tisdag 26 september 2017 - 12:40

Dagg-vasen i svart tappning

Att Dagg-vasen varit en av de senaste årens absolut hetaste inredningsprylar har nog inte undgått någon. Den har hittills funnits i genomskinligt glas samt i rosa, blå och bruna nyanser. I höst har Svenskt Tenn en utställning i Stockholms-butiken på temat svart. Svartmönstrade textilier och mörka möbler designade av Josef Frank ställs ut tillsammans med höstens nyhet - den svarta Dagg-vasen.

 

 

Svenskt Tenn Dagg1

 

 

Åååh, säger jag bara. Den här gillar jag! Känns lite lagom 80-talsinspirerad, men ändå som en klassiker som fungerar år efter år oavsett vilken inredningsstil man har. På bilden nedan ser man hur stor och maffig den är, hela 27 centimeter i diameter.

 

 

Svenskt Tenn 170925 3 1

 

 

Dagg, som designats av Carina Seth Andersson, blev en hit redan när den lanserades år 2009. Tack vare vasens popularitet har Skrufs glasbruk i Småland, där vasen tillverkas, haft möjlighet att anställa fler glasblåsare. Att tillverka Dagg-vasen i svart kräver ännu mer yrkesskicklighet och precision än att tillverka den i övriga färger, berättar Svenskt Tenns marknadschef Thommy Bindefeld.

 

 

Svenskt Tenn Dagg2

Foto: Svenskt Tenn

 

tisdag 7 februari 2017 - 09:25

Prisbelönt design

Igår kväll följde jag med ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017 via instastories och jag jublade extra mycket när Jannice "Add Simplicity" Wistrand vann kategorin årets inredningsbloggare. Min absoluta favoritblogg sedan många år tillbaka. Läsarna har haft möjlighet att rösta fram vinnaren i den kategorin, medan de andra priserna utsetts av en jury.

 

 

Jannice Wistrand 700x1049

 

 

Andra intressanta vinnare är till exempel årets designer, som blev Carina Seth Andersson. Motiveringen lyder: "Med perfekt avvägda linjer och känsla för materialens olikheter skapar hon sköna bruksföremål. Hon är den lågmälda perfektionismens mästare." Carina är kanske mest känd för Dagg-vasen, men är även starkt involverad i Marimekko - något jag kommer blogga mera om en annan dag.

 

 

carinasethandersson 700x754

 

 

Möbler med fler än en funktion ligger verkligen i tiden och det visar också valet av årets sovrumsprodukt. Sängramen "Gjöra" som är designad av Monika Mulder för Ikea fungerar både som säng och som klädhängare. Den kan anpassas och skräddarsys enligt egen smak till exempel genom att måla eller använda tyger.

 

 

EDSDA 2017 Arets sovrumsprodukt Ikea Gjora Monika Mulder 700x700

 

 

Årets matta "Citizen" har jag inte sett tidigare, men den föll jag pladask för. Designad av Karin Ward för Linum. Perfekt färgskala och mönster för min smak.

 

 

Skarmavbild 2017 02 07 kl. 09.13.30

 

 

Årets möbel blev soffan "Mr Jones" designad av Alexander Lervik för finska Adea. Priset för årets lampa gick till "Mobil," designad av Monika Mulder för Pholc. Den minns ni kanske att jag bloggade om för bara några veckor sedan. "Välbalanserad i ordets alla betydelser – en lampa som ligger rätt i tiden" lyder motiveringen och det kan jag hålla med om. Den var populär redan innan gårdagens vinst, men nu kan jag tänka mig att den får ett riktigt ordentligt uppsving.

 

 

elle

Årets stol "Udon" är designad av Staffan Holm för Hem. Årets inredningsaccessoar blev pallen "Lilla Snåland" designad av Marie-Louise Hellgren för Stolab. En vacker och användbar möbel gjord av spillvirke.

 

 

EDSDA 2017 Arets tapet Lexington Sissa Sundling Borastapeter 700x1050

 

 

Till årets tapet valdes Lexingtonkollektionen, designad av Sissa Sundling för Boråstapeter. "Ett lyckat samarbete där ett starkt varumärke inom inredning och textil omtolkats till vackra tapeter" står det i motiveringen. 

Det här var ett axplock av vinnarna, resten kan du se här. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det känns som ett gäng väldigt "klassiska" vinnare. Med det menar jag att det är relativt lugna färger och enkel design, inte så vågat med skrikiga färger eller konstiga former. Jag gillar!

 

Bilder: ELLE Decoration

torsdag 8 december 2016 - 21:48

Stumpastaken

De allra bästa prydnadssakerna är sådana som samtidigt har en smart funktion. Som är både snygga och användbara. Dit räknar jag den klassiska Stumpastaken, som är formgiven av Jonas Torstensson. Ljusstaken firar 25-årsjubileum i år.

 

 

stump4

 

 

Stumpastaken är tillverkad av återvunnen aluminium och finns i två storlekar, med plats för sexton eller nio ljus. Det smarta med Stumpastaken är att ljusen kan brinna ner helt, utan att stearinet rinner ut och förstör bordet eller duken.

 

 

stump3

 

 

Man kan också komplettera Stumpastaken med en korkbas, där ljusstumparna kan förvaras i väntan på att de ska användas.

 

 

stump1

 

 

Nytt för i år är ett galler som kan sättas över ljusstaken för att hålla mat och dryck varma, passar till exempel bra för glöggkannan.

 

 

stump2

 

 

Man kan också göra ljusstaken till ett litet minibord genom att placera den på ett högt stativ.

 

 

stumpa galleri 5 

 

En annan nyhet är Stumpastaken Long med plats för endast fyra ljus. Funkar utmärkt som adventsljusstake.

 

longBilder: Born in Sweden, Torstenssons.