Visa alla inlägg skrivna november 2016

tisdag 29 november 2016 - 17:03

Fjärde premiären

Ikväll sparkar vi igång höstens fjärde och sista premiär: Julkonsert med Lytts och vänner Det har varit en intensiv höst på teatern. Direkt efter maskeradmordets premiär satte vi igång med julkonsertsrepetitioner. Jag har ju nog själv övat in min låt här hemma, Men det ska övas in stämmor åt andras sånger och lösa olika praktiska saker också. Och så blir det helt annorlunda att stå där på scenen med full orkester bakom sig och bra ljudåtergivning jömfört med att stå i vardagsrummet och skråla med en hårborste i handen. IMG 4365IMG 4368IMG 4370IMG 2

fredag 18 november 2016 - 15:29

Premiär!

15039693 1136657766390227 7228788555833819263 o

Ikväll har vi premiär med Maskeradmordet. Förutom att det är premiär så är den här föreställningen speciell på två andra sätt. Det ena är att vi har gjort den själva, det är inget köpt manus utan allt är gjort av arbetsgruppen. Och det andra är att det är min TUSENDE föreställning på Wasa teater. Tänk att det råkar bli så att det dessutom är en premiär.
Vi kanske ses senare ikväll?

15110967 1136658403056830 5924782094944006436 o

15129665 1136657876390216 7035292968180961914 o

15138533 1136657679723569 2338340086129244514 o

Alla bilder tagna av Frank A Unger/Wasa Teater

fredag 11 november 2016 - 23:46

Happy happy joy joy

Denna veckas nyhetsflöde har varit allt annat än muntert sen Trump vann presidentvalet i USA. Det har varit så överflödat med Trumpskrivelser att jag nästan missat ett par riktiga ljusglimtar. Synd vore det om det hände!

Det är så att jag blir sjukt glad när det går bra för någon jag känner. Det kan vara allt från nytt jobb, studieplats, hitta pengar på gatan eller sätta PB i knäböj. Vad som helst men glädjen smittar av sig.

 

Här kommer 5 saker från denna vecka som gjort mig superduperglad.

event media banner lrg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofie Lybäck har jobbat många gånger på Wasa teater och jag har haft nöjet att stå på scenen med henne ett par gånger. Hon jobbar STENHÅRT och är tokduktig. Så släpps nyheten om att hon är med i en Engelsk uppsättning av La Strada och ska turnera i England och slutligen spela 6 veckor på WEST END! Helt fantastiskt!

http://mytheatremates.com/news-oscar-winning-fellini-film-la-strada-gets-musical-
stage-premiere/

14856016 653812838114926 1870127927111006046 o

Jennie Von Storbacka släppte en ny singel, New Orleans. Den har en rytm och en melodislinga som är så jäkla medryckande! Ovanpå den ligger Jennies sång som balsam för öronen.

Lyssna här  https://open.spotify.com/album/6OfQ2thPhEHX1k4wADB5OF

 

cropVLBLOT 870724Pressbild

Patrick Jern har stått för de roligaste mellansnacken jag hört från ett bröllopsband (The Siewert Öholm Experience). Förutom det att han är en rolig och helskön typ får han också ESSM Award of Excellence för att vara den kunnigaste forskaren i europa inom sexualhälsa. Priset ges till en läkare eller forskare, som är under 40 år gammal, och som har gjort exceptionella framsteg i forskningen inom sexualmedicin. HEJA PUTTE!

http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/121704

K3 6516Foto: Frank A Unger / Wasa Teater

Pleppo har premiär på Wasa Teater ikväll. 10.000 förhandssålda biljetter. Åt det säger jag bara: WOW! Och Ted & Kaj är så otroligt skickliga på det de gör, det är ett nöje att betrakta deras show. Man kan inte göra annat än gilla dom. Sen att de är fantastiskt fina människor skadar ju inte heller. Hurra för Pleppo! Ikväll går jag på premiären och gottar mig.

 

K3 6249Foto: Frank A Unger / Wasa Teater

Som grädde på moset så hade vi igår kväll vår tredje provpublik med Maskeradmordet. Det är så skönt att äntligen få lite publik att agera med, när det nu en gång innehåller interaktiva element. Efter föreställningen hade vi feedback tillsammans med de som varit och kollat. Det är så viktigt att få information om vad som fungerar och vad som borde förbättras eller förtydligas. Idag har vi första förberedande genrep på dagen. Det är sista gången vi kör utan publik. Efter det är det premiärvecka och premiär på fredag. Teatern har förresten en premiärbiljettstävling, kolla in den här: http://www.wasateater.fi/premiartavling/

 

Kan man vara annat än glad när det går så bra för människor i ens omgivning? 
Brukar du bli glad för dina vänner & bekantas framgångar och glädjeämnen? 

 

måndag 7 november 2016 - 00:30

Krashlandning i kulisserna

Jag fortsätter ett tag till på memory lane.  

I "En julsaga" spelade jag nuvarande julens ande. Jag gick på specialgjorda styltor och hade en grön dräkt i sammet som såg ut som en enorm klänning. Styltorna var gjorda så att jag kunde stå stilla på ett ställe utan att "trampa runt" som man annars gör när man går på styltor. En föreställning när jag och Scrooge (Pekka Sonck) traskade runt på scenen rämnade ena styltan och jag rasade rakt ut i kulisserna. Och styltorna som satt fast i mina fötter gjorde att jag fick åla den sista biten bort från scenen. Tyst var jag inte heller, jag gapskrattade åt eländet.

giphy 3

Väl i kulisserna fick jag panikhjälp att få av styltorna och vi såg att den ena hade rämnat på mitten och var oanvändbar. OCH, hade jag gått in på scen då så hade alla i publiken haft full insyn på mina kalsonger. Det var nämligen en så varm dräkt att jag hade bara kalsonger och dräkten hade gått sönder mitt frampå i midjehöjd i en ca 50 cm lång vågrät reva som blottade allt. Sekunderna tickade och Fia från sminket rev åt sig en rulle silvertejp och snörpte ihop hela revan på insidan och tejpade runt ett par varv. Perfekt! Nu hade jag istället för en reva i grenen en STOR BULA där istället. Just snygg familjeföreställning, eller hur?! Sticket för min entré kom så det var bara att gå in lite ihopböjd så att inte bulan skulle vara så hemskt iögonfallande. Nära ögat på många sätt, men vi kom i mål med föreställningen. Tjolahopp!

giphy 4

fredag 4 november 2016 - 00:54

Top-3 Snabba byten

Det är inte länge kvar tills jag spelar min tusende föreställning på Wasa teater. Och det har hunnit hända så mycket under de tio år jag jobbat där. Så som en sorts historikföljetong tänkte jag lyfta fram olika saker som jag varit med om hittills.

Snabba byten: En del tycker det är stressigt, jag diggar dom. Det är kul och en del av teaterns magi. Du vet när man sitter i publiken och tänker "Vänta nu, var det där samma typ som...nyss..". Men fastän det ser så lätt och snabbt ut så ligger det väldigt mycket jobb bakom. Det viktigaste är det att man inte kan göra snabba byten ensam. Det går till en viss grad men ska det vara toksnabbt så behöver man hjälp att få av och på kläder. Oftast är det Fia och/eller Anna från sminket som hjälper till under föreställning. Utan dom två skulle det aldrig gå att göra så snabba byten som vi gör.


Vi repeterar och förbättrar och gör om tills bytet går så snabbt som det ska. Det kräver att man tar det lugnt och inte stressar. Gör man det så blir det kaos. Här kommer mina top-3 i nabba byten

Den magre - Peer Gynt

2008.01.25 DSCF5992

Är jag helt ärlig så börjar minnet svika litet kring det här bytet. Men det var ett riktigt snabbt och ganska komplicerat byte. Jag skulle sminkas helvit & mörk runt ögonen, få kontaktlins i ena ögat, sätta på svart kostym, en vanlig sko och en "bockfot" som var fäst på vaden med kardborreband.

Såhär gjorde vi (tror jag):
När jag kom av scenen stod Anna och höll uppe byxorna så det bara var att stiga i, de byxor jag hade på från förra scenen var under de nya. Fia höll uppe min svarta polo som jag dök in i. Sen satte jag mig.

Samtidigt som Anna höll i ena skon på golvet så satte Fia i en kontaktlins i ena ögat. Jag fick hålla ögat öppet med händerna så att hon fick trycka dit linsen så snabbt som möjligt. När linsen var i började både Fia och Anna sminka hela huvudet med vitt.

Ungefär halvvägs i vitsminkandet började en av dom på med ögonbryn och ögon medan den andra sminkade klart med vit färg. När huvudet var helvitt limmade Anna på lösskägg och hjälpte mig att få på bockfoten och alla kardborreband på benet. Allt blev klart ungefär samtidigt och tog ett par minuter.

Det man kan tänka på är att om det är smink eller micktejpning under bytet så går det inte att titta åt en massa håll och böja huvudet hit och dit. Man måste hålla huvudet stilla. Så hela påklädningen i det här bytet gjordes med huvudet på samma ställe. Som en höna ungefär.

giphy

 

Lilla gubben till Fru Prysselius - Pippi Långstrump

resizedimage667999 K3 0581Foto: Frank A-Unger

Totalt var det tre stycken som gjorde det här bytet möjligt. Scenteknikern Micke, Fia eller Anna från sminket och Ina från syateljén. Det var förberett på så sätt att under lilla gubbendräkten hade jag hela fru Prysselius dräkt förutom glasögon, peruk och hatt. Lilla gubbens dräkt var dessutom gjord så att det var kardborreband o blixtlås i ryggen och två blixtlås på insidan av benen så jag kunde inte göra något själv åt den medan jag sprang till dem som hjälpte mig.

Såhär gjorde vi:
Direkt jag var utom synhåll från publiken tog jag av lilla gubbens huvud och gav åt scenteknikern Micke.
Sen hände tre saker nästan samtidigt: Jag drog av lilla gubbens huva (som satt fast i dräkten), någon öppnade alla kardborreband i ryggen på dräkten och lyfte bort svansen ur en svansficka på ryggen och någon tog tag i ärmarna och drog dräkten neråt.

När mina händer var fria tog jag glasögon och hatt från en hylla och tog på dom. Anna eller Fia öppnade bendragkedjorna samtidigt som jag "trampade loss" ur dräkten när de som hjälpte till dragit ner den till vristerna på mig. Ena benet fastnade alltid så vi hade en sån deal att de höll fast dräkten mot marken och jag fick bara rycka till medan jag gick in på scen. Ett par gånger var det nog nära att jag skulle haft med extra folk in på scenen.

Komplicerat? Kolla in här, vid ca 4:40 står jag och bugar som lilla gubben, ett par sekunder kommer bytet. Blinka inte ;)

Edit: Ina påminde mig om dragkedjorna i ryggen, i benen och svansen

 

Prinsens vän till Askungens pappa - Askungen

14 svyle 1676265331d35f8bdffFoto: Frank A. Unger

Egentligen var det här ett "lätt" byte. Jag hade nästan hela pappadräkten under prinsvännens dräkt. Det roliga med det här bytet är att jag hade sista repliken i ena scenen och första i nästa scen. Så det var supersnabbt!

Såhär gjorde vi:
Direkt jag kom av scenen drog Anna av jackan och jag drog av byxorna som jag hade ovanpå pappadräkten. Sen höll Anna upp pappans väst som jag tog på. Medan jag knäppte knapparna(tryckknäppen) i den fixade Anna ny frisyr(!) åt mig, jag vet inte hur hon bar sig åt men jag hade alltid håret i skick ;)

 

Där var min lista på de tre snabbaste byten jag gjort på Wasa Teater. En intressant sak är att när vi gör bytet första gången så tror jag aldrig att det ska gå. Men med övning och justeringar så mitt i allt så går bytet nästan för snabbt.

 

Fem tips för att göra snabba byten.

  • Det är onödigt att stressa. Arbeta snabbt och metodiskt.

  • Preparera bytet genom ställa fram saker i den ordning de ska tas på.

  • Kardborreband istället för knappar och dragkedjor.

  • Gummiband i skorna istället för skosnören

  • Kläderna ska göras så att de åker snabbt på och av.