tisdag 26 september 2017 - 12:23

Titta in i min Bullet Journal.

När jag var yngre så skrev jag dagböcker på löpande band. Jag filosoferade, ritade, skrev hemlisar och listade alla snygga pojkar. Sen startade jag en blogg, och att skriva dagböcker har hamnat i glömskan. Tills Juli månad i år, då jag började min första Bullet Journal.

 

Hade hört om konceptet men tyckte det lät så himla invecklat. Och tråkigt. Varför funkar det bara inte att använda en vanlig kalender? Nå, saken är den att jag provat på konceptet "perus kalender", och har aldrig hållit mig till den. Första månaderna har jag varit inspirerad och sen har den lämnat tom. Det har känts som att det är för många ramar att hålla sig efter, och som den rebell jag är passar det inte. Vissa dagar vill jag ju inte skriva något, medan andra dagar har jag inte stopp på pennan.

Därför provade jag Bujo och fastande på en gång. Jag började med ett vanligt rutigt häfte för 90 cent, men den var inte lika hållbar som jag önskat & papperskvaliteten var inget att hänga i granen.

 

Så till min födelsedag fick jag en Leuchtturm1917 av Fredrik, och jag har varit sysselsatt sen dess. Jag skriver om allt från himmel och jord, samt planerar mitt liv så det ska gå runt.

 

BulletJournal 1

 

Det här är vad jag använder för att kunna bujo. Som jag skrev tidigare så behöver du egentligen inget mer än ett vanligt häfte och en penna, men jag vill ha färg i tillvaron och köpte en guldig penal fylld med godheter.

 

Ovanför min Bullet Journal ser du mina absoluta favoritpennor. Faber-Casetell i storleken S, M, F och B. Min favorit av dem är S, som jag använder till att skriva med. F och M är bra när man planerar (som du får se lite längre ner) och B när man gör snygga rubriker.

Ingen av de pennor jag använt har blött igenom pappet i min Leuchtturm1917. Det "ghostar" lite ibland om jag fyller i stort och mycket svart, men det gör det på vilket papper som helst.

 

BulletJournal 2

 

Varför ville jag ha just en Leuchtturm1917? Nå, av olika orsaker. 

1. Det är 249 numrerade sidor, vilket är behändigt.

2. Sidorna kan man få prickade, vilket jag älskar. 

3. Den har en hård och tålig pärm, med band som håller fast boken.

4. Längst bak finns en ficka att spara lappar och bilder i.

5. Två bokband så man kan hålla koll på vissa saker.

6. Färdigt index för en att fylla i. (kan visare i ett annat blogginlägg hur jag fyller i den) 

7. Den finns i flera olika färger. Tyvärr så var min favoritfärg (turkos) slutsåld, och skulle komma ny upplaga i oktober, så jag valde min nästbästa färg. Orange. 

8. Efter att ha sett på tusentals youtube-videos kom jag fram till att det är den boken jag behöver.

 

Det går att köpa i vissa bokaffärer (dock hittade jag ingen i Vasa?!) och från nätet. Fredrik beställde min från Leuchtturm1917's hemsida, så denna bok kom raka vägen från Tyskland. Det blev hemleverans, och på typ en vecka var den hemma.

 

BulletJournal 3

 

Så nu börjar vi bläddra i min bullet journal. Jag börjar alltid med en årsöversikt där jag har möjlighet att hålla koll på födelsedagar och viktiga event i framtiden. Som det sur ut nu så har jag hur lugnt som helst, men tro mig, det kommer att ske ett och annat på den här sidan.

 

BulletJournal 4

 

När man håller på med bullet journal så behöver man inte följa några regler. Man ska göra det som funkar för en, och det gäller att prova sig fram. När jag började med min första bullet journal så gjorde jag en menskalender som jag var så nöjd med. Men nu i min andra testade jag något nytt, som är lite mer stilrenare och enklare att hålla koll på. 

 

Jag har alltså på en sida gjort en hel miniatyr av året 2017 och färgat i de veckor jag mensat. Jag lämnade andra bladet tomt för att fylla vartefter i varje månad jag har mens. Att skriva ett helt år tar tid. 

Jag har limmat in små bilder av lingon, eftersom vissa vill kalla mensen för lingonveckan. Ja ba sejr mens.

 

BulletJournal 5

 

Istället för att bara hålla koll på mens och event, så har jag även en sida för bloggidéer. Jag pixlar mina idéer, för lite fantasi får ni också ha. Citatet jag hittade på internet tyckte jag var passande och roligt. Har tänkt att denna bok ska hålla länge, så har sparat tre tomma sidor för mina bloggiedéer.

För det mesta är jag ändå relativt impulsiv när det kommer till att blogga.

 

BulletJournal 6

 

Här ser du hur sidorna är prickade och numrerade. På sidan tretton har jag printat ut en planlösning av vårt hus, och fyller i vartefter vilka rum som är färdigt målade och hur många varv jag målat dem. Det är trots allt några rum i huset att hålla koll på, så det här kommer att hjälpa mig mycket.

 

Sida nummer tolv är tom, så där tänkte jag printa ut lite bilder och limma in som är tagna under byggtiden.

 

BulletJournal 7

 

Nu börjar vi med veckoplaneringen. Vissa väljer att planera för varje dag, och alltså använda en hel sida för en dag. Men jag klarar mig med två sidor där jag listar upp dagarna och vad som är på gång. Oftast fyller jag i dagen samma dag den börjar. 

Dessutom har jag listat "Denna vecka", som är för sånt jag ska göra men inte vet när. "Mål denna vecka" är sånt jag vill ha gjort och drömmer om, medan nästa vecka är för att hålla koll på sånt jag ska lägga i veckoschemat då.

 

Jag planerar alltså inte flera veckor åt gången, utan en vecka i taget. Googlar du "Weekly Spread" så ser du olika sätt att göra sin veckoplanering. Den här är det som funkar för mig personligen.

 

BulletJournal 8

 

Jag fick frågan om hur man använder "nycklar" i en bujo, och vet ni vad? 

 

DET ÄR HELT UPP TILL ER SJÄLVA.

 

Man måste alltså inte följa vanliga bujo-nycklar. Speciellt inte om de inte funkar för en själv. Som ni kan se lite av nu så listar jag sånt jag ska göra som en boll. Är det klart så kryssar jag av det. Struntar jag i att göra något gör jag en halvfärdig pil, för att visa att jag skjuter upp det. Trianglar är event och så vidare.. 

 

Det är bara fantasin som sätter stopp, och det viktigaste är att du gör något som passar dig.

 

BulletJournal 9

Så här ser mitt månadsuppslag ut. Eftersom det snart blir oktober och det är halloween, så pyntade jag sidan med färgglada monster och spöken. Och så katter förstås.

 

Den här ska hjälpa mig att hålla koll på event i framtiden samt arbetstider.

 

BulletJournal 10

 

Och sist men inte minst så har jag fastnat för något som kallas "Habit tracker". Här listar jag allt från att vattna växterna till hur ofta jag handlar mat & fotograferar. Du kan lista upp precis vad du vill.

Dagarna kommer jag att göra färgglada, vartefter jag gör något av det jag listat.

 

Som du ser har jag skrivit något på sidan bredvid, men den kommer jag att sudda ut. Tanken var att skriva något varje dag jag är tacksam för, men tar hellre och fotograferar fina minnen från oktober och klistrar in den på sidan. Typ en tillbakablick på oktober månad, och det som gjort mig glad.

 

 

Har du frågor om Bullet Journal eller vill veta mer? Jag har gjort en egen kategori för just min Bujo här på bloggen, så kommer nog att blogga mer om den. Kanske göra det till en rutin varje vecka och månad att visa mina uppslag, när jag planerar?

 

tisdag 26 september 2017 - 06:00

Nyttig chiapudding, utan extra krångel.

Nu kanske jag är tre år försent med den här nyheten, men jag har upptäckt något nytt och revolutionerande i mitt liv:

 

Chiapudding!

 

Varje gång jag hört någon nämna chiafrön, och speciellt "puddingen" (som jag kallade snyggingar förr när jag var yngre), har jag bara tänkt på äldre damer som lägger frö i blöt för att få magen att fungera. Kan det ens vara gott med blötlagda frön?

 

Så jag lät tanken gro lite, och har nu vågat mig på chiafröet. Tadaaa, såg ni min lilla ordvits där?

Först, innan jag delar med mig av hur jag gör min egen chiapudding, ska jag slänga fram lite fakta om fröet. Det är trots allt dess egenskap som får mig att vilja äta detta varje dag. 

 

Chiafrön innehåller massor av omega-3 som tydligen ska motverka PMS & inflammationer. Jag ser väldigt fram emot att se om jag har mindre PMS i oktober, för det skulle jag vara väldigt tacksam för.

De innehåller massor av protein, vilket är superbra om du är vegan/vegtarian, eller ba vill ha massor av protein i kroppen. Samtidigt så innehåller chiafrön järn, vilket är bra om du känner dig trött, och är fulla av antioxidanter.

De är även fiberrika, vilket tar mig till min första fördom om damerna som blötlägger frön i vatten. Men att ha en fungerande mage är livsviktigt, därför är det en bra orsak. Speciellt om man som jag har stressmage, och då balanserar ofta frön magen.

 

Så, är ni lika övertygade som jag nu? Under bilden på min egen chiapudding får du receptet.

chiapuddingVad du behöver:

2 matskedar chiafrön

2 dl vätska av valfri art. Vissa tar 50/50 vatten och grädde, vissa väljer mandelmjölk. Andra kokosmjölk. Jag valde vatten.

 

Valfritt tillbehör:

+ Bär, sylt eller vad du vill ha med din chiapudding.

+ Smaksättning om du vill, som typ kanel, sötningsmedel, vaniljpulver m.m.

 

Gör så här:

Lägg två dl valfri vätska i ett glas. Häll i två matskedar chiafrön och rör om med en sked. Låt glaset stå i kylskåpet. OBS! Det är viktigt att du rör om i glaset efter en halvtimme, annars blir det ba en stor slemmig boll nere i glaset. Efter att du rört om efter en halvtimme så kan du andas ut. 

Då kan du gott låta chiapuddingen stå under natten i kylskåpet. När det är morgon så är det fritt fram att smaksätta, om du inte redan gjort det, och äta puddingen tillsammans med bär eller annat gott.

 

En vitaminrik och nyttig frukost! Till och med jag, som aldrig äter frukost, har börjat äta chiapudding varje morgon.

måndag 25 september 2017 - 17:00

Innan jag dör.

Det har blivit allt mer sällan jag kommer mig för att fylla i Sevendays-blogglista, för jag har haft mycket annat att skriva om. Men jag fastnade för veckan lista, speciellt den korta meningen "innan jag dör". För det är ju bara att inse att man inte är odödlig, och endast gudarna vet vad ens öde är. Tack och lov.

Döden i sig är jag inte rädd för *emo varning*, men tanken på den får mig att verkligen vilja leva och göra det som gör mig lycklig. Som har betydelse, än att bara gå runt som en fisk i strömmen. 

 

Hit vill jag resa: Varken jag eller Fredrik är så resande av oss. Vi är som nöjda här i byn, med varandra. Skulle jag dock få en resa och välja vart i världen den skulle fara, då är det Bora Bora. Tänk att få bo i en liten bungalow med vackert turkost hav utanför en.

Det här vill jag äta: mat?

En artist jag vill se live: Robbie Williams. Eller LP, min absoluta girl-crush.

Det här vill jag uppleva: Norrskenet i Lappland medan jag åker hundspann och hälsar på renar. 

Ett språk jag vill lära mig: Franska. Kan bara presentera mig och svära på franska, så måste utöka det ordförrådet.

En sport jag vill prova på: Jag vill inte sporta. Eller nej, nu ångrade jag mig. Jag vill ha på mig en uppblåsbar sumodräkt och brottas lite.

Här vill jag bo: I Petalax eller en liten by i Frankrike.

Den här boken vill jag läsa: Alla Games of Thrones böckerna.

En kraftansträngning jag vill klara av: Det här husbygget räknas väl som en kraftansträngning? Den får jag snart bocka av min bucket list.

En utmaning jag ska klara: Jag har aldrig lunchat ensam på en restaurang. Aldrig. Och det är något som påtar mig otroligt in i själen att jag aldrig vågat eller kommit mig för att göra. Det ska på min bucket lista för nästa år.

Ett äventyr som jag vill vara med om: Helt ärligt är jag inte så på hugget för äventyr just nu. Vill ba flytta in i huset och må gott.

Det här vill jag äga: Fyrhjulsdriven och bensinsnål bil. Går det ens ihop?

Ett jobb jag vill prova på: Jag vill vara egen företagare och så självförsörjande som möjligt.

Ett mål med min hälsa: Att vad som än händer, fortfarande ha kvar mitt fananamma.

En person jag vill träffa: Stina Wollter.

En restaurang jag vill äta på: Någon häftig sushi-restaurang med michelinstjärna i Japan.

En känsla jag vill få känna: Adrenalinkicken när man föder en unge.

Det här vill jag skapa: En bok, ******** och något som ger andra glädje.

 

Och som avslut får ni en selfie som jag tog på lördagskvällen, innan jag for ut på rajtan tajtan. 

Efter i lördags fick jag bocka av "Köra en enorm traktor". Traktorn var till och med special edition.

 

Skarmavbild 2017 09 25 kl. 16.50.43

 

måndag 25 september 2017 - 12:19

Vad fick jag i födelsedagspresent?

Jag hade en av de bästa födelsedagarna någonsin. Speciellt om man jämför med då jag fyllde nitton år. Då försov jag mig, fick stopp i wc-stolen & grät bara för att. Men av alla mina födelsedagar, så var ändå den ett undantag, jag brukar ändå allt som oftast vara glad och inte låta något smått som stopp i toan ta ner mig. 

 

Den här födelsedagen firade jag i dagarna två. I lördags umgicks jag & Fredrik med ett par vänner, och vi hade en riktigt rolig kväll. Av våra vänner fick jag en palm med de vackraste bladen jag sett. De ser nästan ditritade ut.

 

fodelsedag 1

 

Skönheten är en Dracaena Fragrans. Jag blev så glad när vännen visste exakt vilka slags växter jag tycker om, och hon prickade riktigt rätt när hon fann denna växt med de vackra bladen.

Hoppas den ska trivas hos mig. Måste bara köpa en större kruka till den först.

 

fodelsedag 2

 

Det här är den present som gjorde att jag längtade lite extra till min födelsedag. Av Fredrik fick jag min alldeles första & riktiga bullet journal, från märket Leuchtturm 1917. Jag valde färgen orange (som ser mer rödorange ut), och är så nöjd!

Kommer nog att göra ett mer ingående inlägg om min Bullet Journal och hur jag planerar i den, men kort och gott är det här en anteckningsbok med prickade blad. Det är 249 numrerade sidor, vilket är behändigt.

 

Den här boken har hållit mig kreativ nu sen igår morse.

 

fodelsedag 3

 

Av mamma & syskonen fick jag en ansiktskräm från märket Ekopharma. Den är en 24h's kräm, som är vegansk och vänlig mot känslig hy. Den ger huden lyster samtidigt som den är fuktgivande med ett rama antioxidantskydd.

Jag har använt den nu igår och idag, och gillar den riktigt mycket.

 

fodelsedag 4

 

Och här är mina kort. I det vita kuvertet har jag födelsedagspengar från svärmor. Funderar på att köpa ett par vinterskor för pengarna, eftersom det annars lätt blir att man använder födelsedagspengar till mat och annat nödvändigt. 

 

Skor är för övrigt ganska nödvändigt, speciellt efter att mina senaste vinterskor gått sönder.

 

24.9.2017

 

Dessutom bjöd Fredrik mig på riktigt god restaurangmat vid Mölle igår. Jag valde entreôte med varma grönsaker & chorizosmör. Världens godaste! Fredrik säger också att en till födelsedagspresent är på kommande i oktober, så blir spännande att se vad det är för överraskning. 

 

Det här var det jag fick, och jag är så tacksam för alla fina människor i mitt liv. <3 

 

måndag 25 september 2017 - 06:00

5 saker att göra för att bli glad.

Det är bara att inse att det är höst nu, vare sig man vill det eller ej. Personligen har jag inget emot hösten. Våren och den iskalla vintern påverkar mig mer känslomässigt än en färgglad höst. Men det är så många som verkar påverkas av när det blir en ny årstid, och höstdeppen är ett ord. 

Så idag tänkte jag tipsa om fem saker man kan göra varje dag, för att bli lite mer glad.

 

Sov.

Jag bloggade ju senast för två dar sen om att när jag var utbränd kunde jag sova bort alla dagar, så nu kanske du undrar vad jag menar med att man blir glad av att sova?

Nå, sover du tillräckligt på nätterna och får minst sex timmars sömn * i sträck, så hinner din kropp reparera sig själv, och du har mer kraft att hålla igång på dagen. Du har lättare att fokusera och minns lättare det behagliga i vardagen, än att gå runt i en grå värld som en zombie.

 

* jag vet av många som överlever på sex timmars sömn. Jag behöver sju / åtta timmar. Hur mycket sömn behöver du?

 

Var utomhus.

Vare sig om du är ute på en liten promenad, tränar eller bara går till butiken eller arbetet så gör det mycket för ditt humör. Amerikanerna har kommit fram till att vid en temperatur vid 13,9° maximeras vår lycka.

Vilket är lyckligtvis den temperatur den finska sommaren har.

 

Le.

Kanske har du hört uttrycket ”fake it until you make it”? Nå, det stämmer rätt så bra. Man kan lura hjärnan att tror man är gladare än man är, genom att le. Kanske du känner dig lite knasig när du står framför spegeln och ler åt din spegelbild, men du får dig åtminstone ett gott skratt till sist, alternativt blir du på riktigt glad.

Hjälper inte det så kan man fara på skrattyoga. Det är kul.

 

Tips: Le när du pratar i telefon. Hen du talar med blir mer mottaglig mot det du har att säga. 

 

Kramas.

Alla behöver vi närhet i en viss mån, och det behöver jag inga vetenskapsmän för att få bekräftat. Det kan jag skriva under själv.

När vi upplever t.ex beröring frisätts hormonet oxytocin i kroppen, som gör oss lugnare och gladare.

Det behöver inte ens vara en människa du måste krama om, du kan lika gärna paja ditt husdjur. Typ, katten.

 

Bli medveten om dina tankar.

Det är så himla lätt att hamna i ett ekorrhjul, speciellt när det kommer till negativa och felaktiga föreställningar om oss själva. Bli medveten om dina tankar, och hur de påverkar ditt humör.

Under en hel dag hinner vi tänka en hel massa tankar, varav en pytteliten del av dem faktiskt gör någon nytta och inte bara är utfyllnad. Tar man till sig allt och även lyssnar till de mest negativa tankemönstren blir det tungt till sist för en människa.

Dock är det inte så lätt att styra sina tankar till en början, men det viktigaste är att man blir medveten om tanken. Sen låter du den ba flyta vidare i universum, utan någon påverkan på din vardag.

 

Pssst. Kom ihåg att du är värdefull.

 

11059194 10152963163813880 8529387113315819422 n

 

Den här bilden från 2015 kommer jag att dela i varenda evigaste blogginlägg om glädje, för det är äkta glädje ni ser på bild. Dessutom får den mig att fundera fler än en gång på att bleka håret igen. Vilken pudding!

Min älskade mamma är fotografen.

söndag 24 september 2017 - 21:53

Det är min födelsedag!

Åh, vilken underbar dag det har varit. Eller, en helt underbar helg, för att vara riktigt petnoga. Jag har fått umgås med kärleken och glada vänner. Kört världens största special-traktor. Fick lite sprutsvett när det gick lite väl hårt för en sekund. Tur att man kan ställa in traktorer på snigelfart, och ingen kom till skada. Hälsat på kor och fått skratta. 

Och idag vaknade jag upp till en ny dag, och inte vilken dag som helst.

 

Det är min födelsdag.

 

För exakt tjugosju år sen blev min mamma en mamma för första gången i sitt liv. Efter en alldeles för lång förlossning "ploppade" jag ut. 2980 gram och 49 cm. Sådär passligt liten och otroligt söt. 

Jag är evigt tacksam att just jag fick dra lotten att leva detta liv. Att jag har fått ha en fin uppväxt och är där jag är idag.

 

 

Idag har jag bara myst hela dagen, ätit god restaurangmat med Fredrik & myst lite till. Kommer att blogga mer om vad jag fick i födelsedagspresent och vad jag åt för mat idag, men det tar vi i morgon. 

Nu ska jag fortsätta njuta de sista timmarna av dagen.

 

Hoppas du har haft en fin helg,

kram.

 

lördag 23 september 2017 - 13:28

Ett år av insikter.

Idag är det min sista dag som 26 åring. Ett år som haft med sig både glädje och sorg. Mestadels glädje, och det är det jag vill fokusera på nu.

Här är några av de insikter jag åstadkommit under ett år som tjugosexåring.

 

14706834 10154336370713880 395799815415500495 o

 

Har absolut ingen klok insikt om den här bilden, jag tycker bara att Mr Fantomen är så otroligt fin på den.

Även om jag älskar alla mina katter lika mycket, så är jag extra tacksam över att den här frassen orkat vara med mig i 10 år. 

 

15123345 10154455781203880 3661002858445498524 o

 

Flera av mina vänner har blivit föräldrar. Skulle jag inte ha husbygget på gång hade det säkert triggat mig själv att endast tänka på barn och tanken på att se mig själv som en mamma. Tanken finns där, men ännu är den inte så stark att jag skulle göra något av den.

 

Tills vidare njuter jag av att få mysa alla bebisar, för att sedan räcka över barnet till sina föräldrar när hen blir trött / bajsnödig / hungrig / annars ba lejd.

 

15123299 10154452888953880 1968137688623990105 o

 

Jag som aldrig fått något stipendium eller vunnit något*, tog hem priset för Årets Personliga blogg på Galan 2016. Den där guldpokalen på sin marmorfot gav ett lugn till barnet inom mig, som alltid önskat få ett litet papper på att man gjort något bra, men istället ba satt kvar i bänken. 

Man överlever utan att få sitt bekräftelsebehov fyllt hela tiden, men banne mig vad det kändes bra den där kvällen. Jag tycker alla borde få vinna något pris någon gång.

 

* iPaden räknas inte, för det var Mr Fantomen som vann den från Whiskas.

 

15844782 10154589929448880 8688381328894492929 o

 

Även om jag nämner detta för varje år som går, så blir jag ba mer och mer bekväm i mitt eget skinn. Vilket är ju bara positivt, för hujedamej om det gick åt det andra hållet. Där har jag varit och vill inte tillbaka.

Det här livet är för kort och värdefullt för att man ska gå runt och vara rädd. Tillfredställa endast andra, för att istället glömma bort sig själv. Försöka passa in i ett fack som varken gör en bekväm eller lycklig.

 

Vi alla är mer värda, än att acceptera annat är kärlek.

 

Jag tror inte att vi är ämnade att gå runt på den här planeten, endast för att känna skam över oss själva. Drömma, utan att göra något av drömmarna och den kraft som finns inom oss. Även om risken finns att man inte når en tredjedel av de mål man har, så har man ändå vågat. Och det är det som räknas i slutändan. 

 

17622036 10154849212693880 3606038691545601969 o

 

JA! Det som tagit mest upp av min tid som tjugosexåring: VI BYGGER JU HUS. Ifall någon missat det, hehe. ;-) Nu funderar jag två saker: 

 

1. Hur kommer det att kännas nu efter att vi blir klara? Blir det tomt? Vad ska man fylla dagarna med? Detta har ju varit ett projekt som hela tiden hållit oss sysselsatta. 

2. Var är halsduken som jag har på bild? Jag lyckas alltid tappa bort halsdukar.

 

20045701 10155225233738880 2622834082787685393 o

 

Och om jag nu detta år valt att vara riktigt sann mot mig själv, så betydde även det att utmana de felaktiga föreställningarna om mig själv. Som några exempel: "jag kan inte måla, jag kan inte hålla växter vid liv, jag kan inte..." (valfri mening som du intalar dig själv).

 

Jag kan visst. Jag hade bara inte bara vågat prova på.

 

Så ja, det var några insikter som mitt tjugosjätte år gett mig. Nu ska jag måla mitt hus, och ikväll ta en ädel dryck för att fira mig själv och livet.

 

torsdag 21 september 2017 - 11:12

Dagen före gårdagen.

Igår hände något som inte hänt på evigheter, men som var en vardag då jag mötte den berömda väggen för åtta/nio år sen. Jag somnade efter arbetet. Det är svårt att idag tänka att det var något jag gjorde i princip varje dag förut. Kunde komma hem från arbetet eller skolan, bara för att sova. Blev som aldrig utvilad, och det är kanske det största tecknet du ska reagera på om du undrar över din hälsa. 

Igår var jag inte nära väggen, utan behövde bara vila. Att vara kvinna tar tydligen alla krafter ur mig.

 

Men även om jag fick ta igen mig lite, betyder det även att det jag tänkt blogga om igår föll i glömska. Tur att det då allt som oftast kommer nya dagar. Som typ idag. Idag är jag som ny igen.

 

19.9.2017 5

 

I tisdags var det premiär för den slutgiltiga färgen på väggarna. Vi grundmålade med Coloria Royal, och fortsätter på samma linje. Varför sluta med något som funkar? 

 

Den färg vi valde till väggarna har namnet "Kalla", och är en behaglig vit färg. Vi hade egentligen tänkt använda oss av färgen "Papper" till hallen/kök/vardagsrum, men efter att strukturväggen kom på plats så insåg vi att den behöver vara mer jordnära, än en skrikande vit färg.

 

19.9.2017 6

 

Den här bilden är endast till för varenda karl som "bönat och bett" mig att måla väggarna med en sån där förlängning till rullen. Är ni nöjda nu?

 

Annars är det lite roligt hur jag lyckats provocera flera typer av att grundmåla huset för hand med en rulle. Det gick ju bra och snabbt, så varför störde det så många?

 

19.9.2017 7

 

Även om jag ogillar att låta besserwissar ha rätt, men nog gick det betydligt snabbare för mig att måla med förlängningen, än att hoppa upp och ner på en stege och måla för hand. Det enda negativa är att den där rumpan, som skulle bli lika snygg som Jon Snow's, kan man bara ta och glömma. 

 

Så här ser alltså hallen ut nu. Även om resten väggarna är ljusare än strukturväggen, vilket är meningen, så blir det inte en kontrast som skär in i själen. Färgerna verkar ha varit skapta för varandra, för det blev så bra.

 

19.9.2017 8

 

På en halv dag, för jag arbetade morgonskift, målade jag hallen, vardagsrum, kök och mitt lilla wc. Vilken tur att jag är snabb, eftersom allt ska målas två varv. 

Och nu vet ni vad jag gjorde dagen före jag sov bort gårdagen.

 

Idag fortsätter jag måla.

 

onsdag 20 september 2017 - 06:00

Lite blandade känslor i början.

I måndags  visade  jag  er  hur vår strukturvägg kom till, och fick en kommentar som bad mig att fotografera väggen mera.

Nina! Din önskan är min lag. 

 

Igår gjorde jag mitt bästa för att fånga väggen på bild. Som jag skrev så syns det knappt ur vissa vinklar att det alls är någon struktur i väggen, medan man i andra ljus och vinklar ser det tydligare än någon som just fått en uppenbarelse.

 

Pssst! Innan jag visar er måste jag berätta hur jag reagerade på väggen i fredags. Medan jag & Ida målade väggen så gick mina känslor upp och ner. Det kan ha berott på PMS, men även det att jag aldrig sett något liknande som detta.

Det var så vackert, samtidigt som jag hann fundera vad tusan vi gjorde. Förstöra en perfekt spacklad vägg med att skapa strukturer i den?!

Dock gick det snabbt om, och nu känns väggen bara så självklar. Det är klart att vi ska ha en jordnära vägg som mittpunkt av vårt hem som kommer att fyllas med guld & färger. Och kärlek förstås.

 

19.9.2017 1

 

Här stod jag i öppningen och beundrar vårt städade hem, med en brasa på g, för jag behövde grillkorv till lunch. Fredrik hade städat huset på söndagskvällen, då jag arbetade, och det var så fint.

Tack älskling!

 

Men här ser ni att det knappt ser ut som någon strukturvägg.

 

19.9.2017 2

 

Rör jag mig lite längre in i rummet börjar man plötsligt skymta något längre bort på väggen. Är det månne en strukturvägg?

 

19.9.2017 4

 

JAJJAMEN! Där är den. Vår strukturvägg man bara vill krama om. Ingen bit av hela långa väggen är den andra lik, men ni kan ju fantisera att hela väggen ser ut så här. För den är verkligen svår att fånga på bild. Den måste upplevas.

 

De andra väggarna i vardagsrummet / hall / köket så målade jag igår i den vackraste färgen att komplettera strukturväggen med. Den visar jag senare idag, men kan lova er och mig själv att jag kommer att ha en rama träningsvärk idag. 

 

19.9.2017 3

 

Och även om det var lite blandade känslor i början, så är det bara kärlek nu. 

Som jag skrev tidigare så är detta Teknos Kolibri Sand. Känns halvt som spackel, drygare än diskmedlet som håller för evigt och ger en behaglig vitgrå färg som ger balans till huset. Dessutom torkade färgen snabbt som bara den, och är tvättbar. Halleluja!

 

tisdag 19 september 2017 - 12:40

Hur är det med ekonomin?

Idag tänkte jag blogga om något jag aldrig riktigt bloggar om, samtidigt som jag svarar på en fråga. Pengar.

 

"Hur har ni fixat budgeten? Själva eller fått hjälp? Hur mycket sparar man in på att bygga själv?"
- Hanna

 

Så hur fixar vi egentligen ekonomin, i och med husbygget? Att bygga ett hus är trots allt ett av det dyraste man kan göra. För att pigga upp det här inlägget tar jag en härligt tillbakablick på bygget med några bilder. 

 

15110851 10154442653588880 6079284971717244413 o
28.10.2016 försvann 1/4 del skog av vår mark, för att göra plats för huset. 

 

När vi funderade på att börja bygga hus så visste vi egentligen inte hur mycket det faktiskt kostar. Vi frågade runt lite bland vänner som byggt hus, för att se lite vad de lyft för lån. På det viset fick vi lite hum om vad som kunde väntas.

 

Sen är det ju inte det ”bara” att gå till banken att be om ett lån på massor av pengar. Vi besökte olika banker, hörde om deras räntor och räknade ut vad vi skulle behöva betala varje månad i många år framöver. Vi bytte inte bank, men nog huvudkontor, eftersom personkemin fungerade med hon vi har nu som personlig kontakt till banken, samt att räntorna var bäst. 

För att få lån behöver man vissa tillgångar & säkerheter, samt en stadig inkomst, för att banken ska bevilja lån.

 

15069052 10154442655218880 98986421546130613 o
På fyra dagar grävde Skinnars så att det började se ut som jag önskade mig. Denna bild är fotograferad 5.11.2016.

 

Vi lyfter inte allt lån på en gång, eftersom det är helt onödigt när man inte sist och slutligen vet när och vad man behöver för pengar. Dock har vi en maximal summa av lån vi är beviljade. Nu har vi betalat alla stora utgifter, och är ändå långt under den summa vi är beviljade av banken.

Fick komplimang från bankkvinnan sist vi talades vid att vi har gjort det bra, och det känns såklart bra i själen. 

 

Hur mycket billigare blir det att bygga själv då, än att ta nyckeln i handen?

Det beror mycket på företag och vilket paket du är ute efter. Vi valde ett plus-paket där Simons hus monterade yttre elementen på plats och hela utsidan var i princip färdigt. Allt material till insidan som skålning till taket, bce-sockel, mellanväggar, gipsskivor, isolering, bastun, eldstad från Tulikivi och blåsull på mellantaket från Ekovilla hörde till det priset.

Allt lastades på gården, och vi har fått gå och plocka på oss och bygga ihop det själva.

 

Vi sparade in 60 000 € på att bygga vårt hus på det viset. Men sist och slutligen så hamnar många på samma summa, vare sig de bygger allt själv från grunden eller tar nyckeln i handen hus.

 

17492623 10154873563928880 1073354786060198172 o
5.4.2017 såg det ut så här, då elementet lyftes på plats. Huset såg nästan färdigt ut, trots att var absolut ingenting annat än takstolar & grus på insidan av huset.

 

Sen när det kommer till ekonomin så har jag blivit en hejdundrandes person på att pruta. Tycker som inte det är pinsamt längre att pruta på priset, för det verkar gå att pruta på allt.

Jag anställer ingen på timlön (som el & vatten vi inte gör själva), utan tar det på offert. Och det är jag hård med. På så sätt så blir det inte oväntade utgifter, som kan bli hur höga som helst, och man har svart på vitt (som är en trygghet för alla).

 

Kom ihåg att du som husbyggare har all rätt att vara lite ”jobbig”, och var hellre jobbig än att sedan känna att du blivit lurad på pengar.

 

Tips och råd från bygg-Carro:

  • Ha möte med olika banker för att se över möjligheterna med banklån.
  • Anställ, om du måste anställa någon hjälp, på offert.
  • Pruta, pruta, pruta.
  • När du ansöker om lån, räkna in oväntade utgifter. I bästa fall går det som för oss, där vi är hur långt som helst under ens budget.
  • Bli inte heller rädd över priset. Tänk på kvalité och se till att du får bra material till huset. Taloon.com är annars en bra sida att se över "kapina" till huset, eftersom det oftast är bra saker till bra priser. 
  • Skuldsätt dig inte i onödan. Med det menar jag att även om man har ett lån att betala av, så ska du inte ta så stort lån att du inte klarar av att leva på samma gång. Ett hus är viktigt, men det behöver inte kosta långt över 200 000 eller 300 000 för att få sitt drömhus. Vårt hus kommer nog att hamna en bra bit under 200 000 (och ändå ger den summan min halvt panikångest).
  • Köp vissa maskiner istället för att hyra. Vi köpte vår avfuktare istället för att hyra den från en byggfirma. På det viset sparade vi in ett par tusen.
  • Kom ihåg att när det kommer till slutgiltiga summan så är allt så beroende på var man är. Att bygga hus i Petalax är t.ex mycket billigare än om man skulle bygga ett hus i Vasa.

 

18121346 10154941079198880 8037691555391498645 o

20.4.2017 radade jag ut styrox i huset. Oj vad jag är lycklig att ha sluppit all styrox och polyuretan-skum.