Tolvan går till...

lördag 13 maj 2017 - 11:14 | 4 Kommentarer

Nu tänker jag tråka ut dig - eller glädja dig beroende på om du är en ESC-nörd eller inte - med ett aslångt inlägg där jag poängsätter samtliga låtar som deltar i kvällens final. Varför då? Jo, mest för att jag tycker det är så sjukt roligt! Och för att jag varit hemma med vattkoppssjuk son och därför hunnit lyssna på ESC-låtarna om och om igen de senaste dagarna.

Jag delar ut poäng i samma skala som man gör i finalen, 1-7, 8, 10 och 12. Det fina med min bedömning är dock att alla får poäng och flera kan alltså få samma betyg. Vi börjar med de lägsta poängen och avslutar med tolvorna. Orkar du inte läsa om de riktigt usla låtarna så kan du scrolla ner och se vilka fem låtar som får 12 poäng av mig. Klicka på låtnamnen om du vill lyssna på låtarna och läsa mer om artisterna.

 

1 poäng

SPANIEN - DO IT FOR YOUR LOVER
En av de låtar som går mig mest på nerverna i år. Den får högsta poäng i tjatighet. "Do what for my lover" undrar jag låten igenom. Får dock inget svar på den frågan och det gör mig ännu mer irriterad. Hittar faktiskt inget positivt att säga om den här.

 

ÖSTERRIKE - RUNNING ON AIR
I fjol fick Österrike en 12:a av mig när Zoë sjöng Loin d'Ici, men i år är det så slätstruket att jag somnar. Gnälligt och jobbigt att genomlida. Så tyvärr Nathan Trent. Det här är en låt som inte ens borde ha kommit så långt som till final.

 

STORBRITANNIEN - NEVER GIVE UP ON YOU
Totalt menlös ballad som inte gör något som helst intryck på mig. Inget nytt där, man kan vara säker på att de låtar som levereras till ESC från Storbritannien alltid är en besvikelse.

 

RUMÄNIEN - YODEL IT!
En av årets största snackisar som jag har extremt svårt att veta var jag ska placera på min skala. Jag tror (tyvärr) att den kommer kamma hem många röster, men jag måste ändå bedöma den utgående från vad jag tycker om den. Och sanningen är att den är en plåga i mina öron. Däremot är det just sånt här som kan gå hem i ESC, så jag är inte förvånad om folk röstar fram den här till en topp 5 placering. Själv kommer jag dock aldrig vilja höra joddlandet efter att lördagens final är över.

 

 

2 poäng

VITRYSSLAND - STORY OF MY LIFE
"Hey, hey ajajajajåå" sjunger Naviband ungefär 5000 gånger. Till slut blir det lite för tjatigt. Pluspoäng för att den ändå är glad och svängig. Men det räcker inte speciellt långt. Var mycket besviken när den här låten gick vidare, jag hade hellre gett en finalplats till Estland eller Island istället.

 

GREKLAND - THIS IS LOVE
Den här låten ville jag överhuvudtaget inte se i finalen heller. Den första minuten av låten är dock riktigt bra, men sen ändrar den karaktär och blir alltför dansant och poppig. Hade man fortsatt på den lite mer dämpade linjen som den inleddes med hade jag gett betydligt högre poäng. Nu blir låten en dussinvara som glöms bort så fort den tar slut.

 

 

3 poäng

NEDERLÄNDERNA - LIGHTS AND SHADOWS
De tre skönsjungande systrarna känns ju väldigt proffsiga och välslipade, men samtidigt blir det extremt tråkigt. Jag har jättesvårt för den här typen av musik. Stämsång i ESC - njae. Jag vet inte vad jag ska säga att det är för fel på låten, men den irriterar mig på något sätt. Önskar bara att den ska ta slut väldigt snabbt.

 

UKRAINA - TIME
Fjolårets vinnarland gör sitt yttersta för att inte vinna igen. Nå nä, så dålig är den väl inte (bättre än den som vann i fjol åtminstone). Det här är årets enda hårdrockslåt och säkert plockar den några poäng just av den anledningen. Eller så inte. Jag har inget emot hårdrock i ESC, men då ska det nog vara en betydligt bättre låt än den här.

 

DANMARK - WHERE I AM
Anja sjunger extremt bra, ingen tvekan om saken. Men låten är så konstig! En poppig ballad, typ? Den är något slags mellanting som jag inte alls förstår mig på. Visst, ibland lite skön, men jag har ändå svårt att ta den till mig. 

 

 

4 poäng

 

ARMENIEN - FLY WITH ME
Det här är den låt som influerats mest av fjolårets vinnare Jamala. Tror dock inte att Europa vill ha två så pass likadana låtar som vinnare två år i rad, så därför tror jag inte på någon topp 10 placering för Armenien.

 

POLEN - FLASHLIGHT
Trots att det här är ett år med väldigt många ballader är det få av dem som lyfter så högt som en ballad ska göra. Jag vet inte med er, men jag har ännu högre krav på en ballad än på en poplåt. När man blivit bortskämd med 80-talets pampiga ballader kan man liksom inte tolerera något sämre än det. Polens "Flashlight" är knappast en låt jag kommer minnas efter att årets ESC är slut. 

 

 

5 poäng

ISRAEL - I FEEL ALIVE
Glad poplåt som man hört tusentals gånger förr i snarlika versioner. Jag gillade den glada dansvideon bättre än liveframträdandet. Sångaren påminner lite om Sveriges Robin, men låten är sämre. Det är svårt med låtar som hamnar här i mellanskiktet, de tenderar jag att glömma bort bland alla riktigt bra eller riktigt dåliga låtar. Kanske kommer den här att spelas på nattklubbarna i sommar, men hans falsett i refrängen är lite för störande för att jag ska orka höra den fler gånger.

 

 

6 poäng 

CYPERN - GRAVITY
Jag gillar beatsen i den här låten, det är både långsamt men samtidigt har låten ett rejält tryck. Känns som en ganska typisk ESC-låt och tja, den är helt ok. Knappast någon som placerar sig bland topp 10, men den hör ändå till den bättre halvan av starfältet.


 

7 poäng

MOLDAVIEN - HEY MAMMA
Den här irriterade mig ofantligt mycket när jag såg videon. Men liveframträdandet var den första semifinalens snyggaste nummer och låten kändes plötsligt mycket bättre tack vare showen. Epic Sax Guy lär åtminstone dra många röster. Ganska traditionell "halvrolig" ESC-låt som dock tenderar bli lite tjatig när man hört "mamma, mamma" i tre minuter.

 

TYSKLAND - PERFECT LIFE
Jag tycker faktiskt lite synd om de fem länder som varje år går direkt till finalen. Jag tror det är mycket bättre att delta i semifinalerna och på det sättet synas en extra gång på scen. Den här låten har varit lite i skymundan, kanske just för att den är direkt i finalen, men varje gång jag hör den får jag en positiv känsla. Tycker den är fin och hoppfull på något sätt. Dock ingen vinnarkandidat.

 

AUSTRALIEN - DON´T COME EASY
I fjol fick Dami Im min 12:a, jag tycker hon borde ha vunnit då. I år skickar Australien också en ballad, men den når inte upp till samma nivå. 17-åriga Isaiah har en otroligt fin röst, men hans låt borde ha varit snäppet pampigare för att ha en chans i toppstriden. Dessutom tyckte jag att liveframträdandet var rätt mycket sämre än videon.

 

 

8 poäng 

KROATIEN - MY FRIEND
Jamen ja, vad ska man säga om den här? Det är verkligen ingen låt jag skulle lyssna på "i normala fall", men i ESC är sånt här mer än väl godkänt och jag kan inte låta bli att gilla den. Och killen har ju definitivt talang! Att byta mellan maffig operaröst och smörig boy band-röst genom hela låten förtjänar några extra poäng. Bör absolut placera sig bland topp 10 tycker jag. 

 

NORGE - GRAB THE MOMENT
En av de låtar som känns riktigt moderna i årets startfält. Kommer ofta på mig själv med att gå runt och sjunga "I´m gonna kill that voice in my head" och det är alltid ett bra tecken. Tycker den här känns glad och medryckande, men jag tror faktiskt inte den kommer placera sig speciellt högt i resultatlistan trots det eftersom den nog inte tilltalar den stora majoriteten.

 

FRANKRIKE - REQUIEM
Den här låten har vi lyssnat på en hel del här hemma eftersom den är Agnes favorit. Videon känns härligt fransk med fina vyer från Paris, men jag blev lite besviken på hennes scenframträdande som kändes väldigt mörkt och futuristiskt. Hade hellre sett ett ljust scennummer med massor av körsbärsblommor och några franska cafébord. Typ. Konstigt hur vissa låtar kan påverkas så mycket av scenshowen. Men det uppvägs lite av att hon sjunger på franska - allt låter lite vackrare då.

 

SVERIGE - I CAN´T GO ON
Som jag skrivit tidigare så finns det något som stör mig med den här låten. Egentligen skulle jag vilja ge den ännu lägre betyg, men jag hör ju trots allt att det är en bra låt i årets rätt svaga startfält. Tippar nog att Robin placerar sig bland de 6-7 främsta, men för mig ger framträdandet upphov till lite bad vibes på något sätt. Det känns så kallt och beräknande, jag saknar glimten i ögat och humorn i uppträdandet. Men han får en åtta ändå, låten är bättre om man bara lyssnar på den och inte tittar på showen.

 

 

10 poäng

AZERBAJDZJAN - SKELETONS
Både låten och sångerskan Dihaj är riktigt coola och jag får lite Tatu-vibbar här. Scenshowen var en av de som stack ut i semifinalen, helt olik någon annan. Jag orkar inte riktigt med fler kvinnor i långa, fluffiga prinsessklänningar och långt, vågigt hår (hur många sådana har vi inte sett i år?), utan jag föredrar den lite tuffare stilen som Dihaj har. Egentligen kunde jag ge en 12:a här, men jag snålar in lite för jag tror ändå inte den kommer slåss om förstaplatsen.

 

 

12 poäng

ITALIEN - OCCIDENTALI'S KARMA
Den här låten är alltså segertippad och jag förstår definitivt varför. Jag gillar att det inte bara är en vanlig "toklåt" med en gorilla, utan att den faktiskt har ett budskap. Eros Ramazotti-rösten, dansen och karisman - alla ingredienser för vinst finns definitivt här. Man kan inte bli annat än glad av den! För ett par veckor sedan skulle jag ha sagt att Francesco Gabbani är ohotad på tronen, men man vet ju aldrig hur Europa röstar - det har vi märkt många gånger tidigare. Portugal kan mycket väl segla förbi Italien, jag tror att många fått upp ögonen för deras bidrag den senaste tiden.

 

UNGERN - ORIGO
Den här låten nämnde jag redan i mitt första ESC-inlägg som jag skrev för snart en månad sedan. Jag gillade den skarpt då och efter att ha sett uppträdandet i semifinalen är jag beredd att ge Joci Papai en tolva. Den här låten innehåller den perfekta mixen av modernt sound och traditionella etnoinfluenser - något som alltid får pluspoäng av mig. Mycket skön beat! Vet att många stört sig på rapdelen i mitten, men jag kan genomlida den eftersom jag vet att refrängen kommer som en belöning efter en stund. Och den älskar jag! Hoppas innerligt det går riktigt bra för Ungern.

 

PORTUGAL - AMAR PELOS DOIS
Portugal brukar alltid ha de värsta låtarna, det är då jag brukar stiga upp och gå till kylskåpet. Den här låten kunde lätt vara en sådan också - och det skulle den garanterat vara om någon annan än Salvador Sobral stod vid mikrofonen. För det är enbart han och hans säregna utstrålning som gör att man sitter kvar och trollbinds från början till slut. Låten är unik och liknar ingen annan i årets startfält. Stort plus för att han sjunger på portugisiska. Förra gången jag skrev om låten var jag kanske inte så översvallande positiv, men i min värld har låten växt betydligt sedan dess. Jag tror och hoppas att Salvador återfinns bland topp tre i finalen. Missa inte den här videon där Salvador och han syster (som skrivit låten) berättar vad den handlar om - dessutom på perfekt klingande American English.

 

BELGIEN - CITY LIGHTS
Som jag skrivit flera gånger tidigare så är det här min absoluta favorit i år. Jag fullkomligt ÄLSKAR låten och hennes röst! Det enda som drar ner intrycket lite är scenframträdandet eftersom det syns rätt tydligt att Blanche är väldigt nervös. Nu var inte semifinalen någon totalkatastrof, men man skulle kunna lyfta den här låten så mycket högre med en snygg show och coolare styling. Det här är ingen låt som ska sjungas i en tyllklänning med blommor tycker jag (skulle hellre ha sett henne i en outfit i stil med Norges Svala, som för övrigt var årets snyggast stylade kvinna). Men ja, jag bortser absolut från nervositeten och bristen på styling och ger Blanche en 12:a eftersom låten är toppklass. Känns väldigt 2017. Hoppas hon levererar riktigt ordentligt i finalen!

 

BULGARIEN - BEAUTIFUL MESS
Kristian Kostov utnämnde jag redan tidigare till årets balladvinnare. Och om det fanns några tvivel om den saken så övertygade han mig definitivt i semifinalen. Det här är inte en ballad i 80-tals tappning som de flesta andra försöker vara, utan den här är modern och väldigt melankolisk och jag är helt såld. Mycket fin låt och dessutom är Kristian den snyggast stylade killen i år. Scenshowen passar perfekt till låten och allt blir en väldigt snyggt förpackad helhet som är värd 12 poäng.

 

Jag har skrivit att startfältet är det sämsta på väldigt länge, men när jag ser på fördelningen av mina poäng ligger ändå många i den övre halvan. Det var faktiskt lite otippat! Antagligen beror det på att jag hört alla låtar så många gånger att även de sämsta börjar bli lite bättre. Hur bra en låt är har egentligen också väldigt mycket att göra med hur bra resten av låtarna är. Här finns säkert sådana som jag hade gett betydligt lägre poäng om konkurrensen varit lite tuffare i år. 

 

Vem vinner då? Någon av mina 12:or hoppas jag förstås. Vanligtvis brukar jag har en klar favorit, men i år kommer jag att glädjas lika mycket oavsett om det blir Italien, Ungern, Portugal, Belgien eller Bulgarien som vinner. Men om jag ska spekulera i hur det kommer att gå så TROR jag nästan att jag ändrar mig sedan min senaste bedömning och säger att Portugal kommer vinna i år. En mycket spännande kväll har vi åtminstone framför oss!

Vem får din 12:a?

 

 

Kategorier:

ESC

4

Kommentarer

 • Hopihopi

  13.05.2017 13:00 (4 månader sen)

  Italien får min tolva. Portugals låt är okej, men gillar inte honom på scenen med hans spasmer. Belgien har bästa låten, men hon är så nervös att det blir jobbigt att se på.

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   13.05.2017 13:34 (4 månader sen)

   Jo, så synd att Belgiens underbara låt dras ner lite av hennes nervositet. Först störde jag mig på Salvadors spasmer också, men nu tycker jag istället det gör honom unik och äkta.


 • Nilla Tankebubblor

  14.05.2017 14:46 (4 månader sen)

  Bra tippat! Vilka bra inlägg om ESC du har skrivit!

  • Anna-Lena Nyfors-Norrgård

   14.05.2017 14:54 (4 månader sen)

   Tusen tack, Nilla! Kul att de uppskattas :-)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.