jag snubblade över en artikel på Meillä kotona där man tagit reda på hur det verkligen ligger till med den här Iittala-lappen. Vilket läger har rätt och vilket har fel? Jaja, såklart gör alla även i fortsättningen precis som de vill, men enligt Timo Sarpaneva, som designat klisterlappen på 50-talet, så har tanken aldrig varit att den skulle vara en del av glasets design. "I så fall hade den funnits med redan på skissen. Den är ingen dekoration" har han sagt till boken "Sarpanevas" författare Kaj Kalin. Touché.

Egentligen räcker det med att titta på någon av Iittalas egna pressbilder för att kunna dra den slutsatsen. Inte ens de har klisterlappen kvar på glas, ljusstakar eller vaser.

 

 

C zWzmDXYAAp2IF

8a75105cefed631a 800x800ar

DDWwaFZW0AAXEnk

 

 

Jag googlade lite och hamnade i flera andra inlägg och diskussionstrådar där folk blir väldigt upprörda över sådana som tar bort lapparna. Någon skrev att "i Finland ska dessa lappar sitta kvar" (okej, enligt Finlands lag eller vadå?) och att glas som säljs som 2:a klass saknar lapp, vilket gör det ännu viktigare att den sitter kvar (vet inte sanningshalten i detta, men låter väl helt logiskt). Lappmotståndare å sin sida jämförde i-lappen med den där lilla lappen som sitter på ärmen på en herrkostym och som ju självklart ska tas bort före användning.

I artikeln jag länkade till ovan uttalar sig glasexperten Gittan Kokko, ägare av Lasikammari-butiken i Helsingfors. Hon säger att klisterlappen inte påverkar glasets värde. Ett Iittala-föremål känner man igen på designen, inte på grund av en klisterlapp. Hon har dock stött på kunder som inte har velat köpa ett Iittala-föremål just på grund av att i-lappen saknats. Själv hör hon till den kategori som pillar bort lappen och dessutom tycker hon att den nuvarande klisterlappen är ful - den är inte längre Sarpanevas fina design, säger hon. 

Timo Sarpaneva designade i-logon år 1956, men den har modifierats efteråt. Mera om det kan ni läsa längst ner i artikeln (på finska).

Att klisterlappen lämnas kvar är inget nytt fenomen, eftersom man på många gamla Iittala-föremål ännu idag kan hitta lappen. På den tiden handlade det kanske främst om att man ville visa att man hade råd med dyr design. Det var lite av en statusgrej, säger Kaj Kalin, designkritiker och kolumnist i Avotakka. 

Jag tänker att det säkert har lämnat kvar lite som en "tradition" från den tiden. Att man alltid sett klisterlappen på äldre Iittala-föremål och därför lämnat kvar den på sina egna också i tron om att "det ska vara så". Jag läste också att en del lämnar kvar lappen på till exempel vaser och ljusstakar, men tar bort den på dricksglas av hygienskäl (äckligt att dricka ur ett glas med en halvt söndernött klisterlapp). Ja hörni, de här funderingarna hamnar nog under kategorin "lyxproblem", men lite intressant tycker jag ändå hela fenomenet är.

 

Vilken kategori tillhör ni - ska lappen sitta kvar eller ska den bort?

 

Källa: Meillä kotona
Foto: Iittala

 

 

Kategorier:

Glas & porslin Iittala

33

Kommentarer

 • Jasmine- Mitt Gröna Samhälle

  11.08.2017 17:11 (2 månader sen)

  Jag diskar mycket för hand och nog är det ju svårt att hålla lapparna kvar ifall man dagligen använder ittala-kärl. Flera har nog lossnat och hur tänkte de då att jag ska göra? Ska jag spara lapparna och ta fram dem och visa dem om någon frågar? Haha, njää... Däremot blir jag lite arg på folk som klippt av lapparna på kläderna. Detta eftersom jag ogärna köper kläder med syntetiska material, men eftersom jag handlar till 90% av mina kläder på loppis så kan jag ju inte riktigt veta vad för material någonting är gjort av (exakt) om lapparna är bortklippta O:)

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 19:10 (2 månader sen)

   Ja, förr hade de tydligen ett mycket starkare lim som gjorde att de satt kvar längre än de gör nu läste jag någonstans. Intressant aspekt med lapparna på kläderna. Jag brukar faktiskt störa mig lite på mig själv sen när jag ska sälja ett plagg vidare på loppis och inte vet vilken storlek det är :-) Så för andrahandsanvändarens skull borde man säkert lämna både tvättrådslappen och storlekslappen kvar, men då jag irriterar mig så grymt på stickande, pickande (och ofta bautastora) lappar så jag klipper nog nästan alltid bort dem ändå.


 • P

  11.08.2017 17:19 (2 månader sen)

  Jag har aldrig tagit bort lappen och för mig får den gärna sitta kvar!:)


 • Anne

  11.08.2017 17:47 (2 månader sen)

  Bort! Alla lappar alltid bort. Jag tycker också det är mysko med folk som röker cigarr med gördeln på, speciellt om det är ett superdyt märke så hålls görseln ibland kvar.Hjälp.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 19:07 (2 månader sen)

   Haha, jag har noll koll på cigarrer, så jag visste inte att det förekommer sånt. Men jag kan faktiskt se framför mig hur vissa gärna skyltar med ett dyrt fint cigarrmärke på det sättet :-)


 • Nina

  11.08.2017 18:21 (2 månader sen)

  Struntar i vilket egentligen. Dom sitter där dom sitter tills dom försvinner av sig själv i detta hus :D

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 19:06 (2 månader sen)

   Ja, det är ju en bra strategi också :-) Man kan bry sig om viktigare saker! :-)


 • hopihopi

  11.08.2017 21:14 (2 månader sen)

  Jag säger också som Nina här i kommentarsfältet. Det spelar inte så stor roll egentligen, har aldrig tänkt på saken. Vissa kärl har lapparna kvar och andra har inte det för att de helt enkelt har lossnat i disken.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 22:52 (2 månader sen)

   Nä, egentligen spelar det ju ingen roll alls, men det är så roligt att många har starka åsikter för eller emot lappen :-)


 • Anna

  11.08.2017 21:40 (2 månader sen)

  Det irriterar mig så när folk har kvar klisterlappen! Jag fattar inte varför..?! På de Iittala vinglas vi har så finns hela logon typ ingraverad på foten, så att då ännu ha en ful lapp på de vackra glasen skulle aldrig falla mig in! Man ser ju ändå att det är Iittala så jag förstår inte grejen.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 22:50 (2 månader sen)

   Ja, att ha en snygg ingraverad logo borde de övergår till tycker jag och lämna bort lappen helt!


 • Anne

  11.08.2017 21:58 (2 månader sen)

  Iittala-lappar skall bort, tycker nästan att det är pinsamt när vissa har kvar dem...

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 22:51 (2 månader sen)

   Haha :-)


 • Mamma Britta

  11.08.2017 22:08 (2 månader sen)

  Visste inte förrän jag kollade, men hittade inga lappar.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   11.08.2017 22:51 (2 månader sen)

   Bra mamma! :-)


 • Oda

  12.08.2017 01:31 (1 månad sen)

  Jag har väntat på detta blogginlägget! Jag håller helt med, jag hanterar verkligen inte att lappen är kvar på glas överlag. Man ska nog pilla bort dom! Men den bilden du har från iitalas sidor där det inte syns några lappar alls, så måste jag erkänna att det va konstigt att se glasen utan lapparna. Haha, men jag röstar för bort med lapparna ändå! :)

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   12.08.2017 10:27 (1 månad sen)

   Ja, jag var faktiskt inte säker på om lappen finns med på Iittalas egna bilder innan jag kollade. Egentligen borde det ju vara drömmen för dem i brandingsyfte om alla hade kvar lapparna på sina prylar. Och om de själva hade det på sina bilder skulle kanske folk ännu mera tro att "det ska vara så" :-)


 • Maria

  12.08.2017 06:30 (1 månad sen)

  Åh, att jag kan irritera mig på dessa onödiga lappar på ALLT! Heelt onödigt tjafs och i synnerhet i kläderna, kliar som 17!!!! Klipper, knaprar och bannas i min tysthet.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   12.08.2017 10:25 (1 månad sen)

   Jaaa! Så jäkla störande! Mängden skräp man slänger efter man klippt loss alla lappar och extra band är helt sjuk ibland.


 • T

  12.08.2017 10:38 (1 månad sen)

  Vackrare utan lapp på iittala glas tycker jag. Har dock ingen brådska med att ta bort lapparna de nöts bort efter hand i sinom tid. Beror helt på situationen /feelingen hur jag gör med den saken.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   12.08.2017 11:12 (1 månad sen)

   Jag tycker också det är vackrare utan lappen, så det är anledningen till att jag tar bort dem.


 • Anne-May

  12.08.2017 18:33 (1 månad sen)

  Jag är också en lapphatare, petar till och med bort märkena från bananer och apelsiner innan de läggs i skålen. Lite knäppt, jag vet.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   12.08.2017 19:39 (1 månad sen)

   Haha, du är inte ensam! Det gör jag faktiskt ibland också :-)


 • Jessica

  14.08.2017 06:58 (1 månad sen)

  Klistermärket ska givetvis bort från Iittalas glas och porslin! Väldigt irriterande när folk envisas med att ha dem kvar, med den motiveringen att de är värdefullare med det röda I:et kvar.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   14.08.2017 08:07 (1 månad sen)

   Ja, den motiveringen känns konstig!


 • Linda

  14.08.2017 13:17 (1 månad sen)

  Absolut så ska lappen bort! Stör mig oerhört på att folk inte fattar..alltså det förstör ju dukningen om lapparna sitter kvar! Men i ock för sig så är det väl inte de som gör den snyggaste dukningen heller som har kvar lapparna ;)Det är ju också som att ha kvar prislappen. Och det ser ju sååå "billigt" ut om lappen är kvar..

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   14.08.2017 14:14 (1 månad sen)

   Haha, helt sant :-) Jag tycker också det förstår hela dukningen med en massa röda prickar här och där!


 • Patricia

  14.08.2017 13:59 (1 månad sen)

  Du vet Simon och Tomas? De svenska inredarna? De gjorde SÅ narr av folk som lämnar kvar klisterlappen på glas. A big NO NO.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   14.08.2017 14:13 (1 månad sen)

   Haha, första gången jag är enig med dem då! Fast jag skulle inte gå så långt som att göra narr av dem som lämnar lapparna kvar :-)


 • Frida

  15.08.2017 10:05 (1 månad sen)

  Bort, utan pardon! Jag skaffar grejer för att JAG vill ha dem, inte för att de skulle ha ett fantastiskt andrahandsvärde. Och som sagt, åtminstone mina Iittala-glas, Muminkoppar och Arabiatallrikar har nog alla stämplar i botten om nu nån får för sig. SÅ fruktansvärt värdefulla kan inte bulkprodukter bli inom en snar framtid - ungefär varannan finländare har Essence eller Kartio i sitt skåp.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   15.08.2017 10:20 (1 månad sen)

   Exakt så tänker jag också! Köper saker för MIN skulle, inte för att jag ska sälja dem vidare sen :-)


 • Soffi

  15.08.2017 13:11 (1 månad sen)

  Jag hade aldrig tänkt tanken att lapparna skall sitta kvar innan jag såg ett avsnitt av Solsidan där det blev ett himla hallå när nån var hjälpsam och diskade och petade bort alla lappar :-) De i-glas jag använder flitigt är utan lapp medans de som är längst bak i skåpet och oanvända har lapparna kvar.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   15.08.2017 14:19 (1 månad sen)

   Oj, har frågan till och med tagits upp i Solsidan? :-D Det har jag missat.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.