måndag 27 februari 2017 - 12:36

En utmaning och självporträtt

Är det inte så att när kreativiten går på sparlåga, ska man ba ska pusha sig att ändå skapa? Under tiden så märker man att man visst har någon form av kreativitet inom sig, och det blir lättare att fortsätta.

Jag har den senaste tiden sörjt lite att min lust för att fotografera, annat än husgrund och katter, har varit som borta med vinden. Speciellt när jag tycker det är så roligt och mår bra av att fotografera.

Därför tänker jag idag starta en "fotoutmaning" för att väcka min kreativa ådra till liv. Dessutom får jag tiden att gå lite extra, för om 30 dagar är det spännande tider. Har suttit och fixat ihop en egen fotoutmaningslista av olika utmaningar på internet.

 

 

Idag är det första dagen, och jag har spenderat förmiddagen med att fotografera självporträtt. Den största utmaningen för mig själv, när det kommer till att fotografera mig själv, är att inte ta hundra bilder. Man ser ju ändå likadan ut, och första bilden blir ändå bäst. Men vi ser på oss själva med andra ögon är andras. Egna ögon är mer självkritiska ögon, och därför kan det vara bra att ta självporträtt och ba acceptera resultatet. 

Så dagens lärdom är att "selfies kan vara kärlek till sig själv, på ett bra sätt".

 

Jag försökt hålla mig till att ta endast en bild. Det som tog längst tid var att fotografera mina födelsemärken på axeln, eftersom kameran hade svårt att fokusera just där.

 

sjalvportrattcarro

 

Är du intresserad på hur min fotoutmaning kommer att se ut de kommande 30 dagarna, eller vill själv också göra den? Här är listan jag arbetat ihop (vill du vara trevlig kan du länka mig).

Tolka orden hur du vill, det är det som kallas fantasi och får din kreativitet att flöda. <3

 

FOTOUTMANING

Dag 1: Självporträtt
Dag 2: Från en låg (syn)vinkel
Dag 3: Från en hög (syn)vinkel
Dag 4: Moln
Dag 5: Något grönt
Dag 6: Mörkret
Dag 7: Besatthet
Dag 8: Närbild
Dag 9: Från håll
Dag 10: Barndomsminne
Dag 11: Svart & Vitt 
Dag 12: Solnedgång
Dag 13: Välbefinnande
Dag 14: Linjer
Dag 15: Silhouette
Dag 16: Teknologi
Dag 17: En god vana
Dag 18: Känslor
Dag 19: Självporträtt utan ansikte. 
Dag 20: Macro
Dag 21: I min väska
Dag 22: Ord av leva efter
Dag 23: Djur
Dag 24: Vackert ljus
Dag 25: Främlingar
Dag 26: Leka med skuggor
Dag 27: Blommor
Dag 28: Fest
Dag 29: Smaskens
Dag 30: Självporträtt

måndag 27 februari 2017 - 06:00

En blommig vits

Varför inte börja veckan med en vits, som får dig att skratta (om du har samma humor som mig)?

Skrattade så tårarna sprutade när jag läste mammas faceboosstaus i helgen.

 

"Världens bästa pepp-blomma:
Ork he dee."

 

:'D

 

IMG 9928

IMG 9916

 

Och nu är det plötsligt en ny vecka med nya möjligheter. Jag kom lite av mig förra veckan, och fokuserade mer på att arbeta och vila mellan varven. Den här veckan har jag dock mycket roligt på gång, speciellt när det kommer till bloggen.

Det ska pysslas och jag ska börja en foto-utmaning som ni gärna också får göra. Men mer om det om några timmar (eller med detsamma om du läser det här på förmiddagen/eftermiddagen). 

 

Hoppas ni alla har haft en förträfflig helg och får en underbar start på veckan.

Ta hand om er, och kör som folk. Puss.

 

lördag 25 februari 2017 - 12:50

En mystisk, hälsofrämjande och tacksam växt.

Ni som känner mig, eller har hängt med ett tag i bloggen har kanske förstått vid det här laget att jag kan mycket - men gröna fingrar, det har jag inte. Men som jag har försökt.

Ändå har det endast resulterat i att jag spenderat alldeles för mycket pengar på gröna saker, som efter någon månad fått mysa på stormossen. Kaktusar och bambu som ba ska vara i vatten har inte ens klarat sig. Så här hemma är det naturligt att sambon, som lyckas få fina citron- och avokadoträd av frön att växa, får ta hand om det här med blommor.

 

Förra året fick jag sticklingar av någon grönväxt av en trevlig dam, och tog emot dem som en fredlig gest. Hade ingen aning om hur jag skulle få dem att slå rot, eller ens växa, men la dem i vatten. Ganska snabbt lyckades de få rötter och jag bestämde mig för att prova på att plantera dem.

Första dygnen var kritiska. Ingenting jag någonsin försökt plantera om hade överlevt, men de här kämpade på. De har fått vara på en hylla högt upp, och blivit mitt eget ansvar. Har vattnat den, när jag kommit på att den kanske ser ledsen ut. Vilket är ett par gånger i året.

 

Igår hade växten vuxit sig så lång att den nästan tog i soffan. Då blev jag nyfiken på vad det egentligen var för någon växt jag tagit emot från damen. Läs vad det är under bilden.

gullrankanmin

 

Den mystiska och tacksamma växten är alltså en GULLRANKA (sa google åt mig). Eftersom den blev så lång klippte jag sticklingar av den, och det är det du ser på bild. I vattnet har jag lagt i näring så de ska få en liten extra puff till att slå rot.

Efter att ha googlat lite till, kom jag fram till varför den här växten och jag kommer så bra överens. Samt varför jag vill ha mer av den, och klippte lite fler sticklingar.

 

Gullranka är som sagt lättskött, eftersom jag klarar av den. Den behöver inte allt för mycket vatten och tål att torka ut mellan varven. Så varje gång jag kommit på mig att vattna den och sagt ”Förlåt för att jag glömde bort dig en stund” så har Gullrankan ba sagt ”He jör it na! Ja e typ som en kamel å böv int vattni hejlatiin!”.

Alltså har jag skött om den här växten på helt rätt sätt. Mitt dåliga samvete har gjort att jag gett den näring varje gång, och det ska man tydligen också göra om den ska må extra bra.

 

Gullrankan är hälsofrämjande, och man kan gärna ha minst en i varje rum. Den renar luften från skadliga ämnen och tar även bort oönskad lukt. Någon hälsosida sa även att den är bra för trötta ögon! Då ska man hålla i växtens rankor, blunda och placera bladen över ögonlocken. Sen så vilar du så i fem minuter, och efter det ska ögonen tydligen vara pigga igen.

Dock ska du inte äta den, eftersom den innehåller växtsaft som är giftig.

 

 

Så, nu håller jag tummarna för att mina sticklingar får fina rötter, och att jag blir en bra uppfödare på gullrankor. Eftersom det är en klätterväxt ska jag försöka plantera om den längsta rankan jag har så den får klättra lite.

Ska ba hitt en fin kruka och pinne.

fredag 24 februari 2017 - 17:52

Sista gången jag skottar snö på den här platsen?

Eftersom det snöat något fördärvat de senaste dagarna, så har världen förvandlats till ett vinterlandskap där alla ba "ÅÅÅH, så bra för barnen nu till sportlovet!". Finns det ens barn som leker utomhus längre? undrar jag. Och varför ska vintern va två månader försenad?

 

Nå i alla fall. Det hade snöat och katterna började vägra gå ut för att kissa, och när de gick ut försvann de i snön. Så jag la på mig varma kläder idag och började skotta. Skottade fram terrassen och skottade en gång för katterna att gå på. Jag visualiserade mig muskler under tiden snön yrde om mig, även om den inte vägde mycket.

 

När jag var klar var det så härligt väder att jag lämnade utomhus.

Katten Leila, som är den enda katten som vill vara ute året runt, var lycklig att ha någon att leka med.

 

Man skulle nästan kunna tro att det var roligt att skotta snö och vara utomhus idag, men är rädd för att det ska börja snöa ännu mer om jag säger det högt. Men jo, lite roligt var det. 

Ännu roligare är det att tänka tanken att "Tänk om det här var sista gången jag skottade snö på den här platsen?".

Förhoppningsvis skottar jag på egen mark, nästa gång. Wihii!

 

IMG 3499

fredag 24 februari 2017 - 12:15

Nostalgitripp.

För några veckor sen lät jag er se in i min telefon, vilka appar jag har och bilder i telefons galleri. Bilder som var rätt nyligen fotograferade. Nu ska jag ta med er till mitt facebook och albumet som heter "Mobiluppladdningar". Blir spännande att se vad som finns där. 

 

284971 10150256440838880 5734609 n

 

"Kompisar på Åland" skrev jag, och bilden är fotograferat 25 juli, 2011. Jag hade varit tillsammans med kärleken ett par månader, när jag fick impulsen att ta med honom på resa till den plats jag blev född på. Vi lärde verkligen känna varanda den resan. Det första boendet vi tänkt oss (det vi var på väg till när denna bild blev tagen) hade inte en riktigt toalett, utan bara ett utedass med plast som dörr. Lite väl tidigt i vårt förhållande att vara med om sånt, 

så vi sov resten av resan hos min ena släkting. På Åland finns något som heter tvestjärtar (googla) och de fick vi vara i närkontakt med även under resan. Om man ska vara positiv så finns det knappt, om alls, några myggor på Åland.

 

En tvestjärt följde med hem i resväskan.

 

300256 10150277151428880 3028531 n

 

Sjuttonde augusti 2011 började som en pissdag med tråkiga besked från sjukhuset, och parkeringsböter som mötte mig efteråt.  MEN  jag avslutade dagen med att köra till Jakobstad för att umgås med familjen, äta kinamat och dansa till Thomas Di Leva. Di Leva är nog mannen, som kastade frukter omkring sig, drack vatten ut en vattenkanna och sjöng låtar som fick en att känna sig som ett mirakel.

 

177538 10150960069928880 1808425394 o

 

Nu hoppar vi tydligen ett år fram tjugonde juni, 2012. Vid den här tidpunkten var det bara jag och Mohicana som bodde i stan (eftersom Fantomen flyttade före mig) och vi verkade ha det ganska mysigt i stan.

Om någon undrar varför Fantomen flyttade före oss till landet, så är det för att han höll på att bokstavligen talat klättra på väggarna i stan, om jag inte var ute flera timmar med honom i koppel. Dessutom förstörde jag jakten på fåglarna, när han försökte jaga och jag rusade efter. :D Vissa katter måste ba få vara ute och leka. Själva.

 

488014 10151000575608880 1884483864 n

 

Åttonde juli hittade vi svalungar i båthuset. Samma höst blev det en ordentlig storm som förstörde många båthus. Det vi förvarar båten i under sommaren klarade sig rätt så bra, men behövde renovering. Idag står båthuset stadigt och vi har fixat så inte svalor kan bygga bo och smutsa ner.

 

467416 10151074931628880 1690178534 o

 

Förstår inte hur jag tänkte, då (12.8.2012) eller nu, då man bestämmer sig för att dela med sig av en sån här bild. Men det här är ett ganska vanligt fenomen med Mr Fantomen. Han spyr nu som då, och är pricksäker. Högra skon är en favorit.

 

218420 10151283438093880 1017625772 o

 

Julen 2012 fick jag en sparkare av kärleken. Den här bilden är tagen från juldagen då jag och Mr Fantomen var ut och sparkade i byn. Det var väl även den här dagen folk slutade fundera vad jag sysslade med, för de slutade aldrig att bli förvånade.

 

892932 10151463847688880 571522516 o

 

Man vet att man bor på landet då man sitter vid "baren" på en fredagscider och en blåräv springer åpå utomhus, och det finns minst en i gänget som har färdigt transportburar i bilen. Man kan ju säga som så att alla fick något att göra. Jag fotograferade. 22.3.2013

 

981121 10151566164123880 1854478282 o

 

Fantomen var törstig 26 maj 2013. Varför ska vattenpölar eller vatten utomhus smaka bättre, än det rena vattnet som finns inomhus?

 

981225 10151583000628880 321378749 o

 

Femte juni fick jag och kärleken lite bråttom hem från sjön då ett av de mäktigaste och vackraste åskvädren härjade. En once in a lifetime bild som jag ofta ser tillbaka till för att njuta av.

 

1269194 10151766188813880 271478565 o

 

Fantomen har bloggat i mååååånga år. Här är han 2013 med min första macbook. Den ser så arma tjock ut, jämfört med den jag har idag. 

 

1621952 10152109602173880 646648323 n

 

Känsliga tittare får ba skrolla vidare, men det här är från nionde februari 2014 då byns butik sålde grishjärta. Första och sista gången, för de enda som köpte hjärta var jag och sambon. Den enda som åt var Mohicana.

Utan att skämta, så hade hon fullt upp hela natten, för hon hade fått i sig hela hjärtat under natten. Hon älskar mat.

 

1511474 10152122443758880 1058373254 n

 

Om någon undrar hur det ser ut i byn lokal, när det ordnas pubkvällar, så är det så här. Denna kväll var det åttiotalskväll. Alla hjärtans dag 2014.

 

10384835 10152345085253880 1751381310319222484 n

 

6 juni, 2014, var jag ute och rastade båten. ÅÅÅÅH. Jag vill ha sommar. NU.

 

10371913 10152406952658880 4379532030934255155 n

 

Så här lycklig var jag i midnattssolen då jag körde båten hem. Ska plasta in den här bilden och ha som minne att det finns stunder då jag inte är rädd på sjön. Även om jag sätter detta mål varje sommar, så ska jag verkligen försöka denna sommar vi far ut till sjön att  NJUTA  istället för att hyperventilera för minsta lilla våg.

4 juli 2014.

 

Fint med en "liten" nostalgitripp denna fredag.

torsdag 23 februari 2017 - 21:45

Om jag vann en miljon.

Om du vann en miljon (eller miljard om vi ska drömma ordentligt) på lotto, vad skulle du göra då? 
De flesta skulle kanske svara: ta ledigt från / sluta jobbet.

 

Jag skulle inte sluta jobba. Istället skulle jag:

- Köpa en stor traktor med tillhörande chaufför, som skottade vägen åt mig vart jag än for. 

- Gärna skulle traktorn, samtidigt som den tar bort ALL snö, lämna efter sig vackra blad av rosor.

- Jag skulle betala av huset och samtidigt bygga den lyxigaste kojan åt katterna, så de får ha tak över huvudet även när de är ute och leker av sig.

- Huset vi bygger skulle få en rama pool, som man kan simma runt i.

- Ha en fotvårdare som pysslar om mina fötter, minst en gång i månaden.

- Samtidigt som jag spelar roliga spel på playstationen jag köpt för miljonen.

- Bjuda sambon med på en resa upp till norr för att lära oss lite samiska. Samt paja renar.

- Varje måltid skulle ha svartvinbärsgele som tillbehör. Tills jag tröttnar, då hittar jag något annat gott tillbehör. 

- Vet inte hur mycket pengar jag hunnit spendera nu, men jag skulle såklart ge en stor summa till mamma och syskonen.

- Så måste ju pengar till välgörenhet också så alla barn får möjlighet att gå i skola, få medicin och en menskopp till alla menstruerande kvinnor som är utan mensskydd.

 

Vad skulle du göra?

torsdag 23 februari 2017 - 16:32

Näthatet.

”Du är en kafir, en infidel, och du förtjänar att brinna i helvetet.”

En av de mer påhittiga kommentarerna jag fått under min tid som bloggare.

 

Från och med idag så behöver du ett facebook-konto för att kunna kommentera på Vasabladets artiklar, och det säger jag ”Halleluja!” till. Självklart är alla inte glada, men man kan aldrig göra alla nöjda.

Förstår att alla inte har facebook, men det jag förstår mig på är anonyma kommentarer. Näthatet som finns omkring oss.

 

Livet var lite lättare för redan tio år sen, då man satt över en kaffe för att skitsnacka. Under den där kaffekoppen kanske ilskan hunnit rinna ur kroppen, och det tog för mycket tid och energi för att skriva ett argt brev. Idag lever vi livet genom en skärm.

Plötsligt är det lätt att hitta någon att fokusera sin ilska på, även om det inte finns någon som helst orsak till det. Du behöver inte ens känna människan, vilket underlättar hatet.

 

Jag publicerar anonyma kommentarer, men inga elaka kommentarer. Vill som inte låta en frustrerad människa infektera bloggen. Det är inte mitt ansvar att publicera alla kommentarer. Det är mitt ansvar att inte låta någon skriva precis vad som helst. Speciellt inte om det kan betyda att någon blir skadad, eller att det kniper till i magen av att läsa orden.

Idag är det tack och lov evigheter sen någon gick över den där gränsen som får mig att göra valet om en kommentarer ska publiceras, eller bara sparas som spam. De som är spam-kommenterar är 1. dumma, 2. fittiga, 3. eller som kan skada andra. Blir man riktigt till sig och inte lugnar ner sig, så väntar en polisanmälan.

 

För även om jag idag har lärt mig att låta skitsnack och elaka kommentarer rinna av mig, finns det unga människor i världen som valt att ta sitt eget liv. Tänk att det gått så långt att man väljer att avsluta sitt liv, istället för att möta näthatet varenda evigaste dag. Det är något vi inte kan blunda för.

 

 

Jag förespråkar alltså unga som gamla att ta tag i näthatet. Ring föräldrar till författarna av näthatet, polisanmäl de som inte slutar. Som hotar. Tillåt inte någon att trycka ner dig. Vasabladet gör rätt i att ta kontrollen över kommentarsfältet, eftersom man kan aldrig veta hur en annan människa reagerar av det näthat de möter i ensamheten.

I detta liv vi lever idag så är det lätt för alla att ha en egen åsikt, och det är bra. Det är dock skillnad på att ha en saklig åsikt och vara kritisk, eller att ba försöka göra livet jobbigt för en annan människa.

 

När vi börjar behandla varandra respektlöst och inte tänker på konsekvenserna av ord, är det kanske ett facebook-konto som krävs för att man tänker en extra gång innan man skriver.

Kanske det är just ett riktigt namn med bild, som är den där nerven som säger ”Ska du verkligen skriva det där? Är du inte lite väl hård?”.

 

 

Sen så finns det alltid de som kommer att vara elaka, men de vet bara inte bättre. All frid å kärlek till er alla.
Och ta ingen skit, som Grynet skulle säga. <3

 

13239177 10153957105943880 2306254787525563982 n

torsdag 23 februari 2017 - 06:00

Ska vi starta en klubb?

Som liten hann man vara med i många häftiga och superhemliga klubbar. Många gånger tror jag knappt vi själva visste vad klubben gick ut på. Vi var bara nöjda att få vara med i en klubb. Få känna sig speciell för en dag. Glömma den dagen efter. Skapa en ny, lika häftig och superhemlig, klubb.

Nu tänker jag som så att jag tar och startar en klubb, MED ER.

 

Vi kan kalla den: "Vi som ogillar detta p*ssväder och gärna ha sommar året runt. Kanske lite höst går för sig, men längre än så går vi inte".

Passligt långt namn för en klubb som betyder kort och gott att det får vara nog med vintern nu. Vi kan samlas en gång i månaden, äta vårrullar och dansa till "jaa jaa maj kocko jambo". (mr president - coco jamboo,  min favoritlåt som liten. när jag läser texten idag så är den rätt så... icke-barnvänlig)

Resultatet av vår klubb skulle bli härlig vinter, utan en massa livsfarlig snö på vägarna. För ingen har ju ändå råd eller tid att ta hand om vägarna nuförtiden. 

 

Jag som var så lycklig och harmonisk igår, mest på grund av vädret. Bar asfalt. Normal hastighet i bilen, utan att vara rädd att köra till skogs. Kunde ju till och med se omkring mig. Fantiserade om huset som ska på plats om x-antal veckor, och hur härligt vårvädret skulle underlätta allting.

Ena kollegan sa något i förbifarten om att det skulle snöa, mycket, och ja ba fnissade och tänkte "Nå aaaalder".

Tji fick jag. En timme senare började det snöa, och slutade som aldrig heller. 

 

 

Nä höni. Klimatförändringen är inte så skrämmande just nu. Gärna får den slå till. Mesama. Med sommar, sol och värme.  

 

resizedimage800533 IMG 2494

Förra årets takatalvi och en besviken Mohicana.

onsdag 22 februari 2017 - 18:11

Överväldigad av härliga känslor.

Är du en crazy cat lady, som mig, eller ba vill ha ett tidsfördriv? Nu ska jag tipsa dig om världens bästa sida som låter dig rita enkelt och som resultat får du ett konstverk som är värd att hänga upp på väggen. *

Enkelt kan du rita vad du vill. Skor. Hus. Väskor! Jag valde (såklart att rita katter och har fått förträffligt vackra resultat.

 

mjaaaaau

 

Sidan heter affinelayer (klicka på namnet för att komma till sidan) och låter dig enkelt göra katter av enkla ritningar.

Alltså, bilden du ser till vänster är det jag ritade. Sen tryckte ja ba på "process" och resultatet blev en katt med många ögon.

 

Och som jag har "ritat" nu!

kisssoon

 

Den första blev någon slags gudomlig katt med ett tredje öga.

 

 

kissonamjaaaau

 

Sen fick den gudomliga katten fyra vänner. Den sista kallar jag "Travolta".

 

 

* På tal om konst så är jag helt överväldigad av den respons jag fått de senaste dagarna, på grund av min egen konst.

Delade med mig av målningarna på facebook, instagram och här på bloggen och har fått så många fina kommentarer. Det som berört mig mest är när folk till och med vill köpa det jag skapat.

 

TÄNK. 

Någon vill hänga upp mina målningar på sina väggar!

 

Det känns overkligt men härligt. 

För det första så har jag lärt mig att ta till mig positiva ord. Det om något är viktigt att arbeta på. Att kunna säga tack, och omge sig med kärlek. Att glömma att det ens skulle existera en jantelag och bara säga: "Jamen visst! Jag kan vara värd detta. :)"

 

Hur det än slutar, så är det fint att veta att ba man delar med sig och gör något fullständigt med kärlek (och ba i goda tankar) - så får man så mycket mer härligt tillbaka. Bara det att du delar med dig av snälla ord, kan göra så mycket för en annan människa. 

 

Puss på er.

onsdag 22 februari 2017 - 06:00

Naken kvinna.

Min första tavla, fast det är den tredje målningen jag visar er. He e en naku brud.

Grattis på lill-löödan.

 

tavla2