måndag 25 juli 2016 - 07:00

Jag ska vara med i TV.

Jag ska vara med i tv.
Programmet heter "Bluffresan" och sänds någon gång nästa år.

 

IMG 20160524 2

söndag 24 juli 2016 - 15:35

Störst av allt är kärleken

Den här  nästan  bloggfria helgen har varit helt underbar. Varm, men underbar. Igår var det en riktigt kärlekens dag med bästa möjliga väder, för våra vänner skulle gifta sig. 

 

Inget av alla bröllop jag varit på har varit sig lika. Men alla lika underbara på sitt eget sätt. Det är något speciellt med bröllop, hur det än firas, för det är  energin  som man lever länge på. Massor av  kärlek och glädje  som smittar av sig. Alla som pifat upp sig och samlas för att fira kärleken. Som prästen sa igår; störst av allt är kärleken. Det tror jag också.

 

Fotograferade massor under början av kvällen. När jag efter några timmar bytte skor så fick också kameran lämna kvar i bilen.  Men här är massor av bilder, med bildtext.  Du får läsa om när barnen började tro jag var tandfén, se kärlekens vackra slipsknut och andra bilder glada människor.

 

IMG 6069

 

Här gott folk, är jag med nya håret och min underbara kärlek. Det här är hans glada min.

 

IMG 6071

 

Min fina vän Eleonor som också fotograferade mycket.

 

IMG 6095

 

Den här tjejen började tro på allvar att jag var tandfén eftersom hon bara tappar tänder i närheten av mig. Hon var i alla fall gladare, än lillkillen som smög bakom mig senare på kvällen. Jag sa "Hej" och pojken sprang iväg ropandes "Pappaaaa!". Ryktet hade väl gått att jag var tandfén, haha.

 

IMG 6096 sevendays

 

Här är vigseln igång och när inte prästen pratade fick vi höra till sång. 

 

IMG 6105

 

Och här tar paret sina första steg som nygifta. 

 

IMG 6146 sevendays

 

Fotostund på kyrktrappan innan det var dags att åka vidare till bröllopsfesten.

 

IMG 6153

 

Min kärlek är extremt duktig på snygga slipsknutar, och så här såg gårdagens slipsknut ut.

 

IMG 6156

 

På bröllopsfesten var det bordsplacering och vi fick gamla och nya bekanta bredvid oss. Underbara människor allihopa. Och så här vackert blir mitt namn att se ut i detta typsnitt.

 

IMG 6159

 

I programbladet för bröllopsfesten fanns ett BINGO att göra. En av rutorna kunde man kryssa i om maten var god, och vet ni, jag skulle ha kunnat kryssa i den rutan minst trettio gånger. Så otroligt god mat. Sallad med jordgubbar i, godaste och möraste köttet med baconsås, laxrullar och ägghalvor med räkor på. Mmmmmmmums!

 

IMG 6166 sevendays

 

Det var också lekar. Till vänster ser du leken då det stod något på en lapp och stämde det in på en så skulle man stiga upp. Bröllopsparet skulle sen gissa vad det stod på lappen. Till höger är det den traditionella leken med skorna, och även om paret var eniga på de flesta påståenden, var de oense om just detta.

 

En teater utspelade sig också, en improvserad sådan. Toastmastern ropade upp några namn, varav mitt och kärlekens, så vi blev mitt i allt delaktiga i en teater. Jag var ett  "tält"  som kärleken  "scouten"  skulle bära in på scen. Mycket skratt under hela teatern.

 

IMG 6180 sevendays

 

Efter lekar och maten blev det dags för tårta. Den glutenfria- och laktosfria tårtan var otroligt god!

 

IMG 6198 sevendays

 

Första dansen som nygifta.

 

IMG 6208 sevendays

IMG 6214 sevendays

 

Gäster.

 

IMG 6226

 

Det var massor av dansglada barn på bröllopsfesten. Den här bilden är min favorit. Ett litet barn som är lycklig och dansar barfota.

 

IMG 6230 sevendays

IMG 6240 sevendays

 

Förälskade par.

 

IMG 6186

 

Det kastades också strumpeband och brudbuketter. 

 

IMG 6257 sevendays

 

Och sist men inte minst: bröllopsbilen.

 

 

 

fredag 22 juli 2016 - 16:03

Tillbaka till rötterna

Det är pinsamt länge sen jag la min fot på Jakobstads gator. Det negativa med att bo nästan 140 km ifrån hemstaden är att det är så långt mellan gångerna man ser familjen. Men igår steg jag och kärleken tidigt upp, drack vårt kaffe och startade iväg mot Jakobstad. 

 

Hela vistelsen började med ett besök till mammas salong där jag, min syster och kärleken fick håret klippt. Från mitt hår försvann nästan 10 centimeter, och jestas vad snyggt det blev. Känner mig lite lättare på huvudet och håret ser betydligt fräschare ut. 

 

Vi hade verkligen tur med vädret. Strålande sol och sommarvärme. Vi promenerade på jakobsdagar, i Skata och såg underbara trädgårdar och hus och åt kinamat på stan. Hälsade på släktingar och när klockan blev nio på kvällen körde vi hemåt igen. Och jo. En och annan pokemon hann jag fånga också.

 

Här är bilder från igår. Fotograferade så mycket jag hann med, men satsade på att njuta av att vara med familjen.

 

jeppis1

jeppis2

jeppis3

jeppis4

jeppis5

jeppis6

jeppis7

torsdag 21 juli 2016 - 13:21

HEJ JEPPIS!

image2

onsdag 20 juli 2016 - 12:28

Ung, utåtriktad och utbränd

Ni har väl inte missat vilken snygging som uppenbarade sig, än en gång, på svenska Yles hemsida och facebook igår? JAG. Artikeln heter  "Ung, utåtriktad och utbränd"  och är från min intervju i Myteriet i juni. När jag läste igenom artikeln blev jag begeistrad över vilka smarta saker jag kunde säga i direktsändning, trots att jag mest var störd på att jag hörde min egen röst i hörlurarna. Jag läste med djupt intresse varenda ord och sa  ”BRA CARRO!”  till mig själv.

 

I skrivande stund har  214 människor  delat artikeln på facebook, och jag tycker det är en fin siffra för att handla om något som många kanske helst vill vara tyst om. Förutom gilla-knappar har artikeln fått flera hjärtan, och här sitter jag från hammocken och skickar er hjärtan och tummar upp!  Ni är underbara.  Jag är glad för varenda en som vågar dela med sig av sina egna erfarenheter.

Framförallt  för  att  det  innebär att man har  i den stunden  redan vågat se till sig själv och sättet att tänka och reagera. Första steget till förändring är att se inåt.

 

Eftersom jag älskar att tala och fundera över livet så har jag inte svårt att prata om ämnen som många vill gömma under sängen tillsammans med dammråttorna. När man pratar, med sig själv och andra, ser man en klarare bild av det hela. Man kan lära sig mycket och utvecklas som människa.

Jag är inte samma människa som innan utbrändheten, och om sanningen ska fram så vill jag vill inte vara henne heller. Idag har jag mer självdistans och samtidigt mer kontakt med mig själv än någonsin. Jag vägrar tillåta någon behandla mig illa och jag tar ingen skit, som Grynet skulle säga. Gör jag något så är det för att det känns rätt i kropp och själ. Och ibland märker man det först när man gett sig in i något, och då är det bara att göra det bästa av saken. Men alltid, alltid, alltid vara sann mot sig själv och andra.

 

Fnissar lite när jag läser slutspurten på artikeln där jag sa att ”jag är tacksam över att jag fått uppleva både sjukdom, utbrändhet och allt var livet ger. Glöm bort bekymmer, sorger och besvär”. För i sekunden efter började låten  ”Var nöjd med allt som livet ger och allt det som du kring dig ser”  spela i mitt huvud.

 

 

Den här månaden firar jag fem år som friskförklarad. Från en kronisk sjukdom. Allt är möjligt.

Och du är okej. Även om och när du inte är på topp, så är du okej.

 

Klicka på bilden för att komma till artikeln.

ungutratrikadutbrand

tisdag 19 juli 2016 - 15:32

Torgskräck och rädslor

Det har varit väldigt olyckligt att klicka sig in på sociala medier den sista tiden. Terrorattacker, mord, våldtäkter och listan fortsätter. Människor delar rubriker på facebook och skriver en rad som t.ex  ”Vågar man ens gå ut längre?”.

Nu bor jag ju väldigt tryggt. Även om det finns  knäppgökar  vart man än far, så känner jag mig trygg här på landsbygden. I detta land. Men så har det inte alltid varit.

 

Ni kanske inte visste detta om mig, men som  liten  hade jag ett släng av torgskräck. Något så enkelt som att gå och handla mjölk till mamma gav mig halvt panik. Att vara ensam bland massor av okända människor gick helt enkelt inte. Jag har ju  alltid tyckt om människor  och att hålla föredrag i skolan var  aldrig  ett problem.  Det var ju hur roligt som helst.  Men att vara ensam bland många andra, gick helt enkelt inte. Det var bättre om jag hade någon med mig. Den där rädslan jag hade som 10 åring försvann så gott som helt. Under livets gång blir man ju tvungen att utsätta sig för rädslor. Mamma fick sin mjölk och ångesten jag hade gick om. Om man tänker på hur jag var som 10 åring  är det ett under att jag nästan sex år senare skulle flytta hemifrån. Att jag senare skulle ställa mig upp på en scen,  ensam, och sjunga för okända människor.

 

Sällan påminns jag om hur det var för 16 år sen. Idag har jag ju inte problem att gå ensam på stan eller möta nya människor. Men ibland, bara ibland, känner jag känslan. 

Igår  var  en  sån  dag. Hade så gärna velat göra något nytt och roligt, men samma känsla jag hade som 10-åring slog till och jag kom mig inte iväg. Blev förvånad och visste inte varifrån känslan kom eller vilken orsak den hade. Vet att allt hade varit lättare om jag haft någon med mig. Och inte hade jag ju denna känsla på bostadsmässan, där vem som helst kunde ha blivit klaustrofobisk. Men igår gick det helt enkelt inte. Hur jag än försökte peppa mig själv.

 

Även när man känner rädsla så kan man tänka logiskt.  Visste att jag överlever.  Att den där känslan endast är för stunden. Om man prövar på något nytt så blir man en erfarenhet rikare. Starkare i sig själv. Alla gånger jag varit ensam på ett evangemang så har jag varit lycklig efteråt. Nästan känt mig full, även om jag varit spiknykter. Men just igår kom jag mig inte iväg. Ensam, även om jag inte hade varit ensam. 

 

 

Man måste öva.  Öva på att möta rädslor, och de gånger det blir jobbigt ta den smällen.  Det känns jobbigt för stunden, men det går om. Tack och lov. Man missar så mycket när man lever i rädsla.

Så från och med idag så tänker jag påminna mig själv att våga mer igen. Utsätta mig för det jobbiga, om känslan jag hade igår inträffar igen. Speciellt när jag vet det ger något bra tillbaka. Och de gånger jag inte kommer mig iväg, då ska jag inte klandra mig själv. För face it, alla kan inte njuta av att vara på ett torg bland hundratals andra människor.

 

Och till alla er som frågar er själva "Vågar man ens gå ut längre?":  Gå ut.  Lev livet.  Det ska jag göra nu.

Känn mer kärlek och mindre rädsla.

 

IMG 4111

tisdag 19 juli 2016 - 10:31

En pokemon på katten!

Nu går katterna också runt med Pokemon på ryggen. 

 

image

Har du spelat spelet än?

Vad tycker du?

 

Själv är jag riktigt begeistrad. Tänkte idag gå på en promenad för att hitta Pikachu och en stor bamsing som gömmer sig någonstans i närheten. Vädret är ju dessutom helt underbart, och jag är tacksam att vi får uppleva sommarväder under semestern. 

måndag 18 juli 2016 - 13:12

Spelade Pokemon Go - mötte polis!

Jag är duktig på allt jag vill. Och så har det varit hela mitt liv. Som liten var det roligt med läxor endast efter första skoldagen, sen var det tråkigt. Speciellt den finska läxan var det värsta som fanns. Jag grät och sa "putraha" snabbt, när man skulle säga "puuuutaarha". Men att plugga  Pokemon  och lära mig alla de 151 första pokemons utantill, det var hur lätt som helst. Jag hade alla pokemonkort och de var en av mina käraste ägodelar.

 

Ni har väl knappast missat att det nu finns ett spel till telefon som heter Pokemon Go. I Amerikatt och England springer hundratals människor runt kyrkor och jagar pokemons. Här i Petalax är det inte lika många som springer runt. Men pokemon finns det. Och jag är nu fast besluten att catch 'em all.

 

Igår installerade jag och sambon  Pokemon Go  på våra telefoner och for på en unik promenad i byn. Sker liksom aldrig att vi aktiverar oss och promenerar, men det gick lättare att ta en sväng till fots genom byn igår. Hamnade vid Petalax-statyn, kyrkogården och bakom baren fanns en och annan pokemon.

 

När jag stod i ett dike och yrade efter pokemons kom en familj gåendes förbi. Mamman i familjen frågade: ”Jagar du pokemons?” och jag ba ”Jååå”.
Vi mötte också på en polis som tittade lite underligt på oss, men han sa bara ”Jahaa” och fnissade när han förstod att vi jagade pokemons.

 

Förutom att  Pokemon Go  är bra, på grund av all motion man får, så blir man ju dessutom social och träffar människor.

 

PokemonGo1

 

Här står jag vid metallskroten för att fånga en råtta. 

 

PokemonGo2

 

Här sitter jag och försöker tyda kartan vart jag ska gå för att hitta den söta lilla fågeln. Eftersom det var lunchtid vid baren, valde jag att ta en liten omväg, istället för att hoppa över staketet till förvånade matgäster.

 

PokemonGo3

 

Att gå ut med soporna kan vara tråkigt, men ett tips är att stoppa ut en pokemon dit så får man en roligare orsak att vara vid soptunnorna. 

 

PokemonGo4

 

Här försöker jag lokalisera Rattata och fånga in den för gott.


PokemonGo5

 

GOTCHA!

måndag 18 juli 2016 - 09:00

Grillkväll vid Strand-Mölle

Inlägget är ett kommersiellt
samarbete med Strand-Mölle
***

 

Nu som då skriver jag att ”jag ska på  dans  till grannbyn”. Då är det bland annat  Mölle  jag besöker. Tror dock inte jag visat så mycket bilder därifrån. Nu ska jag i alla fall visa er det första stoppet innan man dansar vidare till paviljongen på andra sidan bron. 

 

I Molpe  (ca 41 km från Vasa)  hittar du restaurang  Strand-Mölle  med den vackra havsutsikten. Du har kanske hört om deras goda pizzor? Man skulle kanske kunna tro att Mölle  (som alla kallar stället)  endast har öppet under sommaren och till danser som ordnas, men nejdå.  Sju dagar i veckan, året runt kan man åka hit för att njuta av god mat i vacker omgivning.  Varje vardag serveras  lunch  och vill du pigga upp ett  möte eller ha en fest för de närmsta, finns  kabinettet  som har plats för 50 personer. Strand-Mölle har all mötesutrustning.

 

IMG 5653

Molle1

 

Passade på att fotografera mitt underbara sällskap i väntan på våra vänner.

 

Men i onsdags var jag inte dit på möte eller för att dricka sangria innan en dans. Istället for jag, sambon och våra vänner till Mölle på grillkväll. Det är roligt att göra något nytt på en vardag.

Varje  onsdagskväll i juli-månad  ordnar restaurangen grillkvällar med levande musik. Det var vår första  grillkväll  någonsin och blev överraskad av hur många som faktiskt hittat dit. Vi kom dit lite efter klockan sex på kvällen och hann få ett bord på nedre terrassen med fin utsikt över havet. Tur det, för en stund senare skulle hela terrassen vara fullproppad av glada och hungriga människor.

 

Molle5

 

Doftade så gott från grillen att magen började kurra med detsamma. Så här sitter jag,  hungrig och glad,  i väntan på mat. Bakom mig ser du kön till grillen som gick enda in till restaurangen, så vi väntade på en kortare kö här.

 

Molle4

Molle7

 

Det grillades  hamburgare med bacon  och annat tillbehör man ville ha i hamburgaren. Man fick äta hur mycket man ville och jag åt kolhydrater för första gången på länge. Det var gott och jag valde alla ingredienser till min hamburgare.  Ni vet, ju mer desto bättre.  Eftersom jag har celiaki var det positivt att det fanns glutenfria- och mjölkfria alternativ att välja på.

 

Molle8

Molle9

 

Efter maten satt vi kvar en bra stund för att umgås med våra vänner och lyssna till musik. Oftast ser man också andra bekanta vid Mölle man hälsar på. Denna kväll var det inte heller något undantag och jag fick se kända ansikten och säga "hej".

 

Molle6

 

För fem år sen så var jag fortfarande en aktiv trubadur. Då sjöng och spelade jag en augustikväll här vid Mölle. Allt från Lady Gaga  till  Elvis Presley. Gott och blandat.

I onsdags var det  John och Jens  som stod för den levande och vackra musiken.

 

Molle10

 

Om någon undrar hur jag ser ut när jag är i matkoma så är det så här, haha. 

 

Från vårt bord såg jag människor som badade. Kanske de hade hyrt  bastun  som finns intill Strand-Mölle? I bastun finns det plats för 20 personer dit man kan beställa mat, ta en fredagsöl, umgås med vänner och ta ett dopp mellan bastuturerna. 

Vintertid kan man vinterbada där varje söndag.

 

Molle3

 

Som jag skrev tidigare så pausar inte  Strand-Mölle  under hösten och vintern. Till hösten väntas roliga temakvällar. Jag tycker en fest blir lite roligare om det är ett tema inblandat eller maskerad, men har tyvärr inte själv haft möjlighet att närvara. Däremot har mina vänner varit på Mölles temakvällar  och  de har tyckt det varit så roligt. En upplevelse som man säkert minns länge. Tur att det ordnas igen till hösten, så kanske man far då. Temat  "Tusen och en natt"  låter som en annorlunda temakväll, och  här  kan du se bilder från hur mysigt det kan var vid Mölle då. 

 

Och det var kort och gott om Mölle som jag besökt ofta och kommer att besöka igen. Kanske vi ses där nån kväll?

Adressen är Sjövägen 271, Molpe. Här hittar du all kontaktinformation, karta och öppettider.

fredag 15 juli 2016 - 18:09

Bostadsmässan, del 4

Oj jestas, är klockan så här mycket redan? Tog en paus från datorn mitt i dan  (kan vara kul ibland, speciellt det vi fick uträttat)  och är nu tillbaka för att visa sista delen av bostadsmässans hus. Jag har fortfarande massor av bilder kvar, men kanske visar dem i ett senare skede. Som med alla andra bilder så är det så här jag vill bo. 

 

Och om köket är husets  hjärta, så är bastun och badrummet husets  själ. Om jag får lov att vara lite poetisk. 

Det unika med finländska hus är att det finns en bastu i så gott som varje hus. Ser du till exempel till svenska husleverantörer är det sällsynt att se en sauna i samband med badrummet.

 

Jag och sambon vill absolut ha en bastu i vårt framtida hem, och så här ungefär så här ser dröm-badrummet ut. Längst ner av bilderna får du se en häftig lösning till en dörr till t.ex badrummet eller hjälpköket.

 

Badrum1

 

Det här är min drömbastu. Mörk, mysig och känslan av lyx. Man vill ju slappna av och bara njuta när man bastar, och i denna miljlö är det möjligt. Stenväggen ger en känslan av att vara på SPA.

 

Badrum2

 

Vi har redan ett badkar, men något som jag saknar är en vägg som denna. I "gropen i väggen"  (ursäkta för mitt inredningsspråk)  skulle jag ha tända ljus och vackra växter. Inte alls fullt av schampo- och balsamflaskor. 

 

Badrum3

 

Det här badrummet fick man en kunglig känsla över. Gulddetaljer passar utmärkt i badrum om du frågar mig.

 

Badrum4

 

Hade vi inte redan ett stort och rymligt badkar skulle jag vilja ha badkaret till höger. Ser du golvsilen? På bostadsmässan fick man se massor av fina golvsilar som man vill hålla rena och fria från hår, bara för att de har så fint mönster.

 

Har ni dock 200 euro över och känner er givmilda - jag vill ha sittpuffen! Tack i förskott.

 

Badrum5

 

Sista badrummet innan jag visar upp en häftig lösning till en skjutdörr. Det här badrummet är mörkt men det ljusa golvet jämnar ut det lite. På samma sätt som i det andra badrummet finns det plats att förvara schampoflaskor och väggen som avskiljer wc-stolen är vacker.

 

Dorr

 

Och här är den - dörren. Skjutdörrar kan vara behändiga, men även snygga. Den här dörren är dessutom billig och enkel att bygga själv om man har tillgång till material.