onsdag 22 juni 2016 - 23:37

Top-5 Bio-önskelista

Läste på Vasabladet att Gloria förnyas från grunden. Jag har inte varit på Bio på ett bra tag men ändå blir jag förväntansfull. Vad kommer de att göra?

Här är min top-5 önskelista på förändringar:

1. Bredare säten och mera benutrymme

"Alla säten kommer att bli bredare och man kommer att ha redigt med utrymme. Vi bygger VIP-platser och man kan även vänta sig andra trevliga överraskningar.."
Äntligen bredare säten! Det har varit så kämpigt vintertid att sitta och svettas med alla tillbehör. En överstor fjällrävenparka i famnen, popcorn och läsk och samtidigt armbågskriga med grannen.
Och VIP-platserna får mig att tänka på när vi var på bio i Thailand. Där fanns fästmanssoffor att sitta i, såna där man kunde fälla upp stöd för benen. HALLELUJA om vi får såna till Vasa. Det var så skönt att få sitta riktigt bekvämt och se på film.

mg 6923

2. Lägre ljudnivå

Ibland har det varit så mycket ljud på att jag funderat på att gå ut, REDAN I REKLAMEN. Varför måste det vara så äckligt högt ljud på? Jag hoppas att de gör något åt akustiken och ljudåtergivningen så de inte behöver ha på så högt.

3. Narikka

Det finns garderob i aulan men det känns otryggt att hänga av sig allt där. Jag har aldrig sett någon form av övervakning där, har du? Det känns inte säkert att hänga av sig ytterkläderna där. Är de kvar när filmen är slut?

4. Klassiska filmer

En gång i halvåret eller så. Tänk att få se The Shining på bio! Eller Platoon, Full metal jacket, Spinal Tap eller varför inte tre första Indiana Jones filmerna? Och varför begränsa sig till filmklassiker? Konserter!

CLOCKWORK ORANGE

5. Färskt poppade popcorn

Nu som då har jag fått popcorn som varit lite sådär. Det känns som rysk roulette att plocka åt sig ett tråg ur dedär värmeskåpen. Sälj istället en plasthink som innehåller gratis påfyllningar för hela året. Så får man ha med sig hinken och få färska popcorn skyfflade i hinken. Mindre skräp dessutom? DO IT!

Hur ser din bioönskelista ut?

3020051 poster 1280 popcorn

onsdag 20 april 2016 - 08:12

Föreställningsförberedelse

Nu när vi spelat ett tag så har föreställningsrutinerna lagt sig på plats. Jag kommer till teatern 1½ timme före föreställningen och börjar på med mitt. Här är listan jag betar av:

 • Koka kaffe (om "kaffetannän" värker).
 • Hämta kläder från syateljen som varit på tvätt.
 • Raka mig, om det behövs.
 • Byt till underställ.
 • Sminka.
 • Gå upp till scenen, sätt alla saker och kläder är på plats, fyll på mina vattenflaskor.
 • Värm upp.
 • Hämta mygga/mikrofon + sändare från tekniken.
 • Gå till sminket, myggan tejpas & peruken på.
 • Scenkläder på.
 • Röstuppvärmning + soundcheck.
 • 15 minuter kvar till föreställning, ät en frukt och drick kaffe.

 

Här har jag gjort en sminktimelapse.

 

 

Förresten, ett tillägg angående brandlarmet i lördags. Från att vi avbröt föreställningen tills vi körde igång igen gick det endast 17 minuter! Alltså 270 personer ut på gatan, vänta på klartecken av brandkår och in igen på 17 minuter. Det är snabbt!

söndag 24 januari 2016 - 23:09

Trailerfilmning

Jonas Bergqvist Sevendays DSCF2765

Igår filmade vi material till en trailer för Ernst underbar. Det var första gången jag fick testa videofunktionen på min Nikon D750. Överlag är jag väldigt nöjd. På de kameror jag haft tidigare har jag saknat möjligheten att kunna styra ISO, slutartid och bländare helt manuellt. Dessutom finns också ingång för mikrofon och utgång för hörlurar så det går att höra om allt fungerar som det ska. Tyvärr är pre-ampen i kameran inte så bra så ljudet blev lite väl brusigt. Vi får se om teaterns ljudmaestro Dennis kan göra något åt saken. I fortsättningen ska jag nog banda ljud skillt och försöka få mikrofonen närmare de som pratar för att minska bruset.

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1043 1

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1047 1

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1050 1 2

 Som ljuskälla använde jag 2 st hot-lights som jag riktade genom ett transparent paraply för att ge lite mjukare ljus. Jag hade glömt ett stativ hemma så det blev en djungellösning med paraplyet. Jag använde en av Franks studioblixtar som stativ istället (sorry Frank). Paraplyet stod ca 1.5 m från skådespelarna. Kamerainställningarna var: ISO 320, f3.5 och 1/100s

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1051 1

Nu i veckan ska vi banda en trailer till med andra skådespelare. Vi har ett koncept men inte så mycket till manus. Kameran får rulla och så kör vi, det brukar funka bäst så ;)

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1045 1

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1046 3

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1054 1

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1052 1

Visst sa jag förresten att jag är en kameranörd? :)