söndag 25 juni 2017 - 22:09

MIDSOMMAR I STAN - EN EPISK SAGA

FullSizeRender

 

Tom och öde ligger staden. Inte en människa i sikte. Vi cyklar genom folktomma parker och över öde gator, någon enstaka gammal farbror hasar långsamt framåt. Inte ens trafikljusen är på, så lite händer det i Helsingfors under midsommaren.

NÄ SKOJA BARA.

Det är JÄTTEMYCKET folk i stan på midsommar, i alla fall den här midsommaren. Bara för ett par år sedan var det väl annorlunda, och visst låg Stora Robertsgatan rätt tom ibland - men öde skulle jag inte kalla staden.

Inte är allt stängt heller (matbutikerna var öppna hela tiden varje dag?). Vi började vår midsommarafton med att gå till ett av utebaden i stan, de hade gratis inträde på eftermiddagen och det var FULLT med folk där. Nästan så jag fick lite panik, men gratis är gott, och stället skulle testas. Trots trängsel maximus ger jag Allas Sea Pool nästan fulla poäng, minuset går till den JÄTTEHÖGA musiken som spelades på innergården. Det var inte ens bra musik. Men ja, rekommenderar absolut! Hög trivselfaktor.

Till kvällen hade jag reserverat bord åt mej och Mira på en skärgårdskryssning med buffé. Det kändes som en lagom pensionärig sak att göra. Tyvärr kändes den lite för lång. Vi åt i två timmar, men sen var det ännu två timmar kvar. Otroligt fina vyer förstås, en vill inget annat än köpa en liten båt och en sommarstuga i Helsingfors skärgård. Värt, men ta den kortare kryssningen om ni åker.

På lördagen gick vi ut på en lång midsommarpromenad medan solen ännu sken. Det var så VACKERT i Observatorieparken och kring Brunssan! Fick riktigt andnöd och kluckade och suckade om vilken tur jag har som får bo i Helsingfors.

Sen mötte vi upp vänner i en park, grillade, åt chips, satt under paraplyer när det började regna och sökte skydd under parasollen på en uteservering. Sen blev jag naturligtvis trött och gnällig och ville hem. Det var en bra idé, och klockan 22 sov vi redan.

..vilket i sin tur betydde att vi vaknade före åtta imorse och hade redan städat och tvättat flera maskiner kläder innan vi insåg att det är en perfekt dag för simstadion. Det var min första gång den här säsongen, och det skäms jag lite över. Borde väl veta bättre än att låta det gå till midsommar innnan jag simmar där! Hur som helst så var det sjuuuuukt skönt.

Efter badet åkte vi till Stocka och köpte en kniv och en stekpanna. Perus.

MEN ENOUGH about midsommar, imorgon börjar nämligen årets höjdpunkt nämligen PRIDEVECKAN!!!!! Jag har Sevendays instagramkonto under veckan, så klicka in där och följ stories. Lovar roligheter!

 

PS: Har också testat stadscyklarna för första gången! ÄLSKAR! Fast jag har ju en egen cykel förstås. Men ändå, vilken grej!

onsdag 21 juni 2017 - 08:08

JO - PRIDE ÄR OCH SKA VARA EN MANIFESTATION

priderekkaHappy Pride, nästa vecka börjar det! Här står jag på Miss & Mr Gay Finlands rekka i Prideparaden 2015. SÅ MYCKET FIILIS!

 

Vi får börja med att konstatera att jag uttryckt mej väldigt klumpigt. Det är mitt eget fel, jag borde ha preciserat och förklarat - inte pratat snabbt och kortfattat.

Men jag vill ändå komma med en rättelse till den rubrik som finns i dagens Hbl. (Och som webbartikel iaf på Vasabladets sidor.) ("Pride ska vara en folkfest - inte en manifestation" var alltså citatrubriken.)

Jag tycker visst att Pride ska vara en manifestation. Jag tycker att alla ska gå man ur huse och dra ut på gator och torg för att visa att vi inte är där ännu, vi har lång väg att gå fortfarande. Men om vi levde i en perfekt värld skulle Priden inte BEHÖVA vara en manifestation, vi skulle inte alls behöva den.

Men vi lever inte i en perfekt värld. Vi lever i en värld där homosexualitet är förbjudet i över 70 länder. Vi lever i en värld där över hälften av alla transpersoner har försökt, eller tänkt på, att göra självmord. Vi lever i en värld där Aito avioliitto försökte sätta käppar i hjulet för ett lagförslag som redan blivit godkänt, för att de inte klarar av att se all sorts kärlek.

Så klart som fan att Pride är och ska vara en manifestation!

Utöver det, utöver den manifestation som Priden måste vara, så ska den också vara en folkfest. Den ska vara en tidpunkt där vi får titta tillbaka och glädjas över att vi faktiskt fick den där äktenskapslagen. Att vi har det bättre än för femtio år sedan. Att allt det jobb som så många lägger ner - helt pro bono - verkligen lönar sej. Det går framåt, och DET ska vi fira.

Men nej, vi har inte kommit fram till den punkt ännu där Pride har råd att INTE vara en manifestation.

 

EDIT kl 11.18:

Nu har Hbl ändrat rubriken till artikeln, tack för det! <3 Och här hittas den.

måndag 19 juni 2017 - 23:12

VAD TYCKER DIN MAN OM DET?

IMG 9739De här lamorna får sin förklaring senare i texten.

 

Det mest märkliga meningsutbytet skedde i dag när jag var till läkaren.

Jag hade bokat tid för att ta itu med de hudproblem jag haft i tio års tid, som nu blivit värre. Jag ville också kolla upp vilka antihistaminer jag ska äta om och när jag blir gravid, för tydligen finns det inte så mycket forskning på allergimediciner och graviditet. Eftersom jag kan behöva antihistaminer upp till varannan dag om min hy inte ska göra mej galen av kli, var det dags att kolla upp.

Det var en äldre kvinnlig läkare som tog emot mej. Väldigt trevlig och trygghetsingivande.

Jag berättade om varför jag var där och sa att det finns en chans att jag är gravid, för jag går i fertilitetsbehandling och en inplantering har skett för en vecka sen. Hur många barn har du, frågade hon. Inga, sa jag.

Sedan frågade hon om min hud och vi funderade oss fram till att jag nog behöver se en hudspecialist. Hon började skriva remiss och kollade något på skärmen.

- Ja du är 36. Det kändes att det är på tiden att gå i fertilitetsbehandling nu?
- Öö, jaa well tjaa..
- Vad tycker din man om det då?
- *så paff att jag inte får ett ord ur mej*
- Ja, är du gift?
- Joo..
- Ja och din man är med på det?
- Ööö va, alltså ja?
- Här är din remiss!

Det var inte ens det att hon helt enkelt antog att jag ska ha barn med en man som gjorde mej mest paff, utan det att hon undrar om min "man" är "MED PÅ DET". Är det nån nyans i det hela jag missar, eller är det en totaldouchig sak att fråga? Att antyda att jag som antagen kvinna går i fertilitetsbehandlingar mot min antagna makes vilja? Eller?

Jag var också för paff för att säga att jag är gift med en kvinna, och det är ju också så jäkla tröttsamt att behöva komma ur skåpet gång på gång på grund av samhällets antaganden. (Vilka jag visserligen kan ha viss förståelse för, jag antar också ofta saker på grund av normer. Men det gör det inte mindre tröttsamt.) 

I efterhand önskar jag förstås att jag hade stått upp för mej själv och min familj och inte direkt fått den där panikkänslan av hur den andra kommer att reagera. Bot och bättring kommer att ske. 

Förutom det här konstiga så tänker jag nästa cykla på två lamor på vägen från hälsovården. Där stod de på Narinkens torg och såg söta ut. 

Vilken märklig dag. 

söndag 18 juni 2017 - 10:48

RHODODENDRONONONON OCH URVATTNADE MUIJIR

IMG 9666IMG 9665Jag försöker fejka att jag är i Alprosparken i Haga, The It Place för uppdatering på sociala medier den här veckan. Sanningen är att jag är i Koffaren och runt mej skränar måsar och fulla människor och roskisarna svämmar över av picknick/ölnick-skräp.

 

Ay caramba! Den här veckan har känts som ett år, minst. Det har hänt så mycket, känts så mycket, varit så mycket. 

Jag inser nu att jag satt upp den här veckan som ett mentalt mål. Saker ska klarna, bli färdiga och funka efter den här veckan. Sen är det LUNE, sen återgår jag till vanligt liv och kanske till och med lite lägre hastighet än vanligt liv.

Lo and behold, det verkar ha lyckats! Under veckan har det skett embryomontering, klippdeadlinen möttes (med lite marginal t.o.m.!), alla de närmast inblandade såg dokumentären och gav sina godkännanden (HUGE milstolpe, herregud så jag varit nervös), jag hade min allra sista terapitid och sommaren kom (iaf för några dagar)

Efter allt det här är jag liksom helt urvattnad. Jag brukar ibland ta min tillflykt till Stockmann (maj gad sån kapitalist!) när jag är utvattnad, att titta på vackra glas- och keramikkärl är lugnande på nåt perverst sätt. Det liksom biter av tiden och känslan. Den här gången bet jag av genom att köpa en silverskjol och en glittertröja istället. 

Vill också berätta om min totala loppisflaksi, men kanske det får bli till senare. Iaf har jag nu hela sommarens garderob - till så väl parköl som namngivningsfester - fixad, courtesy of Punavuori kierrättää, Fida, Frälsningsarmén och Stockas rea. Halleluja.

onsdag 14 juni 2017 - 15:26

NU ÄR JAG KLAR

IMG 9456

 

Nå visst var det så att jag började lipa nyss när klipparen lade sista handen vid vår dokumentär. Den är så jäkla bra! Tänk att något som jag jobbat med i nästa 1,5 år snart är helt klart. Fattar inte. 

Än ska ljudet och färgerna korrigeras, men där är min insats minimal. Jag berättar bara hur jag vill ha det så fixar ljud- och färgmänniskorna det. Har blivit lite maktgalen av att vara regissör och få bestämma, kan jag tillägga.

I september får ni se dokumentären. Don't worry, jag kommer nog att påminna er sen när det är dags.

Det är ju också Birkenstock-väder idag och det ställer till med problem. Mina sandaler är inte läder utan nåslags plast (?), och mina fötter suger sej fast i dem när jag går så det blir pruttljud.

Så hör ni nåt som låter prutt, prutt, prutt är det kanske inte din fisande granne utan jag och mina Birkenstocks. 

 

tisdag 13 juni 2017 - 09:36

TISDAGSBRÖST

IMG 9401Alltså jag vet inte om jag skulle vilja jobba i ett spermalaboratorium. Och varför heter det spermalaboratorium, där behandlas väl också äggceller? Mene ja tiedä.

 

Igår sköts det in ett befruktat ägg i min livmoder. Därinne verkar det väldigt gosigt, för när läkaren undersökte för en vecka sen sa hon WOW VAD FINT DET SER UT HELT SOM UR LÄROBOKEN. Då har jag alltså ätiti hormoner tre gånger om dagen i två veckors tid. Nu tar jag dessutom vaginala horminpiller - också tre gånger om dagen. 

Så lilla drakägg, du har alla möjligheter. Carpa diemet och fastna därinne nu. Annars åt jag mej sjuk på sushi helt i onödan igår.

När jag hade kroppen full av gravidhormoner då före missfallet, gjorde det så jäkla ont i brösten hela tiden. Så om ni ser nån som går runt och känner på sina bröst idag är det troligtvis jag.

måndag 12 juni 2017 - 10:29

DEN STORA MUSIKLISTAN

14177787a67129f671d456c66d1902fbBilden har allt med inlägget att göra. 

 

Ooooh så glad jag blev när jag såg att veckans tema på Svendays är musik! Jag letade genast upp en sajt som kan analysera mina spotifyvanor och blev riktigt förvånad över en del av resultaten. Mina toppgenrer är till exempel:


swedish idol pop
pop
swedish indie rock
swedish pop
swedish indie pop
dance pop
deep swedish hip hop
indie rock
swedish folk pop
swedish hip hop
garage rock
pop christmas
pop rock
deep swedish indie pop
indie folk

Att det är mycket indie, svenskt och christmas förvånar inte - men vad är detta swedish idol pop som är överst på listan? VA?

Till listan.

Musik för mig är känslor. Eller så tror jag i alla fall. Det är något självklart som ska finnas med. De senate åren har jag lyssnat mycket mindre än tidigare. När jag jobbade med populärkultur hade jag mycket bättre koll förstås. Nu lyssnar jag nog också mycket, men har lite tappat gnistan att göra de där spellistorna som jag älskade att knåpa med tidigare.

Jag lyssnar helst på: nå tydligen SWEDISH IDOL POP.

Den bästa låten att starta morgonen med: ah, det här är min grej! Jag har flera listor som passar perfekt till morgnar. Jag hatar verkligen att vakna tidigt, och när jag jobbade på Yle och alltid åkte iväg tidigt på morgonen när jag knappt vaknat, var det viktigt att ha något lugnt att höra på. Listan morgonmänniskor är av ondo har jag gjort mellan åren 2012 och 2015, den är nästan 20 timmar lång och med den på shuffle åkte jag alltid iväg mot jobbet.

Eftersom jag inte längre har så tuffa morgnar som jag haft tidigare, men ändå behöver nånslags lugn musik när jag jobbar, påbörjade jag listan Att arbeta, och dansa (vem tar referensen) förra hösten. Den är rätt bra för morgnar OCH för att sitta och skriva.

Ett instrument jag vill kunna spela: melodika. Världens tuffaste instrument.

En musikstil jag inte förstår mig på: jag är faktiskt rätt ok med det mesta. Jag tycker inte om allt, jag lyssnar inte på allt - men så länge nån får ut något av en musikstil kan den ju inte vara alltigenom skit. Så länge det inte handlar om tortyr, white power, döda folk, etc.

Det här blir årets sommarplåga: ingen aning. 

En låt jag kopplar till ett minne: men det finns så många! Men en låt för mej alltid tillbaka till en viss tid i mitt liv. Jag var nyseprarerad, hade börjat skapa ett nytt liv och ett nytt innehåll till mitt liv, fått nya vänner (4 lyfe!) och stapplande börjat på min journalistbana.

Tillsammans med mina nyvunna vänner tillbringade våra fredag- och lördagnätter på Navy Jerrys och kvällarna på Base. Morgonnätterna levdes hemma hos någon av oss tillsammans med musik, dålig sprit och pizza. Då lyssnade vi ALLTID på den här låten:

Spellistan som ger mig energi: well. Det här är något jag kanske borde lägga energi på, att göra såna listor. Om jag inte vill ha lugn musik så brukar jag helt enkelt lägga på en årslista på shuffle. Årslistor är de listor jag gör i Spotify med nya låtar som jag tycker är ok eller rent av gillar. Här är årets.

Sen har jag ju måååånga listor för när jag vill gråta eller deppa. Men det ska vi inte tala om.

Min mest spelade låt någonsin: Tydlingen Bloodbuzz Ohio med The National. Lite överraskande, eftersom det inte är min favolåt av dem. Här är mina 50 mest lyssnade låtar på Spotify enligt sajten Obscurify - många överraskningar där. Däremot kan vi ju konstatera att mest har jag lyssnat på just The National.

söndag 11 juni 2017 - 22:20

SÖNDAG

IMG 9379IMG 9380IMG 9381IMG 9382

De här bilderna skickade jag till Mira inatt när jag gick hem från teaterträffens slutfest. Ganska het brud, no? Klockan var halv två och jag var tröttast. Sen vaknade jag före sex och var ännu tröttastare. Ändå, så sjukt roligt jobbveckoslut. 

Ett tåg tog mej hem idag på eftermiddagen och väl hemma har jag inte gjort annat än ätit rakettispagetti och sett på Netflix. 

Har ni förresten kollat nya OITNB? Har sett fem avsnitt nu och tycker det är rätt trist? Förra säsongen var i gen hit heller och nu fortsätter det gå neråt. Am I right?

PS! Imorgon monteras en bebis! (En befruktad äggcell tinas upp och skjuts in i min livmoder alltså. Stay tuned.)

lördag 10 juni 2017 - 08:00

DAGAR I HANGÖ

IMG 9317IMG 9318IMG 9340IMG 9341

 

Hangö teaterträff, läskigt och väldigt roligt. 

Det är inte många gånger jag varit i Hangö, kanske två. Eller tre? En midsommar i ett annat liv satt jag på en av barerna vid kajen och drack martini med extra oliver.

Nu sitter jag på ett pensionat, andas Harry Martinson och dricker mitt kaffe svart. 

fredag 9 juni 2017 - 11:11

DJUNGELYOGIN

FullSizeRender 2

 

Har ni lyssnat på Yoga girls podcast? Jag började lyssna igår när jag cyklade till jobbet och har nu redan hört nästan fyra avsnitt.

Det är så sjukt hihhuli, alltså flummigt och andligt, och jag blir så sjuhuukt fascinerad! Det är något med hur Rachel pratar som får mej att vilja kasta min läderjacka i en bonfire på stranden och dansa runt i bomullslångklänning resten av livet.

Faktiskt så tror jag att jag verkligen behöver leta upp en stuga i djungeln och flytta in. Där ska jag sen föda barn utan västerländsk medicin och känna moder jord fylla mej med energi när jag går barfota på stigarna. Mitt tredje öga kommer att få sin fulla kraft och guida mej på vägen till total zen, medan mina barn springer runt nakna och äter bär i skogen.

...

 

Fast först ska jag äta den här uppvärmda chokladcroissanten som jag köpte från Yles kantin med mina plastpengar och dricka kaffet från korridorens kaffemaskin som droppade ner i en engångsmugg, samtidigt som jag stirrar på sju olika skärmar (no joke) i editeringsrummet där jag suttit hela veckan.