onsdag 26 april 2017 - 06:00

Presenter och mera styrox.

Vad händer vid bygget? 

Mycket. Även om det har känt som ett evighetsprojekt det här med styroxen. 

 

I måndags så tog jag till mig ett av era tips och la musik i öronen, med extra hörselskydd på, och började skära i styrox. Och vet ni vad? Det funkade! Just när man börjar bli klar med något som skapar obehag i kroppen, jamen då kommer man på sätt för att överleva det. Eftersom jag ba hade härlig musik i öronen, så hade styroxen ingen chans i världen att störa min inre frid som jag vill behålla.

 

Fick en mikropaus när husförsäljaren tog en avstickare till Petalax och besökte bygget.

"Det här huset är skapat för er tomt!" sa han, och jag höll med.

Jag och Fredrik tittade på många husmodeller innan vi bestämde oss, och nu idag kan jag inte tänka mig något annat hus, än just det vi bygger. Vi har helt klart den bästa platsen för huset, och det bästa huset för oss. 

 

Med sig hade husförsäljaren gåvor, och presenter är något jag tycker om. Jag och Fredrik fick varsin byggväst. Otroligt många fickor på västen, som är uppskattat, även om jag misstänker de är anpassade för ciderburkar. Kommer att vara uppskattat det också. ;-)

 

23.4.2017 1

 

Efter att Fredrik slutat arbetet och vi druckit eftermiddagskaffe, åkte vi tillsammans tillbaka till bygget. Styrox läggs inte ut av sig själv, och även om vi har god tid på oss så kan man ju inte hålla på hur länge som helst.

Eftersom alla förjävliga lutningar är nu fint under styrox, var det betydligt lättare att lägga ut styroxen.

 

23.4.2017 2

 

Det är inte bara elände med styrox heller! Tack vare den, och på grund av att det var otroligt varmt hela dagen, så var det mycket roligare att arbeta vid bygget. Ingen frustration eller kalla fötter. Ba glädje och värme, förutom när det haglade i tio minuter för att senare svänga om till blå himmel igen. 

Vädret har lika problem att bestämma sig hur de ska ha det, som regeringen hur de ska få nån ordning på landet. ;-)

 

23.4.2017 3

 

Den temporära trappan av lastpallar är perfekt att använda som arbetsyta när man mäter ut och sågar till passliga styroxbitar. 

 

23.4.2017 4

 

Jag kommer säkert att vara klädd i regnbågens alla färger innan det här huset är byggt. Rosa arbetsbyxor, blå väst och lila jacka. Jag som annars är svart som synden, älskar att ha på mig det mest färggladaste som går att ta till när jag arbetar. 

Här mäter jag ut sista biten till barnrummet, och det blev perfekt på första försöket! 

 

Nu är vi fem före att ha alla styroxlager på plats, så vår rörmokare får fara och bränna rör i styroxen. Sen är det "ba" att göra samma visa en sista gång med styroxen och lägga armeringsjärn på plats. 

Igår fick vi hjälp av goda vänner som hjälpte oss att förflytta alla armeringsjärn från en vägg till andra sidan av huset, så de inte ska vara i vägen. Bild av det kan du se HÄR

 

Och det är vad som är på gång vid bygget.

En dag i taget, för man kan inte göra så mycket annat än så. 

 

måndag 24 april 2017 - 06:00

Helt okej att känna alla känslor vid ett husbygge.

En hel helg, med bara arbete på schemat, och hur mycket har jag fotograferat? TVÅ BILDER. Det betyder ju egentligen att mycket har hänt, men inget av det har jag som bevis eller foto-minne framöver. Får se till att fotografera mera idag ba.

Men låt oss se på de två bilderna, och historien bakom dem.

 

IMG 5046

 

När den här bilden togs så funderade jag hur i hela friden detta skulle gå, och hur jäkla länge vi skulle kämpa på med golvet. Så det är alltså så där jag ser ut när jag funderar. Jag sitter inte och sover, även om det hade varit skönt.

 

När man lägger styrox i huset så är det viktigt att det blir så jämnt och rakt som möjligt. Nå, har man avloppsrör och sånt som har lutningar på sig, på vissa ställen ovanför grusbädden, då blir allt mycket svårare. 

Det blev som en pest eller kolera situation. Endera skulle man gräva om allting på nytt, för att få lutningarna rätt under grusbädden, eller så skulle man skära ut i styroxen de rätta lutningarna så styroxen skulle passa perfekt.

 

 

Sambon, som är den av oss som har mer tålamod, tog på sig att skära ut i styroxen så alla bitar skulle sitta perfekt. Det var ju inte överallt, utan bara på vissa ställen. Men det blev för mycket för mig.

Att skära ut hål på rätta ställen i styrox kan jag gå med på, men hjärnan ville inte börja på med lutningar. 

 

 

Även om jag varenda evigaste dag är tacksam för att jag har träffat en så härlig människa som Fredrik, har jag tänkt extra mycket på det denna helg. Genom att se på honom, vill jag åtminstone försöka att ha lite mer tålamod än jag vanligtvis inte har. Vara mitt bästa jag, även om allt man gör inte är så himla roligt hela tiden. 

Men trots allt har vi kunnat skratta mellan varven, och fått riktigt mycket gjort. 

 

För efter att Fredrik kommit förbi de värsta lutningarna gick allting riktigt smidigt. Jag fick nya krafter, halleluja, och började skära och såga i styroxen hejvilt.

Nu är hela huset fyllt med första lagret av 100 mm styrox, och på halva sidan av huset finns även ett lager 50 mm. Allt är tätt, fint och så perfekt vi kan få det. OCH RAKT. Så det betyder att resten kommer att gå galant.

 

 

Vad  har  vi  lärt  oss  av  det  här? 

1. Lägg mindre grus i husgrunden, än vad du tror du behöver. Av någon konstig orsak så verkar grus föröka sig magiskt. 

2. Låt någon som vill, och kan, skära i styrox. Är du som mig, och har obehag för ljudet: stäng ut allt ljud med hörselskydd.

3. Ibland blir man frustrerad, även om det inte hjälper till något alls. Det är helt okej att känna alla känslor som kan uppstå vid ett husbygge (eller i livet överlag).

4. Om du blir frustrerad, bli det med någon som är van med dig, och får dig på gott humör igen. Roligare att skratta än gråta.

 

IMG 5049

 

I lördags pipade det till ordentligt med en glad och samtidigt skrämmande melodi utanför huset. Jag rusade till dörren för att se vad det var. GLASSBILEN.

Glassbilen i sin tur såg mig som rusade till dörren, och stannade vid vägen! 

 

Så det blev en lite pinsam stund då glassbilen trodde jag skulle äta glass, medan jag ba ville ta en bild och sen fortsätta arbeta. 

 

Nu  undrar  jag: 

1. Kommer den här glassbilen att köra förbi för resten av vårt liv?

2. Hur många gånger ska man säga till framtida barn att "Ni har glass i frysen, ni behöver inte köpa svindyr från glassbilen"?

3. Har glassbilen bytt melodi på de senaste tjugo åren? Mindes glassbilen med en helt annan melodi, än vad denna hade.

 

fredag 21 april 2017 - 14:30

Det största pusslet - styrox.

Igår blev det äntligen dags för det jag längtat efter. Inte för att det är något roligt, men ack så nödvändigt. Och ett steg närmre betonggolvet, som gör allting så mycket lättare att arbeta på. För vem vill liksom arbeta och spika i taket på en grusbädd, när man kan göra den stående stadigt på betonggolv?

 

Jag började alltså rada ut styrox i huset igår.

 

Hela påskhelgen kämpade vi ju med att skotta ut över 40 skottkärror med grus och jämnade ut allt så det skulle vara så rakt och perfekt som möjligt. Flera gånger under den processen tänkte jag att det var tur att betonggolvet är beställt först om några veckor, för det här är inte något man ska stressa med. 

Jag vill ju vanligtvis att allting ska gå undan, men ännu mer vill jag att det ska bli perfekt och ordentligt gjort.

 

IMG 4994

 

Jag bar in förpackningar av styrox in i huset, och började med ett lager 100 mm Thermosil lattia. Eftersom vi gjort så bra arbete med gruset så passade styroxen perfekt och det var inga problem att gå (och till och med hoppa) på den, utan att den skulle gå sönder. 

 

På det första lagret la jag sen ett lager med 50 mm. Knixet här är bara att lägga styroxen på ett annat sätt än med första lagret. Det ska som inte bli några springor. Började jag med att lägga kortsidan mot väggen, jamen, då la jag långsidan mot väggen med andra lagret styrox.

Typ på samma sätt som jag isolerade husgrunden utomhus, ba 120 kvadratmeter mer.

 

IMG 5003

 

Så i helgen fortsätter vi att rada ut styrox, skära ut så det passar vid alla rör och får allting så bra som möjligt. Om grovköket var förjäkligt att vibrera, så kan jag ba tänka mig hur det blir att pussla dit styrox. Men allting ska gå. Man får ba ha lite tålamod. 

 

Efter dessa två lager, får rörmokaren smälta ner lite styroxen vid rören och sen ska sista lagret med 50 mm styrox på. 

Det är alltså på styroxen som armeringsjärnen med golvvärmen ska stå på. Men när det kommer till armeringsjärnet så kommer vi att ta hjälp av två vänner, för det är enorma mattor som väger otroligt mycket.

 

Och det är det här som är på gång vi huset nu. 

tisdag 18 april 2017 - 06:00

Det blir en skum dag.

Om någon undrar vad jag gör idag, så behöver ni inte fundera så länge. 

Jag kommer att göra det här:

 

17.4.2017

 

Köpte upp byns lager av byggskum igår och kom halvvägs på huset. Helt sjukt vad det kan gå åt av sånt man inte tänker på. Så idag är det ba att ta nya tag, åka vidare till närmsta by, handla upp deras lager skum och sen fortsätta.

 

Det känns så konstigt och härligt att nu står huset på plats och vi har redan hunnit en lång bit på insidan. För egentligen var det ju denna vecka som huset skulle bli monterat, från första början *.

Men jag är ju som jag är, tänkte på alla röda dagar, och ville ha huset lite snabbare. Därför började de på för två veckor sen. En vecka senare var de klara, och nu har vi kommit lång väg på insidan. 

Snart, snart, snart får vi lägga första styroxskivan på plats. Vilket jag längtar efter, för det tar oss ett steg närmre till det jag ser fram emot: att ha det där betonggolvet att gå på. Jestas vad mycket lättare det blir att arbeta då.

 

Men en sak i taget, för nu ** ska jag skumma huset lite.

 

 

* Egentligen hade vi kunnat få huset redan i december, men där ångrade vi oss tack och lov, och skuffade fram datumet till april.

** läs: om ett par timmar, för detta är ett tidsinställt blogginlägg, och just nu sover jag gott. 

måndag 17 april 2017 - 10:00

Första påsken vid huset.

Hela påsken har jag och Fredrik spenderat vår dyrbara tid vid bygget. Man måste ju ta vara på alla lediga dagar tillsammans, speciellt då Fredriks syster med familj hälsade på i helgen. För även om allt har gått på finska, så är jag absolut mer lugn och säker på vad som komma skall med bygget - för vi har haft en riktig arbetsledare och kunnig yrkesman med oss.

 

Fast en sak, och en dag i taget, och nu får ni följa med vår första påskhelg vid bygget, som är vårt hus. (nu känns det som hemma)

 

 

FREDAG

 

14.4.2017

 

I fredags gick jag och sambon runt och försökte fixa till gruset in i huset. Vi räfsade, kollade med vattenspass och gjorde vårt bästa med gott humör.

Sen dök svägerskan med familj upp vid bygget, och vi preppade lite för morgondagen.

 

 

LÖRDAG

 

15.4.2017

 

På lördagen hade vi förstärkning av sambons svåger. Nu kanske ni undrar om vi bytt husföretag mitt i allt, men nej. Han ba arbetar för Sievitalo, och hjälper oss av god vilja. ;) Dock ska alla som kommer i kontakt med honom vara otroligt tacksamma, för jestas vad den här karln kan sin sak. Så noggrann och duktig så det inte är klokt.

I ett huj had vi en preliminär ytterdörr (så inte vår riktiga dörr och sidofönster blir förstörd), och superbra tips och knep för hur vi snabbt skulle få fixat gruset i huset. Jag blev en "mittamies" som gick runt och mätte med hjälp av en käpp och en lasermaskin så allting blev rätt.

 

Alla som har byggt hus kanske vet att det här med vilken mängd grus man ska ha in i huset, kan vara lite knepigt att få till. Speciellt när allting ska vara så rakt som möjligt.

Och kanske är det så att ni har fått bära ut tio skottkärror med grus och tycker det är "väääldigt mycket och väääldigt jobbigt". 
Då skulle ni ha varit med i lördags. 

 

Åtminstone 40+ lass med grus förde vi ut med skottkärran, oskämtat.

Huhhu.

 

 

SÖNDAG

 

Skarmavbild 2017 04 16 kl. 23.23.34

 

I söndags var det ba jag och Fredrik igen, men det kändes lugnt. I princip hela huset var redan färdigt med allt grus och vi hade nu alla kunskaper för att fortsätta själva. Och en lasermätare som är vår egen, som hjälpte oss att se om vi behövde fylla på eller ta bort lite grus från golvet.

 

Jag fortsatte idag att vara "mittamies", även om jag tydligen har större brytningsfel än jag trodde, för pinnen var ju aldrig rak. Men snabbt som bara den fick jag och Fredrik allt grus perfekt. Och behövde ba föra ut tre skottkärror med grus idag, vilket är framsteg.

 

Sen tänkte vi börja fylla på med styrox, men där mötte vi på lite motstånd. Allt styrox vi förvarat fint på stockar och under presenning under vintern  VAR  MER  FRUSEN  ÄN  ELSA  I  FROZEN (eller var det Anna som frös?).

Så istället för att riskera att 1. få fuktskador i huset, 2. hålla på med det här onödigt lång tid eller 3. få spunk, tar vi och köper nytt, torrt, för att få allting ordentligt gjort. 

 

Och idag är det måndag och det är det vi börjar på med idag. 

Vi ba mårar åpå. 

 

onsdag 12 april 2017 - 12:00

Avlopp och sånt är på gång nu.

Inte länge efter att montörerna, som gjort en otroligt arbete på huset, så körde nästa entreprenör in på vår tolv meters breda infart till huset. Rörmokaren Jaakko och hans praktikant skulle börja på med de rörarbeten som ska fixas, innan jag och Fredrik får gå loss på styrox. 

 

Och det är helt otroligt. För en vecka sen började huset att monteras, och nu är utsidan klar. Det går så snabbt att jag knappt hinner med, och därför blir det så allt som sker på bygget uppdateras på bloggen dagen efter. För tillfället i alla fall.

 

Det här är vad som hände igår.

 

11.4.2017 1

 

Jaakko och praktikanten mäter och funderar över ritningen och hur alla rör ska dras i grunden. Jag är svinnöjd över mig själv som har lyckats börja räkna ut hur saker och ting ska vara på ritningen. Vilka mått det blir i verkligheten från några ynka centimeter på ett måttband, och sånt. 

Dock går det snäppet snabbare när yrkesmänniskor gör det, och det är roligt att se på (när andra arbetar, hehe).

 

Det andra jag är nöjd med är att alla entreprenörer finns nära en, så man känner en trygghet av att ha alla nära. 

 

11.4.2017 2

 

I grunden ritades det upp kors för var avlopp, vatten och golvsilar ska upp. Vi kommer att ha ett lite dyrare, men absolut häftigare och snyggare system till badrummet.

Det enda negativa är att Mr Fantomen inte längre kommer att kunna lyfta på golvsilar. ;-)

 

11.4.2017 3

 

Oj, så de grävde igår, för att få till passligt djupa diken med rätta lutningar. Som ni kanske minns så gick jag runt i elva timmar och vibrerade den här grunden, så allting var ganska fast om man säger som så. 

Men de var snabba och effektiva karlar.

 

11.4.2017 4

 

Minns när jag grävde ner denna avloppsrör, och igår blev den avsågad för att inte komma ovanför betonggolvet.

 

11.4.2017 5

 

Sen blev det att pussla, mäta och såga till rätta längder på rören för att få dem dit de skulle. Eller ja. De gjorde det. Jag fotograferade och sa "Daaamn, vad snygga bilder det blir!".

 

Jag är så glad att det blivit så mycket dokumenterat av detta bygge, som det har blivit. Annars är det knappast något man minns, eller ens har fått se hur rören går nere i grunden.

 

11.4.2017 6

11.4.2017 7

 

Idag fortsätter de sitt arbete, och förhoppningsvis går allting bra för dem. De får i alla fall arbeta i lugn och ro, utan att ha en kamera i ansiktet. Jag har annat för mig.

 

Annat som hände igår var att jag fyllde på min fågelholk med lite katthår från katterna som nu fått sin sommarpäls. Jag är inte bara en crazy cat lady, utan nu även en crazy bird lady. Så nu  måste  väl någon fågel flytta in i fågelholken?

tisdag 11 april 2017 - 13:54

Den andra husvisningen - för er.

10.4.2017 1

Hej hej! Här sitter jag på hustrappan, gjord av lastpallar, och tänkte visa er hur det såg ut vid bygget igår. Jag låter montörerna göra sitt på dagen, för att mot kvällen fara dit med Fredrik och se vilka framsteg som blivit gjorda för vårt älskade hus.

 

10.4.2017 2

 

Nu börjar huset se i princip helt färdigt ut på utsidan. Några bräder som fortfarande ska på plats, lister och dylikt.. men om man ser till huset av bilderna så är det perfekt. De fönster du ser är sovrums och kontorfönster.

Längst bort är badrum- och bastuns fönster, som man får fantisera lite för att se.

 

10.4.2017 3

 

På den här terrassen kommer jag att dricka cider på sommarkvällar och låta terrassvärmare värma mig till sena hösten.

10.4.2017 4

 

Taket är så jäkla snyggt, så det inte är klokt. Men klokt är det, för det är på riktigt.

Luckan är världens bästa plats att gömma sig vid, när man leker kurragömma. Eller ba har lejdon.

 

10.4.2017 5

 

Vi behöver lite fler laspallar för att få till någon trappa här, men dörren du ser till vänster är den som tar dig till grovköket. Dörren till höger är till vardagsrummet. Vi är alltså på baksidan av huset nu.

 

10.4.2017 6

 

Igår var det ett av mina favoritväder, med en mäktig dimma över byn. 

 

10.4.2017 7

 

Jag och Fredrik gjorde faktiskt annat än att bara springa runt igår, och städade upp lite på insidan av huset. Innan ens elementen var på plats hade vi lyft armeringsjärn på plats, i mitten av huset, och sen dess så har bräder och annat material blivit lyft på armeringsjärnen. 

 

Så igår flyttade vi på bräder och lutade alla armeringsjärn till sidan av vår sovrumsvägg / väggen till klädkammaren. Det var tungt, tog aldrig slut men var ack så nödvändigt, för det betyder att vi nu kan få avlopps- och såna rör dragna i grunden, för att sen fylla på med styrox.

 

10.4.2017 8

 

De där träpinnarna i grunden, som skulle hålla stagningsvirket på plats, var riktigt förjäkliga att få bort. Men jag fick ut lite aggressioner med hjälp av släggan, och när koncentrationen tog slut tog Fredrik över. 

Och se så fint det är in i huset nu. YEEEE.

 

10.4.2017 9

 

Jag kan äntligen börja ha på mig de älskade byggbyxorna nu när det är arbetet på insidan som börjar typ... nu. :D

fredag 7 april 2017 - 10:30

Huset får tak! (filmad med drönare)

Igår skedde massor av mästerverk. Byggarna fixade ett vackert tak åt oss, Börje filmade med sin drönare och jag fick skapa konst av materialet. 

 

Visst får man vara nöjd med något man har gjort? För det är jag verkligen nu.

Jag njuter av att skapa vackra videos och leka med pulserna i musiken. Det gör som inget att tiden ba flyger iväg, medan man sitter och redigerar och fixar med alla filmklipp. Förlorar gärna mig själv i såna stunder, eftersom ja ba njuuter och får energi av att skapa.

 

Så här den video som jag är mest stolt över. Njut av den sköna musiken och de vackra vyerna i tre minuter. Och tryck sen på repeat. <3

(obs! se till att ha filmen på bästa kvalité)

 

torsdag 6 april 2017 - 19:35

Nu har vi snart ett tak!

Jag hade som egentligen inte tänkt spendera mycket tid vid bygget idag. Typ, dit ba och se första plåtbiten av det som ska bli vårt tak läggas på plats. Nå dagen blev mer spännande än så. Börje med drönaren hälsade på vid bygget, och resultatet blev en hel massa filmer, som jag idag har fått klippa och leka med.

 

Resultatet blev en otroligt snygg film som jag rekommenderar er att se i morgon. Den är mitt mästerverk, med skön musik. Jag älskar att få vara kreativ, och idag fick jag verkligen utlopp för kreativiteten i mina ådror.

 

6.4.2017 1

 

De här byggarbetarna var väl förberedda på att bli fotograferade mycket, men kanske inte så pass som de har fått bli de senaste dagarna. Idag så klättrade jag till exempel efter en av männen, ba för att få en bild från taket.

 

 

Så där stod jag vid början av taket och fotograferade. Först efteråt funderade jag hur tusan man skulle komma ner. Det var som lättare att komma upp, men när det var dags att trippa ner igen blev jag lite skakis i benen.

Det är alltså inte jag som målar de plankorna uppe vid taket sen.


6.4.2017 2

 

Det har gått så otroligt snabbt de senaste dagarna. Och jag är så stolt över huset. Även om insidan fortfarande är något kaosartat, utan något som ens kan ge hintar om hur det kommer att bli, så känner jag ba kärlek och tillit.o

 

6.4.2017 3

 

Här är lite "behind the scenes" från idag. Professionella typer som klarade av att lägga tak, utan att bry sig om drönaren som svävade ovanför dem.

 

6.4.2017 4

 

Här är den. Drönaren som gjorde ett mycket bra arbete idag, och inte flög ifrån oss.

onsdag 5 april 2017 - 10:30

Huset monteras! (filmad med drönare)

Minns ni att när jag i början av detta byggprojekt sa att vi ska försöka få med så mycket som möjligt på bild, via drönare? Typ  här  hittar du det blogginlägget, med drönarbilder. Nå, jag är tacksam för att Börje från byn tog sig tiden att besöka bygget igår och fånga monteringen på bild.

Jag trodde att det ba skulle vara stillbilder, men när jag fick se att han även filmat, fick jag frusipickor över hela kroppen. 

 

DET VAR SÅ OTROLIGT HÄFTIGT. OCH VACKERT.

Fanns mycket stillbilder bland alla bilder drönaren fångade igår, men filmen gick raka vägen i mitt hjärta.

 

Jag har nu editerat filmen, och lagt till vacker musik och nu får ni även se filmen som fick mig att bli helt salig. Se den! Helt värd 51 sekunder av ditt liv. <3

 

Filmen går att se i 1080 HD

 

 

Vill ni se fler filmer från bygget?