fredag 16 juni 2017 - 15:52

En zebra på väggen

Ni som följt min blogg länge vet kanske att jag funderat på en tavelvägg ovanför en av vardagsrumssofforna i en halv evighet. Men hur ska man orka...det är ju ett sånt mastodontprojekt. Och sen börjar jag kanske, kanske vara lite trött på tavelväggar också, fast visserligen pinnar jag fortfarande massvis av sådana bilder.

Nu har vi en tavellist med några mindre tavlor och småprylar ovanför soffan, men jag blir mer och mer allergisk mot en massa småplotter och drömmer istället om en stor och maffig tavla. Som till exempel den här zebramönstrade affischen, som jag kikat på många gånger tidigare. Precis mina färger. Och djurmönstrat älskar jag! Det känns som ett motiv som sätter tonen för ett rum. Den ganska avskalade och klassiska inredningen på bilden får betydligt mera sting tack vare affischen.

 

 

zebra artek

 

Motivet är designat av Kustaa Saksi till Arteks 75-årsjubileum år 2010. Den mäter dock hela 100 x 140 cm så jag är tyvärr lite rädd att den är för stor för att placeras ovanför en soffa. Men någon gång hoppas jag den kommer hänga hemma hos oss, på en eller annan vägg.

 

Bild: Bo LKV

fredag 19 maj 2017 - 15:50

Tavlor ovanför sängen

En sak som folk brukar be mig om råd om är hur man ska tänka med väggutrymmet ovanför sängen. Mitt första tips är förstås att skaffa en sänggavel, då minskar det tomma utrymmet avsevärt och sängen känns mera ombonad och mysig om den har en gavel. Men trots det så återstår fortfarande en hel del tom väggyta som man borde fylla med något snyggt. Hemma hos oss har vi faktiskt inte det problemet eftersom vi har snedtak ovanför sängen och det är nätt och jämt så att sänggaveln ryms in där.

 

 

DSC 4468w2

 

 

Det vanligaste sättet att fylla utrymmet har främst varit genom en stor tavla i liggande format eller två mindre i stående format. Eller en vägghylla eller tavelhylla fullproppad med småprylar, dekorationer och tavlor. Jag brukar avråda från hyllor ovanför sängen - främst av den anledningen att jag själv skulle tycka det är lite obehagligt att sova med en hylla full med prylar rakt ovanför mitt huvud. Så satsa på tavlor säger jag - men tänk lite nytt när du hänger dem. Det är faktiskt inte så viktigt med symmetrin.

 

 

bedroomFoto: Stadshem

  

 

Jag har noterat en ny trend på den här fronten. Nåja, jag vet inte hur ny den är, men så gott som varje sovrum stylas på det här sättet numera. Du kan glömma de där symmetriskt placerade tavlorna rakt ovanför sängen. Nu kan du istället hänga dem precis som du vill - kanske bara en tavla på ena sidan av sängen.

 

 dark bedroom walls

Foto: Alvhem

5a8a12b0550cca999098395631ab93a0Foto: Cocolapine design

 

 

Eller varför inte två tavlor i olika storlekar bredvid varandra (detta skulle ha varit big no-no i min värld för bara några år sedan, men nu tycker jag det funkar hur bra som helst.) Jag tycker faktiskt det är rätt skönt med lite mindre symmetri och lite mera oregelbundenhet som syns på alla dessa bilder. Tycker man det känns "haltande" kan man till exempel placera en lampa eller en blombukett på andra sidan för att balansera upp det lite. 

 

 

picture over bed 1

Foto: Stadshem

 

 

Du kan också ösa på med mängder av tavlor runt sängen och låta dem flöda ut mot sidorna i ett oregelbundet virrvarr.

 

 

bedroom artwallFoto: Stil inspiration

bedroom pictures

Foto: Fantastic Franc

 

 

Eller ett collage av mindre tavlor som placeras vid ena sidan av sängen, medan den andra sidan är helt tom.

 

bedroom1

Skarmavbild 2017 05 19 kl. 15.42.30

bedroom simplicityFoto: Cocolapine design

pastel bedroomFoto: Avenue lifestyle

 

 

Jag avslutar den här bildbomben med klyschan "i det enkla bor det vackra" som symboliseras mycket väl i den här bilden.

 

 

simple artwall

Foto: Alvhem

 

Alla dessa bilder finns sparade i min Pinterest-mapp "Bedroom". Följ gärna den för att få mera sovrumstips! Ha en riktigt skön helg!

lördag 11 februari 2017 - 23:12

Enkel tavla

En av de vanligaste frågorna jag får brukar handla om vad man ska ha ovanför sängen för att det inte ska se så tomt ut. Jag har oftast inget bra svar på det eftersom vi har snedtak ovanför vår säng och alltså inte har det "problemet". Men jag förstår dilemmat. Något måste man ju ha där och jag brukar rekommendera två tavlor med enkla och sammanhängande motiv. Ingen tavellist eller vägghylla med en massa småprylar som riskerar ramla i ner på en medan man sover. Jag fick syn på den här bilden på H&M Home där de löst problemet på ett lite annorlunda sätt - en väldigt enkel tavla placerad mot ena sidan istället för rakt ovanför sängen. 

 

 

hmprod 11

 

 

Ganska snyggt och lite otippat. Jag gillar även enkelheten i tavlan, precis lagom soft stil för ett sovrum. Vill man byta färgskala i rummet målar man bara över tavlan i en annan nyans. Perfekt DIY-projekt - antagligen världens enklaste också! Man behöver förstås inte göra den så här enfärgad och enkel om man inte vill, men jag tycker den ger rummet ett behagligt lugn. Jag har ofta svårt att hitta passande motiv till sovrum där jag vill ha det just lugnt och harmoniskt.

 

Bild: H&M Home

tisdag 4 oktober 2016 - 22:24

Poster med perfekt budskap

På söndagens loppisrunda tyckte jag det var mera glest än någonsin med så kallade fynd. Jag hade nästan gett upp hoppet helt och räknade med att komma hem tomhänt, men så fick jag syn på ett bord med 5-6 paffrör som innehöll splitternya affischer. Otroligt fina affischer dessutom! Jag hoppade nästan jämfota av glädje när jag såg motiven. Jag har länge tänkt byta ut Agnes fjärilstavla mot ett lite mera kontrastrikt motiv i svart och vitt, men jag har inte hittat någon jag gillade. Så här såg det ut i hennes rum tidigare, med den gamla tavlan. 

 

 

DSC 3109

 

 

Jag gillar min hemgjorda, pastelliga affisch väldigt mycket, men jag ville ha en aning svart där nu för att matcha de andra mörka detaljerna i rummet. Här ser ni en närbild på gamla tavlan som gick i rosa och lila.

 

WP23918 butter1w8

 

 

På loppisbordet fanns faktiskt två potentiella kandidater och båda i rätt storlek, 50x70 cm. Det blev till slut Agnes som fick välja vilket motiv vi skulle köpa. Och så här blev det. Ursäkta den usla bilden, men kvällssolen är inte nådig när man ska fota hennes rum. Jag utlovar en bättre bild sen när sänggaveln är på plats också.

 

 DSC 8288w

 

 

På röret stod Ateljé Epifor och efter en snabb googling kunde jag läsa att designern heter Emma Carlgren. Hon gör dessutom en hel massa andra motiv också, alla lika fina. Motivet vi valde heter Alter Ego och beskrivs så här på hennes webbsida:

 

alterego2

 

Kan det vara ett bättre budskap åt en liten tjej som håller på att bli stor? Jag har förstås förklarat vad tavlan betyder åt Agnes och hon tyckte det var ett jättefint budskap. Så det känns verkligen "meant to be" att det skulle bli just den här affischen som ska hänga på hennes vägg.

 

 

133783 8d58ba05cd254838a128cd53b00a97c8

 

Den andra affischen jag var lite sugen på visade sig vara en hyllning till Stockholm - och det hade ju passat bra också eftersom Agnes är väldigt förtjust i den staden. Snygg, eller hur? Här kan ni se Emma Carlgrens övriga motiv.

 

133783 de6c21fa15ae481c96b4816d44b83bcf

 

 

onsdag 10 augusti 2016 - 19:29

Svetlana Bogatcheva

Som jag nämnt tidigare så gillar jag tavlor som är lite annorlunda, men det är inte så lätt att hitta guldkornen i dagens massproducerade utbud. Jag vill gärna ha motiv som är lite abstrakta och moderna - helst inga båtar och skogar i solnedgång alltså. Jag fick upp ögonen för Svetlana Bogatcheva när jag läste programmet inför Konstens natt som ordnas i Vasa imorgon.

 

 

 

Skarmklipp

 

 

Svetlana har Hon ställer ut sina tredimensionella målningar och skulpturer på Gustav Wasa under kvällen. Efter att jag tittat på hennes webbsida blev jag nyfiken på att se konstverken live, så jag ska nog ta en sväng förbi GW imorgon. Kolla bara så häftiga de ser ut!

 

 

image 00030 670

svetlana

131129 Lana Artwork0016

 

 

Vill ni se mera av hennes alster så hittar ni fler bilder här. Jag gillar de vackra strukturerna som uppstår när hon använder sig av udda material. Material som man vid första anblicken inte ens vet vad det där. I hennes konstverk finns bland annat styrox, cornflakes, frön, linser och mjöl. Verkligen kreativt!

onsdag 22 juni 2016 - 09:00

Taiko - ny webbutik för finländsk konst

I höst kommer en ny webbutik för finländsk konst att lanseras. Taiko ger konstmarknaden en ny kanal, där konstnären kommer att kunna sälja sin konst direkt till konsumenten. Otroligt bra initiativ tycker jag! Varför har inte något liknande startats tidigare kan man ju undra...

 

 

 

Försäljningen av konst släpar efter i dagens alltmer digitaliserade samhälle. Konstverk säljs ännu i hög grad via traditionella kanaler, så som gallerier. 

– En stor del av konstnärernas konstverk når inte konsumenterna. Det finns en beställning på en ny och omfattande handelsplats, eftersom konstnären och konsumenten inte alltid möts i dagens läge, säger Kirsi Korhonen, verksamhetsledare för Konstnärsgillet i Finland.

 

taiko logo

 

På Taiko kan man via en mångsidig sökfunktion söka och köpa unika målningar, fotografier, grafik och skulpturer. Konstverken levereras direkt från konstnären till köparen. Bakom konceptet står kommunikationsbyrån Pop Communications. Målet är att öppna Taiko under hösten och då kommer det att finnas konstverk av minst 200 konstnärer. Avsikten är också att föra Taiko utomlands när tjänsten etablerats i Finland, för att främja försäljningen av finländsk konst internationellt.

Otroligt bra initiativ tycker jag! Ser fram emot att se utbudet i webbshopen.

söndag 12 juni 2016 - 13:43

Jeppis = Lilla Stockholm

Efter succén med "Vasa goes New York"-affischen är det förstås Jakobstads tur att få en egen affisch. Jag är ett stort Jeppis-fan - tycker människorna är så trevliga, butikerna så mysiga, restaurangerna så bra och staden så härlig. Det känns faktiskt lite som ett mini-Stockholm. Det enda jag inte blir klok på är de enkelriktade gatorna och hela uppbyggnaden av gatsystemet. Är man van vid Vasas gator med 90-gradiga vinklar så är Jakobstad verkligen en utmaning, speciellt om man rör sig med bil. Det har hänt en eller annan gång att jag faktiskt kört vilse i stan...jo, ni får skratta åt mig. Den här kartan kan vara precis vad jag behöver för att orientera mig lite bättre i stan!

 

 

OT Jstd sthlm 1

 

 


Jag känner inte till alla stadsdelar och gatunamn så ingående, men visst har jag sett en del vägskyltar som för tankarna till Stockholm, t.ex. Södermalm och Östermalm. Men att Jeppis och Sthlm har så här många gemensamma nämnare visste jag inte. Tar man sig en närmare titt på kartan så ser man en massa vägnamn som faktiskt alla återfinns i båda städerna. Jeppis ÄR Stockholm i miniformat.

 

 

jepp

 

 

ÖT:s reporter Katja Nyman och grafikern Kati Hiekkanen står bakom idé och design för Lilla Stockholm-affischen. Affischen är 50x70 cm stor och kan köpas på ÖT:s kontor i Jakobstad (Jakobsgatan 13) och på Vasabladets kontor i Vasa (Sandögatan 20). Den kommer också att finnas till salu på olika marknader i sommar. Affischen är tryckt på tjockt, matt papper och kostar 10 euro.

_______________________________ 

 

Ni är också många som frågat om man ännu kan få tag i Vasa-affischen och JA, den säljs också på Vasabladets kontor och även hos Visit Vasa i Rewell Centers andra våning. Vi funderar på en lösning för er som inte bor i Vasa-trakten också, men jag återkommer med mera info när jag vet mera.

fredag 29 april 2016 - 22:53

Heja kärleken!

Lagom till vårens och sommarens alla bröllop lanserar min all time favourite Ylva Skarp två nya print, "together" och "truly, madly, deeply". Jag tröttnar aldrig på hennes alster och hennes stil.

 

 

unnamed

 

Dessutom kan man få namn och datum handskrivna av Ylva. Stort plus för det! Unikt och personligt är alltid uppskattat.

 

 

ylvaskarp

 

Storleken på båda affischerna är 40x50 cm.

söndag 6 mars 2016 - 12:40

Skapa moodboards

Moodboards är något jag ofta gör när jag ska inreda ett rum. Jag samlar bilder och gör collage i Photoshop för att få fram den där känslan jag vill komma åt. Men man kan förstås också använda moodboards som en tavla och samla till exempel tidningsurklipp, foton, teckningar, semesterminnen, smycken och andra småprylar som man gillar. Jag hittade några inspirerande bilder på Ikeas inspirationssida Livet hemma. Jag gillar den sidan eftersom de ofta visar hur man kan använda deras produkter på lite oväntade sätt. Som i det här fallet - spaljén Barsö har målats med kopparfärg, foten har tagits bort och man har istället hängt upp den på väggen som en slags anslagstavla.

 

 

barso kukkajalka ja jalusta musta 0368735 PE549637 S2

mood3

 

 

Eller så kan man ta en stor fanérskiva och luta den mot väggen. Fäst några hyllplan med snygga läderremmar och häng upp dina favoritbilder. Enkelt att variera och byta ut motiven vartefter. Och en lampa med "klämfunktion" blir pricken över i. Här har man använt snygga Ranarp i vitt och guld.

 

 

mood1

 

 

Och det enklaste knepet av dem alla - washi tejp. Det har jag använt på många ställen i vårt hem. Funkar bra att tejpa även på tapeter, det lämnar inga märken när man drar bort tejpen.

 

 

mood2

 

 

Det här är ju på intet sätt något nytt i inredningsvärlden, men ibland tenderar man att glömma bort hur enkelt det faktiskt är att skapa något personligt och unikt. Så plocka fram några prylar och bilder som betyder något för just dig och visa upp dem istället för att förvara dem instängda i ett skåp. 

 

Bilder: Ikea/Livet hemma

tisdag 3 november 2015 - 17:20

Årets lokala julklapp?

Minns ni det här inlägget jag skrev om Julia Bäcks "Monumental guide to Vasa/Korsholm"-tavla? Mina vän Joanna på Aveo läste mitt inlägg och såg genast möjligheten till ett samarbete med Julia. Och vet ni - nu är det på gång! Jag hörde nyheten redan för några veckor sedan när jag träffade Aveos nya vd Anniina Aho och idag publicerades en första sneak peek på skisserna.

 

 

1g

 

 

Två olika motiv, ett med byggnader från Vasa och ett från Korsholm, är just nu under arbete. Tavlorna kommer att finnas i två olika storlekar, 50x70 cm och 30x40 cm. Här kan ni läsa mera om arbetet bakom motiven och se fler bilder. 

 

Foto: Julia Bäck via Aveos blogg