tisdag 18 juli 2017 - 17:48

15 fynd under 15 euro

Nej, jag är inte sponsrad av Jysk, men när jag en gång börjat blogga om dem kan jag lika gärna fortsätta med ännu ett inlägg. Jag hittade nämligen en hel del snygga småprylar när jag var inne där senast för att söka lite rekvisita till terrassen. Ett stort plus för att de också numera har snyggt stylade bilder på sin webbsida. Sånt gillar jag alltid! Det säger så mycket mer när man får se produkten i ett sammanhang.

 

 

83218

83221

83225

83212

80719

 

 

Just när det gäller småsaker och sådant som kan klassas som "trendprylar" satsar jag för det mesta på budgetvarianter och jag hittade bland annat snygga kuddar, korgar och vaser för en mycket liten slant. Här har jag samlat 15 trevliga budgetfynd i prisklassen 2-15 euro.

 

 

jysk3 

  

1. Kudde // 2. Bricka och vas // 3. Vas // 4. Cementask med trälock // 5. Grön vas // 6. Timglas // 7. Väggprydnad // 8. Mönstrad kudde // 9. Vägghängd kruka // 10. Korg // 11. Vas // 12. Vas // 13. Ljusbox // 14. Sminkförvaring i genomskinlig plast // 15. Tidningshylla i trä

 

Eget collage med produktbilder från Jysk.

fredag 14 juli 2017 - 11:59

Trendspaning: Rotting

En av de mest påtagliga trenderna just nu är rotting och bambu. Och då allra helst ljust naturfärgad rotting, inte svart- eller vitmålad. Det här ser man framför allt på sommarinredda terrasser, men rottingmöblemang passar förstås lika bra inomhus. En av de som lyckats allra, allra bäst med stylingen är definitivt min bloggkollega Camilla Hynynen. Tror det här kan vara den bild jag fastnat för allra mest i sommar, jag kan inte sluta titta på den. Perfektion! Jag fullkomligt älskar färgskalan och tavlorna är pricken över i. Vill ni se en mera utzoomad bild från rummet rekommenderar jag er att klicka här.

 

 

rottingmoblemangFoto: Camilla Hynynen

 

Camillas möblemang stod ursprungligen i hennes föräldrars hem redan innan hon föddes. Sedan degraderades möblemanget ut till sommarstugan där det stod i närmare 30 år. För ca 10 år sedan tog Camilla över möblerna och nu står de i hennes och makens hem. "Beviset på att rotting håller stilen år efter år" skrev Camilla till mig nyss. Och jag håller verkligen med! Detta kunde lika gärna vara nyproducerat. 

Själv hade jag faktiskt span på ett liknande möblemang på Findit för några veckor sedan, men drog mig ur sen när jag konstaterade att jag nog egentligen inte vet var jag skulle placera möblerna. Tyvärr. Men har man tur kan man defintivt fynda rottingmöbler billigt på loppis just nu. Jag tror det är många som har samma historia som Camillas möblemang. De har kanske stått i en gillestuga eller på en villa i många tiotals år och när ägarna äntligen ska renovera är rottingmöblemanget det första som åker ut. Men plockar man bara in dem i en mera modern kontext blir de hur fina som helst. Skippa bara de där blommiga sittdynorna i pastellfärger som brukar hänga med. Trämaterialet gör sig speciellt bra i svartvita hem som det finns mycket av i Finland. Har du inte någon fyndlycka på loppis finns det förstås mängder av nyproducerade rottingmöbler också, bland annat Ikea har ett stort sortiment, spana till exempel in kollektionen Jassa. Vill du ta in rotting i hemmet men har precis som jag ingen plats för ett möblemang finns det många mindre prylar som korgar och lampor du kan satsa på istället. Det jag gillar med rottingmöbler är de runda, snirkliga formerna. Jag är alltid svag för sådant!

 

 

rotting2

1. Lampa, Ikea Jassa // 2. Stol, Ikea Jassa // 3. Vilostol, Ikea Jassa // 4. Jonina-stol, Ellos (adlink) // 5. Fåtölj, Ikea Stockholm 2017  // 6. Lampa, Ikea Sinnerlig // 7. Lumikenkä-soffa, Parolan Rottinki // 8. Lumikenkä-fåtölj, Parolan Rottinki // 9. Soffbord, Ikea Stockholm 2017 // 10. Hänggunga, Parolan rottinki // 11. Fåtölj, Bloomingville (adlink) // 12. Skärm, Ikea Jassa.

 

fredag 19 maj 2017 - 15:50

Tavlor ovanför sängen

En sak som folk brukar be mig om råd om är hur man ska tänka med väggutrymmet ovanför sängen. Mitt första tips är förstås att skaffa en sänggavel, då minskar det tomma utrymmet avsevärt och sängen känns mera ombonad och mysig om den har en gavel. Men trots det så återstår fortfarande en hel del tom väggyta som man borde fylla med något snyggt. Hemma hos oss har vi faktiskt inte det problemet eftersom vi har snedtak ovanför sängen och det är nätt och jämt så att sänggaveln ryms in där.

 

 

DSC 4468w2

 

 

Det vanligaste sättet att fylla utrymmet har främst varit genom en stor tavla i liggande format eller två mindre i stående format. Eller en vägghylla eller tavelhylla fullproppad med småprylar, dekorationer och tavlor. Jag brukar avråda från hyllor ovanför sängen - främst av den anledningen att jag själv skulle tycka det är lite obehagligt att sova med en hylla full med prylar rakt ovanför mitt huvud. Så satsa på tavlor säger jag - men tänk lite nytt när du hänger dem. Det är faktiskt inte så viktigt med symmetrin.

 

 

bedroomFoto: Stadshem

  

 

Jag har noterat en ny trend på den här fronten. Nåja, jag vet inte hur ny den är, men så gott som varje sovrum stylas på det här sättet numera. Du kan glömma de där symmetriskt placerade tavlorna rakt ovanför sängen. Nu kan du istället hänga dem precis som du vill - kanske bara en tavla på ena sidan av sängen.

 

 dark bedroom walls

Foto: Alvhem

5a8a12b0550cca999098395631ab93a0Foto: Cocolapine design

 

 

Eller varför inte två tavlor i olika storlekar bredvid varandra (detta skulle ha varit big no-no i min värld för bara några år sedan, men nu tycker jag det funkar hur bra som helst.) Jag tycker faktiskt det är rätt skönt med lite mindre symmetri och lite mera oregelbundenhet som syns på alla dessa bilder. Tycker man det känns "haltande" kan man till exempel placera en lampa eller en blombukett på andra sidan för att balansera upp det lite. 

 

 

picture over bed 1

Foto: Stadshem

 

 

Du kan också ösa på med mängder av tavlor runt sängen och låta dem flöda ut mot sidorna i ett oregelbundet virrvarr.

 

 

bedroom artwallFoto: Stil inspiration

bedroom pictures

Foto: Fantastic Franc

 

 

Eller ett collage av mindre tavlor som placeras vid ena sidan av sängen, medan den andra sidan är helt tom.

 

bedroom1

Skarmavbild 2017 05 19 kl. 15.42.30

bedroom simplicityFoto: Cocolapine design

pastel bedroomFoto: Avenue lifestyle

 

 

Jag avslutar den här bildbomben med klyschan "i det enkla bor det vackra" som symboliseras mycket väl i den här bilden.

 

 

simple artwall

Foto: Alvhem

 

Alla dessa bilder finns sparade i min Pinterest-mapp "Bedroom". Följ gärna den för att få mera sovrumstips! Ha en riktigt skön helg!

tisdag 4 april 2017 - 19:17

En skithög

Varje vecka får jag mängder av nyhetsbrev och mejl om nya inredningskollektioner och produktlanseringar. Jag skummar igenom de flesta, majoriteten hamnar i papperskorgen, men ibland hittar jag något jag gillar och kanske skriver jag ett blogginlägg om det.

En av mina bloggfavoriter, Martinreda, gör tvärtom. Han bloggar om det han inte gillar! På ett humoristiskt sätt sågar han en hel del av inredningsbranschens försök att få oss att konsumera mera. Tanken att skriva liknande "dissinlägg" har faktiskt slagit mig också, för ibland får man se sådana huvudlösa produkter att man inte riktigt tror det är sant. Senast i raden är "Pile of shit".

 

 

timthumb 2

 

 

”Pile of Shit är saken du vill ha men inte behöver” står det bland annat i pressutskicket. Det definieras inte ens riktigt VAD det är, men av bilden att döma kan man använda 500 euros "skithögarna" till allt från ljusstake, skedhållare, kakfat och underlägg för tepåsen. Hmm... Martinredas analys av prylarna kan ni läsa här.

En annan grej Martin bloggade om för ett tag sedan var Kakan Hermanssons keramikkrukor som hon tagit fram i samarbete med Artilleriet. Jag skrattade högt när jag läste hans underhållande text, för jag tänkte precis i samma banor när jag såg bilden. Ibland känns det som om inredningsvärlden köper varje nylansering rakt av med hull och hår utan att reflektera över det överhuvudtaget.

När jag ändå är inne på Martin måste jag samtidigt passa på och tipsa om hans alldeles nystartade inredningspodd "Designterapin". Lite jobbigt ljud ibland, men väldigt underhållande när han kritiskt analyserar olika fenomen som dyker upp i bloggar och på instagram tillsammans med sin parhäst Peter. Inredningsananasen avhandlades till exempel i det första avsnittet. Tänk att vi fortfarande måste tala om den år 2017...

 

Bild: Straightdesign 

lördag 31 december 2016 - 13:11

Trendigt 2017?

I fjol spådde Pinterest hur år 2016 skulle se ut inredningsmässigt. Vill ni blicka tillbaka så kan ni kika på min sammanfattning i det här inlägget. Jag vet inte hur mycket av det som sedan visade sig vara sanning, men det är alltid kul med sådana här försök att sia in i framtiden.

I år har de förstås gjort likadant och jag har tagit en titt på listan. Där finns sådant som känns nytänkande och fräscht, men även en del som känns lite gammalt och föråldrat, så jag köper nog inte den här listan rakt av. Men en hel del sanning finns det säkert där eftersom listan baseras på antalet repins och likes samt input från bloggare och förutsägelser från Pinterests egen personal. Pinterest sägs vara den kanal där man lättast kan snappa upp trender som är på uppgång, just genom att följa med vad som pinnas mest. Så här kommer en titt på vad som anses vara up-and-coming nästa år!

 

Blått är det nya svarta

Blått har ju hängt med ett tag redan och nu förutspår Pinterest att det tar ännu ett kliv uppåt i hierarkin - förbi svart. Njae, jag tror inte riktigt på det, inte bland den stora massan i alla fall. Visst kommer vi se ett och annat mörkblått kök i de allra trendigaste hemmen, men överlag tror jag blått kommer hålla sin position ungefär på samma nivå som tidigare år. En snygg accentfärg på kuddar och porslin och kanske till och med en mörkblå sovrumsvägg för den som är riktigt modig. Men jag har svårt att tro att mörkblåa kök skulle bli någon större trend hos oss där man hellre väljer något säkert kort som vitt eller svart (även om jag måste säga att det var oerhört snyggt just på den här bilden).

 

4e014d705837d7c0aae5f47ba7e58dc7

 

 

Koppar är det nya guldet

Nä, nu håller jag faktiskt inte alls med. Kopparns år var väl 2015, sedan kom mässingen och guldet och tog över år 2016. Nu ser jag nog snarare en övergång till krom och silver, lite 80-talsstuk. En tydlig fingervisning på att något börjar vara ute är när du kan köpa prylarna i vilken matbutik som helst och dit tycker jag kopparn har kommit nu. I alla fall i Norden, kan ju vara att resten av världen inte hoppade på koppartåget för några år sedan. Och gillar man koppar ska man förstås köra på det oavsett om det är trendigt eller inte. Varma metaller behöver vi verkligen i våra hem för att mjuka upp dem lite, då spelar det inte så stor roll om det är guld, koppar eller mässing.

 

copper

 

Eco-chic 

Det blir viktigare och viktigare för varje år som går och ekotänket har verkligen fått ett stadigt fäste även inom inredningsbranschen. Många stora profiler har lyft upp den här frågan, vilket har bidragit till att även den stora massan kanske börjat tänka över sin konsumtion lite mera än tidigare. Återanvändning och återbruk är nyckelord. DIY och homemade likaså. Äkta och originellt ska det vara år 2017.

 

tra

 

 

Farmhouse-style

"Farmhouse style is the new shabby chic" skriver Pinterest. Den här bilden ger åtminstone mig ganska mycket flashbacks till år 2011, så jag har lite svårt att förstå att det är en het trend nu igen, men farmhouse-relaterade pins har tydligen ökat med 40 % den senaste tiden. Lite mera rustikt och mindre romantiskt än shabby chic-stilen. Själv gillar jag den brunbeige färgskalan i den här stilen, men jag skulle plocka bort ungefär hälften av alla prylar ovanför soffan.

 

def3a1f5997134d42652f8395c00b892

 

 

Marmor på väggen

Precis som med kopparn hade jag trott att vi skulle lämna marmorn bakom oss nu, men nej. Nu ska den tydligen upp på väggen i form av tapeter. Hmm, är mycket tveksam till om detta kommer slå igenom stort, det känns som om marmorm varit med för länge redan. Vill man ha marmor i sitt hem kanske jag istället skulle rekommendera att man satsar på något mindre föremål, som ett skärbräde eller en ljusstake, som är lätt att byta ut när marmorkärleken mattas av. Visserligen är det väl inte så svårt att tapetsera om heller...

 

62eb092f22c4c60616f51dc067b589a2

 

 

Nattduksbord

"Bedside tables are the new bookshelf." Antalet nattduksbordsrelaterade pins har ökat med 721 %. Okej. Det var lite otippat. Men jo, jag håller med om att ett nattduksbord är ett måste. Och jag har stränga krav på hur mitt nattduksbord ska se ut. Det får inte vara en avstjälpningsplats för diverse bråte. Där ska finnas en lampa och några få snygga och roingivande prylar, främst ljus. Dessutom ska det ha dold förvaring för böcker och annat man kan tänkas behöva på natten. Så här ser våra nattduksbord ut. Fyller mina krav helt perfekt.

 

DSC 3989w2

 

 

Akryl

Den här trenden gillar jag! Den känns fräsch och lite 80-talsflirtig. Och 80-talet tror jag mycket på i år, med genomskinliga glasbord, kromdetaljer och akrylplast. Akryldetaljer passar egentligen till vilken stil som helst. I ett modernt inrett hem har det sin självklara plats, men även om du inreder i farmhouse-stilen blir en akryldetalj ett snyggt stilbrott och sådana behövs för att skapa en intressant helhet.

 

acryl

 

 

Växter - både ute och inne

Trenden med växter har ju inte direkt avtagit under året som gått. Snarare har den väl blomstrat mer än någonsin - och det ser ut att fortsätta så även nästa år. Personligen hoppas jag att det här med växter inte bara är en "trend" - det vill säga att den snart är ute och bortglömd. Jag tror faktiskt inte det heller. Jag tror att de flesta har insett att växter och grönska behövs i våra hem. Blir spännande att se vilken växt som blir 2017 års "must have".

 

7d13a63546bd5ad2c3c21712bc36e870

 

 

Utomhus ska man förstås också ha växter, även fast man bor trångt och saknar trädgård. Kreativa idéer för växter har fått ett stort uppsving på Pinterest. Använd väggarna om du har lite utrymme, till exempel på balkongen. Suckulenter är lättskötta och vackra och passar den som inte har speciellt gröna fingrar.

 

 

plants

 

 

Mat: Tacos och sous vide

På matfronten är det två saker som lyfts fram. Här känner jag ju att vi finländare har varit föregångare länge, åtminstone när det gäller den ena trenden - nämligen fredagstacon (även om det verkar heta Taco Tuesday ute i stora världen). I höstas körde vi tacofriday nästan varje helg och bjöd hem vänner på en avslappnad middag utan prestationskrav. Personligen är jag väldigt "anti" invecklade och tidskrävande middagsbjudningar som tar två dagar att planera och en dag att utföra, så jag skippar den biten helt. Istället har vi bjudit på tacos och tortillas som alla gillar och glass eller en chokladkaka till kaffet. Har varit väldigt uppskattat av alla! Bild från en av våra tacokvällar. Trångt runt bordet och alla får plocka precis vad de själva vill på sin tortilla - kan det bli bättre än så?

 

taco

 

Den andra mattrenden är kanske lite mera sofistikerad och går under det franska namnet sous vide, som är en metod för att tillaga mat. Termen betyder "i vakuum" och det innebär att man tillagar maten i en ångugn eller en vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse som sedan placeras i ett vattenbad. Köttet lär blir perfekt tillagat varje gång. Låter ju faktiskt rätt enkelt...

 

sous

 

 

 

Barnrum med skogstema

Mysiga barnrum med skogsinfluenser trendar just nu på Pinterest. Mycket trädetaljer, kanske rent av en äkta kvist modell större. Eller en enklare variant i form av en väggdekal. Tapeter med träd eller skogsmotiv funkar lika bra. Och myskojan i form av ett indiantält är ingen nyhet, men hänger fortfarande med.

 

452d3f899affff81e1f5161fb36db616

 

Hygge

Vi avslutar med den allra hetaste trenden just nu - hygge. Det här danska ordet har säkert inte ungått någon. Det har skrivits böcker om fenomenet och hela världen verkar ha fått hygge-feber. Ordet i sig kan främst översättas med "mys", men det kan användas i ganska varierande situationer. Poängen med hela hygge-fenomenet är i alla fall att skapa en familjär, mysig och avslappnad samvaro. Då spelar det mindre roll var det sker - hemma framför brasan, på ett mysigt och ombonat café eller på en picnic i en park.

 

Altman TheYearofHyggetheDanishWayofGettingCozy 4 690

 

 

När det gäller mitt eget hem och inredningen där har "mysigt och ombonat" varit mina ledord ända sedan start, så jag tycker det är lite lustigt att det har blossat upp som en trend. Vem vill inte ha mysigt och ombonat liksom? För mig är det ingen trend, det är ett måste. Men om det nu är en trend, så är det definitivt en bra sådan - i dagens hårda samhällsklimat behöver alla lite mera "hygge" i sitt liv!

 

ae7e780c151f2105e5b616361b63dd4a

 

 

Avslutningsvis kan jag konstatera att många av de tidigare punkterna även platsar in under begreppet "hygge" - gemensamma och avslappnade måltider med familj och vänner, farmhouse-style, återbruk, trädetaljer, DIY och växter. 

Pinterest lista innehåller förstås annat än inredning också, där finns till exempel mycket mode- och skönhetsrelaterat. Här kan ni se hela listan.

 

 

shutterstock 545821957w 

 

 

 

 

tisdag 18 oktober 2016 - 11:12

Boktips: Green Home Book

Grönväxter är fortfarande en av de största inredningstrenderna. Eller jag hoppas att det inte bara är en trend, utan faktiskt något mera bestående eftersom alla rum blir betydligt mysigare med lite grönska. Jag har defintivt inga gröna fingrar, men mängden grönväxter har faktiskt ökat ordentligt hemma hos oss under det senaste året (från 0 till 15!). Jag är tyvärr inte så bra på att sköta dem, så de brukar bytas ut rätt ofta... Jag råkade snubbla över boken "Green home book" i mitt FB-flöde häromdagen och jag kände genast att den vore perfekt för mig. 

 

 

14344936 550965268429375 396255341193557923 n

 

 

 

Den handlar alltså om växter och vackra "gröna hem". Full med snygga inspirationsbilder, men också en hel del skötselinstruktioner. Bakom boken ligger bland annat stylisten Susanna Vento och fotografen Riikka Kantinkoski som säkert är bekanta namn för de som följer med i den finska inredningsbloggvärlden. 

 

 

14095722 540471809478721 2162570876133100278 n

 

 

Boken, som är skriven på finska och engelska, beskrivs så här:

Kuinka paljon saniainen vaatii kastelua, entä kannattaako rahapuuta lannoittaa? Viherkasvit ovat nyt trendikäs osa sisustusta ja moni kantaa niitä kotinsa kaunistuksesksi - tietämättä sen tarkemmin, millaista hoitoa kasvi vaatii. Kansainvälistä mainettakin niittänyt stailisti Susanna Vento on koonnut yleisimpien viherkasvien hoito-ohjeet yksiin kansiin ja kuvannut kasveja mitä kauneimmissa kodeissa ympäri Euroopan yhdessä valokuvaaja Riikka Kantinkosken kanssa. Lopputuloksena on upea opas, joka auttaa paitsi orastavia viherpeukaloita kuin myös heitä, jotka rakastavat selata hurmaavien kotien kuvia.

 

14358973 551043731754862 2465514301253896290 n

 

 

Här hittar ni Green home book på instagram. Massor av inspirerande bilder även där!

 

 

Skarmavbild 2016 10 17 kl. 20.39.58Skärmdump från @greenhomebook

 

Bilder: Green home book

torsdag 13 oktober 2016 - 19:17

Terrazzo i soffan?

Minns ni mitt inlägg om terrazzo i början av året? Ni vet, det här materialet som man vanligtvis förknippar med bänkskivor eller golv och väggar i offentliga utrymmen. 

 

terrazzo213

 

 

Det syntes mycket på möbelmässorna i början av året och förutspåddes bli nästa stora hit efter marmorn. Jag tror fortfarande att det kommer att bli populärt, men det tar säkert en tid ännu innan folk kommer över den där 80-talskänslan. Så innan vi börjar se nyrenoverade kök med terrazzobänk tror jag vi måste vänja oss vid det i små doser. Kanske en soffkudde elle en bricka kunde vara nåt? Precis som när marmorn fick sitt uppsving och syntes på allt från klänningar till påslakan kan man nu också hitta olika terrazzomönstrade prylar. De här hittade jag bland nyheterna på Lagerhaus.

 

terrazzo lagerhaus

Den ljusa kudden tycker jag ser riktigt fin ut - jag som annars inte hittat en enda snygg kudde de senaste 2-3 åren!

onsdag 12 oktober 2016 - 19:36

Bejaka mörkret

"Efter åratal av vita inredningar har den trendsättande inredaren och stylisten Lotta Agaton nu gjort helt om och bejakar mörkret."

 

160522 Residence Agaton13791 kopia

 

 

Så inleds artikeln i Residence där Sveriges kanske hetaste inredningsstylist Lotta Agatons nya hem presenteras. Inte en vit vägg så långt ögat kan nå. I motsats till tidigare, bland annat här och här har jag visat bilder från hennes tidigare hem som var väldigt vita. 

 

 lotta2

160522 Residence Agaton13944 kopia 700x935

 

 

Den allra senaste trenden är att måla in vägghyllor, element samt golv- och taklister i samma nyans som väggen. Lotta är som sagt en verklig trendsättare, så det ska bli spännande att följa med hur den svenska bloggvärlden reagerar på de här bilderna. Gissar att det är många som redan har inhandlat Vallmogrå från Jotun, som är färgen som använts genomgående i hela lägenheten.

 

 

160522 Residence Agaton13908 kopia 700x923

lotta4

 

Själv tycker jag det är vackert och harmoniskt på bild, men jag skulle kanske vara lite rädd att ösa på med så mycket av det mörka. Rädd för att det skulle bli för dystert med så pass mörka väggar och tak, speciellt under den mörka tiden av året. Som tur är har Lotta en massa snygga lampor, så det blir kanske riktigt mysigt. Stilsäkert och full pott på trendskalan hösten 2016 är det definitivt - att Lotta kan sin sak är det ingen tvekan om. Mörka färger på väggarna gillar jag absolut, till exempel som vi har i vårt sovrum, men där har vi fortfarande ljust tak och vitt golv så det känns inte speciellt mörkt ändå. Fler bilder från lägenheten kan ni ser här.

 

Foton: Pia Ulin för Residence Magazine.

tisdag 5 juli 2016 - 13:52

Lagerhaus höstnytt

Med mitt senaste inlägg in färskt minne, dvs. mitt gnäll om att det inte händer något nytt när inredningsföretagen lanserar sina nya kollektioner, tänkte jag att vi skulle ta en titt på några höstkollektioner. Först ut är Lagerhaus - en av mina favoriter. Men den senaste tiden tycker jag faktiskt inte att de heller har lanserat några "jag-måste-ha-produkter". Ofta har jag gått tomhänt ut från butiken och det hör inte till vanligheterna när det gäller Lagerhaus för min del.

 

Lagerhaus största inspirationskälla den här säsongen är naturen. Kommer kanske inte som någon större överraskning eftersom naturen har varit en av de främsta inspirationskällorna för de flesta företag under de senaste åren. Men inte mig emot, jag gillar ju det naturliga. 

 

precollection 4

 

 

- Vi vill omge oss med gröna växter på lite nya sätt och vi dekorerar med saker som påminner oss om naturen; produkter i trä, skogsmotiv och dofter som granskog och mossa, berättar Lagerhaus designchef Therese Stråhle.

 

 

20160525 6098 1

 

 

 

Det som känns nytt i Lagerhaus höstkollektion är kombinationen mörkblått och terrakotta. Sätter en slant på att det är en av höstens hetaste färgkombinationer, vid sidan av smaragdgrönt och mässing då som fortfarande verkar hänga kvar.

 

 

 

lagerhaus3skolstart 23

 

 

 

Det blåa och orangeröda påminner om 90-talet, eller det sena 80-talet. Därför kanske det också kan vara aningen svårt att ta till sig för oss som redan sett den här färgskalan i inredningen tidigare, men för yngre generationer känns det säkert nytt och fräscht. Och i modern tappning som här kan jag faktiskt också erkänna att det ser fint ut, speciellt på bilden nedan.

 

 

 

skolstart 32 1lagerhaus2skolstart 2

 

 

 

Min favoritbild är bilden nedan. Jag är svag för runda lampor eftersom jag tycker att alla rum blir mera balanserade när man adderar en rund form som komplement till alla kantiga möbler. Gärna något stort som verkligen tar plats, till exempel en stor rund vas eller taklampa. Den lilla guldfärgade sidobordet på hjul är min absoluta favoritprodukt i sortimentet (för jag hoppas det är en del av Lagerhaus sortiment och inte bara något som använts vid stylingen). Ser ut att vara hämtat direkt från mormors vardagsrum, vilket är precis rätt känsla i höst.

 

 

 

20160525 6058 1

 

 

 

Geometriska prylar hänger (tyvärr) också med ännu, som guldkorgen på bilden ovan. Undrar när marknaden blir mättad på trådkorgar och ljusstakar i svart och guldfärgad metall? En pryl som däremot hamnade högt på min topplista är den här enkla, men snygga ljusstaken.

 

 

 

precollection 3lagerhaus1

 

Något som verkligen för tankarna till 80-90-talen är ametisterna. Hos Lagerhaus ser vi dem bland annat som små ljusstakar och bokstöd. Kanske dags att börja gräva på vinden eller länsa loppisborden på liknande prylar innan alla vill ha dem! Summa sumarum, en del "ååh nej, inte igen" och en del "ja, va kul" i Lagerhaus höstkollektion.

 

Foton: Lagerhaus

torsdag 9 juni 2016 - 21:17

Den hållbara trenden

Som ni kanske har märkt så dyker det väldigt sällan upp bilder från mitt eget hem numera. Det beror på att det inte händer något nytt i inredningsväg hos oss. Jag har inte köpt några nya prylar på länge, om man bortser från sovrumsrenoveringen då. De senaste åren har jag nästan alltid gått ut tomhänt när jag besökt en inredningsaffär. Kanske inget man kunde tro, men så är det faktiskt. Och det beror inte på att prylarna inte tilltalar mig, utan främst på att jag verkligen inte behöver något mer. Inga fler vaser, kuddar eller ljuslyktor.

 

Tidigare var det här inget hinder för mig. Då kunde jag glatt köpa en snygg ljusstake bara för att den var just snygg. Inte för att jag behövde den eller för att den skulle fylla ett tomrum någonstans i vårt hem. Snarare blev det så att jag fick vandra runt i hela huset med ljusstaken för att hitta en ledig plats att placera den på. Nu köper jag aldrig något om jag inte vet exakt var det ska placeras. De inköp jag gör är väl genomtänkta och välplanerade. Och jag låter det ta tid. Ska jag ha något så letar jag ofta väldigt länge innan jag hittar det jag verkligen vill ha. Jag har helt slutat med impulsköp när det gäller inredning och prylar till hemmet.

 

 

hallbar inredning1

 

 

Det här kan ju på ett sätt vara lite halvjobbigt, speciellt för en som är otroligt intresserad av trender och nya produktlanseringar. Nyheter dyker upp varje vecka i webbshoparna och inredningstrenderna ändras flera gånger per år. Men jag tycker faktiskt det går bra att ha den passionen och det intresset jag har för trender och nyheter, utan att för den skull behöva köpa en massa nytt och hoppa på alla trender som dyker upp. Ofta känner jag mig faktiskt "klar" med en trend eller en pryl när jag har bloggat om den, hur konstigt det än kan låta. Jag får på något sätt utlopp för mitt inredningsintresse här på bloggen istället för att behöva omsätta varje trend i mitt eget hem.

 

Jag tror inte jag är ensam om att känna så här. Det är en sak som jag diskuterat med många av mina inredningsälskande vänner och nästan alla upplever samma sak. Många säger att de känner sig "mättade" på prylar och nya saker och det stämmer bra in på mig också. På något sätt tror jag också att det hänger ihop med den rådande "trenden" som genomsyrar hela inredningsvärlden just nu. Eller trend ska man inte kalla det, för jag hoppas det är ett bestående fenomen. Nämligen att vi börjar vandra mer och mer från slit-och-släng-inredning till mera hållbar inredning. Om jag skulle välja ut ett ord som beskriver inredningsåret 2016 så skulle det definitivt vara ordet "hållbar".

 

 

hallbart

 

 

Vad handlar då egentligen "hållbar inredning" om?

 

Ekomaterial och miljövänlighet förstås. Det är säkert det första man tänker på när man hör "hållbar inredning". Men jag skulle säga att en minst lika viktig aspekt handlar om att noggrant fundera genom sina inköp på förhand. Att välja med omsorg. Att konsumera på ett genomtänkt sätt. Det har jag blivit oerhört bra på om jag får säga det själv. Jag som varit en impulsmänniska har blivit en mera medveten shoppare. Hållbarhet handlar också om att återgå lite till det sätt som vi handlade möbler på tidigare. Nämligen att man drömmer om en möbel i flera år, man sparar pengar och man köper till slut den hett eftertraktade möbeln. Precis som jag gjorde med vår säng. Inte att man får ett infall en dag och åker till möbelbutiken nästa dag. Att vänta och längta är något vi kan behöva lite mera av i våra liv där vi annars är vana att få allt serverat så fort vi vill ha det.

 

Hållbar inredning handlar också om att köpa sådant man tror att man kommer vilja ha under en lång tid framöver. Det är väl kanske där jag tycker det blir lite svårt för mig personligen. Att veta vad jag vill ha om fem, tio eller femton år. Jag är, som bekant, ändå en relativt ombytlig person och att köpa en pryl eller möbel som jag är säker på att jag vill ha i tiotals år är ganska svårt. För jag påverkas fortfarande av trenderna. Men även här har det blivit lättare. Vårt hem har nästan inte ändrat skepnad alls på de senaste åren och det tar jag som ett tecken på att jag hittat en stil jag gillar och trivs med. Vi har faktiskt inte ens bytt soffkuddar på två år och det kan jag lova är ett rekord!

 

Det betyder inte att jag kommer att sluta intressera mig för trender. Absolut inte! Men jag känner inte samma behov längre av att ha den hetaste trendprylen eller den nyaste väggfärgen i mitt hem. Förnyelse är verkligen jätteroligt, det tycker jag fortfarande. Jag gillar att ha projekt på gång och senast idag sa jag att jag gärna skulle bygga hus igen bara för att få inreda något från scratch. Eller kanske renovera en lägenhet. Bara för att den där förvandlingsprocessen är så otroligt rolig. Så visst kommer jag att få infall när jag vill förnya här hemma också. Minst två gånger per år brukar jag vilja dra igång något större projekt, som att måla om en vägg eller två. Jag försöker i första hand alltid att förnya det jag redan har. Möblera om eller flytta möbler till andra rum. Måla om småprylar. Eller kanske till och med byta ut soffkuddarna. Sen nån gång när jag faktist hittar några som känns ännu bättre än de jag redan har... 

 

Bilder från Sandbergs Trendrapport 2016 med fokus på hållbarhet.