söndag 25 juni 2017 - 16:25

Midsommarhelgen


bild ettI torsdags om natten var jag och Pär ute och körde. Mycket grusvägar och många skogsvyer och Bruce Springsteen i bilhögtalarna. Jungleland utanför och innanför fönstren. Det var magiskt fint.
bild tva

Midsommarafton började med att vi handlade och städade. På Prisma träffade vi av en slump Grimppiboy2016 och det var ju trevligt. Han cruisade runt med chips och läsk i vagnen. Sen skurade jag toaletten och tog en midsommarselfie, helt utan krans eller blomster. Ändå är det ju en midsommarselfie. Tänk så lustigt.
19511848 10154904200164107 1252143135 nSen var vi bjudna på midsommarfest i Nätihamne hos syskonen Nyman. De hade gjort en massa mat och dukat och fixat så jävla fint. Dessutom är det så otroligt vackert där att jag är tveksam till om jag har firat nån midsomrigare midsommar förr.
bild treJag lekte barbeque dad och grillade med mycket självförtroende vår majskolvar och Astrid & Aporna-chorizo. När vi satte oss till bords fick Pär en vän för livet när han gav en smakbit åt Amalia.
19531696 10154904200404107 442809163 oEfter maten och efterrätten och kaffet och alla gick ner till vattnet och såg på solnedgången. Det var kallt men vackert. Så där som den finländska sommaren är som oftast.
19449267 10154904200444107 1092778963 oAmalia visade att hon kunde high fivea till allas förtjusning. Det är ett bra partytrick annars - ha med en snäll hund eller två. Alla blir glada, förutom kanske eventuella allergiska typer.
19495713 10154904200469107 2040187828 oPär var där och var snygg som vanligt.
bild fyraJag vet sist och slutligen inte riktigt vad vi gjorde där hela kvällen och stora delar av natten, men klockan gick. Det är ju ofta så på fest, att man bara sorlar och stimmar runt utan direkta aktivitetskonturer. Men när det blev alldeles för kallt gick vi in och lekte en marathonlång runda Galenpanna.
19251209 10154904200529107 87337004 nKlockan två körde vi hemåt, träffade de här två och kände ända långt ner i tårna att det hade varit en 10+ midsommar.
19489388 10154904200544107 993369084 nI lördags, alltså igår, kom Pärs kompis Nana hit. Hon bor vanligtvis i Bukarest, men ska på samma bröllop som oss på Gotland nästa helg, så då passade hon på att hälsa på oss först. Igår turistade vi lite, körde runt till olika mer eller mindre viktiga ställen. Simstränder och så.
19490001 10154904343584107 192594537 oVi fick presenter också. Rumänskt vin och små lavendelkuddar som är ljuvliga för jag älskar lavendeldoft. Kanske mina topp tre bästa dofter ever. Jag fick även ett mycket märkligt läppstift. Det här var tydligen av den sort läppstift som först kom till Rumänien efter kommunismen. Det ser grönt ut men blir rosarött på läpparna!
19478677 10154904361119107 295621851 oSå här ser det ut på läpparna helt just nu när jag sitter här vid köksbordet och bloggar. Mycket rolig produkt. Det sitter dessutom som berget och ser inte målat ut, utan mer som om man har ätit bär eller så.

Jag hade tänkt blogga nåt mer djupt och berätta mer, men Pär och Nana pratar så in i helvete mycket (sagt med all kärlek) att jag inte orkar koncentrera mig på nåt annat. Det är som att det flygit in två måsar här i lägenheten. Kulturkrock faktiskt: sydsvenskar pratar så satans mycket mer än österbottningar. Pärs mommo är ju också den enda människan som någonsin kallat mig "tystlåten". Håhåjaja.

torsdag 22 juni 2017 - 15:54

En bukett midsommarmän

Behöver du (som gillar män) lite inspiration till midsommardrömmarna? Plocka sju sorters blommor får du göra själv, men här är några jag alltid drömmer om, oavsett årstid. Du får gärna låna dem. Det här är väl också ett försök att svara på frågan "säg en kändis du tycker är snygg".

adrienbr

Adrien Brody
Stor näsa, melankoliskt utseende - mmm.


tumblr inline mls5d7AIec1qz4rgpBill Skarsgård
Gillar även A. Skarsgård men Bill har nåt speciellt. Tror det är de insjunkna ögonen <3


ZLATAN TODAYZlatan
Alla som pratat längre än två minuter med mig vet att jag älskar Zlatan.


tumblr oadtexERCo1vqv676o1 500Asap Rocky
Såg nu när jag googlade honom att han är fucking ett år yngre än mig. Trodde han var äldre. Men jaja, snygg är han.


tumblr may5tdLcVm1qddzeyo3 500Fares Fares
Ja, vad kan jag säga? Jag gillar män med stora näsor.


giphySchmidt i New girl
Vet inte vad han heter egentligen men who cares? Tycker han är såååå charmig och han är enda orsaken jag orkar se New girl överhuvudtaget.


tumblr ncuoh0zGeg1t1rwd9o1 500Simon J Berger
Stor näsa, trötta ögon, ni börjar förstå kanske vad jag gillar.

 

Aziz Ansari Master None TV Show DetailsAziz Ansari
Kunde lika gärna nämna Andy, eller Ron eller varför inte Ben från Parks & Rec, men det är nåt med douches med hjärta som Tom Haverford på TV. Samma sak med Schmidt inser jag nu!OMG psykoanalys-material right there.


When He Admires Your Outfit After Picking You UpLeo DiCaprio
Helst i ungt Titanic-format, men tycker ändå han har åldrats med en vis charm. Trots allt kommer han alltid vara Jack Dawson först och främst i mina ögon. Herregud så den filmen FORMAT mig.

 

an30Andre 3000
Det är alltid enklare att tycka nån är snygg när man gillar det dom gör. Outkast är ett av mina favoritband genom tiderna plus att mmm, the fashion sense in this one.


anigif enhanced buzz 20867 1363987148 5

D'angelo
Baserar hela D'angelos varande på denna lista på How does it feel-videon. En (manlig, straight) bekant till mig har kallat den musikvideon till ett "sexuellt uppvaknande för mig". Ja, se videon själv så fattar ni.


tumblr o5678f7SAy1rb6tbeo1 500Jeff Goldblum
Skulle riskera livet på Jurassic Park med Jeff a-n-y d-a-y.

Ja, det här var dom jag tänker på på rak arm när jag hör nån prata om snygga manliga kändisar. Jag tycker det med åren har blivit svårare att säga nån man tycker är snyggsnygg på det där sättet. Inte för att jag skulle tycka folk är mindre snygga idag än för 10-15 år sen, eller... kanske det är just det jag gör? Eller så är jag bara mindre intresserad av "kändisar" idag än då när jag var ung. Det spelar inte längre så stor roll om nån eller snygg eller inte hur som helst. Men det är ju ändå lite kul att flukta lite. Men den jag faktiskt fluktar mest över these days är jag redan gift med, så honom behåller jag för mig själv. Plus att han inte är kändis (än!!!) så han kvalificierar sig ändå inte in på listan.

Hoppas ni får en skön midsommar, även om ni inte drömmer om nån överhuvudtaget.

måndag 19 juni 2017 - 19:15

Midsom - nej, MUSIKlistan

Jag ligger lite efter när det gäller Sevendays listor, men här är förra veckans musiklista. För att sammanfatta midsommarlistan kort: har inga säkra planer, tycker det är en ganska lame högtid förutom att nattljuset känns magiskt och har inga traditioner och inga måsten. Förra året åt vi middag här och körde ut till havet. Nåt år har jag suttit och frusit röven av mig på nån villa och sen sovit fjorton pers på fyra kvadrat. Ett år satt jag och brorsan i min lägenhet med neddragna persienner och kollade på Sunes sommar och åt skräpmat. Nåt år har jag legat hemma och petat mig i näsan. Allt har varit fint på sitt sätt.

Okej - musiklistan då!

♠♥♠

Musik för mig är: underhållning, avslappning, en konstform och en identitetsbyggkloss.

♠♥♠

Jag lyssnar helst på: rap, soul, RnB, pop, en del klassiskt, lite house, lite annan elektronisk musik, lite punk och lite indie. Är inte jättebra på att genrebestämma och egentligen tycker jag väl att genrer inte så spelar så stor roll idag för allt är ändå ett jäkla misch masch. Av naturliga skäl blir det mest på engelska och svenska. Lite finskt ibland, ännu mindre tyskt och ibland på nåt språk jag inte alls kan, men då är det ofta en speciell känsla jag är ute efter som jag tror att ett visst språk ska kunna ge mig.  

♠♥♠

Den bästa låten att starta morgonen med: 9 to 5 med Dolly Parton.

♠♥♠

Ett instrument jag vill kunna spela: nåt bleckblåsinstrument hade varit coolt, typ trumpet. Hade också gärna varit en dragspelsvirtous, men hade nöjt mig att kunna mera gitarrackord än de stappliga tre jag idag kan.

♠♥♠

En musikstil jag inte förstår mig på: aaah, basha musikstilar - my favourite. Jag hatar acappella, det är det vidrigaste som finns. Den här gruppen med välgroomade ungdomar som sjunger Hallelujah som snurrat på åtminstone mitt Face-feed i vinter har fått mig att kaskadspy inombords. Tycker inte heller om metal i nån form, men speciellt inte om det är kombinerat med nån form av opera. Tycker ganska ofta rock som sån är tråkigt, förstår mig t ex inte på varför Foo Fighters är så stora, jag blir bara uttråkad. Och sen tycker jag det borde va olagligt med sån där white washing eller vad jag ska kalla det, när man gör en "känslosam", "mogen", "äkta" ofta gitarrbaserad version av nån bra poplåt. Det är så onödigt. Om man inte fattar känslorna i en uptempo-låt utan att nån talanglös youtubesångare gör sin dämpade version av det så borde man kanske gå nån slags autist-utredning. Fireworks och feelings är INTE motsatser.

♠♥♠

Det här blir årets sommarplåga: tror hårt på den här Wild thoughts med Riri och DJ Khaled där dom samplat Santana. Hur snygg är för övrigt inte Ri i videon? Flämt! som Kalle Anka skulle sagt. Men för egen del tror jag det blir nån låt från Lorentz nya. Glad för mig kanske.

♠♥♠

En låt jag kopplar till ett minne: Jag har massa såna låtar. Många av mina musikminnen är förknippade med människor. Andra med en känsla.

Mamma som spelade Mariah Careys Music box på kassett på den stora stereon på mornarna. Without you på repeat och hon måste spola tillbaka bandet varje gång.

Emmi som ringer minuten efter att hon kommit hem från skolan och sett att senaste Mr Music-skivan kommit. "Hör du vad det är?" skriker hon allt vad hon orkar i luren och du trycker örat mot din lur och hör att det är... Dr Bombay!!!! Med låten S.O.S. som bara RÅKAR vara vår spionklubbs nationallåt. Jubel utbryter - ni kan äntligen lyssna när vi vill på den!

Fammo som ljust och eventuellt med lite fel melodi sjunger Den spanska räven rev en annan räv när hon diskar.

Julia som när hon var liten tyckte om att uppträda som Nordman och lånade pappas stickade jaktmössa och stod och gungande och mimade till Vandraren. Hon försökte få till ett likadant ärr vid ögat som han hade med en nagelsax, men det gjorde väl för ont och det blev inget ärr.

Att dansa så man svettas till Independent woman på Sursik disco och ha nån slags glittertopp som skavar i armhålorna och håret är stelt av gele - också det med glitter. Du skulle också vilja ha tubtopp som de där brudarna som är snyggast har, men du har redan insett att dina bröst behöver axelband.

Du som sitter på mitt mörkblåa tonårsrum vid skrivbordet med uppfällbar spegel och ritar korsfästade clowner (...) och lyssnar på Thåströms Ingen neråtsång jättehögt trots att ni har gäster hemma. Besvikelsen när ingen ens kom och sa till om volymen.

Pappa som sitter och visslar och spelar gitarr till Don Henley i köket sena kvällar, uppkrupen på högpalla.

Sista kvällen Luddes har öppet och John och Jonne kör dig hem och precis när ni kör förbi Schaumans där lamporna ser lite magiska ut i den blå höstkvällen spelar First we take Manhattan på radion och du tänker att nåt ändrar nu.

Att vara på hemmafest och va full för kanske inte första gången, men nästan och swoona över nån som spelar Fake plastic trees på gitarr och du bestämmer sig där och då att Radiohead är ditt favoritband och du är så kär så du tror jag ska dö.

Let it die på en madrass i en lägenhet där det fortfarande röks inomhus. Lyssna noga på texten, säger han och du låtsas inte förstå att han vill göra slut. Sen skickar han en låten via MSN och säger att du verkligen borde lyssna på den och ni har faktiskt inte setts sen dess.

Blott en dag på faffas begravning. 

Pär och du som skrålar med i ...vi är förlorare, vi två, sen vi va sjutton ååå-åå-ååår i bilen de där heta augustidagarna ni först träffades. Och det känns i hela bilen att nåt nytt är på gång fast det är en gammal låt.

♠♥♠

Spellistan som ger mig energi: Har en playlist som heter gö nu ba na satan, som är meningen att ge mig just energi. Har iofs inte lyssnat nästan alls på den lately. MEN! Min playlist PWR städa - en lista gjord för att skura olika ytor samtidigt som man ylar med i powerballader - den slår aldrig fel! Förutsett att du gillar Celine Dion. 

♠♥♠

Min mest spelade låt någonsin: ingen aning, säkert I will come to you med Hanson. Men enligt Spotty är det här min topp sju mest spelade låtar 2017.

19415636 10154886146889107 1741765233 n

 

TACK & HEJ, TARTEXPASTEJ!

söndag 18 juni 2017 - 13:08

Snabbrepris av min senaste vecka

Hej peeps! Jag har varit frånvarande här den senaste veckan och det har sina förklaringar, men ni kommer inte få ta del av dem. Kan bara säga att jag har haft en ganska rough vecka och mått kraftigt PISS men nu är jag tillbaka och mår helt okej. Det är väl också typ runt nu som bloggarna går in i semestermode så veckolånga tystnader är helt vardagsmat kanske, idk.

Ska vi i alla fall se vad jag pysslat med, förutom piss-måendet den här veckan?

SÖNDAG

19357699 10154882333319107 750695896 nFör ganska precis en vecka sen låg jag och Viola och tittade på film mitt på blanka förmiddagen. Pär och Pix sov ännu, så vi hade en skön morgon för oss själva. Vi åt brakfrukost och jäste framför To kill a mockingbird. Bra film, men det är ju en lågoddsare.

MÅNDAG

19349551 10154882311244107 1810035057 oNikko fotade mig (och en gammaldags telefon?!) till en grej och vi passade även på att ta några typ pressbilder också. Det låter som att jag skulle behöva pressbilder ofta, men det gör jag inte. Men när jag behöver det så har jag aldrig nån bra bild, förutom nån riktigt grovkornig selfie som känns lite lame.

TISDAG

19339976 10154882311199107 942230319 oJutta hälsade på mån-tis och på tisdan åt vi plättar och skvallrade om gamla skolkamrater. Körbärssylt istället för hallonsylt på plättar är en liten sån där detalj som gör din vardag 100% lyxigare.

ONSDAG

19264931 10154882325924107 1046145769 nEfter att jag med stor framgång suttit sönder en trädgårdsstol hos min kusin Emma (det är min mardröm att sitta sönder skraltiga trädgrådsmöbler och nu har det hänt) drack jag en cider med några vänner på uteservering. Bl a Moa var där, men snygg flätfrisyr.

TORSDAG

19357469 10154882311424107 1019896309 nI torsdags hängde jag med Leo och Eva. Vi åt glass, pratade om livet och promenerade i ett solgassigt Jeppis.

FREDAG

19357796 10154882311249107 938501073 nI fredags kände jag mig okej och det (plus lite annat) firade jag genom att storslaget gå ut. Den här bilden av Ronja tog jag i nån slags attack av konstnärlig ambition när vi segade oss hem vid fyra-tiden med en pizza i famnen.

LÖRDAG

19369544 10154882311394107 1024230123 nIgår alltså, försökte jag tänka på allt annat än att jag pratar så himla mycket skit när jag blir full. Så jag lagade mat, böt lakan, vattnade blommor, hörde på femton poddavsnitt, kollade konstant på Netflix, låg och stirrade i taket och lyssande på Lorentz nya skiva - allt för att bedöva den kemiska ångesten som uppstår dagen efter du har druckit. Till slut byggde jag - med Ronjas hjälp - en nätskärm till balkongdörren för att kunna vädra här utan att katterna smiter ut. Det är ett tips: bygg nånting när du tvivlar på ditt eget existensberättigande. Det är skönt att såga och spika när man lider av t ex bakfylla.

Nätskärmen lyckades katterna så klart redan ha sönder idag. Nätskärmen 17.6.17 - 18.6.17 RIP.

Det var min vecka det.

....

JUST DET, en liten grej som jag gjorde i veckan också.

19265123 10154882389714107 1723094194 n

Jag skrev på ett sånt här. Min roman är nämligen antagen så om inte alldeles för lång tid kommer ni kunna köpa/låna hem/nominera till århundradets den, hurra!

fredag 9 juni 2017 - 08:03

The mom tag

Igen härmar jag Daniela rakt av bara. Jag tycker faktiskt att ni nästa år får så lov och rösta på henne som Årets blogg, för det är ju hon som gör allt jobb och jag bara siiter här och copy pastear. Hon förtjänar det. Hur som helst läste jag hennes mom tag och tänkte "här har jag ett enkelt sätt att få innehåll till bloggen" för min mor är sällan o-sugen på lite uppmärksamhet här och jag är ganska ofta sugen på att lata mig, så ka-ching!

The Mom tag är enkelt förklarat: min mamma har svarat på frågor om mig.

1. Hurudan var Ellen som liten?
Lillgammal och väldigt snäll. Tidig med att lära sig saker som alfabetet, att läsa och att gå.

2. Hurudan var Ellen i tonåren?
Skör. Saknade lite konsekvenstänk. Jätteglad eller jätteledsen. Kastade sej in i saker och lät känslorna helt styra. Men fortfarande snäll. Fortfarande lillgammal på nåt sätt.

3. Hurudan var Ellen i skolan?
Duktig utan ansträngning, lat...

4. Om hon inte hade fått namnet Ellen, vad skulle hon heta då?
Fanns inget annat namn. Bara Ellen. Är man en Ellen så är man.

5. Berätta om ett fint minne med Ellen:
När hon blev storasyster första gången. Så stolt och så kärleksfull mot sin lillasyster Julia direkt. Väntade på att svartsjukan över att ha släpat hem denna syster skulle komma, men den uteblev. Och Håkan Hellström konserten på Sofiero. Fint och fint, men förstod när mascaran rann i svarta floder nerför tonårskinderna att denna människor besitter stora känslor.

IMG 1089
6. Påminner du och Ellen om varandra?
Ja.

7. Vilka likheter har ni?
Vi är båda fejt och fab. Vi är båda kreativa. Vi kan gå i gång på orättvisor (om än olika upplevda orättvisor) till den gräns att vi blir själva orättvisa och helt saknar objektivitet. Det kan gälla en glömd lånebok, ett krig eller en ogenomtänkt, korkad oraldiarre av någon nära eller ej så nära vän.

8. Vilka olikheter har ni?
Ellen är blejk, int jag. Ellen tycker om att laga mat och jag gör allt för att slippa. Ellen kan vara cool över tider att passa såsom tåg, flyg och tandläkare. Jag är ett nervrak, kommer i för god tid och kollar biljetten någon gång per minut. Jag dammsuger nästan dagligen och plockar soffkuddar och får små nervösa ryckningar om inte tvättkorgen är tom. Men mina kökskåp, städskåp och lådor är kaos. Ellens bokhyllor och skåp är nogsamt ordnade medan dammsugaren knappast kommer bli överhettad. (OBS! Det här stämmer inte riktigt, jag tycker om att dammsuga och göra det ofta, det är bara det att jag inte är sjuklig med det som mamma.)

9. Bråkar ni ofta?
Ja. Men aldrig allvarligt, mest irritation.

10. Vad är det dummaste Ellen gjort?
Sånt berättar man inte för sin mor. Även om det finns vissa relationer och situationer som kommit till ens vetskap där man undrat om hon helt förlorat kompassen. Men så länge man lär sej något av dumheterna och varken djur eller människa kommit till skada är det ju ingen dumhet, utan en lärdom så här i backspegeln.

IMG 1092
11. Vilka tycker du är Ellens bästa egenskaper?
Hennes hjärna. Hennes förmåga att kunna uttrycka sej i skrift och tal så målande och roligt och på sitt alldeles egna sätt. Humorn.

12. Har Ellen någon konstig vana?
Neeej. I så fall är den så konstig att hon endast lever ut den i det fördolda. Hon samlar på Lotta böcker. Det är ju smått konstigt. Varför Lotta?

13. Finns det något Ellen gör som du retar dig på?
Ja. Läser när vi pratar i telefon bl a.... (Jag tycker inte om att tala i telefon och då man dessutom ringer två gånger om dan utan annat ärende än "har e hänt na sen sist?" så tillåter jag mig göra annat under tiden).

14. Skulle du göra något annorlunda om du fick uppfostra Ellen på nytt?
Nej.

15. När har du varit som stoltast över Ellen?
När hon förstod sin gåva och att ta vara på den. Behövs inga priser och tv-framträdanden och radioprat (väldigt stolt då också förstås) för att göra mej stolt. Som stoltast när hon fattar vad hon måste göra för att må bra och vara lycklig. När hon fattar att hon är genial och jantelagen kan ta sej i röven. De stunderna är guld.

IMG 1094
16. Beskriv hurudan den perfekta partnern för Ellen är:
Pär. Ett ord räcker. Han är underfundig och rolig och smart. Kan också trolla med ord.

17. Finns det något Ellen lärt dig?
O ja. Inte döma hunden efter håren bl a.

18. Vad brukar du och Ellen göra när ni umgås?
Prata. Gå på loppisar. Prata. Skratta.

19. Var skulle du vilja se Ellen om 10 år?
Där hon själv vill vara. Men givetvis som en del av oss. Lycklig. Det är det viktigaste, man kan inte alltid vara sprudlande lycklig men finna harmoni. Vad som tar henne dit vet hon bara själv. Om det så är bästsäljaren som förändrar hela världen eller att virka mormorsrutor för att sy ihop till kattäcken till de hemlösa frassarna i Uralbergen. Spelar ingen roll bara det får henne att brinna och le. (Förövrigt kan hon ju glömma arvet om hon glömmer att nämna mej i tacktalet när hon vinner Nobels litteraturpris).

20. Och sist, men inte minst: Vad tycker du om att Ellen bloggar?
Bra. Varit förlösande för hennes skrivande tror jag. Hon har fattat att folk vill läsa det hon skriver.

IMG 1093

 

torsdag 8 juni 2017 - 20:43

The big Tuuri haul

Hej! förlåt för min frånvaro de senaste två dagaran, de har passerat i en pollenallergi-allergimedicin-dimma. Har inte känt av ett skit före i tisdags när jag plötsligt fick en käftsmäll av Moder Jord och blev knockad. Sen knockade jag mig själv med lite för stark medicin (nej, förvånansvärt nog är jag inte en sån samlad människa som börjar äta medicin några veckor på förhand) och nu är jag på rätt piller men fortfarande känner jag mig... Tja, ni vet ju hur pollenallerig kan te sig.

Idag är ju min skrivartorsdag, men idag har jag nite skrivit nåt alls, förutom några witty insta captions för idag har jag gjort nåt så purfinskt som att besöka Tuuri!

19022207 10154853710194107 1033009170 n

Bevis: denna screenshot från Nikkos Snapchat.

Tuuri (finska motsvarigheten till Ullared to my international swedish readers) är ju väl inget ställe jag skulle direkt rekommendera på nåt sätt, men syrran hade en ledig vecka och Nikko har sommarlov och jag var ledig och senast jag var dit hade det just blivit euro, för jag minns jag gick runt med en sån där liten tabell i plånboken med hur mycket mark olika priser i euro var. Och det är ju nåt lockande med stora saker på det där sättet. Så vi åkte dit. Pär var också inplanerad på roadtripen, men tyvärr fick han förhinder så vi vinkade adjö vid tio-tiden imorse och styrde.. öh, sydost kanske?

Tänkte visa vad jag köpte, för jag köpte en hel del! Men jag måste säga - jag tror jag fyndade bättre då, förra gången jag var dit. Då åkte jag, Emmi och Soffa med Larsmo Marthaförenings chartade buss och hela hemvägen brukade vara en fröjd att sitta och plocka bland fynden. Så mycket man kunde få för de där hårt tilltjatade eurosedlarna man hade fått av pappa kvällen innan! Kladdiga läpgglans av okänt märke som slumpades bort i plastkorgar, storpack med tuschpennor, batterier till ens bärbara cd-spelare och tre VHSfilmer för 10€. Those were the days.

Jaja, idag kom jag hem med följande:

19024680 10154853710299107 68371344 oDet första jag gjorde när vi kom in var att hitta en tröja åt Pär, som tröst för att han blev tvungen att stanna hemma. hans favoritmodell på halva priset, hurra!

19024515 10154853709999107 306525997 o19073088 10154853710159107 1137407148 oMitt mål för dagen var nya sommarskor och en BH. Jag hade siktat in mig på Birkenstocks, men när jag väl hittade dem så visade det sig att jag hade fantiserat ihop en mycket stadigare sula åt dem än vad Birkens egentligen har. Och om det är nåt jag med ålderns rätt tagit till mig är det denna devis: skor ska vara bekväma, i alla fall till det priset. Men så hojtade syrran till från en reakorg och höll upp dessa. Ett par kvar, min storlek, trevligt beige-rosa (vad jag i min barndom skulle ha kallat "hudfärgat" men som jag idag insett att man inte kan säga pga det säger inte så mycket om färgen, men desto mer om strukturer i vårt samhälle) och av det svenska märket Sköna Marie. Töntigt namn, men satan så bekväma skor! Mitt bästa köp idag kanske.

19073190 10154853710109107 642488874 oSen köpte jag en BH, men alltså BH:ar i min storlek tar man inte snyga foton av när de ligger på en soffkudde och ej heller var jag vidare sugen på att som Nadjas bröder i Bert skulle ha sagt: visa pattarna, så den här lilla sneakpeaken får ni. Helt vanlig svart.

19073302 10154853710004107 613609865 oSen köpte jag en parfym. Jag är så pass snobbig när det gäller parfym att jag sällan, för att inte säga aldrig köper parfym man hittar i mataffären om ni fattar vad jag menar. Gillar dyra, tunga dofter som sveper in en som en boaorm. Men den här har jag gått och sniffat på flera gånger när jag handlat och idag slog jag till för WHEN IN ROME. Tänker det är en bra vardagsparfym.

19024760 10154853710264107 1065646878 oSen köpte jag det obligatoriska småkrafset. Trepack magiska svampar (bästa städattiraljen!).

19074530 10154853709984107 208947287 oEn mapp med plastfickor för mina sånglektionsnoter.

19074561 10154853710319107 879704915 o2Ett enkelt skyddsskal till lille Iphönen.

19048358 10154853710249107 2080563650 oGodis. TILL BARNEN.

19047177 10154853709989107 690915865 oNose strips och anti-wrinkle nånting. Lita alltid på skönhetsprodukter med Papyrus-font på förpackningen.

Och det var det! Nu ska vi leka med påsen lite mer.

19075070 10154853710254107 1457391048 nNej, jag ljög. Jag ska sova, men ville bara visa hur ärketypisk katt Viola är. Gonatt!

tisdag 6 juni 2017 - 10:00

Jag ska sommarprata!

Har suttit och pantat på det här inlägget ganska länge nu, men idag kan jag äntligen trycka på publicera, för nu är det out there.

I vintras satt jag en ovanligt kulen torsdag i skrivarlyan med Malin och försökte pressa ur mig nåt som kunde med lite välvillighet kunde liknas vid romanstoff. Jag tror inte torsdagen egentligen var särdeles kulen, jag är inte ens hundra på vad kulen betyder, men jag minns att jag var sur på Pär efter nåt aldrig så litet gnabb och jag kände mig lågmäld på grund av det. Vi kan väl låtsas att vinden ven kring Strengbergs klocktorn, där skrivarlyan ligger för visst är det mer dramaturgiskt effektivt att föreställa sig hur solen bryter fram och vinden stillar sig när jag läste mejlet med förfrågan om jag ville sommarprata.

Det är inte (bara...) det att jag slänger mig på alla möjligheter att synas och höras utan det faktum att jag i många år fantiserat om mitt eget sommarprat. Jag har lyssnat med förtjusning på andras sommarprat men alltid med den lilla tanken om att det här kunde jag göra, om aldrig bättre så åtminstone lika bra. Jag satte det på nån outtalad bucket list: innan jag dör ska ajg sommarprata. Jag är överlag ganska säkert förvissad om att radio är mitt medium, bara jag skulle få chansen. Nåväl, här var chansen - och jag tog den.

Naiv som jag var hade jag nån slags föreställning om att sommarprat, det är nåt man i det närmsta improviserar fram. Kanske man sitter i en gemytlig fåtölj, kanske man sitter runt ett bord med några vänner och stärkt av en whiskey eller två. Hah! En stor del av vårvintern har jag jobbat på det här, skrivit och redigerat och provläst, strukit och bittert knölat ihop nyss utprintade papper till tussar och kastat i hörn. Jag har med en kirurgs noggrannhet valt låtar och en stor slags humor utformade sig när jag insåg det roliga i att säga "Jag heter Ellen Strömberg och jag sommarpratar idag", i samma veva som man tonar upp nån i Radio Vega-sammanhanget absurd låt, typ Runke ball med Eddie Meduza. Ni kan försöka själv. Just Eddie Meduza didn't make the cut, men mina låtval spänner från Ebba Grön via Selena Gomez till Gunnar Wiklund. Nåt för alla kunde va en slogan. Inte riktigt för alla kunde också funka. 

Inspelningen tog sex timmar och ganska många re-takes. Jag spelade in strax efter jag hade haft magafari, vilket jag inte tror påverkade det, men jag minns ändå hela dagen som lite svajig. Och att jag nån gång under femte timmen blev skitsur eftersom mitt blodsocker och vätskenivå låg på minus två miljoner.

Jag hoppas slutresultatet ändå låter som att jag sitter i en gemytlig fåtölj. Eller att du sitter med mig runt ett kladdigt barbord och utbyter skrönor. Jag hoppas i alla fall du ger mig en chans och lyssnar. 27:e juni, dagen efter Arja Saijonmaa, sänds jag och mina 56 minuter of fame. Tycker du om min blogg tycker du om mitt sommarprat. Tycker du inte om min blogg kan du roa dig med att jag lyckas med konststycket  låta både nasal och lite lätt drogad samtidigt när jag pratar IRL.

27:e juni. Men du behöver inte komma ihåg det, jag lär nog påminna dig.

Och som om det inte vore nog med jag-relaterade nyheter och skryt så citeras yours truly i en mycket bra krönika av Nana Håkansson i Expressen. Min bror har alldeles rätt när han som svar på att jag figurerar i svensk kvällstidning skickade en gif med Pitbull och texten Mr Worldwide. Det är ju ett stensäkert sätt annars att få respekt av dina österbottniska peers - bli omnämnd i ett aldrig så obskyrt rikssvenskt sammanhang. Sverige-dyrkan häromkring ass, den är inte att leka med.

måndag 5 juni 2017 - 17:16

Jag minns alla mina kokböcker och hur dom brukade ta på mig

(tack till Pär, och för all del Kerstin Thorvall för rubriken)

Eftersom mitt nördiga inlägg om anteckningböcker blev en mycket oväntad succé, vägar jag nu öppna upp om andra små nischade passioner jag har. Idag vill jag presentera - alla mina kokböcker!

18945181 10154844028684107 2020932347 nJag älskar kokböcker! Kom mitt sug efter kokböcker eller marknadens utbud av kokböcker först? Svårt att säga men det är i alla fall en fine time to be alive om man är kokboksälskare som jag. Använder jag mina kokböcker? Både jag och nej. Mycket sällan följer jag ett recept till punkt och pricka, men jag läser recept, lagrar i hjärnbalken och gör nåt liknande, utgående från vad vi har i skåpen. Det är väl lite som att bläddra i modetidningar. Man köper ju inte allt och följer alal trendner, men det är fint med inspis. Man ska kanske inte använda mat som tröst och ångestdämpare MEN jag tycker det är mer än okej att använda matrecept som sådant. När jag är som mest lamslagen av ågren brukar jag ligga och scrolla såna där snabbspolade matlagningsvideor på insta, typ Buzzfeed Tasty. Funkar varje gång. Men okej - mina kökböks:

18947272 10154844028989107 1228079946 o18948701 10154844028929107 231310028 oTio lektioner i matlagning av min husgud och ledstjärna i livet, Lotta Lundgren är kanske enda boken av alla de här jag faktiskt tycker du måste ha om du som jag, är intresserad men inte särskilt kunnig. Det är inte så mycket en kokbok som en introduktionsbok till mat eller vad jag ska säga. Otroligt lärorik och rolig och med ett jävla smart register i slutet, med olika råvaror som passar bra i kombo. Såg häromdagen att den finns som ljudbok på åtminstone Nextory med Lotta själv som uppläsare så gissa vad jag ska somna till ikväll?

18986431 10154844028679107 498195927 o18927298 10154844028579107 694449228 o

På tal om Lotta Lundgren så har jag så klart hennes regelrätta kokbok Om jag var din hemmafru också. Matporrens matporr. Förresten, hur länge tror vi det tar innan Historieätarna kommer som kokbok? "Ät dig genom historien med de bästa och knäppaste recepten från tv-succén!", jag ser det framför mig. Jag ger det ett år, max två.

18901347 10154844029194107 1035324759 oMin andra kvinna i livet, som också råkar vara matkändis och mörkhårig och så där sensuell som man blir när man står och smeker rotfrukter, är ju så klart Nigella. Själva boken är ganska mycket 90-tal och jag vet inte riktigt hur den står sig idag, meeen det är Nigella så vem bryr sig. Hon är min all time favorit-tvkock. Vid sidan av Gordon Ramsey som jag älskar eftersom han är så bra på att vara elak.

18948903 10154844028704107 1550887555 o18869826 10154844028699107 1987235200 oDenna mastodont till kokbok är väl kanske den som kostat mest och som jag läst minst i. Köpte den enbart för att jag ÄLSKAR filmen Julie & Julia, med Meryl Streep i rollen som Julia Child. Och lite för att svenska nyutgåvan som kom för ett par år sen har förord av... Ja, just det, Lotta Lundgren. I den här kokboken ges inget rum för improvisation och på de vå miljoner tunna bibelsidorna finns inga andra bilder än illustrationer som de här. Men man får i alla fall veta i vilken vinkel man ska hålla stekpannan när man gör omelett! 

18927186 10154844029064107 121315418 oTvå kokböcker jag använt desto mer än Mera vego och Ännu mera vego. Kanske de mest användningsbara kokböckerna known to vegetarian mankind. Fullproppade med enkla och goda vardagsrecept. Bäst, bäst, bäst!

18946988 10154844028584107 1456193275 oDen här däremot köpte jag på bokrean förra året och nja. Den är lite för mycket Kinfolk om ni vet va jag menar. Den är typ assnygg och har en del bra lite lyxigare vegorecept, men det känns som att don som skrivit boken inte riktigt delar vardag med mig.

18987477 10154844028589107 200699504 o19024689 10154844028574107 105274947 oMina två great loves i livet 1. Harry Potter och 2. mat kombinerat i ett. Fick den här kokboken av Eva och den är supergullig <333 Mest klassiska brittiska recept, typ Shepards Pie med med en Harry Potter-twist. Väldigt, väldigt nördigt.

18986519 10154844028844107 197570129 oTre typiska nittiotalare till kokböcker. Mest utfyllnad i hyllan, har inga djupare känslor för nån av dem.

18949009 10154844028784107 539656492 o18987386 10154844028774107 189941898 oHar en liten förkärlek till kokböcker från mitten av förra seklet, där matfoto inte var en konstform som det är idag. Min speciella gryta t ex, presenterad på bild. Ser inte så smakligt ut när man ser det med dagens ögon. Men roliga att läsa och bläddra i.

18944623 10154844028874107 732110220 nTvå kokböcker på temat Veggivore. Tycker det är märkligt att man svängt så mellan de grafiska profilerna, trots att det är samma författare till båda böckerna. Känns onödigt förvirrande och dåligt ur rent marknadsföringssyfte men okej. Veggivore är alltså nån som inte heeelt cuttar ut köttet ur maten, men som ser kött mer som ett supplement än huvudmaten. En del bra recept, även om jag tycker det är lite half-ass att måste hitta ett eget namn för folk som äter typ förnuftigt?! Kött ska inte spela huvudrollen på tallriken.

18948979 10154844029184107 2070471068 oEtt stekt ägg är också middag av Siri Barje, a k a @olivehummer på Instagram. Älskar hennes instagram och tycker om hennes filosofi. Ett stekt ägg är ju faktiskt också middag. Mycket bra inspis.

18986374 10154844029009107 870770812 o18987785 10154844028959107 425197971 oMitt senaste kokboksinköp är en annan instakärlek till mig, @killmaterskan , som nu finns som bok. Den här handlar väldigt mycket om långkok och sånt som jag kanske inte riktigt har tålamod med MEN hon är så jävla rolig och har en sån avslappnad attityd till det att jag blir sugen på att göra oxsvansbolognese som ska puttra i tolv timmar eller vad fan det är.

18986386 10154844029114107 144240882 o Och till sist, två riktigt old school grundkokböcker. Enligt vissa kockar jag jobbar med så är kokböcker där det inte finns en författare inget att ha men idgaf för ända sen jag bläddrade i Mildas kokbok i mitt bandomskök (lol, inte alls så pastellnostalgiskt som det låter) har jag älskat det tydlgia i såna här grundliga böcker. Tycker det är bra att som ryggrad.

18818339 10154844028994107 706458674 o

Tror det var alla. Vilka är era bästa kokböcker? Vet ju i alla fall en som borde ha nåt tips, hehe. Både jag och Viola säger som Håkan Hellström; I love cock-books.

 

söndag 4 juni 2017 - 21:42

New face who dis

Jag hade ett litet experiment på gång på bloggen den här veckan, nåt i stil med hur mycket orkar jag blogga på en vecka? Hur mycket innehåll kan jag få till? Det gick riktigt bra, med två inlägg om dagen. Fram till nu i helgen när jag egentligen skulle ha mycket mer tid att blogga men så såg hela The Handmaid's Tale istället. HERREGUD VAD BRA. Det är utan tvekan det bästa jag sett på tv på riktigt länge. Det har ju så klart att göra med timingen, värdsläget idag och så, men shit, alltså. Det är faktiskt en serie ni måste se.

In other news så har jag gjort en liten, välbehövlig make-over i helgen. Eller make-over och make-over, jag fick mina nya glasögon och syrran klippte och färgade mig.

18945116 10154841576249107 1334682931 n18944556 10154841576264107 894504776 n

Om ni ignorerar min dammiga tröja så tycker jag att jag numera ha rett mycket mer vuxet utseende. Page är inte riktigt min grej, men jag har för första gången sen jag bestämde mig för att spara ut mitt korta hår, ett hår som funkar att ha även nersläppt. Det är så skönt!!!

Mina nya glasögon älskar jag däremot hämingslöst. Efter att ha överanvänt linser i nåt år, gått och kisat med för svaga och repiga glasögon och annars bara inte gillar mina gamla bågar har jag äntligen ett par glasögon som jag inte känner mig fulare och blindare i. Snarare tvärtom, tycker de skänker mitt mjuka och karaktärslösa ansikte skärpa samtidigt som de bara finns där, utan att göra för mycket väsen av sig.

18945344 10154841586319107 1089083167 n2

Så här ser jag ut precis just nu. Sitter och ser på olika youtube-klipp i stil med "15 details only hardcore Harry Potter-fans hae noticed". Tog en extralång dusch med ansiktsmask och och serum eftersom jag känd mig lite slö idag efter gårkvällen. Inte för att den va speciellt vild, men för att det inte behövs mer än ett par, tre cider för att jag med min nya vuxna, mogna image ska känna mig lite trött dagen efter.

PS Den här veckan ska jag berätta en rolig grej. Jag sa ju att 2017 blir mitt år :---)

fredag 2 juni 2017 - 18:20

Fredagsbikten

* Jag spelar Covet Fashion och Candy Crush på mobilen. Candy Crush är väl ganska rumsrent men Covet Fashion är ett jättefjantigt spel som går ut på att man ska styla och sätta ihop olika outfits och sen betygsätta andras. Det är jag och en massa spanska tolvåringar dom spelar.

* Jag gillar alltid mina egna blogginlägg, ofta från både telefon och datorn.

* Jag älskar att klämma finnar och pormaskar på både mig själv och på andra (mest Pär)...

* ... och jag kollar Dr Pimple Popper flera gånger i veckan.

* Jag snattade en gång en burk blåa paljettstjärnor på Tiimari när jag var 14. Svettades som en gris och pulsen gick inte ner på flera timmar. Var inte då och är inte nu cut out för tjuveri-livet. Helt otroligt att jag inte blev fast. Använde stjärnorna under ögonen under min mesta BD-fas. Hade lite ångest varje gång jag slickade på en stjärna och tryckte fast den på kinden. Fick orimligt dåligt samvete när Tiimari för ett par år sen gick i konkurs. Som att de kunde ha räddats av mina paljettstjärnor för 1,80 eller vad de kostade. Förlåt Tiimari :''-(

* Jag blev en gång fast av polisen i Tyskland för att jag åkte spårvagn utan biljett. Blev FÖRHÖRD på polisstation och fick böter son skulle komma på posten sa dom. Bara att jag aldrig fick böteslappen, så jag betalade aldrig. Vet än i denna dag inte vart den tog vägen.

* Jag tycker i smyg jag är smartare än typ 85% av befolkningen. Tycker också jag har bättre smak än 98% av alla.

* Många av de bloggar jag besöker oftast är såna som jag stör mig lite (eller mycket) på. Det är liksom lite kul att sitta och tycka att folk är dumma. Men jag skulle aldrig orka kommentera nåt elakt, orkar inte kommentera annars heller.

* Jag skrev inte under medborgarinitiativet för fulljour i Vasa. Inte för att jag inte stödjer saken men för att jag typ inte orkade först och sen plötsligt hade de en miljon namn och det var inskickat så då kändes det inte så viktigt.

* Jag skrattar nästan alltid när jag själv fiser. Och när andra gör det.

* Jag tror inte på guilty pleasures men jag brukar inte prata högt om att jag tycker om att sjunga med och/eller spela luftgitarr till Rainbow. The Man on the Silver Mountain helst.

* Jag tror inte på Gud men ber ändå till honom regelbundet. Mest när jag har ångest.

* Jag säger att jag har läst Anna Karenina, men jag läste aldrig hela. Läste kanske halva och sen skummade jag igenom slutet. Skrev ett föredrag och fick 10.

Vad vill DU bekänna? Du kan ju alltid kommentera anonymt här :-)))