lördag 11 februari 2017 - 08:38

Jag gjorde en cover. Eller gjorde jag en tolkning?

Det har hänt nånting på coverfronten enda sedan Så mycket bättre kom till. Länge talade man helt enkelt om covers om man spelade någon annans låt. Trots att man inte härmade låten som en exakt kopia, utan kanske ändrade på grejer i instrumentering eller ackord.

 

Men i Så mycket bättre nöjer man sig inte med att spela covers! Där är man pretentiös och gör tolkningar av musiken. Var går gränsen mellan en cover och en tolkning? Jag tror att den bedöms utgående från hur stort kulturellt kapital som sångaren/artisten innehar. Ju creddigare artist, desto säkrare är det att det handlar om en tolkning. 

 

Med det sagt kan jag konstatera att jag har gjort en cover av en av mina favoritlåtar. '86 släppte Iggy Pop en riktig popskiva (no pun intended) som heter Blah Blah Blah. Den är producerad av David Bowie, och låten Shades är skriven av dem båda. 

Det finns en fras som jag känner igen mig i extra mycket:

 

I'm not the kind of guy who dresses like a king

and a really fine pair of shades means everything.

 

Sådan är jag.

tisdag 29 mars 2016 - 13:17

Veckans elektroniska #2

 

Billboard - Heatwave

 

Jag älskar när man plockar ljud ur 80-talet och placerar dem i en modern kontext. Kanadensiska Billboard har knapprat fram en riktigt tung groove som passar utmärkt på en terass med en Gin & Tonic i handen. Det är också trevligt att allt mer av den elektroniska dansmusiken går åt ett mer mid-tempo och avslappnat håll.

För vidare lyssning i en liknande stil rekommenderar jag Com Truise varmt.

 

 

tisdag 22 mars 2016 - 22:05

Veckans elektroniska

Fred Falke - "It's A Memory" (Oliver Remix)

Vi inleder min bloggs elektroniska musiktips fullt ut med mina absoluta favoriter inom elektronisk musik. Genren är Nu Disco - en stil som är härligt dansant, melodisk och ger en ett strålande humör. Inga dystopiska technobunkrar här. Nu gäller fester på privata lyxjakter i solskenet.

Amerikanska Olivers fenomenala remix av den franska housegurun Fredrik Falkes låt It’s A Memory är precis rätt. Remixen har passligt mycket respekt mot originalet, men med kryddor av duon Olivers sound - grymma baslinjer, skönt jazziga ackord och glittriga ljudvärldar.