söndag 5 mars 2017 - 11:21

Besök på Trendenser

I måndags, dagen efter influencer eventet, tog jag tåget ut till Lindome, ca 15 minuter utanför Göteborg. En resa som jag hade sett väldigt mycket fram emot! Vid stationen plockade Frida upp mig och sen körde vi ut mot Spinneriet - en plats jag nog faktiskt aldrig trodde att jag skulle se annat än på bild. 

 

 

IMG 20170227 1410202

 

 

Spinneriet är en byggnad med anor från tidigt 1800-tal. Spinneriverksamheten avslutades 1968 och idag är huset en samlingsplats för kreativa företag som fotografer, designers, keramiker, musiker, inredare och bloggare. Butikerna som finns i huset är vanligtvis öppna på torsdagar och på helgerna, så de var tyvärr stängda när jag var där på besök. Men restaurangen var öppen, så vi började med en lunch där.

 

 

SAM 0259

spinneriet 1

 

 

Lilla Spinneriet serverar ekologisk och närproducerad mat och vi åt en god sallad och avslutade förstås med kaffe och en semla (eller fastlagsbulle som de ju heter på finlandssvenska)

 

 

SAM 0252

spinneriet 2

IMG 20170227 124552

SAM 0248

 

 

Sedan åkte vi tillbaka till stationen och plockade upp en annan tjej, som visade sig vara bloggaren "Little Miss Fix it" Sara Zetterström. Hon gör även inredningspodden "Kom in" tillsammans med Hildur Blad, en podd som jag bland annat bloggat om här. Så det var mycket trevligt att få träffa även henne!

 

 

IMG 20170227 154427 

 

Vi tog hissen upp till Fridas kontor och det var verkligen otroligt roligt att se det på riktigt. Trots att man sett många bilder från ett rum är det omöjligt att förstå hur allt hänger ihop och därför är det alltid lite extra kul att se sådana platser på riktigt. Att stiga in här var verkligen ett wow-ögonblick när man bara kan stå stilla en lång stund och titta sig runt och ta in allt. Kolla bara - den här vyn är magisk! Lädersoffan, lampan, tavelväggen, växterna. Perfektion. (Ni får bortse från lite pafflådor här och där, det har nämligen packats goodie bags här dagarna innan.)

 

 

IMG 20170227 143510

IMG 20170227 1426012

trendenser2

IMG 20170227 153314

 

 

Jag är så svag för den här inredningsstilen och speciellt för färgkombinationen svart, vitt och brunt. Så harmoniskt och lugnt. Frida är dessutom extremt duktig på "piffande", att lägga till precis lagom mängd detaljer för att lyfta helheten utan att göra det för rörigt. Väl utvalda detaljer som gör det lilla extra.

 

 IMG 20170227 142628223

SAM 0286

IMG 20170227 142606

trendenser3

IMG 20170227 142957

 

 

Lokalen är ett enda stort rum med stora fönster, mycket ljusinsläpp och högt i tak. Trots den öppna planlösningen har Frida lyckats inreda olika "rum i rummet", med en separat köksdel med matbord, en kontorsdel med skrivbord och långa vägghyllor för mappar samt och en vardagsrumsdel med soffor, soffbord och tv. Och förstås flera fotostudio- och stylinghörnor, som jag tyvärr missade att fota.

 

 

SAM 0273

SAM 02903b

 

Att tillbringa eftermiddagen med de här två tjejerna och prata inredning och bloggande var verkligen en fullträff. Så himla kul! Tusen, tusen tack Frida för att du bjöd mig till Spinneriet! 

tisdag 28 februari 2017 - 17:15

Unpacking

Jag landade kl 01 inatt efter tre verkligt fullspäckade dygn i Göteborg. En så otroligt givande resa på alla sätt. Tänker främst på alla människor jag träffat och lärt känna. Frida förstås. Hon är något alldeles speciellt. Att prata med andra bloggare är alltid lika häftigt - fast man inte känner varandra har man ändå från första hälsningsfrasen så mycket gemensamt. Det är aldrig svårt att hitta samtalsämnen och det märktes inte minst på sorlet under middagen i söndags. Jag åkte dit utan att egentligen känna någon, men jag åkte hem med många nya bekantskaper och kontakter. Jag ska försöka sammanfatta resan i några inlägg lite senare, men just nu är jag för seg för att orka sätta ord på allt. Istället försöker jag göra något konkret som att tömma kappsäcken.

 

 

DSC 225322

 

 

En salig blandning av nyinhandlad halsduk (det var svinkallt och blåsigt i Gbg), kofta, örhängen och skor samt några av prylarna som låg i den fullmatade goodie bagen från söndagens event.

 

 

DSC 3

 


Jag åkte iväg i lördags med en rätt jobbig förkylning som verkligen gjorde sig påmind under flygningarna, men sedan hade jag så fullt program de kommande dagarna att förkylningen fick ta ett steg tillbaka. Men nu verkar den ta chansen att blomma ut igen. Så idag uträttar vi inte mycket här. Skönt att vi har sportlovsledigt hela veckan och kan unna oss en slapp dag i soffan.

 

 

grejer

 

tisdag 29 november 2016 - 21:53

Pappersstjärnor

Ifjol bloggade jag om "Moravian stars". Då hade jag i flera år letat igenom hela internet i jakt på en sådan stjärna, när jag äntligen hittade en variant på Jotex. Köpte dock ingen då av någon anledning, kanske främst för att jag egentligen inte har någon lämplig plats för en dylik stjärna. 

 

Skarmavbild 2016 11 29 kl. 10.10.55

 

Nu finns den här vita pappersvarianten på Granit (tipstack till Frida). Den verkar dock inte ha någon belysning, men är ändå snygg tycker jag. Speciellt så här i grupp tillsammans med några andra. 

 

 

Skarmavbild 2016 11 29 kl. 10.10.44

 

 

Undrar om man kan vika Moravian stars själv...fast kanske bäst att inte ge sig på ett sådant försök, även om jag just nu är väldigt sugen på att göra något juligt papperspyssel. För några år sedan vek jag den här stjärnan (eller snöflingan) som fortfarande är en favorit. Har ni tips på något relativt enkelt papperspyssel får ni gärna lämna en kommentar!

 

WP17765 DSC 9900w

 

EDIT: Carolina kommenterade på FB och skickade en länk till ett inlägg som visar hur man viker en Moravian star. Såg väldigt avancerat ut och tog tydligen tre kvällar i anspråk, vilket jag inte alls betvivlar. Här hittar ni länken ifall ni vill testa.

lördag 29 oktober 2016 - 10:13

Trött på inredning

Jag har omformulerat, raderat och skrivit om det här inlägget säkert fem gånger, men det blir aldrig riktigt så som jag vill ha det. Endera blir det för långt eller för svamligt eller för detaljerat. Så nu gör jag ett nytt försök. 

 

Inredningsmättnad är inget nytt för mig. Jag har länge känt att det är svårt att få den där wow-känslan när jag stiger in i en inredningsbutik nuförtiden. Ni som läst min blogg ett tag vet att jag flera gånger har antytt att jag är ganska "mättad" på allt som lanseras. Jag har nämnt att jag oftast går ut tomhänt från butiker nuförtiden, att jag har svårt att hitta något som verkligen på riktigt tilltalar mig så pass mycket att jag bara måste köpa det.

 

Så var det inte för några år sedan. Då blev jag alltid blixtförälskad i någon pryl så fort jag gick in i en inredningsbutik. Men nu känner jag mig bara så mätt på allt. Man har sett allt och inget känns så där överdrivet intressant att det är värt att bli speciellt exalterad över det. Personligen ser jag väl detta främst som en bra sak eftersom det betyder att jag konsumerar mindre. Jag håller mig till de möbler vi redan har och vill jag förändra hemma så gör jag det med enkla medel som att måla om en pryl eller plocka fram lite olika textilier beroende på säsong.

 

För några dagar sedan läste jag Frida Ramstedts inlägg "Diagnos Inredningströttma" och insåg att det verkligen inte bara är jag som känner så här. Frida skriver att hon förutspår att vi under nästa år kommer att drabbas av "inredningströttma" och som orsak till detta nämner hon det konstanta flödet av inspiration, inredningsnyheter och intryck på sociala medier. Så brukar det kännas för mig också - att jag blir så mättad av att se alla bilder på den senaste inneprylen att jag faktiskt inte känner något som helst behov av att äga den själv. Snarare så att jag blir lite "anti" just de prylar som blir allra populärast och det har helt säkert med det konstanta flödet av inspiration att göra. Ett bra exemel ur min egen värld är den grafiska trenden som var väldigt stark under många år och som jag också bloggade mycket om, men själv köpte jag inte en enda svartvit kudde med geometriskt mönster eftersom jag var så oerhört trött på dem.

 

Nu vet jag inte om den "vanliga" människan märker det här fenomenet på samma sätt som den som är inne i inredningsbubblan och ser massor av pressbilder varje dag. Inredningmättnaden drabbar säkert först de som jobbar i branschen och verkligen utsätts för intryck och inspiration otaliga timmar om dagen. Ofta är allt dessutom väldigt likriktat - det som är trendigt syns överallt ända tills nästa trend tar över och raderar den tidigare trenden totalt. Antar att detsamma är vanligt till exempel för de som jobbar inom modebranschen också. Nu jobbar jag inte med inredning, men får antagligen mera input än många andra via mejlutskick och de instagramkonton jag följer. Numera vill jag helst undvika sådant som är supertrendigt i inredningsvärlden. Istället utgår jag från det jag redan har här hemma, men fortsätter förstås att inspireras i måttliga doser av sådant jag gillar. Köp-tvånget och trend-hetsen har jag dock helt lämnat bakom mig.

 

Frida skriver att hon just nu håller på och planerar en köksrenovering och hon har bett leverantören om ett "otrendigt kök". Jag förstår henne. Det senaste året har de flesta nyrenoverade kök gått i ljusgrått med marmorskiva och mässingsknoppar och trots att det egentligen är jättesnyggt, så har det redan tappat sin wow-effekt på grund av den massiva exponeringen. Jag inser förstås att jag och alla andra bloggare är en del av det här problemet - vi är med och bidrar till den här "hajpen" av vissa prylar eller stilar - och därför tycker jag det är intressant att fundera kring hur man ska förhålla sig till det här fenomenet.

 

 

 

bild1

 

 

Är man en estetiskt lagd person som jag är, så kommer man alltid att vilja fixa och förändra i hemmet, men hysterin med vissa specifika prylar tror jag håller på att gå över för många. Eller jag hoppas det. Så jag tror absolut att Frida är något på spåren i sitt inlägg och det kan man också utläsa av alla kommentarer från läsare som känner igen sig i hennes text. Blir spännande att se fortsättningen på det här. Om jag ska spekulera så tror jag definitivt vi kommer gå mera mot loppisfynd, vintagesaker, personliga prylar från resor, arvegods och unika, handmålade tavlor. 

 

De senaste åren har det för många varit viktig att passa in i rådande mall för att visa att man minsann hänger med. Men samtidigt har det talats mycket om "personlig inredning" och det har - motsägelsefullt nog - lyfts fram som en trend i sig. Att ha en udda och annorlunda inredningstil har också blivit hippt. Men problemet med den "personliga inredningen" är att den också blir kopierad tusenfalt. För ofta är det någon stor inredningsbloggare, stylist eller kändis med hundratusentals följare som vågar vara först ut med något personligt och nytänkande och då är det inte speciellt svårt att inse att personens följare blir inspirerade och vill ha likadant hemma hos sig. Plötsligt har alla kopierat den "personliga stilen" och så var den inte speciellt personlig längre. 

  

Lite på samma sätt tänker jag att det kan gå med Fridas otrendiga kök. Som en stor influencer i inredningsvärlden har hon faktiskt en sådan makt att hon kan påverka hurdana kök vi kommer att vilja ha nästa år. Då blir det otrendiga snabbt trendigt - så funkar det i dagens samhälle med snabba, bilddrivna medier. Lösningen? Sluta ladda upp bilder och sluta följa alla bloggar och instagramkonton? Nej knappast helt och hållet, även om Frida förutspår att vi under nästa år kommer banta ner antalet instagramkonton och bloggar vi följer. 

 

Nu har jag kortat ner den här texten med ungefär hälften. Jag har så mycket att säga om ämnet, men det blir mest bara svammel och jag inser att jag inte kommer att komma till någon vettig poäng eller något avslut i de här funderingarna eftersom de innefattar så väldigt många aspekter. Och så många motpoler. Att fortfarande brinna för inredning, men kanske på ett annat sätt än för fem år sedan.

 

Kommer det här att ändra mitt bloggande på något sätt? Nej, knappast så här på kort sikt i alla fall. Jag har ju känt den här mättnadskänslan ganska länge redan, men ändå har jag fortsatt att blogga om inredning. För jag älskar fortsättningsvis att hålla koll på trender och att skriva om dem. Jag tror faktiskt att bloggandet på ett sätt tar bort mitt behov av att köpa de där prylarna själv. Kanske det skulle vara annorlunda om jag inte bloggade, skulle jag då vara mera köpbenägen? Jag vet inte, kanske. Det känns i alla fall som om jag i mitt eget hem har landat lite i vad som är "min stil" och därför inte ser behovet av att förnya flera gånger i året. Vilket som sagt enbart är en positiv sak. 

söndag 16 oktober 2016 - 20:41

My week: 41/2016

Inspirerad av Frida Ramstedt tänkte jag summera den gångna veckan genom att visa några av bilderna från min mobil. Inte för att det varit någon speciellt intressant vecka, men lite variation i inredningsinläggen kanske kan vara kul. En del av bilderna har jag plockat från mitt instagramkonto, så ni som följer mig där har redan sett lite var jag sysslat med. 

 

myweek 2 

 

1. Favorittavlan i vardagsrummet, som jag ännu inte bestämt om jag ska hänga upp eller låta stå lutad mot väggen. Vissa beslut tar tid...
2. Ögonkontroll på sjukhuset med Edvin. Ett halvår har gått sedan han fick glasögonen och lappen som han tränar med under två timmar varje dag. Vi fortsätter så ända fram till april då det blir en ny kontroll.
3. En kväll när jag var ensam hemma och kunde sitta och redigera foton ostört några timmar. Där skymtar förresten min nya dator som jag köpte för pengarna vi tjänade på loppisracet i september.
4. För 13 år sedan blev jag utexaminerad från Hanken. Fredagen spenderade jag på Hankendagen tillsammans med f.d. studiekompisar och andra Hanken-alumner. Blev speciellt tagen av futuristen Stefan Hyttfors föreläsning om framtiden, artificiell intelligens och teknikutveckling. Mikko Koskinen från Kyrö Distillery var också underhållande.
5. På lördag fick vi sovmorgon ända till 10.30. Vaknade med ett ryck och undrade vad barnen höll på med. De låg i sina sängar och läste varsin bok - lyx!
6. Lördag kväll i väntan på våra vänner. Tredje helgen i rad vi har middagsgäster tror jag. Brukar alltid få ett bra flow med att bjuda hem folk på hösten.
7. Idag har jag fotat lite i Edvins rum eftersom en läsare ville se hurdan mysbelysning vi har där. Återkommer med det inlägget så fort jag hinner.
8. Nytt doftljus som jag fick av min kompis igår.
9. Idag skjutsade jag Agnes till mina föräldrar i Harrström, där hon ska spendera några dagar under höstlovet. Mot slutet av veckan är vi alla lediga och då åker vi till Umeå!

 

Vi får se, kanske det här blir ett återkommande koncept varje söndag kväll ifall ni gillar idén! Tryck gärna på hjärtat om ni vill se fler inlägg i den här stilen så vet jag :-)

 

 

tisdag 9 augusti 2016 - 22:33

Ingen stil?

Igår skrev Frida Ramstedt ett inlägg där hon listat de olika inredningsstilar som syns mest i bloggar och inredningstidningar just nu. Hon har sammanfattat de olika stilarna i tio olika collage där bilderna till största delen kommer från olika populära inredningsbloggare. Vartefter jag scrollade genom inlägget tänkte jag flera gånger att "det DÄR är min stil". Sen fortsatte jag läsa och tyckte efter en stund att något helt annat var min stil.

Konstaterade till slut att jag definitivt inte är lika renodlad i min stil som många av de bloggare som nämns i inlägget, vilket också verkar vara fallet bland majoriteten av läsarna som kommenterat hennes inlägg. Jag känner faktiskt igen mig lite i så gott som varje collage, men om jag ska välja den stil som tilltalar mig allra mest får det nog bli Elegance där Frida nämner bloggaren Jannice Wistrand som främsta stilikon. Och hennes stil gillar jag definitivt, det vet ni säkert sedan tidigare. Gör jag om något i vårt hus nu, så är det oftast med inspiration från den här stilen.

 

 

lady elegance 57a97ae92a6b22a93cb3048d 

 

Frida beskriver stilen med orden "eleganta former, tunga solitära möbler, stora bordslampor, böcker och altarstilleben" och där känner jag igen mig ganska mycket, även om jag också har många prylar och möbler som inte alls passar in i den här stilen. Anledningen till att jag dras till den här stilen är att den känns klassisk och elegant, utan att vara prålig och överdriven.

 

Om jag ska välja en stil som känns minst jag så får det - konstigt nog - bli New Nordic. Jag skriver "konstigt nog" eftersom collaget innehåller prylar och möbler jag egentligen trodde att jag gillar. En hel del dansk design som jag bloggar om ganska ofta, men som sist och slutligen sällan hittar sin plats hemma hos oss. "Bulliga lekfulla former, rundade avslut, midjor på möblerna, prisvärd design och färg" skriver Frida om den här stilen. Det är kanske främst färgskalan i det här collaget som känns väldigt långt från min stil.

 

 

new nordic 57a8d6f1e087c350037aa37f

 

 

Vill ni se de övriga stilarna rekommenderar jag att ni klickar er vidare till Trendenser. Mycket intressant och välgjort inlägg! Jag har själv funderat på vilka stilar som råder just nu och inte riktigt kunnat sätta ord på dem, något jag tycker Frida lyckades väldigt bra med.

 

När jag kommit till slutet av inlägget suckade jag alltså först lite för mig själv eftersom jag inte kunde placera mig i en viss stil. Hur inkonsekvent kan man egentligen vara? Jag vill ju också vara så där stilsäker som många av dagens största inredningsbloggare är. Ta till exempel Starwoman eller Att vara någons fru. Genast jag ser en bild från deras hem kan jag säga vem den tillhör.

 

Min stil är som sagt mycket mera spretig, men sist och slutligen är jag ändå ganska nöjd med det. Jag ser det som så att jag har plockat ut de russin jag gillar mest ur alla kakorna. Kanske det till och med kan bli lite tråkigt och opersonligt att vara alltför trogen en viss stil? Ju mer jag tänker på det desto mer känns det faktiskt så. Personlig stil är det mest hypade ordet år 2016 och det fixar man allra lättast om man inte följer någon av trendstilarna slaviskt, utan mixar och blandar precis de prylar och möbler man själv gillar, må det då vara härligt färgsprakande, etno-influerat, retro eller romantisk shabby chic (stilar som för övrigt inte alls finns med i sammanfattningen eftersom den typen av inredning sällan syns på paradplats i bloggar och magasin just nu). Ute i stugorna tror jag däremot att man hittar rätt mycket lantligt och färgglatt och retro och en hel massa annat :-) Avslutningsvis kan jag bara konstatera att det här inlägget blev ungefär lika spretigt som min inredningsstil...

Någon av er läsare som lyckas pricka in sig själv i en enda stil från Fridas inlägg?

 

Bildcollage gjorda av Frida Ramstedt, använda med lov.

måndag 8 februari 2016 - 23:21

Iittala x Issey Miyake

Min blick fastnade på den här bilden när jag såg den i Fridas söndagssummering igår, så jag var tvungen att kika lite närmare på vad det handlar om.

 

ittalaXIsseyMiyake2

 

 

Och det handlar alltså om kollektionen Iittala X Issey Miyake, ett unikt samarbete mellan de två välkända designföretagen. Japanska Issey Miyake är en storspelare i modebranschen och eftersom Asien är en viktig marknad för Iittala är samarbetet förstås ett smart sätt att stärka sin position ytterligare där. 

 

 

ittalaXIsseyMiyake5

 

 

Samarbetet initierades för fyra år sedan av Iittalas Harri Koskinen som även tidigare samarbetat med Issey Miyake när han designat klockor och parfymförpackningar åt modeföretaget. 

 

 

ittalaXIsseyMiyake8

 

 

Trettio produkter ingår i den gemensamma kollektionen, som består av keramik, glas och textilier, och de kommer att premiärvisas på en utställning under Stockholm Design Week som pågår den här veckan. 

 

 

ittalaXIsseyMiyake14

 

 

Jag tycker det här ser jättespännande och snyggt ut! Vill gärna pilla lite på textilerna som ser ut att vara vikta enligt japansk origamitradition. Gillar också färgskalan vädligt mycekt (bortsett från det gröna då).

 

 

Iittala x Issey Miyake 3

ittalaXIsseyMiyake12

 

 

Det som tilltalar mig är att den hårda keramiken har rundade kanter och att de mjuka textilierna har veck och plisseringar som gör att de ser hårda och kantiga ut. Känns som något nytt och fräscht! Finland + Japan är verkligen en lyckad kombination. Båda länderna är kända för minimalism och enkelhet och det syns tydligt i de här produkterna.

 

 

ittalaXIsseyMiyake6

 

 

Iittala står bakom kollektionens glasvaser, koppar, fat och tallrikar medan Issey Miyake ligger bakom kuddfodralen, servetterna och tygkassarna. 

 

 

ittalaXIsseyMiyake13

 

 

Kollektionens fullständiga namn är "Home Collection for Everyday Rituals" och målet är att skapa saker man behöver för att få en känsla av harmoni i sitt hem, som till exempel den här "tygblomman" som man ska lägga nycklar och mobiltelefon på när man kommer hem. 

 

ittalaXIsseyMiyake15

Här kan ni kika på hela kollektionen.

 

Källor och bilder: Iittala, Elle Decoration och Yle.

måndag 11 januari 2016 - 22:13

Är hon galen?

Heltäckningsmatta. För en vecka sedan hade jag nog aldrig drömt om att jag skulle skriva det ordet i min blogg. Sådana man hade i sovrummen när jag växte upp på 80-talet. Och sådana som de fortfarande har i USA i så gott som alla rum förutom kök och badrum. Jag har planerat att vi ska ha en extremt stor matta under vår säng (eller två mindre som sätts ihop till en stor) istället för de två små mattstumpar vi har på vardera sida om sängen nu. Mysigt och ombonat ska det vara, mjukt och luddigt. Typ så här.

 

 

Hitta me Kajtorget sovrum yellowcorner2Fotograf: Ragnar Ómarsson, styling: Anna Mårselius

 

 

Sen läste jag Frida Ramstedts blogginlägg om heltäckningsmattor igår kväll och blev eld och lågor! Sprang genast och presenterade "min" idé åt Anders, som först såg på mig med en mycket skeptisk min, men efter en stund var han inte alls lika negativt inställd när jag visat bilder på hur snyggt och ombonat det ser ut. Man har liksom glömt det från 80-talet.

 

 

sovrum 4

 

 

Det är precis den här lyxiga hotellkänslan jag vill ha i sovrummet och vad skulle vara mera perfekt än en heltäckningsmatta! Gissar att många, inklusive min mamma, kommer tro att jag är galen nu... Därför tänkte jag kolla lite med er - hur står det till med heltäckningsmattan här i Finland år 2016? Finns det överhuvudtaget någon som lägger in sådana nuförtiden?

 

 

Akvarell.webb

 

 

I Fridas blogg gick diskussionen het om bland annat damm, gifter och smuts. Enligt många som lider av allergi rekommenderas faktiskt heltäckningsmattor av Astma- och allergiförbundet eftersom dammet lägger sig och inte yr omkring i rummet, så det var ju egentligen tvärtemot vad man först skulle tro. Gifter i mattorna kan man fundera en hel del över, t.ex. lim, plaster och andra skadliga ämnen som säkert fanns i 80-talets heltäckningsmattor, men är det likadant nu också? Man skulle tro att utvecklingen gått framåt på den fronten. Smuts är jag faktiskt inte det minsta rädd för. Sovrummet ligger på övre våningen och där trafikerar ingen med skorna på. Vi äter heller aldrig något i sovrummet och magsjuka barn känns inte som någon större riskfaktor hos oss längre. Skulle vi ha mindre barn skulle jag nog vara mera tveksam.

 

 

skona

 

 

Men ja - har ni några erfarenheter av heltäckningsmattor, annat än de som existerade på 80-talet alltså? Eller kanske någon som jobbar inom branschen som kan komma med tips? Hur gör man med det befintliga golvet, kan man lägga mattan ovanpå utan att förstöra golvet? Måste man limma eller kan mattan hållas på plats på något annat sätt för att golvet undertill ska hållas intakt?

 

 

d891225de3dd00bfa097546b68977438

 

 

Nu är den här funderingen absolut bara på idéstadiet och jag är själv inriktad på att det knappast blir verklighet, men skulle jag utgå enbart från utseendet och mysfaktorn skulle jag definitivt lägga in en heltäckningsmatta. Annars får jag väl bara återgå till min ursprungsidé med en stor matta under sängen och bra blir säkert det också...

 

Foton: Golvabia, Mio, Hemnet, Sköna hem, Apartment Therapy

söndag 12 juli 2015 - 08:00

En soffa - tre stilar

Stylisten och bloggaren Frida Ramstedt har stylat Decotiques soffa Le grand air för Rum21 (eller Room21 som det heter i Finland) och bilderna har spridits som en löpeld genom bloggar och Instagram de senaste veckorna. Och inte utan orsak, stylingen är verkligen toppklass! Soffan finns i tre färger - vitt, grått och blått. I mina ögon påminner den lite om hitsoffan Ghost med sitt skrynkliga tyg. Först ut den vita soffan som är somrigt stylad med puderrosa och mässing som accentfärger. 

 

 

67hfg

pink

 

 

Sedan den blå soffan med mintgröna och aprikosa inslag. Det är kanske den som faller mig minst i smaken...

 

 

12hfgh

blue

 

 

 

...medan den grå soffan och stylingen är den jag gillar allra mest. Kanske det beror på att Menus ljusstakar finns där på väggen - så snygga! Ni minns kanske att jag bloggade om Menu för några dagar sedan.

 

  

fsdfsdf

gray

 

 

Inspirerande bilder, speciellt för mig som har funderat på att gå från vit soffa till mörkare. Det blir verkligen ett helt annat rum med ny färg på soffan. Att leka med olika kuddar, prylar och accentfärger och med relativt enkla medel förändra ett rum är bland det bästa jag vet.

  

Alla bilder är fotade av Bodil Bergqvist.

onsdag 4 mars 2015 - 20:36

Färgrik debatt

I den normalt sett lugna och mysiga inredningsvärlden har det börjat storma lite. Det ena ifrågasättande inlägget efter det andra har dykt upp i svenska bloggar under den senaste tiden och inläggen handlar om vitt skilda ämnen. Först var det frågan om unika, personliga hem vs. copy cats som dryftades och sedan övergick man till att debattera den perfekta fasaden som visas upp i bloggarna. Nu är det ett nytt tema på tapeten - eller på väggen. Nämligen något så fascinerande som färgkoder för väggnyanser!

 

farger

 

De vita hemmen är ju så gott som utdöda bland de största och mest trendmedvetna bloggarna. Medan vi vanliga "mainstreamare" kanske vågar oss på en mild ljusgrå väggnyans har trendsättarna för länge sedan övergått till att måla sina väggar i mörka nyanser, gärna sådana som går mot grönt, blått eller "aqua". Det är omöjligt att summera hela den här debatten på ett kortfattat sätt, men jag tänkte försöka - utan att ta desto mera ställning till vad som är rätt eller fel. Det handlar bland annat om att välja rätt nyans. Rätt enligt vem, undrar ni kanske? Jo, rätt enligt trendsättarna - de som är först ute alltså.

 

 

jotun2

 

 

Det hela började med den här krönikan av träffsäkra Ulrika Randel där hon bl.a. skriver att till och med stylistdrottningen Lotta Agaton kommer att inreda sitt nya hem med färg på väggarna, eventuellt den blågrå från Jotun som ni ser på bilden ovan. Lotta är kanske den som allra mest förknippas med den svart-vita-träfärgade, avskalade inredningsstilen och det här kommer alltså att betyda att alla hennes anhängare kommer att åka raka vägen till färgbutiken, för så pass stort inflytande har hon. Trendenser-Frida tog även upp den pågående färgdebatten i sin senaste söndagssummering.

 

 

farger2

 

Den lilla stormen handlar alltså om att en del bloggare och stylister har hemlighållit sina "perfekta" färgkoder och inte delat med sig åt nyfikna läsare som gärna vill måla i samma nyans. Varför vill man då inte dela med sig av den perfekta färgkoden? Antagligen för att man vill vara först och man vill vara unik - man vill inte bli härmad. Men det är en svår kombination att vara populär och samtidigt inte vilja bli härmad, för alla fans vill förstås följa sina idoler och härma varenda sak de gör i inredningsväg. Och då är man inte längre så unik - även om man var först. Så då låter man istället bli att berätta vilken kod "den perfekta färgen" har, vilket resulterat i mängder av sura kommentarer från läsarna.

 

Tant Johanna är en av de stylister som har gjort en helt egen färgkollektion i samarbete med Sadolin och där är koderna definitivt inte hemliga. Hon har till och med en egen hashtag på Instagram för sin gröna färg, kolla #tantjohannasgröna. Andra är tydligen inte lika öppna med sina färgkoder som hon, av någon anledning.

 johanna

 

 

Ett litet sidospår här. Det är ett extremt bra marknadsföringsdrag av färgföretagen att låta en stylist eller bloggare "göra sina egna nyanser". Nyanserna i sig är ju inte på något sätt nya, de finns garanterat redan på vilken färgkarta som helst. Det nya är att nyanserna plockas ihop till en snygg helhet som känns tidsenlig och trendig, de döps till coola namn och marknadsförs med hjälp av kända personer med tusentals följare på Instagram. Med några snyggt stylade bilder är succén given. Ibland behövs bara någon som säger vad som är rätt just nu för att alla andra också ska tycka det.

 

Det verkar helt klart som om både bloggarna och bloggläsarna går igång på lite åsikter och debatter i den annars så ytliga inredningsvärlden. Själv tycker jag det är oerhört fascinerande att följa de här trådarna som tenderar att bli ändlösa. I det här fallet tycker jag att Ebba von Sydows inlägg sammanfattade mina egna tankar väldigt långt. För det första ska man alltid utgå från sitt eget hem och försöka hitta den rätta färgnyansen som passar just det huset, med den ljussättningen, de möblerna och den stilen istället för att desperat försöka få samma nyans som trendsättarna. En färg som ser snygg ut på en proffsinredares photoshoppade bild kanske ser helt annorlunda ut i ditt eget hem.

 

Sen tror jag också att det handlar väldigt mycket om "jag var först"-fenomenet som både Ebba och Frida nämner. Vi ser det konstant på bloggar, men kanske ännu tydligare på Instagram. Vem är först ut med en bild av vita hyacinter inför julen, gissningsvis någon gång i mitten på november? Vem är först ut med att kasta ut julgranen (helst på juldagen). Vem är först ut med en vårig tulpanbukett första veckan i januari. Vem är först ut med egenpysslat påskpynt en månad före påsk. Ja, ni fattar. Man ska helt enkelt vara först. Eller först med att härma den som var först. Jag älskar sociala medier, men är det något jag avskyr där så är det just det här "tävlingsmomentet". Själv tar jag faktiskt ingen som helst stress över att vara först, utan erkänner utan problem att jag är bland de sista på alla ovanstående punkter.

 

 

bild1b

 

 

Jag påbörjade det här utkastet igår kväll och när jag kollade mejlen innan jag stängde datorn hade jag fått en fråga från en läsare som undrade om jag kände till färgkoden på väggen på den här bilden som jag visat i ett av mina gamla inlägg. Jag skrev att jag inte hade någon aning, men idag fick jag svar av henne där hon berättade att hon varit i kontakt med Alvhem därifrån bilden var lånad. De visste vilken färg det var frågan om - nämligen tidigare nämnda Tant Johannas gröna! Så det var ett konkret exempel på att folk verkligen inspireras oerhört mycket av det som cirkulerar i bloggar och det som anses vara trendigt just nu. Jag vill påpeka att jag inte tycker det är något fel i att inspireras av andra, för varför ska man uppfinna hjulet själv om någon annan redan gjort det? Men man kommer ganska långt med lite egen fantasi också och jag tycker inte att man ska se trendsättarnas hem och stylade bilder som något absolut måste, utan snarare som just vad de är tänkta att vara: inspiration.

 

Vill ni för övrigt vara först ute med det som snart kommer att vara det trendigaste? Ja, då ska ni hålla kvar era vita väggar för om några år kommer de garanterat att vara det trendigaste man kan ha trots att helvitt i nuläget är så otrendigt det bara kan vara. Eller så gör man så att man funderar lite själv över vad man tycker är fint och hittar sin egen väg - oavsett om den fått någon okej-stämpel av trendexperterna eller inte. Den här debatten om färgkoder och hemlighetsmakeri kan man bara ta som lite roande underhållning tycker jag.

 

Bilder: Jotun, Sadolin och Alvhem