torsdag 16 februari 2017 - 16:00

En tyst torsdag

16776891 10154525732384107 1049911667 o16777105 10154525732419107 1251501181 o16805172 10154525732374107 2120622814 o16805463 10154525732399107 1130750206 o16805044 10154525737829107 2002321611 o2

Inte dålig på nåt sätt, men bara lite intetsägande. Känt mig lite frånvarande. Åt en "mexikansk soppa" till lunch, men inte ens det lyckades riktigt riva till. Det känns som att det borde vara mer snö än vad det är.

onsdag 15 februari 2017 - 20:55

Let's talk about cash baby

Det känns som att de flesta tabun inte längre är så stora tabun. Eller ja, det kanske är enkelt för mig att säga, men det känns som att jag sällan blir obekväm av att läsa eller lyssna på olika saker längre. Förra veckan lyssnade jag på några avsnitt Alla våra ligg, en podd med två brudar som berättar om, tja, om alla deras ligg. Brudarna är anonyma och vågar kanske därför var mer explicita än vad dom annars skulle vara och de är verkligen ganska ogenerade kring sina respektive sexliv. Jag lyssande och förväntade mig bli åtminstone lite chockad - för är det inte det man hoppas på? - men till min förvåning blev jag inte det. Istället kände jag mest ett jaha. Det kanske säger mer om mig än om podden, men jag tror inte jag är helt ute och velocipedar om jag säger att sex inte längre är så tabu.

En sak som jag däremot upplever som tabu ännu - eller kanske till och med ännu mer idag - är pengar. Jag tycker det är jobbigt att prata pengar. Det kanske igen säger mer om mig än om pengar, men alltså igen - jag trooor jag är nåt på spåren. För ingen pratar om pengar, i alla fall vill ingen prata om pengar. Det är fruktansvärt osexigt att prata pengar, det är fan mer sex appeal att prata om sina finnar på ryggen än sina räkningar på nätbanken.

Jag har tänkt på det länge. Till exempel har jag tänkt på det när jag tittat på min och hela världens älsklingsserie Skam. I serien tas massa svåra ämnen upp och ofta tas de upp på ett bra och odramatiserande sätt. Men det pratas aldrig pengar. Aldrig. Isak och Even tar in på lyxhotell och ingen nämner nånsin vem som betalar för det och hur dom gör det. Russebussar köps och hyrs och trashas och ingen pratar egentligen desto mer kring hur allt finansierar. Utöver de stora ekonomiska grejerna, som gör mig kallsvettig att bara tänka på, går gymnasieungdomarna regelbundet på fik och äter ute utan att nån nåsin säger nej till nåt på grund av att de inte har pengar. Det här ter sig som ren sci-fi för mig. Under min egen gymnasietid var det alltid nån, inte sällan jag själv, som inte hade pengar till en kaffe eller pommes från grillen. Och då jobbad de flesta av oss vid sidan om. Jag städade. Ingen jobbar i Skam. Nu är det väl en viss skillnad i snittinkomst mellan Larsmo och Oslo, oljemiljonernas huvudstad, men ändå.

Jag har tänkt på det när jag läst och skrivit blogginlägg. I bloggvärlden tipsar vi gärna om vad vi köpt. Vi konsumerar och uppmanar till konsumtion - medveten sådan kanske men ändå, konsumtion. Vi fotar och berättar allt vi lagt pengar på och enda gången vi nämner priset är för att berätta hur billigt något var. Väldigt sällan, kanske aldrig har jag läst om att nån skulle ha svårt att få ihop till räkningarna den här månaden. Även om jag vet att det är en realitet för många.

Jag har tänkt på det när jag läst om folks fascination med 50 shades och att Christian Grey är mångmiljadär. Att en solklar del av hans dragningskraft sitter i hans miljoner på banken. På samma sätt som Mr Bigs dragningskraft sitter i pengarna, på samma sätt som Mr Darcy är aningens mer attraktiv för han har ju som vi alla vet 10 000 pounds a year. Alla vill vi väl landa nån lagom rik partner. Jag tänkte på det när jag läste nånstans att den moderna sagan idag inte längre har prinsessan som drömmål, det är det där halva kungariket som hägrar.

Jag har tänkt på det när jag försökt jämföra min egen ekonomi med mina jämnårigas. De flesta verkar ha mycket bredare marginaler än vad jag har. De flesta i min ålder verkar resa gärna och ofta och långt bort, många verkar unna sig väskor och skor regelbundet, många har barn som också verkar kosta en del. Men de flesta har också ett huslån, kanske ett par billån och eventuellt nåt annat litet lån nånstans. En Iphone på avbetalning.

Jag har knappt nåt av det där. Till stor del beror det på att jag har en betalningsanmärkning.

Det här är så svettigt att skriva för mig, för det här är verkligen det sista tabut för mig. Jag har en betalningsanmärkning, jag har den fram till nästa år och jag har den för att senast jag var deprimerad slutade jag öppna kuvert. Det här är svårt för nån som inte stått där och snabbt kastat in ännu ett kuvert i en överfull byrålåda att förstå mekaniken bakom varför man gör så, men för den som gjort det är det enkelt. Det handlar om ångest.

I början av året, riktigt första veckan, postade en hipp medietjej från Stockholm som jag följer en bild på Instagram en bild på en hop kuvert och skrev typ (citerar ur minnet) "Nu jävlar! Nyårslöfte: öppna alla kuvert med detsamma!!". Kommentarsfältet fylldes snabbt av hejarop och visa musklerna-emojis, men också folk som skrev om hur tacksamma de var att hon tog upp den där slags ångesten bara fönsterkuvert kan orsaka. Det var så satans skönt att läsa de där kommentarerna. Oavsett hur många gånger dagstidningarna rapporterar om att antalet betalningsstörningar ökar, har jag aldrig sett ämnet tas upp i ett annars hippt och fräscht sammanhang. Folk med betalningsstörningar har varit en grå massa för mig fram till det där. En grå massa som i min fantasi står långt bort från mig och mitt annars ganska hippa, fräscha liv. Att plötsligt urskilja några ansikten i den där grå massan och inse att de står närmre en än vad man trott är den största lättnaden jag känt på länge. Jag lovade mig själv där och då att jag skulle skriva om pengar på bloggen. Det har tagit nästan två månader att komma till skott, för det känns så skamligt.

Det är kanske rätt att att jag ska känna nån slags skam, för det är ju onekligen på mitt eget ansvar att sköta mina räkningar och jag slaravade, helt medvetet med det. Men det är absurt att pengar - och speciellt brist på såna - ska vara så hysch-hysch idag, när allt är ultrakapitaliserat. Jag vägrar rätta mig efter det. Det ska inte vara förenat med skam att säga "jag har inte råd" . Min första tanke när nåt kommer på tal, oavsett vad det är, är alltid, alltid, alltid kommer jag ha råd med det där? Jag vet inte om andra tänker så, men jag har aldrig hört dom tankarna i mer offentliga sammanhang i alla fall. 

Idag öppnar jag kuvert med detsamma de kommer. Jag betalar alla räkningar så fort jag kan. Jag måste, jag kan inte slarva, för jag lever millimeter från den där ångesten konstant. Jag lärde mig att göra det ungefär samtidigt som jag erkände att jag hade problem med det. Jag fick inte halva kungariket eller ens en rik prins, men jag fick en prins som har stenkoll på ekonomi, och det är jag väldigt tacksam för. Även om det fortfarande är på mitt eget ansvar så är det skönt att ha Pärs hököga och sparsamma sinne att luta sig mot.

Jag räknas inte som fattig i ett nationellt sammanhang och definitivt inte i ett globalt. Jag har inga skulder och inga lån. Jag har en ganska låg månadslön och ibland nån extra hundralapp från nån frilansgrej, men ganska sällan. Pär förtjänar olika från månad till månad, men sällan mer än mig. Jag äger ingenting dyrare än min dator. Jag har en betalningsanmärkning och den går ut nästa år. Jag har pengar till mat och kanske ett biobesök den här månaden på kontot. Jag är dålig på att spara, men jag har sällan nåt att spara på heller. På vårt gemensamma sparkonto har vi för tillfället fem euro, för det har varit två hårda månader. Jag lever ganska bekvämt, men bara millimeter från ångesten.

Jag är inte fattig men ibland har jag bara inte råd.

måndag 13 februari 2017 - 20:45

Happy Galentine's Day!

Ni som bara "eeh, vänta lite nu, nu har du nog skrivit fel i rubriken menar du inte Valentine's nu lilla vän" - googla Galentine's Day, se sju säsonger av Parks & Rec och kom tillbaka sen. Ni som vet att Galentine's Day uppfanns av Leslie Knope och att den firas 13:e februari varje år som motvikt till dagen efter (ni vet) och att på Galentine's firar vi våra lady friends - välkommen! Jag tänkte lyfta upp med lite peppiga, brudiga tips.

Först och främst - Beyonce på the Grammys i natt. Jag har bara lyckats hitta klipp med ganska dålig kvalitet MEN HERREGUD only queen B kan göra det här ass. Älskar att hon bara gör det fullt ut, blir larger than life, gör sig precis så ouppnåelig och gudomlig på scen som MJ. Och sen att hon liksom kör på moder-grejen också så där när hon just droppat att hon väntar tvillingar. Och outfiten. Aaaaaaaah genialt!!!!

Och Adeles tacktal där hon säger att Lemonade borde ha vunnit Årets album *insert tusen gråter floder-emojis here*. Har sett på det liiite för många gånger nu. Älskar att bli rörd till tårar.

♥♥♥♥♥

16735753 10154517257169107 198100728 o

Nästa tips är den här chokladen, för vi vet ju alla att tJejJeR gillar choklad fNizZ!! Nä okej, seriöst, fittigt god choklad MEN kolla tidningen! Blomstrande bröllop - den enda bröllopstidningen du nånsin kommer behöva. Så snygg! Så välgjord!

16735774 10154517257009107 1079391197 o

Är så stolt över att ha varit med och bidragit till den. Jag satt och tittade på porträtten av alla otroligt kompetenta och smarta och sympatiska människor som varit med och gjort tidningen och damn, alltså. Fick en vision av att det här, DE här är framtiden. Och jag är en del av dem. Tack för det Julia & Amanda!

♥♥♥♥♥

Sweetsexysavage

En riktigt bra skivtips bara - SweetSexySavage med och av Kehelani. Väldans smoof.

♥♥♥♥♥

16729615 10154517366599107 1857069491 n2
Följer ni kontot assholesonline på Instagram? Linnéa, som driver kontot har varit en hel del i media de senaste dagarna så ni kanske snubblat över det redan men det är värt att tipsa om ändå för I LOVE IT. Det är ju så klart hemskt och horribelt och fruktansvärt otäckt att vi lever i ett samhäller som håller upp såna strukturer som gör det möjligt för män i alla åldrar och från alla samhällsgrupper att agera på det här sättet. Men, det är också roligt för att 1. ibland måste man få skratta åt skiten 2. de briljanta svaren på männens inviter och förslag och hot visar så bra på hur absurt deras beteende är.

♥♥♥♥♥

7504580 1 rosegold3

Ett par coola brallor jag hittade på Asos. Kunde vara bra att glida runt i till sommaren.

♥♥♥♥♥

 

16735952 10154517415324107 1096834190 n

Och till sist - min kompis Annas blogg och speciellt den här illustrationen. Så fin <3333

Nu måste jag absolut spela lite Yatzy. Happy Galentine's!

Alla bilder är från tillhörande länkar.

söndag 12 februari 2017 - 14:28

Den finlandssvenska läsutmaningen: februari

Hejsan alla booklovers!

För det första: ni har väl inte missat Sevvans nya bokblogg? Speciellt inlägget om varför du är värd nåt bättre än 50 shades tycker jag är intressant så här i alla hjärtans-tider.

För det andra: jag sitter som bäst (klockan är ett när jag skriver det här) i pyjamas och dricker kaffe. Åt just frukost. JAG VET, det är redan eftermiddag men jag tänker inte ljuga och säga vi har varit vakna sen åtta och gjort en massa saker. Nej, vi låg hela förmiddagen i sängen och hade den där bästa sortens morgon: när man vaknar så där avslappnat att man har ro att ligga och klia katten bakom örat och lyssna på musik och titta ut genom fönstret i flera timmar och så kanske man slumrar till ett par gånger. Förlåt alla småbarnsföräldrar som blir avundsjuka nu, men kom igen, ni har ju ulliga gulliga bebisar och barn. Ostörda sovmorgnar är det minsta ni kan låta mig ha.

I alla fall, ville bara visa en bild på mina jättefina frukostmackor:

16710446 10154514083429107 371742222 o

Tahini + avocado = sant.

För det tredje: jag tipsade ju om böcker för Den finlandssvenska läsutmaningen i januari och då tänker jag att jag nog "måste" göra det nu i februari också. I februari ska man läsa en bok som gör dig upphetsad. Sassy!

16710419 10154514083564107 1555250446 o

Jag plockade ett gäng böcker ur våra hyllor igen, jag tänkte att jag kanske kan hitta tips för alla månader inom hemmets fyra väggar..? Kanske, vi får se. Nedan följer alla tips ↓

16731463 10154514081019107 1093127365 o

En tvättäkta klassiker i genren, långt före 50 shädet var en påtänkta. Anaïs Nins Venusdeltat är precis som det står på framsian; erotiska noveller. Vissa bra, andra mindre bra, men de allra flesta ganska kittlande.

16710323 10154514081004107 1747760709 o

Jag har faktiskt aldrig läst Jackie Collins, men det här tummade exemplaret av Lucky har stått i hyllan ett bra tag. Det härstammar från nån av mina många grävningar i lokala loppisar.  Jackie Collins är väl tantsnuskets urmoder och jag har förstått att underhållningsvärdet i hennes böcker är stort. Ska nog ta och läsa denna nån dag.

16734919 10154514080999107 836372062 o

Stjärnor utan svindel är en otroligt fin (lesbisk) kärlekshistoria först och främst, men innehåller också ett par heta sexscener. Inser nu att vill man läsa flatsex så är kanske Sarah Waters bättre, Kyssa sammet är ju THE bok för det, men ja. Man kan ju läsa båda.

16735016 10154514080994107 1482758101 o

Dagen Efter innehåller sist och slutligen ganska lite sex, men en otrolig laddning och är inte det många gånger mer upphetsande? Lionel Shriver är en ganska krävande, men otroligt generös författare. Om man kan säga så.

16731963 10154514080974107 1847052627 o

Nikko brukar kalla mig pryd och jag skulle inte riktigt hålla med om det. Jag är inte pryd, men jag tycker ofta att det är betydligt intressantare när det är lite mer... tillknäppt. Herregud, så obehagligt konservativ jag låter. Kanske jag är pryd?!

I alla fall, den mest upphetsande (och kanske bästa) boken av dem alla är i mitt tycke Stolthet och fördom. Det finns inte en tillstymmelse av sex i denna, knappt en kindpuss ens en gång, men ändå. Ändå. Kanske är det det att jag sett Colin Firth som Mr Darcy dyka i den där lilla sjön one too many times. HÄR är förresten en rolig artikel jag läste häromdagen om att Mr Darcy antagligen skulle sett alldeles annorlunda ut än vad vi är vana att föreställa honom som.

16668013 10154514080989107 1780409040 o

Vi fortsätter på romantik-temat. Kolla det här! Den här boken, Broarna i Madison County följde alltså med en av mammas Amelia-tidningar 1999 (!!!) och jag har haft den sen dess. Här skulle jag nästan slå ett slag för att se filmen, det är kanske den mest romantiska filmen jag vet. Älskar den djupt, men ser bara den max en gång i året, för mina tårkanaler klarar inte av mer än så. Här handlar det också mest om den där undertryckta attraktionen. Så hett.

16735264 10154514080979107 1175880084 o

Själv tänkte jag läsa om denna till utmaningen. Dylan Thomas var en gravt alkohliserad (och jag mistänker inte speciellt symppis) poet under tidiga 1900-talet och jag har egentlgien läst nåt annat av honom än hans samlade kärleksbrev. Fick den här samlingen av Jutta för kanske tio år sen och har läst den flera gånger och bara på måfå slagit upp ett brev ibland när jag känt mig kärlekskrank.

16667869 10154514080969107 1195772065 o

Lite upphetsande är den nog ändå.

16709680 10154514080964107 1741536788 o

Och till sist ett anti-tips: om du är done with love eller ointresserad av sex (vilket är helt okej) så tycker jag du ska ty dig till matporren och bläddra i en riktigt bra kokbok. Till exempel den här, Ett stekt ägg är också middag.

Nu spelar Kaffekvarnen Rosen och jag ska dricka en kopp kaffe till. Sitta en stund till soffan och titta ut genom fönstret och klia katten bakom örat.

 

Under #fisvläsutmaningen2017 kan du själv tipsa om böcker eller få mera tips. Den finlandssvenska läsutmaningen i sin helhet hittar ni HÄR och mina tips för januari hittar ni HÄR

fredag 10 februari 2017 - 15:33

Jag har också gjort fredagslistan!

Precis som Catzo har jag fyllt i Bonbons lista lagom till fredagen. Stjäl dessutom hämningslöst Catzos idé med en barnbild. Här är jag som yrvaket barn:

16683356 10154508908754107 1698287211 n

1. Sammanfatta din dag och ditt humör i en mening.

Det är fredag men jag har inte fredagsfeelis för jag förgås lite av ångest och nervositet och ovilja inför kvällens poesiläsning.

2. Tipsa om två kulturgrejer (litteratur/film/musik/konst et.c.) som du nyligen uppskattat.

Just nu håller jag på att lyssna till Björnstad av Fredrik "En man som heter Ove" Backman. Jag läste motvilligt Ove-boken för nåt år sen, långt efter alla andra pga  SIMMAR JU MOT STRÖMMEN JU och lika motvilligt bedgav jag att jo, den är väl ganska bra. Tyckte också väldigt mycket om filmen. Ändå tänkte jag först bara "nej" när jag såg Björnstad på Nextory. Varför? Vet inte. Lika lite vet jag varför jag ändå valde den som nästa ljudbok. Men nu är jag mitt i den och den är riktigt, riktigt bra. Och den handlar om hockey?! Märkligt, men så är det.

Den här veckan började en ny säsong av svenska Paradise Hotel och den här veckan började jag se på svenska Paradise Hotel för första gången. Jag vet faktiskt inte heller varför jag inte sett på det förr, för jag har ju fattat att folk med samma tv-smak som jag gillar det. Men sent ska syndaren vakna och här sitter jag nu och NJUTER av att säsongen bara börjat.

3. Ge varsitt exempel på nånting du är rädd för, retar dig på och ser fram emot.

Jag är rädd för att folk omkring mig ska dö och jag ser fram emot min och Mia-Irenes London-resa om en månad! En sak som retar mig nu i stunden är att mina strumpbyxor inte hålls upp och jag gått omkring med dem som en korv mitt på röve hela dan. Sen finns det större, mer existentiellla saker som stör mig konstant, men mer om det en annan gång.

4. Berätta om fyra av dina intressen, hobbyer eller ämnen du gillar.

Ett: Jag tycker om att laga, äta och läsa om mat. Ni ba no shit fatso att du gillar mat. Men jag måste faktiskt säga att jag tycker jag har en ganska hälsosam inställning till mat. Jag har inte alltid haft det, så jag vet hur det också kan vara. Jag går inte på några uttalade dieter men jag märker ju vad jag mår bra av att äta och inte bra av.

Två: Jag gillar böcker. Att läsa, att prata om, att möblerna med, att gosa med. Och lite att försöka skriva dom, men det känns mest som pain just nu.

Tre: Jag tycker om populärkultur och trender och vad det säger om vår tid och andra tider. Jag skulle säga att jag har ganska bra näsa för just det och vad som funkar i vilka sammanhang och hur man säljer in saker till olika målgrupper och om jag skulle orka leva med mig själv kunde jag tänka mig ett yrke som copywriter, men reklam känns som en ganska nasty business. Så nu manipulerar jag bara min omgivning som oavlönad hobby :)))))

Fyra: Jag tycker om rättvisa och gemenskap. Så länge jag får vara ifred.

5. Beskriv dig själv med fem ord.

Stal även Catzos idé om att fråga ens partner och här är Pärs fem ord om mig: rolig, klok, idérik, gnällig, söt. Jag håller till hundra procent med.

torsdag 9 februari 2017 - 23:43

Tjugo skitbra låtar

Efter att jag gett er en skitbra låt i förra inlägget (och lagat mat och ätit mat och faktiskt skrivit ett par rader och sen sovit en god stund på soffan) slog det mig att varför ger jag inte bara er en riktigt fet spellista inför helgen?!

16684622 10154507602014107 1394263126 n

HÄR är en riktigt fet spellista inför helgen. Det finns inte en endaste röd tråd genom listan, bara tjugo bangerz till låtar. Vi börjar lite mjukt med lite Whitney, lite Gunnar Wiklund och ökar tempot vartefter med till exempel The XX, Säkert! och Missy Elliott. Till sist avslutar vi med fest, det vill säga X-tina och Lil Kim :))))

Hoppas ni gillar't!

torsdag 9 februari 2017 - 16:06

Noll ord

Idag har jag skrivartorsdag men jag har inte skrivit ett ord. Fram till nu då. Först försvann största delen av förmiddagen i ett fikarus i skrivlyan (prinsessemlor! ny bebis! bra människor!) och sen hade jag lunchmöte (angående en grej som jag snart kan berätta) och sen har jag... Öh. Köpt fyra örngott på loppis, skrapat en fredagslott - på en torsdag!!! - och nu sitter jag här och skriver inte. Ska snart laga mat. Har en sprängande huvudvärk som börjar kännas misstänkt likt migrän. Brukar kunna ha det före mens.

Det tar emot att säga att det nog inte blir så mycket skrivet idag. Det tar emot för min skrivtid är så snäv, jag har aldrig så mycket tid jag skulle vilja ha. Jag har slutat ha tråkigt eller säga saker som att jag inte vet vad jag ska göra, för det finns alltid nåt att göra. Det finns alltid ett nytt stycke att skriva. Jag känner mig skyldig varje gång jag väljer nåt annat än att skriva, varje gång jag slösar en halvtimme på annat gnager det i mig. Och det gör jag ju ganska ofta. Så det gnager. Mest hela tiden.

Och här skulle jag kunna fortsätta gnälla om hur jobbigt det är men vet ni, nu när fingrarna hittat nån slags rytm så känns det inte så oöverkomlgit att skriva ett stycke eller två! Så nu tänker jag fan göra det så länge vattnet kokar upp och så länge migränen håller sig som ett hot på horisonten.

HAH, tack bloggen!!! Jag glömmer att den där ångesten brukar släppa så fort jag börjat. Och ursäkta för att ni serveras inlägg som inte är nåt annat än uppvärmning. Här är en skitbra låt som kompensation:

 

onsdag 8 februari 2017 - 21:36

I kylskåpet

Hej i vinterkylan! Visst är det knäppt hur vädret inte tycks kunna bestämma sig? Jag hade redan gått och sett dyster ut ett par veckor och sagt saker som "ja, det blir väl inte mer vinter än så här" och så svänger det och blir 15 grader kallare. Jaja, enough med väderpratet.

Idag tänkte jag visa er vad vi har hemma i kylskåpet + matskåp. Kul - tja, det återstår ju att se, men jag vet med mig själv i alla fall att jag alltid tjuvtittar i folks kylskåp och köksskåp om jag får chansen. Så nu erbjuder jag er en helt gratis tjuvtitt. Jag har försökt göra det så oregisserat som möjligt, alltså inte försöka framstå i bättre mat-dager än vad jag förtjänar.

16586520 10154504929164107 1695823135 o

Här är det då, vårt kylskåp. Ni ser ju själva ungefär vad som finns, jag kommer bara lyfta fram vissa varor.

16667251 10154504929184107 806288957 o

Som t ex den viktigaste hyllan - osthyllan. För tillfället Aura, parmesan, feta och halloumi. Plus tofu.

16586477 10154504988949107 1137454970 oOch under den  - senapshyllan. Eller ja, senap, Tartex, syltad ingefära och pesto-hyllan om man ska vara noga, men det är ju helt klart senapen som är dominant här. Jag ÄLSKAR senap, när den är god. Såna där diarrebruna litersflaskor gör mig kräksjuk. Ni kanske undrar - vad lägger man senap på som vegetarian? Ja, mackor mestadels. Det kanske låter lite äckligt, men senap på ostmackan är ????

16593804 10154504928744107 1697346821 o

Kaffegrädde!

16667125 10154504928724107 1758015804 o

Speaking of kaffe - vi har kaffet i kylskåpet. Nån sa för längesen att man ska ha det för att bla bla bla och sen dess har jag det. Närmare bestämt på den hylla som jag i huvudet tänker på som "frukosthyllan". Kaffe är för övrigt en av de (ganska få) varor jag aldrig tummar på eko-regeln med. Jag skulle gärna bara handla ekologiskt och jag väljer alltid eko när jag kan. Men man kan inte alltid fullt ut, ni vet hur det är. Ekonomi och utbud.

16650642 10154504929054107 1184278544 o

En ny falafelsort jag hittade idag som jag tänkte vi skulle äta imorgon.

16586860 10154504928729107 2036824725 o

En vara vi alltid, alltid, ALLTID har är fil. Jag vill inte veta vad som skulle hända om Pär inte fick sin filbunke på morgonen. De estniska burkarna är mina. Jag samlar på olika körsbärsyoghurtar, den här är helt okej.

16667415 10154504928714107 1753298650 o

Sojakorv! Det här är lyx, har sällan annat pålägg än ost (och senap då) hemma.

16650755 10154504929049107 205376824 o

Vi har ätit och druckit väldigt mycket ingefära den här vintern och det här är första vintern i kvinnominne som jag inte är konstant flunssig. Har inte haft feber en enda gång!!!! Coincidence? I think not. Dessutom är det ju gott i det mesta.

16667766 10154504988794107 66365197 o

Grönsakshyllorna. Pär är allergisk mot all frukt, så vi försöker äta mera grönsaker istället. Fast vi är ju också vegetarianer. Och människor, alla äter väl grönsaker inser jag nu. Jaja.

16593460 10154504929044107 2101795580 o2

Och så torrförrådet.

16651058 10154504928914107 341431674 oHögst upp hittar ni kolhydraterna. Pasta och ris och sånt. Och pärlcouscous! Det tänkte jag vi skulle äta imorgon med falafeln.

16593705 10154504928944107 771912920 oEn enorm mängd olika linser och bönor. Det här är kanske ryggraden i vår vardagsmat.

16651505 10154504928939107 1001596286 oTillsammans med en massa olika gryn och nötter och frön som jag har lagt i ett gäng glasburkar som var här när vi flyttade in. Fast okej - chiafröen till vänster har jag a l d r i g använt, köpt den BARA för att det var (är kanske ännu?) trendigt. Mn jag har förstått att man kan använda chia istället för ägg ibland när man bakar veganskt så vad ska jag inte hitta nåt att göra med dem.

16593636 10154504928919107 1752931495 o

Se där, en kunglig måltids två huvudingredienser. Knäckibröö och ärtsoppo. Ingen av oss är för övrigt glutenallergiska (tror jag) men det här är bara ett fittigt gott knäckebröd.

16586821 10154505058979107 1841339131 o

Och så i tredje skåpet - allt annat som blev kvar och inte används så ofta.

16651264 10154504928824107 1922365256 o

Typ Coco Pops. För övrigt enda flingorna jag nånsin äter.

16650804 10154504928794107 1538810211 o

En fulsnygg (och inte så god) konfektask från Tallinn. Bore nog slänga konfekten, den har legat där sen i juli.

16651578 10154504928789107 330283294 o

Den här hyllan ser ut att höra hemma i nån allmän sportstuga/föreninghus och det beror på att den till 80% består av saker vi fått (Juhlamokka, om nån undrar om min tidgare alltid ekokaffe-regel) och sånt som blev kvar från vårt bröllop (sockerbitar). Men det här chai latte-pulvret är faktiskt jättegott! Köpt på Punnitse & Säästä för så pass länge sen att jag hae glömt bort det och hittade det nu när jag skulle fota och blev jätteglad!

16650637 10154505058914107 1888484046 o

Min baklåda. Det vill säga socker och mjöl och sånt krafs.

16667741 10154504928814107 271462399 oOch så klart - Viola. Går inte att öppna ett skåp i detta hemmet utan att hon smiter in.

16586549 10154504929394107 2144475371 oFörutom dom tre huvudskåpen besåtr vårt matlager av en samling avocados och en för tillfället pga dålig kommunikation (vi handlade båda två bröd idag) överfull brödkorg...

16651083 10154504929364107 2096467069 o... en bricka med oljor och jordnötssmör och ägg...

16586833 10154505058809107 1369530904 o... ett överambitiöst kryddskåp...

16650975 10154504929399107 452761385 o

... och en massa lök because lök is life.

Det var det. Tror vi kanske skulle överleva en vecka eller två på maten här <- det här är ett ämne jag och Malin diskuterade härom veckan, att det finns en trygghet och antagligen en viss logik i att ha ett stort förråd med torrvaror och konserver, utifall att det skulle bli vulkanvinter eller nåt. Borde kanske bunkra upp med mera ärtsoppa.

Om ni visar era kylskåp (snälla) så länka så jag får se. Som sagt, I love me a tjuvtitt.

tisdag 7 februari 2017 - 17:35

Kulturkonsumenten

Den senaste tiden har jag

lyssnat på:

sakert daggdjur 1500px 1112x1112Säkert! s nya skiva Däggdjur. Jag älskar Annika Norlin och en gång var jag på en förfest där hon spelade skivor och jag stod i ett hörn och sög på en öl och tittade storögt på henne och vågade inte springa fram och krama henne vilket jag egentligen ville göra. Jag ångrar det djupt än idag. I alla fall så är hennes nya skiva bra (så klart) och i skrivande stund är vinylen på väg hem till oss. Okej, nu ljög jag. Den kom till posten idag men jag har inte orkat gå och hämta den än, för posten ligger på andra sidan stan nu för tiden och det är kallt och halt.

tittat på:

Parks and Recreation. Igen. Eller ja, jag är alltid på gång nånstans under de sju säsongerna, vet inte hur många gånger jag sett igenom serien. Parks & Rec är basically enda orsaken till varför jag fortfarande betalar min HBO Nordic-prenumeration, vet inte när senast jag skulle sett nåt annat där. Igår såg jag klart säsong sju, och nu ska Pär börja se på den med mig, eftersom jag är hundra på att han kommer att älska den. Annars har jag missbedömt hans karaktär och jag kommer kanske behöva skilja mig från honom.

För övrigt såg jag första delfinalen till svenska Mello i lördags och det var det värsta påsen skit jag sett, förutom Charlotte Perelli som var STOR HUMOR med sin "seriösa" gitarrlåt. Tycker SVT borde dra ihop Mello till max tre kvällar, skippa 80 % av bidragen (som den där Roadtrip-låten - VAD HAR JAG GJORT FÖR ATT FÖRTJÄNA SE DEN DYNGAN PÅ PRIMETIME?!) och liksom tagga ner lite. Jag älskar schlager och Eurovision men kom igen. 

läst:

aftonland2

Jag lyssnade klart Aftonland av Therese Bohman härom dagen och jag gillade den, men hade svårt att njuta av den helhjärtat pga att jag inte riktigt höll med i mycket som presenterades som huvudpersonens tankar och politik och jag inte kunde sluta fundera om det var författarens egna. Och så ska man ju inte tänka och man ska definitivt inte låta det överskugga en bra roman - vilket Aftonland ändå var.

14 svyle 30754357ee512872eab2

Och så håller jag som bäst på att läsa min kompis (eller ja, kompis och kompis -vi har träffats ett par gånger men det känns som att vi känner varandra för vi har så många gemensamma vänner så jag tänker säga kompis) Ylvas bok! Av nån anledning har jag svårt att säga titeln, det blir packa pappas kappsäck-effekt för mig, men Dödsdalsdansösen heter den. Har bara läst cirka hälften, men gillar den mycket!

Det var det.

fredag 3 februari 2017 - 19:08

Fredagspasta!

Jag och Pär har runt en tio olika paradrätter som vi äter med jämna mellanrum och mixar upp med nya saker. Denna pasta är en av paradrätterna och en favorit för att den är 1. enkel 2. snabb och 3. svingod. Perfekt alltså som fredagsmiddag när man är trött efter veckan men ändå vill ha nåt extra gött för att fira fredag. Fun fact: det är faktiskt den första maträtt jag nånsin gjorde åt Pär så man kan säga den är lite av vår maträtt :))))

Du behöver:

16522563 10154491296939107 296702518 n

Lök, vitlök, grädde, Aura-ost, röda linser och färsk pasta. Plus ett par grejer till. Linserna kan man byta ut mot champinjoner och det gör jag ibland när jag orkar hacka, meeeen det gjorde jag inte idag.

16506924 10154491296959107 1391005871 n

Koka upp pastavatten samtidigt som du steker den hackade löken och vitlöken på låg värme. När löken är mjuk och glansig häller du på några deciliter grädde, kanske tre...? Och använd snälla inte matlagningsgrädde because det är ingen vits att snåla på fettprocent när det gäller grädde. Eller ost. Speaking of ost - när grödden börjar se lite tjockare ut, smula ner en hel Auraost.

16507004 10154491296954107 1520317257 n

Skölj linserna i ett durkslag tills de slutar skumma. De blir lätt lite mushy om man häller i dem för tidigt i såsen så spara dem till sista minuterna. Använder du champinjoner ska de ner i pannan samtidigt som löken. Jag har även försökt använda bönor till såsen, men överraskande nog är det godare med linser.

16507795 10154491296984107 936105267 n

Samtidigt som linserna goes in klipper du ner en buske persilja. ELLER häller i en näve fryst persilja. Dessa frysta örter har verkligen gjort min matlagning 300% bättre, så himla enkelt att ha hemma. Speciellt fryst koriander är en lifesaver, man älskar ju det, men vem har färska örter hemma hela tiden?! Kanske nån med ett franskt lantkök eller whatevz, men inte jag. Därför är frysta örter = bäst.

16467001 10154491296999107 213830665 n

Koka pastan, gärna en minut eller halv mindre än vad paketet säger - överkokt pasta är det värsta jag vet. Häll av nyss nämnda pasta.

16522976 10154491296979107 1902676992 n

Det sista du gör med såsen är att swirla i en äggula. Det gör såsen sååå mycket krämigare. Men det ska verkligen vara det sista du gör, för du vill inte att gulan ska stelna.

15683136 10154491296944107 1418129171 n

Kan vara bra att servera nåt grönt till det eftersom den här maträtten innehåller noll krisp annars. Jag orakr sällan göra sallad for realz men broccoli är bra, haricot verts är också gott till.

16522761 10154491297004107 1731453076 n

Sen är det bara att äta. Serveras med fördel med fredagscokisen. Det är inte en rätt som gör sig bra på bild, men desto bättre i magen.

Nu tar jag fredag på riktigt. Adios amigos!