Rätten att gnälla

torsdag 30 mars 2017 - 19:37 | 6 Kommentarer

För ett par dagar sen hade lokaltidningen en rubrik som inte bara verkat ha chockat många, utan nästan skakat om grundvalarna för en del. Jakobstadsborna är missnöjda med sin hemkommun.

Dramatisk paus.

Det här är ju skandalöst tänkte många. Hemska saker tänkte andra. Men det var inte det att Jeppis skulle vara hemskt på nåt sätt som upprörde folk. Det var det att folk täcktes klaga!

Hela veckan har jag läst insändare, blogginlägg och facebookstatusar om att det är så "typiskt" Jakobstadsborna att vara missnöjda med "allt". Att det alltid ska gnällas så jää-ävla mycket. Och det finns ju så mycket att glädja över! Jag håller med i att det finns mycket bra saker med Jeppis. Ett fint bibliotek. Brett kulturutbud. Mycket pizza. Fäboda. Jag skulle inte kalla mig själv en missnöjd Jakobstadbo. Eller skulle jag?

Det här med att gnälla eller klaga har nästan blivit en dödssynd idag. Istället ska man "tänka positivt" och "fokusera på det goda" hela tiden. Så klart jag också tycker det är viktigt att vara tacksam, men jag tycker det är precis lika viktigt att gnälla på det som är fel. Jag vill spy över den här den-goda-stämningen-framför-allt-mentaliteten som råder, inte bara i den här frågan, utan överlag. Det är att skuldbelägga den som ser fel och påpekar dem. Ofta hörs också argument som "men gör nåt åt saken om det är så dåligt då". Som om alla hade samma förutsättningar och möjligheter att påverka. Bitch please. För många är gnället den enda makt de har.

När det kommer till Jeppis så tycker jag det finns två städer. Det finns den främre "Lilla Stockholm"-staden som är glad och pastellfärgad och så finns det en annan dystrare variant, där hopplösheten kan kännas lamslående. Det går inte att säga var gränsen går mellan de två sidorna av stan. Den går inte mellan språken, den går inte vid tågspåret, den går inte spikrakt. Men den finns där. Det handlar i nån mån om klass. Som det alltid gör. Är jag en missnöjd Jakobstadbo? Inte i grunden, men jag blir det. Jag blir missnöjd med min stad när den ena sidan inte bara verkar ignorera den andra, utan också tysta ner den.

Att du är nöjd med din hemstad betyder inte att din granne är det. Man hjälper ingen genom att påpeka allt man själv tycker är bra. Man hjälper genom att lyssna och försöka förstå och kanske gemensamt hitta nån lösning. Klart det finns gnäll utan orsak (se topplista i slutet) men att avfärda klagomål och missnöje utan att åtminstone försöka se till orsakerna bakom och hänvisa till hur nöjd man själv är, det är bara bajs. Inga stora samhälleliga förändringar har skett bara med hjälp av positivt tänkande, det har alltid börjat med en hel del - just det - gnäll.

 

 

Topp tre saker som aldrig varit ett problem som det historiskt gnällts mest på  :
1) invandrare som kommer hit och tar våra jobb
2) att jämställdheten har gått för långt
3) dagens ungdom

6

Kommentarer

 • Patrik

  30.03.2017 20:37 (6 månader sen)

  Right on the money.

  • Ellen Strömberg

   09.04.2017 18:30 (6 månader sen)

   tack tack!


 • linnea p.

  30.03.2017 20:49 (6 månader sen)

  Hihi ja, great minds! (Sa hon ödmjukt.) Du är mitt i prick som vanligt. Kan som vanligt varken säga emot eller bidra, kommenterar bara för att nicka ivrigt. Det där om gnäll är förresten min favoritsak att säga om feminismens dito, att vi har MYCKET att tacka den starka gnälltraditionen inom rörelsen för. Mer gnäll åt folket! Har förresten nån slags O- eller Q-plan att öppna en bar som heter "Meet & Whine". För att jag såg en "Meat & Wine" i Tallinn, och min skulle inte servera kött men DEFINITIVT vin och små gnällvänliga vrår. Kanske är det Jeppis jag borde sikta in mig på då.

  • Ellen Strömberg

   09.04.2017 18:30 (6 månader sen)

   jag skulle vara stammisen på den barn som sitter vid disken i ur och skur!


 • Julia

  30.03.2017 23:35 (6 månader sen)

  Ja satan va provocera ja har blivi åv all statusa som tycker att man int ska gnäll. Vejt int hu undersökningen gjorts men tror ju int att folk e missnöjd bara pga att man ex måst betal för parkering utan kanski he har att gö me ex. utanförskap. Fatar int hu folk kan va så ego så din int fatar att andra kan känn missnöje bara fö att de själv har gångavstånd ti jobbi o tar del av jeppis rika kulturliv. O halder helt me om att he ti viss del handlar om klass. Mvh. lättprovocerad o missnöjd mänkiska överlag.

  • Ellen Strömberg

   09.04.2017 18:29 (6 månader sen)

   lolololololol


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.