torsdag 25 februari 2016 - 11:27

Skvallret på teatern

På alla scener på teatern finns det mikrofoner som är på hela tiden. Alla är kopplade till ett högtalarsystem som finns i princip överallt i huset. Hela systemet kallas för "skvallret". Det finns till för att man i t.ex. logerna eller i sminket kan höra hur långt det gått av föreställningen och om en entre närmar sig. Ibland bjuds det på guldkorn när någon eller några rockar loss på scen före repetition.

 

Eero & Dennis

fredag 5 februari 2016 - 06:00

En dag med variation

Igår hade jag en minst sagt varierande arbetsdag. Först intervjuades vi av Vasabladet om nystarten av Ernst Underbar eller EUB som den också heter. Patrik Back kom till teatern och pratade med ett par av oss som är med i föreställningen. Det var en väldigt avslappnad intervju med många skratt och EUB minnen. Vi pratade t.ex. lite om sketchen där jag spelade Patrik, recensenternas julfestkryssning hette den :) I helgen eller i början på nästa vecka publiceras intervjun. 

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1127Patrik

 

Efter intervjun var det bara att hoppa upp på scenen och värma upp rösten. När vi var varma i kläderna bandade vi olika bakgrundssånger och stämmor till Pippi tillsammans med teaterns ljudmästare Dennis och föreställningens musiker Eero. Jag har ingen aning om hur det blir att låta sen för vi sjöng in så många olika versioner och i olika lägen. Antagligen blir det helt annorlunda och 1000 gånger bättre än vad jag kan föreställa sig.

Sen bandade vi lite galnare saker som sorl som ska vara på ett torg. Vi stod lite var för sig på olika platser i rummet och pratade strunt lågmält. Och så fick vi göra säljversioner enskilt där vi sålde våra marknadsprodukter. Bara att öppna käften och låta allt som kommer i huvudet om (i mitt fall) bullar och bröd. :)

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1110Eero

 

När alla röster var bandade blev det mycket tuffare tag, två timmar akrobatikträning. Som stor karl gör man egentligen inte så mycket akrobatik i sig. Kullerbyttor och hjulningar ja, men när det blir avancerat är det nog jag som lyfter och blir påklättrad. På kvällen ömmar det i lår, axlar och armar efter ett sånt pass. Vi hittade i alla fall många roliga akrobatiktrick och lyft som vi kan göra i ett större nummer. Jag hoppas bara att min kondition hinner bli bättre tills premiären för att dansa, lyfta och sjunga samtidigt är SJUKT tungt. Börjar man slappa kan det dessutom bli farligt i akrobatiknummer. 

 

Jonas Bergqvist Sevendays JBQ 1150Jag och Liv pjasar litet (Foto: Dennis Hansson med min kamera)

 

På kvällen fick jag träna på att vara Fru Prysselius hela passet. Det var definitivt lugnare än dagspasset :) Idag har vi "vanligt" rep och sen föreställning på kvällen. 

tisdag 8 december 2015 - 08:38

Julkonsertsgenrep

img 1872

 

Snart är det premiär för Julkonsert med Lytts och vänner. Nu putsar vi bara på det sista innan vi slår upp dörrarna. Fy vad spännande, Whoop Whoop!

fredag 20 november 2015 - 00:00

Jag tycker om att sjunga

Jag är ingen van sångare så det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot teaterns julkonsert. Det är ett par år sen jag var med senast. Och för att utmana mig själv (eller att plåga) så lovade jag dessutom att spela gitarr samtidigt.

Det är lite av en dröm att få stå med gitarren på scen och sjunga. Tänk att det tagit så länge innan jag vågat ta steget ut och bara göra det? Vad kan hända liksom? Sjunga lite falskt här och klumpigt ackord där. Det är inte så farligt. Det är det enda negativa som kan hända.

Idag var jag ÄNTLIGEN på sånglektion med Markus. Jag har "harvat" på själv med julsånger sen oktober, stackars grannar :) Det är intressant hur mycket en sånglärare kan hjälpa en att komma vidare. Han gav förslag att sjung på det här sättet eller såhär, tänk på det och det. Varje gång jag sjungit sången så kom han med nya förslag, t.ex. "du spänner för mycket, slappna av.".

 

IMG 1791Ibland blir det nördigt på lektionerna. "Det är rattle!"

 

Nu med två veckor kvar har jag gått in i en fas som jag kallar "ångestfasen", så är det alltid före en premiär. "Är det här bra? Duger det? Nä vi skiter i det..". Till stor del beror det på att jag n ä s t a n kan det jag ska göra, men inte tillräckligt bra, och så börjar jag tvivla. Det är toksvårt att ta sig ur det på egen hand. Ett bra sätt är att öva öva öva, så jag blir så säker på min grej att det inte GÅR att tvivla.

 

IMG 1792Skönsjungande herrar