Visa alla inlägg skrivna november 2015

onsdag 25 november 2015 - 08:30

Ett underbart kaos

Vi hade tvådagars workshop med gänget som ska göra "Pippi Långstrump" i vår.
Vi började med att läsa manuset tillsammans. Regissören Agneta ville höra olika skådespelare läsa olika roller. Jag har inte varit med om det tidigare, men det var sjukt roligt att höra 4 olika Prusiluskor.

Sen var det dags att börja jobba på scenen. Först läste vi ett sjok ur pjäsen, bara för att veta ungefär handling. Sen delade Agneta ut roller: "Nu får Kajsa spela Herr Nilsson och Dennis får göra Prusiluskan. Har Jonas gjort Kling tidigare tillsammans med Jakob?". Och sen improviserade vi det sjoket. Agneta ropade ut instruktioner: "var mera nervös Jonas!" eller "Mera fart på Kling & Klang". När vi kommit igenom scenen så kanske rollerna kastades om och så gjorde samma sjok igen ett per gånger. Om och om igen.

Det kommer ganska ofta mycket bra ideér när man improviserar. Alla bara gör och handlar på instinkt. Det gäller att kunna samarbeta och vara lyhörd för vad de andra håller på med. Att planera är lönlöst, dvs försöka göra nåt smart eller roligt. Det gäller att bygga vidare på vad de andra gör och säger. Även om det inte kanske är något som man själv hade tänkt följa så är det bara att haka på. Bejaka den andres idé och gör vad som först kommer in i huvudet, gör det som är uppenbart.

Alla fick prova på nästan alla roller, från Prusiluskan till Lilla gubben till starke Adolf. Min absoluta favorit att göra var Prusiluskan. Vad vi alla gör för roller får vi veta först i januari. Vilken är din favoritfigur i pippivärlden?

fredag 20 november 2015 - 00:00

Jag tycker om att sjunga

Jag är ingen van sångare så det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot teaterns julkonsert. Det är ett par år sen jag var med senast. Och för att utmana mig själv (eller att plåga) så lovade jag dessutom att spela gitarr samtidigt.

Det är lite av en dröm att få stå med gitarren på scen och sjunga. Tänk att det tagit så länge innan jag vågat ta steget ut och bara göra det? Vad kan hända liksom? Sjunga lite falskt här och klumpigt ackord där. Det är inte så farligt. Det är det enda negativa som kan hända.

Idag var jag ÄNTLIGEN på sånglektion med Markus. Jag har "harvat" på själv med julsånger sen oktober, stackars grannar :) Det är intressant hur mycket en sånglärare kan hjälpa en att komma vidare. Han gav förslag att sjung på det här sättet eller såhär, tänk på det och det. Varje gång jag sjungit sången så kom han med nya förslag, t.ex. "du spänner för mycket, slappna av.".

 

IMG 1791Ibland blir det nördigt på lektionerna. "Det är rattle!"

 

Nu med två veckor kvar har jag gått in i en fas som jag kallar "ångestfasen", så är det alltid före en premiär. "Är det här bra? Duger det? Nä vi skiter i det..". Till stor del beror det på att jag n ä s t a n kan det jag ska göra, men inte tillräckligt bra, och så börjar jag tvivla. Det är toksvårt att ta sig ur det på egen hand. Ett bra sätt är att öva öva öva, så jag blir så säker på min grej att det inte GÅR att tvivla.

 

IMG 1792Skönsjungande herrar