lördag 1 juli 2017 - 12:13

Romantiskt bröllopskort

Det här inläggets rubrik kunde också vara "Kolla, jag har scrappat!" Tidigare nämnde jag ordet scrapbooking i presentationen av bloggens innehåll, men efter att pysselsakerna legat orörda i flera år tyckte jag det var bäst att plocka bort den delen ur texten.

Men i dag ska vi på bröllop och jag har - kors i taket - tillverkat ett eget kort! Det är en så sällsynt händelse numera att det måste dokumenteras här. Samtidigt kanske kortet kan fungera som inspiration till andra som ska på bröllop eller andra festligheter i sommar, för det är inget speciellt avancerat kort även om det tar en stund att knåpa ihop det.

 

 

DSC 3586w3

 

 

Det enda du behöver är några papper i matchande kulörer och tre olika band. Köp den bredaste spetsen du hittar och räkna att du behöver lite mer än två gånger kortets bredd av den. Mitt kort är 15x15 cm, så jag köpte ca 40 cm spets för att det skulle gå att vika över kanten också. Det är alltså två skilda spetsbitar som placeras mot varandra. Se till så att "uddarna" passar ihop på övre och nedre delen av kortet, annars börjar det se lite snett ut. Skarven mellan de två spetsdelarna döljer du sedan med ett satinband som får gå rakt över kortet och sedan bygger du upp "rutan" med texten och ytterligare ett smalt band. När man har en så här romantisk stil på kortet tycker jag det blir snyggast att bryta av med en rak och enkel font på texten på framsidan i stället för att snirkla till den också.

 

 

DSC 3595w2

 

 

Alla band på framsidan viker du över kanterna och fäster på baksidan. Sedan har jag "fordrat" hela insidan av kortet med ett papper i annan färg eftersom jag ville dölja bandens fästen. Sen printade jag ut min text på ett vitt papper och limmade på insidan. Klart!

söndag 21 maj 2017 - 12:03

Tips på vad du kan använda korkunderlägg till

I natt drömde jag om glasunderlägg i kork. Specifikt dessa från Ikea. Lite märklig dröm kan tyckas, men vi har en bunt sådana underlägg på vårt köksbord och använder dem vid varje måltid, så det är inte så långsökt som det kanske först verkade.

 

avskild lasinalunen 0464522 PE609588 S2

 

Min dröm handlade om alternativa användningssätt för dessa underlägg. Främst höll jag på och hängde upp dem i olika formationer på väggarna i barnrummen. Det blev roliga mönster och såg så där lite skojigt ut. När jag vaknade tänkte jag att det där har säkert också någon annan testat, så jag öppnade Pinterest. Och ja, där fanns förstås massor av tips på hur man kan använda liknande underlägg på lite mer kreativa sätt. Den bild som mest liknade min dröm är nog den här, som kommer från Ikea Livet hemma. Jag älskar den här och vill genast göra en likadan här hemma!

 

 

 

 

Här har man använt underlägg i olika storlekar, vilket gör att det ser mera levande och balanserat ut. Kork är ju ett utmärkt material för anslagstavlor, så de flesta idéer jag hittade på Pinterest handlar om just detta - att hänga upp saker och ting.

 

 

 

 

Funkar även bra för upphängning av smycken.

 

 

upphangning for smycken

 

 

Eller viktiga kom ihåg-lappar, vykort och annat snyggt man vill förvara synligt på ett samlat ställe.

 

 

cork bulletin

 

 

Måla några av underläggen och låt några vara den ursprungliga färgen. Blir en perfekt bas för att skapa en snygg moodboard ovanför ditt skrivbord.

 

 

cork board diy

 

 

En av de absolut snyggaste anslagstavlorna jag snubblade över var den här där man både klippt och målat underläggen. Klicka er in på den här sidan för mer inspiration på hur de kan arrangeras i olika former - den ena snyggare än den andra.

 

 

bulletin board cork diy

 

 

Det finns också många tips på hur man kan göra underläggens utseende lite roligare. Det enklaste är förstås att rita mönster på dem. Använd till exempel en vit eller svart tuschpenna och rita mönster på fri hand eller med hjälp av en linjal.

 

 

cork coasters diy

 

 

Du kan också måla dem i snygga färger och dekorera med mönster. Här finns en utförlig steg-för-steg guide där du kan se hur de här pastelliga underläggen är gjorda.

 

 

corkcoasters painted diy

 

 

Gillar du den sockersöta stilen kan det här kanske vara något för dig. Gör underläggen till söta donuts genom att dekorera dem med filttyg i härliga färger. Här hittar du instruktioner.

 

 

diy donut coasters

 

 

Du kan också skapa mönster genom att använda en "träbrännare". Jag har ingen aning om verktygets rätta namn, men ni vet säkert alla vad jag menar. Här finns steg-för-steg instruktioner.

 

 

diy cork coasters

 

 

Något som mina barn garanterat skulle gilla är dessa underlägg med emojis.

 

 

emoji coasters

 

 

En rolig idé är att klippa och skära ut olika mönster. Här är jag dock osäker på hur hållbart resultatet blir eftersom kork har en tendens att trasas sönder ganska lätt i kanterna. Här finns tips på hur man gör monstera-underläggen medan &-tecknen kan köpas färdigt utskurna.

 

 

monstera cork coaster

 

 

Om du använder lite större kastrullunderlägg istället för de små glasunderläggen kan du enkelt göra en pennhållare för skrivbordet. Bara att limma ihop några underlägg och borra valfritt antal hål i dem.

 

 

desk organizer2

 

 

Och när vi kommer lite närmare jul kan du fixa enkla och stilrena julprydnader av kork.

 

 

diy cork christmas ornaments

 

 

Tänk vad en liten dröm kan resultera i! Nu känner jag att min inspiration är på topp och helst av allt skulle jag inhandla ett gäng underlägg redan idag och börja pyssla. Jag har faktiskt en passlig vägg där jag skulle kunna skapa något snyggt... Det bästa av allt är att det blir personligt och unikt och kostar nästan ingenting. DIY när det är som bäst!

 

 

Bilder: Ikea/Livet hemma, We must be dreamers, Design for mankind, Jesus Sauvage, Where the smiles have been, Show home, Love create celebrate, Curbly, Etsy, Fancy, Squirrellyminds.

söndag 23 april 2017 - 20:58

DIY: Taklampa i tyg

Enkla DIY-projekt är något av det bästa jag vet. Inte för att jag gör sådana själv speciellt ofta, men jag blir alltid lika imponerad och inspirerad när jag stöter på något fiffigt som någon kreativ själv har kommit på. Nu senast snubblade jag över den här fina taklampan i Helena Nords blogg. Liknande lampor har vi sett många av de senaste åren, ofta med en tresiffrig prislapp. Här kommer du undan med ungefär 20 euro.

 

 

DIY lampa IKEA solsken 900x1348

 

 

Lampan är tillverkad av insektskyddet Solig från Ikea. Här kan du läsa mera om hur du går tillväga för att tillverka en likadan lampa. Enklare än så här blir det nog inte!

 

Bild: Helena Nord/Mormorsglamour

tisdag 21 mars 2017 - 20:51

DIY: tidningshylla

Jag snubblade över en fenomenal idé för den som drar sig för att spika upp en massa tavlor eller tavellister på väggarna. Eller för den som gärna vill prova på en mörk väggnyans, men inte riktigt vågar måla hela väggen.

 

 

 

 

Idén kommer från Ikeas blogg Livet hemma och grunden till hyllan består av den nya marmormönstrade bänkskivan Säljan. Här kan du läsa instruktioner på hur man bygger hyllan (lätt som en plätt, så knappast behövs ens några närmare instruktioner). Bara att skruva fast några tavellister på skivan. En absolut nödvändighet är förstås att fästa skivan i väggen, men det är lättare att ta beslut om att borra ett hål i väggen än 20, tänker jag. Enkelt att plocka bort hela härligheten när du tröttnar eller vill flytta hyllan till ett annat rum.

 

 

 

 

Placera böcker, tidningar, affischer och foton på tavellisterna. Varva med andra småprylar för variationens och dynamikens skull. Tänk högt och lågt, mörkt och ljust, runt och kantigt - precis som alltid när man bygger ihop ett stilleben. Djupet på Mosslanda-tavelhyllorna är hela 12 cm så man får även plats med mindre vaser, skålar och ljus, vilket annars brukar vara knepigt med lite smalare tavellister. 

 

Bilder: Ikea/Livet hemma
Foto: Karl Andersson

 

fredag 20 januari 2017 - 17:07

Piratkalas för 6-åringen

Fredagen till ära blir det lite kalasstämning här på bloggen! Välkomna till Edvins piratkalas! 

 

 

DSC 0780w2"Kan ni se lite arga ut"

 

Agnes tog på sig uppdraget som lekledare och båda gick in i temat med stor iver och entusiasm. Pirattemat blev bestämt lite av en slump. Vi var inne på Lagerhaus i Umeå på höstlovet och Edvin tyckte det var dags att börja köpa med sig lite kalasprylar (det var visserligen över två månader kvar till kalaset, men att vara ute i god tid med planeringen skadar ju inte). Han pratade om olika superhjältar, men Lagerhaus har inga sådana prylar. Däremot hade de mycket svart, så vi enades om att ett piratkalas skulle bli bra. Hittade en dödsskallegirlang på Tiger som passade perfekt till temat.

 

 

DSC 0574w3

 

 

Enbart svart och vitt är ju lite tråkigt så vi piffade upp med rött på ballonger och servetter.

 

 

DSC 0569w2

kalas2

DSC 0721w

 

 

Det var meningen att vi skulle göra en snygg pirattårta men det blev istället en mycket enkel cheesecake med vimplar. Och en saffranskladdkaka med piratpengar på. Cocktailstickor med piratmotiv nedstuckna i Dumle-grottorna. Enkelt fixat, men som ändå anknyter lite till temat.

 

 

DSC 0618w

DSC 0657w

 

 

 

Salta mustascherna från Lagerhaus var den godaste salmiaken jag ätit på länge. Lite otippat med tanke på att den inte är finsktillverkad...

 

 

kalas3

DSC 0668w

 

 

Bilderna är från flera olika kalas, därav lite olika dukningar. På ett kalas åt vi också smörgåstårta som skymtar på bilderna nedan. Och så hade vi skattjakt med ledtrådar som Agnes och jag fixade till barnkalaset.

 

 

kalas

lördag 14 januari 2017 - 13:09

Att fejka heliumballonger

"Var har ni fått tag på helium till ballongerna", skickade Anna nyss på chatten. Och hon är inte den enda som frågat. Let me tell you a secret...jag har inte använt helium.

 

 

DSC 0574w2

 

 

Det jag använt är en liten bit dubbelhäftande tejp på ändan av varje ballong. Hur smidigt och enkelt som helst. Minns att jag gjort det till ett annat kalas också och fick samma fråga av flera personer även då. 

 

 

DSC 0581w

 

 

Dessutom skippade jag serpentinerna och använde svart presentsnöre istället. Det blir mycket snyggare och krulligare än serpentiner som tenderar att dras ut och bli ganska raka. Fler kalasbilder kommer senare så fort jag hinner redigera dem. Jag har just nu flera andra bildredigeringsprojekt som tar all min tid, men det kommer...

måndag 2 januari 2017 - 18:25

Grönt + scrapbooking

Mitt inlägg om årets färg fick en hel del kommentarer när jag delade det på Facebook. De flesta dissade färgen, även om det fanns sådana som älskade den också. Måste erkänna att min första reaktion också var "nej fy" när jag såg färgen, men sedan såg jag förbi inredningssammanhang och konstaterade att jag gillar färgen i sig väldigt mycket.

Jag gillar färgglada kläder och att använda starka färger i de flesta andra sammanhang än i just inredningen. Lite konstigt egentligen, men jag har bara konstaterat att jag trivs bäst om jag har lugna färger omkring mig i mitt hem, medan jag på andra plan gärna frossar i färger.

Jag nämnde också att jag ofta använde just den här gröna färgen när jag sysslade med scrapbooking och jag blev faktiskt så inspirerad att jag grävde fram en massa bilder från en gammal hårddisk idag. Så nu tänkte jag bjuda er på en liten inblick i scrapbookingvärlden med några alster jag gjorde under åren 2007 till 2009. Och alla har den gemensamma nämnaren att de innehåller årets färg - grönt.

 

 

P1020085

P1070300

P1080224

 

 

Innan jag började inredningsblogga år 2011 hade jag i många år en scrapblogg, som tyvärr har försvunnit från cyberspace nu. Jag var väldigt aktiv på olika svenska scrapforum och vi scrappare levde i vår egen lilla bubbla där vi kunde varenda papperstillverkares kollektioner utantill. En riktig nördvärld alltså. Kan ibland sakna den gemenskapen och de människor jag hade daglig kontakt med under den tiden. Jag var "design team member" åt flera rikssvenska scrapbutiker och jag deltog i scraptävlingar varje vecka, ibland vann jag fakiskt riktigt värdefulla priser också. Minns bland annat att jag kom tvåa i en svensk scraptävling som hade många olika delmoment där man samlade poäng under flera månaders tid. All min fritid gick åt till scrappandet och här i Österbotten var det också en riktig boom under den tiden. Det ordnades scrapkurser och -träffar där man satt en hel dag och scrappade tillsammans. Lärde känna massor av människor tack vare hobbyn, både i Finland, Sverige och USA. Riktigt kul var det!

 

 

P1030746

P1070728

P2

P1040083

 

En otroligt kreativ hobby - men också väldigt tidskrävande. En sida (som kallas LO = layout) tog lätt flera timmar i anspråk, även om det ibland också kunde gå på 15 minuter. Jag har scrappat många album med Agnes foton - men inte ett enda åt Edvin. Känns minst sagt orättvist, så någon gång när tiden räcker till ska jag återuppta hobbyn. Skulle nog känna mig väldigt ringrostig om jag skulle plocka fram mina scrapsaker nu. Jag har inte alls följt med vad som hänt på scrapfronten, så jag vet inte vilken stil som är inne eller vilka produkter som finns på marknaden nu. Det enda jag gjort de senaste åren är något enstaka kort om någon vän gift sig eller fått barn. Det har säkert hänt en hel del med produktutbudet sen jag sist kikade in i en scrapbutik.

 

 P1030993

 

 

Det här kortet är gjort till en specifik tävling minns jag. Anders fick förstås det efteråt! :-) Stämpelmotivet har jag färglagt med Promarker-tusch.

 

P1070281

 

 

Det är mycket värdefulla minnen att ha från Agnes första år. På vissa sidor har jag skrivit längre berättelser, sidan här nedanför handlar till exempel om "Stora & små" som vi ofta gick på när jag var vårdledig för att leka och träffa andra barn. Tyckte det var värt en egen sida eftersom Agnes verkligen älskade "tanterna" som jobbade där. (Suddade ansiktena på dessa foton eftersom jag inte frågat personerna om det är ok att publicera bilderna.)

 

P1040981

 

 

Ja, det där var en liten tillbakablick och samtidigt en hyllning till den gröna färgen. Hoppas ni gillade! Blev faktiskt jättesugen på att pyssla ihop en LO nu! Undrar hur den skulle se ut...jag vet liksom inte alls i vilken ände jag skulle börja :-)

onsdag 30 november 2016 - 20:52

DIY: Granskog

Ni minns granskogen i papper jag bloggade om för några dagar sedan? Det blir ju aningen dyrt att fylla bordet med många granar á 30-40 euro, så den idén gick bort. Men kolla här - så här kan man ju göra istället!

 

granar

 

En liten rund träplatta som fot, borra ett hål och stick ner en liten gren i den. Utnämner härmed detta till årets bästa julpysseltips!

 

Bild: WT Wonen

onsdag 23 november 2016 - 12:49

För Pokemon-fantasten

Pokemon-febern verkar fortfarande råda och speciellt hos lite yngre barn fylls önskelistorna med Pokemon-relaterade prylar. Därför tänkte jag tipsa om den här lampan som jag såg på Jannice Wistrands blogg Add Simplicity. Den perfekta DIY-julklappen till små Pokemon-fantaster!

 

 

pokemon ikea hack fado 5 708x708

 

Jannice har utgått från Ikeas Fado-lampa som målats med hobbyfärger. Mer detaljerade instruktioner kan ni läsa här. Jag älskar såna här enkla DIY-projekt!

 

söndag 20 mars 2016 - 21:56

Minion-påsken

När resten av världen rustar för påsk rustar vi för 9-årskalas. Agnes råkar fylla mitt i påskhelgen i år, så vi kommer att kalasa tre av de fyra lediga dagarna. I år hade hon enorma svårigheter att bestämma tema för kalaset, så det slutade med att vi bildgooglade "kalas för 9-åring".

"DÄR! Scrolla tillbaka lite" ropade hon efter en stund. Hennes blick hade fastnat på en knallgul Minion-tårta. Inte kanske det jag hade trott att hon ville ha, men jag tycker Minionerna är ganska kul och en sådan tårta borde inte vara speciellt svår att göra, så vi kör på det i år.

 

 

kalas7

 

 

Ikväll bakade jag den första tårtbottnen. Tycker det är lättare att göra dem några dagar på förhand och frysa ner, då smular de också mindre när man ska dela dem. Minionernas färgskala passar ju utmärkt till påsk, så idag gjorde vi ett kombinerat påsk/kalaspynt. Vi började med helvita ägg som jag tejpade med washitejp för att få en någorlunda rak linje på mitten.

 

 

DSC 4845

 

Jag målade först den nedre delen blå och därefter den övre delen gul. 

 

eggs

 

Ett tag såg det ut som om jag tänkt köra en väldigt Sverige-influerad påsk.

 

DSC 4879w 

 

Sedan var det dags för det roliga. 

 

DSC 5

 

Och så här blev slutresultatet.

 

DSC 4924w

 

Pynt som passar både till påsken och till 9-årspartajen.

 

DSC 4905w

 

Verkligen inte min normala färgskala, men det är kul att gå loss med starka, klara färger ibland.

  

DSC 4913w

 

Tror det här är det roligaste påskpyntet vi haft. Man kan liksom inte låta bli att dra lite på munnen när man går förbi hela "installationen". 

 

DSC 4916w