måndag 17 juli 2017 - 10:00

Färggranna drömmar blir verklighet.

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Vasa Färg
***

 

 

Kanske är man lite halvt galen när man planerar hela sitt hus, och bestämmer sig för färger innan man ens har ett stadigt golv att gå på eller väggar som visar hur stora rummen ska bli. Men då är ju inte heller jag och Fredrik som alla andra. Idag ska ni få höra om när vi bestämde oss för husets färger  –  från golv till tak, samt se när vi spacklar väggarna. För nu har vi kommit så långt i bygget, halleluja!

 

Jag och Fredrik har inte haft några problem att komma överens om hur vi ville att huset skulle vara planerat, vilka färger golv och väggar ska ha eller inredningsstilen. Hur man däremot ska förverkliga det hela och få arbetet gjort, utan att bränna nerverna, var en annan fråga.

Därför var det så härligt att just vi, fick komma i kontakt med  Ida  vid  Vasa  Färg.

Jag hade känslan att vi skulle kunna samarbeta bra, eftersom jag fastnade extra mycket för det hus hon inrett på Bostadsmässan 2016, Lavendel.

 

Inför vårt första möte vid  Vasa  Färg  fick vi skicka elektroniskt lite inspirationsbilder till Ida, så hon visste vilken slags stil vi var ute efter. Gissa om jag blev glatt överraskad när man möttes av ett stort glatt leende av Ida, och en lika stor mapp med våra namn på som hon höll i. Personkemin fungerade perfekt, och det var befriande att få träffa någon som förstår ens litet halvt galna funderingar  –  och som bekräftar för en att det är möjligt och blir snyggt!

 

Den dagen bestämde vi färger till huset, och det blir Vasa Färg från golv till tak.

 

VasaFarg 1

 

Det här är Vasa Färg. Ett företag som hunnit vara med i svängarna redan i 50 år (!!!). Det är inte bara färg, utan ALLT man kan tänkas behöva till ett projekt som husbygge. Eller när man bara vill förnya sin tillvaro.

 

På utsidan ser det inte så stort ut vid första ögonkastet, men man ska väl inte döma boken efter omslaget?

 

VasaFarg 2

 

Tadaa! Det här är bara 1/4 del av  Vasa  Färg,  och som ni snart börjar förstå så är det här inte en affär man bara far in och svänger i. Här kan man  (läs: jag)  spendera timmar av att se och känna på precis ALLT i affären.

 

Just förra veckan, då jag och Fredrik var dit, var det massor av bilar av parkeringen. Jag blev halvt skraj att vi skulle behöva gå runt som yra höns länge innan vi hittade det vi behövde...

 

VasaFarg 3

 

...men så fel jag hade. Vi hann gå två steg innanför dörren och blev vi hjärtligt välkomnade av Idas bror. Ida hade redan på förhand peppat och hjälpt oss med vilka produkter som skulle underlätta arbetet för oss, och den hjälp vi fick i butiken var suverän.

 

Här får vi till exempel höra om något speciellt ”sandpapper” som ska vara roligare att arbeta med när väggarna ska slipas. Det är härligt när försäljare är människokännare och har humor, och när de verkligen vill ge en det bästa, så man inte bränner nerverna så snabbt.

"Sandpappret", som jag ska kolla upp namnet på, rekommenderar jag verkligen! Hållbart och tusen gånger bättre än traditionellt sandpapper. 

 

VasaFarg 4

 

Snabbt gick det för oss att få spackel, spacklor och ett paket med provbitar på vårt blivande golv som vi redan tidigare valt ut. Vi passade på att stanna kvar en stund för att gå igenom allt vi valt till huset, och se om känslan är lika härlig fortfarande.

Och det var den.

 

Det Fredrik fotograferar på bilden är det ljuvligaste kaklet som existerar.

 

VasaFarg 5

 

När vi hade vårt första möte med Ida och  Vasa  Färg,  kom jag med en halvt galen idé som jag inte hört någon göra tidigare. Till den så kommer jag att använda mig av en härlig tapet från  Borås  Tapeter.  Tapeten heter  ”Melodi Scandinavian designers II”,  och den är sådär härligt crazy. Framförallt så är den som jag vore, om jag vore en tapet.

Dock var varken jag, eller min mamma för den delen, påtänkt när mönstret blev till. Just denna melodi blev till 1947.


Ja ba åt Fredrik: ”He e ju jag som klättrar i trääde å spelar tode blockflöjt! Å VI SOM PUSSAS PÅ BILDEN”.

 

Klicka på  den  här  länken  för att se bättre bild av tapeten. Till det blivande barnrummet blir det också Borås Tapeter.

 

VasaFarg 6

VasaFarg 7

 

Vasa Färg har det största och bästa utbudet på tapeter, och även om vi redan har alla färger på klart redan nu ville jag ännu en gång gå igenom alla tapeter. Bläddra i tapetböckerna och känna på materialet.


Just den spejsade tapeten från Borås Tapeter hade jag kunnat få hem för att testa, och alla tapeter ska man få provbitar av för att testa. Dock är jag så säker på min sak, att jag ba väntar och längtar tills jag får tapetsera.

 

VasaFarg 8

 

När det kom till golvet så visste jag och Fredrik vad vi ville ha, men det var betydligt svårare att välja golv än en färg till en vägg. Det finns ju många samma färger, men ändå är det så stor skillnad på ett golv till ett annat. Just nu har vi ganska mörkt golv i lägenheten, vilket absolut inte är optimalt om man som Fredrik bor tillsammans med tre katter och en brud som löser lika mycket hår.

 

Vår beskrivning av nya golvet var att: mitt hår inte skulle synas lika lätt, samt att det skulle vara fotovänligt, lätt att tvätta och tåligt som bara den. Då tog Ida fram  Kronoswiss  Infinity  Miami.  Jag visste med detsamma att jag ville ha golvet, men försökte behärska mig och låta Fredrik säga sitt.

Han gillade golvet lika mycket som jag. Great minds think alike.

 

Så till huset blir det typ ganska exakt samma färg på golvet som i mitten av dessa laminatgolvsskivor. Ljust, men ändå varma toner i golvet så det inte blir alldeles för kallt. Ytan är halvt skrovlig och känns som äkta trä, och det är helt underbart.

 

VasaFarg 9

 

På bild ser du den andra delen av  Vasa  Färg  där man faktiskt börjar hitta färg och såna saker. Fokus här är på Coloria Greenline. Som namnet avslöjar så är den mer miljövänlig och är lukt- och plastfri.

 

Till vårt hus ska vi också använda oss av  Coloria  till väggarna, dock i en färg som klarar av att jag kanske råkar klotta lite på väggarna – och så är det bara att tvätta av klottet och färgen hålls lika fin.

 

VasaFarg 10

 

Tänk om man skulle ta och färga huset i en mintgrön färg? Varför inte liksom?

Fast nej. Vi har funderat på att måla huset vitt. Det blir snärtigt mot vårt svarta tak och svarta stuprännor. Nu gäller det bara att hitta rätta nyansen av vitt.

 

VasaFarg 11

 

Här trippar jag runt bland färg och spackel och ba njuter av livet. All personal var så trevliga och vänliga, och kan verkligen sin sak när det kommer till allt från lister, tapeter, golv och färger.

Den bästa kundbetjäningen är ju när man börjar känna sig hemmastadd, och får nya vänner samtidigt man handlar färg och spackel.

 

 

HÖNI, NU BYRI VI SPACKEL VÄGGAN

 

 

VasaFarg 12

 

Kanske ni tycker det börjar bli dags att spackla nu då?

 

Enda sedan vi började bygga så har  alla  tjatat om  ”Väääänta bara tills ni börjar spackla.. DÅ BLIR DET JOBBIGT SKA NI SE!”.  Tur att varken jag eller Fredrik är så lättskrämda.

 

Fick tips från Ida och Vasa Färg att använda oss av Dalapro Medium, för att få spacklandet att bli en fröjd.

Dalapro Hydro är till badrummet. Typ samma sak, fast lite mer special för att klara av ett badrum.

 

VasaFarg 14

 

Det är alltså färdigblandat spackel, som är klart för att användas. Bara tuta och köra.

Istället för att börja blanda själv någon smet, så vet man nu att denna är perfekt för väggarna.

 

VasaFarg 13

 

Fast först ska skarvar täckas över med en remsa. Blev tipsade att använda oss av denna remsa att lägga i skarverna, innan man spacklar på. Finns en annan slags remsa, men den här var lättare att använda sig av.

 

Varför göra det komplicerat, när det kan vara lätt?

(Den uppmärksamma ser även att jag grillat korv just före denna bild, pga sotet på fingrarna.)

 

VasaFarg 15

 

Små hål där skruvar finns i väggarna fick mindre spackel på sig, medan stora skarv fick betydligt mer spackel.

 

Nå, var det nu sådär jobbigt som alla sagt?

 

VasaFarg 16

 

Absolut inte.


Jag har ju inte spacklat så mycket förr, men kände mig som ett proffs. Kanske är det en kombination av naturbegåvning och  Dalapro Medium,  för det var så lätt att arbeta med. Det är mitt tips till dig som ska spackla. Köp bara bra saker.

På bara någon timme hade jag och Fredrik fått flera rum spacklade, och det blev riktigt fint. Det blir fler blogginlägg om spacklandet, så än är inte denna historia slut.

 

Även kan jag tipsa er om att göra ett besök till Vasa Färg, eftersom betjäningen är extraordinär och det finns allt man behöver. Jag och Fredrik är stolta att vårt hus blir Vasa Färg från golv till tak.

Mitt i allt syns vi där mellan hyllorna, för jag kommer att hinna göra många resor till  Vasa  Färg  den här framtiden.

 

 

VASA FÄRG

VASA FÄRG PÅ FACEBOOK

VASA FÄRG PÅ INSTAGRAM

SMEDSBYVÄGEN 17

06 3616300

 

måndag 3 juli 2017 - 12:32

Nu börjar det likna ett riktigt hem.

Förra måndagen visade jag er hur huset såg ut med mellanväggarna på plats, och då kunde man ana hur det skulle börja se ut i vårt hem. Men för att få ett riktigt hum om hur huset är planerat, då är det nog gipsskivor som ska vara uppe och fastskruvade. 

 

Hela förra veckan la jag och Fredrik nån timme per dag, förutom den där kvällen han arbetade kvällsskift, på att lägga upp gipsskivor i huset. Vi behöver tydligen inte mer tid än nån timmme här och där, för vi arbetar så effektivt. Och nu, i skrivande stund, är det bara tre skivor kvar. Halleluja!

Vi gipsar endast en sida av väggen nu, eftersom vår elektriker ska komma och dra elen. Först ska vi låta honom ha lite semester, det är ju inte som så att vi blir utan att göra. 

Det ska spacklas, terrasser ska byggas - och det sistnämnda ser jag riktigt fram emot. Föll igår ganska knasigt, och skrapade upp vänster knä, medan högra foten fastnade mellan lastpallarna, som vi har som trappa till huset nu. Så terrasser ser jag fram emot att få på plats.

 

Nu börjar det dessutom kännas mer som ett hem, eftersom jag nu kan komma på mig själv att gå och söka Fredrik i huset. "Hohoooo". 

 

2.7.2017 1

 

En gipsskiva är 120 cm bred och alldeles för lång att få plats så där bara, så det måste mätas flera varv för att få det riktigt perfekt. 

 

Jag tror nog att eftersom, och även, det bara är jag och Fredrik som bygger själva, så blir det bättre än om vi hade anlitat någon annan att göra arbetet. Även om vi aldrig har byggt ett hus förr, så blir det så bra. Dessutom är vi väl mer noggrannare, kanske lite  för  noggranna, eftersom det är vi som ska bo i huset. Än om en arbetare bara vill få arbetet gjort. 

 

2.7.2017 2

 

Så när man har mätt ut den längd skivan ska vara så är det dags att ta fram mattkniven och skära.

Även om gipsskivor är tunga och man inte skulle kunna tro att det är enkelt att få dem i rätt läng och bredd, så räcker det med att skära redigt ett varv med kniven, och sen bryta skivan försiktigt.

 

För att få till alla kanter fint så använder vi oss av någon maskin som det pyr gipsdamm av för fulla muggar. 

 

2.7.2017 3

 

Alla bräder som gipsskivorna ska fästas fast i är utmärkta på golvet, och med hjälp av lasermaskinen så får man en röd linje att följa.

 

2.7.2017 4

 

Vi gör klara alla rum som ska kontrollmätas av Thomas från Puustelli, och det är kök, apukeittiö, hall och badrum. Här gör vi klart mitt lilla badrum, som blir hur mysigt som helst, och nu är vi redo för kontrollmätning.

 

2.7.2017 5

 

Dörröppningen till mitt lilla wc. Fredrik, finslipar skivan här, med mattkniven.

Och nu ska jag ta med er på en liten rundvandring.

 

2.7.2017 6

 

Det här är fotat från "dörröppningen" till köket. 

När man bygger själva så får man göra som man vill, och vi valde att göra öppningen till köket hela vägen upp till taket. Vi vill ju ha så öppen planlösning som möjligt, och det blev det med den här lösningen. 

 

På den vägg du ser ska det vara köksskåp hela vägen på väggen. Längst in i hörnet ska vår underbara och efterlängtade diskmaskin vara, som har samma lucka som resten av köksskåpen. 

 

2.7.2017 7

 

Och här är en liten överblick av köket. Till vänster, på den lilla väggen, ska ett stort köksskåp vara samt kyl och frys. I högra hörnet efter fönstret ska en köksö med spis, arbetsyta och förvaring vara. Det kommer att bli så jäkla snärtigt.

 

2.7.2017 8

 

Nu kanske du märker att den här gipsskivan har en annan färg? I badrummet är det blåa gipsskivor, eftersom de har ett bättre skydd och är anpassade för att klara av våtutrymmen. 

 

2.7.2017 9

 

Till vänster ser du öppningen till badrumet. Röret i golvet till höger är toan, och röret bredvid är handfatet. 

På högra bilden ser du ena och andra sidan av badrummet. Under fönstret mot väggen ska vi ha vårt badkar. Tänkte inte köpa nytt, utan ta med det vi redan har här hemma. Därför breddade vi badrumsväggen något i byggskedet, så vi har plats med det nuvarande. Det var bara kontoret som blev något mindre i storleken, och det gör inget. 

 

Det är ett avlångt badrum som kommer att ha det snyggaste kaklet som finns i världen. 

Dörröppningen du ser i högra bilden, till vänster, är till vår bastu.

 

2.7.2017 10

 

Och sista bilden får bli av Fredrik i vår walk-in-closet.

 

Idag får vi väl de sista gipsskivorna på plats, vilket är tre väggar. Finns det något du vill se mer bilder av, eller läsa om, när det kommer till huset? 

måndag 26 juni 2017 - 06:00

VI HAR VÄGGAR I HUSET!!

Nu ska ni få höra historien om hur jag och Fredrik trollade fram mellanväggar, helt ensamma, på typ två dagar.

Det är tio bilder som ska ta dig genom hela historien, och det kommer att gå så bra så. Vi klarade ju av det galant. Typ.

 

mellanvagg 1

 

Även om jag alltid sagt "Så här blir det, och jag vet EXAKT hur det ska se ut!", så är man inte lika säker på sig själv när man väl ska slänga upp den där väggen. Som alltid, när jag och Fredrik, ska göra ett nytt moment på huset, så tar det tid. 

 

Vi mäter, räknar, mäter lite till och tar några vilopauser på det. 

 

mellanvagg 2

 

Men jag hade gett tusan på att vi samma dag vi tänkte börja på med mellanväggarna, faktiskt limma fast en också. 

För det är tydligen så man ska göra. När man har golvvärme och en hel massa rör under betongen, då ska man inte spika i golvet om man inte är riktigt hundra procent säker på vad man gör. Limmet var något superstarkt som var speciellt framställt för att hålla för väggar. Bra så. 

 

Första väggbiten vi limmade fast var ena delen till dörröppningen till tvättstugan. Den var 25 cm lång.

 

mellanvagg 3

 

Och så räknade vi lite till. Sprättade med sprättlina på golvet och extrakollade så att vi fick träbitarna på rätt sida av den röda linjen. När alla bitarna var fastlimmade på golvet så blev det lite mer verkligt. Fast ändå inte. Det var ju inte väggar, så det fick vi ta och trolla fram.

 

Som med allt annat, så fick vi ba testa oss fram till hur vi skulle göra, för att det skulle bli bäst för oss. Började på ett sätt som verkligen var komplicerat och skulle ha tagit hundra år för oss att arbeta på. Typ, bit för bit. Och eftersom det tydligen krävs att det ska vara 1 cm's mellanrum mellan mellanvägg och tak, så blev det lite svårare. 

Varför det ska vara mellanrum är för att taket ska kunna fara ner lite. DET VILL JAG JU INTE. Men ibland måste man tydligen göra sånt man inte vill.

 

Så vi fick tänka om, och fick ett riktigt bra tips av Fredriks systers man, som är "työpäälliköksi" på ett stort husföretag.

Vi skulle tydligen bygga väggarna som element.


mellanvagg 4

 

Och hur bygger man väggar som element, undrar du kanske? Nå, det undrade jag också. Men han förklarade så enkelt att både jag och Fredrik inte funderade så mycket mer, utan ba gjorde, och det blev så bra. Allt blev samma längd, det perfekta mellanrummet och framförallt - det såg proffsigt ut. 

 

Det du ser på bild är hur det såg ut under tiden vi byggde elementen.

 

mellanvagg 5

 

Med spikpistolen spikade vi fast alla bräder så de sitter för kung och fosterland..

 

mellanvagg 6

 

Och sen lyfte vi "ba" upp dem, och på plats. Sekunden efter att jag tog denna bild så fick jag ta och hjälpa Fredrik att få en badrumsväggen på plats (dörröppning till både badrum och bastu finns i elementet).

Ser du lite noggrannare i bakgrunden, så ser du att vi har ritat på de bräder som finns fastlimmade på golvet. På de sträcken är det exakta måttet som bräderna ska ha, och var de ska sitta. 

 

Med hjälp av borrmaskin och vattenpass så fick vi sen dem rakt upp, som de skulle vara.

Svinenkelt.

 

mellanvagg 7

 

Mellan varje vägg så ska en korsskålningsbräda emot väggarna för extra stöd. De sitter riktigt ordentligt nu alla väggar. Jag har redan hunnit klia ryggen mot en av "dörrkarmarna".

 

Och nu får ni gärna fråga mig om det är något ni undrar över med att bygga mellanväggar eller något överhuvudtaget. För i skrivande stund är det sent på kvällen, och jag vill sova.

Men jag ska visa er hur det ser ut inne i huset nu.

 

mellanvagg 8

 

Till vänster: Dörröppningen till "tvättstugan", badrum, bastu och hela faderullan. Jag gillar det ljus som huset släpper in. Det är som att huset är skapt enbart för vårt tomt. <3

Till höger: Från samma dörröppning kan man se över huset. Ser man rakt efter den långa väggen, som är den enda ordentliga vägg på ena sidan av huset, ser man det som ska bli vår riktiga dörr. Dörren är inte monterad nu under byggtiden, utan vi har en byggdörr som det inte göra något om den blir skadad.

 

mellanvagg 9

 

Till vänster: Ett sovrum. Vi har stora fönster i vårt hus. Även om det är lite mer diskreta fönster i sovrummen, så är de ändå otroligt stora så man får bra med naturligt ljus in.

Till höger: Mitt wc. Bakom den vår klädskrubb.

 

mellanvagg 10

 

Och så här ser det ut när man gått en bit in i huset, från huvudentren. Det kommer att bli så ljust och vackert hos oss.