Sunday roast

söndag 30 juli 2017 - 18:48 | 3 Kommentarer

Hej hej! Vi mårar åpå som det heter här i nya lägenheten. Igår städade jag ut det allra, allra sista ur gamla lägenheten. Det var svettigt och lite sorgligt. Nu var det kapitlet över.

En av de bästa grejerna med vårt nya kapitel och lägenhet är köket. Arbetsytor! Den redan omtalade diskmaskinen! Diskbänk i normal höjd! Jag har knappt lagat nån mat alls nu i sommar pga flyttstök, men idag slog jag på stort pga lite mindre flyttstök och mycket bättre kök och gjorde söndagsstek. Vegetarisk sån ofc.

Har förstått att helstekt (eller helgrillad) blomkål är det nya svarta och trendkänslig som jag är måste jag ju pröva. Och nu har jag prövat och nu kan jag säga att det är JÄTTEGOTT. Så här gjorde jag:

Jag tog ett lagom stort blomkålshuvud och ansade bort de gröna bladen och lite av stammen. La hela hövet i en ugnsform och smetade smör (och lite olja) på det. Skar upp en lök lite grovt och slängde i några vitlöksklyftor med skal och allt i formen. Saltade och pepprade efter behag. Skjutsade in formen i en 200 grader varm ugn. Lät stå där i 10-12 minuter. Tog ut, smetade lite mer smör över, kom på att jag hade en burk timjan i kryddskåpet, timjan:ade blomkålen lite beräknade slarvigt och satte tillbaka skiten i ugnen som jag nu sänkt till 150. Sen tog det bara 40 minuter och så tadaa! hade vi värsta söndagsmiddagen på bordet.IMG 3069

Det rustika i att ugnsbaka grönsaker hela och vitlöksklyftorna och det gör dessutom att man känner sig så där trevligt "franskt lantkök"-ig vilket alltid får räknas som bonus. Om du inte är dödligt allergisk mot vitlök, glöm inte de oskalade V-klyftorna!!! Innehållet i dom blir nämligen helt ljuvligt mjukt och krämigt och milt och gör sig tämligen bra tillsammmans med potatisen och getosten som du serverar tillsammans med blomkålssteken.

3

Kommentarer

 • Ingela

  30.07.2017 19:04 (3 månader sen)

  Himmel (autocorrect ändrade himmel till Gunnel) så gott det där låter! Älskar blomkål!

  • Ellen Strömberg

   21.08.2017 21:19 (2 månader sen)

   Blomkål är bäst! Går ju att göra vad som helst av det!


 • Frida

  30.07.2017 20:05 (3 månader sen)

  Woooow!!! Så nästa grej att pröva!!!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.