tisdag 27 juni 2017 - 12:28

Det vackraste vi har i huset.

Igår var jag nervös, medan sambon var rätt så lugn. Vi blir tydligen uppjagade för olika moment i den här byggprocessen. Medan han var nervös för betonggolvet, så var jag ganska lugn. Medan han var kolugn för spisen, så kändes det som att vara sju år igen och ha födelsedag. Sov oroligt med en pirrande mage.

 

Igår var det alltså dagen då vår Tulikivi-spis färdades från mellersta Finland, till lilla Petalax. Jag var otroligt tacksam för att Fredrik var ledig från arbetet, så han som har finska som modersmål, fick sköta snacket med montörerna. Jag ba fotograferade för fulla muggar medan jag upprepade  "Djiiiistas vad han är snygg"  som ett mantra. Och med  "han"  menade jag spisen.

 

Nu ska du, bild för bild, få följa med på en härlig dag, och få se det vackraste vi har i huset nu. 

 

TulikiviCarro 1

 

Ni kanske minns att det har synts ett järnrör som stuckit upp mitt i golvet? Nå, det järnröret var till för spisen. Dagens hus är tydligen så täta att en spis inte klarar av att elda som normalt folk, så det behövs extra luft utifrån. 

Nå, det röret sågade montören av i ett huj, och det lämnade ett hål i betonggolvet.

 

Ovanpå hålet i golvet började han rita stjärnor och mönster på golvet av en mall. 

Det var två montörer, och de samarbetade hur bra som helst. De talade inte så mycket, men de verkade ha på klart hur de skulle montera en spis, för deras arbete löpte hur fint som helst. Tydligen njuter jag av att se folk kunna samarbeta utan problem.

 

TulikiviCarro 2

 

Jag fick lite ont i hjärtat när de sågade sönder taket och vår fina plast vi kämpat med. Men förstod ju att på ett sätt eller annat skulle ju en skorsten genom taket. Och i den stunden förstod jag att de även skulle såga sönder vårt vackra tak. 

På bild ser du en montör nere på golvet, en uppe i mellantaket och sambon som inspekterar arbetet deras. Jag satt som en ordentlig chef på en plaststol och övervakade arbetet, haha.

 

TulikiviCarro 3

 

Vår Tulikivi spis skulle inte muras upp, utan kom färdigt monterad med flera lager plast omkring sig. Den här spisen är speciellt lagad för Simons Hus, och heter Simone.

Efter att jag tagit denna bild upptäckte jag en stor geting bredvid mig, och då fick sambon koomma till undsättning.

 

TulikiviCarro 4

 

Nåja, nu ska inte min brist på koncentration få mig att börja tala om getingar, utan det är ju spisen som ska ha uppmärksamhet nu. På golvet limmades ett tjockt lager av svart superlim, och på detta skulle spisen placeras.

 

TulikiviCarro 5

 

Med en manick som lyfte en svintung eldstad av sten från båda sidorna, såg det superlätt ut för montörerna att få spisen på plats.

 

TulikiviCarro 6

 

Och när spisen var på plats på insidan av huset, var det dags för dem att såga sönder vårt vackra tak.

 

TulikiviCarro 7

 

Jag var ju ganska imponerad när jag såg lyftkranen lyfta huselementet på plats, men det är inget jämfört med vad jag var igår. HUHHHUUUU vilka skills man ska ha för att få en jäkligt stor skorsten genom ett litet hål, utan att förstöra hela huset. 

 

TulikiviCarro 8

 

Men det gick superbra. Jag höll andan medan skorstenen monterades, men de här typerna såg lugna ut.

 

TulikiviCarro 9

TulikiviCarro 10

 

Fredrik frågade montörerna när vi fick börja använda spisen, och fick som svar "Vaikka heti". Wihoo. Nu kan vi börja grilla korv och laga mat i vår alldeles egna och vackra stenspis. 

Vi hade valt ett grått kakel till vår vita stenspis, och det kommer att matcha så vackert till resten av husets färger.

 

TulikiviCarro 11

 

Och här är den, skönheten.

 

Som ni ser så är det ett mellanrum mellan betonggolvet och spisen, och det är för att vi har valt att det ska vara så. Då får vi lägga golv utan att fundera extra på lister. Till spisen hade vi även valt en glasskiva som ska vara framför spisen, men den kommer ju såklart på plats efter att golvet är lagt.

 

Tadaaaa! Det här är det vackraste vi har i huset. <3

måndag 26 juni 2017 - 06:00

VI HAR VÄGGAR I HUSET!!

Nu ska ni få höra historien om hur jag och Fredrik trollade fram mellanväggar, helt ensamma, på typ två dagar.

Det är tio bilder som ska ta dig genom hela historien, och det kommer att gå så bra så. Vi klarade ju av det galant. Typ.

 

mellanvagg 1

 

Även om jag alltid sagt "Så här blir det, och jag vet EXAKT hur det ska se ut!", så är man inte lika säker på sig själv när man väl ska slänga upp den där väggen. Som alltid, när jag och Fredrik, ska göra ett nytt moment på huset, så tar det tid. 

 

Vi mäter, räknar, mäter lite till och tar några vilopauser på det. 

 

mellanvagg 2

 

Men jag hade gett tusan på att vi samma dag vi tänkte börja på med mellanväggarna, faktiskt limma fast en också. 

För det är tydligen så man ska göra. När man har golvvärme och en hel massa rör under betongen, då ska man inte spika i golvet om man inte är riktigt hundra procent säker på vad man gör. Limmet var något superstarkt som var speciellt framställt för att hålla för väggar. Bra så. 

 

Första väggbiten vi limmade fast var ena delen till dörröppningen till tvättstugan. Den var 25 cm lång.

 

mellanvagg 3

 

Och så räknade vi lite till. Sprättade med sprättlina på golvet och extrakollade så att vi fick träbitarna på rätt sida av den röda linjen. När alla bitarna var fastlimmade på golvet så blev det lite mer verkligt. Fast ändå inte. Det var ju inte väggar, så det fick vi ta och trolla fram.

 

Som med allt annat, så fick vi ba testa oss fram till hur vi skulle göra, för att det skulle bli bäst för oss. Började på ett sätt som verkligen var komplicerat och skulle ha tagit hundra år för oss att arbeta på. Typ, bit för bit. Och eftersom det tydligen krävs att det ska vara 1 cm's mellanrum mellan mellanvägg och tak, så blev det lite svårare. 

Varför det ska vara mellanrum är för att taket ska kunna fara ner lite. DET VILL JAG JU INTE. Men ibland måste man tydligen göra sånt man inte vill.

 

Så vi fick tänka om, och fick ett riktigt bra tips av Fredriks systers man, som är "työpäälliköksi" på ett stort husföretag.

Vi skulle tydligen bygga väggarna som element.


mellanvagg 4

 

Och hur bygger man väggar som element, undrar du kanske? Nå, det undrade jag också. Men han förklarade så enkelt att både jag och Fredrik inte funderade så mycket mer, utan ba gjorde, och det blev så bra. Allt blev samma längd, det perfekta mellanrummet och framförallt - det såg proffsigt ut. 

 

Det du ser på bild är hur det såg ut under tiden vi byggde elementen.

 

mellanvagg 5

 

Med spikpistolen spikade vi fast alla bräder så de sitter för kung och fosterland..

 

mellanvagg 6

 

Och sen lyfte vi "ba" upp dem, och på plats. Sekunden efter att jag tog denna bild så fick jag ta och hjälpa Fredrik att få en badrumsväggen på plats (dörröppning till både badrum och bastu finns i elementet).

Ser du lite noggrannare i bakgrunden, så ser du att vi har ritat på de bräder som finns fastlimmade på golvet. På de sträcken är det exakta måttet som bräderna ska ha, och var de ska sitta. 

 

Med hjälp av borrmaskin och vattenpass så fick vi sen dem rakt upp, som de skulle vara.

Svinenkelt.

 

mellanvagg 7

 

Mellan varje vägg så ska en korsskålningsbräda emot väggarna för extra stöd. De sitter riktigt ordentligt nu alla väggar. Jag har redan hunnit klia ryggen mot en av "dörrkarmarna".

 

Och nu får ni gärna fråga mig om det är något ni undrar över med att bygga mellanväggar eller något överhuvudtaget. För i skrivande stund är det sent på kvällen, och jag vill sova.

Men jag ska visa er hur det ser ut inne i huset nu.

 

mellanvagg 8

 

Till vänster: Dörröppningen till "tvättstugan", badrum, bastu och hela faderullan. Jag gillar det ljus som huset släpper in. Det är som att huset är skapt enbart för vårt tomt. <3

Till höger: Från samma dörröppning kan man se över huset. Ser man rakt efter den långa väggen, som är den enda ordentliga vägg på ena sidan av huset, ser man det som ska bli vår riktiga dörr. Dörren är inte monterad nu under byggtiden, utan vi har en byggdörr som det inte göra något om den blir skadad.

 

mellanvagg 9

 

Till vänster: Ett sovrum. Vi har stora fönster i vårt hus. Även om det är lite mer diskreta fönster i sovrummen, så är de ändå otroligt stora så man får bra med naturligt ljus in.

Till höger: Mitt wc. Bakom den vår klädskrubb.

 

mellanvagg 10

 

Och så här ser det ut när man gått en bit in i huset, från huvudentren. Det kommer att bli så ljust och vackert hos oss. 

tisdag 13 juni 2017 - 12:07

Glesbräder och korsskålning.

Jag och Fredrik är inte som alla andra när det kommer till husbygget. Varför?

Jo, för ibland kan det hända sig att folk ringer lite senare på kvällen för att kolla om vi är vid bygget, men då ligger vi redan på soffan i pyjamas, mätta och glada efter varm mat och ba har det bra. Jag trodde ju innan vi gav oss in i det här att vi skulle arbeta dygnet runt, men det har inte behövts. Vi är istället så effektiva de timmar vi är vid bygget att det inte behövs svinlånga dagar.

 

Och så är väl vår kemi en bidragande faktor till varför vi hittills har haft ett sånt flow. 

Vi klarar oss bra, "bara" jag och Fredrik.

 

 

FÖRSTA LAGRET GLESBRÄDNING

För en vecka sen skrev jag att vi börjat på med första lagret av glesbrädningen / skålningen i taket. 

 

'Det mesta av allt material till huset följde med som materialleverans och hörde till huspriset, så vi har bara hållit tummarna att vi fått rätt sort och mängd av material. Hittills har vi inte mött på större problem, än att vi och många andra inte har haft något hum om vilka bräder som hör till vad, eller om vi ens har någon användning av dem.

Det mesta verkar vara gratis restbräder som vi får ta och använda till garage och växthus. Ba bra. 

 

Men vi hittade de bräder till första lagret av glesbrädningen, vilket var 22x100 bräder. Det skulle vara 30 cm's mellanrum mellan bräderna, typ. Närmast väggarna blev det närmre mellanrum, men det har ingen betydelse.

Varje evigaste bräda behövde kapas endast 1 cm för att passa in, förutom med de som fick bli lite kortare. Varje bräda spikades fast med en spikpistol i takstolarna. 

 

Första lagret tog knappt en dag för bara jag och Fredrik att få upp. 

 

 

 

ANDRA LAGRET - KORSSKÅLNING

Andra lagret med bräder, korsskålningen, skulle borras fast med skurvar med 20x70 bräder i glesbrädningen.

 

 

Om det första lagret var alla 1 cm för lång, så var dessa bräder i tre till fyra olika längder. Och ingen av dem passade automatiskt fast i glesbrädningen. Så jag har nu fått bli expert på att använda gersåg, och måste säga det har gått riktigt bra. Alla fingrar på plats och alla blev passlig längd utan att gå sönder.

Min matematik-hjärna har inte svikit mig.

 

10.6.2017 1

 

Jäklar vilket snyggt mönster det blev i taket! 

Korsskålning skulle ha 20 cm's mellanrum, jämfört med första lagrets 30 cm. Det ni inte ser på bild är Fredriks mycket vackra halsband han gjorde, med en 20 cm's bräda, så vi fick det rätta mellanrummet överallt. 

 

12.6.2017 1

 

Eftersom det var lite mindre mellanrum med bräderna, jämfört med första lagret, blev korsskålningen en historia på två arbetsdagar.

Och vilket vackert konstverk det blev. 

 

Ba ejt till problem nu... Medan vi fäste alla korsskålningsbräder så hörde vi ett ihärdigt "BzZzZzZz" ovanför oss. Getingar har hittat in till mellantaket och lever säkert loppan. Oinbjudna gäster, som jag har köpt botemedel mot. Det gäller ba att våga sig upp för att bekämpa dem.

 

12.6.2017 2

 

Det är alltså på korsskålningen som vi fäster takpanelen på senare. Förutom i mitt badrum där jag ska ha en gipsskiva (varför får du veta senare).

I hörnet ser du Fredrik som bygger ramar till de rör som kommer ur betongen, som ska gjutas fast.

 

12.6.2017 3

 

Vet ni vad som händer nu?

Jo, nu ska vi limma fast den första biten av mellanväggen.

Det känns som knasigt att jag för en vecka sen sa att taket skulle vara en stor milstolpe för oss. Nog för att det är en rama milstolpe, men jag hade liksom inte då en aning om hur snabba vi skulle vara.

 

Men jag är ba tacksam och glad.

 

 

tisdag 6 juni 2017 - 12:21

Vår nästa milstolpe i husbygget.

Det börjar bli en liten tid sen jag uppdaterade er om huset, och nu säger jag som jag oftast säger: Nu händer det grejer. 

Om betonggolvet var en stor milstolpe i byggandet, så har golvet nu snällt fått byta plats med taket. Nu är det taket som är vår nästa mål, och det som tar oss ett steg närmre vår dröm.

 

 

Onsdag 21 maj, 2017

 

ventilation pa plats

 

Så här såg det alltså ut i förra veckan. På onsdagen blev ventilationen i huset klar, pch det var fritt fram för oss att plasta in taket.  Vi hade kunnat göra det tidigare, men för att underlätta rörmokarens arbete så väntade vi alltså. 

 

ventilation pa plats 2

 

Massor av rör, som är uppe i taket. Nästa gång någon ska arbeta med dessa rör, är då taket är färdigt och ventilationsmaskinen ska installeras. 

 

 

Måndag 5 juni, 2017

 

När ventilationen var färdig, började jag och Fredrik på med att plasta in taket. Än en gång var jag glad över att vi inte har någon aning om hur länge en procedur är tänkt att ta, för vi blev klara på två (halva) dagar. Jag dokumenterade inget från dessa dagar, för hade full show med att vara omringad av blå plast.

Det är superduperviktigt att allting blir så tätt på möjligt, och varje stifthål och skarv måste tejpas med en grön tejp, så det tog nån dag att göra.

Och det är ovanpå den blåa plasten som ekovilla blåser blåsull på plats.

 

Men vi är klara, allt är bra, och det är huvudsaken.

 

Så igår började vi på med skålningen / glesbräderna i taket. Första varvet ska ena vägen, medan andra (och sista) varvet ska andra vägen. Så har jag förstått allting rätt så blir det ett fyrkantigt mönster i taket när allt är klart.

 

5.6.2017

 

Det är lite räknas och pusslas för att få bräderna på plats. Speciellt när det är ventilationsrör och skyddrör för elen som sticker ner och ut från plasten, men ändå gick allt bra igår. 

Trots att jag vaknat upp från min sista vaknatt och sovit alldeles för lite på många dygn stod jag högst uppe på den större stegen, för att tillsammans med kärleken få taket på plats.

 

Idag är jag dock mer utvilad och på hugget att fortsätta. Nu ska vi ge järnet att få taket på plats.

onsdag 24 maj 2017 - 06:00

Högt blodtryck när sambon bygger.

Förra veckans onsdag fick vi äntligen betonggolv. Då hade jag mardrömmar, men måste säga att det varit ett lugnt hjärta som har dunkat i min kropp sen dess. Ja, förutom då Fredrik började klättra igår, och jag började göra en fågelholk för att lugna nerverna. Men fågelholken bloggar jag om senare idag. Typ... tolv-tiden. :-)

 

Nu till huset och vad som hänt där.

Igår hade golvet fått vila i sex dagar, och var redo för torrslipning. När jag dök upp vid huset, var arbetarna redan i full fart. Och då var jag ändå rätt så tidig på plats.

 

Eftersom lutningar för golvsilar och sånt är rätt så viktigt, så är det lugnast att låta andra sköta det, som hållit på med detta i många år.

 

IMG 5482

 

Jag vet inte hur många gånger de sist och slutligen slipade golvet, men nu är det så fint och alla golvsilar syns fint och har de rätta lutningarna som de ska ha. 

På bild ser du dock slipdamm.

 

Vi hade ju plastat in golvet under alla dessa dagar, men tog bort plasten igår kväll så det inte skulle vara någon fuktig yta på betonggolvet. Sånt är inte bra för slipmaskinen.

Golvet hade torkat fint under natten, och det var inga fåglar i huset idag, tack och lov.

 

IMG 5485

 

Det här är slipmaskinen. Jämfört med den som jämnade ut betonggolvet, så hade den här rama oljud. I bakgrunden ser du en ordentlig dammsugare som samlar upp allt skräp.

 

IMG 5488

 

Efter att arbetarna var klara, fick jag börja på med att ta bort alla polyuretanremsor som skyddat väggarna. Det var en ganska härlig arbetssyssla, och lite som terapi att skära bort alla remsor. 

 

Sen satte jag mig utomhus för att sola lite och njuta av det otroligt vackra vädret.

 

gulliii

 

Efter att Fredrik slutat arbetet och vi fått i oss kaffe åkte vi tillbaka till huset. 

Och det är här då Fredrik gav mig högt blodtryck.

 

Det skulle fast vindskyddsskivor på två ställen i huset, där det inte fanns några, och jag var så nervös.

1. Det var ju så jäkla högt upp, och 2. Det var lite pusslas. Och som en tredje nervös-orsak så blev jag lite höjdrädd när jag skulle klättra upp för stegen för att ge några bräder åt Fredrik.

Men han gjorde ett bra arbete, och jag lugnade ner mig genom att spika ihop en fågelholk, de gånger jag inte höll i stegen eller räckte bräder och verktyg åt honom.

 

Och nu är det bara att vänta på rörmokaren som ska fixa ventilationen åt oss. När det är fixat så får vi ge järnet på att få taket på plats. Nu börjar det verkligen ske saker, gott folk, även om det händer något varje dag. <3

fredag 19 maj 2017 - 14:27

Gener av spiderman

Idag fick träffa en typ från Simons Element som hälsade på i Petalax. Typen fixade terrassdörren. Den var inte sönder eller något sånt, men behövde justeras lite, och det tog han hand om. 

Samtidigt passade han på att ta bort två hemliga paket som varit inlåsta i badrumsfönstret. Paketen innehöll de verktyg som behövdes för att få upp fönstret. :-D

 

19.5.2017 1

 

Det var ju inte svårt att justera dörren, men det hörde till huspriset och då får gärna andra göra det.

 

19.5.2017 2

 

Så här ser det ut i huset nu. Golvet är inplastat så det inte ska torka för snabbt, för då spricker det tydligen. Jag är fortfarande lika begeistrad över våra enorma fönster. Den känslan kommer knappast att försvinna i det första taget. 

Och vilket fotoljus huset har! Trots att det är halvmulet så är det det vackraste ljuset i huset. 

 

19.5.2017 3

 

Plasten vi använder oss av var de som täckt och skyddat väggarna under tiden golvet blev gjuten. Återanvändning istället för att ba köp nytt.

 

19.5.2017 4

 

Tydligen har de gener av spiderman på Simons Element. Finns fina fotspår uppe på väggarna. :'D

 

Och nu önskar jag er en riktigt trevlig helg. Blir det tyst här så är det ba för att jag arbetar. 

 

torsdag 18 maj 2017 - 06:00

VI HAR BETONGGOLV, HALLELUJA!

Tydligen ger betong mig mardrömmar, eftersom jag natten till igår sov lika oroligt som då sockeln skulle gjutas. Då drömde jag att det inte fanns plats för en ytterdörr, nu att det inte fanns plats alls att röra sig på. Vad drömmarna ska symbolisera tänker jag inte fundera längre på, men tippar det har något med att ge över ansvaret helt och hållet till någon annan. Och det är väl inte alltid så lätt. 

 

Men trots att natten var orolig, var jag ändå rätt så lugn innerst inne. Jag ville ha de bästa, och bokade Malax Byggmaskiner långt på förhand. Ringde, trots att jag visste av att de skulle sluta gjuta golv, och bad snällt. 

Vårt golv blev det nästsista golvet någonsin. 

 

Eftersom jag inte gjorde något åt golvet själv, sov jag medan de la in allt betong i huset. Efter att ha fått i mig en kaffekopp på förmiddagen åkte jag till huset för att kolla läget, och då såg det ut så här.

 

17.5.2017 2

 

Hela huset hade ett fint lager av betong i sig. Måste erkänna att jag fick en liten klump i magen då jag inte såg någon purus-drain, eller golvsil överhuvudtaget i huset. Borde ba lagt på mig glasögonen eller tagit ett chillpill, för de fanns nog där. Men tydligen flyter det runt lite betong och det är helt vanligt att man då inte ser golvsilarna så lätt. 

 

Man slipar ba fram dem efteråt.

 

17.5.2017 3

 

Här är halva vardagsrummet, köket och längst bort "barnrummet". Och allt ser så fint ut. 

Kvällen före hade jag och Fredrik spikat upp skrutt-plankor i taket, så de som gjöt golvet skulle ha lättare att se hur det skulle vara. Det blir en stor fin brasa sen av allt skrutt vi ska bränna upp. 

 

17.5.2017 4

 

Höni... herregud så skönt det är med betonggolv nu.

 

Det här är faktiskt en lika stor milstolpe i det här bygget, som när skogen försvann och Skinnars grävde fram vår grund på ba fyra dagar. Det är ju nu vi kan börja göra sånt, som andra ser, och inte ba vi. Och så blir det lite lättare och säkrare att spika i taket.

 

17.5.2017 5

 

Efter en kort lunchpaus så möttes jag av fotsteg inne i huset. Hann fundera vem som varit snabb och smygit sig in i huset, medan alla varit borta. Skulle ju ha varit typiskt.

Men det var bara arbetarna som kollat om golvet var redo för första slipningen. 

 

Efter att man gjutit golv ska det slipas x-antal gånger. Om jag inte ljuger helt och hållet för er så ska det göras innan plattan torkat helt, för att fukten ska slippa upp till ytan.

 

17.5.2017 6

 

Och så här såg maskinen ut. Jag hade förberett mig på ett samma oljud som vibreraren, då jag blev halvt döv efter att ha vibrerat grus i elva timmar, men den här var så len i ljudet. Smidig såg den ut att vara också, men tippar det handlar om hur van man är med att arbeta med den också. 

Jag har googlat fram att den kallas "helikopter". Hehe hehe.

 

Golvet blev inte lika glasblankt som före, utan lite mer halvskrovligt. Ba för att fukten ska lättare slippa ut i det fria. 

 

17.5.2017 8

 

Närbild av sliparen.

Än så länge har jag inte mött på någon som blir riktigt obekväm när jag börjar fotografera, och jag är inte heller obekväm med att fotografera människor jag nyss träffat. Jag är ba glad att få allt förevigat på bild.

 

17.5.2017 9

 

Kompisen till han med slipmaskinen for runt kanterna på huset, samt runt golvsilarna och slipade för hand. 

 

Och efter att jag fotograferat dessa bilder, var det ännu minst två varv slipningar som de fick göra i lugn och ro utan att ha en kamera i ansiktet. :-)

Efter fem dagar ska det finslipas en sista gång, men nu får betonggolvet vila lite.

 

 

VI HAR BETONGGOLV. HALLELUJA.

Nu kan ja ba andas ut. Och jo, jag drack en cider på kvällen för att fira golvet.

 

onsdag 17 maj 2017 - 06:00

Vi når en milstolpe i husbygget!

Det känns overkligt, trevligt, skrämmande och ba spännande att få skriva dessa ord: 

Idag får vi betonggolvet. Äntligen.

 

I och med betonggolvet når vi en ordentlig milstolpe i det här husbyggandet. Det kommer först och främst göra allt så mycket lättare. För det andra så borde det göra underverk för humöret. Inga mer funderingar om kablar och slangar är på rätt plats. De måste vara det, för snart är flera centimter betong ovanpå.

 

Men innan vi blev redo för betonggolvet var det ett och annat som skulle fixas. Som typ golvvärmen.

 

I måndags och igår, tisdag, började rörmokaren att lägga ut golvvärmen i huset.

Våra katter kommer att vara förvirrade den första tiden i huset, eftersom det inte kommer att finnas element eller några fönsterbräden att sitta på. Men det blir betydligt varmare och mysigare på golvet, än vad vi har nu, då man får gå runt i stickade strumpor året runt.

All värme kommer från golvet, och det ska bli så mysigt.

 

IMG 5365

 

Det gick som snabbt att få ut slingorna på golvet, att jag hann inte se mycket av arbetet. Men tydligen går det smidigt när man har gjort det några gånger, och har rätta verktygen.

I vissa hus drar man även elen i golvet, men det gjorde vi inte här. All el blir dragen i väggar och tak.

 

Idag fick vi även vattnet ikopplat till huset, så nu kan man ta och vattna blommor, dricka vatten, duscha... ja, allt vad man vill och kan använda vatten till. Rörmokaren sa att det kom klart vatten med detsamma, å ja ba:
"Klart he, he ju bästa platsen".

 

IMG 5373

 

Till kvällen var jag och Fredrik tillbaka till huset för att fixa det sista inför gjutningen idag. Röret till vår eldstad hade fått en förlängning av järnrör, och vi plastade in det sista som vi verkligen inte vill ska få betong klottat på sig. 

Som typ ena terrassdörren, som vi valde i helglas.

 

Sen spikade vi några brädor uppe i taket, som jag inte har någon aning om varför de behövs för att gjuta betonggolvet (säkert har de någon funktion). Märkte ut var badrummen är, samt band längre vattenslangar i takstolarna med hjälp av band, så inte de av misstag skulle falla och klotta i betongen.

 

Och nu, var det här det sista ni fick se av styrox. Och det sista vi fick se, halleluja.

Nu blir det nya tider med stadig mark att stå på. <3

måndag 8 maj 2017 - 06:00

Ta inte på dig andras rädslor.

Det  värsta  med att aldrig ha byggt ett hus, och ge sig in i leken, är ju det faktum att man aldrig byggt ett hus förr.

Det  bästa  med att aldrig ha byggt ett hus, och är mitt i leken, är just att man aldrig har byggt ett hus förr. 

 

Jag försöker så gott det går skapa min egen uppfattning om vad det egentligen går ut på. Filtrerar friskt bland alla andras känslor om deras eget bygge. Tar emot goda råd, men stänger öronen för att inte ta på mig andras rädslor. 

Alla arbetar på olika sätt, har olika utgångspunkter och inställning till hur man hanterar saker och ting. Och eftersom jag aldrig har varit med om detta förr, vet jag inte hur jobbigt något ska vara, eller hur lång tid det egentligen ska ta.

Istället har jag alla möjligheter att göra detta till något bra.

 

Nu när vi kom till sista momentet innan vi får en kort, kort, paus så fick jag höra av flera att det här med armeringsjärnet var jäkligare och tog längre tid än styrox. Speciellt med "tassarna" som ska vara under armeringsjärnet. 

 

Och i en svag stund tog jag till mig någon annans upplevelse och rädsla. 

 

7.5.2017 1

 

De första sekunderna såg jag ut så här. Sen tog jag och skärpte mig. Det här huset är från grusbädden fylld med kärlek och kärleksord lite här och där, och jag tänker fortsätta på samma bana.

Det här huset är det som ger mig energi. Även hur jäkla trött man kan känna sig, så är det hit jag far för att andas. ❤

Hela huset och platsen utstrålar kärlek.

 

Så jag tackade hej och håå till rädslan, och blev den Caroline som har massor av fananamma. Tog fram mattegeniet inom mig och räknade ut exakta mått på de enorma armeringsmattorna. Gav mig själv en klapp på axeln, när de hål man klippt ut kom på exakt rätt plats, och allt gick smärtfritt. 

 

På endast två timmar hade jag och Fredrik, själva, täckt hela husets golv med armeringsjärn. Vi visade oss från vår bästa sida, och det superteam vi faktiskt är.

Vi hade ju trott att vi hade behövt vara många människor för att fixa armeringen, men det gick ju hur bra som helst.

 

7.5.2017 2

 

Eftersom jag jobbat i helgen, så hade vi mindre timmar av dygnet att arbeta på. Så igår morse for Fredrik lite tidigare till huset för att tvinna samman armeringsmattorna med järntråd, medan jag vårdade andra.

När min arbetsdag var slut förstärkte vi armeringsjärnet med extra armeringsjän, ett varv runt hela huset, så det skulle bli extra stadigt.

 

Sen började vi lägga tassarna på plats, och det gick så snabbt att jag tog inte en enda bild.

 

7.5.2017 3

 

Vi är båda två starka och envisa, och i ett huj var huset klart. Vi arbetade på varsin sida av huset. 

Och för första gången på länge lät jag tankarna vila, och ba njöt av att arbeta mekaniskt och effektivt.

 

7.5.2017 4

 

Där Fredrik sitter kommer vår öppna spis, som har ett extra lager av armeringsmatta, så den ska få tillräckligt med stöd.

 

7.5.2017 5

 

Ut från varje hörn så klippte vi en passligt bit armeringsjärn, som förutom det extra armeringsjärnet runt hela varvet av huset, skulle ge ännu mer stöd. Bätte att va säker, än osäker.

Den här lilla biten fick gå rakt ut från varje hörn av huset.

 

Så det tog inte många timmar av vårt liv den här armerings-historien. Och nu har vi en paus från huset. Det som ska ske nu är rörmokaren som lägger ut golvvärmen på armeringsmattorn och sen väntar vi på betonggolvet.

Halleluja.

 

 

Så vad har jag lärt mig?

1. Hur man fixar en rama grund för både hus och golv.

2. Att man inte ska ta på sig andras känslor.

3. Ba ge tusan på att tro på sig själv.

4. Ge din partner en rama high five och kram när ni är klara. 

5. "De ä bar å åk" som Ingemar Stenmark skulle säga.

 

måndag 1 maj 2017 - 11:30

ÄNTLIGEN! Aldrig mer vill jag se styrox.

Äntligen kan jag skriva denna mening: Nu är det här evighetsprojektet, som sist och slutligen inte tog lång tid, över. Inga fler nervsläpp på styrox, och jag behöver inte lyssna till ljudet som skär ända in i själen.

Vi är klara. 

 

Det största tipset jag alltså har till er som planerar på att bygga hus eller vad som helst som har med styrox att göra: 

JÄMNA UT GRUSET FÖRE DU LÄGGER RÖR I GRUNDEN!

Efter 40+ skottkärror så dök många rör upp ur grunden, och det gjorde allt svårare, eftersom styrox ska vara så plant som möjligt.

Och det var inte roligt, men gick sist och slutligen smärtfritt och snabbt. Tack vare Fredrik, som i såna här fall har betydligt bättre tålamod än mig. 

 

Men nu är det alltså över, och ni ska få se hur det ser ut nu. 

 

Vi la alltså ut först ett lager av 100 mm lattia styrox, och ett andra lager med 50 mm lattia styrox. När det var på plats så var det dags för rörmokaren att hälsa på vid bygget och bränna ner rör i styroxen.

 

 

FREDAG:

Det bästa som skedde på fredagen var att titta till huset och se rörmokaren Jaakko och hans medarbetare på plats. Det doftade lagom giftigt i huset, och alla rör var nere i styroxen.

Jaakko förklarade åt oss hur vi skulle göra med sista lagret styrox, samt med armeringsjärnet, och jag är så glad över hur många kunniga människor vi får komma i kontakt med tack vare bygget.

 

Jag och Fredrik har ju aldrig byggt ett hus. Jag har ju bara byggt bord, men de kunskaperna tar mig inte långt med huset, så det är uppskattat när andra förklarar åt oss på ett sätt som är lätt att förstå, hur vi ska göra. 

Det gör allt lite lättare, eftersom vi gör allting själva.

 

 

LÖRDAG:

Eftersom det var fritt fram för oss att placera ut sista lagret styrox, så drog vi inte ut på pinan, utan fortsatte med detsamma på lördagen. Som med andra lagret, blev även tredje och sista lagret 50 mm lattia. 

Sammanlagt blev det alltså 200 mm styrox i grunden. Förutom vid spisen, där vi förstärkte spisen genom att lägga 100 mm finnfoam och ge plats för mer betong under stenspisen.

 

29.4.2017 1

 

Och det gick så himla smidigt att det var först här, när vi höll på att bli klara, som jag kom på att börja fotografera.

Det du ser på bild är sambon som fixar hörnet i hjälpköket/tvättstugan, och alla vattenrör.

 

29.4.2017 2

 

Det här är vår golvsil till badrummet, som kommer att bli ett liknande "unidrain-system". Stilrent och armadis snyggt.

 

29.4.2017 3

 

Runt väggarna ser du ett blått plast (förutom där badrum och bastu är) som ska läggas under sista lagret styrox.

 

29.4.2017 4

 

KOKKKOO!

Älskar att vi bygger hus så pass nära "centrum", att när jag blev hungrig tog det inte alls länge att åka och hämta korv som jag sedan grillade. 

Försöker att elda upp allt skräp, som man får elda, under tiden vi bygger - så det inte ska bli alldeles för mycket skräp till sist att föra bort. Som du ser så har vi stora sopsäckar som vi fyller med sånt som man inte får elda upp sådär ba.

 

29.4.2017 5

 

Här sitter jag i badrummet, räknar och skär ut styrox till rätta mått. Det var betydligt lättare att hålla på, eftersom man faktiskt såg ett ljus i tunneln.

Tjugo minuter före butiken i byn stängde, lämnade vi lite arbete till nästa dag och åkte hem för att slappna av.

 

 

SÖNDAG:

 

Igår var det bara fem bitar styrox kvar, som alla skulle sågas till samma storlek för att passa in i huset. Det gick på en knapp kvart, så resten av tiden vi var vid bygget eldade vi skräp och städade upp i huset.

Eller, Fredrik städade som tycker tydligen att det är roligt att dammsuga. Vi har tagit en gammal dammsugare till bygget, och vi förstod ganska snabbt varför det var en dammsugar som blivit ombytt till en nyare modell.

 

Den sög. :D

 

30.4.2017

 

Men trots att den inte var bra, gjorde den sitt arbete, även om det inte gick undan.

Och nu, gott folk, är vi redo att rada ut armeringsjärn i huset. Halleluja.