måndag 15 maj 2017 - 23:26

Nyheter från Lagerhaus

Lagerhaus skickade ut bilder på vad de kallar för "höstens första kollektion". Jag fullkomligt vägrar börja prata om höst ännu, så jag tycker det låter bättre med senkommarkollektion eftersom produkterna kommer att finnas i butik från och med juli.

 

 

precollection aw17 4

 

 

Kollektionen går under namnet "A New Phase" och inspirationen kommer från solljus, mörka himlar och dimmiga sjöar.
- Vi vill hålla fast vid den gröna känslan av sommar och lägger till mjuka pastell- och nudetoner, säger Lagerhaus tf designchef Susanna Rudebeck.

 

 

lagerhaus phase

 

 

En av mina favoriter i kollektionen är kudden med skogsmotiv. Det visar sig vara fotografiet "Gryningen" taget av Jonna Jinton och motivet syns även på flera andra produkter. Jonna Jinton känner ni säkert till - hon är fotografen, konstnären och bloggaren som flyttade till en liten by i norra Sverige och fotar de mest magiska naturbilderna. 

 

 

precollection aw17 30

precollection aw17 26

 

 

En snygg vas som möjligtvis kan vara lite inspirerad av vasen "Äng" från Klong, som jag bland annat visat här tidigare. Ingen direkt kopia, men snarlik funktion med locket där blommorna sticks ned för att få stöd.

 


precollection aw17 2

 

 

Piedestaler i olika modeller är fortfarande en stor hit och fungerar även bra ute på terrassen nu i sommar. Den avlånga lådmodellen påminner lite om Ferm Livings Plant Box tycker jag.

 

 

precollection aw17 3

 

 

Annars är det en hel del sådant jag förknippar med Lagerhaus - småprylar av olika slag, doftljus, anteckningsböcker och muggar med texter.

 

 

lag

precollection aw17

precollection pplus 3

 

 

Jag noterar att avocadon återfinns både som mönster och som skål - kanske det blir den nya ananasen?

 

Foton: Lagerhaus

torsdag 11 maj 2017 - 22:07

Presenttips

adlinks

 

Vad köper man till en inredningsintresserad mamma på morsdagen? Eller till nybakade studenter, konfirmander och brudpar? Det är säkert fler än jag som har många fester inprickade i kalendern de kommande månaderna. Här har jag plockat ihop några saker jag själv gillar - i varierande prisklasser. Den billigaste - fejkkorallen - kostar under 10 euro, men är en riktigt dekorativ pryl som jag också har här hemma. Själv suktar jag mest efter någon av de stora vaserna just nu, kanske allra helst den guldbruna som jag tror skulle passa perfekt i vårt vardagsrum. Och en presskanna står också högt på önskelistan, gärna en extra snygg i koppar och svart.

 

 

presenttips

 

1. Fejk-korall  // Ellos
2. Vasen Äng // Klong // Room21
3. Svartvit kanna // Ellos
4. Påslakan // Odd Molly // Ellos
5. Glaskanna // Ellos
6. Presskanna // Bodum // Royal Design
7. Trädgårdsslang i guld // Garden Glory // Room21
8. Alvar Aalto vas i färgen aavikko // Iittala
9. Grön vas // Marimekko // Royal Design

 

tisdag 9 augusti 2016 - 11:06

Bubbligt värre

Dagg-vasen har jag bloggat om många gånger förr och den har synts i de flesta "trendriktiga" hemmen under de senaste åren. Nästan så man skulle kunna tro att förälskelsen för bubbligt glas skulle börja avta, men å andra sidan är Carina Seth Anderssons vas en klassiker som knappast kommer att kännas omodern i första taget.

Det har dykt upp look alikes hos många av budgetkedjorna och när jag kikade genom Ellos höstnyheter lade jag märke till väldigt mycket bubbligt glas. Dock inga runda vaser á la Dagg, men däremot cylinderformade vaser och maffiga lampor. Roligt att se att man kan inspireras utan att kopiera rakt av.

 

 

bubblor

 

 

Den stora lampan påminner verkligen om en hängande Dagg-vas.

 

 

91 0337 D

 

Bilder: Ellos

söndag 19 juni 2016 - 22:26

Udda vaser

Det här med att hitta inredningsprylar som känns unika och orginella blir allt svårare tycker jag. Alla vaser, ljusstakar och lyktor ser i princip likadana ut och blir någon design väldigt inne så blir den snabbt så uttjatad att man inte ens vill se prylen igen. Jag tycker det är svårt att hitta något som ger mig en wow-känsla längre när det kommer till prydnadssaker, men ibland händer det.

Nu senast är det två designers som gör vaser med lite annorlunda utseende som jag fastat för. Stockholmsbaserade Studio E.O:s vaser består av en bas i marmor, granit eller onyx och en vas i munblåst glas, designade av Erik Olovsson. Känns sådär lagom 80-90-talsaktiga för att vara helrätt just nu. Gillar kombinationen av hårt och kantigt ihop med runt och "böljande".

 

 

indefinite vases erik olovsson product design glass stone marble gustav almestal dezeen 936 17 640x2

Indefinite Vases 07 929x687 tile

hfhfg3

 

 

Norska designern Falke Svantuns vas "Tumble" följer lite samma princip, men ändå på ett helt annat sätt. Det är en slags "cut out"-vas som kan placeras på ändan av ett bord eller hylla. Vasen visades på designveckan i Milano tidigare i vår. Stort gilla på dessa vaser från mig!

 

 

tumble vase slide 744644

68576d16e0afdd331163c6f23c22dad6

Tumble+by+Falke+Svatun+2 tile

 

Bilder: Studio E.O och Folke Svatun

söndag 13 mars 2016 - 11:17

Lightboxes

Ni har säkert sett ljusboxarna flimra förbi i bloggar och på instagram. Ni vet de där "ljuslådorna" med text, som till exempel Bxxlght som jag bloggade om för två år sedan. Tyvärr är de flesta ganska dyra (och stora). Men nu finns ett mindre alternativ på marknaden - och mera plånboksvänligt också. Lightboxarna från det holländska företaget "A little lovely company" finns i A5 och A4 storlek och kostar ca 25-40 euro beroende på storlek.

 

 

lightbox symbol set numbers symbols2

lightboxes2

lightbox a4

 

 

Tror de här kommer bli en garanterad hit - speciellt i barnrum. Men de passar förstås lika bra i lite mer "vuxna" rum eftersom man själv kan ändra texten. Det medföljer 85 olika tecken och man kan dessutom köpa till extra set med olika symboler eller pastellfärgade bokstäver.  

 

box2

lightboxes 2

 

 

Det finns också en version av boxen som innehåller en poster istället för bokstäver och det finns flera olika set med motiv att välja mellan.

 

posterbox

 

Bilder: A little lovely company 

Återförsäljare kan man söka här.

onsdag 6 januari 2016 - 22:51

Prylar, prylar, prylar

Planeringsskedet är det bästa som finns. Just innan en renovering drar igång och man sitter och pinnar bilder på Pinterest och bildgooglar väggfärger och bordslampor. Just där befinner jag mig nu. Har samlat på mig så mycket inspiration inför sovrums-makeovern att jag nog måste inse att jag inte kommer kunna förverkliga alla fina idéer.

 

 

DSC 2767w

 

 

Sängen är i alla fall inhandlad och borde anlända nästa vecka. Sänggaveln köpte vi för en månad sedan. Mera om dessa två mycket viktiga element i ett senare skede när jag kan visa bilder. 

 

 

DSC 2841w

 

 

Idag tänkte jag nämligen fokusera på prylarna som ska sätta den sista finishen på rummet. Det är detaljerna som gör allt - i alla fall om man frågar mig.

 

 

sovrum2

 

 

Och detaljfreak som jag är så har jag redan under flera månaders tid köpt snygga småprylar vartefter jag sett något passande. En salig blandning av H&M, Halpa-Halli, Säde, Minimani, Ellos och Sunds. Bland annat. En del prylar har jag fyndat i mina egna skåp och några saker dök även upp i julklappssäcken.

 

 

sovrum1

 

 

Den minsta detaljen jag köpt hittills är nog de silverfärgade dörrknopparna på bilden till vänster här ovanför. Vi kommer satsa på enkla, svarta sängbord från Ikea och därför tänkte jag piffa upp dem med lite snyggare knoppar. Tofsar är en annan svaghet jag har och de ger den där "lyxiga hotellkänslan" som jag eftersträvar.

 

 

sovrum4

 

 

För några veckor sedan sprang jag på maffiga, silverfärgade bordslampor på Minimani som jag bara inte kunde lämna kvar på hyllan. Återstår bara att hitta tillräckligt stora, svarta skärmar åt dem. En corocia fyndade jag för halva priset senast jag var till Sunds trädgård. Hoppas den överlever där under glaskupan. Fast den lär inte ändra utseende avsevärt fast den dör heller, så kanske det inte är någon panik med det. Tyglyktan är ett reafynd från fjolårets sommarrea på Säde. Visste inte då vad jag skulle ha den till - bara att den nog kommer komma till användning i något skede.  

 

 

DSC 2858w

 

 

Det gråa täcket som skymtar på flera av bilderna är ett sängtäcke från Jotex. Förutom svart och grått i olika nyanser tänker jag använda mig av ljusrosa och en mild lila nyans. Hittade flera passande kuddar i mina gömmor. "Symmetri" är ett annat ledord som är viktigt, speciellt i ett sovrum. Därför syns det ofta två av varje pryl. Inte alla, men många av dem.

 

 

DSC 2893w

 

 

Och så det bästa av allt - nya Beach House lakan i färgen Fold fog. Nya jerseylakan har stått högt uppe på min önskelista under en lång tid eftersom jag knappt sovit i andra lakan sen jag blivit bortskämd med Beach House. Jag velade länge mellan mörkgråa, helvita och de här tvåfärgade i ljusgrått och vitt och jag är riktigt nöjd över mitt val. De är lagom ljusa för att pigga upp rummet som säkert blir betydigt mörkare än vi är vana vid när det är klart. 

 

 

sovrum6

 

 

Man kan kanske tycka att det är lite bakvänt att börja från de minsta detaljerna, men det är ofta så jag gör eftersom jag har en ganska klar bild av hur slutresultatet ska bli. Fast ännu återstår ganska många stora element som är avgörande för slutresultatet. Bland annat det allra svåraste - att välja väggfärg...

 

 

 

söndag 27 december 2015 - 22:59

Efterlysning: solspegel

Det är snart ett år sedan jag bloggade om solspeglarna och nu har jag kommit på att en sådan skulle bli helt perfekt ovanför byrån i vårt sovrum.

 

WP24229 solspeglar

I Sverige verkar de kosta mellan 300 och 400 euro och det är lite i överkant tycker jag. Jag satt uppe halva natten igår och googlade och hittade bland annat flera DIY-varianter som man kanske kunde testa på. Men först tänkte jag höra med er ifall ni vet om det finns liknande speglar till salu någonstans i Finland, allra helst i Österbotten. Spegeln ska vara guld- eller mässingfärgad och ca 80-100 cm i diameter (inkl. solstrålarna alltså). Tipsa gärna om du sett någon liknande! Knappast är de billigare här, men jag skulle ändå hellre köpa den här i Finland än att riskera få en söndrig spegel på posten.

 

Bilder: My Habitation

söndag 6 december 2015 - 18:05

Före detta prylnörd

Jag tror aldrig det varit så svårt att komma in i "julmood" som i år. Är faktiskt inte det minsta intresserad av julpynt eller nya julkuddar. Konstigt! Eller egentligen inte... Det senaste året har jag haft väldigt lite sug efter nya prylar överhuvudtaget. Jag har snarare gjort mig av med prylar som känts överflödiga. Kanske har det här något med det allmänna sammhällsläget att göra. Prylkonsumtion känns bara så...onödig. Mitt loppisbord som jag bokade första veckan på sommarsemestern i juni har jag fortfarande kvar. Jag fyller på det med jämna mellanrum. Har tänkt avsluta det minst 5-6 gånger under det här halvåret, men sen har jag tagit ännu en "drive" i något av våra klädskåp och vips var 2-3 kassar fyllda igen. Det finns ingen skönare känsla än när man städat bort en massa kläder och saker man inte behöver. 

 

Idag gick jag igenom vårt julpynt och städade säsongsskåpet. Ni vet köksskåpet där jag förvarar prylar som är "ur säsong" just nu. Jag har inte svårt att skiljas från prylar. Är inte det minsta sentimental när det gäller sånt. Saker jag inte haft framme de senaste två åren åker utan problem till loppisbordet.

 

 

DSC 3

  

 

För några år sedan kunde jag inte gå in i en inredningsbutik utan att köpa minst en sak, ofta fler. Kanske berodde det på att jag ägde färre prylar då och det fortfarande fanns lediga ytor att fylla i hemmet. Men de senaste två åren har jag känt mig ganska "avtrubbad" när jag gått runt i prylbutiker. Visst, det finns massvis med vackra saker, men inget som jag verkligen behöver. Så oftast går jag ut tomhänt. Jag köper inte en ny ljusstake bara för att den råkar vara snygg. Nuförtiden köper jag inte en enda pryl utan att på förhand veta exakt var den ska placeras.

 

 

DSC 2193

 

 

Mina inköp har gått från mycket spontana till väldigt planerade. För det är ju inte så att jag helt har slutat köpa saker till hemmet. Men istället för att komma hem med nya småprylar varje vecka satsar jag på mer genomtänkta förändringar i hemmet. Som jag skrivit tidigare är sovrummet nästa plats som ska få en makeover. Jag har haft sovrummet i mina tankar de senaste fyra månaderna. Sparat snygga bilder till min inspirationsmapp, lagt produkter i "mina favoriter"-listan i några webbshoppar och funderat på väggfärger. Är faktiskt själv lite förvånad över att jag tillåtit det här projektet ta sån tid. Vanligtvis brukar jag vilja ha allt färdigt inom en vecka när jag väl fått en idé.

 

Men nu har jag som mål att finansiera hela sovrumsmakeovern med pengar från loppis och jag har gett mig den på att kvittera ut 2000 euro därifrån. Det saknas några hundralappar tills det målet är nått. Då ska vi investera i en ny säng, något vi verkligen behöver. Ja, det blir förstås lite mera än sängen som ska förnyas eftersom jag vill gå från ett vitt shabby chic-rum till ett mörkt och ombonat sovrum med lite hotellkänsla. Så helt ointresserad av prylar har jag inte blivit om någon fick det intrycket... Jag älskar fortfarande att göra vårt hem mysigt och välkomnande, men det betyder inte att det måste tillföras en ny vas, ljusstake eller prydnadssak varje vecka. Så efter sovrumsprojektet blir det antagligen en lång shoppingpaus igen tills nästa projekt. 

 

lördag 31 oktober 2015 - 21:00

Veckans snackis: en skärbräda

Många kända tv-kockar tjänar en bra slant på att lansera köksprodukter i eget namn. Per Morberg hör till den skaran och i veckan har han lanserat en skärbräda som säljs på Åhléns-varuhusen. Men kritiken har inte varit nådig. Skärbrädan i massiv svenskodlad ek kostar nämligen 4000 kronor. 

– Den borde egentligen kosta mer. Det är en gigantisk koloss på nästan 11 kilo och det är svårt att hitta bitar av ek i den storleken. Dessutom är varje bräda är unik, säger Christian Wallin, chef på Bonnier Brands som står bakom produktutvecklingen av Per Morbergs kökstillbehör.

 

Morberg Skaerbraeda premium

 

 

I pressreleasen kallas den för "Sveriges mest rejäla skärbräda" med "rätt mått" (35x70x6 cm), utan stavlimning och i ett helt stycke ek. Träet är över 100 år gammalt och har legat och torkat utomhus under flera år för att sedan genomgå en speciell torkningsprocess inomhus. Skärbrädan säljs förstås i mycket begränsad upplaga, endast 30 stycken har tillverkats i nuläget.

 

Historien har tagit sig så långt som till CNN och i Nyhetsmorgon kan man höra Pers försvarstal för skärbrädans pris. Ja, vad ska man säga? Otroligt bra PR-trick av Per & Co kanske? För visst fick han en helt fantastisk publicitet för hela sin kökskollektion, så det gör kanske inte så mycket ifall de svindyra skärbrädorna lämnar osålda. Säkert många som köper budgetvarianten för 900 kronor istället.

lördag 10 oktober 2015 - 14:37

Nytänk gillas

Som jag skrivit många gånger tidigare så är det ganska sällan nuförtiden som jag ser något i inredningsväg som jag aldrig sett förut. Det händer kanske några gånger per år. Annars är det mesta inspirerat av eller en direkt kopia av något som redan finns. Men idag fick jag syn på något som faktiskt känns nytt - något som i alla fall jag inte sett tidigare. Nämligen Clamp Tray från Navet.

 

 

tumblr nmumz8ktoL1rtkyeio1 1280

 

 

En liten hylla eller bricka som enkelt kan skruvas fast på valfri plats - på fönsterbrädet, bordet, bokyllan eller nattduksbordet. 

 

 

tumblr nmun8mcJqd1rtkyeio1 1280

 

 

"Brickhyllan" finns i många olika färger och i två storlekar (15 och 25 cm). Synd bara att jag inte har så här fina fönsterbrädor att skruva fast den i...

 

 

tumblr nmidbeoJnK1rtkyeio1 1280

 

Bilder: Navet, foto: Viktor Sjödin