söndag 4 december 2016 - 15:33

Ljus som brinner i blodfläckad snö

Jag fick höra om det brutala som hänt i Imatra under morgonarbetet. Har sett bilder av ljus som brinner i blodfläckad snö.

Tre kvinnor har blivit mördade av en ung man. Mitt på gatan. Tre kvinnor som aldrig kom hem till sina familjer.

När man får läsa och höra om sånt här så sker det oftast någon annanstans. Men nu kom det för nära, och det går inte att blunda längre. Det är förjävligt och jag har massor av tankar som rusar igenom mitt huvud.

 

Först och främst vill jag inte spekulera om detta är en man som hatar kvinnor, som utfört detta. Det är upp till polisen och alla utredare att ta reda på vad som gick så otroligt snett. Hur något som detta kunde ske. Hur man gör för att förhindra detta i framtiden.

Det finns dock inte någon orsak i världen som skulle vara godtagbar för att man skulle skada någon annan. Våld är aldrig okej. Det är läskigt hur lätt det är att få tag på vapen. Hur långt man låter en människa gå, som tydligt mår dåligt.

 

 

Idag är en dag som skakar mångas trygga bubbla. 

Jag vill att vi ska ta hand om varandra. Även de vi inte känner. Ser vi tecken på att en människa inte mår bra, då måste vi våga reagera istället för att blunda. Jag önskar att de som mår dåligt får hjälp. Fångas upp innan de blir en fara för sig själva eller andra. Att det inte ska vara så lätt att hamna utanför samhället. 

 

Idag vill jag att du ska krama om den du älskar. Att du inte blir mer rädd. Att du inte slutar dansa eller leva livet utanför hemmet. Att du fortsätter leva i kärlek. 

 

 

Nej huhhu. Idag är jag ledsen på världen. Ta hand om varandra. 

 

IMG 0175

Bilden är gammal. Så än ser inte havet ut så här.

söndag 4 december 2016 - 10:00

Friterade ostbollar (LCHF)

Det jag saknar nästan mest från min tid innan celiakin, är mjukt hamburgarbröd (och bröd överlag) och friterade ostbollar och nuggets. De glutenfria alternativen finns, men är svindyra i butiken. Så igår gjorde jag mina egna friterade ostbollar.

 

LCHF, lite nyttigare och så jäkla gott. Och ta tillvara på detta recept, för det är sällan jag gör mat själv.

 

 

Vad  du  behöver: 

150 gram riven ost   (jag tog gouda ost för extra smak)

Två äggvitor             (ge äggulorna till din katt)

Mandelmjöl

 

Och en fritös, eller kastrull med het olja om du vågar. Sist jag använde mig av kastrull började det brinna lite. 

 

 

Gör  så  här: 

Vispa äggvitorna så det blir skummigt, men  inte  hårt. Vi ska inte göra maränger nu. När skummet är passligt så blandar du i osten.

Försök göra små bollar (eller så stora som du vill ha dem). Det kan vara lite knepigt, så det går att göra dem i alla former. Det är smaken som räknas.

 

Rulla dem sedan i mandelmjöl. Jag rullade dem ganska mycket, och skulle kanske inte behövt så mycket mandelmjöl på. Testa dig fram.

Fritera dem tills de fått färg.

 

Vänta tills de inte är brännheta längre och  NJUT! Jag dippade mina i chilisås. 

 

ostfrittar

Mumsfilibabba.

söndag 4 december 2016 - 06:00

Katt och julpynt.

Hej och trevlig söndag. Funderar om det här skulle vara en prima dag att julpynta lite?

Vi har kommit så långt att julstjärnan hänger i fönstret och handdukarna är röda. Annars är allt som vanligt. Och det känns helt bra det också.

 

Dagens Mr Fantomen inspekterar största julstjärnan i byn, tills han blir vindögd. Observera ena huggtanden. ;-)

 

Och ja! Ha en underbar dag.

 

IMG 0794

lördag 3 december 2016 - 10:00

1-ÅRS DAG! HALLELUJA!

Idag är det exakt ett år sen jag tog mitt pick och pack från gamla bloggen, och flyttade hit till Sevendays.

Som jag har varje år, blir det såklart en årsresumé så småningom, så det blir inga bilder att se på nu.. men statistik är ju roligt att se på. Det här är bloggens statistik under detta år jag varit här på Sevendays.

 

Jag märker att det blivit fler manliga läsare VÄLKOMMEN! Även att danskarna har hittat min blogg och knipit en tredjeplats åt sig, på topp 10 listan av länder som besöker min blogg. 

Allt som allt är ni 385 751 unika och härliga människor som klickat sig in på bloggen under detta år. 

Tack! Hej! Gud vad glad jag blir.

 

bloggen1ar

 

Detta är en plats för mig att få dela med mig av mina tankar, förhoppningsvis inspirera och uppmuntra och samtidigt själv kunna växa som människa. Och alla ni härliga människor som jag får komma i kontakt med, tack vare bloggen.

Ni blir som vänner som jag blir glad att höra av, när jag ser era bekanta namn i kommentarsfältet.

 

Ni inspirerar mig. Jag är så tacksam för alla som klickar er in dagligen och delar med er av kärlek.

Nu kör vi vidare, och nu blir det roligt gott folk! 

 

 

Puss på er!

lördag 3 december 2016 - 06:00

Katt i jussipaita

Provade igår att lägga Fantomens kläder på de andra katterna här hemma, men det gick inte. Det är för små, jämfört med frassen, så när de tog ett steg fram så föll tröjan av. 

 

Här visar Mr Fantomen upp "dagens outfit". En jussipaita i december-månad är snyggt. Och varmt.

Hoppas ni får en fin lördag.

 

IMG 0789

fredag 2 december 2016 - 13:45

Alla platser jag bott på

Har flyttat så pass många gånger i mitt liv att jag inte håller koll på räkningen. Från Åland till Jeppis och där hann vi flytta x-antal gånger innan jag flyttade hemifrån innan jag skulle fylla 16 år. När jag flyttade tillsammans med kärleken, 2013, blev det min sjätte gång jag tog mitt pick och pack, under tiden jag bott ensam.

 

Det känns så otroligt att nästa gång jag flyttar – så är det sista gången. Till ett hem vi fått planera och byggt själva – precis som vi vill ha det.

 

Tänkte jag skulle gå igenom mina hem jag haft sen jag flyttade hemifrån.

 

Bostad  1:  Jag slapp in till två skolor: Konstskolan i Nykarleby och Medieassistent i Vasa. Jag gjorde valet att flytta till Vasa, vilket var stort och spännande. Hur skulle det gå?

Första två månaderna bodde jag i en boxbostad i ett oroligt område. Jag var ofta rädd på kvällarna när det kunde komma påverkade och otäcka typer som knackade och ropade vid dörren.

 

Bostad  2:  Vilket gjorde att jag tog min cykel en lördagsmorgon och cyklade närmare centrum, för att fara på en lägenhetsvisning. En etta med skilt kök och balkong. Det var räddningen och här bodde jag länge. I denna lägenhet fyllde jag 17 år, och fick Mr Fantomen och Mohicana i mitt liv.

 

Bostad  3:  Jag skulle under sommaren 2008 arbeta i Jakobstad och bestämde mig för att hyra egen lägenhet. Det var i denna lägenhet Mohicana på något mystiskt sätt lyckats falla genom fönstret, från tredje våningen, och jag sprang ute en hel natt för att söka henne. Hon klarade sig utan problem, och jag var nog mer ledsen än hon. Konstigt annars det här med skuldkänslor. Även om det är åtta år sen, så kan jag än idag tänka på det och känna samma panik jag hade den natten.

Det här var, förutom händelsen med Mohicana, den roligaste sommaren under min tonår.

 

Bostad  4:  Eftersom jag valt att säga upp lägenheten i Vasa när jag flyttade tillbaka till Jakobstad över sommaren, fick jag hitta en ny lägenhet. Denna lägenhet var stor och fin – dock var den alldeles för långt borta från skolan, hade ett hål i väggen ut till gatan och en granne som sportade med att stå och glo på mig genom fönstret. Eftersom det blev kallt och jag började leva isolerat med fördragna gardiner – sökte jag mig vidare.

 

Bostad  5:  Den här lägenheten bodde jag längst tid i. En tvåa med stor och inglasad balkong, ett kvarter ifrån Rewell Center. Här trivdes jag så pass bra att jag bodde här i närmare fem år.

 

Bostad  6:  Efter två år tillsammans med kärleken flyttade vi tillsammans. En passligt stor tvåa för oss två med snygga köksskåp utan knoppar. Det enda som jag börjar bli trött på nu är att hela tiden ha grannar omkring sig, och att vi inte har möjlighet att ha diskmaskin.

I vårt hus kommer vi att ha liknande kök – bara att tusen gånger snyggare. Och med diskmaskin, halleluja.

 

 

Det var alla bostäder jag hunnit bo i, sen jag flyttade hemifrån. Alla platser har lärt mig något och jag hade både goda och sämre minnen från varje plats. Och nu längtar jag ba till dagen vi får bo i något alldeles eget - samtidigt som jag njuter av nuet. <3

 

1930595 23498213879 4737 n

En månad innan jag skulle fylla 18, 

i lägenheten i Jakobstad. Den där roliga sommaren.

 

fredag 2 december 2016 - 06:00

Katt i pirathatt

Fantomen älskar kläder. En av hans outfit(ter) är en piratklädsel. Här myser han med pirathatten på huvudet, och visar ena huggtanden åt er.

 

HARRR HARRR. Mr Fantomen önskar er alla en förträfflig fredag.

 

IMG 0754

torsdag 1 december 2016 - 13:55

Ordning på sitt liv

Jag har aldrig varit den typen som har en kalender och skriver upp minsta lilla. Mest för att jag inte har haft så mycket på gång, helt enkelt. Men så började vi bygga hus och plötsligt fick jag alldeles för mycket att hålla reda på. Borde egentligen redan ha behövt en kalender i ett par månader, men kom mig inte för att köpa en. Även om jag bara chansade på vilken dag det egentligen var och vad jag skulle göra.

 

Så for jag på Galan och fick världens bästa rabattkod som gav mig den där sista puschen att beställa efter en Personlig almanacka. Obs! Det här är alltså något jag köpt för egna pengar, men är så nöjd att jag kastar in en länk.

Man får planera sin egen kalender och välja bild till fram- och baksidan av den. Jag valde den mest harmoniska bild av mig själv, och på baksidan av örnen jag fick komma i närkontakt med. 

 

kalender 1

 

Pärmen på min personliga almanacka. Jag valde ett guldband att hålla fast den med. Tänker att det guldiga ska symbolisera alla pengar som ska in på mitt konto nästa år. ;)

 

kalender 2

 

Örnen som jag fick träffa. Något jag gärna blir påmind om och som symboliserar styrka, lycka och kärlek för mig. 

 

kalender 3

 

Eftersom det var så bra rabattkod som Maria och Ida-Marie fixat åt galagästerna gick jag helt loco på alla tillbehör till kalendern. Klistermärken så jag kan pigga upp vilken dag som helst, och x-antal plastfickor så jag kan spara viktiga papper eller snygga bilder på skilda dagar. 

Och en bläckpenna som man kan sudda med! Se på min instagram för att se min lilla film om pennan!

 

Här ser ni bild av mig och kärleken, på veckan vi firar årsdag. 

 

kalender 4

 

Flera födelsedagar finns i min kalender, och här ser ni Mr Fantomens födelsedag. 

April är annars en månad som kommer att vara väldigt händelserik och spännande för oss. <3

 

I den här fina kalendern ska jag alltså skriva ALLT. Mensdagar, tankar, husrelaterade saker, möten, bloggidéer m.m. Jag har ännu inte fått någon julfeelis, men oj vad jag är redo för nästa år.

torsdag 1 december 2016 - 06:00

Katt i superman-kläder.

Har man en katt som tycker om att klä ut sig, då ska man ta vara på möjligheten. Här är Mr Fantomen utklädd till Superman. Vi blev lite inspirerade efter att ha sett på Supergirl igår.

 

IMG 0730

 

OCH HEJ HÖNI! Nu är det tydligen december! Djiistas. Önskar jag kunde säga jag hade en julkalender åt er, men det blev julmånad lite för snabbt.

Det jag dock kan lova er är en kattbild per dag, hela månaden ut. Det piggar upp de flesta människor med ett varmt hjärta. <3

 

Ha en underbar dag, gott folk.

onsdag 30 november 2016 - 18:47

8 snabba svar från sambon.

Vad gör man när orken att komma på fenomenala idéer fattas? Jo, man tar och har sambon att svara på frågor - om mig. Tyckte det var jätteroligt att läsa Anna-Lena som intervjuat sina barn, så tänkte att mitt i allt kan det bli ganska roliga svar här också. Ärliga, åtminstone.

Sen har jag även blandat i frågor från Boyfriend Tag.

 

 

Vad säger jag ofta till dig? 
Jag älskar dig.

 

Vad gör mig glad? 

Mat. (Det var ingen betänktid här)

 

Vad gör mig ledsen? 
Att vara hungrig. (Här var det ännu kortare betänketid, haha)

 

Om jag var en seriefigur, vilken vore jag då?
Clumsy Smurf. 

Movie Clumsy

 

 

Hur träffades vi?
Vid O'Malleys.

 

Var kysstes vi första gången?
Utanför din (dåvarande) lägenhet. 

 

Vad är min favoritmat?
Svårt att säga, när du inte vet det själv. (Hahaha, sant!)

 

När blir du stolt över mig?
När du städar upp efter dig. (Jag råddar lite ibland, men vad är talesättet? "Genier behärskar även kaos"? ;) )

 

 

<3